Marre nga Panorama, 12 Mars
Raporti i fundit: Shqiptarët më të varfërit e Evropës
FMN: Ndryshoni politikë, që të shpëtoni nga skamja
Varfëria e Shqipërisë mund të krahasohet me vendet e botës së tretë. Konstatimi në raportin e fundit të FMN, publikuar dje, duket se nuk ka nevojë për koment.
Fondi Monetar, tregon me shifra se zhvillimi ekonomik nuk ka mundur të jetë i barabartë për të gjitha nivelet e shoqërisë. FMN-ja thekson se "Edhe pse është më i shpejti në rajon, me një rritje mesatare 7 për qind gjatë viteve 1999-2003, Shqipëria vazhdon të ketë nivelit më të ulët të të ardhurave për frymë në Evropë dhe vazhdon të jetë gjerësisht e varur nga burimet e asistencës së jashtme. Niveli mesatar i vendeve të tjera të Evropës Juglindore si Bosnia dhe Herzegovina, Bulgaria, Kroacia, Maqedonia, Rumania, Serbia e Mali i Zi, ishte $2,100. Në të njëjtin vit, Shqipëria kishte $1,450 të ardhura për frymë. Niveli mesatar i ekonomisë në tranzicion në Evropën qendrore, republika Baltics-Czech, Estonia, Hungaria, Latvia, Lituania, Polanda, Slovakia, dhe Slovenia është rreth 3 herë më i madh se në Shqipëri."
Nga ana tjetër, FMN-ja, Banka Botërore dhe UNDP-ja, pranojnë se zhvillimi i Shqipërisë do të varej nga ndryshimi i politikave që po ndjek. Kështu, sipas Bankës Botërore, Shqipëria do të dështojë në gjysmën e qëllimeve që i ka vendosur veteë për këtë mijëvjecar. Ndërsa UNDP, thekson se për të frenuar këtë zhvillim negativ, duhet të ndryshohet politika. Duket se institucionet nuk janë aspak diplomatike dhe tashme po i thonë kërkesat e tyre politike shumë më direkt. Ja çfarë thotë FMN-ja për standardet e jetesës: Shqipëria rezulton në një nivel të ulët edhe përsa i përket zhvillimit njerëzor dhe treguesve të standardit të jetesës. Treguesit e viti 2004 të UNDP e vendosin Shqipërinë në vendin e 65-të në 177 vende. Ndërsa në vitin 2003 renditej e 95-ta, ky pozicion është më i ulët se fqinjët e saj si: Maqedonia (60-të), Bulgaria (56-të) dhe Kroacia (46-të). Raporti i UNICEF-it për fëmijët e botës në vitin 2004 e rendit atë të 98-ën nga 195 vende me shkallë vdekshmërie nën 5, pra 38 dhe 32 pozicione më keq se Bosnia-Herzegovina, Serbia e Mali i Zi. Mendohet se Shqipëria do të barazohet me fqinjët e saj në vitin 2015. Sipas studimeve të Bankës Botërore, Shqipëria do të falimentojë në të paktën 4 nga 8 qëllimet e saj të mijëvjeçarit. UNDP, thotë se kjo mund të ndryshojë nëse në Shqipëri vendoset një politikë e mirë.
Kritikat e FMN-së
a) Varfëria
Rreth një e katërta e popullsisë bie nën nivelin e linjës absolute të varfërisë. Rënia e varfërisë në Shqipëri është më e madhe e krahasuar me vendet në rajon, përfshirë Bosnia -Herzegovina (me shkallë varfërie 19 përqind), Maqedonia (16 përqind), Bullgaria (13 përqind), dhe Kroacia (8 përqind). Studimet e fundit e vendosin Shqipërinë në të njëjtën linjë pasurie me shtete si Uzbekistanin dhe Moldavinë.
b) Migrimi
Migrimi dhe rezultatet e të ardhurave të dërguara nga jashtë përbëjnë një ndihmë të rëndësishme për vendin. Me një të pestën e popullsisë së Shqipërisë që jetojnë jashtë, prurja e të ardhurave nga jashtë, nuk ka ndikuar vetëm në lehtësimin e varfërisë, por edhe për të grumbulluar konsumin shtëpiak dhe aktivitetin ndërtimor. Programe të mbrojtjes së shoqërisë, në veçanti "Ndihma Ekonomike", gjithashtu funksionojnë relativisht mirë për të ndihmuar ata që nuk kanë ende lidhje me migrimin, edhe pse shumë shtëpi të varfra nuk po mund të ndihmohen.
c) Reformat
Reformat duhen në politikë, edukimin dytësor profesional dhe gjeneral, si dhe në shërbimet publike, programet e asistencës sociale, dhe mund të ndihmojë standardet e jetesës përfshirë fëmijët, pleqtë invalidë, invalidët, popullsinë rome dhe varfërinë rurale.
Krijoni Kontakt