Te merkuren fillojne bisedimet midis Beogradit dhe Prishtines per te zhdukurit
BBC
16/03/2005
Ky është takimi i parë që kur bisedimet u ndërprenë një vit më parë për shkak të shpërthimit të dhunës në Kosovë. Në fakt, ka rreth gjashtë vjet që ka përfunduar lufta, por të afërmit e më shumë se tre mijë personave ende presin të dijnë se çfarë ka ndodhur me të dashurit e tyre. Zyrtarët, si në Kosovë ashtu edhe në Beograd, janë kritikuar se nuk kanë bërë sa duhet për të gjetur, zhvarrosur dhe kthyer trupat. Shumica e të zhdukurve janë shqiptarë nga Kosova, por ka edhe serbë dhe nga grupe të tjera etnike. Takimi pritet të kryesohet nga Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq, kreu i degës evropiane të të cilit, Francois Stam, thotë se në vitet e fundit nuk është bërë praktikisht asnjë përparim. "Nëse shihni shifrat fillestare pati një hap të madh kur të burgosur shqiptarë që në vitin 1999 u morën në Serbi më vonë u liruan e kthyen në Kosovë. Përveç asaj, më vjen keq të them, se është bërë shumë pak përparim. Nuk është se nuk është bërë asgjë fare, por është e qartë se është gjendje e pakënaqshme,"- tha zoti Stam. Vendndodhja e të zhdukurve është një nga çështje më emocionale që i ndan shqiptarët nga serbët në Kosovë. Në vitin 2001 u zhvarosën rreth 800 trupa nga varreza masive në një vend stërvitor të policisë pranë Beogradit. Shumë nga familjet, megjithëse jo një numër i mjaftueshëm prej tyre, kanë kaluar nëpër procesin traumatik të identifikimit të të afërmve të tyre.
Krijoni Kontakt