tung te nderuar shqiptare ku do qe jeni.
eshte mbyllur ajo tema e tung-ut e mu dashka t'a shkruaj ketu. une mbaj mend nje episod kur kam qene per dy dite me pushime ne edinburg. kisha hyre ne nje hostel me qera, dhe sic ndodh ne shumicen e hosteleve, qe jane hotele te vogla dhe shume te lira, zakonisht te frekuentuara nga studentet, edhe hosteli ku ndodhesha une, kishte nje dhome televizori te rehatshme, te ngrohte, ku lejohej duhani dhe muhabeti ne te gjitha gjuhet. une u ula dhe ndeza nje cigare, ne televizor jepej nje film me afroamerikane, dhe menyra e tyre e takimit, kush eshte ne vende me zezake duhet t'a dije, apo sic e keni pare edhe neper filma apo video kengesh, u japin doren e djathte njeri tjetrit, perplasin berrylet e se njejtes dore, dhe godasin njeri tjetrin ne shpatulla me grusht nje, dy ose tre here me variacione te ndryshme. nje takim i tille ndodhi edhe ne filmin qe po shihja. pronari i hostelit, nje italian i vjeter, nje burre i qete, qe nga theksi dukej se s'e fliste anglishten mire, komentonte nen ze pothuajse gjithcka qe ndodhte ne film, e kur keta zezaket u takuan sipas menyres se tyre, tingulli qe italiani plak leshoi, me mahniti. "tung, tung", tha neper dhembe, duke imituar rrahjen e shpatullave me grusht, e me beri te hamendesoj se mos ishte ndonje arberesh i hershem, dhe se mos fjala tung ka ekzistuar prej me shume se c'mendohej. por kjo e fundit kuptohet eshte vetem hamendje nga ana ime, dhe pa asnje lloj baze studimore.
ajo qe dua te them eshte se tung me te vertete mund t'a kete prejardhjen nga fjala "tungjatjeta", andej nga e ka prejardhjen edhe homologia e vet "qeta", kjo e fundit e lene ne harrese, ose me sakte e dale jashte mode, por mos harroni qe keto fjale mund te marrin shume kollaj dimensione te tjera te pavarura nga "tungjatjeta" qe ne vetvete nuk eshte gje tjeter vecse amalgamimi i kater fjaleve ne nje, "t'u ngjatte jeta", dhe pervecse do e pasuronin gjuhen shqipe si dhe fjala nene, nuk do i sillnin asnje dem.
tung eshte tingull i fuqishem, imponues, dhe sa do kundershtare konservatore te kete, tung ka zene vend te mire ne gjuhen shqipe. nuk di se cfare behet me fjaloret e gjuhes shqipe, sinqerisht jam injorant nga ajo ane, aq sa me vjen keq per veten. nuk di se cfare pune behet per ruajtjen e gjuhes shqipe e cfare pune per zhvillimin e saj. por sidoqofte, do me behej jashte mase qejfi, sikur fjala "tung", se bashku me fjalen "qeta", (kete te fundit kam filluar t'a perdor ne mbyllje te bisedimit, ose kur me thone "tung" iu them "qeta", e do te doja te me thonin po "qeta" kur iu them "tung"), te futen ne fjaloret e fundit te shqipes, si forma joformale pershendetjeje, se bashku me zgjedhimin e vetem te mundshem formal te fjales "tungjatjeta", te perdorshem ne raste forumore si ky i joni, apo ne bashkebisedime ku ka me shume se dy te pranishem, "naungjatjeta".
qeta pra!
Krijoni Kontakt