Close
Faqja 8 prej 56 FillimFillim ... 67891018 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 71 deri 80 prej 560
    i/e regjistruar Maska e D&G Feminine
    Anėtarėsuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    Konica e permend kete me poshte, po me vjen mire qe e lexoj edhe nga anglezi:

Hobhouse noted that Albanians and Greeks wore different clothes: the Greeks (when they were not dressed in the European style) wore loose woolen brogues, the Albanians wore the cotton kamisa or kilt - precisely the kilt that was later adopted as the Greek national costume.

Ja greket e "lashte", as nje kostum origjinal nuk kane qene ne gjendje te sajojne per veten e vet!

i/e regjistruar Maska e King_Gentius
    Anėtarėsuar
    24-11-2004
    Vendndodhja
    Boston
    Postime
    485
    Do te desha te dija pak me shume per kete teorine qe greqishtja e lashte ka me shume te peraferta me shqipen se greqishten e sotshme, ose qe greqishtja e lashte ka prejardhje nga ilirishtja. Etimologjia e disa fjaleve qe na ka dhen Aristidh Kola nuk eshte mjaft per te aritur konkluzion te tille. E vetmja gje qe pashe jane disa fjale te shkeputura atje-ketu te marra prej tekstit se Iliades. A e krahasovi ai numrin e fjaleve qe kan kuptim ne shqip me numrin e fjaleve qe kane kuptim ne greqishten e sotshme?

Beri gje krahasime mbi rregullat gramatikore te dy gjuheve ai? Gjuha nuk eshte e perbere thjesht nga nje grumbull fjalesh.

Po te japim nje text prej greqishtes se lashte nje linguisti, a mund ta nxjerre kuptimin ai/ajo duke perdorur shqipen?

Perpara se te adoptoj nje teori te re me duhet me shum prove.

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Rregulla gramatikore? Nje nga pyejtet baze e kam shkruar dhe diku tjeter eshte se nese me ane te linguistikes mund te arrijme ne konkluzione "shkencore" se si evolon gjuha, atehere me kete parim duhet te jemi ne gjendje te intepretojme shkrimet etruske "greke" me ane te greqishtes, apo dhe shkrimet e lashta. Pra ta perdorim te njejtin ligj evolucioni ne revers.

Faktikisht ai qe zbuloi te ashtuquajturen Linear B, qe hodhi ne drite shume shume paqartesira mbi Homerin, pra versionin modern qe ne kemi, vdiq, ose me sakte vrau veten, apo u vra ne Angli ne nje moshe shume te re pak jave mbasi deshifroi Linaear B. Ishte po ky njeri qe po mundoheshe te deshifronte Linear A, qe mendohet te jete pellazgjishtja nga disku i Phestosit, dhe lidhja gjuhesore do ishte nje teze shume e forte, megjithate si shume te tjere dhe ai e hengri. Mua nje gje me vjen keq, qe Aristidhi nuk pati ndonje njeri te kalibrit te tije intelektual qe ta kundershtonte apo ta ndihmonte. Vete i ka shkruar gjithe librat e tije ne shumicen e rasteve. Hap nje liber te huaj e do shohesh nje liste prej te pakten 20 - 30 kontributoresh dhe kritikesh qe e kane lexuar e sterlexuar librin. Nese ai do ta kishte ate ndihme, konkluzionet e tija do ishin akoma me te forta sec jane aktualisht. Megjithate cdo gje eshte e hapur per debat.

Tekstet Etruske mendoheshin se ishin Greke, ato madje shkruhen me ate lloj alfabeti pak a shume, atehre si ka mundesi qe epitafet kane kuptim vetem ne Shqip ? Kur them kan kuptim nuk them qe epitafi thote "hajde hedhim valle", por shpreh tamam pikellim per te vdekurit.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684

Lightbulb

Une gjithsesi jam i mendimit(siē e kam shprehur gjithnje edhe me perpara) se greket nuk kane kombesi, ata nuk jane KOMB i mirefillte ashtu siē e nenkuptojme ne shqiptaret fjalen KOMB.
    Greket jane thjesht nje "melting pot of nations, races, religions and cultures"-dmth: nje perzjerje dhe shkrirje kombesish, racash, fesh dhe kulturash.
    Nese greket do te kishin te njejtin botekuptim per fjalen KOMB siē e kemi ne shqiptaret, atehere sinqerisht une nuk e kuptoj si mund te ndihen KRENARE qe jane greke; duke e ditur se ne Greqi sot mund te gjesh ēdo lloj specieje perveē grekeve. Si mund te krenohen me Kolokotronin, Bumbulinen e te tjere heronj te Revoluconit dhe pavaresise greke, duke e diturfort mire qe keta kane qene arvanitas(shqiptare) te paster.
    Nuk eshte e mundur qe greket te kene tjeter koncept per kombin ndryshe nga ai qe kane tani, perndryshe nuk do te egzistonin me; dhe vete fjales "greqi" do t'i kishim dhene lamtumiren me kohe; sot do kish mbetur thjesht nje koncept qe haset ne Bibel dhe tekstet e historise se lashte.
    Pare keshtu, nen botekuptimin grek, Aleksandri i Madh, ishte grek. Njesoj ishte grek edhe princ Lazari i Serveve qe vdiq ne Betejen e Fushekosoves; njesoj ishte grek edhe Abraham Linkoln; njesoj eshte grek Fidel Castro, Skenderbeu dhe ēdo gje qe pason perhapjen e krishterimit nepermjet Letrave te Apostujve.

Sa per kostumin e tyre kombetar te marre "hua" nga shqiptaret, une nuk jam aspak dakord. "Greket" kane marre kostum popullor nga shqiptaret aq saē mund te pranoja une te vishesha si banoret e Guinese se Re. Shpjegimi eshte tjeter dhe endč me i thjeshte: "greket" kane mbajtur kostumin e popullsive qe e banonin Greqine para dhe pas luftes per pavaresi. Ata kane arritur te helenizojne me dhune gati te gjithe popullsine e Heladhes; por, asgje nuk eshte e perjetshme, dhe kurre krimi nuk eshte i persosur. Pra, gjurmet para"helenike" kane mbetur endč te gjalla ne Heladhe. Gjuha shqipe, pavaresisht sa masivisht mund te flitet, kostumet popullore, ne nje fare mase edhe mentaliteti, dhe shume doke te ndryshme, te cilat nuk mund te zhduken as me hegjemonine e Patriarkatit dhe as me dhunen doktrinore te klerit.
    Si e shoh une, edhe amerikanet kane botekuptim me te plote per fjalen komb dhe jane me te njohur me identitetin e tyre kombetar sesa "greket" e Heladhes.

Sigurisht qe dhuna dhe agrsiviteti i ketyre "grekeve" te sotem nuk mund te shpjegohet ndryshe perpos me krizen e thelle te identitetit kombetar qe po perjetojne. Dhe as nuk mund te shpjegohet ndryshe urrejtja qe ata kane dhe mbjellin ndermjet popujve, ne rradhe te pare tek fqinjet e tyre.

A eshte Aleksandri tashme nje ēeshtje per t'u vene ne diskutim?
    Nese kujtimi i Aleksandrit i sherben vetem mbjelljes se fares se urrejtjes ndremjet popujve, atehere mbase nje Aleksander i tille, aq "i Madh" nuk ka egzistuar kurre.
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga banished

A eshte Aleksandri tashme nje ēeshtje per t'u vene ne diskutim?
    Nese kujtimi i Aleksandrit i sherben vetem mbjelljes se fares se urrejtjes ndremjet popujve, atehere mbase nje Aleksander i tille, aq "i Madh" nuk ka egzistuar kurre.
    Po he mo aman. Jo po Aleksandi madh, jo po Skenderbeu, jo po Pellasket. Te mbajme heshtje per nder te Greqise. C'u duhen shqiptareve gjerat e larta. Ne te le te shohim paqen internacionaliste, se po hame nga nje koricke buke.

Anėtarėsuar
    24-11-2004
    Vendndodhja
    Boston
    Postime
    485
    Nuk po flisja per gjuhen etruske, po flisja per Iliaden.

Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Pikerisht, ta thashe siper se kush i deshifroi tabletat Linear B dhe doli qe tekstet qe kemi, qe mos harro datojne mbas krishtit pasi jane te rishkruara, nuk perputhen me tabletat. Nese ai qe vdiq do ishte ne gjendje ose do ta kishin lejuar te bente dhe kalimin ne Linear A, mbase do kishim dicka konkrete, ne mos persa i perket Pellazgeve, te pakten persa i perket vete "Grekeve"/
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Anėtarėsuar
    24-11-2004
    Vendndodhja
    Boston
    Postime
    485
    Ok ok un po them nuk kemi prova te medha qe greqishtja e homerit eshte me e perafert me shqipen se me greqishten

Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Greqishtja e sotme nese mos ishte shkruar me ato shkronja nuk do merreshe vesh car ishte. Vete Greket qe mundohen ta mesojne Greqishten e lashte e kane tejet tejet te veshtire, jo vetem kaq por nuk dihet as si eshte folur, saqe jane hapur legjenda e thuhet, ca nga romanticizmi i semure europianoperendimor se ajo gjuhe ka pasur tinguj te mrekullueshem dhe u ka pas "kenduar". Un latinisht pa dit fare, vetem duke ditur Italisht jam ne gjendje qe te kuptoj pak a shume se per cfare flet nje fjali jo shume komplekse. Greket e sotshem as nuk e kane idene se cfare ka qene ajo gjuhe.

Ka shkrime 2000 vjecare para krishtit ne mos me teper, me po keto shkronja qe as me ate te lashten nuk deshifrohen dot dhe ndodhen nga Franca e tutje ne Indi. Gjithe puna qendron nese ka apo jo nje popull indoeuropian, te pakten keto 7000-8000 vjet para krishtit, dhe nese kane ardhur kur kane ardhur ?

Nese nuk ka prova per ne, as per ata nese sheh mire nuk ka dhe aq, sidomos per keta te tashmit qe kane krijuar gjithe rremujat, megjithate vjen puna se kush eshte ne gjendje te bej propagande me te fuqishme, dhe atje shteti jone i rrumpalles zen me merite vendin e fundit.

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684

Lightbulb

Me poshte jane disa ilustrime te asaj qe po thoni ju Cyclotomic.
    [IMG]linear A[/IMG]

Tek fotoja e pare keni nje plloēe balte(ajo me vrime) qe permban nje shkrim me LINEAR A. Nuk eshte deshifruar dot kurre. Kurse pllaka e zgjatur e baltes qe ndodhet poshte LINEAR A-se, eshte e shkruar me LINEAR B.

Tek fotoja e dyte eshte nje pllake tjeter me LINEAR B.(ajo me ngjyre gri).

Tek fotoja e trete(qe i kam bashkangitur une te dyja tabelat), eshte alfabeti etrusk i krahasuar me alfabetin grek, latin, dhe vlarat fonetike. Si alfabet dhe menyre shkrimi daton qe prej 700 PK. fotoja qe i bashkangjitet ne te djathte eshte "alfabeti" LINEAR B.

Mua do te me dukej e besueshme nese dikush, nje dite te mund te deshifronte mbishkrimet etruske, por, persa i perket atyre me alfabete lineare(pavaresisht se pretendohet qe LINEAR B te jete krejtesisht i deshifruar) do te me dukeshin me shume trille dhe sajesa per te kenaqur fantazite, sesa realitet.
    Fundi i fundit, si eshte bere deshifrimi?
    Merren parasysh disa qypa ose vazo balte te perdorura kryesisht per tregeti, dhe mundohet te imagjinohet se ēfare mund te kene mbajtur dikur(psh vaj ulliri, vere, grure, miell...) dhe keshtu perpiqet te interpretoje shkrimin sipas imagjinates.
    Detyrimisht qe parasysh, ne gati 100% te rasteve, merret greqishtja arkaike e vjeter; edhe pse per te dihet pak. Edhe ne ate krah supozohet qe evolucioni i fjaleve greke te lashta te jete zhvilluar sipas disa skemave dhe rregullave.
    Pra, fakti qe nje qyp ose shtambe gjehet ne tokat qe mendohet te kene pesuar ndikimin grek, atehere edhe gjuha qe merret parasysh eshte greqishtja.
    Dhe aq do makina, nje te shtyre, se pastaj e zbret vete malin; keshtu tegjitha mbishkrimet e tjera me ate alfabet perpiqen t'i interpretojne nepermjet greqishtes. Prandaj edhe mbesin endč enigma.
    Une mendoj qe me keto lloj metodash, eshte me kollaj te krijosh nje gjuhe te re(tip esperantoje, por qe na qenka folur ne te kaluaren e larget), sesa te perkthesh ne menyre te kenaqshme disa mbishkrime, te cilat ne te vertete mund edhe te jene shkruar ne nje gjuhe tashme te zhdukur(psh). Edhe ne rastin kur gjehet ndonje mbishkrim dygjuhesh, ose dyalfabetesh(shuuuuume e rralle kjo e fundit), perseri interpretimi bie prč e hamendjeve.
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura    
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Faqja 8 prej 56 FillimFillim ... 67891018 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Diaspora shqiptare nė mbrojtje tė ēėshtjes sonė kombėtare
    Nga altin55 nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 09-10-2012, 09:20
  2. Ē'mendim keni pėr nacionalizmin shqiptar?
    Nga Anton nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 45
    Postimi i Fundit: 25-09-2012, 16:09
  3. Me Titizmin kunder Enverizmit
    Nga Albanino nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 08-09-2002, 19:06

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •