Close
Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 37
    Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Hic o Eni, ja keshtu ka plasur sherri!

E di cke ti, do na besh ca topuza nga ato pemet e tua ti se na duhen!

Jo per gje po mbase u vine mend disave nga trullosja!

Po ti c'ne me keto pyetje te shkurtra, mos ke dal gje me pushimin pese minutesh nga forumi fetar, se e di ti...ka gallate!

Shpirt i Lirė
    Anėtarėsuar
    15-04-2002
    Postime
    898

Klod

po me dukesh i nervozuar !!!

Nuk po bej pushim 5 minutesh ketej nga feja, se ka gallata, e kunderta do thoja une, s'me vjen hic per te qeshur kur lexoj ketu.

Do pyetje te gjata ti ?

Te bej une sa te duash, vetem mos u nevrikos e rri i qete se te kam me merak ketu tek feja.

pyetja1 = cfare & ku, ke studiuar ti?
    mqs lexova se Teologjine e ke pasur 10!

pershendetje!

p.s.
    1 pyetje per sot, te tjerat ditet qe vijne.

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    O Eni, po nuk ta tha Keta Papa, qe nuk me pelqen prezantimi keshtu haptas, edhe se keto pyetje i perkasin catit privat?

Une nuk jam fare nervoz, sidomos me ty njehere, por thashe vetem se naduhen disa topuze, jo qe te shfryjn nervat une,por qe tu vine mend atyre, se as nuk shohin, as nuk lexojne e te gjitha qe ua thone te tjereve me akuza i kane vete!

Une e di qe shkrimet e pergjigjet mund ti dalloje vetem nje qe eshte thelluar pak ne keto tema me pare, e ka harxhuar kohe!

Ai qe e ka bere kete, nuk do ta kete te veshtire te dalloje se niveli fetar protestant, qe ata e quajne njohja biblike, eshte shume e papjekur, naive edhe e rrezikshme te pakten psiqikisht!

Edhe meqe ra fjala, ketu nder protot une kam pare edhe disa me shenja te semundjeve psiqike!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Me duhet tju kerkoj falje per nje lapsus.

Me duhet tju keroj falje per nje lapsus. Tek Posti i juaj 13=te pika 1-e. "ju thoni: njerezit dhe apsotujt adhuruan Krishtin..", ndersa une e lexova: Njerezit dhe apostujt adhuruan Kishen. Keshtu qe ju kerkoj falje per "akuzen" qe une bera ne emrin tend.
    Ndersa per shpjegimet e tjera, cdo gje qendron si me pare.
    Ne lidhje me Krishtin , mendoj se ju nuk kini nje njohje te plote.
    Ju pyesni: kur Thomai e Adhuroi Jezusin , e adhuroi ate jashte "MISHIT apo ne mish"? Per anallogji po ju them dicka nga Dhjata e vjeter. NE tempull ishte nje vend qe quhej Vendi shume i Shenjte, dhe atje vetem kryeprifti kishte te drejte qe te bente sakrificen , pra vetem atje ne ate "VEND" (dhe azgjikundi tjeter) ishte Prazenca e Perendise. Pra prifti nuk mund te shkonte ne nje vend tjeter te Tempullit dhe ta bente kete sakrifice. Po KEshtu edhe Thomai, ai e adhuroi Jezusin Fizikisht , sepse ne te Ishte mishezuar Fjala Perendi.
    Gjeja qe do te me pelqente tek ju , do te ishte: Te jeni me i permbajtur dhe te mos paragjykoni te tjeret. Askush nuk ka te drejte qe tju gjykoje ju, po keshtu edhe ti, per besimin dhe doktrinen qe ndjek gjithsecili.
    Le te ndalemi tek Pyejta juaj.
    Me lejoni qe tju bej disa pyetje:
    1-Nese Fjala , Personi i dyte i Trinise, nuk do te ishte tek Jezusi, do ta adhuronin njerezit ate? Neqofte se Jo, perse?
    2-Nese judenjte do ta kuptonin se, tek njeriu Jezus banonte Fjala , Personi i dyte i TRinise, do ta kryqezonin?
    Ka dhe plot pyetje te tjera por mendoj se keto jane mjaft.
    Tek MAt:16:13-17. Jezusi i pyeti dishepujt e tij rreth rvetvetes, duke ju thene :Kush thone njerezit se jam une?
    Qe te mos zgjatem, mendimi i njerezve ishte: Pamja e jashtme , dmthne, njerezore e Jezusit, duke e quajtur profet, mesues, e tjere.
    Ky fakt tregon se "SYTE" e njeriut nuk mund te shohin dot Perendine. Por le te shohim mendimin dhe deshmine e dshepujve. Jezusi i pyeti atehere dishepujt e tij: Po ju kush thoni se jam? Dhe Pjetri tha: Ju jeni Krishti, Biri i Perendise se Gjalle. Ketu kemi nje deshmi krejt te ndryshme me ate te njerezve . Perese kemi dy deshmi te ndryshme per te njejtin njeri? Deshmija e para vjen si rezultat i mendjes, aftesise dhe llogjikes njerezore, ndersa deshmija e dyte , nuk e ka burimin prej njeriut. Prandaj dhe Jezusi i tha Pjetrit: Kete fakt ta zbuloi Ati im ne qiej, dhe jo njerezorja.
    Pyejta eshte: Ishte Jezusi Profet? Po. Ne fund te Ungjillit te tij ne kemi Profecite e diteve te fundit.
    Ishte JEzusi Mesues dhe Rabi? Po. Mesimet e JEzusit jane Baza drejt njohjes se Perendise. Por nese do te ndalemi vetem deri ketu, ne mohojme Perendine te ardhur ne Mish. Ky fakt e shtyvi Jezusin qe tju thote apostujve dhe Filipit: Kush me ka pare mua , ka pare Atin tim, une dhe Ati jemi nje. Pyetja eshte:
    Ne cfare gjeje thote Jezusi , Une dhe Ati jemi nje: ne ate FIZIKE, apo FJALA Personi i dyte i Trinise, eshte nje me Atin Perendi?
    Po keshtu JEzusi shume here ju thoshte farisenjve: Mos me besoni mua, por besojuni veprave qe une bej , te cilat jane nje deshmi per te treguar se kush une jam. Cfare kuptim kane keto fjale te Jezusit? Cfare do te tregoje JEzusi ME fjalet: "Mos me besoni MUA" , mos i besoni kujt : Njeriut dhe pamjes se tij fizike , apo Fjales Perendi? Veprat e Jezusit ke deshmonin: Njeriun fizik , apo Perendine te veshur tek njeriu?
    Farisenjte nuk mund te shihnin dote "BRENDA "Jezusit, ata nuk mund te shihnin dot FJALEN Perendi te mishezuar tek NJEriu Jezus. Pra ata ishin te fokusuar vetem tek Personi fizik , njeriu Jezus. Ndersa krejt ndryshe eshte me nje besimtar te Krishtere. Ai sheh tek Jezusi, Zotin Perendi , te mishezuar ne trupin Njerzor, dhe ky "Shikim dhe keta sy" i jepen atij prej Perendise.
    Te adhurosh Jezusin do te thote te Adhurosh Perendine, dhe jo te fokusohesh tek NJERIU. Ne adhurojme Jezusin e Ardhur prej Qiejve , i cili e veshi dobesine njerezore, duke mare formen e njeriut, dhe duke u bere njeri, por e megjithse e veshi njeriun , ai Ishte Perendi. Lexoje fillimin e Ungjillit pas Gjonit. Gjoni thote : Ne fillim ishte Fjala, dhe Fjala ishte me Perendine , dhe Fjala ishte Perendi. Pra Gjoni thote se Fjala , edhe perpara se ta vishte njeriun, ishte Perendi: A nuk e adhuronin Izrailitet? Por edhe me pas kur Ai e veshi njeriun: A nuk eshte Perendi dhe a nuk e adhurojne ate te krishteret ? Azgje nuk ka ndryshuar , sepse Perndia nuk ndryshon , Ai eshte i njejti si dje, sot edhe prgjithmone.
    Thomai e adhuroi Jezusin per faktin se, ai, nuk u fokusua tek Njeriu, ashtu sic vepruan judenjte. Ai perkundrazi pa Perendine te ardhur ne mish te njeriut, pra kete zbulese ja dha Ati , dhe keshtu ai u perunj para Perendise dhe e Adhuroi ate. Ai e adhuroi dhe e pranoi Perendine , ashtu si Zoti Perendi ju Paraqit . Po keshtu Abrahami , Mojsiu e tjere , e adhuruan Zotin Perendi, ashtu si Zoti ju Paraqit.
    Keto jane mesime te veshtira per tu shpjeguar. ASnjehere nuk mund ta ndash njeriun Jezus nga te qenit Perendi.
    Vete Jezusi thote ne mjaft raste per veten e tij: "Biri i njeriut." Dhe ne mjaft raste te tjera per vetene tij thote: "Biri i Perendise." CFare kuptim kane keto dy deshmi te JEzusit? Pergjigjen na e jep vete apostulli Pal tek Letra e romakeve. Romak:1:3-4:
    Ai thote se Jezusi ishte i lindur nga fara e Davidit , simbas MISHIT, dhe Biri i Perendise, simbas Frymes se Shenjte.
    Se fundi do tju benja dhe nje pyejte te vetme: Tek Gjon:4: 24: Jezusi thote:
    "Perendia eshte Fryme dhe ata qe e adhurojne , duhet ta adhurojne ne fryme dhe ne te vertete."
    Cfar kuptoni me kete thenie, te then nga goja e Jezusit?
    Une e kuptoj arsyen tuaj. Ju kerkoni me cdo kusht qe te nxirni s se, edhe Materja duhet ADHURUAR, per faktin se Jezusi u Adhurua Fizikisht, dhe keshtu te nxirni Adhurimine IKONAVE(materje) si ne mesim te drejte. Kjo eshte puna juaj, dhe une nuk mund tju gjykoj dhe tju ndaloj, sepse kush jam une ?
    Por Ki parasysh nje gje: Perendia eshte Fryme dhe adhurohet ne Fryme.
    Nuk kam nderment qe te bej nje debat pa "buke",
    Jezusi per mua eshte Zot e Perendi, dhe une e adhuroj ate , sepse ai eshte Fjala Perendi i veshur ne njeriun . Dhe une e pranoj ate ashtu sic ai ju rrefye Njeriut, ne mish e ne gjak, ne fytyre dhe ne pamje te njeriut. Do te ishte e pafrytshme nese une do te adhuroja nje ikone te bere prej dores se njeriut, per faktin se Jezusi eshte BRENDA meje , ne ZEMREN time dhe une flas me te cdo dite, dhe i kerkoj ndihme cdo dite. Nuk mendoj se Ikona do te shtonte ndonje gje me teper tek une. Per kete Jezusi tha: Zbulesa:3:20:
    " Ja une qendroj tek dera (Zemera) dhe trokas; nese dikush DIGJON zerin tim dhe te hape deren(zemren), une do te HYJ tek ai dhe do te ha darke me te dhe ai me mua".
    Pra nese Jezusi eshte BRENDa teje , ske pse e kerkon ate jashte teje,
    Perpiqu qe te vish ne paqe nese je biri i paqes, dhe mos kerko as TOPUZ , per te na sjelle ne ne vete. Sepse prej FRUTIT njihet pema qe eshte ne ju.
    Deshmuesi i Krishtit.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga deshmuesi : 13-08-2002 mė 20:53

i Krishtere Maska e i krishteri
    Anėtarėsuar
    01-05-2002
    Vendndodhja
    itali
    Postime
    660

ja se ēfare thote BIBLA

Jo ēdo kushe qe me thote Zot, Zot, do te hyje ne mbreterine time, por te gjithe ata qe bejne vullnetin e ATIT tim

ēfare do te thote te beshe vullnetin e Perendise

1) Nuk do te keshe Perendi te tjera perpara meje. Nuk do te beshe skulpture ose shembelltyra te asnje gjeje qe ndodhet aty ne qiell, ose aty poshte ne toke, ose nen ujra nen toke nuk do t'ju perulesh atyre e as ti sherbesh, sepse une jam nje PERENDI GELOZ!Eksodi 20:3-5

2) Ne fakt nje eshte Perendia edhe nje eshte ndermjetesi midis PERENDISE edhe njerezve; JEZUS KRISHTI njeri! 1tim2:5

3) Duhet pra qe nje Peshkop te jete ipatemete, burri i nje gruaje te vetme...njeri qe qeveris mire familjen e vet edhe i ka femijet te bindur me ēdo lloj miresjellje...edhe bashkeshortoret e tyre te kene dinjotet..."! 1tim.3:1-11!!!

4) Edhe Fryma e thote shkoqur sepse ne kohen e fundit...do te ndalojne martesen edhe do te urdherojne qe mos te hane ushqimet qe Perendia krijoi. 1tim 4:1-5!

etj etj. keto jane prej disa gjerave qe katoliket i shkelinpor jo vetem katoliket por edhe ortodoksit. thuhet te mos beshe statuja edhe imazhe edhe me keq kur ato adhurohen(kush nuk ka syte e Perendise nuk mund ti shikoje keto gjera). Jezusi eshte Ai qe mund te na ēoj tek Perendia edhe jo maria, pjetri, agostini etj (lexoni 1korintasit 3:1-9)

Feja qe nuk te bene edhe eshte e ndaluar qe nje peshkop te martohet sepse perndryshe nuk mund te behet peshkop eshte feja katolike. ketu duhet qe te hedhim poshte fjalen e Perendia edhe tju degjojme juve apo...?

e metmja fe qe ne diten e kuarezimes(te premten) ndalohet qe te hash mish. e ēfare thote fjala e Perendise(ketu futen edhe myslymanet qe ndalojne qe te hash mishin e derrit), qe duhet te mos ra hash apo qe ta hashe???

per kesaj adhe mesimi mbaroj do te degjohemi javes tjeter me keto mesime, rrefimin tek prifti, per pagezimin e femijve, te sjellesh mbi kurriz ne nje proēesjon, nje ikon apo nje statuje. a jane keto nga Perendia, per me teper ne mesimin e ardhshem. naten e mire edhe Zoti ju bekofte!!!
    Tani pra keto tri gjera mbeten:
    Besimi, Shpresa dhe Dashuria;
    Por me e madhja nga keto eshte
    DASHURIA

Zoti ju bekofte te gjitheve

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Ja pergjigjet!

1) shembulli qe ke sjelle me te shenjten e te shenjtave ne DHV, mua me duket se nuk ka vend ne pergjigjen tende. Pse?

Sepse kryeprifti nuk vajti atje te adhuroje vendin (te shenjten e te shenjtave) edhe Zotin njekohesisht! ndersa tek rasti i Krishtit, qe une do ta quaja marrezi, te krahasohej me me ate te Tempullit, shohim se njerezit e besuan se kush ishte edhe rane para mishit te tij, trupit te tij te krijuar edhe e adhuruan, pa bere dallim te natyres se tij njerezore me ate hyjnore, pra me fjale me te thjeshta pa i thene Krishtit, adhuroj hyjnine tende, por jo natyren tende njerezore!

Apo jo? Pergjigju nqs s'eshte keshtu!
    ==============================================

Tashti, ke bere disa pyetje qe mua me duken se jane te palidhura me temen edhe te papjekura, por meqe te kam dhene fjalen se do ti pergjigjem, po vazhdoj.-----Pyetja jote e pare:

1) Nqs Fjala personi i dyte i trinise, nuk do te ishte tek Jezusi, do ta adhuronin njerezit ate? Nqs jo, perse?

Pergjigja ime:- se pari serish me duhet te them se kjo pyetje nuk ka te beje me temen ne nje mase te pjekur, megjithate pergjigja eshte se nqs fjala nuk do te ish ne personin njerezor Krisht, natyrisht qe njerezit nuk do ta adhuronin Krishtin si njeri!

Tashti, nuk e di nese e kupton, por argumenti qe sjell del kundra teje! Ku? Pikerisht, meson Kisha ortodokse, se Fjala, Personi i dyte i Trinise, morri mish, trup njeriu, Krishti, prandaje dhe ne qe e besojme nuk bejme dallim, vecim apo ndarje te natyres se tij njerezore me ate hyjnore, sepse Krishti Perendi-njeri ishte nje person edhe jo dy!
    Per kete arsye ne themi se materia me ardhjen e Zotit ne te, u lavderua, u kthye ne hirin e pararrenies se Adamit, kur materia ishte nje ene hiri, harmonie, nje "liber" qe deshmonte me qarte se sot mbi Ate qe e skicoi.
    Edhe Krishti Perendi-njeri ishte Ikona e Perendise se padukshem. Per aq sa mund te bashkohej hyjnorja me njerezoren, kjo u be ne maksimumin edhe plotesi ne personin e Krishtit!
    Ky eshte njeriu i pare edhe i vetem te cilit mund ti thuhet se eshte Perendi, edhe pse ajo qe shihnin ishte vetem mishi, trupi, ana e jashteme e Tij: edhe nga ana tjeter eshte i vetmi rast, kur njerezit mund te thoshin se Perendia eshte njeri.
    Pra, sic edhe Shen. joan Damaskinoi desh te thosh, por ju nuk patet durim te lexonit, Kisha meson se ne misherimin e Fjales, u "thye" pamundesia per moskomunion, mosparje te Zotit, edhe bashke me te, u thye edhe ligjet qe ndalonin perpjekjet njerezore te paramisherimit te Krishtit, per ta paraqitur ne menyre te dukshme Zotin, neper figura, apo gdhendje!

Ne mekatin e pare, pasojat qe erdhen prej tij, vdekja, sollen nje vdekje jo vetem fizike, por edhe ate te komunionit me Zotin. Njerezit nuk e shihnin me zotin, sikunder e pane ne Eden; trupi ne vend qe te ndihmonte shpirtin ne shenjterim, u kthye kunder tij; natyra qe deri me atehere deshmonte mese qartazi per lavdine e Zotit, edhe miresine e tij, tashme e bente kete me teperi, calonte edhe ish bere pjeserisht edhe "rebeluese" kunder njeriut ( "prodhon gjemba", katastrofat etj)
    Ndersa ne misherim te Krishtit, kemi nje rikthim te ketyre hireve te humbura.

2) Pyetja jote e dyte: Nqs judenjte do ta kuptonin se Krishti ishte Mesia, a do ta kryqezonin?

Pergjigja ime :--Patjeter qe jo. Por edhe kjo flet serish per nje fakt ne favor te ikonave.

Pse judenjte se pranuan Hyjnine e Krishtit ne nje mish njerezor?
    Pikerisht sepse ata gjykuan, se askush nuk mund ta shohe Zotin!
    Zoti nuk shfaqet ne menyra te dukshme, prekshme per te gjithe njerezit, madje per asnje! Prandaj edhe Njeriu-Perendi Krisht, ne baze te ligjeve te Moisiut (sic i paraqesnin judenjte), po ato ligje qe ju permendet nga eksodi per mos berjen e imazheve, e mosbesuan Krishtin!

Edhe ata kishin te drejte, sepse me misherimin e Perendise, ai tashme eshte i dukshem ne mishin e Krishtit, e derisa eshte i dukshem, Ai mund te vizatohet, paraqitet neper imazhe!

Mendoni per nje cast, nese Krishti do te jetonte sot, ne kohet e mjeteve elektronike, anuk do te kishit filmuar ju ate, edhe do te thoshit se ky (filmi) eshte Krishti, Perendia-njeri?

Madje po te kishit mundesi a nuk do te benit nje fotografi me te, edhe prape tu thoshit shokeve qe se kane pare, se ja ky eshte Krishti Perendia i misheruar?

Ne nuk i adhurojme ikonat!

Ikonat jane vetem nje shprehje nderimi per Krishtin edhe ata qe arriten te beheshin si Krishti (shenjtoret), duje perdorur te drejten edhe privilegjin se ne mund ti paraqesim ata, sepse ajo qe ish e padukshme e u be e dukshme.

Ato perdoren si ndihmuese te shqisave fizike ne adhurim.

Sikurse mendimet shpirterore shenjterojne shpirtin, po kete privilegj e ka edhe materia tashme, per te ndihmuar ne shenjterim materien, ikonat shqisat fizike te njeriut, edhe keshtu njeriu adhuron ne plotesi fiziko-frymore!

Cenim i njeres prej ketyre dy vetive ne adhurim cenon mesimin e misherimit te Krishtit!

Ato pikat pas pyetjeve nuk ke patur nevoje ti sjellesh se nuk ishin vendosur ne pyetje apo diskutim.

Une pergjigjet fillestare po le me kaq, ne varesi te pyetjeve tuaja, megjithese nuk me behet hic qejfi, qe nuk me late te mbaroje shkrimin. Une nuk do te me pelqente ti ushqeja vetes se une do te pergjigjem per mesimet Kishtare, kur kjo eshte bere tashme nga shenjtore te Kishes! Ajo qe une mund te beje, eshte vetem qe te shpjegoj nqs dikush nuk kupton se cfare thone shenjterit per pika te ndryshme!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 14-08-2002 mė 07:18

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Klodi.

Se pari me fal se ky shkrim eshte pak i gjate, por do tju lutesha qe ta lexonit deri nefund.
    E lexova me vemendje pergjigjen tende, dhe me duhet te bej vetem disa nderhyrje.
    Ne shembullin qe ju dhashe me "Vendin shume te shenjte ne tempull", nuk desha tju tregoja nese kryeprifti bente adhurim apo jo. Desha tju tregoja se , pikerisht ne ate Vend te shenjte ishte prezenca e Perendise, dhe prifti kur vinte perpara Zotit , duhej te vinte pikerisht ne ate Vend.
    Cfare anallogji ka kjo me adhurimin e Thomait, Thomai e adhuroi Jezusin , sepse pikerisht ne TE ishte prezent Perendia, nepermjet Tij u shfaq Perendia. Ne e pranojm Jezusin dhe e adhurojme , sepse nepermjet tij na u shfaq Perendia.
    Ne adhurimin e Thomait, ju beni nje ndarje e cila nuk vjen prej mesimit Biblik, nese e sheh te plote mesazhin e Bibles , qe ajo percjell qysh prej fillimit e deri ne fund.
    Ju kete Adhurim e ndani ne Dy pjese: Adhurimi frymor, Fjala Perendi, dhe adhurimi materje, Jezusi Fizik. Por cili eshte qellimi juaj ? Cfare na meson Bibla?
    Ky lloj mesimi nuk vjen prej Bibles, ju mund te thoni: Ku e mbeshtetni argumentin tuaj?
    Le te citojme fjalet e Jezusit , drejtuar samaritanes tek Burimi. Gjon 4:24: Jezusi i tha:
    "Perendia eshte Fryme, dhe ata qe e adhurojne duhet ta adhurojne ne fryme dhe te vertete."
    Cfare na tregon Jezusi me kata deshmi? Ai verteton katerciperisht , se Perendia nuk eshte materje dhe objekt fizik. Ky eshte perfundim fondamental per cdo te Krishtere, sepse kete e deshmon vete Zoti yne Jezus Krisht.
    Jezusi me poshte thote: "Ata qe e adhurojne Perendine e adhurojne ne fryme dhe ne te vertete".
    Tani le te vijme tek adhurimi i Thomait, por krahas tij , do te mar dhe nje farise, ne menyre qe shpjegimi im te jete sa me i kuptueshem.
    Perballe Krishtit kemi Thomane, qe presupozon besimtarin e Krishtere, dhe Fariseun, qe presupozon jobesimtarin tek Krishti.
    Po keshtu gjate gjithe kohes do te kemi parasush dhe ETALONIN, vete fjalet e Krishtit drejtuar Samaritanes: Perendia eshte Fryme dhe adhurohet ne Fryme. Kete faklt do ta mbajme parassyh sepse jemi duke diskutuar konkretisht mbi adhurimin e Perendise prej njeriut. Sepse ka vetem nje adhurim dhe vetem nje Perendi, si ne Dhjatene vejter, po keshtu edhe ne dhjaten e re.
    Se pari:le te shohim Fariseun ne mardhenie me Perendine Jehovah.
    Fariseu kishte njohuri mbi njohjen e Perendise Jehovah, sepse ishte nje izrailit. Ai kishte njohuri mbi Shkrimin, Ligjin dhe Profetet, dhe i njihte plotesisht ato ne detaje.
    Le te shohim Thomain ne mardhenie me Perendine Jehovah.
    Edhe Thomai e njihte Perendine Jehovah, po keshtu kishte njohuri mbi Shkrimin, Ligjin dhe Pofetet. Pra deri ketu shohim se si fariseu po keshtu dhe Thomaj , qe te dy ishin ne te njejten pozite. Le te vazhdojme me tej. Fariseu , e megjithse e njihte Perendine Jehovah si dhe Shkrimin , ligjin dhe profetet , ai nuk e pranoi Jezus Krishtin. Perese?
    Po keshtu edhe Thomai, i cili vinte nga te njejtat pozita me fariseun, e njihte Perendine Jehovah si dhe Shkrimin, ligjin dhe profetet, por: ai e pranoi Jezus Krishtin. Perese?
    Si farise po keshtu edhe Thomai , vinin nga e njejte baze, ose pozite ne mund ta qujme keshtu. Perse perfundimi i tyre nuk ishte i njejte? Kush ishte pengesa per fariseun, dhe perse pengesa e fariseut nuk ishte per Thomane? Fjalet e Jezusit per farisenjte ishin: Farisenj te VERBER dhe HIPOKRIT. FAriseu e megjithse e njihte shkrimin , ligjin dhe profetet, ai ishte i "VERBER" per te pare Perendine te zbritur prej qiejve ne njeriun Jezus. Kjo "shqise" vjen vetem prej Perendise. Po Thomai? Ai nuk ishte i VERBER si fariseu.Prandaj JEzusi ju thesh apostujve:Mateu13:11. " Sepse juve ju eshte DHENE (shqisa) per te njohur te fshehtat e mbreterise, ndersa farisenjve nuk ju eshte dhene.
    Le te vijme konkretisht tek adhurimi i Thomait. Thoami e adhuroi JEzusin , sepse atij i shte dhen "Shqisa" e Perendise, per te dalluar te fshehten. Pra "syte e shpirtit" te tij pane Perendine , pertej njeriut Fizik. Ndersa Fariseu, , meqenese ishte i VERBER , dhe nuk i ishte dhene SHQISA e Perendise per te pare te fshehtat , nuk mundi te shohe dot Perendine tek njeriu Jezus. Ai u FOKUSUA dhe u kufizua Tek Materja njeri. Atehere le te citojme perseri fjalet e JEzusit , thene samaritanes , dhe gjithe besimtareve te krishtere. "Perendia eshte fryme dhe ata qe e adhurojne e adhurojne ne fryme."
    Pyejta eshte : ke adhuroi Thomai? Pergjigja eshte : Perendine , i cili eshte FRYME(thote Jezusi gjon:4:24) kjo, sepse Perendia i dha atij mundesine qe ai ta shohe Perendine ne Personin Jezus Krisht. Nese ne Adhurimin eThomait do te ndani adhurimin : ne materje dhe Fryme , kjo eshte loje e rrezikshme per nje besimtar te krishtere, dhe une largohem nga ky lloj arsyetimi , i cili vjen prej mendjes se njeriut. Bibla thote : mos mendoni tej asaj qe ju eshte dhene.
    Por le te shohim perse ju e beni kete ndarje ne adhurimin e Thomait , drejtuar JEzus Krishtit.
    Ju neperemjet NDARJES qe i beni adhurimit te Thomait, doni te nxirni mesimin mbi adhurimin e "materjes". Por perse ju intereson ky mesim? gjithe qellimi juaj eshte IKONA(Materje). Le ta shohim konkretisht kete fakt.
    Diku ne shkrimin tuaj te meparshem ju thoni se : Meqenese Thomai kur adhuroi Jezusin , JEzusi ishte ne trupin e tij Fizik (materje), atehere kjo gje verteton se, ne duhet te adhurojme edhe materjen edhe Frymen, ne menyre qe adhurimi te jete i plote , ne materje dhe ne Fryme. Ky mendim dhe mesim , bije plotesisht ne kundershtim me vete fjalet e Jezusit , thene samaritanes : "Perendia eshte Fryme dhe adhururesit duhet ta adhurojne ate ne fryme dhe ne te vertete. Ne asnje vend ne Bibel , nuk do te gjesh ku te thuhet se, Perendia eshte Materje. Por le te vazhdojme me tej me argumentin tuaj. Le te mendojme per nje cast simbas lligikes suaj.
    Thomai e adhuroi Jezusin kur ai ishte ne trup fizik, pra simbas jush, ne duhet te bejme dhe adhurimin fizik(materje) dhe frymore. Dhe kete "kompesim ju e beni nepermjt Ikones (materje) . Kjo eshte simbas doktrines orthodhokse. Por cfare ndodh me ju? Ju perballe ketij fakti jeni ne kontradite me veten tuaj. Ju ne njeren ane pohoni dhe thoni: Ne nuk ADHUROJME IKONAT. Dhe ne anen tjeter , kerkoni IKONEN, si nje zvendesues (materje)per te bere te "plote" adhurimin ndaj Krishtit.Pra ne kete rast del se ju e adhuroni Ikonen , perderisa ajo eshte pjese e adhurimit te Krishtit. Por cila eshte e verteta?
    Ju e megjithse thoni se: nuk adhurojme IKONAT, ju i adhuroni ato, per te vetmin fakt , sepse ata jane pjese e adhurimit (materje)te Krishtit. Une nuk ju besoj fjaleve qe ju thoni, por ju besoj veprimeve te cilat i shoh te interpretuara tek besimtaret Orthodhokse.
    Ju thoni gjithashtu thoni se , nepermjt Ikones bejme te mundur SHIKIMIN (materje) te Jezusit prej besimtarit orthodhoks. Per kete do te mjaftohem perseri me fjalet e JEzusit, thene Thomait:
    "Sepse me ke pare o Thoma dhe me ke BESUAR, lum ata qe nuk kane pare dhe kane besuar."
    Ne kete thenie te Jezusit eshte nje mesim i tere. Shume njerez marin nje mesazh jo te kthjellet. Ata mendojne se Thomai Besoi tek Jezusi , per faktin se e pa ate Fizikisht. Jo kjo nuk eshte e vertete. Bibla thote :Rom:10:17:
    "Besimi vjen prej digjimit dhe digjimi vjen prej fjales se Perendise."
    Pra ketu Pali perjashton shqisat njerezore. Po keshtu tek Hebrenj:11:1. thuhet se Besimi eshte te pasurit e gjerave qe shpresohen, refimi i gjrave qe nuk SHIHEN ."
    Pra besimi tek Krishti nuk vjen si rezultat i shikimit vizualo-fizik.(Judenjte e pane dhe nuk e besuan)
    Dikush mund te thote : Po atehere perse Jezusi i tha Thomait : Sepse me ke pare o Thoma dhe me ke besuar? Per cfare besimi ben fjale Jezusi?
    Ketu kemi te bejme me faktin RINGJALLJE. Thomai tha:
    "Po nuk pashe ne duart e tij shenjen e gozhdeve, dhe po nuk e vura gishtin tim te shenja e gozhdeve dhe dhe doren time ne brinjen e tij , une nuk do te besoj."
    Pra JEzusi i tha atij se, ti besove tek Ringjallja per shkakun se me pe te ringjallur. Ketu nuk behet fjla per besimin e Thomait tek Jezus Krishti. NE zemer te Thomait dhe te gjithe apostujve , pervec Judes Iskariot, nuk kishte dyshim . Ata besonin plotesisht se JEzus KRishti eshte Biri i vetemlidur i Perendise, Fjala e mishezuar tek Njeriu.
    I nderuar Klodi!
    Do te kisha deshire qe te lexoje Biblen pa u ndikuar nga sekti ne te cilin ben pjese, lutju Frymes se Perendise dhe ai do te ti hape syte per te pare JEzusin. Mos mendo se njeriu Beson tek Krishti ne saj te Pamjes (materjes). Besimtari ka lidhje te drejtperdrejte me Jezusin ne fryme , sepse Perendia eshte Fryme dhe adhurohet ne fryme. Kjo deshmie Jezusit eshte FONDAMENTALE per cdo te Krishtere. Judenjte e pane JEzusin Fizikisht (materje) dhe nuk i besuan . Pra lidhja e njeriut me Perendine eshte nje lidhej shpirterore, eshte nje pranim me zemer me mendje dhe me shpirt, qe besimtari i krishtere i ben Jezus Krishtit ne jeten e tij. Jezusi tha : une trokas ne cdo dere dhe kush e digjon dhe e hap deren , une do te HYJ ne te dhe do te bej banese ne te, dhe do te ha darke bashke me te dhe ai me mua.
    Ne besojme Jezusin te ardhur ne MISh, ne te cilin ishte mishezuar Fjala e Perndise , vete Perendia.
    Krishti te bekofte.
    Deshmuesi i Krishtit.
    Edhe njeher permbledhja ime eshte kjo:

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982

vijim...

sic e sheh edhe me poshte shkrimi nuk u postua i plote nga nje defekt i sistemit. Pjesen e pare do te perpiqem ta rishkruaje me vone!

===============================

3. citim i yti edhe vetekonkluzion- Ju ne ndarjen e adhurimit qe i beni thomait, doni te justifikoni adhurimin e materies (ikonat) ?

Pergjigje-analize e imja:

Se pari sic e thashe edhe me siper, une nuk i bej ndarje adhurimit te Thomait, por e sjell si aludim pasi kjo eshte ajo qe logjika edhe menyra e te folurit tuaj te shtyn te mendosh, qe sic thoni pra se Perendia eshte Fryme, se askush se pa Perendine, se ne Eksod ndalohet adhurimi i materies dedikuar Perendise (dmth qe ne s'mund ta adhurojme Krishtin ne Trup, pasi dukshmeria e Tij eshte ne "kundershtim" me kete ligj). Sic e sheh jane vetem perfundime qe mesimi juaj te shtyn ti nxjerresh!

Edhe permbi te gjitha, Zoti na ruajte, se nuk kam dashur kursesi te them se adhurimi qe iu be Krishtit ne Trup duhet te jete i njejte me ate te ikonave, madje ikonat kam thene se ne nuk i adhurojme fare, por ajo qe kam dashur te them me adhurim te Krishtit Perendi-njeri eshte se me misherim te Krishtit, kemi nje rigjenerim, lavderim te materies! Sheruesi zbriti edhe mjekoi te gjithe krijesen e rene frymoro-fizike, edhe se te dyja keto, frymorja edhe fizikja, tashme jane paqtuar edhe nuk i kundershtojne me njera-tjetres, por me teper ndihmojne njera-tjtren ne shenjterim! Keshtu ikona ndihmon shqisat fizike qe tu japin frymes nje plotesim ne adhurim!
    Shpjegime me te hollesishme ke tek artikulli i ish-pastorit protestant edhe tashme prift Ortodoks At. Joanit!

Edhe me poshte kesaj pike ti vazhdon si rrjedhim me disa perfundime te gabuara, prej moskuptimit te shkrimit tim edhe te vargjeve biblike sic ti kam permendur!

Vetem se ne nuk bejme ndonje kompesim me ikonat, krahasuar me adhurimin e thomait, por se sjprehim dy cilesite edhe privilegjet qe ka njeriu ne adhurim!

Besoj se kam qene i qarte!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 15-08-2002 mė 06:20

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982

shume bukur....

Tashti do te marr serish pak kohe per tu pergjigjur! Me duhet te theksoj serish se shume nga ato qe ke thene jane keqkuptime te atyre qe kam thene e te moskuptuar, edhe vec kesaj msointerpretime te sakta te bibles. Per te gjitha leto nuk habitem!

cituar me pare nga ty:

1. Ne shembullin qe ju dhashe me "Vendin shume te shenjte ne tempull", nuk desha tju tregoja nese kryeprifti bente adhurim apo jo. Desha tju tregoja se , pikerisht ne ate Vend te shenjte ishte prezenca e Perendise, dhe prifti kur vinte perpara Zotit , duhej te vinte pikerisht ne ate Vend.
    Cfare anallogji ka kjo me adhurimin e Thomait, Thomai e adhuroi Jezusin , sepse pikerisht ne TE ishte prezent Perendia, nepermjet Tij u shfaq Perendia. Ne e pranojm Jezusin dhe e adhurojme , sepse nepermjet tij na u shfaq Perendia.

Pergjigje e imja - Sic te le te kuptosh kjo pergjigje, eshte nje gabim shume i rende te mendosh se Thomai apo kushdo e adhuruan Krishtin ne mish, pasi thjesht aty (ne mish, trupi) ishte vendi qe Krishti kish perzgjedhur per tu shfaqur. Kjo do te thote ndarje ne personalitetin e Krishtit, ne personin hyjnor edhe personin njerezor, edhe ne nenvleftesim te natyres se Tij njerezore. Kjo ka qene nje herezi e hershme ne Krishterim qe u denua nga Kisha ne 431 A.D ne Keshillin e Efesit!

Krishti eshte njeheresh edhe njekohesisht ai qe lindi prej Marise edhe po ashtu Personi i dyte i Trinise. Pra s'kemi dy persona por Nje, Krishti Perendi-njeri! Adhurimi i jepet Atij si i teri edhe jo pjeserisht, jo duke mohuar njeren prej tyre, as duke perdorur njeren natyre, ate njerezore psh per te adhuruar hyjnoren!
    citimi yt i dyti:

Ne adhurimin e Thomait, ju beni nje ndarje e cila nuk vjen prej mesimit Biblik, nese e sheh te plote mesazhin e Bibles , qe ajo percjell qysh prej fillimit e deri ne fund.
    Ju kete Adhurim e ndani ne Dy pjese: Adhurimi frymor, Fjala Perendi, dhe adhurimi materje, Jezusi Fizik. Por cili eshte qellimi juaj ? Cfare na meson Bibla?

Pergjigje imja - Une sic e sheh ne pergjigjen e mesiperme timen, nuk bej ndarje, perkundrazi i trajtoj si nje ne adhurim. Ndarja per te cilen ti flet nuk eshte vecse nje rrjedhoje e mesimeve tuat. Cilat? Kur ju thoni, se asgje e ngjashme me ato qe jane ne qiejte edhe ne dhe, apo as edhe nje shembelltyre njeriu nuk u duhet falur, sipas ligjeve te Moisiut, a nuk ishte Krishti, shembelltyra e dukshme e Perendise se padukshme? Prandaj edhe iu falen Atij si Krishti Perendi-njeri edhe jo vetem si Perendi. Pra ishte Ikona e pare e Perendise se padukshem. Ligji i Moisiut "u thye" duke u plotesuar, sukurse Sabati "u thye" per tu plotesuar, sikurse flijimet po ashtu! Dmth qe me rrenien e Adamit, njeriu u verbua, nuk e shihte dot me Ate, sipas Ikones se te cilit ishte krijuar, prandaj edhe Moisiu ua ndaloi kete shtyse te natyrshme te brendeshme te njeriut per te paraqitur nga jashte, Ate, sipas ikones se te cilit jane krijuar, sepse e dinte qe njeriu i rrene, i verber, nuk mundete te paraqese Ate qe ata se shihnin dot, edhe jo se piktura ne vetvete eshte idhujtari, pasi i njeti Perendi i porositi ata qe te pikturonin Kerubimet edhe Serafimet ne Tempull, apo jo?
    citim i yti:

Ky lloj mesimi nuk vjen prej Bibles, ju mund te thoni: Ku e mbeshtetni argumentin tuaj?
    Le te citojme fjalet e Jezusit , drejtuar samaritanes tek Burimi. Gjon 4:24: Jezusi i tha:
    "Perendia eshte Fryme, dhe ata qe e adhurojne duhet ta adhurojne ne fryme dhe te vertete."
    Cfare na tregon Jezusi me kata deshmi? Ai verteton katerciperisht , se Perendia nuk eshte materje dhe objekt fizik. Ky eshte perfundim fondamental per cdo te Krishtere, sepse kete e deshmon vete Zoti yne Jezus Krisht.
    Jezusi me poshte thote: "Ata qe e adhurojne Perendine e adhurojne ne fryme dhe ne te vertete".

Pergjigje imja - Separi konkluzion i gabuar, per arsyet qe ti kam thene tashme.
    Tjeter: A do te thote vargu i joanit 4:24 ate qe ti meson? Absolutisht qe jo! Po te mendosh qe po, do te thote se nuk e kuptuar fare Zemren, esencen e Misherimit te Krishtit, Trupezimit. Qe nuk e ke kuptuar se cfare do te thote po shen. Joani ne ungjillin e tij kap. 1, kur thote se : "Ai erdhi tek te tijet edhe ata nuk e njohen" vargu 11, edhe se : "Fjala u be mish, edhe ngrejti tende midis nesh, edhe ne e pame Lavdine e Tij, Lavdine e Birit te vetem prej atit, plot te vertete e miresi" vargu 14.
    Ndersa tek letra e tij e pare kap 1:1 thote: "Kjo ka qene prej fillimi, edhe ajo qe degjuam edhe pame me syte tane, ate qe shikuam edhe e prekem me duart tona, Fjalen qe eshte Jeta.."

Pra qarte fare i njejti autor thote se Perendia, Lavdia e padukshme, Fryma u bene te dukshme, te prekshme. Ndarja qe ndodhi midis trupit edhe frymes ne rrenien e Adamit u paqtua ne misherimin e Krishtit, edhe tashme te dyja, frymorja edhe materia ndihjne njera-tjetren ne shenjterim. Pra njeriu mund ta adhuroje Perendine me plotesine e te dy natyrave ne te cilat eshte krijuar, ate fiziko-frymore!
    Joani 4:24 ka kuptimin qe ne teresi ajo qe eshte thelbi i besimit eshte fryma, brendesia e gjerave edhe jo vetem e jashtmja, ajo qe duket se ne bejme. Pra te dyja, e jashtemja edhe e brendshmja, ndryshe Ai nuk do te kish dhene ligjet per adhurim fizik ne DHV. Theksimi se ritet e jashteme kane per qellim shenjterim te brendshem, pra adhurim frymor, jane theksuar qe ne DHV, sidomos tek Psallmat! Pra kuptimi i vargut nuk eshte aspak ai qe thua ti!
    =============================================
    citim i yti:

Tani le te vijme tek adhurimi i Thomait, por krahas tij , do te mar dhe nje farise, ne menyre qe shpjegimi im te jete sa me i kuptueshem.
    Perballe Krishtit kemi Thomane, qe presupozon besimtarin e Krishtere, dhe Fariseun, qe presupozon jobesimtarin tek Krishti.
    Po keshtu gjate gjithe kohes do te kemi parasush dhe ETALONIN, vete fjalet e Krishtit drejtuar Samaritanes: Perendia eshte Fryme dhe adhurohet ne Fryme. Kete faklt do ta mbajme parassyh sepse jemi duke diskutuar konkretisht mbi adhurimin e Perendise prej njeriut. Sepse ka vetem nje adhurim dhe vetem nje Perendi, si ne Dhjatene vejter, po keshtu edhe ne dhjaten e re.
    Se pari:le te shohim Fariseun ne mardhenie me Perendine Jehovah.
    Fariseu kishte njohuri mbi njohjen e Perendise Jehovah, sepse ishte nje izrailit. Ai kishte njohuri mbi Shkrimin, Ligjin dhe Profetet, dhe i njihte plotesisht ato ne detaje.
    Le te shohim Thomain ne mardhenie me Perendine Jehovah.
    Edhe Thomai e njihte Perendine Jehovah, po keshtu kishte njohuri mbi Shkrimin, Ligjin dhe Pofetet. Pra deri ketu shohim se si fariseu po keshtu dhe Thomaj , qe te dy ishin ne te njejten pozite. Le te vazhdojme me tej. Fariseu , e megjithse e njihte Perendine Jehovah si dhe Shkrimin , ligjin dhe profetet , ai nuk e pranoi Jezus Krishtin. Perese?
    Po keshtu edhe Thomai, i cili vinte nga te njejtat pozita me fariseun, e njihte Perendine Jehovah si dhe Shkrimin, ligjin dhe profetet, por: ai e pranoi Jezus Krishtin. Perese?
    Si farise po keshtu edhe Thomai , vinin nga e njejte baze, ose pozite ne mund ta qujme keshtu. Perse perfundimi i tyre nuk ishte i njejte? Kush ishte pengesa per fariseun, dhe perse pengesa e fariseut nuk ishte per Thomane? Fjalet e Jezusit per farisenjte ishin: Farisenj te VERBER dhe HIPOKRIT. FAriseu e megjithse e njihte shkrimin , ligjin dhe profetet, ai ishte i "VERBER" per te pare Perendine te zbritur prej qiejve ne njeriun Jezus. Kjo "shqise" vjen vetem prej Perendise. Po Thomai? Ai nuk ishte i VERBER si fariseu.Prandaj JEzusi ju thesh apostujve:Mateu13:11. " Sepse juve ju eshte DHENE (shqisa) per te njohur te fshehtat e mbreterise, ndersa farisenjve nuk ju eshte dhene.
    Le te vijme konkretisht tek adhurimi i Thomait. Thoami e adhuroi JEzusin , sepse atij i shte dhen "Shqisa" e Perendise, per te dalluar te fshehten. Pra "syte e shpirtit" te tij pane Perendine , pertej njeriut Fizik. Ndersa Fariseu, , meqenese ishte i VERBER , dhe nuk i ishte dhene SHQISA e Perendise per te pare te fshehtat , nuk mundi te shohe dot Perendine tek njeriu Jezus. Ai u FOKUSUA dhe u kufizua Tek Materja njeri. Atehere le te citojme perseri fjalet e JEzusit , thene samaritanes , dhe gjithe besimtareve te krishtere. "Perendia eshte fryme dhe ata qe e adhurojne e adhurojne ne fryme."

Pergjigje e imja: Te gjitha keto me siper jane vecse konkluzione te vetenxjerra gabim, si rezultat i moskoncepteve!
    Citim i yti:

Pyejta eshte : ke adhuroi Thomai? Pergjigja eshte : Perendine , i cili eshte FRYME(thote Jezusi gjon:4:24) kjo, sepse Perendia i dha atij mundesine qe ai ta shohe Perendine ne Personin Jezus Krisht. Nese ne Adhurimin eThomait do te ndani adhurimin : ne materje dhe Fryme , kjo eshte loje e rrezikshme per nje besimtar te krishtere, dhe une largohem nga ky lloj arsyetimi , i cili vjen prej mendjes se njeriut. Bibla thote : mos mendoni tej asaj qe ju eshte dhene.
    Pergjigje imja: - Une jam pergjigjur tashme kesaj, por desha te ritheksoj gabimin antibiblik e trashanik te vargut te pare te pergjigjes tende. thomai adhuroi Perendine ne Fryme! Jam i sigurte se di do te thuash tjeter gje, por terminologjia qe perdor te con ne herezi, ate dokeiste e shekullit te dyte, qe e bente Krishtin vetem ne dukje njeri, por ne fakt ishte vetem Hyjni, ashtu sikurse engjejt shfaqen ne pamje njeriu pa u bere bjerez! Kjo herezi e shekullit te dyte u denua nga Kisha Ortodokse!

Thomai u perul e tha (Krishtit qe kish perballe, Trupit te tij) Zoti im edhe Perendia im! Nuk beri ndarje! A e sheh tashme se ti je ai qe i ben ndarje Krishtit? Thomai adhuroi Krishtin Perendi-njeri, edhe jo vetem ate Perendi!
    citim i yti:

Por le te shohim perse ju e beni kete ndarje ne adhurimin e Thomait , drejtuar JEzus Krishtit.
    Ju neperemjet NDARJES qe i beni adhurimit te Thomait, doni te nxirni mesimin mbi adhurimin e "materjes". Por perse ju intereson ky mesim? gjithe qellimi juaj eshte IKONA(Materje). Le ta shohim konkretisht kete fakt.
    Diku ne shkrimin tuaj te meparshem ju thoni se : Meqenese Thomai kur adhuroi Jezusin , JEzusi ishte ne trupin e tij Fizik (materje), atehere kjo gje verteton se, ne duhet te adhurojme edhe materjen edhe Frymen, ne menyre qe adhurimi te jete i plote , ne materje dhe ne Fryme.
    ============================================
    Pergjigje imja :

Keqformulim edhe keqparafrazim i asaj qe kam thene, ose ne fund te fundit paaftesi per te kuptuar! shih mire pergjigjet me lart ne lidhje me kete!
    citim i yti:

Ky mendim dhe mesim , bije plotesisht ne kundershtim me vete fjalet e Jezusit , thene samaritanes : "Perendia eshte Fryme dhe adhururesit duhet ta adhurojne ate ne fryme dhe ne te vertete. Ne asnje vend ne Bibel , nuk do te gjesh ku te thuhet se, Perendia eshte Materje. Por le te vazhdojme me tej me argumentin tuaj. Le te mendojme per nje cast simbas lligikes suaj.
    Thomai e adhuroi Jezusin kur ai ishte ne trup fizik, pra simbas jush, ne duhet te bejme dhe adhurimin fizik(materje) dhe frymore. Dhe kete "kompesim ju e beni nepermjt Ikones (materje) . Kjo eshte simbas doktrines orthodhokse. Por cfare ndodh me ju? Ju perballe ketij fakti jeni ne kontradite me veten tuaj. Ju ne njeren ane pohoni dhe thoni: Ne nuk ADHUROJME IKONAT. Dhe ne anen tjeter , kerkoni IKONEN, si nje zvendesues (materje)per te bere te "plote" adhurimin ndaj Krishtit.Pra ne kete rast del se ju e adhuroni Ikonen , perderisa ajo eshte pjese e adhurimit te Krishtit. Por cila eshte e verteta?
    Ju e megjithse thoni se: nuk adhurojme IKONAT, ju i adhuroni ato, per te vetmin fakt , sepse ata jane pjese e adhurimit (materje)te Krishtit. Une nuk ju besoj fjaleve qe ju thoni, por ju besoj veprimeve te cilat i shoh te interpretuara tek besimtaret Orthodhokse.
    Ju thoni gjithashtu thoni se , nepermjt Ikones bejme te mundur SHIKIMIN (materje) te Jezusit prej besimtarit orthodhoks. Per kete do te mjaftohem perseri me fjalet e JEzusit, thene Thomait:
    "Sepse me ke pare o Thoma dhe me ke BESUAR, lum ata qe nuk kane pare dhe kane besuar."
    Ne kete thenie te Jezusit eshte nje mesim i tere. Shume njerez marin nje mesazh jo te kthjellet. Ata mendojne se Thomai Besoi tek Jezusi , per faktin se e pa ate Fizikisht. Jo kjo nuk eshte e vertete. Bibla thote :Rom:10:17:
    "Besimi vjen prej digjimit dhe digjimi vjen prej fjales se Perendise."
    Pra ketu Pali perjashton shqisat njerezore. Po keshtu tek Hebrenj:11:1. thuhet se Besimi eshte te pasurit e gjerave qe shpresohen, refimi i gjrave qe nuk SHIHEN ."
    Pra besimi tek Krishti nuk vjen si rezultat i shikimit vizualo-fizik.(Judenjte e pane dhe nuk e besuan)
    Dikush mund te thote : Po atehere perse Jezusi i tha Thomait : Sepse me ke pare o Thoma dhe me ke besuar? Per cfare besimi ben fjale Jezusi?
    Ketu kemi te bejme me faktin RINGJALLJE. Thomai tha:
    "Po nuk pashe ne duart e tij shenjen e gozhdeve, dhe po nuk e vura gishtin tim te shenja e gozhdeve dhe dhe doren time ne brinjen e tij , une nuk do te besoj."
    Pra JEzusi i tha atij se, ti besove tek Ringjallja per shkakun se me pe te ringjallur. Ketu nuk behet fjla per besimin e Thomait tek Jezus Krishti. NE zemer te Thomait dhe te gjithe apostujve , pervec Judes Iskariot, nuk kishte dyshim . Ata besonin plotesisht se JEzus KRishti eshte Biri i vetemlidur i Perendise, Fjala e mishezuar tek Njeriu.
    I nderuar Klodi!
    Do te kisha deshire qe te lexoje Biblen pa u ndikuar nga sekti ne te cilin ben pjese, lutju Frymes se Perendise dhe ai do te ti hape syte per te pare JEzusin. Mos mendo se njeriu Beson tek Krishti ne saj te Pamjes (materjes). Besimtari ka lidhje te drejtperdrejte me Jezusin ne fryme , sepse Perendia eshte Fryme dhe adhurohet ne fryme. Kjo deshmie Jezusit eshte FONDAMENTALE per cdo te Krishtere. Judenjte e pane JEzusin Fizikisht (materje) dhe nuk i besuan . Pra lidhja e njeriut me Perendine eshte nje lidhej shpirterore, eshte nje pranim me zemer me mendje dhe me shpirt, qe besimtari i krishtere i ben Jezus Krishtit ne jeten e tij. Jezusi tha : une trokas ne cdo dere dhe kush e digjon dhe e hap deren , une do te HYJ ne te dhe do te bej banese ne te, dhe do te ha darke bashke me te dhe ai me mua.
    Ne besojme Jezusin te ardhur ne MISh, ne te cilin ishte mishezuar Fjala e Perndise , vete Perendia.
    Krishti te bekofte.
    Deshmuesi i Krishtit.
    Edhe njeher permbledhja ime eshte kjo: [/B][/QUOTE]

Pergjigje:

Te gjitha konkluzione tipike tuajat edhe perfundime sipas qejfit!

Nga e gjitha kjo del se ke nje moskuptim te sakte te arsyes se misherimit te Zotit. Perse u be ai si ne? Perse me vetite e natyres tone, fiziko-frymore?
    Adhurim ne fryme, nuk mohon karakterin materiial te adhurimit, sepse keshtu ti hedh poshte nje DHV te tere, edhe nje Trupezim, por thekson se riti nuk eshte destinim ne vetvete por nje mjet qe te con ne shenjterim frymor! Jo Gerazimi, por zemra eshte mali ku duhet te filloje adhurimi i vertete, eshte mesazhi shkurt i Jesuit ndaj Shen Fotinise tek JOani 4:24!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Nuk mund te dalesh..

Klodi!
    Arsyetimi dhe pergjigjet tuaj ishin teper te vakta dhe pa zbulese brenda. Ju deshironi qe mendimin dhe mesimin tuaj te gabuar , ta "hidhni" mbi mua. Metode e vjeteruar.
    Nese e lexon me vemendje te gjithe shkrimin tim, ne asnje vend nuk kam dale ne perfundimin se JEzusi ishte Dy persona(Zot me fal). Keq dashja juaj te con te mendosh keshtu.
    Le ta shohim se kush jep kete mesim, une apo ju.
    Une them se , Thomai e Adhuroi Jezusin pikerisht se ne TE ishte Prezenca e Perendise dhe ju nuk e kuptoni. Kjo do Zbulesen e Frymes per ta kuptuar , dhe jo mendjen e njeriut. Ne kete thenje nuk kam parasysht se Jezusi eshte dy Persona. Juve ju shkon mendja ne kete perfundim , sepse nuk e njihni biblen, dhe zbulesen e Frymes. Nje i krishtere, qe e njeh plotesisht fjalen e Perendise ne Bibel, nuk del Kuurre ne kete perfundim qe ju dilni. NEse ke bibel hape ate tek Kolos:2:9. Ku Pali per Jezusin thote:
    " Sepse tek AI banon truperisht gjithe plotesia e HYJNISE."
    Shiko se si thote Pali: " TEK AI", ndersa une them :"NE TE"
    A nuk kam perdorur te njejtien llogjike , kur them se:"ne Te ishte prezenca ose me shqip, Perendia prezent? Po keshtu kur them per Vendin e Shenjte ne tempull, a nuk kuptojme se ne ate Vend ishte PREZENT vete Zoti Perendi? Une ju kam dhene shembuj shume te qarte , por duhet nje besim i qarte per ti kuptuar.
    Mendoj se ju duhet te studioni kuptimin leksikor te fjales: "Prezence". Przence do te thote =Vete Peresoni, dhe jo dikush tjeter ne vend te tij. Kur perdorim ne bisedat tona fjalen :"prezent" ,nekenuptujme qe , ky apo ai person(dora vete) ka qene aktualish i ndodhur ketu apo atje. Mesoje shqipen mire , se je i vogel.
    LE te kthehemi tani tek mesimi juaj , dhe te shohim se kush ben ndarje ne Personin e Jezus Krishtit, une apo ju.
    Ju thoni: Kur Thomai e Adhuroi JEzusin , a nuk e adhuroi ate edhe ne mishin, Fizik(materje)?
    Perderi sa ju pyesni dhe fokusoheni tek Fiziku(materja): A nuk kini bere nje ndarje tek Peresoni Jezus Krisht , midis Mishit dhe Frymes?
    Nese ja drejton kujdo kete pyejte , cdo njeri do te filloje te shohe Jezusin te ndare; vec Mishin dhe vec Frymen.
    Konkluzioni dhe mesimi juaj:
    Ju nepermjt ketij shembulli te Thomajt, dilini ne perfundimin se: Orthodhoksi kur te adhuroje Perendine , duhet me patjeter te kete dhe ikonen, sepse keshtu adhurimi behet i PLOTE:edhe materjalisht(Krishti ne Trup) edhe ne Fryme. Ne te kundert kjo pyejte te le te nenkuptosh se: Nese Orthodhoksi e adhuron Perendine pa Ikonen perpara, ai ka bere nje adhurim vetem te Frymes dhe jo te materejs .Me lejo qe tju pyes : a kemi ketu ndarje midis Materjas dhe Frymes? Ju jeni ata qe e beni kete ndarje. Ju e quani adhurimin e Perendise pa Ikone perpara , nje adhurim jo te plote. perese? Sepse mungon MATERJA. Ketu eshte dhe gabimi juaj, sepse e ndani MISHEZIMIN E FJALES SE PERENDISE.
    NEse shkon ne nje kishe Evangjeliste , kur nuk do te digjosh nje gje te tille. Kure nuk do te mesosh se JEzusi duhet te adhurohet edhe ne Fryme edhe ne materje. Fjala e Perendise u MISHEZUA , do te thote: te qenit NJE.
    Ju thoni se , IKONA e ndihmon orthodhoksin duke i dhene atij plotesine e materjes tek Jezusi . Por cfare thote Jezusi per ekte fakt? JEzusit tha: Lum ai qe nuk me pa, dhe me besoi.
    Ju se pari duhet te njihni personalisht JEzusin , jo nepermjet shen Damaskinit apo shen Kozmait, ju duhet te beni nje pranim te drejtperdrejt te Peresonit te tij, ne jeten tuaj, ne zemren tuaj, pa nderhyrjen e njeriut. Pasi te kesh aritur kete pike , do te jesh ne gjendje qe te njohesh JEzusin personalisht , dhe Ai do te tregoje vetvehten dhe dashurine e tij. Jezus ishte njeri, por ne pamje te njeriut , dhe jo ne natyre te njejte me njeriun. Njeriu ka natyre mekatare, ndersa JEzusi jo, dhe pa mekat eshte vetem Perendia, prandaj dhe adhurohet deri ne amshim. Jezusi eshte Bir i Perendise, dhe kush del nga Perendia , eshte Perendi dhe Perendia Adhurohet.
    Kete teme konsideroj te mbyllur, mbasi ka shume mistere ne te, dhe padashur mund te biem ne gjykime jo biblike.
    deshmuesi i Krishtit
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga deshmuesi : 15-08-2002 mė 21:42

Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Mocioni, Berisha flet pėr gjithēka, por jo pėr Fazlliē
    Nga njemik nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 47
    Postimi i Fundit: 19-12-2008, 10:44
  2. A po realizohet teoria e konspiracionit hebre?
    Nga DEN_Bossi nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 20-11-2006, 12:27
  3. Gjergj Kastrioti sipas pikėpamjeve antishqiptare
    Nga Davius nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 77
    Postimi i Fundit: 28-04-2006, 12:45
  4. Kryeministri i Kosovės jep dorėheqjen
    Nga rudo nė forumin Portali i forumit
    Pėrgjigje: 227
    Postimi i Fundit: 14-11-2005, 08:52

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •