Close
Faqja 10 prej 24 FillimFillim ... 8910111220 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 240
    OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684

Lightbulb

Zoti fil! (Tannhauser, mmmtohet)
    Kam ca pyetje per ty si njeri qe te ka dhene shkolle Enveri.
    Meqe quhesh doktor historie, dhe qe ke lexuar(qe nuk e dyshoj fare) duhet te jesh ne gjendje te pergjigjesh; nuk duhet te jene pyetje te veshtira per nje njeri te kalibrit tend qe mendohet se duhet te dije ndoshta gjithshka per Greqine.
    NGA ERDHEN GREKET DHE KUR? -CFARE GJUHE FLISNIN?
    NGA ERDHEN ILIRET DHE KUR? -CFARE GJUHE FLISNIN?
    KUSH JANE PELLAZGET? NGA ERDHEN DHE KUR? CFARE GJUHE FLISNIN?
    SI DATOHET VJETERSIA E NJE GJUHE?(si dilet ne perfundimin psh qe greqishtja mund te jete 7500 vjet e vjeter, -sic e sheh edhe ne disa prej ilustrimeve dhe grafikeve te mesiperm)
    ------------------------
    CFARE JANE LINEAR B DHE LINEAR A?
    CILAT JANE DOKUMENTAT HISTORIKE(shkrimet) ME LINEAR B? SA VOLUMIOZE ESHTE PERMBAJTJA E TYRE, DHE SI DILET NE PERFUNDIMIN QE NESE "SHQIPTON" SHKRIMIN LINEAR B, KEMI "SHQIPTIM" TE PASTER GREK?
    ------------------------
    Kuptohet, duhet te vertetosh cdo pergjigje tenden me referencat(pse jo, fakte) qe shkenca e historise te ve ne disponim.
    Nuk kerkoj aspak qe te besh mrekulli, por thjesht sipas mundesive.
    Nuk jane pyetje as provokative, as po t'i bej me qesendi.
    Pastaj do te te bej nje pyetje ne privat, sepse del krejtesisht prej temes, dhe mund ta diskutojme aty, ose te hapim nje teme tjeter.

PS: a e ke lexuar ndonjehere librin "Black Athena" nga Martin Bernal? Debati SHKENCOR po zgjat me shume se 20 vjet...
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Warranted Maska e Qerim
    Anėtarėsuar
    06-12-2003
    Vendndodhja
    Home
    Postime
    1,641
    Citim Postuar mė parė nga peshkaqeni33
    Arkimed ke ngaterruar teme vella. Ngri syte larte dhe lexo. Ato qe po poston ti jane per nenforumin me siper "Historia Shqipetare" tema "Shqiptaret dhe Greket".Ketu jemi nenforumi i gjuhes shqipe. Konsideratat e tua per greket dhe kulturen e tyre ne i kuptojme.
    Une i admiroje greket per ate qe kane arritur ti perciellin botes ne lidhje me veten e tyre. Une nuk jam kunder grekeve, perkundrazi une jam per te verteten qofte ajo dhe kunder nesh. Mua nuk me duhet c'far thot bota, une mendoj me koken time. Per mua historia eshte nje enigme, qe akoma vazhdon te shkruhet. Historianet jane te vetdijshem qe kur flasin per boten e lashte flasin me hipoteza, jo me bindje, kurse ti qenke i vetedishem per te kunderten. Do te kisha qejf te lexoja ndonje nga librat qe ke lexuar, qe te flase me siguri si ty. Ke ndonje orgjinal te Platonit ? Mua ajo qe me kenaq eshte e verteta. Vall spaskam te drejte une te mendoj me koken time e te ve ne diskutim ato qe s'me duken te drejta.

Dua te theme se ne duhet te jemi me fin ne lidhje me gjetjen e vlerave te gjuhes tone, qe e pranojme si gjuha me e lashte por kur eshte fjala per t'a vertetuar stepemi. Vertetimet nuk bien nga qielli, ato nuk vijne nga Anglia sic kerkon ti te besojme, ato duhet ti gjejme vete. Greket e kane ngritur vete kulturen e tyre. Je shume i pa ditur kur mendon se e kane ngritur amerikanet,e ku di une. Qe te flasesh per keto tema duhet te kesh nje minimum bagazhi kulturor. Nuk aludoj ketu per personin tuaj, por keq leximi i fjaleve dhe keq kuptimi i tyre con ne keqperdorime.
    Deshira ime eshte qe ne te impenjohemi ne vertetimin qe gjuha jone qendron midis latinishtes dhe greqishtes "si veshka ne mes te dhjamit" ku veshka eshte gjuha jone e dhjamrat jane dy te tjerat. Mos t'ju duket e cuditeshme sepse gjuha jone i ka te gjitha atributet qe kerkohen. Mos u friksoni nga madheshtia e emrave rival, ata jane vetem emra. Eshte pikerisht madheshtia e ketyre emrave qe e bene me madheshtore gjuhen tone. Ka shume shembuj qe une kam hulumtuar dhe besoj qe dy gjuhet rivale i kane marre Shqipes, por ketu do jemi do shihemi.

Gjitheshka shpreha me siper jane mendime personale.

Jam shume dakort !

Ne hulumtimet e mija nepermjet internetit per popullin ilir te Messapise ,mora vesh se greket kishin zhvilluar nje lufte te vertete propagandistike,mediatike,shkencore duke mos harruar asnje mjet te ligjshem apo te paligjshem,per ti shpallur messapet si greke dhe si pjese e Magna Greqise.
    Por studiuesit italiane ju ishin kundervene bindshem, sepse nuk mund te mbulohet dielli me shoshe.Shkrimet messape ilire begatojne ne cdo cep te Messapise dhe dallohen qarte nga ato greke-spartane.

Larguar.
    Anėtarėsuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    nė Blog
    Postime
    1,121
    Citim Postuar mė parė nga banished
    NGA ERDHEN GREKET DHE KUR? -CFARE GJUHE FLISNIN?
    NGA ERDHEN ILIRET DHE KUR? -CFARE GJUHE FLISNIN?
    KUSH JANE PELLAZGET? NGA ERDHEN DHE KUR? CFARE GJUHE FLISNIN?
    Shume bukur, tani mund te bejme bisede...

Te gjitha pergjigjet e pyetjeve me larte jane permbledhur ne temen time per Pellazget. (mund te shikosh pastaj per plotesime temen Digamma).

SI DATOHET VJETERSIA E NJE GJUHE?(si dilet ne perfundimin psh qe greqishtja mund te jete 7500 vjet e vjeter, -sic e sheh edhe ne disa prej ilustrimeve dhe grafikeve te mesiperm)
    Kjo eshte e veshtire, por jo e pamundur. Ne radhe te pare duhet duhet datuar popullsia qe flet kete gjuhe, se pa popullsi nuk kemi gjuhe.

CFARE JANE LINEAR B DHE LINEAR A?
    Lineari A eshte shkrimi sillabik qe u perdor nga popujt para-helene te vendosur ne Egje dhe ne Krete (pra qyteterimi Minoik). Gjuha nuk dihet.

Lineari B eshte forme e zhvilluar e Linearit A (prape shkrim sillabik) i shkruar ne greqisht (greqishten Mikenase dhe u perdor nga qyteterimi Mikenas).

CILAT JANE DOKUMENTAT HISTORIKE(shkrimet) ME LINEAR B? SA VOLUMIOZE ESHTE PERMBAJTJA E TYRE, DHE SI DILET NE PERFUNDIMIN QE NESE "SHQIPTON" SHKRIMIN LINEAR B, KEMI "SHQIPTIM" TE PASTER GREK?
    Tabelat e shkrimit jane prej balte te pjekur dhe u gjenden nga arkeologu A. Evans. Permbajne tabelat e Knosos, te Pylos etj. Lineari B u deshifrua nga arkitekti M. Ventris i cili ne fillim mendoi se kishte te bente me nje gjuhe jo greke. Nga emrat qe gjeti pastaj mendoi se ishte greqisht dhe kerkoi ndihmen e J. Chadwick qe ishte njohes me i mire i greqishtes.

Gjuha e Linearit B eshte greke dhe eshte me e veshtire nga ajo e Homerit (nje diference 5-7 shekujsh).

Tabela te Linearit B mund ti shikosh ne Muzeun Arkeologjik te Athines.

Disa nga emrat qe u gjeten jane:
    A-ki-re-u (Akili)
    Te-o-do-ra (Theodhora)
    A-re-ka-sa-da-ra (Aleksandra)
    A-o-ri-me-ne (Aorimenis)
    O-re-ta (Orestis) etj etj.

Neser do postoj nje tabele bashke me perkthimin e saj.

Per nje njohje te pare me Linearin B dhe si e deshifroi M. Ventris mund te lexosh librin e Simon Singh, The Code Book, The secret history of Codes and code-breaking, 1999

Per me teper, qe te futesh me thelle lexo librin e J. Chadwick The Decipherment of Linear B, 1990 dhe per boten dhe qyteterimin Mikenas prape nga i njejti autor The Mycenaean World, 1976
    Per te gjitha dokumentat dhe tabelat lexo te M. Ventris dhe J. Chadwick Documents in Mycenaean Greek, 1956

PS: a e ke lexuar ndonjehere librin "Black Athena" nga Martin Bernal? Debati SHKENCOR po zgjat me shume se 20 vjet...
    Sigurisht qe e kam lexuar, debati ka mbaruar qe me kohe fal nje preofesore hebre, te Mary Lefkowitz (qe eshte edhe lezbie, por kjo nuk ka te beje me shkencen). Teorira te tilla Afrocentrizmi nuk me bejne fare pershtypje, jane nje mjet e kolonisteve qe te kerkojne te falur nga ish-kolonite...

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Nuke e besoje se shqiptarėt janė anti-grekėr por janź kunder politikes dominuese greke qe vijon te mos i perfilli fqinjet e tije te vjeter duke i dhen prioritete(perparsi) atyre sllaveve te ardhure ne gadishullin ballkanike.
    Ketu eshte problemi e jo qe ne i urrejmi greket si populle !
    enjejta gje do ishte sikur ne te perkrahnim turqit me shume se grekerit, qė eshte gabimi yni, e mendimi imi eshte qe t'iu sqarohet grekve njehere e pere gjithmon qe te mos bejne politike te ndyere me serbet ne demin e shqiptarve.....
    Vetem ketu qendrojn mos kuptimet.

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Normale qe gjuha nuk dihet, se ai qe e deshifroi Linear B per t'ju futur me vone Linear A e hengri derrin.
    Ti e mban mend si quhet ky person ? Tek pika me kyce me jep pergjigje tre rrjeshta te tipit history channel.

Hajde se ta kena pa dhe ty se kujt historie i ben pucin e kujt i ben lojen. Ik shkruj me ndonje forum tjeter se ketu e mbarove misionin.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Tann... Jam shume dakord.
    Dua qe te mendosh edhe vete se sa saktesi kane te tilla metoda.
    Jetojme ne nje bote ku Enveri kishte gjithnje te drejte per sa kohe ishte ne pushtet. Me nje fjale, "e verteta" duket qe eshte prone e te fuqishmeve, po ky eshte problem tjeter.
    me poshte do te postoj disa foto qe do te te bejne te mendosh.
    Per ate me te voglen, dua qe te mundohesh me forcat e tua te me thuash se cfare eshte. I takon sigurisht nje gjuhe qe flitet ende sot ne bote. me vone mund te te jap edhe shqiptimin e cdo kunji(pjesez te hieroglifit).
    Eshte thjesht nje eksperiment qe te shohesh vete se c'do te thote te interpretosh nje gje mbi te cilen(ndoshta) nuk ke absolutisht asnje njohuri.
    Mbase e kupton se cfare eshte linear B dhe interpretimi i tj.
    Gjithsesi, ti shpjegimin e dhe, tamam ashtu si eshte ne librat shkencore. Por, jam i mendimin qe je njeri i lire dhe duhet patjeter te kesh edhe mendimin tend. Nuk eshte e thene qe dhe ti te jesh plotesisht i paralizuar intelektualisht vetem e vetem sepse "keshtu" thote "shkenca", dhe sepse "keshtu" eshte "vertetuar". (sado te dish perseri do kesh pyetje; -qe karakterizon shpirtin e lire te njeriut)

vazhdojme me vone.

PS1. e kisha fjalen per moshen qe i jepet nje gjuhe, psh per shqipen duket shifra 9000. Nga dalin keto 9000 vjet?(apo 7500 vjetet e greqishtes, etj etj etj; si ka mundesi qe nuk eshte psh, themi, 7200, apo 7400, apo 7550? Po qofte edhe 2000, apo 3300, cfaredolloj numri te kete perbri fjala moshe)
    PS2: rrofsh per pergjigjen.
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura    
    UNE JAM TI-TI JE UNE

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Po me kruhet ta nxjerr edhe kete shkrimin e meposhtem; s'kam c't'i bej ...
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  
    UNE JAM TI-TI JE UNE

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anėtarėsuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Tash parashtrohet pyetja pse shqipja mendohet qe eshte me e vjeter (kisha pas deshire ne kete ceshtje te kalojme)

ka shume arsyje po nje qe eshte e rendesishme gjuha shqipe perveq qe ka fjale te vecanta prej gjuheve tjera por kjo gjuhe shpjegohet me gjithe gjuhet misterioze si p.sh gjuhen ilire (ato pak fjale qka jane gjete), thrake, daciane, pellazge, etruske, hitite (qe kane qene nje nder civilizimi me i vjeter ne Bote)...si edhe latinishten, greqishten (qe nuk jane misterioze) etj dhe tjera gjera
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga GL_Branch : 07-02-2006 mė 18:10

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Ku me iku doktori?
    UNE JAM TI-TI JE UNE

Numeroj peshqit Maska e peshkaqeni33
    Anėtarėsuar
    31-12-2005
    Vendndodhja
    Ce pyesni kot, as vet se di ku eshte.
    Postime
    584
    Miredita te dashur miq, he na thoni ndonje gje te re.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga peshkaqeni33 : 08-02-2006 mė 10:22
    Proletar te te gjitha vendeve bashkohuni

Nisuni ju para, sa te therras Saliun

Faqja 10 prej 24 FillimFillim ... 8910111220 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. Dėshtimi i gjuhės standarde shqipe te gegėt!
    Nga Davius nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 460
    Postimi i Fundit: 31-01-2010, 20:27
  3. Armiqtė e gjuhės shqipe dhe triumfi i saj
    Nga brooklyn2007 nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-11-2008, 11:35
  4. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  5. Armiqte e Gjuhes Shqipe?
    Nga Tastiera nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-10-2005, 10:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •