Close
Faqja 4 prej 18 FillimFillim ... 2345614 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 174
    i/e regjistruar Maska e tani_26
    Anėtarėsuar
    11-09-2002
    Vendndodhja
    Ne vendin e shqiponjave ku tani ka vetem korba!
    Postime
    1,113
    Citim Postuar mė parė nga banished

Keni shume te drejte Tani... +,

Duket vella; ja ku e keni:
    dhe:

Jam shume dakord me ju qe "shume" shqiptare nuk jane te vetedijshem se kush jane dhe ēfare prejardhjeje kane. Madje, disa ndoshta kane degjuar,por endč nuk jane te sigurte, apo te bindur.
    Prandaj ju thashe, vendosni me perpara se ēfare qendrimi keni; bejeni te qarte kete qendrim, qe te mos lini vend per keqkuptime... "Heret a vone edhe gjarperi i nxjerr kembet."; po une shpresoja se do t'i kuptonit verejtjet e mia, te pakten para se te thonit troē qe shqiptaret nuk e dine se kush jane!
    Gjithe te mirat...

Une gjithmone them mendimin tim(duke u mbeshtetur gjthmone tek historia) dhe nuk pres qe te gjithe te jene dakort me kete mendim, thjesht do me pelqente qe te shihja mendimet e shqiptareve te tjere.....
    Por fakti qe diskutuesit jane te pakte me ben te mendoj se jo te gjithe kane njohuri te mjaftueshme per iliret, se perndryshe do ishin shprehur ketu...

Nga ana tjeter mendoj se tema eshte interesante dhe nuk duhet injoruar dhe nuk dua te besoj se ka shqiptaro-ilire ketu ne forum qe kane lexuar temen dhe nuk duan te shprehin mendimin e tyre....

Gjithashtu, nje komb qe eshte i vetedijshem se c'ka qene dikur eshte i vetedijshem gjithashtu se c'do te behet, kurse nje komb qe nuk di se nga rrjedh nuk di as edhe ku shkon, por mbetet thjesh nje spektator i historise......
    Nuk ka njerez te perkryer ka vetem qellime te perkryera!

I Harruar Maska e AldoWeb
    Anėtarėsuar
    29-06-2003
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    79
    Per sa i perket gjuhes shqipe apo "Albanian" sic e njohin te tjeret
    Shihni kete imazh

The Albanian language is the oldest Indo-European idiom according to WEBSTERS NEW TWENTIETH CENTURY DICTIONARY, Unabridged Second Edition, De Luxe Color, William Collins and World ,Publishing Co.,Inc., 1975, ISBN: 0-539-048523-3

Flasin per "Albanian" se keshtu e njohin gjuhen tone te tjeret. Por me qe "Albanian" eshte konsideruar si me e vjetra e me e pa ndryshuara a mund te mendojme se eshte me afer Ilirishtes? Apo ndoshta (meqe nuk e shohim ketu) ilirishtja e famshme nuk eshte gje tjeter vecse fillimi i gjuhes "Albanian"
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga AldoWeb : 15-03-2005 mė 08:06
    -------------------------------------
    Be to be! If you can't just be!

..She is so cute... Maska e jessi89
    Anėtarėsuar
    25-08-2003
    Postime
    955
    Shume interesante kjo peme e gjuheve.Po ku e ke gjet mo AldoWeb?
    Uaaa cvend qe zekemi ee?Krenar per gjuhen tone jemi shume,e kemi si shpirt...shiko pa sa te pakte jemi ne nr e sa me vlere qe i kemi gjerat....siiiii floririiiiiiiii
    Wild and crazy can't be lazy

Anėtarėsuar
    29-06-2003
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    79
    Citim Postuar mė parė nga jessi89
    Shume interesante kjo peme e gjuheve.Po ku e ke gjet mo AldoWeb?
    Uaaa cvend qe zekemi ee?Krenar per gjuhen tone jemi shume,e kemi si shpirt...shiko pa sa te pakte jemi ne nr e sa me vlere qe i kemi gjerat....siiiii floririiiiiiiii
    Ka dhe te tjera
    Sa per te rrespektuar shume burimesine

Ajo qe duket eshte njesoj.

PS: Ma shihni pak Modern Greek. a ka ndonje tjeter gjuhe te vdekur qe te kete gjeneruar nje tjeter

Anėtarėsuar
    29-06-2003
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    79
    Kjo harte Tekst eshte vetem per Tanin si pergjijge per temen
    ndodhet ne http://www.krysstal.com/langfams_indoeuro.html

Celtic Branch
    Welsh : Irish Gaelic : Scottish Gaelic : Breton
    Cornish : Gaulish : Cumbrian : Manx : Galatian

Germanic Branch
    English : Dutch : Flemish : Frisian : Afrikaans
    German : Yiddish : Danish : Swedish : Norwegian
    Faroes : Icelandic
    Anglo Saxon : Old Norse : Frankish : Gothic
    Lombardo : Visigoth : Vandal

Romance (Latin) Branch
    Italian : Sardinian : French : Provencal : Catalonian
    Spanish : Ladino : Galician : Portuguese : Romansh
    Romanian : Moldavian
    Latin : Oscan : Umbrian : Faliscan : Sabine : Dalmatian

Slavic Branch
    Russian : Belorussian : Ukrainian : Polish : Sorbian
    Czech : Slovak : Slovene : Croatian : Serbian
    Kashubian : Bulgarian : Macedonian : Bosnian
    Old Church Slavic

Baltic Branch
    Lithuanian : Latvian
    Prussian

Hellenic Branch
    Modern Greek
    Mycenaean : Koine : Byzantine Greek
    Classical Greek (Attic : Doric, Ionic, Aeolic)

Illyric Branch
    Albanian
    Dacian : Illyric

Anatolian Branch
    Hittite : Lydian : Lycian: Luwian : Palaic

Thracian Branch
    Armenian
    Thracian : Phrygian

Iranian Branch
    Farsi : Kurdish : Pashto : Baluchi : Ossetian : Tadzhik
    Persian : Avestan : Scythian

Indic Branch
    Hindi : Urdu : Nepali : Bengali : Assamese : Oriya
    Kashmiri : Punjabi : Sindhi : Marathi : Gujarati
    Bhili : Lahnda : Maithili : Magahi
    Konkani : Sinhalese : Maldivian : Romany
    Sanskrit : Pali : Ardhamagadhi
    Tokharian Branch
    Turfanian : Kuchean
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga AldoWeb : 15-03-2005 mė 14:19

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684

Lightbulb

AldoWeb... Inrteresant ky lloj kerkimi, por, une vura re, se gjuhe "te zhdukura" si thrakishtja, doreshkrimet e vetme te se ciles perkthehen vetem me shqipen, jane perfshire ne nje grup me armenishten. Une nuk e di se si e bejne studimin disa historiane, por me duket se lihen jashte shume gjera me vlere kyce, dhe nuk merren fare ne konsiderate. Nuk mund te perfshihet armenishtja me thrakishten ne nje grup vetem e vetem se perndryshe armenishtja na mbetka vetem. Thrakishten, shume studiues te tjere(qe ndoshta nuk bien dakord me prejardhjen e shqipes nga ilirishtja) e kane cilesuar si paraardhesja e shqipes moderne. E pra, nese merren parasysh te dyja studimet paralelisht, dilet ne nje perfundim paksa me te pelqyeshem: Thrakishtja, ilirishtja dhe daakishtja ishin e njejta gjuhe...
    Nejse, te pakten edhe ata studiuesit aty kane shprehur nje mendim te bazuar diku, por, jo ne teresine e fakteve. Ka dhe teori te tjera qe thone qe shqipja dhe gjuha hitite te kene qene te njejta... po ashtu ka dhe teori qe filistinet e lashte te kene qene nje popull me iliret... Por keto duhet te kenaqin llogjiken, pastaj te shtrohen si teori.
    Sa per pyetjen qe shtruat me siper ne lidhje me greqishten... shihni pakez edhe persishten e lashte qe gjeneron persishten e re.... por, persishtja e lashte me te rene, nuk kane ndryshim aq te madh sa greqishtja e lashte me te rene.
    Pershendetje te gjitheve.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 16-03-2005 mė 08:06
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

i/e regjistruar Maska e tani_26
    Anėtarėsuar
    11-09-2002
    Vendndodhja
    Ne vendin e shqiponjave ku tani ka vetem korba!
    Postime
    1,113
    Citim Postuar mė parė nga AldoWeb
    Kjo harte Tekst eshte vetem per Tanin si pergjijge per temen
    ndodhet ne http://www.krysstal.com/langfams_indoeuro.html

Celtic Branch
    Welsh : Irish Gaelic : Scottish Gaelic : Breton
    Cornish : Gaulish : Cumbrian : Manx : Galatian

Germanic Branch
    English : Dutch : Flemish : Frisian : Afrikaans
    German : Yiddish : Danish : Swedish : Norwegian
    Faroes : Icelandic
    Anglo Saxon : Old Norse : Frankish : Gothic
    Lombardo : Visigoth : Vandal

Romance (Latin) Branch
    Italian : Sardinian : French : Provencal : Catalonian
    Spanish : Ladino : Galician : Portuguese : Romansh
    Romanian : Moldavian
    Latin : Oscan : Umbrian : Faliscan : Sabine : Dalmatian

Slavic Branch
    Russian : Belorussian : Ukrainian : Polish : Sorbian
    Czech : Slovak : Slovene : Croatian : Serbian
    Kashubian : Bulgarian : Macedonian : Bosnian
    Old Church Slavic

Baltic Branch
    Lithuanian : Latvian
    Prussian

Hellenic Branch
    Modern Greek
    Mycenaean : Koine : Byzantine Greek
    Classical Greek (Attic : Doric, Ionic, Aeolic)

Illyric Branch
    Albanian
    Dacian : Illyric

Anatolian Branch
    Hittite : Lydian : Lycian: Luwian : Palaic

Thracian Branch
    Armenian
    Thracian : Phrygian

Iranian Branch
    Farsi : Kurdish : Pashto : Baluchi : Ossetian : Tadzhik
    Persian : Avestan : Scythian

Indic Branch
    Hindi : Urdu : Nepali : Bengali : Assamese : Oriya
    Kashmiri : Punjabi : Sindhi : Marathi : Gujarati
    Bhili : Lahnda : Maithili : Magahi
    Konkani : Sinhalese : Maldivian : Romany
    Sanskrit : Pali : Ardhamagadhi
    Tokharian Branch
    Turfanian : Kuchean

Nuk e kuptova pse pikerisht keto harta qenkan posacerisht per mua apo temen qe hapa une.....

Qe shqipja eshte renditur ne gjuhet indoevropiane kete e dinte gjithkush kshu qe keto harta nuk jane ndonje zbulim i ri....

Gjithashtu shumica e glosologeve jane te mendimit qe shqipja rrjedh prej ilirishtes por ka akoma nje pjese qe e kundershtojne kete dhe pretendojne se shqipja rrjedh prej trakishtes.....

Personalisht jam i bindur qe shqipja rrjedh prej ilirishtes por ne te njejten kohe jam i bindur qe nuk eshte e njejta gjuhe pasi nje pretendim i tille do te ishte absurd.....

Argument me i mire per kete "MESHARI" te cilin shqiptari modern e ka te veshtire ta kuptoje menjehere......

Gjithashtu rreth ilirishtes dime shume pak pasi kjo gjuhe nuk u shkruajt kurre ose te pakten deri me sot nuk jane gjetur mbishkrime ne kete gjuhe........

Nese eshte dikush ketu qe me kundershton le te postoje ketu ndonje mbishkrim ne ilirisht....Thjesht ilirisht dime per emra qytetesh, njerezish apo toponimesh....

Persa i perket gjuheve me lashta te vetmet qe mbijetuan deri ne ditet tona eshte greqishtja e lashte dhe latinishtja dhe kjo sepse keto gjuhe u shkruan ndersa ilirishtja jo, ose te pakten tani per tani nuk eshte zbuluar ndonje mbishkrim ne kete gjuhe.......
    Nuk ka njerez te perkryer ka vetem qellime te perkryera!

Anėtarėsuar
    29-06-2003
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    79
    Citim Postuar mė parė nga banished
    AldoWeb... Inrteresant ky lloj kerkimi, por, une vura re, se gjuhe "te zhdukura" si thrakishtja, doreshkrimet e vetme te se ciles perkthehen vetem me shqipen, jane perfshire ne nje grup me armenishten. Une nuk e di se si e bejne studimin disa historiane, por me duket se lihen jashte shume gjera me vlere kyce, dhe nuk merren fare ne konsiderate. Nuk mund te perfshihet armenishtja me thrakishten ne nje grup vetem e vetem se perndryshe armenishtja na mbetka vetem. Thrakishten, shume studiues te tjere(qe ndoshta nuk bien dakord me prejardhjen e shqipes nga ilirishtja) e kane cilesuar si paraardhesja e shqipes moderne. E pra, nese merren parasysh te dyja studimet paralelisht, dilet ne nje perfundim paksa me te pelqyeshem: Thrakishtja, ilirishtja dhe daakishtja ishin e njejta gjuhe...
    Nejse, te pakten edhe ata studiuesit aty kane shprehur nje mendim te bazuar diku, por, jo ne teresine e fakteve. Ka dhe teori te tjera qe thone qe shqipja dhe gjuha hitite te kene qene te njejta... po ashtu ka dhe teori qe filistinet e lashte te kene qene nje popull me iliret... Por keto duhet te kenaqin llogjiken, pastaj te shtrohen si teori.
    Sa per pyetjen qe shtruat me siper ne lidhje me greqishten... shihni pakez edhe persishten e lashte qe gjeneron persishten e re.... por, persishtja e lashte me te rene, nuk kane ndryshim aq te madh sa greqishtja e lashte me te rene.
    Pershendetje te gjitheve.
    Banished
    Une nuk thashe se jam dakord me te gjitha keto studime
    Jam dakord me ju kur thoni se keto studime jane bere me baza te kontestueshme apo jo te plota(te mos harrojme propagabnden 50-60 vjecare te lobeve greke) packa se disa nga perfundimet jane mund te jene te sakta.
    Tek ajo skema e fundit(text) me pelqeu se ishte trajtuar ilirishtja si dege e gjuheve indo-europiane dhe pastaj prej saj dalin Dacian : Illyric si gjuhe te rena apo te zhdukura dhe Albanian si pjese e kesaj dege.

Per sa i perket persishtes ajo ndodhet ne nje dege me te zhvilluar te gjuheve I.E.
    pra Persishtja e re nuk eshte gje tjeter vecse E vjetra e ndikuar nga gjuhet motra.
    Kurse Greqishtja e vjeter nuk ka ndonje moter????
    Gjithashtu ka goxha probleme ne keto studime(psh asnje nga keta studiues nuk provon te niset nga shqipja apo "Albanian" se kush e di ku bitiset pastaj e na merziten greqerit)por per te mos dale nga tema une nuk i shtjellova ketu. Ajo pyetja per greqishten ishte retorike
    Gjithashtu per Hititet thuhet ne disa qarqe historianesh se jane shume te perafert me Iliret e se prej tyre ne Iliri erdhi kultura fenikase?!!!

Anėtarėsuar
    29-06-2003
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    79
    Citim Postuar mė parė nga Tani Athine
    Nuk e kuptova pse pikerisht keto harta qenkan posacerisht per mua apo temen qe hapa une.....

Qe shqipja eshte renditur ne gjuhet indoevropiane kete e dinte gjithkush kshu qe keto harta nuk jane ndonje zbulim i ri....

Gjithashtu shumica e glosologeve jane te mendimit qe shqipja rrjedh prej ilirishtes por ka akoma nje pjese qe e kundershtojne kete dhe pretendojne se shqipja rrjedh prej trakishtes.....

Personalisht jam i bindur qe shqipja rrjedh prej ilirishtes por ne te njejten kohe jam i bindur qe nuk eshte e njejta gjuhe pasi nje pretendim i tille do te ishte absurd.....

Argument me i mire per kete "MESHARI" te cilin shqiptari modern e ka te veshtire ta kuptoje menjehere......

Gjithashtu rreth ilirishtes dime shume pak pasi kjo gjuhe nuk u shkruajt kurre ose te pakten deri me sot nuk jane gjetur mbishkrime ne kete gjuhe........

Nese eshte dikush ketu qe me kundershton le te postoje ketu ndonje mbishkrim ne ilirisht....Thjesht ilirisht dime per emra qytetesh, njerezish apo toponimesh....

Persa i perket gjuheve me lashta te vetmet qe mbijetuan deri ne ditet tona eshte greqishtja e lashte dhe latinishtja dhe kjo sepse keto gjuhe u shkruan ndersa ilirishtja jo, ose te pakten tani per tani nuk eshte zbuluar ndonje mbishkrim ne kete gjuhe.......
    Nuk besoj qe dikush ketu pretendon se Shqip = Ilirisht
    Por se Ilirisht -> Shqip dhe se asnje gjuhe tjeter nuk ka te njejten prejardhje.
    Gjithashtu askush nuk e diskuton faktin qe brenda shqipes te jete dhe ndonje cope e mire e Trakishtes apo Dakishtes por nuk perjashtohet edhe mundesia qe keto te jene variante te ilirishtes(gjithmone nga studiuesit) dhe prandaj dhe gjenden ne shqipen e sotme.

Per sa i perket ilirishtes nuk eshte e vertete qe nuk njihet por per ndonje aresye asnje autor shqipetar ose me njohuri te thella ne shqip nuk e ka studiuar ate, shihe pak kete faqen ketu http://pokorny.freewebpage.org/lexicon.htm dhe shiko se me ke gjuhe te ngjan me shume.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Gjermani - Leipzig
    Postime
    148
    Paaa sa budallenj paskan qene keta kroatet qe e paskan dhe e mbajne vetenIlire pale pale qysh me Ludjevit Gajin e me shoke. Ne flasim ate gjuhe e nuk e mbajme veten te tille sipas Vehbirave e akademikeve te tjere qe bejne ligjin dhe maliqin ne shqiperi.

Ja disa tituj rreth kesaj gjuhe "te humbur" qe paska vetem disa emra qytetesh:

---------
    Ardelio della Bella, Instruzioni della lingua illirica, in:
    Dizionario Italiano—Latino—Illirico, Venezia 1728

Jerolim Sutina, Principi di grammatica illirica esposti da Girolamo Suttina, in: Vocaboli di prima necessita. 1850

Andrija Stazić, Grammatica illirica pratica secondo il metodo di Ahne di Ollendorff, Split 1855

Les Illyriens en Grčce et in Italie : étude linguistique et mythologique / par Willy Borgeaud. Geneve 1943

Die Sprache der Illyrier / Hans Krahe

Lexikon altillyrischer personennamen, bearbeitet von Hans Krahe

Die Sprache der alten Illyrier, hrsg. von Anton Mayer, Zagreb

etjere(nuk jam duke te permendur librat e revistat konferencat etj te Arberesheve qe jane me qindra qysh para Camarda-it)
    "Ju lutem mos ushqeni asnje iluzion. Mua mė vrane dhe keshtu kane vepruar edhe me dy kryetaret tjere te Shoqates sė Shqiptareve "Marko Boēari", te cilet vdiqen, edhe keta, nga "leuēemia". Keto fjale ua kam thene edhe miqve te tjere te mij"...
    Fjalet e fundit te Aristidh Kola-s

Faqja 4 prej 18 FillimFillim ... 2345614 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •