Close
Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 37
    Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982

Apologji e Shen Joan Dhamaskinit, kunder atyre qe mohojne ikonat

============================================

Hyrje nga Klod

Meqe heretiket jane te shumte edhe keta qe veshin lekuren e te qenurit qengja jane edhe me mistreca se ato qe nuk e bejne kete, edhe ngacmohen me pyetje te parespekta, po shoh te arsyeshme ti bej nje shtese te vogel hyrese artikullit.

Sic e kam theksuar edhe ne shume artikuj edhe shkrime te meparshme ne lidhje me praktika edhe doktrina Kishtare per tema te ndryshme, me duhet te ritheksoj se :

E Verteta iu shpall Kishes prej Krishtit gojarisht (kete mesim e mbeshtet mesimi Kishtar, tradita e saj edhe tradita e shkruar Bibla).
    pra Krishti nuk la vete ndonje liber te shkruar me doren e tij, perse? (sipas menyres qe protestantet e perdorin biblen me nje fare 'idhujtarie', kujtoj ketu se 'ligji u be per njeriun e jo njeriu per ligjin', i shkonte ketij koncepti me teper qe dhiata e re ti ishin shkruar prej vete Krishtit si nje liber "legjitim" e "i paprekshem"!

Perse Krishti ia la Kishes ta shkruaje? Mos dote thote se autoriteti i Kishes eshte i barabarte me ate te Krishtit? Dmth se eshte njelloj si ta shkruaje Krishti apo Kisha! Kete autoritet te le te nenkuptosh edhe termi Kisha=Trup i Zotit!

E Verteta qe Krishti i zbuloi Kishes, edhe nepermjet saj gjithe njerezimit, eshte nje e Vertete, eshte e gjitha e Vertete, edhe nuk ka pjese te "parendesishme" te saj! Cenimi i nje pjese cenon te teren!

E theksoj kete, pasi sic do ta shihni heretike, te padenje e te pakualifikuar as per te qene te tille te pakten, parashtrojne se ndjekja e mesimeve te tilla eshte humbje kohe e kundra Zotit!

Kujtoj se ne fillimet e tij, po ky person thosh-e kush jam une te gjykoj te krishteret, nusen e Krishtit, duke ua thene kete atyre qe gjykonin mesimet e mia, edhe duke qene se ai tashme i kishte gjykuar te krishteret ortodokse ne te vertete , me ato qe thote pasi une nuk iu pergjigja gjuhes se tij lakatare! HIPOKRIZI!!!!!!

Kisha ka theksuar gjithnje, se mohimi i mesimit mbi nderimin e ikonave, eshte nje mohim direkt e indirekt i Trupezimit te Krishtit!!!!

A do te mund te me thosh ndonje heretik, se perse mendon ai se Kisha e thote nje gje te tille?

Ndoshta duke e vrare pak trurin tuaj te brumosur keq, mund edhe te mesoni pak!

==============================================

Prej Shen Joan Dhamaskinit (shek VIII-te) Pjesa I

Me bindjen e perhershme te padenjesise sime, do te me duhej te rrija i heshtur edhe te rrefeja pamjaftesine time para Zotit, por te gjitha behen te mira ne kohen e duhur. E shoh Kishen te themeluar prej Perendise mbi Apostojt edhe Profitet, me Gure-qoshe Birin e Tij Jisu Krisht, te zene ne nje det te eger, te rrahur prej dallgeve te rrembimta, edhe te shqetesuar prej fyerjeve te frymeve te keqija. Shoh te cara ne roben e pafare te Kishtit, te cilen njerez te paudhe jane perpjekur ta copetojne, edhe Trupin e Tij te prere copash, qe nuk eshte vecse fjala e Perendise edhe Tradita e Shenjte e Kishes. Prandaj edhe e gjykova jo te arsyeshme te rrija ne heshtje edhe te mbaja gjuhen, duke sjelle ndermend paralajmerimin e Shkrimit:--"Ne qofte se terhiqesh, shpirti im nuk do te gjeje pelqim ne ty," (Heb 10:38) edhe "Nese e sheh shpaten te vije edhe nuke lajmeron tet vella, do te kerkoj gjakun e tij prej duarve te tua." (Ez 33:8). Ndrojtja atehere me shtyu te flase; e verteta ish me e madhe se madheshtia e mbreterve. "Deshmova per Ty para mbreterve," degjova te thote Dhavidhi mbreteror, "edhe nuk u turperova" (Ps 119:46). Jo, keshtu u shtyva me teper qe te flase. Urdheri i Mbretit eshte i gjithefuqishem mbi te sunduarit e Tij. Por te paket kane qene ata, te cilet ndresa njohin fuqine e mbretit tokesor qe te vije prej siper, te kene rezistuar ne kerkesat e tij te paligjshme.

vijon......
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 11-08-2002 mė 04:57

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982

vazhdim...

Duke patur separi mesimet e Kishes si nje fare shtylle apo themeli, e cila eshte edhe shpetimi yne, hapa kuptimet e saj. Pasi e shoh si nje shqetesim te madh qe Kisha, e pajisur me privilegjet e saj te medha edhe me shembujt me te shenjte te shenjterve te meparshem, te kthehet pas tek mesimet e para, edhe te jete frike aty ku nuk ka frike. Eshte katastrofike te mendosh qe Kisha nuk e njeh Perendine sikunder Ai eshte, se ajo mund te degradoje ne idhujtari, pasi nqs ajo devijon prej perfektes edhe ne nje pike te vetme, do te jete nje shenje e vazhdueshme ne nje fytyre te qarte, duke shkaterruar me ane te pashikuarshmerise se saj bukurine e se gjithes. Nje gje e vogel nuk eshte e tille kur te shpie ne dicka te madhe, as edhe s'eshte dicka e parendesishme qe te hiqet dore prej tradites se te pareve ne Kishe e mbajtur prej paraeterve tane, sjelljen e te cileve duhet te verejme edhe besen e te cileve duhet te imitojme.
    (Ky pasazhi me te kuq u pershtatet fare mire protestanteve por edhe muslimaneve.) -Shenim nga Klod

Separi para se te filloje te flase me ju, i lyp Perendise, te Cilit cdo gje i eshte e hapur, I Cili e di edhe Kapacitetin tim te vogel edhe qellimin tim te vertete, qe te bekoje fjalet e gojes sime, edhe qe te me beje te afte te kapercej mendjen time edhe ta drejtoje ate drejt Tij, qe te ece ne prezencen e Tij drejt, e jo te anohem nga ndonje ane e djathte edhe pa e ditur te majten. E me pas i kerkoj te gjithe njerezve te Perendise, te zgjedhurit e prifterise se Tij mbreterore, me bariun e shenjte te grigjes orthodokse te Krishtit, te cilet perfaqesojne ne personin e tyre prifterine e Krishtit, qe ta pranoje punen time me miresi. Le te mos verejne padenjesine time, as edhe te mos kerkojne rrjedhshmeri, pasi jam ne dijeni te pamjaftise time. Le te marrin ne shqyrtim vete mendimet. Mbreteria e qiejve nuk eshte ne fjale por ne punera. Te zapuarit nuk eshte synimi im. Une ngre nje dore qe eshte duke luftuar per te verteten-nje dore te vullneteshme nen udhezim hyjnor. Duke u mbeshtetur pra ne te verteten thelbesore si bastun i im, po hyj ne ceshtjen ne fjale.

vijon.....
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 10-08-2002 mė 04:49

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982

vazhdim...

Jam mbeshtetur ne fjalet e vete te se Vertetes:-"Zoti Perendia yt eshte Nje". (Deut 6:4) edhe "dueht ti druhesh vetem Zotit Perendise tend, edhe duhet ti sherbesh vetem Atij, edhe te mos kesh perendira te huaj.2 (DEUT 6:13) Seirsh " mos i bej vetes asgje te gxhendur, as edhe shembeltyre te asgjeje qe eshte lart nder qiejte, apo poshte mbi dhete" (Eks 20:4). Prape "perendirat qe nuk kane bere qiellin edhe dheun, le te shkaterrohen" (Jer 10:11) Ne kete menyre iu foli Perendia ne te kaluaren Patriarkeve nepermjet profeteve edhe se fundmi nepermjet birit te tij te Vetemlindurin, me nane te te cilit beri edhe motet (kohrat). ai thote, "Kjo eshte jeta e pasosur, qe ata te mund te njohin Ty, te vetmin perendi te Vertete, edhe Jisu Krishtin te cilin ti e ke derguare". (Jn 17:3) Une besoj ne Nje Perendi, Burimin e gjithshkaje, te pafillimte, i pakrijuar, i pavdekshem, i permotshem, i pakapshem, pa trup, i padukshem, i papershkruarshem, pa forme. Une besoj ne nje Qenie mbisubstanciale, Nje Hyjni Perendi ne tre njesi, Ati , Biri edhe Fryme e Shenjte, edhe ate vetem e adhuroj edhe e lavduroj ne adhurim. Une adhuroj nje Perendi, Nje hyjni por Tre Persona, Perendine at, Perendine Bir te bere Mish (njeri), edhe Perendine Fryme e Shenjte, Nje Perendi. Nuk e adhuroj krijimin me teper se Krijuesin, por adhuroj krijesen te krijuar sikunder jam, duke marre krijimin lirisht edhe spontanisht, qe Ai te mund te ngreje natyren tone edhe te na beje pjesemarres te natyres se Tij Hyjnore. Sebashku me Zotin edhe Mbretin tim, une e adhuroj ate te veshur ne mish, jo sikur te ish nje mbulese, apo sikur te kete dale nje person i katert i Trinise- qofte larg. Ky mish eshte hyjnor edhe qendron i tille edhe pas Ngjitjes. Natyra njerezore nuk u humb ne Perendine, por sikunder Fjala e bere mish mbeti fjala, keshtu edhe Mishi u be Fjala, duke mbetur mish (njeri), duke u bere per me teper nje me Fjalen me ane te bashkimit. prandaj edhe guxoj te bej imazh te perendise se padukshem, jo si te padukshem, por si te jete bere i dukshem per hirin tone me ane te gjakut edhe mishit. une nuk i bej imazh Kreut te Perendise se pavdekshem. pikturoj mishin e dukshem te perendise, pasi nese eshte e pamundur te paraqesesh nje fryme, aq me teper Perendia qe i jep fryme shpirtit.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Me kujtohet dicka...

Kur isha ne Greqi, nje here djali im i vogel , i cili shkonte ne klasen e trete fillore me tha: Sot e kundershtova mesuesen , sepse ajo nuk na meson ashtu si ti me ke mesuar per Zotin. Kjo fjale me beri pershtypje , dhe e mora djalin tim ne preher dhe e pyeta me kujdes: Me trego se cfare tha mesuesja tende? Dhe ai me tha: Kur ndonje femije ben shamate soe dicka tjeter ne oren e mesimit, mesuesja gjithmone thote: Mos beni zhurme dhe mos u fshihni, sepse IKONA , e cila eshte e varur ne murine klases, ju shikon. Prandaj une, vazhdon djali, i thashe mesueses se : IKONa eshte vecse nje cope leter, e cila ka sy dhe nuk sheh, ka veshe dhe nuk digjon, pra me cilet sy sheh ajo? Dhe mesuesja me tha:Pusho ti ALVANOS, se ju nuk dini. Atehere une i thashe: Eshte vetem Krishti ai qe sheh dhe di cdo gje. Nuk e di , vazhdon djali, nese bera mire apo jo?
    Dhe mua pa dashur mu kujtuan fjalet e JEzusit drejtuar priftrinjve ne tempull Mate:21:15-16. Kur priftrinjte pane se femijet BROHORISNIN ne Tempull: "Hosana Biri i Davidit" , u zemeruan dhe i thane Jezusit: I digjon ti se cfare thone keta? Dhe Jezusi CITOI Shkrimin duke ju then: "Nga goja e te vegjelve dhe e foshnjave ne gji , ti ke pergatitur lavdi."
    Menjehere mora biblen dhe ja lexova djalit kete varg dhe i thashe: Ti i ke deshmuar Jezus Krishtin mesues tende dhe te gjithe femijeve ne klase. Perendia te perdori ty per te then te verteten , ky fakt te te gezoje.
    Nuk kam nderment qe te gjykoj as ikonat as ata qe i mbajne, por qellimi im eshte , ka qene dhe do te jete , te shpallurit e mesimit dhe mesazhit te fjlales se Perendise ne bibel. Shpetim dhe mbrojte ka vetem ne emer te Krishtit:
    Vep:4:11-12:
    " Ky eshte Guri qe ju ndertuesit e hodhet poshte dhe qe u be guri i qoshes.
    Dhe ne asnje tjeter emer nuk ka shpetim, sepse nuk ka asnje emer tjeter ne qiell, qe u eshte dhene njerezve dhe me ane te te cilit duhet te shpetohemi."

Romak:1:24-25:
    " Prandaj Perendia ia dorezoi papastertise ne epshet dhe zemrat e tyre, per te cnderuar trupat e tyre ne mes vete atyre, qe e ndryshuan te verteten e Perendise ne ginjeshter dhe ADHURUAN dhe i SHERBYEN : krijeses ne vednd te KRIJUESIT."
    Kur Pjetri shkoi tek shtepia e Kornelit per ti shpallur Jezusin atij dhe familjes se tij, Korneli nga PADITURIA e tij ne besim, sa sheh Pjetrin i del perpara , i BIJE NDER KEMBE, dhe e ADHURON, dhe Pjetri i thote: Vep:25:26:
    " Kur hyri Pjetri, Korneli i doli perpara , i ra nder kembe dhe e adhuroi. Por Pjetri e ngriti duke i thene: Cohu edhe une jam nje NJERI."
    Mund te lexoni:
    Vep:14:15-18.
    Perfundimisht them , se ka plote njerez te cilet duke mos njohur Shkrimin e Perendise , rendin pas gjerave te kota.
    ....nese do te njihnit Perendine dhe XHELOZINE e tij , nuk do te guxonit ..

Deshmuesi i Krishtit.

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Djalli nuk eshte ndonje garip qe te del perpara edhe te detyron te besh sikurse ai deshiron, as edhe shi prej qiellit qe te tejlag trupin kur je i pambrojte edhe ja keshtu e con diten!

Djalli eshte me dinak se kaq. Eshte perpjeke gjithmone te sulmoje nga "e djathta", andej nga nuk shihet dot.
    E per te pate sukses perdor injorancen, krenarine, te dukurit e vetes se di, madheshtine e shume gjera te tjera!

=======================================

Meqe erdhi puna tek kalamajte, edhe mua me kujtohet njehere kur nje profesor i imi, dekan ne fakt, tha ne sy te klases,pasi e dinte se une besoja, se edhe e bija e tij gjashte vjecare e kishte kuptuar "marrezine" mbi ekzistencen e Zotit, duke i thene te atit: more babi, e po ku qenka ky Zoti qe se shhim ne??
    Keshtu profesori iu drejtua klases me krenari per "pyetje-konkluzionin" e mencur te kalamanit, qe nenkuptonte se nuk ka Zot, e kete edhe femija e di!

Atehere une iu gjegja po ne mes te klases, se keshtu eshte sa kohe ne do te perdorim logjike kalamajsh ne keto pune.
    Nga kjo pergjigje fatmiresisht ai heshti, edhe me vone nuk me mbajti inat, megjithese kursi ja kerciti me nenqeshje!

Keshtu qendron problemi me shume, si puna e profesorit!
    ===========================================
    Dashakqesas, keqinterpretues, mosmirenjohes, injorante, te verber--tipike per heretiket sidomos ato protestante!

Mesuesja eshte mesuese, edhe ndoshta as qe beson, por per te gjetur ndonje menyre per te perqendruar kalamajte u shpik ndonje gje--edhe cohen "profesorat" edhe e lidhin me temen kishtare, doktrinen ortodokse!

Ajo mesuese, por ju duke fillu nga burimi, e deri tek mesuesit tuaj me te thjeshte kepusni gafa, qe meritohen te quhen te tilla, sepse kane tituj!

PROTESTANTE, UNGJILLORE E KU TA DI UNE NJA 20-MIJE EMRA QE MUND TE KENI: JENI TE PADENJE PER DEBATE NGA ANA KULTURORE FETARE BIBLIKE!
    =============================================

PYETJE!!!! PO NUK U PERGJIGJE, POPULLI I THJESHTE THOTE - SE S'KENA NEVOJE PER GOMARRLLEQE!

1)TRUPIN,MISHIN E KRISHTIT E ADHURUAN APOSTOJT E NJEREZIA E KOHES SE KRISHTIT, APO JO?

2)NQS PO, SI KA MUNDESI TE ADHUROJNE MISHIN E KRIJUAR, MATERIEN?

3) NQS TI THUA QE JO, ATEHERE DO TE SJELL PJESET NGA UNGJILLI, E ME PAS MOS NA HUMB KOHEN KOT!
    ===========================================

Edhe degjo KLLASA PUNETORE KORCARE, se te jesh i sigurte se nuk jam i rrangut tend e po deshe mund te bejme ndonje provim per njohje biblike!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 11-08-2002 mė 04:28

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982

vazhdim...

Kundershtaret thone se: Perendia e urdheroi Moisiun, ligjdhenesin aty ku : "Duhet te adhuroni e ti faleni atij Zotit Perendise tend, edhe vetem Atij, edhe te mos besh per vete ndonje gxhendje te asaj qe eshte lart ne qiejte, apo poshte mbi dhete."

ata gabojne ne te vertete, duke mos njohur shkrimet, pasi shkronja vret, ndersa fryma jep jete-duke mos gjetur nder shkronja kuptmin e fshehur. Une do te mund tu thosha ketyre njerezve me te drejte, se Ai qe u mesoi juve kete, do tu kete mesuar edhe kete tjetren. Degjoni interpretimin e Ligjedhenesit tek Deutoronomi: "Edhe Zoti te foli nga midis zjarrit. Ti e degjove zerin e fjaleve te Tij, por ti nuk pe krejtesisht asnje forme." (Deut 4:12) Edhe pak me tutje: "Beni kujdes per shpirtet tuaj. Nuk pate ndonje ngjashmeri diten qe Zoti Perendi u foli juve ne Horeb, prej midis zjarrit, perderisa te mos duke qene te mashtruar te beni ndonje gdhendje te ngjashme, apo imazh te mashkullit apo femres, ngjashmeri te ndonje kafshe mbi dhe, apo zogu qe fluturon nen qiell." (Deut 4:15-17) Edhe serish, " Perderisa ndoshta, duke ngjitur syte tuah drejt qiellit, sheh diellin edhe henen, edhe te gjithe yjet e qiellit, edhe duke u mashtruar, gaboni duke i adhuruar edhe sherbyer atyre." (Deut 4:19)

Sic e shihni ajo qe po synohet eshte mosadhurimi i krijeses me teper se Krijuesi, te mosdhenit e te te falurit me adhurim pervecse Atij vetem. Me falje si pasoje, Ai nenkupton gjithnje faljen me adhurim. Pasi serish, Ai thote: "Nuk duhet te kesh perendi te huaj vec meje. Mos i bej vetes ndonje gdhendje, apo ngjashmeri. Mos i adhuro ato, as mos iu sherbe, pasi Une Jam Zoti Perendia yt." (Deut 5:7-9) Edhe serish, "Permbysi Altaret e tyre, edhe thyeji statujat e tyre; digji gxhendjet e tyre me zjarr edhe beji copa idhujt e tyre. Pasi ti nuk duhet te adhurosh asnje perendi te huaj." (Deut 12:3) Edhe pak me tutje : "Mos i bej vetes perendi prej metali" (Eks 34:17)

Sic e shihni, Ai po ndalon berjen e imazheve persa i perket idhujtarise, edhe se eshte e pamundur ti besh imazh te Perendise se pamatshem, te papershkrueshem e te padukshem. Ju se keni pare ngjashmerine e Tij, thote Shkrimi, edhe kjo ishte deshmia e Shen. Pavlit, kur po qendronte midis Aeropagut: "Prandaj, duke qene i dale prej Perendise, ne nuk duhet ta imagjinojme Hyjnine te jete prej Floriri, argjenti, guri, artit te te gxhendurit, edhe mjeshtrise se njerezve." (Vep 17:29)

Keto urdheresa iu dhane judejve per shkak te perkatesise se tyre ne idhujtari. Neve tashme, ne te kundert, nuk jemi ne carqet e ngrejtura. E thene teologjikisht, neve na eshte dhene te menjanuarit e gabimit supersticioz, edhe te qenurit me Perendine ne njohje te se Vertetes, te adhuruarit vetem te Perendise, edhe te gezuarit e plotesise se njohjes se Tij. E kaluar shkallen e foshnjerise, edhe kemi arritur perfeksionin e te qenurit njeri. Ne e marrim mendjen tone prej Zotit, edhe e dime se c'duhet imagjinuar e cfare jo. Shkrimi thote, "Se keni pare ngjashmerine e Tij" (Eks 33:20)

vijon....

i/e regjistruar Maska e huggos
    Anėtarėsuar
    02-08-2002
    Vendndodhja
    Hell-As
    Postime
    869
    Re miq !

Nuk kam ndonje gje per tani per tani per te thene per temen, por ju lutem pak me kujdes me fjalorin...

Pohoni dhe Mohoni njekohesisht gjera te njejta...

me respekt
    huggos
    detyra ime ėshtė qė me gjithė fuqinė time t'i shėrbej kėtij brezi; duke bėrė kėshtu, njėkohėsisht, kam dhėnė kontributin tim mė tė mirė edhe pė brezin e ardhshėm... - george mueller

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Me i gjykuar dhe i pembajtur.

Klodi, shpeshhere shoh se midis meje dhe teje ka nje fryme jo paqtuese, cka tregon se kjo fryme nuk vjen nga Perendia.
    Me shkrimin qe solla , nuk kam qellim qe te konfrontohem me ty , dhe me kedo qofte. Une mund te te deshmoj pa frike nje gje: Qe mesuesja ishte ortodokse, per kete jam i sigurte, por nese ishte apo jo e krishtere, kete nuk e di. Por simbas analizez qe ju i beni kesaj mesueseje, del se ajo nuk eshte e krishtere. Diku ne nje shkrim kam thene: Mund te jesh protestant, orthodoks apo katolik, por kjo nuk do te thote se ky fakt te ben te krishtere.
    Po keshtu nepermjet mesueses, une nxora mesimin qe ajo mer ne kishen orthodhokse, rreth IKONAVE. Te pakten ne Greqi , pjesa me e madhe e orthodhoksve, me te cilet pata mundesi qe te bisedoj, kishin te njejtin mendim me mesuesen. Nese do te jetoje ne Geqi per nje kohe relativisht te shkurter, do te shihje se mjaft ordokose, kane nje mesim te gabuar rreth ikonave. Qe te bindesh per kete gje: Pyeti me radhe te gjithe miqte e tu orthodokse , se cfare eshte ikona per ta, dhe shume shpejt dote maresh nje pergjigje , qe duke e ballafaquar me shkrimin e Shenjte biblen, do te shohesh se kush gabon .
    Le te hedhim nje kendveshtrim ne dhjaten e vjeter , dhe le ti referohemi konkretisht Ligjit te Perendise. Le te shohim tek
    Eksodi:20:3-4: Perendia thote:
    Nuk do te kesh perendi te tjera, perpara meje.
    Nuk do te besh SKLUPTURE ose SHEMBELLTYRE te asnje gjeje qe ndodhet aty ne Qiejt, ose ketu poshte ne toke, ose ne ujrat nen toke."
    Ne kete pike te Ligjit te Perendise ne shohim se ,Perendia e ndalon Njeriun Besimtar , (dhe jo thjesht vetem IZRAILITET), qe te bejne SKLUPTURA, ose shembelltyra te cdo gjeje qe ndodhet nder QIEJ dhe cdo gjeje qe ndodhet ne tOKE dhe nen TOKE. sic shihet konkretisht , Perendia ndalon ne menyre kategorike , pa ekujvoke, ndalimin e berjes se Shembelltyrave , nga cdo BESIMTAR qe njeh dhe beson tek Perendia Jehovah.
    I nderuar Klodi , ju thoni se ne kete Ligj te Perendise, perjashtohen Ikonat . Nese e lexon Ligjin me vemendje dhe pa "Ndikim" ,do te shohesh se Perendia e ndalon besimtarin qe te mos beje ASNJE GJE: shembelltyre qofte apo sklupture. Por qe te bindesh,le te vijme para nje fakti, te cilen bibla na e shpreh dhe deshmon shume qarte.
    Pyejta ime eshte:
    Qe ne momentin qe Perendia i dha Kombit te Izraelit Ligjin e tij, nepermjet Mojsiut : a kemi prej Izrailiteve, IKONA ,( ne shqip:Piktura ose skluptura), ku te ishin te vizatuara fytyra e Mojsiut, fytyra e Aharonit dhe e gjithe atyre, te cilet e udhehoqen populline Izraelit deri ne ardhjen e Krishtit? Perse nuk kemi IKONA ne ate kohe. (gjithmon flas per piktura ose skluptura qe kane te bejne me besimin e vertete tek Perendia i vertete Jehovah)?
    Pyetja tjeter eshte:
    Qellimi i Ligjit te Perendise , ne lidhje me SKLUPTURAT apo pikturat dhe Shembellesat , qe Perendia e ndalonte populline tij ti bente, kishte te bente thejsht vetem me ato Skluptura dhe shembellesa, te cilat ishin PAGANE dhe vinin si rezultat i kombeve pagane?
    Me kete dua te them se, nese ne ligj te Perendise behej fjale per MOSBERJE vetem per nje numur te "kufizuar" SHMBELLESASH, te cilat adhuroheshin prej Paganeve, atehere : perse MOJSIU e te tjeret me pas, nuk e kishin mesuar dhe lejuar Kombine Izraelit, qe ai te bente IKONAT simbas BESIMIT te tij? Ju thoni se IKONAT (JOPGANE por Ortododkse) jane te lejueshme prej Zotit , atehere: Mojsiu nuk e dinte kete fakt ? Perse ai e mesoi populline Perendise qe te mos bente IKONA, qofte Pagane, qofte dhe Jopagane. Mos valle ketu kemi te bejme me "dy" kuptime te ligjit, ndryshe per kohen para ardhjes se Krishtit dhe ndryshe per kohen pas ardhjes se tij??
    Cfare tha JEzusi per kete fakt?
    Jezusi tha: " Une nuk erdha per ta shfuqizuar LIGJIN ose profetet....deri sa qielli dhe toka te kalojne , asnje PIKE dhe PRESJE , e LIGJIT nuk do te kalojne , para se te plotesohet gjithshka."Mateu:5:17:Pra kjo tregon se Ligji i Perendise eshte i njejte , si ne kohen e Mojsiut, po keshtu edhe ne kohen tone, qellimi i tij nuk ndryshon sipas shijes se njereve.
    Mosberja e IKONAVE prej popullit te Perendise, vinte si rezultat i zbatitmit te LIGJIT apo dickaje tjeter???
    Por le te shohim ne kohet e mevonshme, mbas ardhjes se Krishtit. Si verpoi Pjetri ne lidhje me zbatimin e kesaj pike te Ligjit te Perendise? Veprat:10:1-48:
    Pjetri kur pa se Korneli i ra nder kembe atij, dhe e adhuroi, ju drejtua me fjalet : "mos e bej kete sepse edhe une jam njeri "
    Ku u mbeshte Pjetri, ne cilen pike te LIGJIT???
    Po keshtu kemi apostullin Pal , i cili predikoi jashte izraelit nder kombet pagane. Kur ai sheroi dike ne Listria, icili ishte nje ulok , Paganet ju turen pas dhe filluan ti adhurojne, por Pali dhe Barnaba , GRISEN RRobat , (simbas Ligjit) dhe ju than atyre: Edhe ne jemi njeres si ju, me te njejten natyre."
    Ku e mbeshtet Pali kete mesim, ne cfare pike te Ligjit? Ketu vertet ata qe deshen ti adhuronin ishin Pagane , dhe nuk e njihnin te verteten e Perendise, por eshte e rendesishme qe te shohesh veprimin e nje te Krishteri , sic ishte Pali. Ai ju dha nje mesim te drejte paganeve , qe me pas shume prej tyre u bene te krishtere, dhe ju tregoi se i vetmi qe duhet adhuruar dhe bekuar eshte Perendia JEhovah , Zoti Jezus Krisht, sepse Ligji i Perendise , i dale nga goja e Perendise, e ndalon nje besimtar te krshitere qe te adhuroje krijesen ne te gjitha format dhe menyrat. Por: kur Pali dhe Pjetri ne Bibel, me mesojne se i vetmi qe duhet te adhurohet eshte vetem Perendia Zoti Jezus Krisht, atehere: si une mund te besoj se nje Ikone e Palit apo e Petrit eshte nje dicka e shenjte per mua , dhe mbajtja dhe perulja para saj , me jep mua besimin e vertete?????
    Une solla fjalet e Pjetrit dhe te Palit, po keshtu solla faktin se: perse Mojsiu e te tjeret pas tij, nuk lejuan berjen e ikonave te tyre prej popullit te Perendise? Kjo verteton plotesisht faktin se, Perendia e ndalonte nje gje te tille, qofte kjo ikona e Mojsiut, a Aharonit apo e Pjetrit.
    Keshilla ime per kedo te krishtere , i cili kerkon te mesoje te verteten prej Shkrimit eshte: Lejoje Frymen e Perendise, te te zbuloje " Arin e Kulluar", Fjalen e Perendise. Psalm12:6:
    I nderuar Klodi, perpiqu qe te jesh me konkret ne diskutimet e tua , dhe jo te shprehesh me shprehje te padenja per nje te krishtere. Kujto se jane te shumte ata qe ndjekin shkrimet tona dhe qellimi i cdo te krishteri eshte: te shpalle Krishtin.
    Sa per ikonat apo tjeter gje , nuk kam te drejte qe tju gjykoj dhe tju ndaloj, por duhet te shpall te verteten e bibles. Nuk solla para jush as mesimin protestant apo dicka tjeter, por vetem u mbeshteta ne bible dhe deshmova fjalet e bibles, drejtuar vetem te krishtereve. Bibla thote se njeriu do te gjykohet prej asaj qe ka deshmuar dhe ka folur,
    Deshmuesi i Krishtit.

Ndryshuar pėr herė tė fundit nga deshmuesi : 11-08-2002 mė 16:30

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Ashtu sikurse une e di qe ti je protestant, por e di edhe qe kjo s'ka te beje me te qenit i krishtere fare, por perkundrazi me ate te antikrishtere!

Tema nuk eshte debative nga ai qe e ka hapur, por eshte nje artikull,keshtu qe si ne moshe qe je mos u sill njelloj si meata protestante qe jane 18-vjecare!

Prandaj nga thembrat majat edhe ec!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 12-08-2002 mė 04:57

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Edhe dickadeshmues! Pyetjes qe te kam bere me qe me je drejtuar nuk i je pergjigjur!

S'eshte surprize, por sorrollatesh me tematika te mesuara permendesh ne oret e shumta te parazitizmit llafazn protestant!

Verejtje-nqs Krishti se paska rrenuar ligjin, por plotesuar ate, perse mohoni temujt fizike, dmth godinat e shnjta Kishtare edhe shume mesime te tjera me ndikime nga ligji? Edhe keni per borxh ne menyre te parespekte te adhuroni edhe neper banja Zotin fale injorances shpirterore!

Po misherimi i Krishtit pra, a eshte ne kundershtim me ligjet e DHV?

Pse Thomai iu perul e adhuroi Krshtin ne mish? Adhuroi Krishtin njeri? Materien? Perese nuk i tha, une te adhuroj ty si Perendi jashte trupit tend te krijuar njerezor?!

Pergjigjuni pyetjeve te mija ndryshe me lllafazanlliqe keto pune nuk sosen, e une s'kam nevoje te respektoje ne hipokrizi ata qe fyejne ligjin e mesimin hyjnor!

Kush mohon mesimin mbi ikonat, mohon vepren e Krishtit ne mish? Shpetimin e natyres frymoro-materiale te njeriut, clirimin e natyres 9per te cilin flet Shen pavli), mohon vete natyren hyjnoro-njerezore te Krishtit!

Prandaj edhe Kisha e feston diten e fitores mbi ceshtjen e ikonave ne herezine ikonoklaste te Leon Isaurit ne diten e pare te Kreshmes se madhe, se ne kete fitore realisht permblidhen te gjithe dogmat e verteta te mbrojtura deri ne ate kohe nga Kisha neper sinode te ndryshme!

Pergjigjuni pyetjeve-une s'kam nevoje per vargje e mesimet tuaja, dua vetem pergjigje!

Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Mocioni, Berisha flet pėr gjithēka, por jo pėr Fazlliē
    Nga njemik nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 47
    Postimi i Fundit: 19-12-2008, 10:44
  2. A po realizohet teoria e konspiracionit hebre?
    Nga DEN_Bossi nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 20-11-2006, 12:27
  3. Gjergj Kastrioti sipas pikėpamjeve antishqiptare
    Nga Davius nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 77
    Postimi i Fundit: 28-04-2006, 12:45
  4. Kryeministri i Kosovės jep dorėheqjen
    Nga rudo nė forumin Portali i forumit
    Pėrgjigje: 227
    Postimi i Fundit: 14-11-2005, 08:52

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •