Close
Faqja 10 prej 12 FillimFillim ... 89101112 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 116
    Ikon-thyes Maska e Qafir Arnaut
    Anëtarësuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Shum po shndrit aj Diell, e pak po nxeh
    Postime
    1,542
    Citim Postuar më parë nga Albo
    Te thuash qe kombi nuk lindi ne ate periudhe, do te thote qe Gjergji nuk luftoi per clirimin dhe bashkimin e popullit te tij.
    Gjergji luftoi sepse i helmuan 2 vellezerit, e moren peng, dhe pronat e te atit Sulltani kishte nder mend t'ia jepte dikujt tjeter. Ishin Eterit e Kombit ne shek e 19te ata qe vendosen te merrnin figuren e tij e ta benin bosht per krijimin e kombit tene...Ne fakt ishin ata qe edhe krijuan fjalen qe me pare ishte inekzistente 'komb'...sic duket nga latinishta kombinare

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,397
    Postimet në Bllog
    22
    Citim Postuar më parë nga Qafir Arnaut
    Gjergji luftoi sepse i helmuan 2 vellezerit, e moren peng, dhe pronat e te atit Sulltani kishte nder mend t'ia jepte dikujt tjeter. Ishin Eterit e Kombit ne shek e 19te ata qe vendosen te merrnin figuren e tij e ta benin bosht per krijimin e kombit tene...Ne fakt ishin ata qe edhe krijuan fjalen qe me pare ishte inekzistente 'komb'...sic duket nga latinishta kombinare
    Vihet kali para karroces dhe jo karroca para kalit o Qafir efendi. Dhe po te kesh lexuar rilindasit, ata nuk perdornin fjalen "komb", por "VATAN" dhe "MËMËDHE". Vete Himni yne kombetar eshte nje rikrijim shpirteror i 28 nentorit 1443. Flamuri, shqiptaret e perbashkuar, besa per shpetim, Zoti, kombet qe shuhen permbi dhe, Shqiperia do te rroje.

Jane te gjitha para syve tuaja, por keto nuk jane te verteta qe mesohen me mendje, por me zemer.

Albo

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Dalim pikerisht tek pika qe un them se ju jeni pasional, dhe ne te tilla ceshtje origjinash, historie etj etj nuk kerkohen njerez pasional por njerez te llogjikshem. Pasionin ta ruajme per te ndertuar dicka ne shqiperi, ndersa llogjika te jete bazamenti i ati pasioni.

Shume njerez ketu lexojne vetem qe te gjejne dicka qe ti pershtatet botekuptimit te tyre, dhe kur e gjejne nenvizojne vec se ate gje qe i konfirmon bindjet. Mirepo ka nje literature te tere qe thote dicka kundra ketyre besimeve pasionale, dhe nese vazhdohet te rrihet nen strofken e konfirmimeve te botkuptimit te dikujt, nuk do kete as rritje shpirterore, as intelektuale dhe si rrjedhoje vetem konflikte ndermjet shqiptareve.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

i/e larguar Maska e Traboini
    Anëtarësuar
    09-12-2003
    Vendndodhja
    East of Las Vegas-West of Atlantic City
    Postime
    389
    Citim Postuar më parë nga Seminarist
    Qe Skenderbeu ka qene biznatin ne ritin fetar, dmth qe i takonte tradites ortodokse, kete une e kam provuar me mbi dhjete burime qe variojne nga Sufflay e deri tek albanologet me te fundit. Duhet te jesh vetem takalik shkadron, ka ata kokfortet, qe te mos hash pyke.

Skenderbeu, po, ishte si ortodoks nen papen, dmth Unit, pra mund te quhet katolik, per arsyen qe i kemi thene tashme, sikurse ishin edhe Arianitet e Muzakat, qe po ashtu ishin ortodoks.

Shkumbinin, katolicizmi i formes sic u krijua ne shek.11 me reformat gregoriane, e ka arritur vetem ne shek 14,15, duke bashkejetuar me ortodoksine qe e zoteronte ate qe prej shek.8

Seminarist,,

Ne qofte se Skenderbeu do te ishte orthodoks dhe jo katolik une per veten time do ta nderoja ashtu si edhe e nderoj. Por me len habitur injorimi i burimeve historike qe ben (se pakti ato qe kam une rast ti lexoj). Fillo me Barletin, vazhdo me Frang Bardhin (prift katolik), e deri tek Noli, Zavalani, Athanas Gegaj (doktoroi shkencat ne Belgjik me 1937 ku kishte jeten e Skenderbeut si teme dizertacioni), te gjith flasin ne favor te nocionit se Skenderbeu ishte katolik.

Te merret mjekra e tij apo shqipja me dy krere si fakte me te forta se sa lidhjet e Kastriotit me Romen, vizita e tij ne Rome, shkembimet e letrave me Papen, zgjedhja e tij si udheheqes i forcave te krishtera (kjo lufte se be sepse vdiq papa)
    lidhjet e tij me Pal Engjellin eshte e pakuptimte.

Edhe emrat e familjes se tij flasin dicka. Gjergji i Gjonit, Gjoni i Palit. Me sa di une, keta jane edhe sot e kesaj dite emra shqiptar katolik.

Ikon-thyes Maska e Qafir Arnaut
    Anëtarësuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Shum po shndrit aj Diell, e pak po nxeh
    Postime
    1,542
    Citim Postuar më parë nga Traboini

.

Edhe emrat e familjes se tij flasin dicka. Gjergji i Gjonit, Gjoni i Palit. Me sa di une, keta jane edhe sot e kesaj dite emra shqiptar katolik.
    Kjo qe thua do ishte me vend nqs emrat vertet shkruheshin ashtu ne gjuhen Shqip. Asokohe s'kishte shqip pra s'dallon dot Palin nga Pavllon.

Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Qafir shqip kishte, ishte gjuha e popullit. Kanunet e Durresit datojne 1200 po i zhduken, formula e pagezimit e car borisit ne shqip daton edhe disa shekuj me pare. Fakti eshte qe atje sistematikisht jane zhdukur dokumenta. Nuk mund t'i teket buzukut te shkruaj, dhe pastaj t'i teket te tjereve tja fillojne 300 vjet me vone te shkruaren, sado kohe lufte te kete qene.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Tek tema per Skenderbeun, nqs keni te dhena autoresh serioze mbi albanologjine, na i sillni ato qe flasin mbi ritin fetar te Kastrioteve.

Deri me sot, te dhenat albanologjike me serioze qe jane sjelle aty, flasin qarte se Kastriotet i perkisnin origjinalisht tradites fetare-politike bizantine, e qe me vone, duke e ruajtur kete tipar, njohen papen, qe me fjale te tjera dmth u bene Uniate.

Une habitem se si flisni juve (ne pl) mbi Nolin, kur une ju kam sjelle vete shkrimet e Nolit ne ate teme, shkrimi i quajtur "probleme biografike mbi Skenderbeun", ku Noli shprehet qarte se Skenderbeu edhe i ati, ishte i Ritit Bizantin.

Me pas, Hoghkinsonin, une e kam permendur qe kur, qe pohon se Skenderbeu eshte katolik, PO DESHET juve, po ju shtoj edhe Edwin Jacques, qe shprehet se Skenderbeu eshte loyal roman catholic. Por mbi te gjitha nuk mund te krahasohet as numri i referencave qe une ju kam sjelle, e se dyti, Hogdkinson-i edhe Jaqcues nuk jane historiane te mirefillte nga profesioni, aq me pak qe te jene albanologe.

Une do te sjelle seriosh referenca mbi ortodoksine e Kastrioteve.

Sa per temen mbi lindjen e kombit:

Une di qe Skenderbeu mblodhi te gjithe familjet princore rajonale, perfshi malazezin Crnojevic, e jo vetem princa shqipfoles, per te luftuar turkun, jo per te formuar ndonje shtet, mbreteri a komb. Fakti qe shumica ishin shqipfoles, tregon se ata ishin ata qe ishin ende te papushtuar, nderkohe qe pjesa tjeter greke, serbe e bullgare ishin nen otomanet, ndersa hungarezet ishin edhe me larg gjeografikisht. Pra ishte me teper nje konfederate ne forme kryqezate.

Termi Arban, pavaresisht se eshte ekuivalenti praktik i termit te sotem shqiptar, nuk do te thote se eshte sinonim i tij.

Tokat e arberise me sakte nuk ishin te lira, perkundrazi, veri-perendimi ka qene nen venedikun (Kuv. Lezhes u be ne toke venedike), nderkohe qe jugu ishte nen turkun, nga Vlora e poshte, nderkohe qe lindja frekuentisht ka qene nen serbet.

Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Perpara se te sjellesh deshmi mbi orthodhoksine e kastrioteve, sipas Kordatit por dhe burimeve greke, ne jug te Itali arbereshet orthodhokse numerohen rreth 80.000 te tjeret jane katolike. Duke marre parasysh se jane nisur rreth 200.000 vete ne nje periudhe 50 vjecare, ku iken gjith keto orthodhokse qe te mbeten vetem 80.000 ne kohen moderne ?

Si perfundim duhet te shkosh t'i ndryshosh mendjen vete pinjolleve te Kastrioteve te cilet ne biografine qe ata kane autorizuar me burimet e tyre, dalin se jane Katolik dhe jo orthodhokse. Ne pemen gjenealogjike te tyre madje ka dhe nje shumice konter franceze e spanjolle(katolike te dy palet) qe pretendojne lidhje me fisin e kastrioteve duke marre parasysh lidhjet martesore.

Sic thashe, pse u zgjodh katedralja e shen kollit ne Lezhe per lindjen e kombit(sic e quan Albo) kur Skenderbeu dhe te gjithe prijesat ishin orthodhokse ?

Si perfundim Uniatizmi i Skenderbeut shkon ne krah te kundert nese provohet, sepse nje person qe te pushton te imponon Kulturen, por ama nuk harrohet kurre prijesi i pare. Ne rastin tone eshte imponuar nje kulture bizantine ne jug te shqiprise, por fakti qe shume zgjodhen Papen dhe jo keshillin ekumenik dhe patriarkanen e Stambollit, tregon te kunderten, qe konvertimi kulturor ishte ne fillimin e fazave te tije. Reklama se levizja Unite eshte nje turp i Papes dhe katolikeve qe mundohet te marrin "orthodhokse", eshte me te vertete qesharake, kur mendon se kriteret per te qene shenjtor ne kishen orthodhokse, jane krejtsisht ndryshe nga ajo Katolike, kur ne kishen Orthodhokse mjafton te kthesh sa me shume te jete e mundur.

"Te gjithe" ato qe ke sjelle ti, qe pervec faktit se citojne njeri tjetrin nuk bejne gje tjeter, ndryshe nga Jaques, Hodgison dhe nje sere studiuesish italian qe bien dakorte dhe pinjollet e kastrioteve te cilet kane shfrytezuar komplet te tjera burime. Hodgison eshte bazuar tek Ducellier, tani se si ka arritur ne ato konkluzione nuk besoj te kete qene simpatia e tij, apo e Cambridge-it per fene katolike, por esht krejt e kunderta. Me Aleksandrin e Madh thuhet qe qe grek se perhapi kulture greke, por te shohesh librat shprehimisht del se eshte shqiptar. Ne kete vazhde llogjike, kur per skenderbeun thuhet se ai ndiqte ritin bizantin, nuk thuhet kurre shprehimisht se eshte orthodhoks. Krejt e kunderta ndodh me ata qe e japin te prere se ai ka qene katolik.

Per pjesen e dyte, Papa(ai qe vdiq) do ta bente Skenderbeun prijes te gjithe forcave kristiane, cfare nenkupton dhe skeptrin e pernadorit te lindjes ne rast suksesi. Ketu nuk mund te bienin dakorte lindoret grek, dhe serbet, te cilet nuk u bashkuan per shkaqe fetare, karakteri e politike, pasi do ishin drejtuar nga nje katolik(gjithmone duke marre parasysh qe nocioni komb, sic thua dhe vete, pra komb shqiptar nuk ekzistonte ne ate kohe).

Termi Shqiptar, vjen nga Pirro, dhe nuk eshte tani i vonshem.

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Citim Postuar më parë nga Deep-Purple
    ?

por fakti qe shume zgjodhen Papen dhe jo keshillin ekumenik dhe patriarkanen e Stambollit, tregon te kunderten, qe konvertimi kulturor ishte ne fillimin e fazave te tije.

Ke gabime te medha konceptesh, sepse ti Deep nuk di se per cfare flet, edhe une kete ta kam thene edhe atehere kur je shprehur, me nje nick tjeter, se Skenderbeu u ripagezua ne katolik, nqs te mbahet mend!

Skenderbeu nuk ka se cfare Keshilli Ekumenik te zgjedhi. Ti e thua kete pasi ti mendon se Keshilli Ekumenik eshte ndonjezyre e vecante kishtare si tip drejtori ekishtare qe funksionon ne cdo kohe e merr vendime.

Shprehja jote "edhe sikur te vertetohet se Skenderbeu ka qene Uniat" nuk tregon vecse se ne fakt kjo gje eshte vertetuar TASHME.

Une do te vazhdoja sot te te them ca gjera ne lidhje me ato qe ke thene me siper, por nuk kam kohe, keshtu qe do ta le per nje dite tjeter.

Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Ripagezmin ne katolik e ka thene Gennaro, jo une, me sakte e kane thene pinjollet e Skenderbeut. Termi ri-pagezim, do te thote ri-kthim nese akoma nuk di shqip. Sa per Greqine ta thashe nje here, influenca Veneciane ishte deri poshte ne te gjithe gadishullin, pervec pjeses lindore qe te shpier per ne bizant, konstanipoje e cfaredolloj emri tjeter ka per te ngaterruar dynjane(aty ku eshte dhe perandoria e vertete). Shqiptaret zbrisnin ne Thesali me dekret nga mbreterit e Spanjes nese akoma nuk e ke kuptuar, ndersa vllehet nomade vinin turma turma, dhe shkaku qe katakuzhinet luftuan me shqiptaret ne Thesali ishte pikerisht se Shqiptaret nuk i peruleshin perandorit, por kishin aleanca dhe halle te tjera nga ato "fetare" te asaj kohe.

Edhe ate qe te thashe per Arbereshet siper, qe jane 80.000 orthodhokse, dhe se pjesa tjeter eshte komplet katolike, dhe se nuk i njeh "greku" tregon me teper aspektin e kesaj ndarje me vizore. Greku, ne kuader te megaloidhese do ti leverdiste, sic thote per shqiptaret e jugut, qe jane grek te shqiptarizuar, edhe per arbereshet e italise qe jane grek te italianizuar nga ana fetare, por kete gje nuk mund ta thone dot, jo vetem per ata por dhe per vete arbereshet orthodhokse, sepse faktori gjuhe i pengon jashtmase.

Kam shkruajtur siper se cfare thote Pukevili per rracen shqiptare, e cila vec po te rrafshoheshin malet mund te zhduket. Ajo qe nuk u be dot ateher, po mundohet te behet tani vone.

Si perfundim une akoma nuk morra nje pergjigje objektive per ate qe the per serbine ne shekullin e XV, dhe sidomos per vete temen qe hapesi me kaq padurim pret te marri nje pergjigje konkrete.

Faqja 10 prej 12 FillimFillim ... 89101112 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •