Prezantohet platforma antikorrupsion e përgatitur nga Forumi për Orientimin e Politikave në PD
PD: Ja platforma antikorrupsion
Ngritja e një Task Force, deputetët dhe ministrat pa konflikte interesash, rishikimi i imuniteteve
Nevila Perndoj
TIRANE- Partia Demokratike prezantoi dje në një tryezë të rrumbullakët platformën e saj antikorrupsion. Kjo platformë e përgatitur dhe e prezantuar dje nga Fatbardh Kadilli përfshin ngritjen e një strukture të re antikorrupsioni “Task-Force” , hapjen e zyrave të informimit publik brenda tre muajve, në rast se PD vjen në pushtet si dhe rishikimin e imuniteteve sipas standardeve bashkëkohore. Gjatë fjalës së tij, Fatbardh Kadilli ka trajtuar edhe një problem tjetër që lidhet me konfliktin e interesave. Sipas tij, ekipet e reja politike dhe teknike duhet të jenë të çliruara nga konflikti i interesave përmes transparencës së plotë të deklarimit dhe verifikimit të pasurive të gjithkujt, që është pjesë e vendimmarrjes politike dhe përdorimit të fondeve publike. “Që në fazën e propozimit të kandidaturave për zgjedhjet e ardhshme, PD ka mundësinë që të tregojë se do të qeverisë me njerëz që nuk bien në konflikt me interesat publike. Dhe në rast se një i zgjedhur nëse do të qeverisë, do të ketë një funksion politik, atëherë ai detyrimisht duhet të çlirohet nga ky konflikt interesi dhe më pas të ketë mundësinë të kryejë një funksion publik. Askush nuk mund të mendojë se ne kemi njerëz të mrekullueshëm, që kanë aftësinë të vënë interesin e përgjithshëm mbi interesin vetjak”, - tha Kadilli. Për këtë arsye në programin e masave afatshkurtra të përgatitur nga vetë ai, kërkohet miratimi i ligjit “Për konfliktin e interesave”, me qëllim që ekipet politike dhe teknike të jenë të çliruara nga konflikti i interesave.
Berisha
Duke mbështetur plotësisht programin e përgatitur, Berisha bëri të ditur se çdo pikë e saj është e zbatueshme në rast se ekziston vullneti. “Unë nuk mund të premtoj se do ta luftojmë korrupsionin për tre muaj. Unë nuk mund të premtoj se do të decentralizojmë pushtetin për tre muaj se nuk është realiste, por ama premtojmë se brenda dy- tre muajve do të hapen zyrat e informacionit, premtojmë se brenda dy tre muajve do të vendosim praktikat e E-Government, premtojmë se brenda tre muajve, mbledhja e parë e Këshillit të Ministrave e në vazhdim do të jetë e hapur për publikun, premtojmë se brenda tre muajve do të saktësojnë të gjithë penalitetet për korrupsionin”,- tha ai.
Kundërshtitë
Në tryezën e djeshme të organizuar nga Partia Demokratike në bashkëpunim me anëtarët e Forumit të Orientimit të Politikave ka pasur edhe kundërshti. Disa prej tyre e kanë cilësuar një strukturë të fryrë, ndërkohë që duhet të rritet efiçenca e strukturave aktuale. Aldo Bumçi një prej anëtarëve të forumit i pa me skepticizëm afatet lidhur me luftën kundër korrupsionit. “Problemet janë dy llojesh. Problemi i parë është se ndryshimet institucionale nuk japin produkte menjëherë. Kërkojnë kohë. Pra një problem i sotëm mund të zgjidhet pas një viti. Problemi i dytë është se në përfytyrimin e korrupsionit ka inerci. Nëse unë mendoj se ka korrupsion në dogana ose në gjyqësor, unë nuk mund ta ndryshoj dot as për një muaj dhe as për një vit sepse korrupsoini ka filluar të bëhet si përgjigje për çdo problem që ka sot shoqëria”,- tha ai. Ndërsa gazetari Ilir Aliaj shtoi dje se kjo reformë që po bëhet “duket sikur po kthehet në një gjueti individësh, që aktualisht janë drejtues të enteve rregullatore”.
Masat institucionale
Do të krijohet Task-Force Antikorrupsion, si një instrument i angazhimit politik. Task-Force do të koordinojë punën për zbulimin, denoncimin dhe ndjekjen e çdo praktike korruptive në administratën publike.
Brenda 6 muajve të parë çdo institucion do të hapë zyrat e informimit të publikut.
Brenda 100 ditësh, çdo institucion do të zhvillojë rregulloret e brendshme dhe kodet e transparencës që garantojnë ofrimin e shërbimit për çdo kërkesë të qytetarëve.
Brenda 6 muajsh, institucionet qendrore do të ngrenë shërbimin e teknologjisë së informimit dhe komunikimit dhe promovimin e E-Government.
Qeverisja e PD do të mbështesë financiarisht nisma nga shoqëria civile e komuniteti që kanë për qëllim rritjen e transparencës dhe mbikëqyrjes së institucioneve publike.
Miratimi dhe zbatimi i ligjit “Për konfliktin e interesave”
Miratimi dhe zbatimi i ligjit “Për financimin e partive dhe fushatave politike”
Brenda 12 muajve çdo institucion do të hartojë Kodin e Etikës për zyrtarët dhe nëpunësit e vet duke konsideruar ligjin ekzistues si standard minimum
Rishikimi i imuniteteve sipas standardeve bashkëkohore
Ekipet e reja politike dhe teknike duhet të jenë të çliruara nga konflikti i interesave
Zhvillimi i mbledhjeve të qeverisë në prezencë të mediave
Publikimi periodik i veprimtarisë të gjithë institucioneve qendrore
Aplikimi i praktikës së ballafaqimit periodik me mediat
Përfshirja e përfituesve në komisionet e prokurimit
Vëzhgimet më të fundit
67% e perceptojnë korrupsionin si problem prioritar:
Korrupsioni më i përhapur në sektorë të veçantë (gjykata, dogana, shëndetësi, kabineti qeveritar)
Rënie e besimit në institucione edhe tek vetë zyrtarët
Vetëm 33% e publikut dhe 67% e zyrtarëve ka dijeni për nismat antikorrupsion të qeverisë
35% e qytetarëve, 39% e biznesit dhe 20% e zyrtarëve janë viktima të korrupsionit
Krijoni Kontakt