Kthimi ne shtepi. Internim.
U cova heret. Me tren, me autobuz, me taksi per ne Vlore. Kur udhetonim neper kodrat me ullinj te Bestroves e deri sa mberritem ne Sheshin e Flamurit, dalngadale mbremja ne ngjyre jargavani shtrinte krahet e saj mbi qytet deri tutje mbi det e ishullin e Sazanit. Hodha syt rretheqark Vlores: Qafa e Topit, Qafa e Kociut, Kucbabaja, deri tej ne molin e Skeles... Prane meje frenoi nje taksi. "Per ku jini?" - pyeti shoferi - "Diku dua te vete, po s'di ku te shkoj." "Dreq nga vini, nga Kina qe nuk e gjeni dot shtepine tuaj?" pyeti perseri shoferi. "Afer Kines kam qene..." ..."I kujt familjeje?". Jam i biri i Ahmet Velos...". "Po thuaj, more djale, e kam njohur babain tend. Edhe vellezerit e motren. Mos je Petrit Velua ti?". - Po, bera me koke. Ai u kthye i habitur duke me hedhur doren ne sup me thote: "Po gjalle qenke, more derebardhe? Kam degjuar per ty. Po c'paten me ty?..." Hipem ne makine dhe morem udhen drejt Skeles. Tek fabrika e Orizit, makina preu djathtas. Duke u lekundur neper rruget e ngushta me baltovine dnjeja qe me dhimbnin plaget, pse rruga nderpritej nga disa kanale te vegjel dhe mika hidhej perpjete. Dalengadale iu afruam shtepise. Qendrova te gardhi perpara saj: nje kasolle ne mes te ujit, ndermjet rruges "Adriatiku" dhe Fabrikes se Orizit.
Sapo degjuan zera dualen ne oborr: Fatua, ime moter, kunatat Bexheja dhe Haneja, niper e mbesa, te shumtet nuk i njihja. Nena ishte brenda ne kasollen - barange, strukur ne nje qoshe. Ishte ftohte. Ju qasa pran, i putha doren dhe i kerkova ndjese per mungesen time te gjate. Nena me lote nder sy tha vetem: "Hallall, o bir, ti kam bere te gjitha. Vuajtjet e tua, nuk jane turp per ne...". Nena u mbajt e forte. Motres Fatime i ra te fiket. Te nesermen, fjala shkoi goje me goje neper tere qytetin, shume erdhen per vizite: Ishin tre kategori njerezish: njerezit e mi dhe miqte qe na donin; disa per kurreshtje, te tjere ishin "pergjuesit". Kaq nete i gdhime duke qare hallet tona. Njezet vjet jete... Mungesa ishte e madhe. Cdo dite qe kalonte me shume e ndjeja mungesen e madhe te babait e te vellait, Hulusiut. Ata qe dikur me keshillonin me fjalet e tyre tani ishin vetem fotografi ne faqen e murit te shtepise. Qe andej, me dukeshin se dicka donin te me thoshnin, prandaj beja e c'beja dhe hidhja shikimin ne faqen e murit. Mungonin edhe dy vellezerit e tjere: Selahedini, i cili ndodhej ne SHBA dhe Fehmiu qe ishte ne ferrin e Burrelit. Ne nje burg ishim, ne Burrel dhe kurre nuk mundem ta takonim njeri-tjetrin. Te pakten, thosha, me keta te dy mase vjen nje dite e takohem. Me vinte si nje vegim kjok dite e takimit me ta.
Afer mbremjes, nje plak rreth te nentedhjetave therret tek gardhi i oborrit: "O, Petrit Velaj". Nena me tha: "Dil, more bir, shiko se kush te kerkon." Dola. Nje lab kreshnik, si pellazget e mocem, me nje ze qe dilte si nga shpella, me thote: "Po qysh je, more bir? Te shkuara. Shyqyr qe dole me vuxhut... Vetem nenen gjete. U copetuat e u sakatuat..." Nuk e njoha e i thashe te vinte brenda. Nena, sic ishte mbeshtetur tek muri, u cua dhe e pershendeti. Degjova urimin e tij qe i beri edhe nenes: "I pac zogjte rreth vetes, ketej e tutje, moj fisnike...". Pas tij hyri baranke djali i dajos, Kahreman Mezini. Me kishte ardhur edhe ne burg per te me takuar. Erdhi dhe Zako Mustafaraj - nje shok i femijerise. Muhabeti po vazhdonte, por une akoma nuk po e njihja mikun lab. Vec, kur ai u ngrit per te ikur, nena m'u drejtua mua: "Petro, mbaje per darke xha Hyson...". "Po pse, moj nene, Hyso Memushi eshte ky?...". E kisha degjuar qe ai ishte mik i vjeter i familjes sone. Nena, per te plotesuar zbrazetiren qe u krijua ne dhome, tha: "Petro, djathin, gjalpin e gjizen qe te kemi derguar ne Burrel, na i ka dhene per ty, xha Hysua a te keqen... S'te kemi thene se eshte me axhale kjo pune...".
Ate nate shtruam nje darke, ku vec njerezve te shtepise, ishin edhe miqte tane. Ishte nje cmallje tjeter kjo, e cila nuk mund te harrohet.
Te nesermen, i them nenes se duhej te shkoja ne Degen e Puneve te Brendeshme per te treguar dokumentat e lirimit. "Mire a te keqen, shko. Po hajde shpejt, Petro!" - me tha nena.
(Vijon)
Krijoni Kontakt