Peoples,
wow: me ne fund, nje frankofon ne forum !! Je me sens moins seul :-)
"Nuit sans lune" : per te qene i sinqerte, kam bere "gabim" qe e kam vene ate film ne listen e filmave te 2004-es, sepse ai NUK ka dale ende ne kinemate franceze. Filmin e kam pare ne kuadrin e nje festivali filmi ("Le cinéma au féminin") qe organizohet çdo vit ne qytetin ku banoj (Bordeaux).
Personalisht, nuk më ka zhgenjyer aq sa Henrin. Eshte e vertete qe autori ka dashur te thote shume gjera njeheresh (keshtu qe here pas here, filmi humb "busullën"). Megjithate, filmi mbetet i kendshem (agreable), i fresket (un film frais). Habitem me Henrin qe thote se filmi "e kishte bujen te madhe". ndofta ne Kanada... Në France, kam frike se nuk do dalë ndonjehere, pasi kam konstatu qe nuk eshte programuar ende per 2005-ën ...
"Mirupafshim armik" i Gjergj Xhuvanit nuk ka dale akoma ne kinemate franceze. Dhe aq më mire, sepse kjo eshte shenjë qe filmi mund te pranohet ne konkurimin zyrtar per ne Festivalin e Kanës. Konkurenca eshte e STËRMADHE, sepse per tu futur ne listen e 18 apo 20 filmave ne konkurim, duhet te fitosh midis 1000-1200 filmave qe juria para-seleksionon !
Nga Gjergj Xhuvani kam pare "Slogans" qe mbetet per mua filmi më i mire shqiptar i pas-diktatures. Nëse "Mirupafshim armik" eshte po aq film fjalëpakë, i kursyer dhe i matur (sobre) sa dhe "Sloganet", shpresat jane te mira !! Nuk di, por Henri më "frikson" kur thote qe "filmi te bën me qesh dhe me qà", sepse kjo me kujton filmat e Kusturices(qe e adhuroj !!). SHPRESOJ me gjithe zemer qe "Mirupafshim armik" te mos jete nje film ballkaniko-kusturician, sepse te tille ka plot, dhe nuk do sillte ndonje gje te re.
Edhe une mendoj qe problemi i kinematografise shqiptare, ne vlefte absolute, nuk eshte financimi. Eshte truri ... . Por duhet te pranojme se eshte e veshtire te bësh emer ne larmine e jashtezakonshme te kinemase boterore. Pastaj vend i vogel jemi... Shto ketu dhe faktin qe, filmi ballkanas e ka tashmë nje prezantues gjigand (Emir Kusturicën). Pra, gjithe marifeti eshte te besh film shqiptar (qe gjithesesi do te thote, ballakanas), pa rënë ne "kusturicizëm". Ndofta zgjidhja do te ishte berja e filmave me sa më pak "shqiptari" brenda, dhe ne kete rast, tema eshte njerezore universale. Por per filma te tille, duhen gjenij... hmmmmm, vetem ndonje Bergman arrin sot te beje filma te tille qe kane kolorit universal, pan-nacional, qe nuk i njohin kufijte nacionalë...
Po behem pesimist... por dua te them se eshte veshtire... shume veshtire. Nje shembull do ishte Koreja e Jugut (nejse, ata jane 50 miljon banore...) qe arrin te kete nje kinematografi te jashtezakonshme.
Peoples,
hehe, ç'koncidence, edhe une shkova e pashe pardje filmin e Asia Argento-s : "libri i jeremie". jam dakort me ty ... edhe une u zgenjeva... MEGJITHATE, prap them se NUK ka bere gabim: edhe pse prisja më shume nga Asia Argento, preferoj ti jap 8 euro asaj, por JO nje prodhimi hollivudian ( me nje perjashtim te vetem: "aviator" i Scorsese-s... del sot. Do shkoj ta shikoj... c'est plus fort que moi...)
"CLOSER" NUK e kam parë dhe as qe behet fjale te shkoj ta shikoj... . Kritika (te ciles i bëj besim (cahier du cinéma) eshte e dobët, shto ketu dhe faktin e lartpermendur qe "Closer" NUK ka nevoje per 8 eurot e mija, asesi !
Peoples, nje diçka te rendesishme: nuk di nese je ne korent, por pergjate nje jave, telerama organizoi rishfaqjen e 1O filmave me te mire te saj per 2004-en. Sot eshte dita E FUNDITTTTTTT ! Keshtu qe nese te ka ngelur ndonje film nga 10-shja e tyre (qe eshte goxha zgjedhje!), jepi, mos hezito, sot eshte shanci i fundit. (nese nuk e ke pare "head-on", nje film gjermano-turk, ta keshilloj !!! Une nuk e kisha pare gjate 2004-es, dhe e pashe pardje. Un film énorme !!
E fundit: je me fat qe je ne Paris: forza, jepi, filmat e Rossellinit (Roma cità operta...), Antoninit (j'adore "l'Avventura" !!!!), Fellini-t, nuk jane filma, jane PERLA !!
ciao!
Krijoni Kontakt