vetem maloket merren me kto gjera. me vjen keq tju them ore malok por. ju gjthmone maloke do thriseni gjer sa te lvizni ne tiran
vetem maloket merren me kto gjera. me vjen keq tju them ore malok por. ju gjthmone maloke do thriseni gjer sa te lvizni ne tiran
Ndoshta ke te drejte qe nuk eshte paragjykim ne kuptimin e plote te fjales (si te thuash qe Gjirokastritet jane kurrnace ose Korcaret mendjemedhenj) po prape eshte paragjykim pasi po paragjykon nivelin kulturor-shoqeror te nje personi tjeter.Postuar mė parė nga Bėrrnutsi
Jam dakort kur thua qe eshte me shume ofenduese se sa paragjykuese, pasi termi nuk eshte shume specifik.
Sa per rraciste besoj se s'mund te kosiderohet aspak ashtu. Fjala "jevg" eshte rraciste por "malok" ose "katnar" nuk eshte kurrsesi. Rracizmi e ka fokusin tek nje rrace tjeter. Biles shumica e atyre qe perdorin fjalen "malok" ne pergjithesi (Shqiperia e Mesme dhe e Jugut) jane me te erret nga ngjyra e lekures (zeshkane) se shumica e atyre qe ata quajne malok (Shqiptaret me lekuren me te "bardhe").
Edhe ti i/e dashur 1-vjecar/e ke per te ngelur me duket deri sa te behesh 2-vjecar/e.Postuar mė parė nga 1vjecari
![]()
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Ngadhnjyesi : 03-03-2005 mė 16:18
Ketu s'do t'jem, do jem larguar
Nga kafeneja e preferuar.
Postuar mė parė nga Bėrrnutsi
Vec Migjeni eshte shkrimtar i njohur shkodran? Ndoshta per ty! Po Mjeda, Shiroka, Pashko Vasa, Koliqi. Po Hile Mosi nga ishte ky. Fishta eshte shkolluar ne Bosnje por ka jetuar dhe vepruar ne Shkoder. Po edhe kete alfabet me te cilin po shkruan ti e perpiluan Shkodranet dhe "maloket" per rreth ne shoqerine shkodrane "Bashkimi".
Sa per shpetimin e Shkodres ti duket se ke lexuar histori te kohes se socializmit! Mos harro se "Maloku" Fishta shkoj ne Pariz per te mbrojtur te drejten e nje "cope shqiperie" me 1913. Lexo pak "Yllin e Drites" ose nje liber te quajtur "Perjetesime" qe permbledh polemikat e Fishtes .......Lexo pak lexo.........
Me vjen inot sesi ndjenjat lokaliste akoma ekszistojne ndermjet shqiptareve.
E sheh fare qarte ne kete teme ku ke anetare qe na mburren per qytetin e tyre sikur te ishte Hong Kongu
Shkodra sot eshte pleher si qytet ku nuk ka as uje e as drita.
Kjo nuk sillet ne pah por vetem gjerat pozitive?
Shume mentalitet tipik shqiptar ky qe shoh.
Ne nuk kemi per cfare te mburremi pasi historine e kemi cope-cope ndersa ketu na dalin ca karafila dhe na ngrejne gjoksin lart sikur sapo perfunduan se arrituri ne majen e Everestit![]()
Ajo qe eshte akoma me irrituese eshte toni perbuzes i anetareve qe shkruajne ketu qe jane mesuar me shume perralla dhe fillojne e na recitojne himnin e trimersise se qytetit te tyre perkates.
Sa te varfer qe jane keta njerez dhe sa mendje-mbyllur??!!
lolPostuar mė parė nga Traboini
Harrova Ernest Koliqin
Plako , edhe Skenderbeu ,Nene Tereza , Ismail Kadare, Ali Pasha, Naim Frasheri , ishin te tera nga Shkodra ose te pakten u shkolluan aty![]()
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Bėrrnutsi : 03-03-2005 mė 16:38
Plako????????? ha haPostuar mė parė nga Bėrrnutsi
Eshte intersant qe asnje teme ne kete forum nuk nund te kaloj pa keso diskutimesh ironike, bile edhe ofendime.......Po o DJALO I RI keta nuk ishin te gjith nga Shkodra, por shume tjere ishin. une se thom keta per te ngrit shkodren (kam vizituar kete qytet nje here ne jeten time) por keto jane konkludimet qe kam ne baze te leximeve qe baj per historine tone........... Une po thom cka mendoj une. Ti ke mendimin tend. Good for you.............
Une se thac asnje gje qe nuk eshte e vertete............
Sa per informate, per mue si nga Korca, si nga Kavaja, si nga Vlora, si nga Kopliku - te gjithe jane te njejte ne qofte se jane njerez te mire.
Beso ose mos beso..........kjo eshte e verteta........
Ca teme fantastike. E permbledh kompleksin e inferioritetit si te ashtuquajturit "qytetar" sikurse edhe te fshatarit.
Gjithashtu, tregojme edhe sa shume e kemi pervetesuar lojen "jo une jam me i mire, jo babim im e rref tatin."
Ne rradhe te pare me vjen turp, dhe keq qe nje shkodran te ndihet inferior ndaj dikujt qe e quan "malok." E ca me bere se me the malok? Per vete kam nje prind nga veriu, nje nga jugu dhe jam rritur ne nje vend ku ishte "kazan i trevave shqiptare." Prezantohem qe jam nga veriu, se ne ate ambjent jam rritur me shume. Kur dikush edhe si te thuash thot malok si me te qeshur e me te ngjeshur me ndjell dy ndjenja: Nje ndjenje eshte humoristike fare dhe brenda vetes qesh me te madhe per paragjykimet qe njerez te tille i ushqejne vetes, dhe e dyta eshte se me vjen keq se sa poshte ka rene ai person qe mundohet te me jape nofken malok, sepse nuk e kam per turp por per mburrje.
Te vesh nofka tregon se sa inferior ndihesh nga shoqeria ku jeton, dhe tek ne Shqiptaret kjo ndjenje eshte e theksuar.
Se dyti ne Shqiptaret kemi nje botekuptim te gabuar mbi gjerat. Pershembull keto nofka vijne nga te ashtuquajturit moderrne qytetare. Por ca kuptjome nga fjala qytetare. Ne qytetarit i japim kuptimin me ordiner dhe te ulet: Te kesh lindur dhe jeton ne qytet.
Te jesh qytetar eshte botekuptimi i nje njeriu qe nuk paragjykon dhe qe nuk ja han qeni shkopin!
Nderkohe qe ne Shqiperi po na e ha shkopin qeni c'do dite e me shume duke na versulur kunder njeri tjetrit.
Per mos tu zgjatur shume me shpjegime, verej edhe dicka fodulle ne keto diskutime dhe shume te tjera ku mundohemi te tregojme se njera treve ka bere me shume se tjetra, se jugu ka bere me shume se veriu etj etj. Mos ju fusni atyre gjerave se Shqiperia nuk do te ishte Shqiperi po mos te kishin kontribuar qe nga malsoret ne Plave e Guci, Mitrovice e Prizren, Tropoje e Shkoder, Burrel e Kruje, Durres e Elbasan, Peze e Lushnje, Korce e Vlore etj etj.
Dhe po vazhduat me argumenta se kush dha e kush nuk dha me shume jugut i ngel ne dere Enver Hoxha!!!!!
Te te therrasin malok nuk eshte fyerje, por tregon nivelin e bashkebiseduesit perballe.
Sic e tha Traboini, Malesia esht vend i ashpersuar nga presionet e huaja e te brendshme qe ka pesuar gjithmone. I ka rezistuar pushtuesve, komunisteve dhe c'faredo valesh tjera ekonomiko-politiko-sociale qe i jan perplasur persiper. Shkak/pasoje
Per ti ditur keto histori duhet icik kulture...per te pas kultur duhet qen njeri i kulturuar...dhe kur te jesh njeri i kulturuar zor se perdor fjale si "malok"....sic e kam then, "malok" esht trajtimi qe i bejn ca me 7 klase shkolle disave me 5 klase shkolle.
Pastaj sa per Shkodren...kush i thot shkodranit malok me mir te hedhi ne gjygj msusin e gjeografise per neglizhence. Ai qe ka hap temen ka pas komplekse inferioriteti ne vetvete nga mungesa e njohurise ose prejardhja e dyshimte personale se un s'njoh nej shkodran qe te ankohet per diskriminim!
4 faqe nuk lexohen edhe sikur te me paguanin, po shkurt e sakte: Cfare dmth "malok" qe e marrin "malesoret" per ofendim?
per kuriozitet nese ndonjeri ka ndonje statistike, sa % e tropojaneve qe mbarojne gjimnazin shkojne ne shkolle te larte?
Sa per kuriozitet, Tropojanet shkojne ne universitet aq sa shkon edhe c'do krahine tjeter Shqiptare duke futur edhe Tiranen.Postuar mė parė nga Kuqalashja
Krijoni Kontakt