Close
Faqja 8 prej 12 FillimFillim ... 678910 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 71 deri 80 prej 116
    Ikon-thyes Maska e Qafir Arnaut
    Anëtarësuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Shum po shndrit aj Diell, e pak po nxeh
    Postime
    1,542
    Citim Postuar më parë nga Deep-Purple
    Cfare kupton ti me fjalen komb e para punes, dhe ku e sheh ti avantazhin qe kjo teme te trajtohet ne kete pikpamje dhe jo ne pikpamje te tjera ?

Avantazhi eshte se s'ja fusim kot si kau peles kur kemi nje pikenisje te daljes ne pah te kombit tene. Ne fund te fundit nuk kemi mbire nga dheu si Anteu

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,392
    Postimet në Bllog
    22
    Kombi lindi me 28 nentor 1443, me kthimin e Gjergj Kastriotit ne Kruje, me ngritjen e flamurit te Kastrioteve perseri ne Kruje, me fjalimin qe ai mbajti para trimave te tij. Dhe themelet e kombit shqiptar u hodhen ne Beselidhjen e Lezhes, kur per here te pare ne histori, fiset shqiptare u bashkuan per te cliruar vendin dhe per te krijuar nje identitet te perbashket, te shkojne ne lufte nen nje prijes e nen nje flamur, si Gjergj Kastrioti dhe flamuri bizantin i princave shqiptare me shkabonjen dy-krenare.

Kete e vendosi Ismail Qemali dhe te gjithe patriotet e mbledhur ne Vlore ne 28 Nentor 1912, qe nga momenti qe ai zgjodhi flamurin e Kastrioteve si flamurin tone kombetar, flamur qe ne ate kohe, pervec disa prej kandidateve te shkolluar dhe me kulture, asnje nuk e njihte. Ajo padituri historike manifestohet edhe sot pas gati 1 shekulli ne kete forum ku shume nga ju nuk e dine origjinen e flamurit dhe cfare perfaqeson ai.

Ju filloni te gjykoni historine pa e lexuar ate me pare prandaj edhe mesazhet tuaja jane vetem nga nje rresht apo filloni e flisni per paganizmin e gjermaneve, kur ende nuk keni mesuar historine e shqiptareve.

Albo

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Kombi lindi me 28 nentor 1443, me kthimin e Gjergj Kastriotit ne Kruje, me ngritjen e flamurit te Kastrioteve perseri ne Kruje, me fjalimin qe ai mbajti para trimave te tij.
    A mos ke dashe te thush rilindi?

Nese thu lindi, me duket se nuk je ne rregull.

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,392
    Postimet në Bllog
    22
    Citim Postuar më parë nga [xeni]

Shko ne ndonje shkolle aty ne Turqi, zer nje profesor turk per krahu dhe pyete. Di gje kur lindi nocioni "komb" ne Evrope dhe cfare perfaqeson ai? Pasi ta kuptosh se cfare do te thote komb, pastaj pyete ate profesorin turk:

Di gje se kur e ka fillesen epoka e Rilindjes Kombetare Shqiptare?

Jam i bindur qe profesori turk do ta dije patjeter ate qe ti nuk e di, kur e ka fillesen rilindja kombetare. Merri ato data pastaj, dhe shiko kush ka ardhur me pare, Skenderbeu ne Kruje, apo Rilindja kombetare.

Dhe mos shkruaj per gjera qe nuk di, pyet qe te mesosh. Ajo qe ke shkruajtur me lart tregon se sa shume i ke lexuar rilindasit shqiptare.

Albo

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Citim Postuar më parë nga Albo
    Shko ne ndonje shkolle aty ne Turqi, zer nje profesor turk per krahu dhe pyete. Di gje kur lindi nocioni "komb" ne Evrope dhe cfare perfaqeson ai? Pasi ta kuptosh se cfare do te thote komb, pastaj pyete ate profesorin turk:

Di gje se kur e ka fillesen epoka e Rilindjes Kombetare Shqiptare?

Jam i bindur qe profesori turk do ta dije patjeter ate qe ti nuk e di, kur e ka fillesen rilindja kombetare. Merri ato data pastaj, dhe shiko kush ka ardhur me pare, Skenderbeu ne Kruje, apo Rilindja kombetare.

Dhe mos shkruaj per gjera qe nuk di, pyet qe te mesosh.

Albo
    Nocioni komb ne Evrope lindi pas Revolucionit Francez, e ky i fundit nuk eshte para shek. te XV.

Une ta thashe per te miren tende, qe t'mos beje te tilla gafa, por ja qe ti nuk merr vesh se ç'eshte e mira.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Rilindja Kombetare???

Nga e nxorre kete? KOmbi ka momente dobesie, ka momente kur e humb unitetin dhe momente ne te cilat e rifton kete. Kthimi i Skenderbeut eshte nje "rilindje". Ti sapo degjove fjalen rilindje u hodhe perpjete.

Mos me trego mu çar profesorash te pyes se fjalen tende nuk e marr ne konsiderate aspak.

Ikon-thyes Maska e Qafir Arnaut
    Anëtarësuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Shum po shndrit aj Diell, e pak po nxeh
    Postime
    1,542
    Citim Postuar më parë nga [xeni]

Eshte nder te paktat here qe djalin e kemi ne rregull. Sidoqofte, kombi per mu lindi, sikur thashe edhe me pare, me shpalljen e ekzistences nga Abdyl Frasheri ne vitet 1870. Por eshte ceshtje e debatueshme..

Mos u merrni me proto-shqiptaret sepse nuk hyjne ne valle hic.

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Po nocioni shtet-komb lindi mbas Revolucionit francez. Ne itali akoma ne vone. Kur Arbereshet e jugut ju vune perkrah Garibaldit per krijimin e Italise, ato paten nje raprezalje te vertete nga Kisha Katolike, e cila siduket kishte akoma enderra te nje pushteti papal, pra te eliminonte ato nocione qe po lindnin.

Si koncept rrace dhe prejardhje, ne kuptimin antropologjik, nocioni komb lind shume me perpara. Egjipti i lashte quhet "nation" ose "nazione" ne shume libra skolastike por jo ne kuptimin qe kemi sot se sa ne kuptimin perandorak. Kjo per me teper i jep ngjyra uniteti perandorise kur i aplikohet si term. Te thuash Perandori Romake eshte naive te mendosh se vetem Romaket benin pjese ne te dhe vetem ata komandonin kudo e kedo, ti aplikosh fjalen komb dickaje, tregon me unitet.

Si perfundim flamuri "bizantin" nga erdhi? sepse ne cdo liber qe flitet per Skenderbeun e per shume prijesa te tjere qe mbajten ate flamur nuk flitet per bizant, por per nje nocion, qe ka mundesi te shkoj deri ne kohet e atlantit.

Megjithate ketu flitet per fene/mitologjine e te pareve, jo per bizantin e larget lindor.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,392
    Postimet në Bllog
    22
    Kur linde ti, kur nena dhe babai yt vendosen te martohen dhe te krijojne nje familje te re dhe te te lindin ty, apo linde ate dite kur dole nga barku i nenes?

Kombi lind atehere kur gjithe prijesat shqiptare mblidhen per ti dhene besen njeri-tjetrit per te luftuar turqit, per te cliruar vendin dhe per te mbrojtur trojet dhe traditen e te pareve, apo ate dite kur nje plak me floke te bardha ne Vlore ngriti flamurin e Beselidhjes se Lezhes, flamurin e Kastrioteve edhe pse tokat shqiptare ishin ende te pushtuara nga turqit dhe serbet?

Mbase keshtu e ke me te lehte per te kuptuar.

Albo

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Albo, une isha shume i qete kur te replikova, dhe te ftova te rishihje nje fjale qe perdore, ndersa ti menjehere kalove ne sulm. LE me kur pe edhe fjalen "rilindje"...
    Une s'i kuptoj shume sjelljet tua, por te them se po te lexosh me kujdes e kupton qe postimi im nuk ishte armiqsor dhe s'eshte nevoja per sarkazem. Mendoj se sarkazma eshte "virtyt" i te dobteve...

Faqja 8 prej 12 FillimFillim ... 678910 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •