Shum e ndeeruara xixellonja
mund te them se me ke gezuar shum me pergjegjen tende te matur te bukur,te kendshme taman si i ka hije nji bashkatdhetareje mergimtare,
kutpova shum bukur krejt qka me kishe shkruar me nji shije te holl dhe elgante ,je e mrekulluueshme ne shprhje dhe gjentile me njerz,kam rrepekt per ju,dhe per nivelin e shkrimit,verrrtet din me shkru dhe din ,shumqka je talente me fal per ket kompliment por verrtet shkruan bukur.
Si q e sheh zakonisht un humbi shum koh duke kerkuar shoqeri,por edhe nga jeta edhe nga njerzit edhe nga talenti im un jam formuar si poet.
sot vargjet e mija jan shum aq shum ndoshta sa qe nuk mund te them sespe ma quan pastaj per mburrje ma mir kur te botohen numroni vet.
Un poashtu jam njifar poeti qe kam deshir ne radh te par me pas shoqeri te sinqert jam shum i etur per shoqeri gjithmon e kam dasht shoqerin dhe nivelin,
por nga jeta e njerzve kam degjuar shum dhe kam formuar shum.
sa e sa her nga ngjarjet qe kan perjetuar njerzit dhe ma kan hap shpirtin kam krijuar vargje te bukura por gjithmon ne anonimitet,pra duke mos etreguar personin e verrtet por me nji emer tjeter publik.
sidomos kam shkruar shum vargje per vajzat e dhunuara nga armiku yne shekullor serb.
Un gjithmon kam qen per emancipimine femres,e kam konsideruar femren si qenje ma delikate dhe me shpirt ma paqsor dhe e kam perkrah,me kujtohet nejet,kur nji shoqe klase ,e ndalnin jashtzakonisht mashkujt sepse ka qen teper e bukur,dhe me duhej shum me e mbrojt ,sepse e till ka qen ather kultura dhe besnikrije,.
ne vargjete mija ka shum e shum ngjarje e lloje te ngjarjeve e rrethana te pershkruara ne vargje.
e kuptova shum mir edhe paraqitjen tende dhe pasqyren e informimit qe me dhe ne nji menyr te kjart per spanjollt.
mund te them meqense ti jeton aty me ke dhen njifar pasqyre dhe njifar imagjinate me te kjart,dhe ndoshta nga fjalet e tua mund te nxjerr
vargje te reja per t a e kam dit pak a shum se europianet jan nji kallep ,por kam besuar s espanjolet nuk jan ne at nivel siq jan gjermant.
gjermant verrtet poashtu vdesin neper banesa dhe nuk komunikojn njeri me tjetrin shum pak,dhe jan shum te vetmuar.
Un e urrej ket sindrom e urrrej ket dukuri teper armiqsore ndaj njeriut.
mbas lufte kam shkuar ne kosov ,dhe isha duke shkuar ne furgon prishtin mitrovic,me beri perhstypje nje gje njerzit kishin filluar te mos flsinin,dhe sa ishim aty ne furgon asnjeri nuk bisedonte.
VELLAU IM QE ESHT ME I VJETER SE UN ME THA MOS GABO ME FOL SE UN TY TE NJOH ti ke deshir me fol, se ketu tash quhet budallak ,me fol ne autobus.
NE ISHIM NE KOMBIBUS DHE VERRTET nuk mu durua,budallak esht te mos flasish i thash vllaut un nuk kam komplekse.
Fillova ti pyes te gjith se kah ishin e kush ishin,ne fillim me shikuan me neveri por dal ngadal ua hapa gojen me muhabet.
mBETEN TE MAHNITUR SE SI E DNEZA BISEDEN dhe qelloj kolon e madhe sepse rruga prishtin mitrovic gjithmon ehste ngarkuar as ne nuk ishim per ngut,dhe vertet u pervluan nga knaqsija,ata me uroninaq shum pastaj sa ishin udhtar,dhe me than na ke dhen nje terapi qe do ta mbajm ne mend beso jemi knaqur tema te ndryshme .
vlau im ne fillim rrudhej e strukej kishte frig s emos me merrnin per budalla,pse flas ne publik,por jo mandej edhe ai u hap dhe keshtu u knaqqem,biseduam normal,per shum tema te ndryshme.
Kur i pyeta perse populli yne,sillet keshtu kur gjenerata para lufte mbahet ne mend per qiltersi dhe komunikim qe na merrte lakmi mbar bota,me kontaktet me format solidare dhe te qilterta te aferta dhe aq dinamike temperamente.
pse ky ndryshim ju thash,.
Me than se si te sillet dikush ,ashtu duhet te sillesh edhe ti,qe domethen,dikush na e solli ke tmod kriminale per te na len te izoluar.
Nji budallai i ra ndermend dhe e filloj ket kultur,ndoshta ai ak qen ne derpesion dhe tjert kan shkuar pas tij.
pse te mos komunikohet pse temos flitet .
aty ne at furgon kishte pas njerz t eprofesioneve te ndryshme biseduam per kulturat botrore,per tema lufte rendi sociale per shkolime probleme qe preoukupjn kosoven.
me than se ju keni kultur tjeter ne f gjermani prandaj jeni te till dhe komuinikoni ma leht,jo ju thash,se ne gjermani ja amte zi se ju ,unitetin qe kemi pas para lufte as nuk ekziston ma jan shuar klubet shoqatat muzika aktivitetet qdo gje,por un kam vendos me mbet i till s evetem njeriun qe nuk ehst ne mend dhe nuk esht normal e kuptoj kur hesht dhe nuk don em fol asnjiher.
NJERIUN QE ESHT NORMAL ME MEND NE KOK DHE QE E KA FAL ZOTI MBI TOK AI FLET KOMUNIKON;SHTON SHOQERIN KONTAKTIN sipas shijes dhe nuk esht nevoja me te gjith me qen shok ,por me komuniku mundet,se paku me nji rreth njerzish.
pra e nderuara xixellonj mahniteshin me mua,me pyete qka jam me profesion ju thashs ejam poet, e prandaj ej ti keshtu met han,ju thash nuk esht e verrtet,ke poeta sa te duash nekosv dhe shqiperi qe ulen ne tren apo autobus dhe nuk flasin nji fjal as me bashkudhtarin qe ulen.
Dikur ka qen zakon me pet njeriun qe ke qen ulur me te bashkudhtarin se paku se kush je e kah je ,por njeriu vertet sot u shendrrrue ne djall, dhe pyetja kush je e kah je ma nuk po funksionon normal,sespe mund te thot qka te duhet ty kjo pun.
Megjithat mammir esht te bisedohet,neper trena kam biseduar me gjerman qe lexonin dhe heshtnin,i kam nderpre dhe u kam then me fal a mund te ju pyes diqka,po, me kan then
si dhe qfar temash lexoni aty,dhe me jan pergjegj ,dhe prap u kam then a mund,te bisedojm rreth ksaj teme qe lexoni,por verrtet mandej kemi mbet te njohur dhe kur jemi takuar ne rrug ,jemi pyetur ma gjat si je e si shkojn punet,dhe sot e asaj dite njoh shum gjerman ne baz te sjelljeve te mija te tilla.
i shoh s ekur me takojn knaqen se te un ka qelje totale dhe dinamik bisede dhe shoh s ekan deshir ma gjat te bisedojn,ne raste te veqanta kemi pi edhe kafe me disa qe jemi njoft ,
dhe q te keqe ka ketu kur njeriu ka miq e shok e te njohur,bile ne raste festash me kan dergu edhe dhurata ,
unehe mete vjetrit kam biseduar i kam pyetur per jeten e tyre per te kaluaren dhe kan mbet te knaqur shpesh her me kan sjell dhurata dhe dhuratat i lenin te dera, un ju thosha s e gjera te tilla nuk ka nevoj,vet jam tip i till vet jam komunikues,.
a e shihni pra se ne natyren e njeriut nuk eshtmbyllja te gjith njerzit flasin dhe pergjegjen,por dikush duhet te prij,te marr iniciativ,deri sa ti nuk merrr iniciativ ,ai tjetri poashtu rrin su dru dhe nuk flet ,vetem kjo esht dhe asgje tjeter,te gjitha shkaqet q e,kam hulumtuar deri me sot pse njerzit nuk flasin,neper vende publike jan se ,te gjith kan komplekse,se qka mendon tjetri nes e flas ashtu,keto komplekse nuk i kam un.
perse pra te gjith aq bukur ju pergjijgen gazetarve kur ata pyesin njerz kudo neper rrug,pra njeriu komunikon,por nuk ka kush i prin kesaj kulture ose ma mir me than shpetimi te njerzve se njerzit nese mbyllen keshtu,mbarojn shendrrohenneqenje robotike te shkatrruara.
dikur e mbaj ne mend deri sa shkonim ne fshat ishte knaqsi kur autobusi vlonte ,nga bisedat plot gjalleri e komunikim,tani ne autobus nuk flet kush heshtje vorri,,tmerrohet njeriu,me ardh nga gjakova deri ne prishtin mos me pas diqka melexu,shkatrrohesh nga monotonija por edhe leximi dikur behet bajat sa do interesant me qen,se njeriu ka nevoj te pakten nji bised te thjesht.
nga ajo bised mund te dal nji hajr nji i njohur qe ndoshta edhe do te kesh nevoj per te.
njerzit jan te lidhur pazgjidhshmerisht njeni me tjetrin dhe duhet te lirohemi nga komplekset e izolimit,izolimi nuk ehst kultur une quaj vetvrasje.
pse ather shtete kur izolohen politikisht ekonomikisht etj protestojn,sespe nuk mund te mbjetojn vetem pa mardhenje nderkombatre keshtu esht edhe njeriu.
pra e nderuara xixillonja gjithqka ka filuar nga nje njeri imbrapsht qee ka filuar a i pari,gjoja po sjell mod dhe kultur te re ka sjell egoizmin,tmerrin ne njerz,njerzit harmonik dhe komunikues jan ma te mir shpirtrisht dhe ma normal psiqikisht
me an te qdo shkenxe mund te verrtetohet kjo.
nje femi i heshtur e ka me te deformuar karakterin se nje femi qe komunikon.
ketu qendrojn idealet e mija qe kombi jon ti kthehet kultures s ekomunikimit dhe harmonis kolektive, .
kur shkoj ne kosov ne vizit,dhe vizitoj farefisin te gjith me ardh shoqerin ata mbesin te mahnitur,ata thon s e ka vite qe askush nuk ua ka hap deren,kultur se jo mahi. Te mos vizitohet tezja agja daja ,kusheriri ,nipi vajza e agjes kojshija shoku djali i agjes e pse ather njeru u dashka te jetoj ,ma mir pra te mos ekzitojm fare q esht kjo qmenduri un ket jet as qe e dua as edhe nji sekond edhe sikur udhet ti kem te shtruara me qokollata plot dhe me te gjitha te mirat e botes.
Sa per lumejt dhe detin qe mi kishe dergaur ne fotografi te falenderoj veret nga fundi i shpirtit je e mir si duket dhedukesh njerzore humane.
Ma ke kujtuar lumin qe ehst dashrija ime ,aty un marr njerz dhe te njohur me vete senuk shkoj vetem komunikojm dhe lahemi mandej marrim ushqim knaqemi ,her ne lum e her ne det nen rrezet e diellit.
gjithmon pas larjes ne det ,inkuadrohem ne sporte ulem kur shoh dy vet te panjohur duke luajt shah dhe i pyes a mund te luaj edhe un.
knaqem kur mepranojn ne shoqeri luajmtp kembe dore shah,pastaj shkoj posht e lart dhe lahem njoh njrez knaqem dhe kthehem ne shtepi,ne mbremje ku dal ne gjiro me shok eshoqe ,mandej kohen elir shkruaj vargje.
lumin mamkujtove lumit i kam shkruar aq shum vargje detit ranes e diellit ambientit shoqeris te gjitha vargjet emija jan sipas vlerave dhe ndjenjave.
pse te mos e duam te bukuren dhe jeten atraktive ,pa njerz dhe argtime nuk jetohet .
edhe njeher shoqe e dahsur te nderoj dhe te rrespketoj dhe meedhiaq mir qeme kishe quajtur shok,un shoqerine qmoj shum,per mua shoqerija eshte diqka shum e dahsur ,pikrisht edhe ketu kam t shkruar shum vargje.
nuk edi a po i shihni vargjt e mija ne forum por shkoni te angert dhe kerkoni ma shum postime dhe shihni vargjet e mija te nd´ryshme ,aty mandej analizoni dhe komentoni vargjet dhe thuani se si ju duken.
meqense tash u bem shok te mir un tepershendes me nji rrepsket dhe knaqsi te veqant e nderuara xixillonja jamkurreshtar te di se si mbete ne spanj amos je me studime. TE TI SHOH vajzen e qilter komunikuese dhe te emancipuar,poshtu me nji intelegjenc me vjen mir qe femra shqiptare po ec me hapa te sigurt.
pershendetjet me te sinqerta per ty shoqe enderuar xixillonja nga poeti ,angert,
nga mitrovica
Krijoni Kontakt