ahmetajs
(10/2/00 6:20:44 am)
Reply cka eshte shqiptaria!?!?!??!!!
--------------------------------------------------------------------------------
Pjesemarres, te forumit, ju kisha lutur qe dikush te me shpjegoj, apo te definoj termin e sterperdorur "SHQIPTARIA".
Cdo shqiptar e perdore kete term vend e pavend (me shume pa vend, kur mungojne faktet, argumentet..), mirepo do te ishte mire qe ky term te definohet njehere, qe kur te flasim dhe kur ta perdorim ta dime per cka eshte fjala.
Kisha pasur deshire qe dikush te shpjegoj, apo te hapet diskutimi edhe per thenien problematike: "Feja e shqiptarit eshte shqiptaria".
Natyrisht, kisha deshiruar qe te hapet diskutimi, nje diskutim i mirfillte, pa fyerje, sharje e deklarata patetike.
une ketu, per fillim te diskutimit, po shprehu mendimin tim per keto dy thenie. Mendoj se keto dy fraza jane frazat me te demshme per ne si popull, sepse cdo hajn, cdo vagabond, cdo jonjeri, cdo kriminel fshihet pas ketyre thenieve (natyrisht ka perjashtime por ato jane shume te vogla)
Administratori
Administrator
(10/14/00 2:19:50 pm)
Reply Pergjigje
--------------------------------------------------------------------------------
Shqiptaria per mua eshte DASHURIA + PERKUSHTIMI per TOKEN + POPULLIN SHQIPTAR i shprehur ne vepra dhe jo ne fjale. Shqiptaria eshte SHPIRTI I SHQIPTARIT qe rrjedh ne arteriet e te gjithe atyre qe kane gjak TE PASTERT shqiptari.
Gjithe te mirat!
ahmetajs
Diskutant i rregjistruar
(10/16/00 1:45:19 am)
Zoteri Administrator,
Nga pergjegjja juaj shihet se nuk keni menduar fare rreth pyetjes se parashtruar. Keso pergjeggje do te kisha marre nga cdo shqipfoles pak a shume. Problemi eshte se ne e kemi gojen plote SHQIPTARI (TERM MJAFT IDIOTIK), ndersa punet shume, shume, shume keq.
Ndaluni per nje cast dhe veshtroni tokat shqiptare dhe ngjarjet ne to. Shpejt do te vini ne perfundim se po te mos ndermirret shpejt dicka, populli shqiptar ne teresi ndodhet para nje katastrofe te madhe. Kjo katastrofe nuk po ndodhe, per shkak se jemi te "shtrire" ne nje regjion ku interesat e bashkesise nderkombetare jane te medha. Vetem fale kesaj ne po mbahemi (po na mbajne) ende,e jo per shkak te SHQIPTARISE, APO PATRIOTIZMIT APO TRIMERISE.
Zoteri i nderuar, pas clirimit te Kosoves nga NATO-ja, ne Kosove jane vrare mbi 1000 shqiptare, shumica ne emer te SHQIPTARISE. Kjo eshte e tmerrshme apo jo.
Zoteri i nderuar, ma merr mendja qe as KINA, si shteti me popullesi me te madhe ne Bote nuk ka me shume kenge patriotike-trimerie se sa shqiptaret. E ketu te ju them se p.sh. Cecenet nuk kane fare kenge trimerie, por trimerine e kane ne zemer. Edhe nje shembull ketu eshte mjaft ilustrativ: Tash me rastin e 10-vjetorit te renies se Murit te Berlinit, Nje perfaqesues gjerman pyetet nga nje gazetar shqiptar (natyrisht vetem shqiptari mund te pyes nje gje aq idiotike) se sa kenge patriotike jane komponuar ne lidhje me kete ngjarje. Gjermani i habitur ia kthen ASNJE (merreni me mend asnje).
Popullit tone duhet thene nje here e pergjithemone e verteta e ajo eshte se ne jemi nje popull mjaft i paorganizuar, besa bukur shume qyqare-pa kurrefare trimerie, popull qe nuk cmon ata te cilet i bejne te mira, popull hajn etj. etj. Natyrisht ketu ka perjashtime por shumica jane keshtu si thash me larte.,
Kesaj radhe nuk po e zgjase me shume. Nese deshironi te jeni serioz ju lutem pergjigjuni, por jo me definicione sterotipe qe nuk i hyjne ne pune askujte, e aq me pak ndryshojne dicka ne te mire.
P.S.
Me mire mbishkrimi i ketij forumi do t'i pergjigjej thenia e cila eshte shume afer te vertetes:
FEJA E SHQIPTARIT ESHTE BUDALLAKIA (MARREZIA).
Administratori
Administrator
(10/16/00 1:19:37 pm)
Reply Shqiptaria eshte per Shqiptaret
E lexova pergjigjen tende dhe reagimi juaj eshte reagimi i nje njeriu qe i ka vdekur shpresa. Po eshte e vertete qe realiteti ne tokat shqiptare eshte i zymte, po eshte e vertete qe njerez anti-shqiptare nen masken e "nacionalizmit" duan ta derdhin gjakun shqiptar lume, po eshte e vertete qe vatani per disa nuk vlen me shume 5 lek.
Keta jane njerezit e vegjel, jane ata qe une i quaj Shqipfoles, ata qe duhen denuar te jetojne larg tokave shqiptare pasi asnjehere nuk kane qene dhe nuk do te jene shqiptare. Fakti qe ke lindur ne toke shqiptare dhe ke flet e shkruan shqip nuk te ben shqiptar. Shqiptaria e secilit duket tek veprat dhe perkushtimi i tij.
Persa i perket herronjve dhe kengeve kushtuar atyre, une nuk do ti quaja "budallalleqe" por do ti quaja pjese e identitetit dhe kultures sone kombetare. Ata qe jane flijuar per nje ceshtjen shqiptare gezojne respektin e gjithe patrioteve dhe shqiptareve te vertete. Nuk do zgjatem por po te postoj vargjet e figures me te shquar te Rindjes se Kombit shqiptar.
FJALĖT E QIRIRIT
Nė mes tuaj kam qėndruar
E jam duke pėrvėluar,
Qė t'u ap pakėzė dritė,
Natėnė t'ua bėnj ditė.
Do tė tretem, tė kullohem,
Tė digjem, tė pėrvėlohem,
Qė t'u ndrinj mir' e tė shihni,
Njėri-tjatėrin tė njihni.
Pėr ju do tė rri tė tretem,
Asnjė ēikė tė mos mbetem,
Tė digjem e tė qanj me lot,
Se dėshirėn s'e duronj dot.
Unė zjarrit nuk i druhem
Dhe kurrė s'dua tė shuhem,
Po tė digjem me dėshirė,
Sa tė munt t'u ndrinj mė mirė.
Kur mė shihni se jam tretur,
Mos pandehni se kam vdekur;
jam i gjall' e jam ndė jetė
jam nė dritėt tė vėrtetė,
Unė jam nė shpirtit tuaj,
Mos mė kini pėr tė huaj,
M'ėshtė falurė durimi,
Andaj po digjem si trimi,
Se ma k'ėnda t'u bėnj mirė,
Tė mos mbeti n'errėsirė.
Jakėni rreth meje rrini,
Flisni, qeshni, hani, pini,
Nė shpirt kam dashurinė,
Pa digjem pėr njerėzinė,
Lemėni tė pėrvėlohem,
nukė dua mė tė ftohem,
Dua ta djek trupn' e shkretė
Pėr atė zotn' e vėrtetė.
Me zjarr ta djek mushkėrinė
E tė tretem pėr njerinė,
Bashkė me gėzimt tė tija
tė vete te perėndia.
Unė dua njerėzinė,
Mirėsin' e urtėsinė,
Nė bėhi shokė me mua,
Nė mė doni si u dua,
Njėri-tjetėrin nė doni,
Tė paudhė mos punoni.
O zėmėra fluturake,
Qasju pakė kėsaj flake!
Mase krahėt t'i pėrvėlon,
Po dhe shpirtin ta shėnjtėron.
Unė duke pėrvėluar,
Njerėzit i kam ndrituar.
Kam qėnė mik me njerinė,
Andaj i di e mė dinė.
Gjithė tuajt' i kam parė,
Mėm' e at' e fis e farė,
Si tani gjithė i kam ndėr mėnt,
Qė rrininė mė kėtė vėnt.
Edhe sot nėr ju ata shoh,
Se shpirtin e tyre ua njoh,
Dhe unė si ju jam ndruar
E jam pėrzjer' e ndryshuar,
Pa jam bėrė shumė herė
Zjar e uj' e balt' e erė.
Jam njė shkėndijė pej qielli
dhe njė drudhėzė pej dielli.
Edhe ndėr qiej fluturonj,
Edhe brėnda nė det qėndronj,
Shumė herė fle nė baltė,
Diku ndodhem dhe nė mjaltė
Bėnem qėngj e kec i pirė,
Lul' e bar e gjeth i mbirė.
Dua shumė fjalė t'u them,
Po trėmbem mos i bėnj ujem.
E ku shkruhenė nė kartė
Fjalėt' e gjuhėsė zjarrtė?
Mos e shiko SHQIPTARINE ne gjendjen e Shqiperise, por shikoje ne perkushtimin e shqiptareve qe duan te sjellin nje ndryshim per mire. Shpresa vdes e fundit !
ahmetajs
Diskutant i rregjistruar
(10/18/00 6:27:02 am)
Zoteri i nderuar,
Te falemnderit per kohen qe ke harxhuar qe te me kthesh nje pergjegjje. Me te vertete me gezon fakti qe je nje njeri optimist,dhe sipas shkrimit tend dukesh mjaft energjik. Kjo natyrisht te bene nje njeri te dashur ne shoqeri sepse gjerat sic duket i sheh nga ana pozitive. Me te vertete edhe une deshiroj qe ky shkembim mendimesh te vazhdoj edhe me tutje. Ndoshta do te me "ngjallet shpresa"! (Me fal qe po te drejtohem ne veten e dyte te njejesit, por dua te jem sa me i drejtperdrejte)
Mirepo. kjo "mirepo"-ja gjithemone prish punet, realiteti eshte aq i zymt, sa qe, gati nuk shihet asgje pervec territ. Duhet shikuar faktet dhe si njeri i cili mund te bej dicka duhet vepruar ne ate drejtim. Nese s'kam mundesi te bej asgje, atehere se paku do ta shprehu mospajtimin tim me dukurite negative, qofshin ato ditore apo shume te vjetra e tradicionale sikurse qe jane te ne shqiptaret.
Ne aspektin individual kurr nuk i frigohem ndonje gjendjeje te rende (natyrisht ne kompetnca njerzore, ato hyjnore momentalisht po i leme anash), mirepo po te shikohen gjerat globalisht ateher frikohem shume sepse si popull jemi duke shkuar drejt nje humnere te pafund (momentalisht nga kjo humnure po na largon Bashkesia nderkombetare). Keto gjera duhet thene, duhet shtruar si probleme dhe duhet kerkuar zgjidhje per to sa me shpejt, sa s'eshte bere vone.
Nje mik imi nga Prishtina nje here me tha "...Detyra e pare e shqiptareve duhet te jete formimi i nje ekipi ekspertesh te lemive te ndryshme, pa marre parasysh se sa do te kerkonin para ata, ne menyre qe te gjindet pergjigjja ne pyetjen CKA PO NDODHE ME SHQIPTARET. Pas kesaj i njejti ekip do te duhej te jipte DIAGNOZEN (-AT), dhe ne baze te kesaj te propozonte "ILAQET", rruget dhe veprimet qe te nderrohet kjo gjendje e sidomos ky mentalitet i pamentalitet...". Ky miku im eshte njeri nga shqiptaret e ralle qe ka dhene nje propozim mjaft konkret i cili po te realizohej do te sillte shume te mira per kombin tone.
Perderisa popujte tjere mirren me llojlloj sondazhesh e anketash edhe per gjerat me banale, ne te gjithe energjine e harxhojme ne krijimin e kengeve e vjershave patriotike e kombetare e (aman-aman) trimerie. Une per veten time po te isha dikushi do te kisha ndaluar (ndalim pozitiv,rekomandim pozitiv, dashamires) per nje periudhe te gjate kohore perdorimin e fjaleve PATRIOT, TRIM. TRIMERI, KOMBETAR, SHQIPTARI..., ne menyre qe truri yne te pastrohet nga keto rrena (genjeshtra) te kulluara, sepse ne pergjithesi, pothuajse nuk ka patriot shqiptar, as trim shqiptar, e as shqiptar qe merzitet per komb e per shqiptari (perjashtime ka po jane shume, shume, shume te pakta). Po te ishte e kunderta gjerat me neve do te qendronin ndryshe apo jo?
Keto gjera duhet thene (natyrisht jo me kete gjuhen time, por jo edhe larg saj). E verteta shpesh eshte e hidhur, por vlera e saj qendron ne ate se eshte e vetmja gje qe ka vlere, te gjitha tjerat jane mashtrime qe nuk shpien askund, pervec ne humnere te pakthim.
Dhe ne fund po te kishim zbrazur vetem nga nje plumb per cdo kenge patriotike dmth nje plumb-nje kenge, ne Kosove, ndoshta NATO-ja nuk do te kishte nevoje te intervenoj.
Pres me padurim vazhdimin e bisedes sone, dhe kisha deshiruar qe ketij diskutimi t'i bashkangjiten edhe shqiptare tjere. Sepse heret a vone zera si imi, besoj, qe do te behen dominant ne hapsiren tone kombetare. Sepse cka eshte teper teper eshte.
Cdo te mire! Falemnderit edhe nje here ne pergjegjjet Tua.
Administratori
Administrator
(10/18/00 1:10:21 pm)
Reply Ky mesazh eshte postuar nga Z. AhmetajS
Zoteria me lart e kish postuar kete teme si teme te re por permban te njejten permbajtje me kete teme qe po ai e hapi pak dite me pare. Per te ruajtur estetiken e forumit dhe per tu fokusuar mbi kete teme, une e postova shkrimin e zoterise nen kete teme pa i hequr asnje presje.
Administratori
================================================== =======
FEJA E SHQIPTARIT ESHTE BUDALLAKIA (MARREZIA)
Nuk ka shume kohe qe e percjelle kete forum, mirepo kam arritur qe te shoh se eshte i qelluar dhe ka diskutime e debate mjaft interesante.
Ne Forum me pengon vetem thenia "FEJA E SHQIPTARIT ESHTE SHQIPTARIA", thenie qe i ka kaluar koha i ka dalur boja, ndersa nga sterperdorimi i stertepert i ka humbur edhe kuptimi (natyrisht nese ka pasur ndonje vlere, boje e kuptim).
Kjo me ka shtyre qe te bashkangjitem ne kete Forum, parasegjithash. Dhe kete e kam bere duke para shtruar pyetjen "cka eshte shqiptaria?!!??!!!", ne te cilen kam marre pergjigjje te zakonshme, por jo edhe nje definicion te ketij termi qe shqiptaret e kane grisur duke e perdorur.
Qe dicka te behet fe duhet patjeter te kete se paku "themeluesin", rregullat e asaj feje, ritualet, pataj profilin e personit qe i perkaet asaj feje etj.
Ju lutem cka eshte SHQIPTARIA, dhe si manifestohet ajo ne jeten tone te perditshme si individ, dhe ne "jeten" e kombit tone?
Cilat jane rregullat qe duhet t'i plotesoj personi, per tu bere pjestar i kesaj feje dhe si duhet ta manifestoj kete fe?
Para kujt behet pranimi ne kete fe dhe si jane rregullat e pranimit?....
Keshtu mund te vazhdoja deri ne pambarim me keso lloj pyetjesh por e di se eshte e kote, pergjigjje me siguri nuk do te marr, sepse nuk ka shqiptar qe i di keto pergjegjje. Pergjegjjet e sterpergjegjura, natyrisht nuk do t'i marr parasysh si pergjegjje.
Me posht do te mundohem qe ta mbeshtes "subject-in" tim?
A ka dikund ne bote qe marrezia shpallet si veper shume e larte patriotike dhe me permasa kolosale si te ne shqiptaret. Shembuj tipik te kesaj jane kenget kushtuar ngjarjes ne Londer ne fillimet e ketij shekulli, kur Isa Boletini i nxjerr para fytyres kuburet Lordit. A keni menduar ndonjehere per kete gje apo jo. Pas kesaj "vepre heroike" Anglia jep nje kontribut te jashtezakonshem ne coptimin e tokave tona, sepse kane menduar ata (anglezet) se kur udheheqesi i tyre eshte aq i "menqur", mund te mirret me mend sa te "menqur" jane shqiptaret tjere. Keto kenge kendohen sot e kesaj dite dhe thuaja perdite komponohen tjera sepse kjo "ngjarje" eshte me te "vertete" per te gjithe shqiptaret, sepse budallakia eshte frymezim per ne.
Shembuj te tille ka mjaft, por per fillim po ndalem ne vetem kete si kryeshembull i kryebudallellekut kombetar shqiptar.
Ne fund ju kisha lutur qe te mos reagoni ne menyre euforike ne kete shkrim. Por lexoni deri ne 10 (dhjete), merreni pak fryme, mendoni e tek atehere pergjigjuni
Administratori
Administrator
(10/18/00 1:27:17 pm)
Reply C'ka eshte Shqiptaria
Si fillim, dua te them se arsyeja qe po u pergjigjem shkrimit tuaj eshte se ky shkrim atakon formulen e pagezimit te ketij web site. Eshte teme qe e kam trajtuar dhe here te tjera dhe po e marr mundimin te shpreh qarte kendveshtrimin tim.
Cdo te thote te shohesh ne sy realitetin?
-----------------------------------------
Te shohesh ne sy realitetin shqiptar eshte hapi i pare. realiteti shqiptar eshte gati i pashprese, me i zymte nuk behet. Krahas faktorit te huaj qe asnjehere nuk ka folur shqip, krahas historise se hidhur dhe te shkuares dramatike, shqiptaret vuajne edhe percarjen midis tyre qe si sponsor ka te huajt dhe ideologjite e trasheguara. Pra ne jemi nje popull i lashte qe ende nuk eshte KOMB, i varfer, te prapambetur dhe ende pa identitet kombetar.
Te ngrihesh mbi realitetin apo te behesh skllav i tij?
------------------------------------------------------
Ne rradhe te pare me duhet te theksoj fort, se Shqiperia eshte ne ate gjendje per shume arsye dhe barra me e madhe e fajit bie mbi vete ne shqiptaret, mbi ty e mbi mua. Ne i sjellim Shqiperise turpin edhe nderin, gezimin dhe fatkeqesine. Ketu ndodh edhe ndarja e madhe midis shqiptareve. Te jesh shqiptar do te thote te jesh i pergjegjshem per gjithcka qe ndodh ne vendin tend. Kjo shprehet ne 2 forma:
1. Indiference
2. Idealizem
Ne grupin e shqiptareve indiferente futen te gjithe ata qe ikin nga Shqiperia dhe nuk duan ta kthejne koken pas. Ata qe e kane per turp te jene shqiptare, ata qe flasin ne gjuhet e botes dhe harrojne shqipen qe u fal nje pjese te identitetit shqiptar. Jane ata qe u flasin shqiptareve me fjale te medha si "Demokraci", "Modernizim", "Reformatore", "Te moderuar", etj etj dhe ne nje fare menyre i shesin shqiptaret si popull te prapambetur. Ne kete grup futen ata qe nuk e dine cdo te thote te jesh shqiptar, ata qe nuk i pranojne pergjegjesite kombetare dhe kur flasin per Shqiperine duket sikur nuk flasin per token e vet, por per nje vend afrikan. Jane ata qe edhe pse nuk kane dhene asgje per vendin e tyre, cuditerisht kerkojne shume prej shqiptareve te tjere. Po nuk mblolle nuk ke as te drejte te korresh! Keta njerez nuk kane te drejten morale te flasin per Shqiptarizem pasi qe te flasesh per Shqiptarizem duhet te kish dhene nje kontribut sado te vogel popullit dhe vendit tend.
Te tille njerezve une do tu lutesha te vazhdonin te jetonin te qete jeten e tyre dhe nese nuk jane ne gjendje te japin nje kontribut per mire, te pakten te mos vrasin shpresen edhe te atyre qe kane besim tek dite me te bardha per kombin shqiptar.
Idealizmi manifestohet hapur tek brezat e rinj te shqiptareve. Tek ata studente dhe kryesish emigrante shqiptare qe e kane provuar te jetojne larg vendit te vet dhe ja dine tashme vlerat tokes Meme. Dikush mund te dali e ti quaje keta njerez "Idealist te verber" ose "budallenj" por une do ti kujtoja zoterise se po te mos kish idealiste kjo bote do te ngelej ne vend dhe nuk do te njihte NDRYSHIM. Te jesh idealist do te thote te mos behesh skllav i realitetit shqiptar por te besh te pamunderen brenda aftesive te secilit per te sjelle nje ndryshim per mire. Shqiptaret idealiste jane shqiptaret patriote qe besimin tek nje e ardhme me e mire per Shqiperine e shprehin ne kontributin vetmohues qe ata japin per te sjelle kete ndryshim. Eshte kjo arsyeja qe te postova fjalet e Qiririt me siper pasi Shqiptarizma nuk vdes kurre dhe drita e Qiririt te Naimit ka ndricuar dhe do te ndricoje brezat. Nuk ka rendesi se sa shume apo pak do te arrijne patriotet shqiptare, e rendesishme eshte shembulli i SAKRIFIKIMIT PER NJE CESHTJE ME TE MADHE SE DESHIRAT EGOISTE TE SECILIT PREJ NESH. Keta jane per mua SHQIPTARET E VERTETE te cilet kane te drejten te flasin per Shqiptari.
Ky qe kendveshtrimi im i plote mbi kete ceshtje!
Gjithe te mirat!
Edited by: Administratori at: 10/21/00 8:37:36 am
ahmetajs
Diskutant i rregjistruar
(10/19/00 6:08:13 am)
Reply cka eshte shqiptaria!?!?!??!!!-ADMINISTRATORIT
nuk do te debatoj ne lidhje me temen, por shpreh mospajtimin tim ne postimin e dergeses sime te fundit ne kete "rubrike".
Cka eshte me keq tash si inicues i "Feja e shqiptarit...", ne forum paraqitet nje person tjeter me ID flamur.
Te lutem ndreqe gabimin, ose mirrja, te drejten flamur-it qe te paraqitet si inicues. Sepse ne te kunderten do te dal se une nuk paskam te drejt te inicoj "temen" e permendur, ndersa flamuri paska.
Besoj qe "gabimi do te permiresohet.
Do te debatojme pasi qe kjo te jete rregulluar, dhe deri sa ta plotesosh pergjegjjen.
Cdo te mire!
Administratori
Administrator
(10/19/00 10:11:10 am)
Reply Postuar nga zoteria me emrin Flamur
MOS HAPNI TEMA TE REJA KUR ATO I KA HAPUR DIKUSH TJETER PARA JUSH, MENDIMIN TUAJ SHUME MIRE MUND TA RENDITNI NEN ATE TEME. KJO PER ARSYEN SE DEMTON ANEN ESTETIKE TE FORUMIT.
Administratori
================================================== =====
Kjo fraze duket si shume vjeter.Dhe ashtu eshte me te vertete.Eshte mbi 100 vjecare.Eshte perdorur deri ne grisje thote dikush.Mbase ka te drejte,ashtu sic e drejte qe te vazhdoje te perdoret akoma nese i ben pune akoma njerzeve.Kjo fraze eshte shkruar ne nje kohe te caktuar dhe ishte pjese e nje lufte te caktuar dhe kjo lufte ishte moslejimii coptimit te vendit dhe bashkimi kunder atyre qe donin eleminimin e kombit.Shqiptaret ne te gjitha kohrat nuk e kane kuptuar kete fraze si nje fraze ateiste qe i shnderronte ata ne nje popull pa fe por i mesonte ata per te qene pragmatiste ne luften e mbijeteses si komb. Kjo fraze e famshme e Vaso Pashe Shkodranit e nxjerre nga nje vjershe e vogel e tij eshte perdorur me sukses vetem per qellime te mira per te treguar qe atdhetaria ( shqiptaria)eshte mjeti qe ne na bashkon se mjerisht duke mos qene unik ne fe kollaj fare mund te shkermoqeshim perpara me te forteve.Dhe shqiptaret pavarsisht nga zymtesia ekonomike e momentit jane ne rruge te mbare politike qe eshte dhe pararendese per ngritjen ekonomike.
Belami
Diskutant i rregjistruar
(10/19/00 1:34:25 pm)
Reply Shqiptaria ky term i keqperdorur
Them se ky term eshte shperdorur sepse e gjej te perdorur me vend e pa vend.Psh kete term e perdoren ata qe jane kunder fese,bile ketu gjejne nje frymezim te madh,nga ana tjeter kete e perdoren ata qe jane kunder percarjes fetare.
Kjo fraze u perdor nga studiuesit Marksiste-Leniniste per ti thene popullit se ne jemi nje komb pa fe dhe se Bibla ose Kurani duhet te zevendesohen nga Kapitali.Nga ana tjeter kete term e perdoren edhe Patriotet Shqiptare kur me njeri tjetrin lidhnin Besa_bese.Duke qene i perdorur me fanatizem nga dy kahe te kunderta ne mendime (reth Fese)ky term shperdorohet ne menyre krejt te pamatur.
Ky varg i nxjere nga Poema e Vaso Pashe Shkodranit eshte mare gjithmone i shkeputur nga pjesa tjeter e poemes.I ngjan si nje dege te thare te shkeputur nga trungu.
Le ta analizojme kete varg te ndihmuar edhe nga vepra tjeter e Vaso Pashes,nga romani "Bardha e Temalit"
Besoj se ata qe e kane lexuar nuk e kane te veshtire te analizojne sic duhet kete varg.E kam fjalen per percarjen fetare qe ekzistonte ne ate kohe ne Shkoder dhe rethinat e saj,e pse jo ne te gjithe Shqiperine e atehershme.
Ne nje moment ne romanin "bardha e Temalit" nje mysliman vret nje katolik per nje arsye qesharake,pas kesaj ede nje katolik vret nje mysliman dhe gjithcka mbyllet me kaq.Nje me nje gjaku u la.Dhe e gjithe kjo tragjedi ishte per qimen e Muhametit apo per gjakun e Krishtit.
Per mendimin tim edhe ky varg i poemes O moj Shqypni ngrihet ketu,mbi percarjen fetare dhe jo mbi idene nese ka Perendi apo jo.
Kjo ishte dicka mbi termin Shqiptari ne nje kendveshtrim
paksa te cuditshem,them keshtu pasi personi AhmetajS e mori kete varg nga konteksti i tij edhe e keqperdor.
Zoteri ne qofte se e keni fjalen per Shqiprarizem ndaheni kete nocion nga vargu Feja e Shqiptarit eshte Shqiptaria,sepse atje behet fjale per ceshtje reth besimit.
Ndersa ne nocionin Shqiptarizem behet fjale per KOMBESI.
Feja edhe Kombesia nuk jane e njejta gje.
Edited by: Belami at: 10/19/00 11:22:48 am
violetsx
Diskutant i rregjistruar
(10/22/00 12:43:50 pm)
Reply Re: cka eshte shqiptaria
Shqiptaria jemi ne dhe ne jemi ata qe shkruajme dhe flasim se cfare eshte. Kjo eshte shqiptaria qe shkuraj dhe flas une..www.geocities.com/violetsx/flamuri.gif
ahmetajs
Diskutant i rregjistruar
(10/23/00 6:19:57 am)
Reply SHQIPTARIA KY TERM I STER KEQPERDORUR
Ne reagimin e z. Belami, shihet nje qasje mjafte e mire e temes qe po shtjellojojme. Z. Belami, bene perpjekje (dhe ia del me sukses), qe nga nje aspekt ta sqaroj termin "Shqiptaria". Kjo eshte per lavdate per dallim nga "pergjegjesit" tjere, te cilet pervec disa frazave te stervjetra e sterperdordorura nuk shkojne me larg.
Z. Belami me "akuzon" se paskam perzier nocionet e kuptimet, por ajo ka ndodhur me intervenimin e Administratorit qe nje teme te vecante "FEJA E SHQIPTARIT ESHTE BUDALLAKIA (MARREZIA)", e ka postuar ne kete rubrike: "cka eshte shqiptaria?!". Per kete shkak ka ndodhur nje "mosmarreveshje" e kuptimeve e nocioneve.
E tash t'i kthehemi temes!
Problemi i "shqiptarise" dhe i "feja e shqiptarit...", nuk eshte problem i Vaso Pashes, dhe po ta shihte ky (V.P) se si perdoret ky varg dhe nga kush perdoret dhe sa i demshem eshte bere (pa fajin e tij), me siguri se do ta ndiente veten shume keq.
Ne reagimin e z. Belami, shihet nje qasje mjafte e mire e temes qe po shtjellojojme. Z. Belami, bene perpjekje (dhe ia del me sukses), qe nga nje aspekt ta sqaroj termin "Shqiptaria". Kjo eshte per lavdate per dallim nga "pergjegjesit" tjere, te cilet pervec disa frazave te stervjetra e sterperdordorura nuk shkojne me larg.
Z. Belami me "akuzon" se paskam perzier nocionet e kuptimet, por ajo ka ndodhur me intervenimin e Administratorit qe nje teme te vecante "FEJA E SHQIPTARIT ESHTE BUDALLAKIA (MARREZIA)", e ka postuar ne kete rubrike: "cka eshte shqiptaria?!". Per kete shkak ka ndodhur nje "mosmarreveshje", e kuptimeve dhe nocioneve dhe "keqperdorim" i tyre (pa fajin tim).
E tash t'i kthehemi temes!
Problemi i "shqiptarise" dhe i "feja e shqiptarit...", nuk eshte problem i Vaso Pashes (sepse nga reagimi po del se une mendoj ashtu), dhe po ta shihte ky (V.P.) se si perdoret ky varg dhe nga kush perdoret dhe sa i demshem eshte bere (pa fajin e tij), me siguri se do ta ndiente veten shume keq. Natyrisht, kur e hapa kete teme, nuk kam pasur qellim qe te sulmoj askend e aq me pak ndonje vlere tonen (nese e kemi).
Qellimi im eshte qe te fillohet diskutimi per disa tema te cilat jane tabu tema nder ne dhe te mundohemi t'i lidhim disi realitetin praktik, ose sjelljen praktike tonen me ato gjera qe i proklamojme ose deklarojme qe i kemi.
Per shembull:
-THEMI QE JEMI TRIMA, E VERTETA ESHTE KREJT NDRYSHE. Nga nje territor shume i madh qe kishim jemi tkurrur nga trimeria jone ne nj territory shume te vogel. Pastaj fenomeni i hakmarrjes e deshmon me se miri trimerine tone te madhe. Hakmarrja, duhet cekur, eshte legjitime, mirepo si e kane bere ate shqiptaret, deshmon per trimerine e tyre. Te shqiptaret nuk kerkohet dorasi (kryesi) i vepres, por kerkohet pika me e dobet e familjes se tij. Keshtu vritet ne shumicen e rasteve djali i vetem, jetim i ri dhe i cili nuk ka lidhje me vepren e kryer. Hakmarrja behet nga pusia ne menyren me mizore etj.
-THEMI QE KEMI LUFTUAR SHUME-GENJESHTER E KULLUAR APO JO. Po te kishim luftuar aq shume sa themi nuk do te ishim ne gjendjen ne te cilen jemi sot apo jo?
-THEMI SE KEMI IDENTITET TE FORT KOMBETAR-MASHTRIM I MADH. Shikoni lajmet qe vijne nga Tirana (radio apo tv), aty degjon nje melodi te bukur italiane ne te folurit shqip. Lehte mund te bindeni ne kete nese levizni satelitin nga nje program ne tjetrin. Pastaj shqiptaret posa dalin nga rrethina e vet asimilohen shume leht, pastaj marrin mbeturinat e kultures se huaj qe jane hedhurina dhe nuk kultivohen me askund. Neqoftese kemi identitet aq te forte le teme thote dikush ndonje veper shqiptare me permasa boterore (ndertese, veper letrare (perjashtoni Kadarene ju lutem), zbulim shkencor etj.). Natyrisht keto vepra duhet te jene krijuar ne tokat shqiptare dhe krijuesit te kene jetuar ne ato toka.
-THEMI SE KEMI BESE- RRENE E KULLUAR- ma merr mendja qe ska nevoje per ndonje koment!
Themi e cka nuk themi e cka nuk flasim. Me rendesi eshte te flitet, veprat per ne jane te dores se dyte. A e keni verejtur se te ne shqiparet thuhet eee cka ka thene filani, e cka tha filani, e foli filani, e shume rralle cka ka bere filani, krijoj filani.
Pra si perfundim une jam qe te flitet me pak, sidomos mos te perdore termat qe i kam cekur gjate ketij debati. Ta shikojme gjendjen reale dhe te fillojme prej saj (dmth prej 0-zeros) dhe te shkojme perpara. Ai qe do ta filloj kete i pari une do ta quaj trim, patriot, pjestar i shqiptarise e keshtu me radhe.
Cdo te mire!
LiloLabja
Diskutant i rregjistruar
(10/23/00 11:00:08 am)
Reply Ahmetaj - krize identiteti
I nderuar zoteri
Nuk e di nese mendon per veten ne kete menyre apo deshiron te pergjithesosh keto qe ke shkruar aty. Une jam shqiptare po nuk nuk futem dot ne keto kallepet qe ke percaktuar me lart. Gjithashtu nuk mund te pranoj qe shenje e identitetit tim eshte 'budallakia'. Eshte ne fakt mekat qofte dhe te mendojme keshtu kur dihet qe shqiptaret ne shekuj kane luftuar per ruajtjen e ketij identiteti dhe ia kane dale me sukses. Ne me te vertete jemi zvogeluar ne siperfaqe por ia kemi dale me sukses te ruajme Gjuhen (e vetmja e ketij lloji ne bote!), Zakonet, Folklorin, Traditat. Keto nuk jane arritur pa lufte, trimeri dhe zgjuarsi.
- Trimeria - Ka nevoje te permendim shume trima shqiptare qe nga koha e Ilireve, Turqve, Luften kunder Nazizmit, luften per demokraci si dhe deri tani se fundi luften qe u be ne Kosove. Une per vete nuk e mohoj dot gjakun e shume te reneve ne qindra, mijera vjet histori shqiptare. Sa per gjakmarrjen mos harro qe jo c'do shqiptar eshte nga krahinat ku ajo egziston dhe si e tille as nuk mund te njihet si shenje e identitetit tone.
- Sa per kulturen qe kemi dhe cfare i kemi dhene botes ajo dihet. Kemi dhene qe ne kohen e grekeve e romakeve. Kemi kontribuar qe ne perandore qe i kane sherbyer romes e deri ne mbreter (ne fakt mbretereshe) qe e perballoi Romen. Kemi kontribuar gjate kohes se Turqise si brenda dhe jashte vendit dhe nuk ka rendesi se ku jetuan keta njerez por se kujt i sherbyen ata. Me qe ra fjala vete Pashko Vasa te cilin ti e permend nuk ka jetuar ne Shqiperi. Kjo mund te thuhet per vellezerit Frasheri, Karl Gega, Aleksander Moisi, Fan Noli, Faik Konica, Viktor Eftimiu, Nene Tereza e deri tek nje numer i madh shkencetaresh e artistet qe sot jetojne jashte por kontribuojne per Shqiperine. Nje shembull modest eshte qe shumica dermuese e shqiptareve qe kane shkuar per studime jashte kane shkelqyer. Dhe kjo eshte shume domethenese sidomos ku ke parasysh nivelin e vendit se nga vijne. Dhe mos harrojme qe deri njerez si Kadare sot jetojne dhe punojne jashte por s'kane hequr dore nga qenia shqiptare.
- Sa per bese dhe zemer te madhe, shembulli me i thjeshte eshte ai i dy viteve me pare kur edhe shqiptari me i varfer i hapi dyer per refugjatet kosovare qe erdhen ne Shqiperi.
Shqiptar
Diskutant i rregjistruar
(10/24/00 10:44:30 am)
Reply Tamam krize identiteti
Zoteri Ahmetaj,
Pasi lexova shkrimin tuaj te fundit, mu krijua pershtypja se ju jeni nje njohes i ceket i historise shqiptare, ashtu sic e keni marre si te falur me lindjen "Shqiptarine".
Une jam nje njohes relativisht i mire i historise shqiptare dhe me aq sa e njoh ate, mua nuk me cudit fakti qe jemi ketu ku jemi si popull, por i kam perseritur vetes me qindra here:
"Eshte gati e pabesueshme, qe ende ka nje popull shqiptar qe ruan gjuhen, traditat dhe zakonet e veta dhe jeton ne trojet e te pareve."
Asnje komb nuk ka vuajtur me shume se shqiptaret pasi asnje komb nuk eshte i lashte sa shqiptaret. Une do tu lutesha qe perpara se te merrnit guximin e ta barazonit Shqiptarine me "BUDALLAKINE" beni mire ti beni pyetjen vetes:
Cdo te thote te jesh shqiptar?
Kur ti pergjigjesh kesaj pyetje, atehere merre mundimin te shkruash edhe mbi Shqiptarine, pasi sic e tha dhe LiloLabja nuk eshte Shqiptaria ne krize, por jeni ju ne krize identiteti.
Gjithe te mirat!
Edited by: Shqiptar at: 10/24/00 7:47:04 am
ahmetajs
Diskutant i rregjistruar
(10/26/00 6:10:00 am)
Reply LiloLabja&Shqiptar perfaqesues te BUDALLAKISE
Ndoshta une kam "krize identiteti", cka mund te jete shenje e mire, sepse organizmi im po lufton kunder gjendjes epidemike ne te cilen ndodhet, ndersa ju dy per fat te keq jeni perfaqesues te denje te BUDALLAKISE sone tradicionale, cka dmth se keni identitet te forte tradicional, per cka nuk ju akuzoj, sepse prej kesaj semundje vuajne me se 90% e shqiptareve. Mirepo beni perpjekje qe te sheroheni sa me pare.
Une nuk e di cfare t'iu them pervec se A JENI TE VERBER E TE SHURDHER, APO JENI AQ INJORANTE SA QE KENI HUMBUR LIDHJEN ME REALITETIN?!?!
LiloLabe, vet shkrimi juaj verteton tezat e mia.
"Gjakmarrja nuk eshte shenje e identitetit tone", po cfare shenje, e kujte na qenka te lutem. Mos mu pergjegj se kete na e kane lene te huajte.
Trimeria (kur permened kete fjale me vie neveri) eshte prezente te ne vetem ne kenge patriotike (idiotike), e jo ne zemrat tona dhe ne veprimet tona. Ju lutem qe te dyve, qe hiqeni si shume te menqur, qe te beni nje "sondazh" dhe te shihni a ka kund kaq shume kenge patriotike. Nese doni qe te mos mundoheni une po ua them qe s'ka. Me siguri ne kemi kenge patriotike sa ka e gjithe bota e mbetur.
Nje fjale e urte thot "KUSH PER CKA FLET-LAVIRJA (PROSTITUTKA) PER NDERIN (MORALIN)" dmth edhe ne flasim e kendojme me se shumti per ate(o) qe se(i) kemi: TRIMERINE, NDERIN, MORALIN etj. etj.
Po, po LiloLabe ne u kemi dhene te huajeve (cka verteton budallakine tone), por cka i kemi dhene vetes sone, kombit tone, vendit tone, shoqerise sone. Cka eshte me e keqja te gjithe keta "dhenes" jane pervetesuar nga "marresit" dhe e gjithe bota i njeh si pjestare te "marreseve".
Z. Shqiptar, nuk e mohoj se je njohes i mire i "historise" sone (e jo vetem i "histories" por i te gjitha lemive qe shtjellohen ne kete forum), mirepo me mire ishte te behesh njohes i mire i genjeshtrave tona historike. Te lutem lexo ndonje historian te huaj (sa me shume aq me mire) qe ka shkruar per neve dhe shihe se ku jemi, ku kemi qene e cka kemi bere (Njeriu i menqur gjithemone i merr ne konsiderate gjerat qe thuhen per te e mendimet e tjereve, e jo si ne shqiptaret knaqemi me "historine" tone, duke fajesuar te tjeret per mosveprimin tone e budallalleqet tona).
Ketu po ju jap nje shembull qe permbane tezen time.
Ne Kosove tani kemi nje administrator te huaj ne krye te Universitetit, i cili keto dite ua ka thene troc profesoreve tane se tekstet e tyre universitare mund vetem te shfletohen(??!!??) e jo te mesohet e studiohet prej tyre, dhe ka marre vendim qe tekstet per Universitetin tone ne Kosove te perkthehen ne shqipe nga Universitetet e huaja-evropiane. Kjo do te duhej bere edhe ne Tirane, patjeter. A e dini ju se ku eshte me se veshtiri te mbarohen studimet? Ne Kosove eshte pergjegjja. A e dini se ku fitohet me se paku dije nga studimet universitare? Natyrisht ne Kosove dhe ne Shqiperi. A e dini ju se me cilat planprograme studiohet ne Kosove? Me ato jugosllave (serbe). Dallim ka ve tem ne "HISTORINE" tone te "Fameshme". Ne Shqiperi nuk kam qene, mirepo e di qe disa kolege kane doktoruar per nje periudhe nje apo dy mujore atje.
Mjaft me IDENTITISTA! Zgjohuni nga kjo gjendje qe ka pllakosur popullin tone! Dilni me mendime qe pikesepari do t'i detektojne problemet tona te shumta! Pas detektimit te tyre duhet gjetur shkaqet qe i sollen ato probleme. Pastaj ato shkaqe duhet eliminuar, me cka problemet do te vdesin, sepse u jane prere rrenjet. Dhe tek pas ketyre veprimeve tona, duhet filluar "ndertimin" e identitetit dhe vlerave tona qe do te jene origjinale shqiptare, me cka do te shquhemi dhe dallohemi nga popujt e tjere. Dhe tek atehere do te na dalin aq qesharak termat SHQIPTARI, TRIMERI, NDER, PATRIOTIZEM, BESE (natyrisht qesharak ne menyren se si kemi perdorur ne e jo se termat si terma jane vete qesharak).
Kur te zgjohemi nga ky gjume mijevjeqre me tere "shkelqesine" e vet do te paraqitet BUDALLAKIA JONE, mirepo atehere, shpresoj, se do te bejme shaka ne llogari te saj, edhepse na ka kushtuar (dhe po na kushton ) shume shtrenjte, dhe do ta pyesim veten se a eshte emundur qe te kemi qene aq te marre per periudha mijevjecare?!
Une e di se cka do te thote te jesh shqiptar (pikerisht per kete po i beje keto shkrime), por te lutem ma "begato" dijenine me definicionin tend nese bene.
Cdo te mire, njerez me "identitet" te forte!
Dhe ju lutem shkruani, provoni kete ta beni me fakte me nje qasje te re e jo te ndryshkur tradicionale!
Shqiptar
Diskutant i rregjistruar
(10/26/00 12:52:46 pm)
Reply Te jesh a te mos jesh shqiptar?!
Zoti Ahmetaj,
Ti "sulmon" me guximin e budallait "Shqiptarine" qe nuk lindi sot por ka lindur me shqiptarin e pare qe jetoi mbi toke, dhe ju e barazoni me "Budallakine". Eshte e drejta juaj te mendoni keshtu, por nga ana tjeter une nuk e kuptoj se ku doni te dilni me kete "sulm". Nese une e shume te tjere qe mendojne si une jane "budallenj" te lutem na ndrico pak ti se si duhet te jemi. Pra Z. Ahmetaj, nje teze nuk hidhet poshte me llafe por me Anti-teze qe jep nje rrugdalje tjeter per krizen shqiptare. Ju nuk e beni kete por mjaftoheni me fjale histerike ne drejtim te atyre qe Shqiptarine nuk e shohin tek llafet por tek veprat. Eshte e lehte te hedhesh balte e te ofendosh por nuk eshte aq e lehte te ofrosh zgjidhje.
Une perseri jam i bindur qe ti nuk ke te drejte te flasesh per Shqiptarizem pasi nuk je shqiptar. Fakti qe flet shqip nuk te ben shqiptar dhe sa me shpejt ti pergjigjesh kesaj pyetje, aq me shpejt ti do ta kuptosh e ndjesh SHQIPTARINE. Nuk mund te flasesh per SHQIPTARINE kur nuk e di se cdo te thote te jesh shqiptar. Prandaj une do marr mundimin te te bej te qarte ty dhe shume te tjereve se cdo te thote te jesh shqiptar.
Do ta postoj kete shkrim se shpejti kur te gjej kohe.
SHQIPTARIA ESHTE PER ATA QE KANE GJAK SHQIPTARI!
(pasi jo te gjithe qe flasin shqip jane shqiptare)
ahmetajs
Diskutant i rregjistruar
(10/30/00 3:34:22 am)
Reply O "Shqiptar" o i mjere
Vet fakti qe me se 50% e "punimeve" ( pardon COPY-PASTE punimeve)ne kete forum jane tuat, tregon guximin e budallait qe ke ti, e jo une.
Beju nje veshtrim ketyre COPY-PASTE punimeve tua e atehere shiko veten ku je o shqiptar budallaj.
PO vetem i verberi, ose ai qe nuk di shkrim lexim ose qe truri i tij nuk perpunon shkrimin e leximin, mund te bej pyetje se ku e kam une fjalen e cka dua te them. Merr guximin e lexoj edhe nje here nese do dhe atehere ndoshta (edhepse s'e besoj) do ta kuptosh se ku e kam fjalen.
Sa i perket veprave per shqiptarine, une kam bere per nje vit me shume se ti per krejt jeten. Kete e them se po shihet qe je vetm nje fjalaman i mjere e asgje tjeter, dhe vetes ia rrite "vleren" me futjen e hundes sate ne cdo problem duke menduar se je ekspert.
Dhe ne fund:
SHQIPTARIA ESHTE PER ATA QE KANE TRU GOMARI (sikurse ke ti)
Centauer2000
Diskutant i rregjistruar
(10/30/00 4:21:30 am)
Reply Shqiptaria ky term i keqperdorur
Shqiptarizma nje nder apo nje budallallek?!
Megjithese per mendimin tim edhe Shqiptari edhe Ahmetaj kane te drejte deri diku ne shtjellimin e ketij nocioni.
Gjaknxehtesia qe i ka kapur te dy keta diskutuese eshte pjese e asaj qe ne diskutojme.
Ndersa zoti Ahmetaj e quan Shqiptarine nje budallallek ai duhet te kerkoi ndjese dhe te perpiqet qe te gjeje ne fjalorin qe posedon nje fjale tjeter me afer realitetit.
Pak me pare ju thashe se Zoti Ahmetaj ka edhe ai te drejte,pse e them kete.Ja disa arsye,ne Shqiptaret mburemi
(me vete sigurisht) se kemi bere revolucionin grek duke liruat greket nga zgjedha osmane.Kjo eshte nje e vertete historike qe greket e hedhin poshte me nje fjale:Si ka mundesi qe ju na cliruat ne edhe nuk cliruat veten tuaj.
ne vitet pas Shpalljes se Pavarsise kemi kryengritjet e Haxhi Qamilit qe kerkonte te sillte perseri ne Shqiperi autoritetin e Sulltanit.Shume gjak u derdh kot mes Shqiptareve,them kot sepse Shqiptari derdhi gjak Shqiptari
ne vend qe te perpiqeshin te clironin Kosoven apo Camerine.
Me duhet te vij ne nje fjale te Enverit ne nje kongres ku ai thote :kemi te pranishen ketu vellezerit tane kineze dhe "miqte" kosovare.Pra kinezi aziatik per ne qenkish vella edhe Kosovari MIK.Mora 3 shembuj te ndare ne histori qe i perqasen shprehjes se ne Shqiptaret jemi te dobishem per boten dhe jo per veten tone,qe shume mire zoti Ahmetaj do ta perdorte ne mbeshtetje te tezes se tij dhe jo duke e identifikuar kete fatkeqesi me Badallallek si shprehet.
Teza qe ngre zoti Ahmetaj me ngjan me nje paralele te Konices ku ai identifikon Naim Frasherin si nje poet i tame-tameve.
Pra une e mbeshtez deri diku zotin Ahmetaj ne ide por i them se here tjeter duhet te jete me i sakte ne epitetet qe perdor dhe pak me i matur.
......vijon
ahmetajs
Diskutant i rregjistruar
(10/30/00 9:28:29 am)
Reply re: Centauer2000
Centauer2000,
Kete teme nuk e kam hapur, qe te flasim per gjera te cilave u ka dalur boja. Natyrisht as qe kam menduar qe te fyej dikend e aq me pak te perdor fjale cfare me detyruan t'i perdor disa "forumiste" (dy prej tyre).
Nese dicka kam inate, atehere ajo eshte mendjemadhesia dhe shikimi nga lartesia sic e ben kete Shqiptar-i, i cili u shet mend te gjithe njerezeve qe marrin pjese ne kete forum. E cka eshte me e keqja perdore frazat me te sterperdorura e bile e pse mos ta them IDIOTIKE (gjak shqiptari..., ...rrjedh neper arterie..., etj.)
Por mjaft me me kete Shqiptar (po te ishte i menqur do te perdorte tjeter ID), por t'i kthehem qellimit tim te hapjes se kesaj teme:
Para se gjithash, mendoj se populli yne, ose te them me bute, pjestare te popollit tone kane bere aq marrezira, ose me bute gabime, dhe ne sot po i vuajme pasojat. Cka eshte me tragjike, edhe ne si pasardhes shkojme ne rrugen e tyre dhe marrezirat i shpallim si "ngjarje historike" te nje vlere te pamohueshme dhe shume te rendesishme per zhvillimin tone.
Ja disa shembuj:
1. KUR U FORMUA LIDHJA E PRIZERENIT-sa kohe para fillimit te Kongresit te Berlinit? Nuk eshte cudi qe ne Kongres kane pyetur "kush jane keta shqiptaret". Dhe a ka pyetur kush nga ne Amos jane vonuar pak me formimin e kesaj Lidhjeje dhe parashtrimin e kerkesave.
2. Kush i nxori kuboren lordit para hundeve ne Londer, dhe kjo sot perkujtohet si ngjarje e madhe e SHQIPTARISE?
3. Sa delegacione kane perfaqesur Shqiptaret ne Konferencat e ndryshme nderkombetare kur jane vendosur fatet e kombeve (psh Versaj)
4. Nje vit e gjysem, amerikanet dhe evropianet jane munduar te unifikojne shqiptaret e Kosoves dhe nuk ja kane arritur (1998-1999).
5. Kush i shuajti organet e shtetesise se Kosoves, ye cilat "funksiononin" nen okupimin serb, ndersa ne liri u shuan. Ato u shuan nga vete shqiptaret per inat te njeri tjetrit, duke e qujtur veten "patriot", "shqiptar", "trim", ndersa tjetrin "tradhetar", "qyqar", "hajn" dhe anasjelltas.
6. Pas hyrjes se NATO-s, ne Kosove jane vrare me shume se 1000 (njemije) shqiptare nga vet shqiptaret, per gjerat me banale: per nje lokal te vogel serbi, per perkatesi partiake, ose "pse ma ke zene udhen" etj. etj.
Ka shume keso SHIPTARI (VEPRA TE SHQIPTARISE), por vetem keto mjaftojne qe ta vertetojne tezen time Sghqiptaria=Budallaki (natyrisht e perdorur ne kontekst te asaj qe thash me larte)
CDo te mire!
Centauer2000
Diskutant i rregjistruar
(10/30/00 3:07:43 pm)
Reply Re: re: Centauer2000
AHMETAJS per dijenine tende me lejo tju them se Centauer2000=Belami.
Dua tju them se vertete Bismarku tha se Shqiperia eshte "nje shprehje gjeografike ne harte" por me thoni a i besoni ju kesaj?Ne krahasim me Angline ,italine apo Gjermanine ne vertet mund te jemi nje komb i vogel si eshte Greqia,Serbia apo Mali i Zi.Por mos haroni se ne jemi te vetem dhe nuk kemi pasur miq si Greqia Francen,Serbia Rusine etj.Kjo na ka demtuar ne rjedhen historike,sepse neper koferenca nuk kemi pasur ndihme nga te medhenjte.
Jugosllavine e krijoi Franca dhe Rusia ndikoi qe Serbise ti hapej ruga per ne Adriatik.Nuk ishte pak kjo per nje shtet
qe ndihmohet nga dy fuqi si keto.Nga ana tjeter kemi mareveshje mes Italise dhe Greqise per te ndare Shqiperia.
Mareveshja e Korfuzit Titoni_Venizello,ja dhe nje tjeter ndihme per Greket,ne kurizin tone.
Sa per dijeni republika e Shqiperise se sotme jeton ne saje te Mbeshtetjes qe prsidenti Amerikan Willson i dha pas Lufte.Ajo qe me ben krenar eshte se ne ede te vetem pa mbeshtetjen e askujt kemi mundur te ekzistojme mes nje lufte te ashper per ekzistence.
Ede nje dicka tjeter mos e interpretoni historine me mendimet e sotme sepse koha kur kane ndodhur ka qene me e ashper sesa sot.Politika e atehershme nuk behej ne Konferenca apo samite por ne prapaskena.
Nje fakt qe dua tju permend eshte se Polonise Gjermania me Rusine i kane mare reth 100.000 km2 teritor.Kjo ndodh me kombe qe jane pa ndihmen e te Fuqishmeve.
Shqiptar
Diskutant i rregjistruar
(11/2/00 2:31:52 am)
Reply Kur nuk e di cdo te thote te jesh shqiptar
Madheshtia e Shqiperise qendron tek fakti se nje komb kaq i vogel i ka dhene kaq shume njerezimit ne te gjitha civilizimet aqsa edhe kombe shume here me te medha na kane patur zili.
Kujto Pirron e Epirit
Kujto Konstandinin e Madh
Kujto Leken e Madh
Kujto Gjergj Kastriotin
Kujto Nene Terezen
Keta nuk jane "idhuj shqiptare" por jane idhuj boterore qe i respekton e nderon mbare bota e njerezimi. Te gjithe ishin shqiptare!
TURP TE QUHEN SHQIPTARE KANE VETEM ATA QE NUK E DINE SE CDO TE THOTE TE JESH SHQIPTAR!
Krijoni Kontakt