Close
Faqja 3 prej 6 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 57
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-02-2005
    Postime
    139
    2 Pjetrit 3:8

Por, shumë të dashur, mos harroni këtë gjë: se për Zotin një ditë është si një mijë vjet, dhe një mijë vjet si një ditë

Manulaki,

Vargu nuk do te thote qe Zoti e mat kohen ndryshe, por do te thote se ai eshte i perjetshem, infinit, dhe ekziston jashte konceptit kohe, prandaj si nje dite si nje mije vjet jane njesoj ne syte e te perjetshmit.

Kjo s'ka lidhje me Zanafillen dhe krijimin. Ishte vete Zoti ai qe i krijoi ditet 24 oreshe, jo ne. Ishte Ai qe vuri rregullin e stineve, rrotullimin e Tokes ndaj vetes dhe ndaj Diellit, prandaj historia e krijimit eshte precize.

Ky eshte mendimi im.

Ai duhet të rritet dhe unë të zvogëlohem. (Gjoni 3:30)

Jam shume dakord me c'ka thua. Faleminderit. Isha e paqarte dhe prandaj shkrova me siper, nuk kam mendim timin, thjesht ide, teori!
    Te shpëtohesh do të thotë të transformohesh prej Perendise, të ribëhesh ashtu siç Ai donte që ne të ishim që nga fillimi!

heretic Crusoe Maska e darwin
    Anëtarësuar
    25-08-2004
    Vendndodhja
    under the microscope
    Postime
    1,918
    Elton, liveintwoplaces, Matrix..

njehere, ju faleminderit per pergjigjet dhe miresjelljen.

Ne fund te fundit ne besojme se ai qe beson te verteten nuk ka pse te kete frike nga ballafaqimi me ndonje teori tjeter.

Ne jemi te interesuar per te verteten dhe nqs faktet te cojne ne nje drejtim te ndryshem nga ai i presupozuari, ne ndjekim faktet jo bindjet e verbera.

Ndoshta mund te habise kjo gjuhe e ardhur nga nje besimtar, por eshte e vertete, prandaj i mirepresim te gjitha mendimet dhe pyetjet e tua.
    Nje nga pergjigjet me te ndershme qe kam lexuar (nuk e kam fjalen per kete teme) dhe e cmoj. Me thene te drejten, me ju te krishteret "protestante" (per ta specifikuar) por dhe me ata katolike, kam/kemi debatuar gjithmone si njerez, dhe nuk habitem shume. Bile, me vjen mire qe nuk i merrni gjerat per ters.

Vargu 1 tregon se krijimi perputhet me ato ligje shkencore qe ne i dime te jene te verteta sot. Ky varg tregon se krijimi kerkonte:

1. Kohe (ne fillim)
    2. Burimin e energjise (Perendia)
    3. Dizenjim (Perendia krijoi)
    4. Hapesire (qiejt)
    5. Lenda (toka).

Cdo lloj krijimi (i cdo gjeje) kerkon keto 5 elemente. Pra deri ketu shohim nje perputhje te shkences me modelin biblik te krijimit.

ne rregull

Nje gje tjeter qe eshte e rendesishme nga ky varg eshte fakti se krijuesi nuk eshte objekt i krijeses, dhe ekziston pavaresisht nga krijesa, dhe nuk eshte subjekt i te njejtave ligje, te cilave krijesa i nenshtrohet. Kjo do na duhet me vone, por eshte shume e rendesishme.

Kjo eshte shume e drejte sipas botekuptimit tend, dhe atehere sigurisht qe perderisa Zoti ka krijuar gjithcka atehere ai nuk u nenshtrohet Ligjeve te Natyres (sepse jane krijese e tij, eshte afermendsh!). Gjithsesi po te ndjekim llogjiken e nje Krijuesi (sic po bejme!), rrjedhimisht kjo gje eshte e padiskutueshme.

Ajo qe doja te tregoja tjeter eshte vargu 2. Te lutem lexoje me vemendje.

Ky varg na tregon qarte se dicka ndodhi (historikisht) ngjarjeve te vargut 1 dhe vargut 2, sepse sa here qe Zoti krijon dicka, asnjehere nuk eshte pa trajte, e zbrazet, dhe ne erresire. Keto nuk jane atribute te Perendise.

Gjeneza 1:2 Toka ishte pa trajtë, e zbrazët dhe errësira mbulonte sipërfaqen e humnerës; dhe Fryma e Perëndisë fluturonte mbi sipërfaqen e ujërave.

Termi "Ujerat", me le pak te paqarte sepse nuk e kuptoj se si u krijuan, pasi nuk thuhet shprehimisht (dhe uji eshte nje nga elementet me te rendesishem te jetes!). Apo jane te nenkuptuara ne vargun e pare (qielli, toka ?).

Tani, pa u futur shume thelle se cfare ndodhi, shume studiues besojne se kjo kohe perkon me rrebelimin e Luciferit (i pershkruar ne Bibel tek Isa 14), dhe denimin qe Zoti i beri botes se atehershme.

Nje nga pikepyetjet e mija eshte se kur jane krijuar engjejt, para apo gjate zanafilles, (nqs jane krijesa!) apo kane ekzistuar gjithmone?

Se sa kohe kaluan midis vargut 1 dhe 2, ne nuk e dime dhe nuk thuhet gje, por kjo tregon se mosha e Tokes, nuk eshte 6000 apo 10000 vjecare, por me teper. Se sa eshte tamam, kjo nuk dihet.
    Atehere, ajo qe pason tek vargjet e tjera te Zanafilles, eshte me sakte nje krijim i ri ne nje Toke te vjeter.

Shpresoj qe kjo te kete kuptim per ty deri tani.
    Shume ne rregull. Pra mosha e Tokes nuk eshte 6 000 apo 10 000 vjecare por me shume, pa nje percaktim te qarte, dhe deri ketu cdo gje (pervec "Ujerave") ka kuptim sipas llogjikes se ndjekur.

gjithsesi, do te desha nje pergjigje per pyetjen qe kisha bere (ne lidhje me raportin e vjetersise se Tokes ne lidhje me trupat e tjere qiellore), por mund te shpjegohet dhe ne fund te shkrimeve qe do te vijojne.

Dhe mendimi qe sjell Eltoni, mendoj se eshte nje nga keto supozime, qe mundohet te perputhe Biblen me Teorite e Tokes se Vjeter.

Matrix, pse Toka duhet te jete e re (po themi 10 000 vjecare!), kur ka shume fakte qe kjo eshte teresisht e gabuar? Me duket se dhe ti vete dikur, e ke pohuar nje gje te tille..

gjithe te mirat

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-02-2005
    Postime
    139
    Darwin,

Faleminderit per mirekuptimin dhe per durimin. Sic e shikon ka mendime te ndryshme mbi kete teme madje edhe midis besimtareve, keshtu qe une thjesht po jap mendimin tim dhe vargjet biblike ku une e mbeshtes ate.

Termi "Ujerat", me le pak te paqarte sepse nuk e kuptoj se si u krijuan, pasi nuk thuhet shprehimisht (dhe uji eshte nje nga elementet me te rendesishem te jetes!). Apo jane te nenkuptuara ne vargun e pare (qielli, toka ?).

Nje nga pikepyetjet e mija eshte se kur jane krijuar engjejt, para apo gjate zanafilles, (nqs jane krijesa!) apo kane ekzistuar gjithmone?
    Te kuptoj plotesisht. Jo pa qellim e permenda ne fillim te bisedes sone se kuptimi i pjeses tjeter te Bibles eshte kyc per te kuptuar Zanafillen, pasi nuk t'i kap syri te gjitha gjerat aty.

Ok, t'i marrim me rradhe.

Pak a shume ndodhi keshtu:

Jobi 38:4,7

4 Ku ishe kur unë hidhja themelet e tokës? Thuaje, në rast se ke aq zgjuarsi.
    7 kur yjet e mëngjesit këndonin të gjithë së bashku dhe tërë bijtë e Perëndisë lëshonin britma gëzimi?

Ketu flitet per krijimin origjinal te Tokes (Zan 1:1) dhe permendet qarte se "bijte e Perendise" u gezuan per kete krijim. Bijte e Perendise ne Dhjaten e Vjeter perkufizohen tek Jobi 1 si Engjejt. Pra, engjejt ishin prezent ne krijimin e Tokes.

Pra ajo qe kemi tek Zan 1:1 kur thuhet "Ne fillim" nuk eshte aspak gjeja e pare qe Zoti krijoi, por eshte fillimi i asaj qe ne e quajme Kohe. Koha nuk ekzistonte para atij momenti.

Eshte e qarte qe Zoti kishte krijuar plot gjera perpara pjeses tjeter te Zanafilles 1 (si psh ujin), por nuk thuhet kur.

Une te citova vargun 2, i cili sipas mendimit tim eshte celes per te kuptuar se pjesa tjeter e Zan 1, nuk eshte krijimi origjinal, por nje "rikrijim" i cili ndodhi pas renies se Luciferit, gje per te cilen Zoti e permbyti boten e atehershme (Token origjinale qe u krijua ne vargun 1).

Kjo permendet ne referenca te ndryshme ne Bibel. Ja nje prej tyre:

2 Pjetrit 3

3 Së pari duhet të dini këtë, se në ditët e fundit do të vijnë disa përqeshës, të cilët do të ecin sipas dëshirave të veta,
    4 dhe do të thonë: ``Ku është premtimi i ardhjes së tij? Sepse, që kur etërit fjetën, të gjitha gjërat mbetën në po atë gjendje si në fillim të krijimit``.
    5 Sepse ata me dashje harruan se nëpërmjet fjalës së Perëndisë qiejt vinin në eksistencë shumë kohë më parë, dhe se toka doli nga uji dhe u sajua nëpërmjet ujit,
    6 për shkak të të cilit bota e atëhershme u mbulua nga uji dhe humbi,
    7 ndërsa qiejt dhe dheu i sotshëm janë ruajtur nga e njëjta fjalë për zjarrin, të rezervuar për ditën e gjyqit dhe të humbjes së njerëzve të pabesë.

E kuptoj qe kjo mund te duket pak e bezdisshme (dmth citimi i gjithe ketyre vargjeve), por eshte e domosdoshme per te treguar se nuk e shpika une kete teori.

Ok, ne keto vargje tregohet se ne ditet e fundit disa veta do perqeshin fjalet e Zotit, dhe nje nga gjerat qe perdorin per kete perqeshje do te jete historia e krijimit (v.4). Ne v.5 tregohet se ata HARRUAN dicka, dhe ne vargun 6 flitet per permbytjen e pare (jo te Noeut) qe ndodhi mbi Token origjinale (Zan 1:1), ku thuhet se bota e atehershme u mbulua nga uji dhe humbi.

Shume veta mendojne se ketu flitet per permbytjen e Noeut, por nuk ka se si te flitet per ate permbytje, pasi vargu 7 thote:

ndërsa qiejt dhe dheu i sotshëm janë ruajtur

Qiejt dhe dheu i sotem? Ne permbytjen e Noeut qiejte nuk ndryshuan, as edhe Toka, prandaj s'ka se si te flitet per ate permbytje. Por qiejt dhe dheu i sotem ndryshuan tek pjesa qe shpjegohet tek Zan 1:2-20.

Pra, per ta permbledhur, po jap kete kronologji:

Diku ne perjetesi - (nese mund te shprehem keshtu) Zoti krijoi engjejt, Luciferin dhe te tera krijesat qiellore qe e adhurojne. Ne fillim (fillimi i kohes) krijoi qiejte dhe Token. Toka ishte nen kontrollin e Luciferit i cili drejtonte krijesat qiellore ne adhurim ndaj Perendise (kjo thuhet tek Ezekieli 28). Pas mekatit te Luciferit, Zoti e permbyti Token me uje. Pas kesaj (nuk e dime kohen e sakte), pjesa tjeter e historise tregohet (pra pas permbytjes se pare, Zan 1:2) rikrijimi, ku Zoti i jep forme perseri Tokes, qiellit, dhe krijon plot gjera te reja.

ME fal nqs te duket shume e ngaterruar, por t'i kam dhene referencat pse une mendoj keshtu.

TE lutem me thuaj si te duket, dhe mund te vazhdojme me pjesen tjeter.

GJithe te mirat.

Armandoboni.com Maska e White_Shadow:)
    Anëtarësuar
    28-02-2005
    Vendndodhja
    Duke ikur ne hene per te dale nje xhiro nga MArsi me EMInene
    Postime
    248

Lightbulb Pa ofenduar asnje te krishtere

Ju Ateista rrini shume mbi at ote bibles por duhet ta dini se ne bibel vete gjerat permbysin njera tjetren.......ne nje vend thote qe ishin kaq ushtare e ne nje vend tjeter thote ishin aq ushtare.............pra ne bibla te ndryshme ka citime te ndryshme............

Por lexoni kuranin e do ta shihnise sa i perkryer eshte........... cdo gje ne vendin e vet

- Në fund, do të kishim përmendur edhe një shembull tjetër që con kah bindja se vërtetë Kurani është fjalë hyjnore.
    Pra, në Kuran, fjala “deti” përmendet 32 herë, ndërsa fjala “toka” 13 herë:
    DETI 32 herë
    TOKA 13 herë
    Dr. T. el Suvaidan sqaron: në qoftë se ne bëjmë mbledhjen e koncepteve të dy fjalëve “det” dhe “tokë”, fitojmë 45. Nga një llogaritje e thjeshtë nxjerrim:
    32 / 45 x 100% = 71.11111111%
    13 / 45 x 100% = 28.88888888%
    Këto të dhëna pasqyrojnë atë cka njohim sot lidhur me raportin tokë-ujë në përqindje (mjaft precise).

***MREKULLITË E KURANIT NUK KANË TË MBARUAR***

Citim Postuar më parë nga White_Shadow:)
    Pa ofenduar asnje te Krishtere...
    Vete fakti qe ti citon shkrime nga Kurani ne nje forum te Krishtere per te dale kunder Bibles eshte ofendues. Ne shkrimin tend e quan gabim mbeshtetjen ne Bibel dhe e quan Biblen te gabuar dhe kontradiktore. Nqs kjo nuk eshte ofendim, atehere c'eshte?
    Te lutem shume, duam te lexojme shkrime qe jane ne perfitim te besimit TONE, JO TENDIT, prandaj nese ke dicka kunder, hap teme ne forumi yt.
    Shendet.

Dua te shtoj, per ty Elton80, faleminderit shume per informacionin qe po sjell. Jam shume kureshtare te di si do t'i shpjegosh te gjitha vargjet. Mos vono!
    Te shpëtohesh do të thotë të transformohesh prej Perendise, të ribëhesh ashtu siç Ai donte që ne të ishim që nga fillimi!

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Elton,

Ndoshta jam pak i paqarte, po nuk e kuptoj se perse Zoti duhet ta permbyte boten me uje per shkak te rebelimit te Luciferit? Luciferi eshte fryme dhe nuk mund ta shkaterroje permbytja.

Po keshtu dime se ne ate kohe nuk ekzistonin as bime as kafshe as njerez dhe asgje qe mund te shkaterrohet nga permbytja....apo ekzistonin?

Darwin,

Une nuk mbaj mend ta kem pohuar se toka eshte e vjeter, sidoqofte, me sill pjesen kur une e kam bere kete pohim...
    Arsyet se perse une besoj se toka eshte e re, i kam sjelle ne temat e meparshme.
    (Erosion, Fusha magnetike, Presioni i gazit, etj...)...
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-02-2005
    Postime
    139
    Matrix,

Pyetja jote eshte me vend, megjithate une kam keto gjera per te thene si pergjigje.

1. Thjesht sepse nuk mund te dime PSE-ne e nje gjeje qe Zoti ben, nuk do te thote se Ai s'e beri kete, apo se duhet te na jape ne shpjegim per arsyen pse e ben cdo gje.
    2. Ne duhet te vemi me ate qe Bibla THOTE, dhe jo me ate qe NUK THOTE.
    3. Interpretimi i Bibles nuk eshte ne doren tone. Ne citojme ate qe Bibla thote edhe kur kjo kontradikton ate qe ne mendojme.

Ne baze te kesaj une nuk mund te te pergjigjem PSE Zoti e permbyti Token origjinale (Zan 1:1), por mbase ka te beje me kete varg:

Ezek 28:13

Ishe në Eden, në kopshtin e Perëndisë; ishte mbuluar me lloj lloj gurësh të çmuar: rubina, topaze, diamante, krizolit oniks, diaspre, safire, karbonke, smeralde dhe ar; punimi i dajreve të tua dhe i flauteve të tua u përgatit për ty ditën që ti u krijove.

Ketu flitet per Luciferin perpara renies, dhe thuhet se ai ishte ne Eden, kopshtin e Perendise. Ky nuk eshte i njejti Eden tek Zan 2-3, pasi krijimi i Luciferit eshte kohe perpara krijimit te Edenit tek Zan 2.

Atehere, ndoshta pas mekatit te Luciferit, Zoti e permbyti Token dhe kopshtin e Edenit. Se cfare kishte krijuar Zoti ne ate Toke, nuk thuhet, as me perket mua te spekuloj, une citoj ate vargje qe thone dicka te caktuar, dhe nuk hamendoj se cfare kishte apo mund te kete pasur, kur nuk permendet gje.

Shpresoj qe te kete kuptim kjo qe po them.

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    I dashur Elton,

Ajo qe sjell ti quhet ndryshe "Gap Theory" dhe e vendos renien e luciferit midis vargjeve te pare dhe te dyte te Zanafilles. Per me teper lexo ketu:

http://www.answersingenesis.org/home...gaptheory3.asp

Kjo teori thote se Bota fillimisht sundohej nga Luciferi. Ne kete bote kishte krijesa te ndryshme nga ato qe jane sot(psh Dinosaure). Po keshtu kishte dhe humanoide (Njerez pa shpirt). Luciferi mekatoi ndaj kjo bote u ndeshkua me permbytje dhe epoka e akullit filloi....

Por nqs lexojme Zanafilla 1:31 do shohim se:
    Perendia i pa gjithe ato qe kishte bere dhe ja, ishte shume mire!

Pra asnje shenje mekati ne Boten qe pershkruhet tek Zanafilla 1:1 - 1:31

Dhe dicka tjeter:
    Nqs Luciferi dhe bota e tij u denuan, atehere perse Luciferi ishte perseri aktiv ne Boten e re dhe mashtroi Adamin?

Ndersa per vargjet e Pjetrit, aty behet fjale per Permbytjen e Noes. Bota para Noes u shkaterrua, ndonese Noeu shpetoi. Bota qe doli nga ujrat nuk ishte e njejta me boten e vjeter. Por perseri njeriu ngeli nen mekat dhe perseri mbartte premtimin per ardhjen e Krishtit.

Ndersa Edeni ku banonte Luciferi i perket Botes Engjellore, jo Botes sone ndaj dhe Renia e Luciferit, i perket nje bote tjeter,asaj Engjellore, dhe nuk mund te kete paralelizma midis renies se tij dhe ngjarjeve ne boten tone.
    Bota jone u prish kur Adami(Njeriu) mekatoi. Ai ishte Administruesi i kesaj Bote, jo Luciferi. Bota jone u demtua sepse Njeriu (jo Luciferi) mekatoi.
    Ndaj duhej te restaurohej po nga Njeriu (Jezus Krishti).
    Ndryshuar për herë të fundit nga Matrix : 07-03-2005 më 15:44
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Armandoboni.com Maska e White_Shadow:)
    Anëtarësuar
    28-02-2005
    Vendndodhja
    Duke ikur ne hene per te dale nje xhiro nga MArsi me EMInene
    Postime
    248

Unhappy

Citim Postuar më parë nga White_Shadow:)
    Ju Ateista rrini shume mbi at ote bibles por duhet ta dini se ne bibel vete gjerat permbysin njera tjetren.......ne nje vend thote qe ishin kaq ushtare e ne nje vend tjeter thote ishin aq ushtare.............pra ne bibla te ndryshme ka citime te ndryshme............

Por lexoni kuranin e do ta shihnise sa i perkryer eshte........... cdo gje ne vendin e vet

- Në fund, do të kishim përmendur edhe një shembull tjetër që con kah bindja se vërtetë Kurani është fjalë hyjnore.
    Pra, në Kuran, fjala “deti” përmendet 32 herë, ndërsa fjala “toka” 13 herë:
    DETI 32 herë
    TOKA 13 herë
    Dr. T. el Suvaidan sqaron: në qoftë se ne bëjmë mbledhjen e koncepteve të dy fjalëve “det” dhe “tokë”, fitojmë 45. Nga një llogaritje e thjeshtë nxjerrim:
    32 / 45 x 100% = 71.11111111%
    13 / 45 x 100% = 28.88888888%
    Këto të dhëna pasqyrojnë atë cka njohim sot lidhur me raportin tokë-ujë në përqindje (mjaft precise).

***MREKULLITË E KURANIT NUK KANË TË MBARUAR***
    Vllai me fal qe jam futur ketu..........e kuptoj gabimin por une inatin e kam me ateistat e jo me ju.........se une kam vete shume shoke te krishtere e jane shoke per koke kur i thone nje llafi............

edhe nje here me fal

byebye

Faqja 3 prej 6 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Evolucioni dhe Krijimi njerzor.
    Nga _Mersin_ në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 09-06-2009, 02:31
  2. Martesa, Krijimi i Familjes Dhe Ëndrra Për Të....!
    Nga shefqeti11 në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 30-04-2007, 05:38
  3. Krijimi i Njeriut
    Nga ardi_pr në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 28-09-2005, 11:19
  4. Krijimi i qeverisë së re të Kosovës
    Nga Brari në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 22-03-2005, 10:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •