Close
Faqja 0 prej 9 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 88

Exclamation Tërmeti dhe valët e oqeanit indian përpijnë jeten e mijera njerezve

Dallgë massive, apo siç quhen ndryshe edhe cunami, të shkaktuara nga tërmete nënujore në oqeanin Indian, kanë përmbytur dhe shkaktuar dëme dhe vdekje njerëzish që nga Indonezia, në Indi e deri në Afrikë në Somali.
    Vlersohet se më shumë se tetë mijë vetë kanë humbur jetën.

Sri Lankë

Ndër vendet më të prekura janë India dhe Sri Lanka, ku është shpallur gjendje e jashtëzakonshme.

Zyrtarët në Sri Lankë thonë se më së paku tre mijë vetë kanë vdekur kur zonat bregdetare u prekën nga dallgët.

Rreth një milion të tjerë janë prekur, ose janë lënduar ose kanë mbetur pa shtëpi pasi qytetet bregedetare u përmbytën.

Indi

Në jug të Indisë më shumë se një mijë vetë kanë humbur jetën dhe qindra të tjerë konsiderohen të humbur.

Vlersohet se tërmeti kishte një fuqi prej 8.9 ballësh sipas shkallës Rihter, më i forti në botë brenda 40 vjetësh.

Epiqendra e tërmetit nënujor ka qënë në ishullin Sumatra, në Indonezinë perëndimore.

Një dëshmitar që ka vizituar fshtarat atje tha se ka parë trupa njerëzish nëpër pemë.

Indonezi

Ndërkohë në Indonezi, mijëra vetë janë detyruar të braktisin shtëpitë e tyre.

Zona e prekur më rëndë duket se është ajo e Açes në ishullin e Sumatrës.
    Tërmeti atje u ndje rreth orës tetë të mëngjesit, shumë pranë bregdetit veriperëndimor.

Banorët e zonës thonë se fshatrat bregdetare janë përmbytur nga dallgë të mëdha dhe njoftohet se disa ndërtesa në qytetet e mëdha janë dëmtuar rëndë.

Një dëshmitar okular në kryeqytetin e provincës tha se rruga kryesore ishte plasaritur dukshëm dhe se hoteli më i madh i qytetit ishte rrëzuar pjesërisht.

Në disa zona është ndërprerë energjia elektrike dhe linjat telefonike, gjë që e bën të vështirë që shkalla e dëmtimeve të vlerësohet saktësisht.

Vende të tjera

Në Tajlandë njoftimet thonë se më shumë se 200 vetë kanë humbur jetën.

Dhjetëra vetë kanë vdekur në Malajzi dhe Birmani.

Dallgët e mëdha të shkaktuara nga tërmeti në Indonezi kanë prekur edhe bregun verior të Somalisë.

Valët thuhet se kanë goditur qytetin Garacad.

Më së paku tre persona kanë humbur jetën.

Ky tërmet nënujor është më i madhi në 40 vjetët e fundit.

Pothuajse të gjitha vendet e prekura nga cunami, kanë kërkuar ndihmë ndërkombëtare.

Situata humanitare në disa prej tyre është e rëndë.

Marre nga BBC
    Ndryshuar për herë të fundit nga Lexuesja : 26-12-2004 më 17:37
    Përmbi za, që lëshon bylbyli,
    Gjuha shqipe m'shungullon,

!Welcome! Maska e StormAngel
    Anëtarësuar
    05-02-2003
    Vendndodhja
    Zurich, Switzerland
    Postime
    6,846
    Më vjen keq për këtë tragjedi.
    Dhashtë Zoti mos ndodhin më!
    Ngushëllimet e mia familjeve të dëmtuara!
    We didn't land on Plymouth Rock, Plymouth Rock landed on us.

Eshte vertet nje fatkeqsi e madhe. Numri i atyre qe kane humbur jeten vjen duke u rritur me kalimin e oreve. Eshte i trishtueshem nje lajm i tille, e aq me teper ne keto dite kur njerezit pergatiten per te festuar ardhjen e vitit te ri. Ngjarje te tilla, tregojne edhe nje here se sa i 'brishte' eshte njeriu para natyres.
    Mos shkruaj gjë kur je me nerva, sepse, ndërsa plaga e gjuhës është më e keqe se e shpatës, mendo ç’ka mund të jetë ajo e pendës

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Eshte me te vertete lajm trishtues.
    Te tilla habere te bejne ta ndjesh veten te dobet, megjithese ngjarja ka ndodhur shume larg. Njeriu eshte shume i pafuqishem perballe ketyre fatkeqesive qe vijne kur t'i teket.
    Uroj qe t'ia hedhin me sa me pak deme...

i/e regjistruar Maska e leci
    Anëtarësuar
    14-01-2003
    Vendndodhja
    Goetheanum,Italy
    Postime
    1,742
    Lajmet e oreve te fundit kane çuar numrin e te vdekurve ne 24.000.
    Ky numer fatkeqesisht eshte i destinuar te rritet sepse jane me mijera personat e humbur.
    Eshte e veshtire nga situacioni kaotik dhe madhesia e siperfaqes qe u godit nga dallget gjigante.
    Quod timor cladis.
    Sed intuitum amet elit vitae est

Heartless Maska e White_Angel
    Anëtarësuar
    11-01-2004
    Vendndodhja
    Kristal......
    Postime
    1,293
    Deri me sot jane :

Vdekjen me te madhe e pati ne Sri Lanka rreth 12.000 te vdekur , me pas India me 6.000 , Indonezia me 4.730 , Tailand me 840 , Malasia me 52 , Maldives me 43 Maymnar 12 dhe Seychelles vetem 3.
    Raportojne se ka pasur te vdekur eshe ne Bangladesh , mgjth akoma nuk eshte asgje e konfirmuar , por edhe ne Somali e cila ndodhet 3.000 mile larg , raportojne se ndodhet 9 te vdekur.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    O Zot per vete sdua gjë jo...por për prindërit nje dhëndër të bukur!

Anëtarësuar
    11-01-2004
    Vendndodhja
    Kristal......
    Postime
    1,293
    Problem me ujin dhe ushqimet jane shfaqur keto dite. Pershkak te termetit rrezikohet shume uji i pijshem. Typhoid, diarrea dhe hepatit jane semundjet te cilat i jane kanosur te mbijetuarve . Kjo pershkak te te vdekurve te cilet kane ngelur ne uje.
    Phil Esmond thote: Kjo eshte nje disasder dhe komunikimet jane te pakta , dhe ne nuk e dime akoma saktesisht se ne cfare gjendje jemi. Duhet te marrim ndihme sa me shpejt qe te jete e mundur sepse akoma rrezikohet te shtohet nr i te vdekurve.

Shume turista nga Evropa dhe U.S kane mbetur te plagosur dhe te vdekur nga termeti i fundit.

"Askush nuk ishte i pergatitur per kete qe ndodhi - thote Daniel , nje 24 vjecar nga Stocholm, Swedi, i cili kishte dy muaj qe punonte si bartender ne ishull - Asnje lloj mase nuk u mor dhe shumica e njerezve vdiqen ne vend"

Roma deklaron se : 11 Italiane kane vdekur, Norvegjija njofton 10 te tille. Britani deklaron per 4 te vdekur , dhe America dhe Danimarka deklarojne se tre nga qytetaret e tyre jane te vdekur. Franca, Swedia, dhe Belgjika njoftojne per 2 te vdekur per secilin shtet dhe Zelanda e Re vetem 1 person.

Por asgje nuk eshte e sakte. Sri Lanka lajmeron se 72 turista kane vdekur , kurse Tailand njofton se nga te gjithe te vdekurit 35 jane deklaruar si te huaj.

Gjithashtu jane deklaruar si te humbur persona nga South Korea, Japan, Germany, South Africa, Hong Kong, Australia, Malaysia, Mexico, Russia, dhe Chile,

Shume turista jane akoma te paidentifikuar.

Anëtarësuar
    11-01-2004
    Vendndodhja
    Kristal......
    Postime
    1,293
    Shume hotele ne Tailand jane kthyer ne morg .
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  

BluEyEsS * AnGel Maska e KoTeLja_VL
    Anëtarësuar
    26-08-2003
    Vendndodhja
    nel mio piccolo mondo
    Postime
    683
    shume e dhimbshme ...

Anëtarësuar
    11-01-2004
    Vendndodhja
    Kristal......
    Postime
    1,293
    Ka arritur pothuajse ne 44.000 numuri i te vdekurve.Statistikat e sotme tregojne:

Sri Lanka: 18.700

Indonezia : 19.000

India: 4.371

Tailand: 1.516

Maynmar : 90

Malysia: 65

Maldives: 52

Tanzania: 10

Somalia: 110

Seycheles: 3

Bangladesh: 2

White_Angel

Faqja 0 prej 9 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Islami Sot Dhe Nesër
    Nga llokumi në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 22-09-2012, 10:50
  2. Agjerimi Dhe Urtesia E Tij
    Nga xhenisi në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 72
    Postimi i Fundit: 12-08-2009, 09:27
  3. Tefsir-(komentim suresh)
    Nga Klevis2000 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 29-07-2006, 16:14
  4. Fenomeni i terrorizmit – Sfida e rendit te ri boteror
    Nga Enri në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 17-01-2004, 10:59
  5. Rreziku i ri kosovar i trafikimit të njerëzve
    Nga mani në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 06-03-2003, 11:04

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •