Te kete vertete aq diskriminim vetem mbi grate valle?
Mos e beni dhe aq tragjike, por na sillni ca prej parrullave te atyre grave demonstruese aty. Sigurisht qe Turqia le shume per te deshruar ne respektimin e te drejtave te njeriut; prandaj, ketu mund te perfshihen dhe grate. Une kam qene deshmitar ne veten e pare ne nje rast ne Maj te 1996 kur ne Stamboll po zhvillohej fushata elektorale.
Vura re se turqit ne pergjithesi dridheshin sapo degjonin fjalen POLIC! Mbaj mend qe nje turme prej rreth 100 000 simpatizantesh mund ta kontrollonte shume mire nje force policore prej jo me shume se 10 policash. Madje, sa isha une aty, nganjehere policeve u shkrepej t'u hipnin me shkop gome e te germonin nja dy protestues; te gjoret, jo vetem qe nuk benin asnje lloj rezistence, por as guxonin te shihnin policin ne sy. Dukej sikur hynte ujku ne kopene e deleve. Thjesht me vinte keq qe shikoja te tilla shperthime dhune.
Por, duhet theksuar gjithashtu, qe Turqia eshte shtet teper i madh, dhe me nje larmi shume te madhe racash; nuk mund te rrije ne kembe nese shteti nuk vepron si nje diktature kompakte. Ky eshte dhe vizioni turk i shtetit, besoj.
Ne mos gabohem, zgjedhjet e atij viti i fitoi partia islamike; e cila ne program kishte edhe disa sanksione mbi te drejtat e grave. Psh, mendohej, ose me mire, thuhej, qe grave do t'u ndalohej shkollimi; madje edhe perçja do te behej e detyrueshme. Pati nje proteste te mire prej pales evropiane dhe trupave diplomatike aty. Madje, per disa reforma qe mendonin te benin islamiket, vune ne levizje edhe makinen ushtarake turke; disa gjenerale te shtabit madhor turk, te cilet arriten te ndalojne implementimin e disa reformave.
Gjithsesi, nese do te flisnim per dhune policore; edhe Italia nuk i le gje mangut Turqise. Mbani mend protestat NO Global te Genoves; kur forcat policore e Gerrrrrmuan popullin demonstrant; dhe mbi 30 polica dhe karabiniere gjenden edhe sot nen proçes.(kjo fale edhe videove dhe filmimeve te bera; ku deshmohet vrasja pa shkak e nje protestanti, brutaliteti i policise etj, etj...)
Nese do te flisnim vetem per te drejtat e grave ne Turqi; atehere mendoj se shumica e gjerave qe thuhen jane te drejta. Por, nuk do te merrja fort parasysh statistikat ose sondazhet; ato shpesh here jane te kota dhe madje edhe tendencioze. Nese do te kishim, psh, nje proteste per fitimin e disa lirive qe mbase bien ndesh me moralin e nje populli te tere; atehere, mendoj qe grate turke, duhet te moderojne kerkesat; t'i shtrojne ne menyre me te zgjuar dhe dinake(por, nese jane te forta si deklarata, me mire te mos i shtrojne ne rruge); nese vertete duan te fitojne diçka konkrete perveç zbutjes se shpines dhe arrnimit te fytyres. Nuk po i bien ndesh vetem shtetit, dhe per kete duhet ta flene mendjen; keshtu do te ishte shume me e thjeshte. Por, duke e ditur se ne çfare ambjenti po jetojne, duhet te tregohen me te kujdesshme.
Megjithese ka ca gra qe e meritojne dajakunshaka...
, une per vete jam gjithnje kunder perdorimit te dhunes, sidomos kunder grave, - ajo le nje shije te keqe....
Krijoni Kontakt