Close
Faqja 9 prej 12 FillimFillim ... 7891011 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 90 prej 117
    i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Vëlla Elton,

Është e vërtetë që kisha katolike i jep shumë rëndësi veprave, aq sa të kërkojë vepra nga njerëz që nuk kanë idenë se kush është Krishti, dhe si rezultat t'u japë atyre shpresë se nëpërmjet veprave të tyre ata mund të marrin një ditë shpëtimin. Duke e parë në këtë aspekt, ke të drejtë, kisha katolike është e mbushur me antarë të tillë, që megjthëse nuk janë të rilindur bazohen ne veprat e tyre me shpresën që të fitojnë shpëtimin e tyre. Këtë lloj besimi unë e quaj blasfemi ndaj vetë Krishtit, dhe sa herë kam parë mësime të tilla në forum, i kam kundërshtuar me forcë.

Por lavdi Zotit, Manulaki nuk është nga ata besimtarë. Ajo është një motër e rilindur në Krisht dhe ajo e din shumë mirë se pema e kalbur nuk mund të nxjerrë frute. Por, nga ana tjetër-dhe unë bie dakort me të (ashtu si dhe ti shpresoj)- ajo thotë se pema e mirë nuk mund të mos nxjerrë frute.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-02-2005
    Postime
    139
    Vella Livein,

Une nuk po gjykoj ne asnje menyre Manulaki-n apo shpetimin e saj. Rrjedha e bisedes erdhi e tille, pasi kur ne po flisnim per doktrinat e kishes katolike, une thashe qe ungjilli qe ata predikojne per shpetim nuk eshte ungjilli i hirit te Perendise te bazuar vetem tek vepra e Krishtit ne kryq, dhe Manulaki me kundershtoi duke thene se atje predikohet ungjilli.

Atehere, duke e ditur mire se cfare meson kisha katolike per shpetimin, une i kerkova Manulakit nje perkufizim te fjales ungjill, pasi mesa duket nuk po flasim per te njejten gje.

Nga pergjigja qe ajo me dha mua me duket sikur ajo po thote se shpetimi vjen nga veprat.

Une nuk po gjykoj ate ne asnje menyre, as e kam ate per qellim, por thjeshte i kerkova nje shpjegim nese une e kisha keqkuptuar perkufizimin e saj per shpetimin.

Dilema qendron se nese shpetimi vjen vetem nga vepra e Krishtit dhe jo nje pjese nga ai dhe nje pjese nga veprat tona, atehere ungjilli qe kisha katolike predikon nuk eshte ungjilli i Bibles, dhe askush nuk shpetohet duke ndjekur ate ungjill, dhe megjithese mund te jene fetare dhe te ndjekin te gjitha rregullat e kishes, mundet te perfundojne ne ferr pasi nuk besuan ndonjehere tek vepra e Krishtit ne kryq per shpetim.

Por une jam dakord me ty, nese dikush beson atehere se shpetimi eshte nje dhurate falas nga Perendia, si mundet atehere te perkrahe nje sistem te tere fetar qe predikon te kunderten, megjithese mesazhi i tyre duket shume i ngjashem me ate te vertetin.

Jam plotesisht dakord me ty dhe Manulakin qe nje i shpetuar do te jape fryt, madje Krishti tha se nga frytet do t'i njihni, por kjo nuk do te thote qe thjesht sepse dikush ben disa vepra te caktuara, ato vepra percaktojne shpetimin e tyre.

Une nuk jam kunder veprave te mira, por dallimi eshte se une besoj se veprat ndjekin shpetimin, dhe jo qe jane pjese e shpetimit.

Shume veta qe jane te perfshire ne bamiresira te ndryshme, megjithe veprat e mira qe bejne, fatkeqesisht besojne se ato vepra do te numerohen nga Zoti si pjese e shpetimit te tyre, dhe kjo blasfemon ate qe Krishti beri per ne.

Rom 11:6

Dhe, po të jetë prej hirit, nuk është më prej veprash, përndryshe hiri nuk do të ishte më hir, përndryshe vepra nuk do të ishte më vepër.

Ai duhet të rritet dhe unë të zvogëlohem. (Gjoni 3:30)

Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Vëlla Elton,

Unë jam dakort në përgjithësi me ato që thua ti. Por duhet të dish se Kisha Katolike ka nxjerrë krishterë shumë të mëdhenj ndër shekuj. Dhe megjithatë ata nuk janë larguar nga ajo kishë. Pra mos u çudit kur sheh edhe të krishterë të rilindur brënda kishave institucionale. Perëndia është kaq i dashur, kaq i urtë, saqë Ai vetë ka lejuar që edhe brënda këtyre kishave të ketë fëmijët e tij. Pastaj, mos harro se ty të janë hapur sytë të shohësh gabimet e kishës katolike, por nëse dikush do të të vinte në dukje gabimet e kishës protestante, ti nuk do ta pranoje dhe do luftoje me shpirt dhe me zemër per të bindur të tjerët se shumë gjëra që kisha protestante bën, që për mendimin tim nuk janë aspak biblike, janë biblike. Dhe megjithatë Zoti ynë është kaq i mirë sa të lejojë këtë gjëndje të sëmurë për hir të fëmijëve të tij që ndodhen në atë kishë.

Nejse unë do të të sugjeroja të lexosh "Autobiografia e Jeanne Guyon" Ajo ka qenë një motër e cila ka dalë nga gjiri i kishës katolike, dhe që librat e saj kanë pasur një ndikim të thellë lëvizje "heretike" që kisha katolike i ka persekutuar, si dhe në qindra e mijra protestantë.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Citim Postuar më parë nga Elton80
    Manulaki,

Dmth, nese te kuptova qarte, shpetimi vjen nga veprat, ajo po?

Pra ne shkojme ne parajse per shkak te veprave qe bejme? Keshtu?
    Me sa po kuptoj ti je i verber ndaj fjales "veper" dhe ke frike prej saj. Po te shpjegoj atehere se "veper" eshte "dhurate". Hiri shpetues i Perendise vjen ne nje paqete bashke me "vepren" e Perendise ne jeten e nje besimtari. Dmth dhurate=shpetim+jete=vepra. A ka vlere nje dhurate nese ti nuk e jeton ate? Ashtu si shpetimi na jane dhuruar edhe veprat. Nuk jemi te mire nga vetja, nuk jemi te shpetuar nga vetja. Bashke me shpetimin Perendia na jep dhe njeriun e ri. Nuk ka shpetim pa njeri te ri. Te thuash jam i shpetuar dhe te kesh mbetur "ala ke ura" nuk me duket se ke shpetuar, por thjesht je akoma "ne anen tjeter te ures". A mund te thuash "kam kaluar nga vdekja ne jete" nese "je i vdekur"? Kush tregon "Shpetimin" jeta ne Perendine, apo jeta ne njeriun qe ke qene?
    Keto jane veprat per te cilat flitet dhe te cilat keqkuptohen jo vetem ne Kishen Katolike, por edhe ne Kishen Ortodokse, dhe ne Kishen Protestante. Mos ndoshta njoh une pak protestante qe e shumezojne HIRIN qe u eshte dhene me 0?
    Atehere si te themi. Keta protestante qe kane "hirin" jane te shpetuar dhe keta katolike qe kane "veprat" nuk jane?
    Me kthe pergjigje te kesaj.

Nenvleresimi i HIRIT eshte i barabarte me nenvleresimin e VEPRES. Ashtu si HIRI dhe VEPRA jane DHURATE nga Perendia. Asgje nuk eshte tona. Nuk ka Hir pa vepra dhe nuk ka Vepra pa hir. Nese Hiri eshte pa Vepren e Perendise, atehere besimi eshte i vdekur, nese Vepra eshte pa Hirin e Perendise, atehere kjo veper eshte e vdekur, pasi eshte njerezore, jo nga Perendia.

Besoj se u shpjegova.

Vella Liveintwoplaces, faleminderit, te pershendes!

Manulaki
    Te shpëtohesh do të thotë të transformohesh prej Perendise, të ribëhesh ashtu siç Ai donte që ne të ishim që nga fillimi!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-02-2005
    Postime
    139
    Manulaki,

Nuk kam aspak frike nga fjala veper. Thjesht mendoj se shpetimi nuk vjen nga veprat tona.

Me sa po kuptoj ti je i verber ndaj fjales "veper" dhe ke frike prej saj. Po te shpjegoj atehere se "veper" eshte "dhurate". Hiri shpetues i Perendise vjen ne nje paqete bashke me "vepren" e Perendise ne jeten e nje besimtari. Dmth dhurate=shpetim+jete=vepra.
    Une jam plotesisht dakord me kete perkufizim, por kjo NUK eshte ajo qe kisha katolike meson.

Kisha Katolike meson se AJO eshte e vetmja kishe qe jep shpetimin, dhe nese dikush nuk eshte anetar i kesaj kishe, dhe nese nuk merr kungimin, dhe nese nuk rrefehet tek prifti, dhe nese nuk pagezohet ne kishen katolike, dhe nese ka nje jete te "mire", atehere nuk mundet te shpetohet!

Kjo eshte ajo qe kisha katolike meson!

Ti thua qe ka plot protestante qe e shumezojne hirin e Perendise me 0! Amen! Ashtu eshte!

Etiketat s'kane asnje vlere per mua! Ferri do jete i mbushur plot me njerez fetare, cfaredolloj emertimi i ka vene vetes, perfshire edhe protestante!

Ajo qe une po them eshte qe nuk eshte se ciles kishe i perket qe te shpeton, por eshte vepra e Krishtit ne kryq dhe hiri i Perendise.

Une nuk kam sulmuar asnje besimtar katolik! Une e kam problemin me SISTEMIN E KISHES KATOLIKE, jo me besimtaret e thjeshte.

Dhe une po te them fare qarte qe kisha katolike meson nje ungjill tjeter qe nuk eshte ungjilli i hirit te Perendise.

Mund t'i biem verdalle sa te duash, ceshtja eshte qe ajo si kishe meson nje ungjill te rreme, qe nese njerezit e ndjekin, ashtu sic pritet nga besimtaret katolike, atehere do i coje ne ferr.

Une nuk po krahasoj veprat e katolike me veprat e protestanteve. Se nga vijne ato vepra, eshte puna e Zotit t'i gjykoje, jo une.

Por une gjykoj ku e kane vene ata besimin per t'u shpetuar, dhe sipas doktrines se kishes, nese e ndjekin ate, atehere ata nuk po besojne tek hiri i Perendise per shpetim, sepse te besosh tek hiri i PErendise per shpetim do te thote te besosh qe nuk e shpeton dot vetveten dhe vetem Krishti mund te shpetoje dhe te jape nje jete te re.

Ka plot veta qe s'jane shpetuar qe jane protestante, apo cfare te duash ti. Ka plot veta ne kishen katolike qe jane te shpetuar. Por une s'po flisja per besimtaret e thjeshte ne nje kishe apo tjeter, une po flisja per mesimet e kishes katolike, dhe ungjilli qe katoliket mesojne NUK ESHTE ungjilli qe Bibla meson.

Nuk di te shprehem me qarte se kaq.

KEto vargje e permbledhin ate qe po them:

Efes 2:8,9

Ju në fakt, jeni të shpëtuar me anë të hirit, nëpërmjet besimit, dhe kjo nuk vjen nga ju, po është dhurata e Perëndisë,

9 jo nga vepra, që të mos mburret askush.

Pra, nuk shpetohemi nga veprat, por pasi shpetohemi, Zoti pret qe te ecim ne ato vepra qe Ai ka pergatitur per ne.

10 Ne në fakt jemi vepra e tij, e krijuar në Krishtin Jezus për veprat e mira që Perëndia përgatiti që më parë, që ne të ecim në to.

KEshtu qe, une jam plotesisht dakord me perkufizimin e fundit qe ti dhe, por kjo NUK ESHTE ajo qe kisha katolike meson.

Sa per kuriozitet, a e ke lexuar ndonjehere Biblen katolike? Tek parathenia ka nje shkrim nga Papa Gjon Pali II, i cili thote qe Zanafilla nuk eshte e vertete, por vetem nje tregim poetik, i deshires se krijeses per t'u lidhur me Hyjin!!!!!!!
    Aty thuhet se shkenca e ka provuar se evolucioni eshte i vertete, dhe Zanafilla nuk duhet marre si e vertete, por thjesht si poezi!

Keto fjale vine nga kreu i kishes i cili ne kundershtim te plote me Biblen eshte vetequajtur "At i shenjte", kur Bibla shprehimisht e ndalon nje gje te tille.

Livein,

Ndoshta ka besimtare te medhenj qe kane dale nga kisha katolike. Une nuk njoh ndonje prej tyre qe te jete bere besimtar i madh duke ndjekur mesimet e kishes katolike. Po te jete bere besimtar i madh eshte bere sepse ka dale kunder mesimeve te kishes, pasi po t'i ndiqte ato nuk do ishte bere besimtar i madh.

Pastaj, sic permenda disa here, une nuk po flas apo fajesoj asnje besimtar te kishes katolike, shumica prej tyre jane njerez te drejte e te ndershem, por jane pjese e nje sistemi fetar qe do i coje ne ferr nese e ndjekin. Shumica prej tyre nuk e njohin anen tjeter te medaljes.

Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Livein,

Ndoshta ka besimtare te medhenj qe kane dale nga kisha katolike. Une nuk njoh ndonje prej tyre qe te jete bere besimtar i madh duke ndjekur mesimet e kishes katolike. Po te jete bere besimtar i madh eshte bere sepse ka dale kunder mesimeve te kishes, pasi po t'i ndiqte ato nuk do ishte bere besimtar i madh.

Pastaj, sic permenda disa here, une nuk po flas apo fajesoj asnje besimtar te kishes katolike, shumica prej tyre jane njerez te drejte e te ndershem, por jane pjese e nje sistemi fetar qe do i coje ne ferr nese e ndjekin. Shumica prej tyre nuk e njohin anen tjeter te medaljes.
    Jam shum dakort me ty vëlla. Besoj se e ke sqaruar mjaft mirë tani. Që t'i qëndrojmë temës, përse nuk shtron disa pika që kisha katolike mëson dhe që ti mendon se nuk janë biblike, dhe kështu do bëhet një disktumi më konkret.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-02-2005
    Postime
    139
    Vella Livein,

Faleminderit per mirekuptimin.

Atehere po rradhis disa nga doktrinat kryesore qe kisha katolike meson qe une besoj se nuk jane biblike.

1. Doktrina e shpetimit, si shkon nje njeri ne parajse.
    2. Doktrina e autoritetit dhe pozites se Papes.
    3. Doktrina e purgatorit.
    4. Doktrina e lutjes ndaj "shenjtoreve".
    5. Doktrina e pagezimit te foshnjeve per heqjen e "mekatit origjinal".
    6. Doktrina e kungimit, shnderrimi i bukes dhe veres ne trupin dhe gjakun e vertete te Krishtit, jo si shembelltyre por ne te vertete.
    7. Doktrina e indulgjences, dhenies se parave kishes per te nxjerre dike nga purgatori.
    8. Doktrina e kishes katolike si e vetmja kishe e vertete nga e cila vjen shpetimi.
    9. Doktrina e ndalimit te marteses per prifterinjte.
    10. Doktrina e rrefimit te mekateve tek prifti.
    11. Doktrina e autoritetit te kishes dhe traditave mbi autoritetin e shkrimit.

Padyshim ka dhe te tjera, por besoj se keto mjaftojne per tani, dhe prekin pikat kryesore. Deshira ime eshte qe te flasim per pasojat qe sjellin keto doktrina, jo thjesht per faktin qe nuk jane biblike.

Faleminderit.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Elton80 : 15-05-2005 më 12:53

Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Atehere po rradhis disa nga doktrinat kryesore qe kisha katolike meson qe une besoj se nuk jane biblike.

6. Doktrina e kungimit, shnderrimi i bukes dhe veres ne trupin dhe gjakun e vertete te Krishtit, jo si shembelltyre por ne te vertete.
    7. Doktrina e indulgjences, dhenies se parave kishes per te nxjerre dike nga purgatori.
    8. Doktrina e kishes katolike si e vetmja kishe e vertete nga e cila vjen shpetimi.

Padyshim ka dhe te tjera, por besoj se keto mjaftojne per tani, dhe prekin pikat kryesore. Deshira ime eshte qe te flasim per pasojat qe sjellin keto doktrina, jo thjesht per faktin qe nuk jane biblike.

Faleminderit.
    Elton,

Unë nuk thashë thjesht të hedhësh një listë me doktrinat e gabuar të kishës katolike. Nëse ti mendon se duhen sqaruar të gjitha rreziqet që mbajnë këto doktrina, merre çdo pikë me radhë dhe shqyrtoi. Të jesh i sigurtë se nëse dikush do ketë mendim tjetër do të të përgjigjet.

Unë personalisht jam i mendimit se nuk ja vlen të bëhet një gjë e tillë. Ajo që duhet të bëjmë është se, nëse ne njohim në forum ndonjë vëlla apo motër që i përket kësaj kishe, dhe që me të vërtetë është i/e rilindur, atëhere duhet të ndajmë Krishtin me të. Nëse ndonjë vëlla apo motër e tillë, ka ndonjë problem me ndonjë nga këto doktrina, vetëm nëse na kërkohet mendim, mund të japim mendimin tonë, ashtu si ndodhi edhe me Freethinker. Kjo, mendoj unë është mënyra më e mirë për të ndihmuar njëri tjetrin, sesa të fillojmë të shqyrtojmë gabimet e kishës katolike, që në fund të fundit, në vënd që të kthejë dikë në atë që është e drejtë, do ta irritojë më shumë.

Megjithatë, unë thjeshtë dhashë mendimin tim. Ti vepro ashtu si të duket më mirë, për sa kohë nuk thyhen rregullat e forumit.

Vella Livein,

Faleminderit per mirekuptimin.

Faleminderit.
    Pergjigja ime do te ishte kjo. Nje katolik do te ishte mire te shpjegonte keto doktrina. (e para)
    Dhe se dyti, eshte me mire te mos merremi me problemet doktrinore te kishave te tjera dhe te merremi me problemet doktrinore tonat. Ky ka qene qendrimi im qe ne fillim. Pse te flasim per Kishen Katolike (perderisa nuk jemi katolike, dhe nuk jemi ne forumin katolik) kur fare lehte mund te flasim per problemet doktrinore te kishes protestante. Mos ndoshta pak jane ata protestante qe thone: "Duhet te jesh protestant qe te shpetohesh?"

Persa i perket doktrines se shpetimit, ata katolike qe une kam njohur, ajo kishe ku une kam shkuar, te vetmen doktrine shpetimi qe kane predikuar me fjalen dhe vepren e tyre, ka qene ajo e Shpetimit te Hirit, dhe asgje me teper, asgje me pak.

Persa i perket faktit qe Papa paska shkruar ne fillim te Bibles se Krijimi nuk eshte i vertete, por poezi. Pa dashur te justifikoj Papen apo qendrimin e tij, ajo qe dua te them eshte ai vargu nga Ungjilli: "Beni miq me pasuri te padrejta..." Mendoj se askush nuk do te shpetohet ne baze te njohurise se Krijimit, por ne baze te pranimit te vepres se Krishtit ne Kryq. Une personalisht besoj plotesisht dhe 100% ne ate qe eshte shkruar ne Bibel, por nga ana tjeter nuk perpiqem te kuptoj 100% "shkencen" mbrapa veprimit te krijimit. Per mua ka pak rendesi nese dita ishte 24-oreshe, apo 2-sekondshe, apo miliona-oreshe. Pse? Thjesht sepse truri im eshte shume i vogel per te kuptuar shkencen e krijimit. Per mua mjafton fakti qe Zoti i ka bere te gjitha, se si, per sa kohe, me the te thashe, jane diskutime jo shume te vlefshme per shpetim, por shume te vlefshme per njohuri.
    Tani, persa i perket faktit qe ai shkrim per mendimin tim eshte "nje pasuri e padrejte" por qe ben "miq". Ajo qe dua te them eshte se ai lloj shkrimi i terheq njerezit dhe i zbut ndaj faktit qe ata te kalojne kohe me Fjalen e Perendise dhe me pas nuk eshte fjala e Papes, por e Zotit ajo qe do te beje punen ne zemren e atyre qe e lexojne ate. Gjithesesi, po e perseris, ky mendim nuk eshte justifikim i asaj qe eshte shkruar, por thjesht si e mendoj une dhe pse mua nje lloj gjeje e tille nuk me revolton ne piken ku te them "Pse?", thjesht sepse, eshte Zoti ai qe e ben punen, madje duke perdorur per punen e Tij, nje shkrim te tille.
    Te shpëtohesh do të thotë të transformohesh prej Perendise, të ribëhesh ashtu siç Ai donte që ne të ishim që nga fillimi!

freethinker
    Anëtarësuar
    10-05-2005
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    56
    Ceshtja e diteve te krijimit nuk eshte vetem nje ceshtje kohezgjatjeje, pra sesa e gjate ishte nje dite. Ne qofte se ne Bibel shkruhet qe ditet qene 24 oreshe, perse te mos e besojme? Zoti mund ta krijonte gjithe boten ne 1 sekonde, por Ai zgjodhi ta krijonte ne 6 dite dhe diten e shtate pushoi!

Faqja 9 prej 12 FillimFillim ... 7891011 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Rreth Përhapjes Së Islamit Ndër Shqiptarët
    Nga cobra në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 20-09-2012, 14:47
  2. Kritika e interpretimit Protestant të Biblës
    Nga Tannhauser në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 97
    Postimi i Fundit: 23-08-2009, 07:39
  3. Gjuha Shqipe në Kishë
    Nga Albo në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 26-08-2007, 16:48
  4. SHKRIMI I SHENJTË: Kapitulli V: Historia e Kishës
    Nga Albo në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 21
    Postimi i Fundit: 11-09-2006, 00:21
  5. Islamizimi te shqiptaret!
    Nga NoName në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-03-2006, 17:38

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •