Close
Faqja 5 prej 12 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 114
    e kithtë Maska e Rebele
    Anëtarësuar
    22-07-2004
    Vendndodhja
    kulpër
    Postime
    1,088
    Citim Postuar më parë nga AuGuSt_
    Cili Eshte Filozofi Juaj I Preferuar dhe perse !!
    Per veten do thoja Frojdi
    Se dija qe Frojdi konsiderohesh filozof
    Perkufizoni filozof pikesepari.

Promete (i lidhur) Maska e Kryeplaku
    Anëtarësuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    në realitetin e hidhur
    Postime
    2,218
    Eshte me te vertet e veshtire te zgjedhesh sepse cdo fillozof kishte dicka per te thene pavarsisht nese te shpreh ty ose jo. Gjithashtu asnjeri nuk i krijoi teorite e veta nga 0, fillozofia ka historine e vet. Si ne cdo histori ashtu edhe ne historine e fillozofise ekziston nje vashdimesi qe fillon qysh nga porofetesite egjyptiane, mesopotame etj. dhe shtrihet ne filozofine parasokrate dhe mbrapasokrate, ne ate platonike dhe ate aristoteliane dhe arrin deri tek fillozofet protestante e deri tek ata liberaliste etj. Sidoqofte vet pereferoj me teper fillozofine qe u kap me temat shoqerore dhe politike, me shume me shprehin filozofet realiste si Machiaveli,Hobbes, Burke, Hume, Heggel por edhe fillozofet liberaliste kane teper gjera per te thene. Sigurisht edhe K. Marksi midis nje dogme qe deshtoi tha shume gjera qe mbeten. Por perseri nuk jane vetem keta fillozofet qe me shprehin dhe sigurisht nuk ekziston vetem nje e vertete, ekzistojne shume te verteta!

Larguar.
    Anëtarësuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152
    Citim Postuar më parë nga Kryeplaku
    Eshte me te vertet e veshtire te zgjedhesh sepse cdo fillozof kishte dicka per te thene pavarsisht nese te shpreh ty ose jo. Gjithashtu asnjeri nuk i krijoi teorite e veta nga 0, fillozofia ka historine e vet. Si ne cdo histori ashtu edhe ne historine e filozofise ekziston nje vashdimesi qe fillon qysh nga porofetesite egjyptiane, mesopotame etj. dhe shtrihet ne filozofine parasokrate dhe mbrapasokrate, ne ate platonike dhe ate aristoteliane dhe arrin deri tek fillozofet protestante e deri tek ata liberaliste etj. ... Sigurisht edhe K. Marksi midis nje dogme qe deshtoi tha shume gjera qe mbeten...

Kryeplak, bashkohem me shumicen e asaj qe ke shprehur (jo plotesisht, ama).

I PADUKSHEM
    Anëtarësuar
    01-03-2005
    Vendndodhja
    Kudo
    Postime
    149
    Une do te thoja Z. Frojdi dhe Nicja

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Citim Postuar më parë nga Kryeplaku
    Eshte me te vertet e veshtire te zgjedhesh sepse cdo fillozof kishte dicka per te thene pavarsisht nese te shpreh ty ose jo. Gjithashtu asnjeri nuk i krijoi teorite e veta nga 0, fillozofia ka historine e vet. Si ne cdo histori ashtu edhe ne historine e fillozofise ekziston nje vashdimesi qe fillon qysh nga porofetesite egjyptiane, mesopotame etj. dhe shtrihet ne filozofine parasokrate dhe mbrapasokrate, ne ate platonike dhe ate aristoteliane dhe arrin deri tek fillozofet protestante e deri tek ata liberaliste etj. Sidoqofte vet pereferoj me teper fillozofine qe u kap me temat shoqerore dhe politike, me shume me shprehin filozofet realiste si Machiaveli,Hobbes, Burke, Hume, Heggel por edhe fillozofet liberaliste kane teper gjera per te thene. Sigurisht edhe K. Marksi midis nje dogme qe deshtoi tha shume gjera qe mbeten. Por perseri nuk jane vetem keta fillozofet qe me shprehin dhe sigurisht nuk ekziston vetem nje e vertete, ekzistojne shume te verteta!
    Kryeplaku s'te kuptoj me kete ndarjen qe u ben filozofeve ne realiste, liberaliste etj.
    Eshte hera e pare qe e degjoj se Hegel u futka ne nje kategori te ashtuquajtur filozofe realiste...

pershendetje...

Anëtarësuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    në realitetin e hidhur
    Postime
    2,218
    Citim Postuar më parë nga [xeni]
    Kryeplaku s'te kuptoj me kete ndarjen qe u ben filozofeve ne realiste, liberaliste etj.
    Eshte hera e pare qe e degjoj se Hegel u futka ne nje kategori te ashtuquajtur filozofe realiste...

pershendetje...
    Ne fakt ke te drejte une i quajta vet realiste (pra duhej ta shkruaja me thonjeza) nga menyra sesi ata e shpjegojne rolin e shtetit, kombit ose udheheqesit. Saper Machiavelin mbahet si nje nga shtyllat e realizmit klasik por te tjeret... besoj se Burke dhe Hume vetem realiste mund te quhen kurse Hobbes dhe Heggel mbirealiste. Sidoqofte pervec Machiavelit fillozofet e tjere qe permenda do ishte pak e tepert t'i referonim si pjese e shkolles realiste sepse menyra sesi ata analizojne nuk ka te bej me menyren shkencopolitike realiste. Gjithashtu, Heggeli ka rendesine e tij ne fillozofine, shkencat shoqerore dhe ato politike -biles sipas shume personash Heggeli referohet si themelues i shkencave shoqerore. Por ajo per te cilen e vecoj Heggelin, pervec Dialektikes ndryshe Hegelianizmit (veprim-kunderpergjigje- sinteze), eshte fakti se eshte nga fillozofet e pare qe perdori Historine si vegel per te shpjeguar fenomenet shoqerore dhe politike, duke u bere shembull per pasardhesit e tij. Por sic e dime historia si vegel shpjegimi perdoret sistematikisht nga shkolla realiste.

Sidoqofte per fillozofet qe permenda kam njohuri me teper ne lidhje me kontributin e tyre ne shkencat politike, prandaj i ndaj edhe me kritere politikoshkencore. Por nuk ka dyshim qe verejtja ishte e vlefshme, faleminderit!

Anëtarësuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    në realitetin e hidhur
    Postime
    2,218
    Citim Postuar më parë nga [xeni]
    Historikisht fillozofia lindi para shkences, ose me mire fillozofia lindi shkencen. Shkollat e sotme ideologjike perballohen si mekanizma shkencore qe analizojne temat politikoshoqerore por megjithate cdo shkolle ideologjike ka edhe fillozofet e vet ne te cilet bazohet. Ne rastin e Realizmit eshte njecik muhabet i gjate, por Liberalizmi ne fillim u shfaq si rryme fillozofike (Smith, Mill, Spenser, Rikardo, Green etj.) e njejta gje ndodhi edhe me Socializmin (Kondorso, Blanc, Ouen, Prydo akoma edhe Marksi megjithese e mbante veten si shkencetar dhe nenvlesonte fillozofet u tregua ne fund me shume fillozof sesa shkencetar).

i/e regjistruar Maska e EXODUS
    Anëtarësuar
    15-06-2003
    Vendndodhja
    Intravenous..
    Postime
    1,667
    Ne menyre qe te shmang paragjykimet nuk po rreshtoj emra, pervecse faktin i cili me jep arsyen e forte te nxitem te lexoj dhe vleresoj (fjala i/e preferuar me duket si shume-tip allasoj perkedhelese, kshuqe s'po ja heq shume nazet -lol-) vertetesine e fakteve dhe qendrimi (esenca e kredibilitetit) i mbajtur prej filan filozofi, duke marre parasysh se filozofi nuk duhet te harroje se lexuesi i tij eshte nje "filozof i natyrshem" dmth personazhi kryesor i jetes i cili perjeton "drejtpersedrejti" ate cka filozofi e klasifikon si objekt te studimit apo analizimit prej tij. Cdo te thote kjo?! Eshte pikerisht "lexuesi" i cili "i rrahur me vaj e me uthull" e sheh jeten dhe fenomenet qe lidhen me te ne perputhje me vlerat ne te cilat ai ka vendosur te besoje bindshem, te lindura si rezultat i perjetimit "te drejtperdrejte" dhe eshte po ky "lexues" i cili ka aftesine te dalloje deformimet, apo jo te realitetit.

i/e regjistruar Maska e Filozof
    Anëtarësuar
    12-05-2010
    Vendndodhja
    Zemra e Filozofis
    Postime
    53
    Filozofi im i preferuar,Idoli im..eshte Filozofi i te gjithe kohrave,legjenda e botes SOKRATI
    me pelqen,perarsye se Ai i vuri temelet e FILOZOFIS,Ai i tregoi bote se cfare eshte Filozofia ne te vertet...
    Gjithashtu ka disa thenje te papara...
    Te jetosh do te thote te Filozofosh

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga Filozof Lexo Postimin
    Filozofi im i preferuar,Idoli im..eshte Filozofi i te gjithe kohrave,legjenda e botes SOKRATI
    me pelqen,perarsye se Ai i vuri temelet e FILOZOFIS,Ai i tregoi bote se cfare eshte Filozofia ne te vertet...
    Gjithashtu ka disa thenje te papara...
    sokrati, filozof gay, qenia e tij gay patjeter qe ndikoi dhe ne filozofine e tij

Faqja 5 prej 12 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Cfarë kafshësh shtëpiake keni / preferoni?
    Nga BlooD_VenoM në forumin Grupmoshat e komunitetit
    Përgjigje: 347
    Postimi i Fundit: 22-01-2024, 05:05
  2. Cfarë ngjyre preferoni në rroba ...??
    Nga Piskavica_ në forumin Bukuri dhe estetikë
    Përgjigje: 148
    Postimi i Fundit: 16-11-2023, 14:49
  3. Çfare kuptoni me filozofi?
    Nga xfiles në forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Përgjigje: 60
    Postimi i Fundit: 19-06-2011, 21:34
  4. Humoristi juaj i preferuar?
    Nga Homza në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 66
    Postimi i Fundit: 02-12-2007, 06:20
  5. Berisha, më i preferuar si kryeministër
    Nga Irfan në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 26-06-2005, 13:46

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •