Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 10
    i/e regjistruar Maska e RTP
    Anëtarësuar
    26-03-2004
    Postime
    1,756

Arrow Milaj: "Ju rrëfej rracën shqiptare"

JU RRËFEJ PËR RACËN SHQIPTARE

(botim i viti 1945; ribotim 1997)

(Nga prof.dr.Jakov Milaj)

Shumë kohë përpara anthropologve,filologë,poetë,gjeografë,historjanë e udhëtarë të ndryshëm,që kanë kaluar nëpër Shqipëri,ose që kanë njohur,në ndonjë kënt të largët të Perandoris tyrke a të Ballkanit,ndonjë grup Shqiptarësh,nuk kanë përtuar të përshkruajnë sa më mire që të jet’ e mundur tiparet e këtij populli,që bie në sy për madhështi e bukuri.
    Si na shihnin të huajt
    Ami Boue,si qindra të tjerë që s ‘po i përmendim,është prekur nga dukja fizike e Shqiptarëvet. Në veprën e tij”La Turquie d’Europe”(Paris 1842): “ata iu përngjajnë më shumë Grekve se sa Sllavëve dhe të kujtojnë tipat më të bukur të malësorvet zvicëranë më fytyrë vezake,më hundën e gjatë e të hequr,me trupin e tyre më shumë të hollë se të trashë e më trajtat e hedhura”.
    Cypren Robert-i,që ka njohur vetëm gegët,në një studim të botuar në “Revue des deux Mondes” thotë se Shqiptarët kanë “sy të vegjël,shikim të drejtë e të ngulur,vetulla të holla,hundë të mprehtë,kokë të gjatë,ball të sheshtë,qafë tepër të gjatë,krahruar të rrumbullakët dhe pjesën tjetër të trupit të thatë e nervozë”.
    Nga shkrimtarë të tjerë,dikush thotë se Shqiptarët i kanë syt e shkruar ose bojë qieli dhe flokët e verdhë e gati t ‘ artë; dikush tjetër-Pouqueville-i,për shëmbull-shkruen se syt i kanë te zezë.Këto shënime,me gjithë se në përgjithësi flasin mire për ne,qëndrojnë kaq lark njëri tjetrit sa të bëjnë të bësoshë se nuk ka një njësi fizike të tipit shqiptar.Por,mos të rrojmë se këto nuk janë veçse verë të percipëshme e më të shumtën e herës,sentimentale.Vetëm në një pike,që të gjithë auktorët,janë të një mendimi:në bukurinë plastike të Shqiptarëvet.Dhe ,kjo bukuri,pranohet edhe prej anthropologëve të vërtetë.Por,këta të fudit,hyjnë më thellë në shqyrtimin e veçorive trupore dhe pranojnë,me ndonjë përjashtim të vogël,njësin fizike të tipit shiptar dhe,bashkë me ketë,origjinën e njejtë të races sonë.
    Por ,studimet më të plota mbi racën t‘onë,janë bërë prej shkënctarvet austriake A.Haberlandt e V.Lebzelter,prej Eeninger-it,prej studjonësit gjerman von Luschan dhe prej anthropologut zviceran Eugene Pitard.Dy të parët,gjatë Luftës së Madhe u mblodhën në Shqipërin e pushtuar prej fuqive austro-hungareze.Bënë studime mbi një grup vullnetraësh,që shërbenin me armë në dorë për Fuqit Qëndrore dhe mbi një numër të vogël civilash e të burgosurish shqiptarë,që ishin kapur prej Serbëve.
    Janë matur 140 vetë,të tërë meshkuj,madhor me verse njëzet vjeç e lart dhe,që të gjithë,më sa duket,t ‘ardhur nga krahinat e Gegëris.Studimet etyre u botuan më 1919 në “Archiv fuer Anthropologie”XVII,me titullin”Zur physischen Anthropologie der Albanesen”.
    Mbledhjen e kësaj lënde ne nuk duhet t’a kërkojmë prej të huajvet,por prej vetë Shqiptarëvet.Ndër emrat e autorëve të shumët q’u përmenden më lartë,lëxonjësi do të ketë vënë re se,ka edhe disa ballkanas që s ‘janë mjaftuar me studimin e racave të tyre,pork anë future hundën edhe në përshkrimin e races sonë.Për të zbuluar origjinën
    T’onë dhe për të njohur vetvehten duhet t’i kushtojmë kujdesin e duhur studimit të races,që do të kishte për rendësi të barabartë,në mos më të madhe me studimin e gjuhës e të historis[.
    Dallimet fizike,paprekshmëria e racës
    Popujt që kanë patur të bëjnë me Ilirët gjatë shekujve kanë qenë kolonizatorë,pushtonjës ushtarakë ose migrantë endacakë.Këta nuk kanë patur kontakt të barabartëme të gjithë turmën ilirike të përhapur në një trevë kaq të madhe.Por,ndërsa,ndrydhja e tyre ka qenë më forte për disa fise e vise,ka qenë shumë me dobët ose nuk është ndier aspak nder fise e vise të tjera.Disa nga këta popuj,nuk kanë lënë gjurmë veçse në qytetrim: kurse disa të tjerë kanë lënë shumë gjak ndër fiset e pushtuara.Vetëm ai grup i Ilirve që më vonë u çuajt me emrin Shqiptar,qëndroi m’i pastërti dhe,me gjithë se e ndjeu mjaft ndikesen e qytetërimit të huaj,mbeti gati krejt i paprekur për nga raca.
    Raca shqiptare nuk ka nxjerrë vetëm burra të pushkës,por edhe njerëz të mendjes e të shpirtit,filozofë,ligjëvënës,burra shteti,shkencëtarë,letrarë,dijetarë,poetë e artiste të mëdhënj.Numrit të njerëzve të dëgjuar,që njihen si Shqiptarë,duhet t’i shtohet një numër tjetër shumë m’i i madh të panjohurishë,që janë mbajtur si pjellë e ndonjë populli tjetër dhe që ne nuk ua dime emrat.
    Kontributin që kjo race i ka sjellë botës,në përpjesim më numrin e me kushtet në të cilat ka jetuar,nuk e vë prapa racavet të tjera fqinje.Tregon,për kundrazi,se paja shpirtërore e sajë është e madhe dhe e shumanshme.
    Sipas Pittard-it lartësia trupore mesatare e gegëve është 1.683 mm;ajo e Toskëve 1,673 mm.Si shihet,grupi i Gegëve të Dobruxhës jep një lartësi mesatare 1 mm më të vogël nga mesatarja e Glueck-ut,pra gati të barabartë me lartësinë e kosovarve dhe 10 mm më e ulët nga ajo,që kanë gjetur Haberlandt-i e Lebzelter-i,ndërsa Wniger-i ka vënë re se”në mes të Gegëve e të Toskve nuk ka asnjë ndryshim në lartësin e trupit”.
    Sikur të krahasojmë shtatin e Shqiptarvet me atë të popujve fqinj,dalin në dritë disa fakte shumë interesante.Përtej detit Adriatik gjendet një nga zonat me njërëzit më të shkurtër t’Evropës.
    Karta e Biasutt-it,e botuar në volumin e pare të veprës”Razze e Populi della Terra”,është një pasqyrë e saktë e lartësisë trupore të popullsive që banojnë kundrejt bregdetit shqiptar.
    Që nga Ankona e gjer në thembër të çizmës italike,e gjithë pjesa qëndrore,jugore e ishullore e Gadishullit e’ Apeninevet,përmban njerz që kanë një lartësi mesatare prej 158 deri ne 162,9 cm,pra 6 deri 10 centimetra më t’ulët se atë të Shqiptarëvet.
    Nga kjo kuptohet se:për sa i përket kësaj veçorije,kryqzimet midis Shqiptarvet dhe Italijanvet gjatë shekujve të kaluar duhet të kenë qenë shumë të kufizuara për të most hënë se praktikisht nuk kanë eksistuar fare.Në lindje të tokës së zënë prej popullit shqiptar gjendet Bullgaria.E ndan prej sajë Maqedhonija më njerz race të perzierë,shumica e të cilëve e mban vehten si bullgarë.Bullgarët,sipas Wateff-it,kanë një lartësi mesatare prej 1.665 mm.Përpjestimi i njerzve të lartë nga ata të krahinave lindore:ai arrin mesatarisht në 1.678 mm do me thenë në një lartësi krejt të barabartë me atë të Shqiptarvet që gjen Pittard-i,ose 15 milimetra me t’ulët nga ajo që na japin Habrelandt-i dhe Lebzelter-i.Del ,pra,në shesh se ata q’i thonë vehtës Maqedhonas duhet të kënë shumë gjak shqiptar dhe,për sa i takon lartësis mesatare,ndryshojnë mjaft prej bullgarvet të vërtetë.
    Treguesi qefalik dh e veçantitë
    Në veri të Shqipëris ethnike ndodhen Serbë,Boshnjakë e Malazezë.Që të tre këta popuj kanë trup më të lartë nga Shqiptarët.Për të parët Deniker-i jep shifren mesatare 1.709 mm,që mund të shtohet në studime të mëvonshme.Weissbach-u në 3.802 boshnjakë,që ka matur ,ka gjetur si lartësi të mesme 1.726 mm.Lartësi thuaj se të barabartë me këta kanë edhe barabartë më këta kanë edhe Malazezët.
    Në jugun e vendit tone gjenden Grekët,të cilët kanë një lartësi trupi gati të njënjëshme me ne:1.670 mm.Kjo veçori e disa të tjera,që do të shohim më vonë,bëjnë të besosh se shumica e Grekvet,posaçërisht pjesa perëndimore,janë të një race me Shqiptarët,e bile,janë Shqiptarët,që kanë humbur gjuhën dhe,nëpërmjet shkollës e të Kishës,kanë trajtuar një ndjenjë kombëtare që,shpirtërisht,i ndanë prej nesh.
    Gjatsija e gjymtyrve të poshtme,në grupin e matur prej Pittard-it,kalon prej 711 milimetra në 872 milimetra; mesatarisht kapet në 792,6 mmm; kjo gjatësi shtohet rregullisht në përpjestim më lartësinë trupore.Raporti mesatar i gjatsis së shalëve në gjatsin e përgjithshme të trupit është 47,25.
    Shqiptarët kanë pra bustin më të zhvilluar nga të gjithë popujt e Ballkanit;kurse gjymtyrët e tyre,megjthëse të gjata,vijnë pas gjymtyrëve të Sërbëve e të Tyrqve.
    Weninger-i ka gjetur ndër Gegë një gjerësi koke që kalon prej 145-172 mm me frekuenca më të shumta në 147-170 mm edhe ndër toskë një gjerësi që kalon prej 148-179 mm; me frekuenca më të dendura në 151-171 mm.
    Në materialin e studiuar prej tij është vërtetuar se Toskët e kanë kryet më të gjërë nga Gegët.
    Tregonjësi qefalik është veçorija anthropologjike më e rendësishme;që bën të dallohet raca shqiptare nga racat tjera.Është shumë i lartë dhe prandaj vërteton se populli i ynë është,në përgjithësi,shumë kokë-shkurtër.
    Për serit e ndryshme të Shqiptarvet,që ka matur Pittard-i,tregonjësi mesatar arrin në 86,4 dhe për atë që ka matur Haberlandt-i e Lebzelter-i është pak më i ulët 86,14..
    Është shum’ e vështirë të gjendet,për sa i takon knjë popull tjetër që të ketë veçorira më të dukshme,shkruan në librin e tij lapidar”Raca Shqiptare”,në ribotimin e vitit 1997 autori erudite prof.dr.Jakov Milaj.

Shkroi: Mr.sc. Flori Bruqi

LITERATURA E SHFRYTËZUAR :

1.Aliu,M. :”Razvoj morfoloskih obelezja skolske populacije i razlike u tim obelezjima na kronolosku dob., Doktorska disertacija,1992,Sarajevo.

2.Bozina,M.I. : Morfoloske osobine jugoslovenskih naroda,etnoantropoloski problemi,knjiga 11,Beograd,1990.

3.Bruqi,Flori. : ”Delikuenca e të miturve dhe ushtrimet trupore,Flomed,Prishtinë,botimi 1,2003 dhe botimi 2,2004.

4.Bruqi,Flori. : Ndikimi sistematik i ushtrimeve fizike në strukturën e personalitetit të sportistit,Flomed,2003,botimi 1 dhe Flomed,2004,botimi 2.

5.Bruqi,Flori. : Dallimet në disa ndryshore fiziologjike ndërmjet studentëve sportiestë dhe jo sportiestë para dhe pas vrapimit 400 metra,Punim magjistrature,Prishtinë,2005.

6.Durakovic,M.M.,i suradnici,Morfoloska antropometria u sportu,Zagreb,1995.

7.Milaj,Jakov”Raca Shqiptare”,Tiranë,1945 dhe 1997.

posted by flori-press at 6/13/2005 11:40:00 MD
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 14-06-2005 më 01:57
    Me respekt
    rtp-ja

ps. "........Te gjithe kane te drejte te mendojne..
    por ka shume njerez qe i kursejne mendimet!"

Anëtarësuar
    26-03-2004
    Postime
    1,756
    Prishtine,13.06.2005.

ANTROPOLOGJI

JAKOV MILAJ “RACA SHQIPTARE”

Do të lexoni këtu pjesë nga studimi elitar i autorit profesor Jakov Milaj,shkëputur nga libri i tij lapidary”raca shqiptare”,botuar në vitin 1944.E mbajtur në hije për më shumë se 50 vjet,kjo vepër,së voni,i rikthehet publikut shqiptar,për t’i dhënë atij një nga studiusit më virtuozë të antropologjisë,i vetëm dhe i pakalueshëm deri sot ndër shqiptarët në këtë fushë mendimi

Kush është profesor Jakov Milaj ?

Ai i takon asaj pjesës më të mire të themeluesve të shkencës dhe mendimit shqiptar,asaj pjese që i dedikohet mbijetesa e identitetit tone
    Jakov Milaj lindi në Fier më 25.03.1911.Ai u shkollua në Gjimnazin e Shkodrës,ku e mbaroi atë sin jë nga nxënësit më të mire në vitin 1931.Sio nxënës Milaj ,drejtoj Shoqatën Kulturore “BESA SHQIPTARE”.Punoj si mësues në Fier,sekretar komune në nënprefekturën e Kolonjës,më vonë redactor përgjgjës në organe te ndryshme të shtypit të Tiranës e sidomos në “VATRA” të TIMO DILOS dhe në revistën “PERPJEKJA SHQIPTARE” të BRANKO MERXHANIT.
    Në këtë kohë ka formuar shumë njohje,ku spikat mbi të gjitha,miqësia e madhe me Millosh Gjergj Nikollën-MIGJENIN.Për ata,që kanë shfletuar në shtypin shqiptarë të vitit 1930, është e pamundur që të mos hasin emrin Jakov Milaj apo inicialet e tij J.M.
    Falë erudicionit të tij,ai shkrunte në fushën etnografike,antropologjike,gjeografike,
    historike etj.

Në vitin 1934 i është dhënë e drejta e studimit në Fakultetin e Veterinarisë pranë Universitetit italian të Torinos.Përkohësisht Milaj in dërpret studimet(1935) dhe kthehet në Fier,ku merr pjesë në Kryengritjen e Fierit…Dështimi i kësaj kryengritje ishte fatal edhe për studentin Jakov Milaj.Rexhimi i atëhershëm i mbretit Zog e denon Miljan më burgim 101 vjet.Pas ndërhyrjes së organizatave të shumta ndërkombëtare,ai falet.Më pas,migron nga vendi për në Torino të Italisë për ti vazhduar studimet e veterans të lëna në gjysmë.
    Në ditët e fundit të jetës së poetit tone të mjerimit-Migjenit,Jakov Milaj,do të jetë pranë tij dhe të motrës në Senatoriumin e Tore Feliçës…Madje,do të ishte ai,që do të sillte edhe fjalët e fundit të Migjenit dhe dorëshkrimet e fundit të tij,nga Spitali.
    Në Shqipëri Milaj kthehet në vitin 1939,pasi kishte doktoruar veteranën në Torino.
    Jakov Milaj do të punon në institucionet zyrtare dhe në qeverinë e atëhershme do të ishte pak muaj edhe Ministër i Bujqësisë dhe i Pyjeve.
    Shkak për largimin e tij nga fotelja e ministrit ishte se Milaj, kërkoj që”pyjet e Shqipërisë të shkëputeshin nga kontrolli Italian dhe milicia italiane e pyjeve të zëvëndësohej më shqiptarë”Kuptohët se professor Jakov Milaj u detyrua të jape dorëheqjen nga Ministri.Pas Luftës së Dytë botërore,doctor Milaj punoj në Stacionin e Veterinarisë në Durrës,Bilisht,Fier etj.
    Rexhimi komunist shqiptarë e dënoi (1945)profesor Jakov Milajn me 15 vjet burg të rendë,prej të cilave bëri gjashtë vjetë burg(1945-1951) dhe katër vjetë internim(1951-1955).
    Vdiq më 02.01.1997,në moshën 86 vjeçare.

Kryevepra e tij”Raca shqiptare” është shkruar në vitin 1944 dhe mbeti mbi 50 vjet në hije(deri në vitin 1997),ashtu si edhe autori i saj.
    Në këtë vepër madhore,ai hodhi për here të pare rrugën për antropologjinë shqiptare.Vepra ka një karakter të theksuar shkencor,patriotic dhe kombëtar.”Vepra doli atëherë ku në gjentikën shqiptare ishte gjendje thatësire.Si vepër,ajo është e para në llojin e saj e shkruar nga një autor shqiptar.
    Në aspektin antropologjik,ky është i pari punim,i shkruar mjeshtërisht më një gjuhë të pasur dhe të pastër,ku del tipi fizik shqiptar dhe ecuria e tij evolutive në rrafsh kombëtar”kanë thenë shkenctarët e ndryshëm për “Racën shqiptare” të doktor Milajt.

Por vetë autori,më mire se kushdo tjetër e ka treguar misionin e tij në këtë vepër”Qëllimi i hartimit të kësaj vepre ka qenë që të nxjerrë në shesh disa të vërteta,gjer më sot të panjohura,mbi racën tone dhe t’u jape shkas,atyreve q’e ndjejnë vehten të zotin,për t’ u marrë pak më tepër më biologji e anthrologji.Përfundimet,që ka për të nxjerrë lexonjësi nga këto faqe janë të thjeshta dhe ,ndofta,të njohura intuitivisht prej shumë Shqiptarëvet,me gjithë se të mohuara prej të huajvet dashakeqë:se populli arbëror ka një origjinë të vetme të përbashkët:se është anas(autokton) në të gjitha viset ku banon sot; se as midis muslimanvet e kristjanvet ,as midis Gegvet e Toskvet nuk ka ndonjë ndryshim racor;e,më në funt,se ndihet nevoja për një politikë shoqërore që të synojë fuqizmin fizik të races shqiptare”.Pa dyshim Profesori Milaj është pjesë më e mirë e studieuesve patriotë shqiptarë,i asaj pjese që i dedikohet mbijetesa e identitetit tone.

Një pasqyrë e shkurtër e hulumtuesve tjerë
    Dihet se,të dhënat e para të antropologjisë shqiptare janë të formës përshkruese.Përshkrimin e pare të pamjes fizike e ka bërë F.Pouqueville(1805).Të dhëna përshkruese antropologjike dhanë edhe J.Pisko(1894),P.Trager-i(1990),E.Durham(1905) si dhe F.Nopesa(1912)
    Hulumtimet e mirëfillta antropologjike mbi shqiptarët janë bërë nga A.Weisbach(1868) i cili në Stamboll mati 17 meshkuj shqiptarë për të cilët gjeti lartësinë mesatare 1664 mm.L.Glück(1895) mati 30 shqiptarë kryesisht nga Kosova.A Haberland dhe V.Lebcelter(1916)matën 106 meshkuj shqiptarë nga zonat malore dhe 13 nga Fusha e Kosovës.
    K.Dronçillov(1921)bëri një punim antropologjik në 112 shqiptarë nga Kosova dhe Maqedonia Perëndimore.
    F.Luschan(1922) bëri matjen e kokës të 130 shqiptarë më banim në Turqi.
    Si punim i plotë mbi antropologjinë e shqiptarëve mund të mirren matjet e bëra në 1.067 shqiptarë nga C,S.Coon(1930).Përveç të dhënave antropologjike në këtë punim janë pasqyruar dhe afktorët ekzogjen.Në bazë të dhënave që mblodhi,Coon-i përshkroi tipin dinarik të shqiptarëve dhe u mundua të shpjegoi prejardhjen e tyre ilire.
    Zh.Gavrilloviq(1967) bëri disa matje antropologjike të kokës dhe trupit në mostren prej 201 shqiptarëve nga deçani(Kosovë).Fillet e para të hulumtimeve antropologjike ndër shqiptarë hasën në dy broshura e shkrimit Sami Frashëri”Njeri” dhe “Përsëri njeri”.
    Punim më rendësi shkencor,si në matje ashtu edhe në përshkrushmërinë morfologjike të trupit dhe të kokës së populates shqipatre të Shqipërisë mund të mirrët punimi”Gjurmime antropologjike për shqiptarët”,i Aleksandër Dh.Dhima-s(1985).Autori në këtë punim jep të dhëna interesante për karakteristikat fizike të shqiptarëve.Përveç të dhënave përshkruese të pamjës së jashtme(ngjyra e syve,çepallat,piloziteti trupor,ndërtimi muskulor i trupit,etj),autori jep velrat e disa matjeve trupore si dhe të kokës.
    Ndër hulumtuesit e trevës sonë në këtë fushë studimi lypset veçuar edhe hulumtimet e reja në hapësirat antropometrike,lëvizore,fiziologjike nga Mustafë Aliu (1991), Hasim Rushiti (1999,2000,2001) ,Agron Rexhepi(1998),Abedin Bahtiri(2004),Ajvaz Berishës(2002),Flori Bruqi(2003,2004,2005) etj.
    Me respekt
    rtp-ja

Anëtarësuar
    26-03-2004
    Postime
    1,756
    Nipi i Fadil Hoxhes -z.Gezim Pula akuzon prof.dr.Jakov Milajn dhe librin e tij si liber dhe autor racist
    13 qershor 2005

Neokomunisti i Fadil Hoxhes zGezim Pula ,vajton dhe akuzon Jakov Milajn

Me kerkese te shume lexuesve po e botojme edhe nje here recensionin e Flori Bruqit per librin e autorit Jakov Milajt per "Racen shqiptare".Qellimi i ketij botimi te perseritur eshte t'iu kundervihemi brenda nje afati sa me te shkurter neokomunisteve Elona Pira,Gezim Pula e ca te tjereve te gazetes "Koha ditore",qe s lane gje pa thene per eruditin tone te madh Jakov Milaj...Pra veshtrimi i im i shkurter per Jakov Milajn,qe e publikuam ne ca forume prestigjioze(Alb-Shkence; Art-Cafe; FloArt,
    Flori-press dhe Sport-ritmi i zmeres)beri qe ne gazeten ditore "Koha ditore" te filloj polemika e "shkenctareve" dhe Sorosisteve te nipit te Fadil Hoxhes,pra Gezim Pules,duke e quajtur Milajn si racist te tipit te Adolf Hitlerit dhe Benito Musolinit.Turp! Dhe te dashur lexues a ka turp sorosti Gezim Pula?...
    Lidhur me shkrimin e Pulajt dhe krokodilave tjere do te shkruajme nje here tjeter...

Moderatori i FloArt-it dhe Flori-Press-it
    Me respekt
    rtp-ja

Anëtarësuar
    26-03-2004
    Postime
    1,756
    Pergjigjja nga Bostoni per Besnik Pulen

PASI KOLOMBI E KA THYER VEZEN...

Besnik Pulaj ben te mençurin duke e quajtur Dr.Jakov Milajn racist.

E lexova shqetesimin e shkrimtarit nga Prishtina Flori Bruqi, ne lidhje me denigrimin absurd e tejet cinik qe i ben Besnik Pulaj vepres se Dr.Jakov Milajt " Raca shqiptare" duke e quajtur veper raciste, shqetesim qe e vleresoj te drejte sepse zoteriu kritizer ne fjale, flet me nje stil gjoja akademik, por ex-catedra me nje fjalor qe nuk i shkon pershtat kurrfare studiuesi, sado zemerak qe te jete.
    Zoti Pulaj duke e pare vehten ne dimensionin europian ngutet qe te perdore spaten e dardharit mbi nje intelektual shqiptar si Jakov Milaj (1911-1997), mjek dhe gazetar nder me te kulturuarit e mesit e shekullit te kaluar, jeta e te cilit ka qene nje mundim e travaje e pafund, i denuar nga regjimi i Zogut me 101 vjet burg dhe i denuar ne 1945 nga regjimi komunist me 15 vjet burg politik.

Duke u njohur me qendrimin e zotit Pulaj, ndryshe prej indinjates se shkrimtarit prishtinas, mua nuk me beri pershtypje fare sepse te tilla qendrime ai ka mbajtur qe ne vitin 1997 e ketej, neper ca linja interneti, ku shpaloste ca platforma fantazore dhe gjithnje kunder nacionalizmit si fryme kombetare e cila perkunder kesaj, per fatin tone, idene e shqiptarise e ka mbajtur gjalle neper shekuj. Duke e shitur vehten si modern ky tip kritikuesi nuk e kishte per gje te polemizonte me kedo qe kishte fryme nacionaliste. Po fundja cfare vleresime objektive mund te prese Kosova e mbare shqiptarizmi prej atyre qe shkojne ne shkolla te huaja dhe per te bere buje e korrur fame, bejne transplantime idesh pa marre parasysh rrethanat e veçanta qe ka nje komb e nje popull.

Nuk mund nje eksperience, sado e çmuar ne mendimin e nje hapsire tjeter kontinentale( qofte dhe ne Ameriken Veriore), te aplikohet ne nje terren qe ka te tjera karakteristika e tjera histori mardheniesh nderetnike sic ndodh ashper ne Ballkan. Kesisoj transplatoresh, duke perfshire edhe ndonje organ shtypi apo mikroparti ne Kosove, ku vegjeton ky studiues, nuk e kuptojne se bejne montazhe jashte çdo lloj llogjike dhe prej ketyre mund te prodhojne kurrgje tjeter vec monstra idesh, qe e demtojne çeshtjen kombetare shqiptare e ketu rrezikun me te madh e ka Kosova nga disa hibride idesh qe vine perqark, vetem e vetem per te shmangur sa te jete e mundur qellimin e pavaresise apo bashkimin e Kosoves me Shqiperine si imediat historik.

Ne analiza qofte historike apo antropologjike, kushdo( duke perfshire dhe z. Pulaj), mund te kene vrejtje per nje studiues si Jakov Milaj, se koha ka bere retushe, kane ndodhur ngjarje te medha ne histori si Lufta e Dyte Boterore, qe ne kohen kur u shkrua e botua kjo veper nuk kishin dale plotesisht ne drite, por te besh te mençurin pasi Kolombi e ka thyer vezen eshte nje absurditet i pashoq, per te mos thene idiotesi ne fushe te mendimit kritik.

Jakov Milaj duhet gjykuar ne rrethanat kur akoma nuk diheshin plotesisht ngjarje te tilla si gjenociti i tmerrshem ndaj izraeliteve. E per me teper nuk ka qene ideja e Jakov Milajt superioriteti i races shqiptare mbi racat e tjera, por per te zbuluar te veçanten, individualitetin qe kishte raca shqiptare e çfare nuk bie ndesh me vleresimet historike te te huajve qe kane njohur tek shqiptaret cilesi te larta, qofte si luftetare, qofte ne cilesite morale si besnikerine e mikpritjen.

Mirepo edhe pse disa studiues i bejne punet mbrapsht e mbare, ne Kosove e ne Shqiperi po i mbajne me buke gjithndej e shkrimet e tyre publikohen me bollek e gjejne e mrekullisht edhe sponzor nderkombetar. Absurde kjo, por fundja realiteti sotem eshte pjelle e nje absurditeti qe kapercyem e i cili nuk mund te na linte pa rudimente te tilla ala Pula, qe vene gisht per racizem tek intelektualet e shquar shqiptar, qe ka qene ne fate individuale por edhe si popull e komb, po aq te persekutuar ne histori prej greko-serbeve dhe po aq te ngjashem ne tragjedi me fatin e izreliteve.

Sot Kosova pse jo dhe Shqiperia i ka themelet mbi qindramijra skelete eshterore te viktimave te gjenocidit antishqiptar, prandaj te mos lodhen pinjollet e ideve te Enver e Fadil Hoxhe internacionalisteve, qe te kerkoje gjelpera ne kashte, pra racizmin tone shqiptar qe, vetem ndonje delirant ne fushen intelektuale mund ta fantazoje.

Maj 2005
    Me respekt
    rtp-ja

Anëtarësuar
    26-03-2004
    Postime
    1,756

Arrow Flori Bruqi: Ti Kundervehemi Historianeve Serbe

FLORI BRUQI: TI KUNDERVEHEMI HISTORIANEVE SERBE

Flori Bruqi:Pse histoianet shqiptare nuk i kundervihen ASHS?

HISTORIANET SHQIPTARË MË ARGUMENTE SHKENCORE DUHET T’I KUNDERVIHET HISTORIANEVE SERB DHE AKADEMISE SE SHKENCAVE SERBE.-

Instituti i shkencave historike në Prishtinë dhe ca shkenctarë shqiptarë (prof.dr.sc.Ali Hadri,prof.dr.sc.Zekirja Cana,prof.dr.sc,Hakif Bajrami,prof.dr.Fejaz Drançoli,Dr.sc.Isuf Bajraktari,Akademik Mark Krasniqi,Akademik Hivzi Islami,Akademik Rexhep Qosja,prof.dr.sc.Selim Daci etj) më argumente shkencore ju kanë kundervye shume shkenctareve serb si bije fjala akademikëve serb si fjala vjenë Vasa Qubrilloviqit,Ivo Andriqit,Dobrica Qosiqit,Luba Tadiqit,Antonije Isakoviqit etj.

Kohë më pare Akademia e Shkencave Serbe, publikoi dy libra”shkencorë” kundër vepres kapitale të Malkom-it për Kosovën…

Një publikim shkencor kohë më pare e bëri edhe shkenctari kosovarë nga Peja prof.dr.sc.Fejaz Drançolli ,në një monografinë e tij me titull “Monument of Kosova”,drejtuar UNESKO-së !

Dokumentacioni i shfrytëzuar i këtij shkenctari që gëzon reputacion ndërkombëtarë ka ngritë në këmbë Akademinë e Shkencave Serbe,bile shumë gazeta serbe(Nedeljni telegraf ) vajtojnë argumentet”historike” se gjeja kishat serbe dhe çdo gjë në Kosovë është Serbe ,e harrojnë se 96% të popullates dhe monumenteve janë të përudhës pagane- ilire dhe shqiptare ,siq thotë edhe professor Drançolli. Sipas historianëve Serb “Kosova ësht djep serb”(Kosovo je srpska kolevka).

Këto” argumente “ jo shkencore,raciste e fashiste , lexuesi i rendomtë mund ti gjenë në ca web site serbe ,si bije fjala:

http://www.rastko.org.yu; http://www.rastko.orh.yu/antropologija/index_c.html.
    http://www.rastko.org.yu/kosovo/knji...u/index_c.html.

Në fund do të shtoja më këqardhje se një ndihmë bukur të të madhe Shtetit dhe histroisë serbosllave poi bejnë edhe ca analistë shqiptarë të disa mediave majtiste në Kosovë dhe Shqipëri,po ju bejnë edhe ca “analistë –sorosistë shqiptarë” ,që thane troç :”se shqiptarët janë popull fashistë”,një tjetër “sorosistë”Jakov Milajn dhe librin e tij “Raca Shqiptare”(botimi 1945;botimi 1997) e quajti hiq më pak se “racist” dhe antishkencorë…pa e lexuar librin fare të Milajt!?

Do të ishte e udhës që historianët shqiptarë të shfletojnë pakëz më shumë web sitet serbe (si bije fjala këta që i cituam) dhe të mirren më argumentet shkencore të etnosit tone iliriko-shqiptarë…

Mr.sc.FLORI BRUQI

http://floart.blogspot.com
    http://flori-press.blogspot.com
    Me respekt
    rtp-ja

Afer Baba Fajes Maska e Marinari
    Anëtarësuar
    04-02-2005
    Vendndodhja
    Martanesh
    Postime
    1,015
    Libri Anthropologjik i Jakov Milajt,"Raca Shqiptare",eshte botuar per here te pare ne Tirane ne vitin 1944 nga Ismail Mal'Osmani,me kete permbajtje;

1.Raca dhe Kombi

2.Studime Anthropologjike mbi Shqiptaret

3.Origjina e Races Shqiptare

4.Raca Shqiptare neper Shekuj

5.Tipi Fizik Shqiptar

6.Shqiptaret perjashta kufijve te 1913_tes

7.Te huajt ne Shqiperi

8.Pastertia e Races shqiptare(konkluzion)

Ja per ty special po e sjelli nje citat te parathenjes nga ky liber:

...per ta caktuar fatin qe na ruhet per te nesermen,kemi nje atout te madh ne dore;pernjesine(uniformitetin) e brumit qe perben Kombin t'ene.
    Ne qofte se intelektualet e ndergjegjshem,do ti pervishen me mish e shpirt punes qe te zbulojne problemet shpitrore e lendore te fisit arbror dh tu gjejne atyreve zhgjedhjen e drejte,nuk duhet te trembemi per t'ardhmen.Vetem duhet pun' e parreshtur mendimtaresh te vertete.

------------- Jakov Mila,parathenje e botimit te pare,Tirane 1944.

Marinsi
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 14-06-2005 më 01:58

Anëtarësuar
    26-03-2004
    Postime
    1,756
    Redaksia "Koha ditore"
    Redaktorit pergjegjes te kultures
    Prishtine

Reagim

Gazeta "Koha ditore per kulture",nr.257 ,date 11 qershor 2005 ne
    diskurset-fokuset kulturore si "Kërkimi i identitetit të munguar",
    autor Mehmet Kraja:"Milaj dhe mitologjia e Rraces" autor
    Muhamedin Kullashi si dhe reagimi neokomunist i Besnik Pules
    me titull"Racë shqiptare apo racizëm shqiptar?" eshte jo
    shkencore dhe keqperdorim i vepres "Raca shqiptare"te
    eruditit tone te njohur Jakov Milaj.

Gezim Pula shkruan ne "Koha ditore"
    Racë shqiptare apo racizëm shqiptar?

Eshte jo vetem shqetesuese por tronditese qe nje liber si ai i Jakov
    Milajt
    gjen nje recenzure krejt-jo kritike,madje lavderuese ne faqet e kesaj
    gazete(fjala eshte per artikullin "Thelbi i ekzistences ,te njohesh
    vetevehten",te autores Miranda Haxhia,"Koha ditore",28 maj 2005).
    Zoti Gezim Pula harron polemiken qe pat kohe me pare ne fillim maj ne
    alb-shkence?Pse?...

Shkrimin qe po e postoj per "Kohe ditore" e bera me qellim ngase une
    kohe me
    pare shkrova per vepren e prof.dr.Jakov Milajt ne Forumin e
    shkenctareve
    shqiptare ne internet "Alb-shkenca",
    "Art-Cafe" e disa forume tjera interneti...

Neokomunisti yne Mr.sc.Gezim Pula, u turr si "maca ne prush" pa fakte
    ,me
    nje shkrim te tij ne alb-shkence,kunder shkrimit tim te meposhtem...

Fatkeqesisht,nuk e dija kush eshte ky Gezim Pula?

Me vone kuptova se z.Gezim Pula na qenka nje "studius"pro-sorosiste
    i
    cili nje vite me pare me ca intelektual serb na " kerkojka autonomine e
    Kosoves se vitit 1974"?

Nuk e kam ndermend te polemizoj me "magjistarin" tone Gezim Pula ,por
    edhe
    nje here po i them troc "ndalvehten djalo",se eruditi Jakov Milaj
    ,nuk
    eshte as Adolf Hitler e as Benito Musolin sic pandehet i ne shkrimet
    tua
    djallezore,qe gjeja ky eshte "racist"?...

Si per kuriozitet ju sjelle edhe nje shkrim te shkrimtarit shqiptar nga
    Bostoni z.Kolec Traboinit,perkitazi me shkrimin e z.Gezim Pula qe
    eshte
    botuar ne forumin e shkenctareve shqiptare ne internet "Alb-Shkence"
    dhe te
    ribotuar ne shume forume tjera shqiptare ...
    Pra,shkrimi im per librin " Raca shqiptare" eshte i bazuar ne te dhenat
    antropologjike(antropometrike -morfologjiko-fiziologjike)te shkruara
    nga
    vete zoti Jakov Milajt.
    Kurse shkrimi i magjistarit tone neokomunist eshte bere ad hoc (ne
    maj)pa e
    lexuar fare librin "Raca shqiptare"zoti Gezim Pula...

Me respekt,

Mr.sc.Flori Bruqi
    Me respekt
    rtp-ja

Anëtarësuar
    26-03-2004
    Postime
    1,756
    ANTROPOLOGJI - JAKOV MILAJ “RACA SHQIPTARE”

Do të lexoni këtu pjesë nga studimi elitar i autorit profesor Jakov
    Milaj,
    shkëputur nga libri i tij lapidary ”raca shqiptare”, botuar në vitin
    1944.E
    mbajtur në hije për më shumë se 50 vjet,kjo vepër,së voni,i rikthehet
    publikut shqiptar, për t’i dhënë atij një nga studiusit më virtuozë të
    antropologjisë, i vetëm dhe i pakalueshëm deri sot ndër shqiptarët në
    këtë fushë mendimi

Kush është profesor Jakov Milaj ?

Ai i takon asaj pjesës më të mire të themeluesve të shkencës dhe
    mendimit
    shqiptar,asaj pjese që i dedikohet mbijetesa e identitetit tone Jakov
    Milaj
    lindi në Fier më 25.03.1911. Ai u shkollua në Gjimnazin e Shkodrës, ku
    e
    mbaroi atë sin jë nga nxënësit më të mire në vitin 1931.Sio nxënës
    Milaj,
    drejtoj Shoqatën Kulturore “BESA SHQIPTARE”.Punoj si mësues në Fier,
    sekretar komune në nënprefekturën e Kolonjës,më vonë redactor përgjgjës

organe te ndryshme të shtypit të Tiranës e sidomos në “VATRA” të TIMO
    DILOS
    dhe në revistën “PERPJEKJA SHQIPTARE” të BRANKO MERXHANIT.
    Në këtë kohë ka formuar shumë njohje,ku spikat mbi të gjitha,miqësia e
    madhe
    me Millosh Gjergj Nikollën-MIGJENIN.Për ata,që kanë shfletuar në
    shtypin
    shqiptarë të vitit 1930, është e pamundur që të mos hasin emrin Jakov
    Milaj
    apo inicialet e tij J.M.
    Falë erudicionit të tij,ai shkrunte në
    fushënetnografike,antropologjike,gjeografike, historike etj.

Në vitin 1934 i është dhënë e drejta e studimit në Fakultetin e
    Veterinarisë
    pranë Universitetit italian të Torinos.Përkohësisht Milaj in dërpret
    studimet(1935) dhe kthehet në Fier,ku merr pjesë në Kryengritjen e
    Fierit…Dështimi i kësaj kryengritje ishte fatal edhe për studentin
    Jakov
    Milaj.Rexhimi i atëhershëm i mbretit Zog e denon Miljan më burgim 101
    vjet.Pas ndërhyrjes së organizatave të shumta ndërkombëtare,ai falet.Më
    pas,migron nga vendi për në Torino të Italisë për ti vazhduar studimet
    e
    veterans të lëna në gjysmë.

Në ditët e fundit të jetës së poetit tone të mjerimit-Migjenit,Jakov
    Milaj,do të jetë pranë tij dhe të motrës në Senatoriumin e Tore
    Feliçës…Madje,do të ishte ai,që do të sillte edhe fjalët e fundit të
    Migjenit dhe dorëshkrimet e fundit të tij,nga Spitali.
    Në Shqipëri Milaj kthehet në vitin 1939,pasi kishte doktoruar veteranën

Torino.

Jakov Milaj do të punon në institucionet zyrtare dhe në qeverinë e
    atëhershme do të ishte pak muaj edhe Ministër i Bujqësisë dhe i Pyjeve.
    Shkak për largimin e tij nga fotelja e ministrit ishte se Milaj, kërkoj
    që”pyjet e Shqipërisë të shkëputeshin nga kontrolli Italian dhe milicia
    italiane e pyjeve të zëvëndësohej më shqiptarë”Kuptohët se professor
    Jakov
    Milaj u detyrua të jape dorëheqjen nga Ministri.Pas Luftës së Dytë
    botërore,doctor Milaj punoj në Stacionin e Veterinarisë në
    Durrës,Bilisht,Fier etj.
    Rexhimi komunist shqiptarë e dënoi (1945)profesor Jakov Milajn me 15
    vjet
    burg të rendë,prej të cilave bëri gjashtë vjetë burg(1945-1951) dhe
    katër
    vjetë internim(1951-1955).
    Vdiq më 02.01.1997,në moshën 86 vjeçare.

Kryevepra e tij”Raca shqiptare” është shkruar në vitin 1944 dhe mbeti
    mbi 50
    vjet në hije(deri në vitin 1997), ashtu si edhe autori i saj.
    Në këtë vepër madhore,ai hodhi për here të pare rrugën për
    antropologjinë
    shqiptare.Vepra ka një karakter të theksuar shkencor,patriotic dhe
    kombëtar.”Vepra doli atëherë ku në gjentikën shqiptare ishte gjendje
    thatësire.Si vepër,ajo është e para në llojin e saj e shkruar nga një
    autor
    shqiptar.
    Në aspektin antropologjik,ky është i pari punim,i shkruar mjeshtërisht

një gjuhë të pasur dhe të pastër,ku del tipi fizik shqiptar dhe ecuria
    e tij
    evolutive në rrafsh kombëtar”kanë thenë shkenctarët e ndryshëm për
    “Racën
    shqiptare” të doktor Milajt.
    Por vetë autori,më mire se kushdo tjetër e ka treguar misionin e tij në
    këtë
    vepër”Qëllimi i hartimit të kësaj vepre ka qenë që të nxjerrë në shesh
    disa
    të vërteta,gjer më sot të panjohura,mbi racën tone dhe t’u jape
    shkas,atyreve qe ndjejnë vehten të zotin,për t’ u marrë pak më tepër më
    biologji e anthrologji.Përfundimet,që ka për të nxjerrë lexonjësi nga
    këto
    faqe janë të thjeshta dhe ,ndofta,të njohura intuitivisht prej shumë
    Shqiptarëvet,me gjithë se të mohuara prej të huajvet dashakeqë:se
    populli
    arbëror ka një origjinë të vetme të përbashkët:se është anas(autokton)
    në të
    gjitha viset ku banon sot; se as midis muslimanvet e kristjanvet ,as
    midis
    Gegvet e Toskvet nuk ka ndonjë ndryshim racor;e,më në funt,se ndihet
    nevoja
    për një politikë shoqërore që të synojë fuqizmin fizik të races
    shqiptare”.Pa dyshim Profesori Milaj është pjesë më e mirë e
    studieuesve
    patriotë shqiptarë,i asaj pjese që i dedikohet mbijetesa e identitetit
    tone.

Një pasqyrë e shkurtër e hulumtuesve tjerë
    Dihet se,të dhënat e para të antropologjisë shqiptare janë të formës
    përshkruese.Përshkrimin e pare të pamjes fizike e ka bërë
    F.Pouqueville(1805).Të dhëna përshkruese antropologjike dhanë edhe
    J.Pisko(1894),P.Trager-i(1990),E.Durham(1905) si dhe F.Nopesa(1912)
    Hulumtimet e mirëfillta antropologjike mbi shqiptarët janë bërë nga
    A.Weisbach (1868) i cili në Stamboll mati 17 meshkuj shqiptarë për të
    cilët
    gjeti lartësinë mesatare 1664 mm.L.Glück(1895) mati 30 shqiptarë
    kryesisht
    nga Kosova.A Haberland dhe V.Lebcelter(1916)matën 106 meshkuj shqiptarë
    nga
    zonat malore dhe 13 nga Fusha e Kosovës.
    K.Dronçillov (1921)bëri një punim antropologjik në 112 shqiptarë nga
    Kosova
    dhe Maqedonia Perëndimore.
    F.Luschan (1922) bëri matjen e kokës të 130 shqiptarë më banim në
    Turqi.
    Si punim i plotë mbi antropologjinë e shqiptarëve mund të mirren matjet
    e
    bëra në 1.067 shqiptarë nga C,S.Coon(1930).Përveç të dhënave
    antropologjike
    në këtë punim janë pasqyruar dhe afktorët ekzogjen.Në bazë të dhënave

mblodhi,Coon-i përshkroi tipin dinarik të shqiptarëve dhe u mundua të
    shpjegoi prejardhjen e tyre ilire.
    Zh.Gavrilloviq (1967) bëri disa matje antropologjike të kokës dhe
    trupit në
    mostren prej 201 shqiptarëve nga deçani(Kosovë).Fillet e para të
    hulumtimeve
    antropologjike ndër shqiptarë hasën në dy broshura e shkrimit Sami
    Frashëri”Njeri” dhe “Përsëri njeri”.
    Punim më rendësi shkencor,si në matje ashtu edhe në përshkrushmërinë
    morfologjike të trupit dhe të kokës së populates shqipatre të
    Shqipërisë
    mund të mirrët punimi”Gjurmime antropologjike për shqiptarët”,i
    Aleksandër
    Dh.Dhima-s (1985).Autori në këtë punim jep të dhëna interesante për
    karakteristikat fizike të shqiptarëve.Përveç të dhënave përshkruese të
    pamjës së jashtme(ngjyra e syve,çepallat,piloziteti trupor,ndërtimi
    muskulor
    i trupit,etj),autori jep velrat e disa matjeve trupore si dhe të kokës.
    Ndër hulumtuesit e trevës sonë në këtë fushë studimi lypset veçuar edhe
    hulumtimet e reja në hapësirat antropometrike,lëvizore,fiziologjike nga
    Mustafë Aliu (1991), Hasim Rushiti (1999,2000,2001) ,Agron Rexhepi
    (1998),Abedin Bahtiri (2004), Ajvaz Berishës (2002), Flori Bruqi
    (2003,2004,2005) etj.
    Me respekt
    rtp-ja

Anëtarësuar
    26-03-2004
    Postime
    1,756
    FLORI BRUQI
    JU RRËFEJ PËR RACËN SHQIPTARE(botim i viti 1945; ribotim 1997)
    (Nga prof.dr.Jakov Milaj)

Shumë kohë përpara anthropologve,filologë,poetë,gjeografë,historjanë e
    udhëtarë të ndryshëm,që kanë kaluar nëpër Shqipëri,ose që kanë
    njohur,në
    ndonjë kënt të largët të Perandoris tyrke a të Ballkanit,ndonjë grup
    Shqiptarësh,nuk kanë përtuar të përshkruajnë sa më mire që të jet’ e
    mundur
    tiparet e këtij populli,që bie në sy për madhështi e bukuri.
    Si na shihnin të huajt
    Ami Boue,si qindra të tjerë që s ‘po i përmendim,është prekur nga dukja
    fizike e Shqiptarëvet. Në veprën e tij”La Turquie d’Europe”(Paris
    1842):
    “ata iu përngjajnë më shumë Grekve se sa Sllavëve dhe të kujtojnë tipat

të bukur të malësorvet zvicëranë më fytyrë vezake,më hundën e gjatë e

hequr,me trupin e tyre më shumë të hollë se të trashë e më trajtat e
    hedhura”.
    Cypren Robert-i,që ka njohur vetëm gegët,në një studim të botuar në
    “Revue
    des deux Mondes” thotë se Shqiptarët kanë “sy të vegjël,shikim të
    drejtë e
    të ngulur,vetulla të holla,hundë të mprehtë,kokë të gjatë,ball të
    sheshtë,qafë tepër të gjatë,krahruar të rrumbullakët dhe pjesën tjetër

trupit të thatë e nervozë”.
    Nga shkrimtarë të tjerë,dikush thotë se Shqiptarët i kanë syt e shkruar
    ose
    bojë qieli dhe flokët e verdhë e gati t ‘ artë; dikush
    tjetër-Pouqueville-i,për shëmbull-shkruen se syt i kanë te zezë.Këto
    shënime,me gjithë se në përgjithësi flasin mire për ne,qëndrojnë kaq
    lark
    njëri tjetrit sa të bëjnë të bësoshë se nuk ka një njësi fizike të
    tipit
    shqiptar.Por,mos të rrojmë se këto nuk janë veçse verë të percipëshme e

të shumtën e herës,sentimentale.Vetëm në një pike,që të gjithë
    auktorët,janë
    të një mendimi:në bukurinë plastike të Shqiptarëvet.Dhe ,kjo
    bukuri,pranohet
    edhe prej anthropologëve të vërtetë.Por,këta të fudit,hyjnë më thellë

shqyrtimin e veçorive trupore dhe pranojnë,me ndonjë përjashtim të
    vogël,njësin fizike të tipit shiptar dhe,bashkë me ketë,origjinën e
    njejtë
    të races sonë.
    Por ,studimet më të plota mbi racën t‘onë,janë bërë prej shkënctarvet
    austriake A.Haberlandt e V.Lebzelter,prej Eeninger-it,prej studjonësit
    gjerman von Luschan dhe prej anthropologut zviceran Eugene Pitard.Dy të
    parët,gjatë Luftës së Madhe u mblodhën në Shqipërin e pushtuar prej
    fuqive
    austro-hungareze.Bënë studime mbi një grup vullnetraësh,që shërbenin me
    armë
    në dorë për Fuqit Qëndrore dhe mbi një numër të vogël civilash e të
    burgosurish shqiptarë,që ishin kapur prej Serbëve.
    Janë matur 140 vetë,të tërë meshkuj,madhor me verse njëzet vjeç e lart
    dhe,që të gjithë,më sa duket,t ‘ardhur nga krahinat e Gegëris.Studimet
    etyre
    u botuan më 1919 në “Archiv fuer Anthropologie”XVII,me titullin”Zur
    physischen Anthropologie der Albanesen”.
    Mbledhjen e kësaj lënde ne nuk duhet t’a kërkojmë prej të huajvet,por
    prej
    vetë Shqiptarëvet.Ndër emrat e autorëve të shumët q’u përmenden më
    lartë,lëxonjësi do të ketë vënë re se,ka edhe disa ballkanas që s ‘janë
    mjaftuar me studimin e racave të tyre,pork anë future hundën edhe në
    përshkrimin e races sonë.Për të zbuluar origjinën
    T’onë dhe për të njohur vetvehten duhet t’i kushtojmë kujdesin e duhur
    studimit të races,që do të kishte për rendësi të barabartë,në mos më të
    madhe me studimin e gjuhës e të historis[.
    Dallimet fizike,paprekshmëria e racës
    Popujt që kanë patur të bëjnë me Ilirët gjatë shekujve kanë qenë
    kolonizatorë,pushtonjës ushtarakë ose migrantë endacakë.Këta nuk kanë
    patur
    kontakt të barabartëme të gjithë turmën ilirike të përhapur në një
    trevë kaq
    të madhe.Por,ndërsa,ndrydhja e tyre ka qenë më forte për disa fise e
    vise,ka
    qenë shumë me dobët ose nuk është ndier aspak nder fise e vise të
    tjera.Disa
    nga këta popuj,nuk kanë lënë gjurmë veçse në qytetrim: kurse disa të
    tjerë
    kanë lënë shumë gjak ndër fiset e pushtuara.Vetëm ai grup i Ilirve që

vonë u çuajt me emrin Shqiptar,qëndroi m’i pastërti dhe,me gjithë se e
    ndjeu
    mjaft ndikesen e qytetërimit të huaj,mbeti gati krejt i paprekur për
    nga
    raca.
    Raca shqiptare nuk ka nxjerrë vetëm burra të pushkës,por edhe njerëz të
    mendjes e të shpirtit,filozofë,ligjëvënës,burra
    shteti,shkencëtarë,letrarë,dijetarë,poetë e artiste të mëdhënj.Numrit

njerëzve të dëgjuar,që njihen si Shqiptarë,duhet t’i shtohet një numër
    tjetër shumë m’i i madh të panjohurishë,që janë mbajtur si pjellë e
    ndonjë
    populli tjetër dhe që ne nuk ua dime emrat.
    Kontributin që kjo race i ka sjellë botës,në përpjesim më numrin e me
    kushtet në të cilat ka jetuar,nuk e vë prapa racavet të tjera
    fqinje.Tregon,për kundrazi,se paja shpirtërore e sajë është e madhe dhe
    e
    shumanshme.
    Sipas Pittard-it lartësia trupore mesatare e gegëve është 1.683 mm;ajo
    e
    Toskëve 1,673 mm.Si shihet,grupi i Gegëve të Dobruxhës jep një lartësi
    mesatare 1 mm më të vogël nga mesatarja e Glueck-ut,pra gati të
    barabartë me
    lartësinë e kosovarve dhe 10 mm më e ulët nga ajo,që kanë gjetur
    Haberlandt-i e Lebzelter-i,ndërsa Wniger-i ka vënë re se”në mes të
    Gegëve e
    të Toskve nuk ka asnjë ndryshim në lartësin e trupit”.
    Sikur të krahasojmë shtatin e Shqiptarvet me atë të popujve fqinj,dalin

dritë disa fakte shumë interesante.Përtej detit Adriatik gjendet një
    nga
    zonat me njërëzit më të shkurtër t’Evropës.
    Karta e Biasutt-it,e botuar në volumin e pare të veprës”Razze e Populi
    della
    Terra”,është një pasqyrë e saktë e lartësisë trupore të popullsive që
    banojnë kundrejt bregdetit shqiptar.
    Që nga Ankona e gjer në thembër të çizmës italike,e gjithë pjesa
    qëndrore,jugore e ishullore e Gadishullit e’ Apeninevet,përmban njerz

kanë një lartësi mesatare prej 158 deri ne 162,9 cm,pra 6 deri 10
    centimetra
    më t’ulët se atë të Shqiptarëvet.
    Nga kjo kuptohet seër sa i përket kësaj veçorije,kryqzimet midis
    Shqiptarvet dhe Italijanvet gjatë shekujve të kaluar duhet të kenë qenë
    shumë të kufizuara për të most hënë se praktikisht nuk kanë eksistuar
    fare.Në lindje të tokës së zënë prej popullit shqiptar gjendet
    Bullgaria.E
    ndan prej sajë Maqedhonija më njerz race të perzierë,shumica e të
    cilëve e
    mban vehten si bullgarë.Bullgarët,sipas Wateff-it,kanë një lartësi
    mesatare
    prej 1.665 mm.Përpjestimi i njerzve të lartë nga ata të krahinave
    lindore:ai
    arrin mesatarisht në 1.678 mm do me thenë në një lartësi krejt të
    barabartë
    me atë të Shqiptarvet që gjen Pittard-i,ose 15 milimetra me t’ulët nga
    ajo
    që na japin Habrelandt-i dhe Lebzelter-i.Del ,pra,në shesh se ata q’i
    thonë
    vehtës Maqedhonas duhet të kënë shumë gjak shqiptar dhe,për sa i takon
    lartësis mesatare,ndryshojnë mjaft prej bullgarvet të vërtetë.

Treguesi qefalik dhe veçantitë

Në veri të Shqipëris ethnike ndodhen Serbë,Boshnjakë e Malazezë.Që të
    tre
    këta popuj kanë trup më të lartë nga Shqiptarët.Për të parët Deniker-i
    jep
    shifren mesatare 1.709 mm,që mund të shtohet në studime të
    mëvonshme.Weissbach-u në 3.802 boshnjakë,që ka matur ,ka gjetur si
    lartësi
    të mesme 1.726 mm.Lartësi thuaj se të barabartë me këta kanë edhe
    barabartë
    më këta kanë edhe Malazezët.
    Në jugun e vendit tone gjenden Grekët,të cilët kanë një lartësi trupi
    gati
    të njënjëshme me ne:1.670 mm.Kjo veçori e disa të tjera,që do të shohim

vonë,bëjnë të besosh se shumica e Grekvet,posaçërisht pjesa
    perëndimore,janë
    të një race me Shqiptarët,e bile,janë Shqiptarët,që kanë humbur gjuhën
    dhe,nëpërmjet shkollës e të Kishës,kanë trajtuar një ndjenjë kombëtare
    që,shpirtërisht,i ndanë prej nesh.
    Gjatsija e gjymtyrve të poshtme,në grupin e matur prej Pittard-it,kalon
    prej
    711 milimetra në 872 milimetra; mesatarisht kapet në 792,6 mmm; kjo
    gjatësi
    shtohet rregullisht në përpjestim më lartësinë trupore.Raporti mesatar
    i
    gjatsis së shalëve në gjatsin e përgjithshme të trupit është 47,25.
    Shqiptarët kanë pra bustin më të zhvilluar nga të gjithë popujt e
    Ballkanit;kurse gjymtyrët e tyre,megjthëse të gjata,vijnë pas
    gjymtyrëve të
    Sërbëve e të Tyrqve.
    Weninger-i ka gjetur ndër Gegë një gjerësi koke që kalon prej 145-172
    mm me
    frekuenca më të shumta në 147-170 mm edhe ndër toskë një gjerësi që
    kalon
    prej 148-179 mm; me frekuenca më të dendura në 151-171 mm.
    Në materialin e studiuar prej tij është vërtetuar se Toskët e kanë
    kryet më
    të gjërë nga Gegët.
    Tregonjësi qefalik është veçorija anthropologjike më e rendësishme;që
    bën të
    dallohet raca shqiptare nga racat tjera.Është shumë i lartë dhe prandaj
    vërteton se populli i ynë është,në përgjithësi,shumë kokë-shkurtër.
    Për serit e ndryshme të Shqiptarvet,që ka matur Pittard-i,tregonjësi
    mesatar
    arrin në 86,4 dhe për atë që ka matur Haberlandt-i e Lebzelter-i është
    pak
    më i ulët 86,14..
    Është shum’ e vështirë të gjendet,për sa i takon knjë popull tjetër që

ketë veçorira më të dukshme,shkruan në librin e tij lapidar”Raca
    Shqiptare”,në ribotimin e vitit 1997 autori erudite prof.dr.Jakov
    Milaj.
    Flori Bruqi

LITERATURA E SHFRYTËZUAR:
    1.Aliu,M.:”Razvoj morfoloskih obelezja skolske populacije i razlike u
    tim
    obelezjima na kronolosku dob., Doktorska disertacija,1992,Sarajevo.
    2.Bozina,M.I. orfoloske osobine jugoslovenskih naroda,etnoantropoloski
    problemi,knjiga 11,Beograd,1990.
    3.Bruqi,Flori. : ”Delikuenca e të miturve dhe ushtrimet
    trupore,Flomed,Prishtinë,botimi 1,2003 dhe botimi 2,2004.
    4.Bruqi,Flori. :Ndikimi sistematik i ushtrimeve fizike në strukturën e
    personalitetit të sportistit,Flomed,2003,botimi 1 dhe
    Flomed,2004,botimi 2.
    5.Bruqi,Flori. allimet në disa ndryshore fiziologjike ndërmjet
    studentëve
    sportiestë dhe jo sportiestë para dhe pas vrapimit 400 metra,Punim
    magjistrature,Prishtinë,2005.
    6.Durakovic,M.M.,i suradnici,Morfoloska antropometria u
    sportu,Zagreb,1995.
    7.Milaj,Jakov”Raca Shqiptare”,Tiranë,1945 dhe 1997.
    Etj.
    Me respekt
    rtp-ja

Anëtarësuar
    26-03-2004
    Postime
    1,756
    Kolec Traboini(Kol Shkodrani) Boston:

PASI KOLOMBI E KA THYER VEZEN...

Besnik Pulaj ben te mençurin duke e quajtur Dr.Jakov Milajn racist.

E lexova shqetesimin e shkrimtarit nga Prishtina Flori Bruqi, ne lidhje
    me
    denigrimin absurd e tejet cinik qe i ben Besnik Pulaj vepres se
    Dr.Jakov
    Milajt " Raca shqiptare" duke e quajtur veper raciste, shqetesim qe e
    vleresoj te drejte sepse zoteriu kritizer ne fjale, flet me nje stil
    gjoja
    akademik, por ex-catedra me nje fjalor qe nuk i shkon pershtat kurrfare
    studiuesi, sado zemerak qe te jete.
    Zoti Pulaj duke e pare vehten ne dimensionin europian ngutet qe te
    perdore
    spaten e dardharit mbi nje intelektual shqiptar si Jakov Milaj
    (1911-1997),
    mjek dhe gazetar nder me te kulturuarit e mesit e shekullit te kaluar,
    jeta
    e te cilit ka qene nje mundim e travaje e pafund, i denuar nga regjimi
    i
    Zogut me 101 vjet burg dhe i denuar ne 1945 nga regjimi komunist me 15
    vjet
    burg politik.
    Duke u njohur me qendrimin e zotit Pulaj, ndryshe prej indinjates se
    shkrimtarit prishtinas, mua nuk me beri pershtypje fare sepse te tilla
    qendrime ai ka mbajtur qe ne vitin 1997 e ketej, neper ca linja
    interneti,
    ku shpaloste ca platforma fantazore dhe gjithnje kunder nacionalizmit
    si
    fryme kombetare e cila perkunder kesaj, per fatin tone, idene e
    shqiptarise
    e ka mbajtur gjalle neper shekuj. Duke e shitur vehten si modern ky tip
    kritikuesi nuk e kishte per gje te polemizonte me kedo qe kishte fryme
    nacionaliste. Po fundja cfare vleresime objektive mund te prese Kosova
    e
    mbare shqiptarizmi prej atyre qe shkojne ne shkolla te huaja dhe per te
    bere
    buje e korrur fame, bejne transplantime idesh pa marre parasysh
    rrethanat e
    veçanta qe ka nje komb e nje popull. Nuk mund nje eksperience, sado e
    çmuar
    ne mendimin e nje hapsire tjeter kontinentale( qofte dhe ne Ameriken
    Veriore), te aplikohet ne nje terren qe ka te tjera karakteristika e
    tjera
    histori mardheniesh nderetnike sic ndodh ashper ne Ballkan. Kesisoj
    transplatoresh, duke perfshire edhe ndonje organ shtypi apo mikroparti
    ne
    Kosove, ku vegjeton ky studiues, nuk e kuptojne se bejne montazhe
    jashte çdo
    lloj llogjike dhe prej ketyre mund te prodhojne kurrgje tjeter vec
    monstra
    idesh, qe e demtojne çeshtjen kombetare shqiptare e ketu rrezikun me te
    madh
    e ka Kosova nga disa hibride idesh qe vine perqark, vetem e vetem per
    te
    shmangur sa te jete e mundur qellimin e pavaresise apo bashkimin e
    Kosoves
    me Shqiperine si imediat historik.
    Ne analiza qofte historike apo antropologjike, kushdo( duke perfshire
    dhe z.
    Pulaj), mund te kene vrejtje per nje studiues si Jakov Milaj, se koha
    ka
    bere retushe, kane ndodhur ngjarje te medha ne histori si Lufta e Dyte
    Boterore, qe ne kohen kur u shkrua e botua kjo veper nuk kishin dale
    plotesisht ne drite, por te besh te mençurin pasi Kolombi e ka thyer
    vezen
    eshte nje absurditet i pashoq, per te mos thene idiotesi ne fushe te
    mendimit kritik. Jakov Milaj duhet gjykuar ne rrethanat kur akoma nuk
    diheshin plotesisht ngjarje te tilla si gjenociti i tmerrshem ndaj
    izraeliteve. E per me teper nuk ka qene ideja e Jakov Milajt
    superioriteti i
    races shqiptare mbi racat e tjera, por per te zbuluar te veçanten,
    individualitetin qe kishte raca shqiptare e çfare nuk bie ndesh me
    vleresimet historike te te huajve qe kane njohur tek shqiptaret cilesi
    te
    larta, qofte si luftetare, qofte ne cilesite morale si besnikerine e
    mikpritjen.
    Mirepo edhe pse disa studiues i bejne punet mbrapsht e mbare, ne Kosove
    e ne
    Shqiperi po i mbajne me buke gjithndej e shkrimet e tyre publikohen me
    bollek e gjejne e mrekullisht edhe sponzor nderkombetar. Absurde kjo,
    por
    fundja realiteti sotem eshte pjelle e nje absurditeti qe kapercyem e i
    cili
    nuk mund te na linte pa rudimente te tilla ala Pula, qe vene gisht per
    racizem tek intelektualet e shquar shqiptar, qe ka qene ne fate
    individuale
    por edhe si popull e komb, po aq te persekutuar ne histori prej
    greko-serbeve dhe po aq te ngjashem ne tragjedi me fatin e izreliteve.
    Sot Kosova pse jo dhe Shqiperia i ka themelet mbi qindramijra skelete
    eshterore te viktimave te gjenocidit antishqiptar, prandaj te mos
    lodhen
    pinjollet e ideve te Enver e Fadil Hoxhe internacionalisteve, qe te
    kerkoje
    gjelpera ne kashte, pra racizmin tone shqiptar qe, vetem ndonje
    delirant ne
    fushen intelektuale mund ta fantazoje.

Boston,06 Maj 2005
    Me respekt
    rtp-ja

Tema të Ngjashme

1. Përse duhet "të fusësh hundën" aty ku s'të takon?!
    Nga strange në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 41
    Postimi i Fundit: 13-04-2024, 04:41
  2. “Ju rrëfej historinë sekrete të uraniumit në Kukës e Dibër”
    Nga Xhuxhumaku në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 12-05-2009, 19:11
  3. Ju rrëfej nga Kreta, gjyqin e një linçimi racist
    Nga lone_star në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 13-03-2007, 20:37
  4. Ramiz Alia: Rrëfej gabimet e komunizmit
    Nga Brari në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 16-12-2006, 19:33
  5. “Ju rrëfej natën e 10 prillit në kufi”
    Nga Beqari002 në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 10-12-2002, 13:21

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •