Close
Faqja 11 prej 12 FillimFillim ... 9101112 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 101 deri 110 prej 116
    süsses Mädchen Maska e Pink^ Pearl
    Anëtarësuar
    01-11-2004
    Vendndodhja
    .
    Postime
    240
    Feja qe kemi pasur eshte Kristianizmi ...

Ikon-thyes Maska e Qafir Arnaut
    Anëtarësuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Shum po shndrit aj Diell, e pak po nxeh
    Postime
    1,542
    Citim Postuar më parë nga Cyclotomic
    Edhe ate qe te thashe per Arbereshet siper, qe jane 80.000 orthodhokse, .
    Sipas statistikave Italiane jane gjithsej 80000 Arbereshe...

profesionisti Maska e I-amëshuar
    Anëtarësuar
    03-01-2005
    Vendndodhja
    www.proletari.com
    Postime
    211
    O MiqË Keni DalË PlotËsisht Nga Tema.

UnË Do Thoja Se NË QoftËse Dikush DËshiron TË BËj PËrmbledhjen E TemËs Dhe

Pastaj Ta Mbyllim Mendoj UnË.

Si Mendoni?
    DASHURIA ËSHTË MISTERI IMAGJINAR I SHPRESËS QË BËN TË JETOJË SHPIRTI NË PAQE DHE LIRI.
    THJESHTËSIA DHE SINCERITETI JANË DHURATA QË ZOTI KA DHURUAR ME LINDJEN. POR TË REZISTOSH TI MBASH ATO ËSHTË MREKULLI VUAJTËSE QË TË BËN TË JETOSH ME DINJITET(shkruar nga unë)

Ikon-thyes Maska e Qafir Arnaut
    Anëtarësuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Shum po shndrit aj Diell, e pak po nxeh
    Postime
    1,542
    Citim Postuar më parë nga I-amëshuar
    O MiqË Keni DalË PlotËsisht Nga Tema.

Si Mendoni?

tema eshte aq e gjere sa s'ka mundesi te dilet...Por mendoj nje permbledhje do ishte mire...Beje ti permbledhjen

Anëtarësuar
    03-01-2005
    Vendndodhja
    www.proletari.com
    Postime
    211

Përmbledhje e c´farë feje kemi pasur.

Falenderoj edhe njëherë bashkëpunimin e të gjithë anëtarëve që kanë kontribuar në hedhjen dritë me anë të fakteve historike mbi këtë temë.
    Dhe si c´do temë tjetër ka pasur dhe mendime jo shqipëtare pasi liria e mendimit i jep të drejtën cdo njeriu të shprehë mendimet e tija edhe pse të gabuara.

C´farë feje kemi pasur?

Duke filluar nga mitologjia pellazge e duke mbaruar në ditët tona :

1 ) Pellazgët- Ilirët(periudha para krishtit) feja apo besimi jonë ka qenë paganizmi(politezmi) apo më thjesht besimi në natyrën e forcave(zotave) të ndryshme.

2) Ilirët (periudha pas krishtit dhe rënia e tyre) përhapja e fesë krishtere dhe zyrtarizimi i saj në vitet 300(pas krishti).

3) Pushtimi bizantin dhe ndarja e kishës krishtere(katolike) në vitet 1084 solli dhe dogmën orthodhokse si fenë orthodhokse.

4) Pushtimi osman dhe rregjimi 500vjecar i tij solli dhe konvertimin arbërve në fenë myslimane.

5) Mbarimi i luftës së II-të botërore dhe krijimi për të parën herë i shtetit shqipëtarë në 1945 dhe ardhja e rregjimit diktatorial të enver hoxhës solli dhe shkatërrimin e kultit fe. Gjë që solli dhe ardhje e një feje tjetër që është dhe ateizmi.

6) Rënia e murit të berlinit në 1989-tën bëri dhe shndërrimin e rregjimit nga monolist në pluralist apo pseudo demokraci e cila solli dhe dokmën e re progresive protestantizmin.

Ja kjo është pak a shumë dhe përmbledhja e kësaj teme mbi fetë tona.
    Dhe uroj që një ditë të bashkohen në një fe atë shqipëtarise.
    Ndryshuar për herë të fundit nga I-amëshuar : 15-01-2005 më 20:46
    DASHURIA ËSHTË MISTERI IMAGJINAR I SHPRESËS QË BËN TË JETOJË SHPIRTI NË PAQE DHE LIRI.
    THJESHTËSIA DHE SINCERITETI JANË DHURATA QË ZOTI KA DHURUAR ME LINDJEN. POR TË REZISTOSH TI MBASH ATO ËSHTË MREKULLI VUAJTËSE QË TË BËN TË JETOSH ME DINJITET(shkruar nga unë)

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,421
    Postimet në Bllog
    22
    3) Pushtimi bizantin dhe ndarja e kishës krishtere(katolike) në vitet 1084 solli dhe dogmën orthodhokse si fenë orthodhokse.
    Shqiptaret kane qene orthodhokse jo qe nga 1084, por qe nga shekulli i IV e deri ne shekullin e XV, kur ra Konstandinopoja ne duart e turqve dhe tokat tona u pushtuan nga turqit. Pra pak a shume 10 shekuj. Iliria + Epiri + Molosia ngelen ne pjesen Lindore te perandorise romake pas ndarjes me dysh.

Nese marrim si te vertete faktin biblik se Shen Pavlli e shperndau Lajmin e Mire nga Jeruzalemi e deri ne Iliri, te gjithe popujt ne rrugen e tij edhe sot e kesaj dite jane te Krishtere Orthodhokse. Katolicizmi rrenjet e veta i ka ne Rome, vendi i fundit ku Shen Pavli se bashku me Shen Pjetrin predikun dhe u vrane nga romaket.

Katolicizmi ne rradhet e shqiptareve dhe kroateve, slloveneve, jane aksidente ne historine e Ballkanit, dhe perseri edhe ne keto vende do te gjeni besimtare orthodhokse. Keta jane sllavet e vetem katolike te Ballkanit, pasi gjithe pjesa tjeter e Ballkanit eshte Orthodhokse.

Te vetmit qe mundohen ti bejne shqiptaret katolike jane besimtaret e sotem shqiptare katolike, pasi vete Vatikani nuk i njeh si te tille. Termi qe Vatikani perdor per arbereshet dhe te gjithe te krishteret e ritit orthodhoks qe jane ne kungim me Kishen e Romes, eshte "greko-katolik", jo katolik. Sa per Gjergj Kastriotin, aq katolik ka qene sa Vatikani nuk ka denjuar ti dedikoje nje faqe jetes se tij ne Enciklopedine Katolike, atij qe vete Papa i Romes i dha titullin Mbrojtjes i Krishterimit. Pa harruar qe Arkivat Sekrete te Vatikanit ende nuk jane bere publike ne lidhje me maredheniet e Vatikanit me familjen e Kastrioteve edhe pse kane kaluar plot 600 vjet. Dokumenti i vetem qe kemi eshte Akti Diplomatik i njohjes nga ana e Vatikanit te Mbreterise se Epirit dhe Maqedonise, dhe Gjergj Kastriotin si mbret.

Albo

P.S Ata qe duan te njohin arbereshet nga goja e vete arberesheve, qendra e tyre ne internet eshte http:///www.arbitalia.net

Anëtarësuar
    03-01-2005
    Vendndodhja
    www.proletari.com
    Postime
    211
    Citim Postuar më parë nga I-amëshuar
    Falenderoj edhe njëherë bashkëpunimin e të gjithë anëtarëve që kanë kontribuar në hedhjen dritë me anë të fakteve historike mbi këtë temë.
    Dhe si c´do temë tjetër ka pasur dhe mendime jo shqipëtare pasi liria e mendimit i jep të drejtën cdo njeriu të shprehë mendimet e tija edhe pse të gabuara.

C´farë feje kemi pasur?

Duke filluar nga mitologjia pellazge e duke mbaruar në ditët tona :

1 ) Pellazgët- Ilirët(periudha para krishtit) feja apo besimi jonë ka qenë paganizmi(politezmi) apo më thjesht besimi në natyrën e forcave(zotave) të ndryshme.

2) Ilirët (periudha pas krishtit dhe rënia e tyre) përhapja e fesë krishtere dhe zyrtarizimi i saj në vitet 300(pas krishti).

4) Pushtimi osman dhe rregjimi 500vjecar i tij solli dhe konvertimin arbërve në fenë myslimane.

5) Mbarimi i luftës së II-të botërore dhe krijimi për të parën herë i shtetit shqipëtarë në 1945 dhe ardhja e rregjimit diktatorial të enver hoxhës solli dhe shkatërrimin e kultit fe. Gjë që solli dhe ardhje e një feje tjetër që është dhe ateizmi.

6) Rënia e murit të berlinit në 1989-tën bëri dhe shndërrimin e rregjimit nga monolist në pluralist apo pseudo demokraci e cila solli dhe dokmën e re progresive protestantizmin.

Ja kjo është pak a shumë dhe përmbledhja e kësaj teme mbi fetë tona.
    Dhe uroj që një ditë të bashkohen në një fe atë shqipëtarise.
    Pëmbledhje e rezultateve që pjesëmarrësit Shqipëtarë kanë kontribuar në këtë temë.

Lihnidos Maska e Arsimi2005
    Anëtarësuar
    14-01-2005
    Vendndodhja
    New Port Richey, Florida
    Postime
    22
    Me falni per nderhyrjen, por desha edhe une te shtoj nja dy fjale ne lidhje me kete teme, shume labile. Eshte shume interesant se tema u hap shum qarte nga ana e kolegut ton, qe kishte te beje me prejardhjen fetare te popullit tone si shqiptar. Mirpo duke lexuar mesazh pas mesazhi, verejta se antareve te ketushem nuk u intereson feja e stergjysheve tone. Perkundrazi tema u shendrua ne nje teme krejtsisht te ndryshme ku antaret tone te dashur me kenaqsi filluan te ekspozojne dallimet e tyre te imta te imponuara nga historia jone e dhimbshme. Une nuk do ti pergjigjem kesaj teme te ndryshuar, sepse e di qe ne nuk dallohemi fare prej njeri tjetrit sepse jemi shqiptar dhe flasim shqip. Kurse per sa iperket temes origjinale , pergjigja ndodhet tek veprat e Naim Frasherit, dhe vellezerve te tij.

Anëtarësuar
    03-01-2005
    Vendndodhja
    www.proletari.com
    Postime
    211
    Citim Postuar më parë nga Arsimi2005
    Me falni per nderhyrjen, por desha edhe une te shtoj nja dy fjale ne lidhje me kete teme, shume labile. Eshte shume interesant se tema u hap shum qarte nga ana e kolegut ton, qe kishte te beje me prejardhjen fetare te popullit tone si shqiptar. Mirpo duke lexuar mesazh pas mesazhi, verejta se antareve te ketushem nuk u intereson feja e stergjysheve tone. Perkundrazi tema u shendrua ne nje teme krejtsisht te ndryshme ku antaret tone te dashur me kenaqsi filluan te ekspozojne dallimet e tyre te imta te imponuara nga historia jone e dhimbshme. Une nuk do ti pergjigjem kesaj teme te ndryshuar, sepse e di qe ne nuk dallohemi fare prej njeri tjetrit sepse jemi shqiptar dhe flasim shqip. Kurse per sa iperket temes origjinale , pergjigja ndodhet tek veprat e Naim Frasherit, dhe vellezerve te tij.
    Faleminderit për vlerësimin dhe ke të drejtë mbi rrjedhën e temës.
    Po c´të bëjmë ky është realiteti shqipëtarë, edhe pse nuk ndodhemi më në Shqipëri, shqipëtarët nuk do të përmiresohen.
    Prandaj duke marrë shkas nga Arsimi2005 dhe gjithë të tjerët që e kanë kuptuar që tema ka dalë nga rrjedha e nisur.
    Shpalli temën e mbyllur.

Citim Postuar më parë nga Albo
    Shqiptaret kane qene orthodhokse jo qe nga 1084, por qe nga shekulli i IV e deri ne shekullin e XV, kur ra Konstandinopoja ne duart e turqve dhe tokat tona u pushtuan nga turqit. Pra pak a shume 10 shekuj. Iliria + Epiri + Molosia ngelen ne pjesen Lindore te perandorise romake pas ndarjes me dysh.
    Qe ne fillim te kujtoj se data 1084. eshte e gabuar, sepse Skizma e Madhe nuk ndodhi ne vitin 1084, por ne vitin 1054. Ndersa sa i perket lindjes se termit "ortodoks" dhe "katolik", keto 2. terme kane kane lindur ne Mesjeten e hershme. Para Skizmes se Madhe te gjithe ndjeksit e Jezu Krishtit jane quajtur te krishtere per here te pare te krishtere ne Bashkesine e Antiokise - rreth vitit 150, pas Krishtit (eshte e dokumentuar ne letren "Didachè" - leter e shkruar nga dishepujt e Apostujve, qe flet mbi doktrinen, sakramentet dhe katekezen e fese se krishtere... dhe ne dokumente te tjera extra-biblike: Letra Muratoriane, Letra e Klementit Pape drejtuar Selanikasve (Ipeshkvi i dyte i Romes) etj.etj.).

Shkapercimet e historise po i ben me hapa te medhenj, qe nga shekulli IV (koha primitive ose e lashte) kalon menjehere ne shekullin XV, sikur te mos kishte ndodhur asgje ne kete periudhe kohore. Nderkohe qe duhet pasur parasysh se periudha e Mesjetes ka shenuar shume evenimente ne historine e popullit shqiptar dhe ne Rajon, qe kane lene vule te pashlyeshme ne historine dhe krijimin e popujve te Ballkanit, saqe Mesjeta per shume historian quhet edhe "periudha erret."
    Ti kthehemi temes: te thuash se shqiptaret qe nga shekulli IV. kane qene ortodoks, duke mos u bazuar ne asnje dokument, por thjeshte ne thashetheme dhe gojedhena, jo vetem se eshte qesharake, por edhe pa fakte te verteta! Me sill ti mua, se shqiptaret qenkan quajtur ne shekullin IV ortodoks!? Ma argumento kete fakt!? Sido qe te jete i nderuari Albo, per keto gjer nuk flitet me emocione... nderkohe qe ne te gjitha Kishat po flitet per bashkimin e Kishave. Vet Jezu Krishti ka thene: "Bej o Ate, qe te jene NJE, sikur Une jam ne Ty dhe Ti ne Mua!" Pra duam apo s'duam ne kjo profeci e Jezu Krishtit, Zot dhe Shpetimtar heret a vone do te vertetohet. Une vetem per nje gje jam i sigurte se ne qofte se kemi ardhur deri tek Ndarjet e Kishave (Skizma e Madhe ne vitin 1054, Skizma brenda Kishes Katolike ne shek. XVI...), nuk eshte vullneti i Hyjit Ate, por i njeriut (si psh. rasti yt...), qe ne vend te mbjellesh dashuri, mbjell urrejtje.

Katolicizmi ne rradhet e shqiptareve dhe kroateve, slloveneve, jane aksidente ne historine e Ballkanit, dhe perseri edhe ne keto vende do te gjeni besimtare orthodhokse. Keta jane sllavet e vetem katolike te Ballkanit, pasi gjithe pjesa tjeter e Ballkanit eshte Orthodhokse.
    # Sllovenet, kroatet duke qene "vellezer" me popujt tjere sllav te jugut, kane qene ne ndikim te forte nga Perandoria Austro-hungareze ne te gjitha aspektet (mentaliteti, gjuha, tradita, varesia ekonomike, politike...) dhe si rrjedhoje edhe kleriket kane qene me afer Vatikanit, sesa Patriarkanes te Konstantinopojes. Ndersa vellezerit e Jugut te Ballkanit duke qene ne kufi me Perandorine Bizantine, ka bere si rrjedhoje qe Perandoria Bizantine (lexo: greke) te kete ndikim me te madh ne keto zona.

# A ka besimtare Ortodoks ne Slloveni dhe Kroaci? Po, por te gjithe i perkasin etnese serbe, te cilet per motive ekonomike kane emigruar ne Slloveni dhe Kroaci, gjate Jugosllavise se bashkuar, per nje jete me te mire. Identifikimi Komb dhe Fe, e cila eshte tipike vetem ne Ballkan, ndodh me keto popuj, si psh. nje serb i Novi Pazarit (100 % serb, sepse ai ka lindur aty, i jati, gjyshi... por sipas konceptit "te mirefillte" serb ai nuk eshte serb i vertete, sepse i perket fese myslimane), sa per dijeni Novi Pazar eshte nje qytet ne jug te Serbise, ku mbi 90 % te popullsise jane mysliman; poashtu edhe nje serb i Vukovarit ose i Krajines nuk eshte kroat, sepse ai i perket fese Ortodokse... shkurt Feja luan nje rol te vecante ne identifikimin e Kombit ne Ballkan. Kjo dukuri eshte e dukshme ne shekullin XXI, po ne Mesjete si do te kete qene!?

Te vetmit qe mundohen ti bejne shqiptaret katolike jane besimtaret e sotem shqiptare katolike, pasi vete Vatikani nuk i njeh si te tille. Termi qe Vatikani perdor per arbereshet dhe te gjithe te krishteret e ritit orthodhoks qe jane ne kungim me Kishen e Romes, eshte "greko-katolik", jo katolik. Sa per Gjergj Kastriotin, aq katolik ka qene sa Vatikani nuk ka denjuar ti dedikoje nje faqe jetes se tij ne Enciklopedine Katolike, atij qe vete Papa i Romes i dha titullin Mbrojtjes i Krishterimit. Pa harruar qe Arkivat Sekrete te Vatikanit ende nuk jane bere publike ne lidhje me maredheniet e Vatikanit me familjen e Kastrioteve edhe pse kane kaluar plot 600 vjet. Dokumenti i vetem qe kemi eshte Akti Diplomatik i njohjes nga ana e Vatikanit te Mbreterise se Epirit dhe Maqedonise, dhe Gjergj Kastriotin si mbret.
    Edhe ketu ia paske fut kot, sic ben zakonisht... sepse ne kete rast nuk po flet si shqiptar, por tamam si Ortodoks filo-grek!!! I cili edhe pse jeton e vepron ne USA, por mendjen e ka te kthyer drejt Azise (lexo: Stambollit).

# Selia Shenjte ose Vatikani menjehere pas rrezimit te Diktatures ka themeluar hierarkine kishtare katolike, gje qe hierarkia "shqiptaro" Ortodokse do te themelohet shume vite pas (kam vene ne thonjeza shqiptaro, sepse Kryepeshkopi eshte me shpirt dhe mendje grek 100 %).

# Vatikani jo vetem qe themeloi menjehere ne vitet 1991-92 hierarkine e Kishes Katolike ne Shqiperi, ne figuren e mons. Ivan Dias (indian, sepse nuk kishte klerike te mbijetuar shqiptar... dhe ata qe kishin mbetur akoma gjalle, ishin pothuajse ne fund te jetes se tyre!). Ndersa nje vit me vone, pra ne vitin 1993 vjen Papa Gjon Pali i II-te ne Shqiperi (Shkoder - Katedralja e Shkodres), ku themelon zyrtarisht hierarkine e Kishes Shqiptare Katolike me shugurimin e 4. Ipeshkvinjve (mons. Frano Illija, mons. Rrok Mirdita, mons Robert Ashta dhe mons. Zef Simoni).

Vatikani dhe Gjergj Kastrioti (Skenderbeu): te dhena, doreshkrime dhe libra ne gjuhe te huaj mbi Skenderbeun ose ka botuar Shtypshkronja e Vatikanit ose s'ka botuar askush ne bote mbi kete figure te madhe shqiptare. Prandaj edhe ketu si gjithmone ia ke fut kot.

# termi "greko-katolik" qe perdoret per arbreshet e Italise, sepse arbreshet jane 100 % katolik (as me shume dhe as me pak se nje i krishtere katolik qe jeton en New Zeland ose ne Alaska), por te ritit greko-bizantin, dtth Liturgjia e tyre akoma nuk eshte reformuar, por eshte ajo identike e shekujve XV-XVI (periudha kur kane ikur nga Shqiperia, me rastin e vdekjes se Skenderbeut). Disa prej klerikeve arbresh (te ritit greko-katolik) jane Ipeshkvinj (Peshkop) dhe me pozita te larta edhe ne Vatikan. Emrimin e ketyre Ipeshkvinje e ben Papa i Romes.

# Gjergj Kastrioti dhe trashegimtaret e tij: une kam pas rastin te takoj njerin nder pasardhesit e familjes se Skenderbeut - Giorgio Castriota Scanderbeg, i cili jeton dhe punon ne Napoli te Italise.

Si perfundim, mos harro: HISTORIA NUK BAZOHET NE GOJEDHENA, POR NE FAKTE TE VERTETA!!!

pershendetje

Faqja 11 prej 12 FillimFillim ... 9101112 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •