Close
Faqja 12 prej 34 FillimFillim ... 2101112131422 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 111 deri 120 prej 332
    i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Kisha tė drejtė kur thoja se ti Elton zgjedh disa pjesė nga shkrimet e mia dhe tė tjerat i lė pa komentuar. Dhe jo vetėm kaq, por vė nė gojėn time fjalė qė nuk i kam pėrmėndur. Hidhi edhe njė herė sy me kujdes shkrimeve tė mia dhe shih se sa pika ke lėnė pa pėrgjigjur, hidhi edhe nje herė sy shkrimeve tė tua dhe shih se sa fjalė qė nuk i kam pėrdorur unė ke vėnė nė gojėn time.

Me qė ra fjala, po fjala "i zgjedhur" a ndodhet nė Dhjatėn e Re, jo vetėm pėr popuj, por edhe pėr individė?

Njė gjė do tė tė them, mos ji i shpejtė nė gjykim ndaj tė tjerėve.

Me sa shoh, po vjen momenti tė tėrhiqem nga ky diskutim, pasi e shoh se vetėm dėm bėn tek tė gjithė ne qė marrim pjesė apo thjesht lexojmė kėto shkrime.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Nuk po e kuptoj kete diskutim. "Cdo te ishte bere sikur?". Nese besojme ne faktin qe Zoti eshte i plotfuqishem, i gjithedijshem, sovran, i perjetshem, i drejte.... etj, si mund te bejme kete lloj pyetjeje? A eshte pyetje qe lind nga besimi "Sikur" apo nga mosbesimi? C'duam te inkurajojme me "sikur" besim, apo mosbesim? Ne fund te fundit si eshte me mire, pa pergjigje dhe me besim ne Zotin, apo me pergjigje te cale qe ndikon keq dhe ne besim?
    Elton80, une jam e re ketu, dhe nuk dua te jap ndonje gjykim. Por nuk mendoj se eshte dicka e urte dhe e matur pyetja qe ke sjelle "Sikur?" Madje do te thosha se eshte pyetje pak "katolike" (vete ke sjelle pyetjen se ne doktrinen katolike njerezit nuk jane te sigurt per shpetimin). E pra nese sjell pyetje me "Sikur" nuk po behesh vecse pjese e atyre tradicionaleve qe vene ne dyshim vepren dhe planin e Zotit per individet dhe popujt.

Matrix, faleminderit per pergjigjen tende. Une kam te njejtin besim si ty dhe te bazuar ne ato vargje dhe fjale te Zotit. Por kam degjuar dike (i krishtere dhe mesues teolog) qe ka thene pikerisht ate qe solla me siper. Dhe e shtrova pyetjen mos ndoshta dikush dinte ne lidhje me kete teori. Pra nese vertet dikush mendon qe Juda nuk trashegoi ferrin, ku e besojne nje gje te tille, ku e mbeshtet Fjala e Perendise nje gje te tille. Personi (personat) qe e shtroi kete ide, bazohej ne faktin qe Juda ishte i zgjedhur dhe se zgjedhja, ashtu si shpetimi, nuk varen nga veprat, por jane dhurate e Perendise.

Me respekt M.P
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Manulaki : 08-06-2005 mė 16:26
    Te shpėtohesh do tė thotė tė transformohesh prej Perendise, tė ribėhesh ashtu siē Ai donte qė ne tė ishim qė nga fillimi!

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Gjoni 5:21 Nė fakt ashtu si ati ringjall tė vdekurit dhe u jep atyre jetėn, po kėshtu edhe Biri i jep jetėn kujtdo qė do. (nė Greqisht fjalėt e nxira janė: se osous theli qė do tė thotė se u jep jetėn atyre qė Ati do, pra ėshtė nė dėshirėn e Atit)

Gjoni 6:36-39 Por unė jua thashė: (vini re kėtu, ja u ka thėnė edhe herė tjetėr.) ju mė keni parė por nuk besoni. Gjithēka qė mė jep Ati( pėrkthimi i saktė nga Greqishtja ėshtė: Kėdo qė mė jep Ati. Opion mou dhini o Pateras) do tė vijė tek unė, dhe atė qė vjen tek unė, nuk do ta nxjerr kurrė jashtė sepse unė kam zbritur nga qielli jo pėr tė bėrė vullnetin tim, por vullnetin e Atij qė mė ka dėrguar. Ky ėshtė vullneti i Atij qė mė ka dėrguar: qė unė tė mos humbas asgjė (pėrkthimi ėshtė i gabuar. Nga Greqishtja ėshtė: qė unė tė mos humbas asnjė. na min hathi kanenas) nga tė gjitha ato qė ai mė ka dhėnė. (pėrsėri pėrkthimi ėshtė i gabuar. Nė Greqisht ėshtė: apo osous mou exi dhosi, pra nga tė gjithė ata qė ai mė ka dhėnė), por tė gjithė t’i ringjall nė ditėn e fundit.

Gjoni 6:41-44 Judenjtė pra murmurisnin pėr tė, sepse kishte thėnė: “Unė jam buka qė zbriti nga qielli”, dhe thoshnin: “Vallė, a nuk ėshtė ky Jezusi, biri i Jozefit, tė cilit ja njohim babanė dhe nėnėn? Si thotė pra ky: “Unė zbrita nga qielli?” Atėherė Jezusi u pėrgjigj dhe u tha atyre: “Mos murmurisni midis jush. Askush nuk vjen tek unė po qe se Ati qė mė ka dėrguar nuk e tėrheq dhe unė do ta ringjall atė nė ditėn e fundit.

Gjoni 6:60-65 Kur i dėgjuan kėto, shumė nga dishepujt e tij thanė: “Kjo e folur ėshtė e rėndė, kush mund ta kuptojė?” Por Jezusi, duke e ditur nė vetvete se dishepujt e vet po murmurisnin pėr kėtė u tha atyre: “Kjo ju skandalizon? Ē’do tė ishte po ta shihnit, pra, Birin e njeriut duke u ngjitur atje ku ishte mė parė? Ėshtė Fryma qė jep jetė, mishi nuk vlen asgjė; fjalėt qė po ju them janė frymė dhe jetė. Por janė disa midis jush qė nuk besojnė” ; nė fakt Jezusi e dinte qė nė fillim kush ishin ata qė nuk besonin, dhe kush ishte ai qė do ta tradhtonte; dhe thoshte: “ Pėr kėtė arsye ju thashė se askush nuk mund tė vijė tek unė, nėse nuk i ėshtė dhėnė nga Ati im.”

Gjoni 10: 25-30 Jezusi ju pėrgjigj atyre: “Unė jua kam thėnė, por ju nuk besoni; veprat qė bėj nė emėr tė Atit tim, janė ato qė dėshmojnė pėr mua. Por ju nuk besoni, sepse nuk jeni nga delet e mia, siē jua kam thėnė. Delet e mia e dėgjojnė zėrin tim, unė i njoh dhe ato mė ndjekin; dhe unė u jap atyre jetėn e pėrjetshme dhe nuk do tė humbasin kurrė, e askush nuk do t’i rrėmbejė nga dora ime. Ati im, qė m'i dha, ėshtė mė i madh se tė gjithė; dhe askush nuk mund t'i rrėmbejė nda dora e Atit tim. Unė dhe Ati jemi njė.

Gjoni 17:2, 6-9 (nga lutja e Jezusit ndaj Atit ) Sepse ti i ke dhėnė pushtet mbi ēdo mish, qė t’u japė jetė tė pėrjetshme tė gjithė atyre qė ti ja ke dhėnė............Unė ja kam dėftuar emrin tim njerėzve qė ti m'i ke dhėnė nga bota; ishin tė tutė (vini re kėtu, ėshtė nė kohėn e shkuar. Qė kur ishin tė Tijtė? Qė para krijimit tė botės.)dhe ti mi ke dhėnė; dhe ata e kanė zbatuar fjalėn tėnde. Tani ata kanė njohur se tė gjitha gjėrat qė ti mė ke dhėnė vijnė prej teje, sepse ua kam dhėnė atyre fjalėt qė mė ke dhėnė mua; dhe ata i kanė pranuar dhe kanė njohur se me tė vėrtetė unė dola nga ti, dhe kanė besuar se ti mė ke dėrguar. Unė lutem pėr ta, nuk lutem pėr botėn, por pėr ata qė mė ke dhėnė, sepse janė tė tutė. (Uauuuuu. Si ka mundėsi qė nuk lutet pėr botėn?! Lum si ai qė nuk skandalizohet nga njė Zot i tillė!)
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga marcus1 : 08-06-2005 mė 16:47
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-02-2005
    Postime
    139
    M.P.

Nuk po flasim per per "sikur". Besoj se mbaruam me ate pyetje, dhe nuk ishte ndonje gje e madhe. Nuk eshte se une jam aq i sigurt per ate qe thashe, prandaj thashe "sikur". Ishte thjesht nje pyetje per te pare cfare mendonit, asgje me shume. Tani ndodhemi pas fakteve, keshtu qe s'ngre shume peshe ajo.

Meqe ra fjala per Juden, pergjigjen e ke tek Veprat 1:25

pėr tė marrė shortin e kėsaj shėrbese dhe apostullimin, nga i cili Juda u largua pėr tė shkuar nė vendin e tij``.

Vendi i tij per te cilin flet ishte ferri.

Mateu 25:41

Pastaj ai do t`u thotė edhe atyre qė do tė jenė nė tė majtė: "Largohuni nga unė, tė mallkuar, nė zjarr tė pėrjetshėm, tė pėrgatitur pėr djallin dhe engjėjt e tij.

Livein,

Eshte e vertete qe une s'jam pergjigjur gjithe pyetjeve te tua, por as ti nuk i je pergjigjur pyetjeve te mija. Prandaj, nuk e kuptoj pse zemerohesh kaq shpejt. Te gjithe po bejme shume pyetje dhe po themi shume gjera, prandaj do durim t'i pergjigjemi te gjithave.

Persa i perket "fjaleve qe po ve ne gojen tende" nuk e di per cfare po flet. Nuk di te kem vene fjale ne gojen tende. Nese te kam cituar gabim, me thuaj, por nuk kam cituar gje gabimisht me qellim. Te lutem me thuaj per cfare po flet.

Persa i perket terheqjes nga diskutimi, nese kjo te skandalizon ty, atehere po terhiqem une i pari. Nuk e di pse po e merr kete vendim, sidoqofte eshte puna jote.

Megjithate dua te them se nje i krishtere s'duhet te kete frike te flase per asgje por t'i pergjigjet pyetjeve te ndryshme.

P.S. Zgjedhja eshte edhe per individe, jo vetem per popujt, por zgjedhja e individeve nuk ka te beje me heqjen e petaleve ne nje lule, "do ta zgjedh, s'do ta zgjedh", por ka te beje me paranjohjen, jo paracaktimin.

1 Pjetrit 1:2

tė zgjedhurve sipas paranjohjes sė Perėndisė, Atit, me anė tė shenjtėrimit tė Frymės, pėr t`u bindur dhe pėr t`u spėrkatur me gjakun e Jezu Krishtit; hiri dhe paqja u shtoftė mbi ju.

Ai duhet tė rritet dhe unė tė zvogėlohem. (Gjoni 3:30)

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar mė parė nga Elton80
    Persa i perket "fjaleve qe po ve ne gojen tende" nuk e di per cfare po flet. Nuk di te kem vene fjale ne gojen tende. Nese te kam cituar gabim, me thuaj, por nuk kam cituar gje gabimisht me qellim. Te lutem me thuaj per cfare po flet.

Persa i perket terheqjes nga diskutimi, nese kjo te skandalizon ty, atehere po terhiqem une i pari. Nuk e di pse po e merr kete vendim, sidoqofte eshte puna jote.

Megjithate dua te them se nje i krishtere s'duhet te kete frike te flase per asgje por t'i pergjigjet pyetjeve te ndryshme.
    Nuk ėshtė nevoja tė shkoj nė shkrimet e tjera, pasi edhe nė kėtė shkrim jep pėrshtypje tjetėr nga ato qė kam dashur tė them unė. Ku thashė unė se u skandalizova? Shihe edhe njė herė shkrimin tim. Unė thashė se diskutime tė tilla bėjnė dėm tek tė gjithė ata qė i lexojnė. Pra diskutime tė tilla nuk ndėrtojnė.

Njė i Krishterė nuk duhet tė ketė frikė tė flasė, por duhet tė ketė edhe urtėsinė se kur duhet tė flasė. Pėrse Jezusi nuk i pėrgjigjej Pondit Pilat kur Ai e pyeste nėse ai ishte mbret? Mos vallė kishte frikė? Prandaj i dashur vėlla, duhet tė mėsohesh tė mos nxitohesh dhe tė gjykosh para kohe.

Diskutimi ynė pas kompjuterave shpesh nuk lejon qė tė kuptojmė edhe ndjenjat e tė tjerėve, prandaj po tė them se nuk jam zemėruar fare, ashtu siē mendon ti.

Tani, hidhi njė sy shkrimeve tė Biblės qė kam sjellė mė lart.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-02-2005
    Postime
    139
    Gjoni 5:21 Nė fakt ashtu si ati ringjall tė vdekurit dhe u jep atyre jetėn, po kėshtu edhe Biri i jep jetėn kujtdo qė do. (nė Greqisht fjalėt e nxira janė: se osous theli qė do tė thotė se u jep jetėn atyre qė Ati do, pra ėshtė nė dėshirėn e Atit)
    Shume e vertete. Ata qe Ati do eshte e tere bota. (Gjoni 3:16).

1 Tim 2:5

Sepse kjo ėshtė e mirė dhe e pėlqyer pėrpara Perėndisė, Shpėtimtarit tonė,

4 i cili dėshiron qė gjithė njerėzit tė shpėtohen dhe t`ia arrijnė njohjes tė sė vėrtetės.

Kjo eshte ajo qe Ati do, dhe jo qe vetem disa te shpetohen.

Gjoni 6:36-39
    Gjoni 6:41-44
    Gjoni 6:60-65
    Te gjitha keto vargje pergjigjen nga Gjoni 12:32

Dhe unė, kur tė jem ngritur lart nga toka, do t`i tėrheq tė gjithė tek unė``.

Ato vargje qe ti citon nuk thone qe Zoti terheq disa dhe nuk terheq te tjere. Ato thone qe te gjithe ata qe Zoti i terheq dhe vijne tek Krishti ai nuk i nxjerr jashte dhe nuk i refuzon. Pra konteksti nuk ka te beje me sa terheq apo ke terheq Zoti, por me faktin se Krishti nuk nxjerr jashte asnje prej atyre qe Ati sjell tek Ai.

Patjeter qe eshte Ati ai qe na sjell tek Krishti. Vetem nje farise do mendonte ndryshe, por kjo s'do te thote qe njerezit jane robota ne kete mes dhe nuk kane asnje vullnet. Ati i terheq te gjithe njerezit, por jo te gjithe i pergjigjen thirrjes, por Krishti nuk refuzon asnje nga ata qe shkojne tek ai.

Po te kishin ato vargje ate kuptim qe ti po sygjeron, atehere i bie qe Krishti refuzon ata te tjeret qe *mund* te shkojne tek ai. Ose ata te pazgjedhurit i bie qe te mos kene mundesi fare per shpetim dhe kjo nuk me duket e drejte, madje kontradikton vete deshiren e Zotit i cili thuhet shume qarte qe do qe TE GJITHE njerezit te shpetohen, jo vetem nje pjese.

Gjoni 10: 25-30 Jezusi ju pėrgjigj atyre: “Unė jua kam thėnė, por ju nuk besoni; veprat qė bėj nė emėr tė Atit tim, janė ato qė dėshmojnė pėr mua. Por ju nuk besoni, sepse nuk jeni nga delet e mia, siē jua kam thėnė. Delet e mia e dėgjojnė zėrin tim, unė i njoh dhe ato mė ndjekin; dhe unė u jap atyre jetėn e pėrjetshme dhe nuk do tė humbasin kurrė, e askush nuk do t’i rrėmbejė nga dora ime. Ati im, qė m'i dha, ėshtė mė i madh se tė gjithė; dhe askush nuk mund t'i rrėmbejė nda dora e Atit tim. Unė dhe Ati jemi njė.

Shume e vertete. ATa nuk ishin nga delet e Jezusit prandaj s'e degjuan. Por nuk thuhet gjekundi se ata ishin te penguar qe te beheshin delet e tij. Dmth, ai po thote nje fakt ,qe ata akoma s'i perkisnin atij, prandaj edhe s'e degjonin, por nuk thote gje qe ata ishin paracaktuar per te mos degjuar. NE te kundert, nese Krishti vete s'do i kishte zgjedhur, cfare kuptimi do kishte ai varg?

Nqs Krishti vete s'do i kishte zgjedhur vargu do ishte pak a shume keshtu: "ju nuk jeni delet e mia, dhe ne fakt as mund te beheni ndonjehere pasi une s'ju kam zgjedhur..."! Kjo s'ka kuptim vella.

Gjoni 17:2, 6-9 (nga lutja e Jezusit ndaj Atit ) Sepse ti i ke dhėnė pushtet mbi ēdo mish, qė t’u japė jetė tė pėrjetshme tė gjithė atyre qė ti ja ke dhėnė............Unė ja kam dėftuar emrin tim njerėzve qė ti m'i ke dhėnė nga bota; ishin tė tutė (vini re kėtu, ėshtė nė kohėn e shkuar. Qė kur ishin tė Tijtė? Qė para krijimit tė botės.)dhe ti mi ke dhėnė; dhe ata e kanė zbatuar fjalėn tėnde. Tani ata kanė njohur se tė gjitha gjėrat qė ti mė ke dhėnė vijnė prej teje, sepse ua kam dhėnė atyre fjalėt qė mė ke dhėnė mua; dhe ata i kanė pranuar dhe kanė njohur se me tė vėrtetė unė dola nga ti, dhe kanė besuar se ti mė ke dėrguar. Unė lutem pėr ta, nuk lutem pėr botėn, por pėr ata qė mė ke dhėnė, sepse janė tė tutė. (Uauuuuu. Si ka mundėsi qė nuk lutet pėr botėn?! Lum si ai qė nuk skandalizohet nga njė Zot i tillė!)
    Vella ai nuk po lutet per boten ne kete lutje, pasi kjo lutje eshte per ata qe besuan, jo per ata qe nuk besuan. Kjo lutje eshte specifike per ata qe besuan dhe do besojne ne Krishtin. Konteksti i lutjes dhe pasazhit nuk ka te beje me shpetimin, por me ata qe besuan tek Krishti.

Dmth, ti me te drejte me qortove mua qe po kapesha pas gjerave qe Bibla nuk i thote ne pyetjen qe bera "po sikur cifutet ta kishin pranuar", por ti tani po ben vete te njejten gje. Dmth, po mundohesh me llogjike induktive te thuash dicka qe pasazhi nuk e thote.

Pasazhi thote qe te gjithe ata qe Ati i dha Krishtit ai i ka shpallur fjalen, etj, etj, por pasazhi nuk thote qe Ati i dha keta njerez Krishtit jashte vullnetit te tyre, apo zgjodhi vetem keta dhe nuk zgjodhi te tjeret.

Dmth, pasazhi nuk ben asnje lloj deklarate se kush eshte i shpetuar dhe si u shpetua. Une nuk skandalizohem nga asgje, por nuk me duket se ti po i interpreton vargjet sakte.

Si i shpjegon ti vargjet qe thone qarte "kushdo qe beson"? Cdo te thote ajo? Vetem te zgjedhurit?

Po pse vella a mund te debatosh me vagjet qe thone qe eshte vullneti i Zotit qe te gjithe te shpetohen? Atehere si zgjidhka Zoti kunder vullnetit te tij? Pse duhet te mos besojme ato vargje, por duhet te kapemi pas vargjeve qe flasin per ata qe Ati i ka dhene, kur nuk thote asgje se cilet i jep apo s'i jep Ati, dhe nuk thote se Ati po i jep ata kunder vullnetit te tyre.

Pra vargjet duhen pare te gjitha ne kontekst per ate qe thone, jo per ate qe nuk thone.

Ai duhet tė rritet dhe unė tė zvogėlohem. (Gjoni 3:30)

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Elton me lejo te te bej vetem nje peytje, ne menyre qe te kuptosh se cfare eshte duke folur Livein.
    Si mendon ti: Perendia e di qysh prej fillimit se cilet jane ata qe nuk duan ti besojne dhe nuk duan te vene ne Krishti, apo pret qe kete ta mesoje prej veprimeve te njerzve?
    Nese do te arrish te kuptosh kete pyetje do ta kesh shume te lehte te kuposh se cdo te thote parenjohje dhe paracaktim.
    Askush nuk eshte i perjashtuar nga shpetimi, Gjon:3:16, por jo te gjithe marin shpetim. Eshte shume e rendesishme qe te mos i keqperdoresh keto te dyja. Eshte tjeter gje te te ofrojne shpetim, dhe tjeter ta maresh ate. Me plot bindje te them se, Zoti e di plotesisht qysh prej fillimit se cilet jane ata qe do e marin shpetimin, prandja dhe i parenjohu dhe i paracaktoi, si dhe cilet jane ata qe do ta refuzojne shpetimin, prandaj dhe i parenjohu dhe i paracaktoi per diten e shkatrimit. Ne fjalet e urta thuhet: Perendia e ruan te ligun per diten e shkatrimit.
    Kur Perendia paracakton dicka , duhet te dish se paracaktimi eshte i mbeshtetur ne te VERTETEN, dhe i VERTETI eshte vetem Zoti. Kur Perendia paracakton dike per shpetim dhe dike per shkatrim, si mendon ti: kete e ban jashte njohurise dhe eshte duke i ngrene hakun dikujt? Nese pranon se Perendia eshte i pagabueshem, atehere si mund ti haje haken dikujt? Jzusi tha: Kini frike nga Ai qe ta mer shpritin dhe ta hedh ne Xhehena? Ja pra Perendia di plotesiht rrugen e cdo njeriu, prandja dhe di te paracaktoje fundin e cdo kujt.
    Le te te jap nje shembull ku ti te mund te jesh edhe me i qarte.
    Le te supozojme per nje cast sikur ti je bosi i nje grupi punetoresh me profesione te ndryshme, dhe ke mare persiper te ndertosh nje fabrike. Pyetja ime eshte: A mund te gaboje ti, qe ne vend te muratoreve, te vije ne pune per te ndertuar murin, hidrauliket? Apo ne vend te elektricisteve, te vije ne pune per te instaluar rjetin elektrik, muratoret? Llogjika na tregon se, ti duke qene sipermaresi i ketij grupi punetoresh, di ti paracaktosh VENDIN e punes, gjithescilit prej ketyre punetoreve, duke e vendosur cdo punetor, simbas ZANATIT dhe profesionit qe ai ka. Pikerisht dhe Zoti Perendi, i cili paranjeh cdo krijese te tij, di te paracaktoje me vertetesi rrugen e cdo njeriu, duke u mbeshtetur jo ne mendimet e njerzve, por ne Njohurine dhe Vertetesine e Vet. Prandaj bibla na deshmon se, gjithshka qe ben Zoti eshte e perkryer dhe perjetshme.
    Deshmuesi
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga deshmuesi : 09-06-2005 mė 00:06

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    I dashur vėlla Elton,

Pėr sa i pėrket vargjeve qė kam sjellė nga Gjoni, ti i bėn atyre interpretime tė stėrholluara kurse unė thjeshte sjell vargjet ashtu siē janė. Dhe jo vetėm kaq, por ti nxitohesh pėrsėri pa marrė mundimin tė lexosh mė tutje. Po pse valle, duhet tė t'i sjell unė vargjet llokum nė gojė? E kam fjalėn pėr Lutjen e Krishtit. E ke shumė gabim, Krishti nuk lutet vetėm pėr ata qė kanė shpėtuar, por edhe pėr tė gjithė tė tjerėt qė do besojnė mė vonė. Hidhi edhe njė herė sy lutjes nga fillimi deri nė fund.

I dashur vėlla, dua tė them se kur unė diskutoj me dikė pėr njė ēėshtje tė Krishterė, qėllimi im ėshtė qė kėto rrahje mendimesh tė mos jenė thjesht pėr tė kaluar kohėn, por pėr tė fituar diēka te ne qė diskutojmė apo ata qė dėgjojnė. Nėse ky disktumi e humbet kėtė vlerė, ose tė paktėn, kur unė arrij tė kuptoj se ky diskutim e humbet kėtė vlerė, unė tėrhiqem. Shpresat e mia janė shumė tė vogla pėr tė tė bindur ty me mendimet e mia, ashtu siē janė edhe shpresat e tua shumė tė vogla pėr tė mė bindur mua, por meqė mendoj se tė tjerėt qė lexojnė mund tė marrin akoma diēka nga ky diskutim, apo mund tė kontribojnė akoma, unė mendoj se akoma nuk i ka ardhur fundi kėtij diskutimi. E them kėtė pasi, pėrvoja ka treguar se kur diskutimet zgjaten shumė, e vetmja gjė qė bėjmė ėshtė qė tė pėrsėrisim tė njėjtat gjėra, gjė sė cilės, do doja t'i shmangesha.

Ti fillon dhe flet pėr robotė e ku e di unė se ēfarė, gjėra qė unė nuk i kam thėnė asnjėherė. Ti thua se nė kėtė mėnyrė nuk jemi tė lirė, gjėra qė unė nuk i kam thėnė asnjėherė. Ti do thuash se janė ato qė them unė qė tė bėjnė tė mendosh pėr humbjen e lirisė etj. Unė mendoj se e ke gabim. Ēėshtja ėshtė se koncepti yt pėr lirinė ėshtė shumė i kufizuar, dhe kur vjen puna tė shohėsh lirinė e Zotit, ti nuk mund ta kuptosh atė dhe e kufizon me bindjet e tua.

A jemi ne tė lirė? Sigurisht! Por liria jonė ka disa caqe. Pse? Qė Zoti tė na ruajė. Nėse do ishte qė Zoti tė na linte krejtėsisht tė lirė, ne do kishim humbur tė gjithė. Ėshtė dashuria e Zotit qė vendos disa kufinj, nė mėnyrė qė ne tė mos humbasim. Ja se si thotė vargu mė poshtė:

Dhe ashtu si profetizoi Isaia: ``Nė qoftė se Perėndia i ushtrive nuk do tė na kishte lėnė farė, do tė ishim bėrė si Sodoma dhe do t`i kishim ngjarė Gomorės``.

Kėshtu do bėheshim edhe neve nėse nuk do ishim nėn mėshirėn dhe kujdesin e Tij. Mėshira dhe kujdesi i Tij ka nė vetvete dhe njė pėrkufizim lirie. Qė t'a bėj mė tė qartė po sjell njė shembull nga jeta e pėrditshme. Unė jam pėr vete prind dhe i jap djalit tim liri, por jo liri tė pakufizuar. P.sh. unė i jap atij lirinė tė dalė pėrjashta dhe tė luaj me biēikletė, por e lejoj atė vetėm tek sheshi dhe jo nė rrugė. Nėse unė do t'i jepja atij lirinė e plotė, jeta e tij do rrezikohej nga makinat. Unė i jap djalit lirinė tė shohe televizor, por nuk i jap atij lirinė tė shohė ēdo lloj filmi, pasi kjo gjė do t'a shkatėrronte atė.

E njėjta gjė ndodh edhe me Atin tonė nė qiell. Ai na jep liri sipas moshės sonė. Sa mė tė vegjėl tė jemi nė besim, aq mė pak liri na jep Ai dhe sa mė shumė rritemi aq mė e madhe ėshtė edhe liria e Tij. Ėshtė pra mėshira e Tij qė na ka bėrė qė ne tė besojmė, jo zgjedhja jonė. Ėshtė Ai qė na zgjodhi neve, dhe jo ne Atė. Tė ishte pėr ne, do ishim tė humbur. Tė ishte pėr ne, edhe tani qė jemi besimtar, do kishim humbur me kohė. Por ėshtė mėshira e Tij, dashuria e Tij, urtėsia e Tij qė na mban ne nė besim, por qė ne shpesh nuk mun t'i kuptojmė gjykimet e Tij.

Unė tė them se sipas Biblės Ai na ka zgjedhur, ti thua se fjala zgjedhje ka kuptim tjetėr. Unė them se ai na ka zgjedhur qė para themelimit tė botės, ti thua se duhet interpretuar. Njė pyetje kam. A ke frikė ti ti thuash njė vėllai apo motre se ėshtė i/e zgjedhur? Mendoj se po. Unė nuk kam frikė tė pėrdor vargjet e Biblės dhe t'i them njė vėllai se ėshtė i zgjedhur qė para krijimit tė botės.

Ti mė flet pėr paranjohjen, por a nuk isha unė ai qė tė thashė se pėr Zotin nuk ka kohė dhe hapėsirė? A nuk tė thashė unė se Ai nė kėto ēaste ndodhet nė fund tė kohrave?

Ti mė thoje se Zoti nuk ėshtė mashtures, duke ungjillėzuar ata qė ai nuk i kishte zgjedhur mė parė. Dhe unė po tė them, sipas teje a nuk ėshtė e njėjta llogjikė tė ungjillėzosh dikė qė e di qė mė pėrpara se nuk do besojė. Ti vetė e pranon se Zoti e ka ditur qė mė pėrpara se kush do besojė. Pse atėherė Ai ungjillėzonte ata qė nuk do besonin? Ėshtė njėsoj sikur ti tė mė kėrkosh mua diēka duke e ditur qė ne fillim se unė nuk do t'a jepja atė gjė. A nuk do ishte marrėzi dhe humbje kohe kjo gjė? Kur Zoti e dinte se kush nuk do besojė, pse ke frikė tė thuash se Zoti ka pėrcaktuar se kush do besojė. Unė them se zoti na ka zgjedhur dhe ti thua se atėherė Zoti paska zgjedhur tė tjerėt tė humbasin. A e thashė unė njė gjė tė tillė? Jo! Nė fakt, pėrse duhet t'i futem unė njė llogjike tė tillė dhe tė shoh se ēfarė ka vendosur Zoti me tė tjerėt?

Ti mė thua se Ai ėshtė i drejtė. Dhe unė tė them se sipas biblės Ai ėshtė poēari dhe bėn ētė dojė me enėt e Tij. Kurse ti mė thua se kėto vargje flasin pėr popuj dhe jo pėr individė. Ēfarė tė them.

Unė nuk kam frikė tė them se jemi tė zgjedhur, ēfarė do lloj kuptimi qė tė ketė. Edhe njė herė, ne jemi nėn mėshirėn e Perėndisė. Nuk varet as nga mundimet dhe pėrpjekjet tona dhe as nga asnjė gjė e jona. Jemi plotėsisht tė varur nga Ai. Nėse do ishte pėr mua, nuk e di se ku do gjendesha tani. Nėse unė them se nuk jam zgjedhur, por unė e zgjodha Perėndinė, kjo tregon se unė jam mė i zgjuar apo mė i mirė se tė tjerėt. Ky lloj besim qenderzon njeriun dhe jo Zotin. Jo! Ishte ai qė solli rrethanat e tilla qė unė tė besoj, pasi Ai mė njihte dhe mė ka zgjedhur qė para krijimit tė botės. Thjesht tani erdhi plotėsimi i kohrave, qė edhe unė tė besoj.

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Mendoj se te besuarit ne te qenit i zgjedhur para krijimit, te pakten ashtu sic e parashtron Liveintwoplaces, nuk e demton aspak lirine e njeriut, perkundrazi te ben te besosh se ne nuk kemi asnje lloj merite ne shpetim.

Ja le te marrim anen tjeter.
    Ne ne nuk jemi te zgjedhur, por shkuam pas Krishtit me vullnetin tone.

Cfare do te thote kjo?
    Jemi me te mire se te tjeret qe nuk shkuan pas Tij?
    Kjo do na bente te kishim nje mendim plot repekt ndaj vetes dhe nje mendim gjykues ndaj njerezve te tjere. Pra, rezultati i kesaj do te ishte vetekrenaria.

Nga ana tjeter, jane rrethanat qe Krishti ka krijuar ne jetet tona qe ne ta pranojme Ate, rrethana qe ndoshta Ai nuk i ka krijuar tek te tjeret. Te mendojme ndryshe, i bie qe ne te jemi "me te zgjuar" apo "me te mire" se te tjeret.

Atehere, mos ndoshta te tjeret Ai i ka paracaktuar per ne ferr?
    Aspak!
    Te besuarit se ti je i zgjedhur, nuk te ben te besosh patjeter se ata qe nuk e kane njohur Krishtin, jane hedhur poshte nga Krishti.

Por, a nuk te con besimi se ne jemi "te zgjedhur" ne besimin se te tjeret jane "te pazgjedhur"?
    Ne rast se ndjekim intelektin po.
    Por une mendoj se ketu intelekti njerezor, i rene, ndalon.

Ne nuk dime asgje per te tjeret!!!!

Ndoshta ne jemi farat, qe ata te marrin jeten... Kete nuk e dime ende...
    Por ndoshta ne mund te jemi dhe fara qe do te bien ne rruge dhe do te na hane zogjte...
    A ka rendesi kjo?

E rendesishme eshte qe brenda nesh eshte JETA, dhe kjo jo sepse ne e zgjodhem kete, por sepse Ai vendosi te jetoje brenda nesh dhe na u shfaq. Te kesh brenda JETEN, mjafton. Ai do kujdeset per cdo gje tjeter. Thjesht ne do te shkojme aty ku Ai te na coje...Dhe ne nuk e dime se ku do te na coje Ai....Ky eshte besimi...

Le te qendrojme per pak dhe te marrim te gjitha filozofite njerezore, te gjitha teorite shkencore, te gjitha sistemet ekonomike dhe politike, te gjitha sistemet fetare te botes
    dhe...
    le t'i vendosim perballe nje grupi te vogel njerezish, qe udhehiqen nga nje ish-marangoz, qe tregon rrefenja, sheron njerez, qe rri me prostituta dhe taksambledhes, qe thote se do te kryqezohet nga liderat fetare dhe politike.

Pra le te shohim keto dy grupe:
    1-) Gjithe mencurine mijeravjecare njerezore
    dhe
    2-) Ish- marangozi i Nazaretit bashke me nje grup te vogel te pafuqishem (te cilet nuk kane besim tek Ai, njeri prej tyre do ta tradhetoje, njeri do ta mohoje, te tjeret do ta braktisin)

Po te ishit ne ate kohe, cilen nga keto dy grupe do te ndiqnit?
    Cili nga keta dy grupe, do te ishte me e llogjikshme per t'u ndjekur?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Matrix : 09-06-2005 mė 07:51
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar mė parė nga Matrix
    Pra le te shohim keto dy grupe:
    1-) Gjithe mencurine mijeravjecare njerezore
    dhe
    2-) Ish- marangozi i Nazaretit bashke me nje grup te vogel te pafuqishem (te cilet nuk kane besim tek Ai, njeri prej tyre do ta tradhetoje, njeri do ta mohoje, te tjeret do ta braktisin)

Po te ishit ne ate kohe, cilen nga keto dy grupe do te ndiqnit?
    Cili nga keta dy grupe, do te ishte me e llogjikshme per t'u ndjekur?
    I dashur vėlla, po tė ndiqnim mėndjen tonė sigurisht qė do tė zgjidhnim atė qė na duket me e llogjikshme, me e sigurtė, mė njerėzore. Por ėshtė Hiri i Tij qė na zgjodhi nė mėnyrė qė ta zgjedhim edhe ne Atė.

Elton80, mu kujtua edhe diēka tjetėr. Ti mė pyet nėse do tė refuzonte Krishti dikė qė do shkonte tek Ai. Sigurisht qė jo. Por a do shkonte te Krishti, dikush qė nuk ishte tėrhequr nga Ati? Nė asnjė mėnyrė. Ata njerėz do zgjidhnin atė qė duket mė e sigurtė pėr ta.

Faqja 12 prej 34 FillimFillim ... 2101112131422 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Prifeterinjte Pyesin Hoxhallaret Pergjigjen
    Nga Fjala e drejte nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 29
    Postimi i Fundit: 05-02-2009, 07:33
  2. Pensionet, si ndahen profesionet nė tė thjeshta dhe tė vėshtira
    Nga Zemrushja nė forumin Ekonomi & biznes
    Pėrgjigje: 30
    Postimi i Fundit: 14-07-2007, 21:28
  3. Del nė shitje "Njė dosje pėr Kadarenė"
    Nga Albo nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 17-03-2007, 01:53
  4. Pyetje shkencore , por
    Nga Anton nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 22
    Postimi i Fundit: 03-07-2004, 02:22

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •