Close
Faqja 2 prej 12 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 117
    i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar më parë nga banished
    Une mendoj qe kjo teme, megjithe modifikimin, perseri nuk ka kuptim.
    Ashtu siç mendoj qe nuk eshte mire qe protestantet te diskutojne me njeri-tjetrin per bindjet e dikujt tjetri. Po, mund ta bejne kete ne privat, me chat, apo emaile.
    Ketu ne forum te hapur nuk ka kuptim.
    Nuk ka sesi te mos jete tendencioze, perderisa gati te gjithe protestantet e kane nje ide tashme se "ku ecen dhe ku ngelet rrota" e doktrines katolike...
    Pastaj, nese nismetari i temes, e ben pyetjen me qellimin e thjeshte qe te vjele infomacion; kete mund ta beje dhe ne privat.
    Te flasesh per Zotin Jezus, eshte nje llogari meqe eshte pjesa e besimit te krishtere; por te flasesh per nje fe tjeter, apo grup tjeter njerezish, eshte pa vend...
    Nuk besoj qe te kete kristiane qe perfitojne, ndertohen apo gezohen e lumturohen me tema te tilla.
    Me vjen keq. Ky eshte mendimi im.

sub umbra alarum tuarum

Banished, jam shumë dakort me mendimin tënd, por nga çasti që nismëtari i temës nuk ka ofenduar njeri dhe nuk ka shkelur ndonjë rregull të forumit do ishte e padrejtë që tema të fshihej. Ai ka të drejtën e tij të mendojë se kjo temë mund të jetë ndihmuese apo ndërtuese për të.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684

Lightbulb

Edhe une jam dakord me ju vella.
    Mbase u nisa une me paragjykim; por, kam pershtypjen se Eltoni80 nuk ka nevoje per t'u informuar ne lidhje me kete teme, madje jam i bindur, se si i krishtere qe eshte, i di fare mire ato kleçka qe kerkon te ndeze. çfare i sherben Eltonit kjo teme atehere? çfare i sherben forumit? çfare i sherben te krishtereve? A nuk i njohin te gjithe ata qe lexojne Biblen ato gjera qe Eltoni do te nxjerre publike ketu? Fundi i fundit, a do t'i sherbente vellazerimit mes katolikeve dhe protestanteve? Apo nuk jemi vellezer te gjithe, protestante, ortodokse, katolike dhe muslimane?
    Une mendoj qe shkendija qe mund te nise te tilla diskutime eshte thjesht Krenaria Fetare e dikujt.
    Nese qellimi eshte per te ndergjegjesuar nje klase te popullsise qe besoka keq, mendoj se ungjilli, Lajmi i Mire eshte mesè i mjaftueshem(del e tepron).
    Atehere, pse t'ua zeme deren aq te ngushte edhe atyre qe mezì shpetohen ose qe nuk shpetohen fare? Sigurisht qe derisa forumi eshte i hapur, do te linde patjeter nje diskutim fetar. Dakord, "ta fitojme" debatin, por, me vjen keq, çmimi eshte teper i larte... - shpirtra njerezish... nuk eshte e leverdisshme kjo.
    Pse ta hedhim ungjillin kot, ose per keq, duke i trishtuar zemrat e disave qe mund te jene me te brishte ne besim?
    Mbase jam gabim, nese po, ju kerkoj te falur. (edhe Eltonit)

sub umbra alarum tuarum
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 22-02-2005 më 16:24
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-02-2005
    Postime
    139
    Banished,

Qellimi i hapjes se temes ishte thjesht krahasimi i mesimeve te kishes katolike me Biblen. Kaq, asgje me shume.

Kjo mund te behet me cdo kishe, dominacion, apo fe.

Ku qendron e keqja ketu?

Dikush pyeti pse s'e bejme kete me kisha te tjera? Le ta bejme ku qendron problemi?

Nqs dikush ka turp apo frike se i perket nje feje/kishe/besimi te caktuar, ketu kemi nje problem te madh.

Ballafaqimi me Biblen duhet te sherbeje si nje mjet reflektimi dhe duhet te jete pozitiv, jo negativ.

Nuk eshte qellimi im te shaj kishen katolike, apo ndonje kishe tjeter. Madje tema s'kishte ne asnje vend thirrje per gjera te tilla.

Nqs mendimi i krahasimit te besimit te dikujt me Biblen sjell panik ne grupin e besimtareve te nje feje/kishe/grupi te caktuar, atehere problemi me duket qendron me ata, jo me hapesin e temes.

Bibla eshte etanoli, dhe me ate krahasojme vertetesine e cdo gjeje ne jete, prandaj s'duhet te kemi as frike as ngurrim te ballafaqohemi me te.

MEGJITHATE, nese kjo shkakton indinjim apo pakenaqesi tek disa veta, atehere i lutem moderatorit ta mbylle temen, dhe ku kerkoj falje per shqetesimin.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Elton, problemi nuk eshte tek fakti se a deshiron nje pjese te ndjeke kete shkrim apo jo. Problemi eshte se, sa kjo teme nderton. Nese ti do te hapje, ne lidhe me kete teme, nje "dicka" konkrete, ku ajo bije ndesh me fjalen profetike te shkrojtur ne bibel, atehere ky diksutim mer tjeter rruge. Pra ajo qe du te te them eshte thjesht fakti, qe ne te mos bejme qe te ndjehen keq dhe jo te mirpritur besimtaret qe i perkasin kishes katolike.
    Vetm nje gje te inkurajo: Ndiq Dashurine dhe ruga eshte e qarte.
    Ps. Urime vella Livein, per punen e moderatorit , pasi eshte nje detyre shume e rendesishme ketu ne forum per ne te krishteret. Zoti te Beklofte dhe Fryma e tij te te tregoje ate qe duhet te besh.
    Deshmuesi

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-02-2005
    Postime
    139
    Nuk e di nese nuk po shprehem une qarte apo ka ndonje problem tjeter vellezer.

Ju jeni shqetesuar se sa nderton kjo teme, dhe kete e kuptoj.

Atehere, le te flasim konkretisht dhe gjykoni vete.

Sipas Bibles, shpetimi eshte dhurate e Perendise, dhe askush nuk mundet t'a fitoje dot me veprat e veta, pavaresisht se sa te mira jane keto vepra (Efes 2:8,9; Titi 3:5, etj).

Sipas Bibles Jezusi eshte e vetmja rruge shpetimi, dhe i vetmi ndermjetes midis Perendise dhe njerezve (1Tim 2:4,5).

Tani, Kisha Katolike meson se shpetimi vjen nga veprat (pagezimi, anetaresia ne KK, ofrimet ndaj kishes, etj).

Keshtu qe ketu kemi nje mosperputhje te madhe. Kisha katolike ka miliona besimtare ne gjithe boten qe degjojne/mesohen/besojne kete mesazh, dhe nese nuk besojne mesazhin e Bibles, sipas Bibles do shkojne ne ferr.

Tani, nuk e di sa serioze eshte kjo per ju, po per mua mendimi se dikush do shkoje ne ferr eshte prioritar per t'i shpallur ungjillin.

Ju shqetesoni se dikush mund te ofendohet, dhe me mire te mos i paraqisni te verteten, qe te mos i lendohen ndjenjat? Nuk eshte qellimi im te ofendoj askend, por ungjilli eshte ofendues.

Ungjilli ofendon cdo sistem qe mendon se eshte aq i mire sa te meritoje parajsen! Atehere, ne vend qe te shqetesoheshim kaq shume per ndjenjat e dikujt qe do krahasohej me farisejte e kohes se Jezusit, pse te mos shqetesohemi me teper per perjetesine e tyre, dhe t'u tregojme te verteten?

Ata njerez qe e kane zemren e hapur, do ndjekin Jezusin dhe jo mesimet e sektit te tyre nese ato bien ne kundershtim me vete fjalet e Jezusit. Ata qe s'duan te degjojne, le te mos degjojne, kjo eshte zgjedhja e tyre, por detyra jone eshte t'u tregojme te verteten.

Shpresoj qe kjo ta kete me ne perspektive qellimin e temes.

i/e regjistruar Maska e Labeati
    Anëtarësuar
    31-07-2003
    Vendndodhja
    North America
    Postime
    1,232
    Citim Postuar më parë nga Elton80
    Ata qe s'duan te degjojne, le te mos degjojne, kjo eshte zgjedhja e tyre, por detyra jone eshte t'u tregojme te verteten.
    Ec harap... mbaj mendjen tande

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    I dashur Elton

Po te caktoj nje "detyre shtepie".

Merr gjithe letrat e apostullit Pal dhe lexo vetem fillimet e tyre.

Keshtu pra mund te lexosh gjera si:
    Apostull Pali per Kishen e Korinthit
    Apostull Pali per Kishen e Galacise, etj, etj, etj...

Asnje leter e Palit nuk eshte shkruar per nje te krishter individual (Me perjashtim te letrave te Timoteut, Titit, Filemonit, etj... qe ai u dergon nxenesve dhe bashke-mbjellesve te vet).

Pra nga kjo detyre e thjeshte shtepie ti do ta kuptosh qe Kisha filloi te ekzistoje perpara se dhe libri i pare i Bibles te shkruhej (Meqenese ra fjala, e di ti kush eshte libri i pare i Bibles qe u shkrua?)

Dhe qe apostujt kane shkruar dhe letra te tjera pervec atyre qe permbahen ne Bibel, nuk e kam shpikur une, dhe as nuk eshte problemi im. Ky eshte "problem" i Bibles.

Po te caktoj nje detyre tjeter shtepie.
    Lexo gjithe Letren e Palit per Kolosianet.
    Kur te arrish nga fundi, do shohesh se Pali ka shkruar dhe nje Leter per Kishen e Laodicese, te cilen ja kerkon Kishes se Kolosit qe ta lexoje.

Pasi ta kesh mbaruar kete detyre shtepie, fillo lexo gjithe titujt e letrave te Dhj. Re dhe do shohesh se nuk ka asnje leter te quajtur: Letra e Palit per Laodiceasit.

E pra, ideja se ka dhe letra te tjera qe nuk jane perfshire ne Bibel, nuk paska qene ideja e nje jo-besimtari, por e vete Bibles.

Perderisa ekzistoka nje Leter apostujsh qe nuk perfshihet ne Bibel, asgje nuk mund te garantoje se nuk ka dhe letra te tjera(nga Pali apo te tjere apostuj) qe nuk jane perfshire.

Dhe si perfundim, po te bej nje pyetje:
    A e di ti i dashur Elton se kur u vendos se cilat libra do te perfshiheshin ne Bibel?

Nqs nuk e di, po ta them une:
    Ne Keshillin e Kartagjenes (Shekulli i Katert).

Kush e vendosi kete?
    Kjo pyetje ka dy lloj pergjigjesh te kunderta, por qe te cojne ne te njejtin perfundim

-Nqs e vendosi Kisha, atehere Kisha paska autoritet per te perzgjedhur dhe per te lene jashte libra nga Bibla
    -Nqs e vendosi nje grup i vogel njerezish, arbitrarisht, pa marre mendimin e Kishes, atehere problemi eshte shume i madh dhe ky liber nuk vlen per asgje.

Une personalisht besoj alternativen e pare.
    Besoj se Kisha, pergjate shekujve, nen frymezimin e Frymes se Shenjte, arriti te perzgjidhte se cilat libra ishin te nevojshme per Te dhe per gjeneratat e ardhshme dhe i perzgjodhi duke i futur ne nje Liber te quajtur Bibel.

Pse nuk e beri kete me pare?

Kete pergjigje e pres nga ty.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Matrix : 23-02-2005 më 05:57
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-02-2005
    Postime
    139
    Vella Matrix,

A ka mundesi ta vazhdojme kete bisede ne nje teme tjeter me te pershtatshme, pasi nuk ka lidhje fare me temen e hapur.

Ne kete menyre nuk dalim nga tema, dhe atyre qe do i interesonte kjo bisede mund ta gjenin ne temen perkatese.

Mund ta zgjedhesh vete se ku eshte me e pershtatshme te vazhdohet kjo bisede.

Faleminderit per mirekuptimin.

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Une mendoj se ka lidhje me temen e hapur.

Ti e shtrove pyetjen nese Kisha Katolike eshte Biblike apo Djallezore.
    Une te shpjegova se problemi nuk eshte kaq i thjeshte, por duhet kapur qe nga rrenjet.

Nuk besoj se po dalim nga tema, perkundrazi po e shohim kete teme ne nje kendveshtrim me te gjere....
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-02-2005
    Postime
    139
    Ok, une nuk mendoj se ajo qe thua ti ka lidhje me temen, megjithate meqe po ngulmon, le te flasim per te.

Pali patjeter qe i drejtohet kishave, por kisha a nuk eshte e perbere nga individe? Pra ato letra, i drejtohen cdo individi qe ben pjese ne nje kishe lokale. Mos do te thuash qe to letra nuk na drejtohen ne sot, meqenese iu drejtuan kishave te caktuara ne shek 1?

Pra nga kjo detyre e thjeshte shtepie ti do ta kuptosh qe Kisha filloi te ekzistoje perpara se dhe libri i pare i Bibles te shkruhej (Meqenese ra fjala, e di ti kush eshte libri i pare i Bibles qe u shkrua?)
    Kisha filloi te ekzistone para se te shkruhej libri i pare i dhjates se re, jo libri i pare i Bibles! Libri i pare i Bibles eshte ai i Jobit, ai u shkrua i pari.

Po pastaj, nuk e kuptoj cfare provon se kisha filloi te ekzistonte perpare se te fillonte te shkruhej dhjata e re?

Dhe qe apostujt kane shkruar dhe letra te tjera pervec atyre qe permbahen ne Bibel, nuk e kam shpikur une, dhe as nuk eshte problemi im. Ky eshte "problem" i Bibles.

Jo Bibla nuk ka asnje problem. Ajo thote qarte se i gjithe shkrimi eshte i frymezuar nga Perendia. Nqs ti ke nje problem me cfare eshte shkrimi, ky s'eshte problemi i Bibles.

Patjeter qe apostujt shkruan edhe libra te tjere? Po pastaj? Ishin te gjitha te frymezuara dhe duhet te perfshiheshin ne Bibel?

Apo meqe nuk u perfshine ne Bibel do te thote se nuk e dime tamam se sa libra duhet te kete Bibla?

Ti vella po flet sikur Zoti ka vdekur edhe ne kemi ngelur ne meshire te fatit. Zoti premtoi qe do ruante fjalet e tij, dhe i ruajti.

Fakti qe apostujt shkruan letra te tjera s'do te thote asgje. Madje, apostujt as nuk eshte e thene ta dinin se cila nga letrat e shkruajtura ishte e frymezuar. Frymezimi eshte pune e Perendise, jo e njerezve, nese ishin apo s'ishin ne dijeni autoret e letres.

Dhe si perfundim, po te bej nje pyetje:
    A e di ti i dashur Elton se kur u vendos se cilat libra do te perfshiheshin ne Bibel?

Nqs nuk e di, po ta them une:
    Ne Keshillin e Kartagjenes (Shekulli i Katert).

Kush e vendosi kete?
    Kjo pyetje ka dy lloj pergjigjesh te kunderta, por qe te cojne ne te njejtin perfundim

-Nqs e vendosi Kisha, atehere Kisha paska autoritet per te perzgjedhur dhe per te lene jashte libra nga Bibla
    -Nqs e vendosi nje grup i vogel njerezish, arbitrarisht, pa marre mendimin e Kishes, atehere problemi eshte shume i madh dhe ky liber nuk vlen per asgje.

Une personalisht besoj alternativen e pare.
    Besoj se Kisha, pergjate shekujve, nen frymezimin e Frymes se Shenjte, arriti te perzgjidhte se cilat libra ishin te nevojshme per Te dhe per gjeneratat e ardhshme dhe i perzgjodhi duke i futur ne nje Liber te quajtur Bibel.

Pse nuk e beri kete me pare?

Kete pergjigje e pres nga ty.
    Ka nje pergjigje te trete qe ti s'e ke marre fare parasysh. Kjo pergjigje eshte se ate e vendosi Zoti, dhe jo njerezit apo kishat.

Se cilat libra permbanin fjalen e Zotit e vendos Zoti vella, jo kishat, pasi eshte fjala e Tij, jo e kishave.

Kishat, e mbushura me Frymen, do e ndjekin ate fjale.

Ti mendon se meqe deri ne shek 4, nuk kishte nje liber sic kemi ne biblen sot, kjo tregon se kishat nuk e dinin kush ishte fjala e Zotit?

Shume gabim! Kishat e dinin mire ate, megjithese nuk ishte kompiluar akoma ne nje liber te vetem. NE fakt, Pali thote qe shume nga ato kisha i lexonin letrat e tij si fjalet e Zotit.

Por kur nuk beson se Bibla eshte fjala e Zotit, atehere llogjikisht do perfundosh ne lloj lloj gabimesh te bazuara ne hipoteza se Zoti s'ka asgje te beje me fjalen e Tij apo me ruajten e saj.

Zoti na ruajte nga doktrina te tilla.

Faqja 2 prej 12 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Rreth Përhapjes Së Islamit Ndër Shqiptarët
    Nga cobra në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 20-09-2012, 14:47
  2. Kritika e interpretimit Protestant të Biblës
    Nga Tannhauser në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 97
    Postimi i Fundit: 23-08-2009, 07:39
  3. Gjuha Shqipe në Kishë
    Nga Albo në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 26-08-2007, 16:48
  4. SHKRIMI I SHENJTË: Kapitulli V: Historia e Kishës
    Nga Albo në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 21
    Postimi i Fundit: 11-09-2006, 00:21
  5. Islamizimi te shqiptaret!
    Nga NoName në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-03-2006, 17:38

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •