Mund te preferosh edhe veten apo jo xeni nejse kto jane zgjidhje personale!!?
Filozofi im i preferuar mbas vetes sime eshte Rudolf Steiner--nje filozofi e aktivitetit shpirteror___(Filozofia e lirise)
Mund te preferosh edhe veten apo jo xeni nejse kto jane zgjidhje personale!!?
Filozofi im i preferuar mbas vetes sime eshte Rudolf Steiner--nje filozofi e aktivitetit shpirteror___(Filozofia e lirise)
To repeat what others have said, requires education; to challenge it, requires brains.
disa...tani me vjen ne mendje Platoni...shuem njeri i mencur, qe qemoti ky....esenca e teorive te tij akoma nuk kuptohet dhe elaborohet plotesisht....
Jeni mjaft i sakte ne kete qe thoni, E kam lexuar Platonin vetem ne dy raste dhe eshte babai i filozofise boterore por qe une fatkeqsisht s`kam rastin te gjej libra te tij te perkthyer ne shqip.Postuar më parë nga diikush
Dito.
Odeon, nuk di cte te them per librat te tij ne shqip, pr jam i sigurt se ne Shqiperi duhet te kete tani...une ka vite qe kam lexuar per te...Postuar më parë nga Odeon_relax
Solomon Predikuesi, i Biri i Mbretit David.
(Proverbat + Kenget + Librin e Koheletit)
Postuar më parë nga Highlander
MARTIN HEIDEGGER.. gjenial! Pasioni i tij i vertete, liria..
...me pelqen gjithashtu dhe Kierkegaard-i
Prektora
Keto kohet e fundit kam lexuar shume artikuj qe flasin midis lidhjeve sekrete te Martin Heidegger dhe Nazisteve. Thuhet se ai ishte nje keshilltar i Hitlerit. Shkrimet kishin argumenta dhe fakte qe nuk mund te hidhen poshte, por a mendoni ju se kjo eshte e vertete?Postuar më parë nga Highlander
To repeat what others have said, requires education; to challenge it, requires brains.
Postuar më parë nga Pog17
I dashur Pog17 !
Artikujt mbi lidhjet "sekrete" të Heidegger dhe nazistëve nuk kanë të sosur. Ka shumë studime në lidhje me këtë çështje dhe një ndër to është libri i Victor Farias "Heidegger dhe nazizmi" (me sa më kujtohet). Në fakt, ky autor është hedhur poshtë nga pothuaj të gjithë studiuesit seriozë të Heideggerit. Sepse ky libër është i mbushur me plot e plot deduksione të shkurtra dhe shijehidhura. Eshtë e vërtetë që Heidegger ka patur lidhje me nazizmin (jo sekrete siç thua ti por të hapura), dhe kjo ka zgjatur vetëm gjatë periudhës së rektoratit të tij në Universitetin e Friburg (1933-34), ku ai ka qenë zgjedhur me përkrahjen edhe të regjimit nazist në fuqi. Heidegger ka qenë anëtar i partisë naziste deri në shembjen e nazizmit dhe ka paguar kuotizacione të rregullta. Deri këtu asgjë e re. Ka shumë arsye që e kanë shtyrë Heideggerin të përqafojë ideologjinë naziste, por fakti është që vepra e tij filozofike është e pakrahasueshme dhe e pazëvendësueshme për mbarë filozofinë. Ka qenë nxënësi më i dashur i Husserl dhe profesor i Hannah Arendt (që të dy filozofë gjermanë me origjinë çifute). Pas luftës, Heidegger ka qenë dënuar nga forcat okupatore amerikano-angleze-franceze-ruse për të mos dhënë më mësim në Universitete, dhe ky dënim i është hequr në vitin 1951, vit në të cilin ai ka rimarrë e tij të mëparshëm të profesorit në Friburg. Me pak fjalë, mund të të them që ndërsa nga pikëpamja morale Heidegger është i paqartë, nga pikëpamja filozofike ai mbetet filozofi më i madh i shekullit të XX-të. Vepra e tij është e studiuar në të gjitha universitetet e botës dhe mund të jetë filozofi të cilit i janë kushtuar më shumë studime.
Nuk kane qene lidhje sekrete sepse ka qene anetar i NSDAP (ashtu sic ka qene dhe p.sh Herbert von Karajan ose Wernher von Braun)Postuar më parë nga Pog17
Thuhet, po nuk eshte e vertete!Postuar më parë nga Pog17
Tani, c'duhet te bejme? Duhet ti veme fleterrufe vepres se tij? C'na hyn ne pune se ku ka qene njehere?!Postuar më parë nga Pog17
Darwin !
Më fal që po ndërhyj por e harrova pak më parë. Heidegger nuk ka qenë kurrë këshilltar i Hitlerit dhe nuk e ka takuar atë kurrë. Sepse vetë Heidegger pas dorëheqjes nga rektorati (1934), ka qenë i survejuar nga shërbimet e NSDAP. Heidegger nuk ka qenë kurrë një hitlerian por një simpatizant i nacional-socializmit, për të cilin ai mendonte që do të shërbente për një rigjallërim të frymës universitare, një shpresë e zhgënjyer...
Krijoni Kontakt