Close
Faqja 3 prej 6 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 53
    Larguar.
    Anėtarėsuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152

Exclamation

Citim Postuar mė parė nga Dessaretis
    A ka nevoje per profesor kjo gje? Valle a s'mund ta gjeje menyren e tij i vetem ky njeri? Apo disa njerez kane nevoje per profesor, dhe disa te tjere s'kane?

(Do thoja qe nuk ka asnjeri nevoje per profesor ne fakt, por me sa po shoh ketu ne forum, dhe per gjithe gafat logjike dhe argumentative qe behen, heq dore nga ai mendim. Por e lezetshmja ama eshte se shume njerez qe te flasin me me teper gafa logjike, thone qe filozofia s'mesohet nga profesoret por nga jeta. hehe)
    Se pari, nuk e di si e keni interpretuar ate qe kam shprehur une, POR une jo vetem qe po them se nje mesues nuk te jep dot mend por po them qe (une) nuk po mundohem t'ju them se cfare eshte filozofia, pasi mendoj qe per secilin nga ne ajo ka nje kuptim te ndryshem.

Sa i perket pergjithesimit qe keni bere ju kur thoni "shume njerez qe flasin....etj...", une nuk mund te flas per te tjeret por fola vetem per vete.

PS: Disa njerez mund te ken nevoj per nje udhezim, per nje shtyrje ne nje drejtim ne vend qe ta gjejn vete drejtimin e tyre por kjo sdo te thot se ata sigurisht do te ndjekin ate drejtim qe i sugjerohet (biles mund te zgjedhin dhe nje drejtim te kundert) pasi secili prej nesh eshte student (edhe ata mesuesit). Keshtu qe nje mesues nuk te jep dot mend por mund* (pra jo definitivisht) te te japi nje dore, nje shkrepse te vogel (por ti duhet ta ndezesh vete qiriun).

gjithe te mirat.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Veshtrusja : 27-12-2004 mė 15:43 Arsyeja: duhet te shtoja dicka

i/e regjistruar Maska e Dessaretis
    Anėtarėsuar
    30-10-2003
    Postime
    17
    Citim Postuar mė parė nga Veshtrusja
    Se pari, nuk e di si e keni interpretuar ate qe kam shprehur une, POR une jo vetem qe po them se nje mesues nuk te jep dot mend por po them qe (une) nuk po mundohem t'ju them se cfare eshte filozofia, pasi mendoj qe per secilin nga ne ajo ka nje kuptim te ndryshem.
    Dmth. asnjeri s'ka nevoje per profesor?

(Une po perpiqem te justifikoj postin e nje profesori te filozofise ne kete teme).
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Dessaretis : 27-12-2004 mė 15:40

Larguar.
    Anėtarėsuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152
    Dmth. asnjeri s'ka nevoje per profesor?
    perseri me keni keqkuptuar.... lexojeni me vemendje ate qe kam postuar

Larguar.
    Anėtarėsuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152
    (Une po perpiqem te justifikoj postin e nje profesori te filozofise ne kete teme).
    me specifikisht?

ika per tani (por do i kthehem perseri ksaj teme pasi me duket interesante)
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Veshtrusja : 27-12-2004 mė 15:46

Anėtarėsuar
    30-10-2003
    Postime
    17
    Tani ma tregoi kompi kete shtesen.
    Citim Postuar mė parė nga Veshtrusja
    PS: Disa njerez mund te ken nevoj per nje udhezim, per nje shtyrje ne nje drejtim ne vend qe ta gjejn vete drejtimin e tyre por kjo sdo te thot se ata sigurisht do te ndjekin ate drejtim qe i sugjerohet (biles mund te zgjedhin dhe nje drejtim te kundert) pasi secili prej nesh eshte student (edhe ata mesuesit). Keshtu qe nje mesues nuk te jep dot mend por mund* (pra jo definitivisht) te te japi nje dore, nje shkrepse te vogel (por ti duhet ta ndezesh vete qiriun).

Nuk besoj se te kam keqkuptuar ne postet e mesiperme, jo. Me sa po shoh tek ky citim ti po flet per veten tende dhe thua qe jo, s'ka nevoje per profesor.

Sa i perket pergjithesimit qe keni bere ju kur thoni "shume njerez qe flasin....etj...", une nuk mund te flas per te tjeret por fola vetem per vete.
    Pastaj te shtesa fillon me "Disa njerez..."

Dmth. ka nevoje per mesues vetem per disa njerez. Disa te tjere mund ta gjejne vete edhe shkrepesen, edhe qiriun, edhe ta ndezin flaken. Disa te tjere duhet t'jua jape shkrepesen nje profesor. Edhe tek posti #20 kete gje thashe:
    (Do thoja qe nuk ka asnjeri nevoje per profesor ne fakt, por me sa po shoh ketu ne forum, dhe per gjithe gafat logjike dhe argumentative qe behen, heq dore nga ai mendim. Por e lezetshmja ama eshte se shume njerez qe flasin me me teper gafa logjike, thone qe filozofia s'mesohet nga profesoret por nga jeta.)

Tani te sqarohem me tej...

Ta zeme se do hapesh nje universitet privat. Ti sigurisht qe nuk ke deshire qe te hapesh nje kateder filozofie, te mbash gjithe ata profesore me rroge etj., kur mendon se nxenesit e universitetit tend nuk kane per te perfituar ndonje gje nga filozofia, kur mendon se gjerat qe do mesoheshin atje mund ta gjenden diku tjeter... nga eksperienca e jetes per shembull. Ketu doja te dilja. Doja te evitoja jo po disa njerez keshtu, disa njerez ashtu, sepse perfundimisht imagjinoje se duam te dalim ne nje perfundim praktik, do hapesh dege filozofie tek universiteti yt apo jo?

Po mos harroni, mos u pergjigjni kot, se jane parate tuaja qe do harxhohen, he?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Dessaretis : 27-12-2004 mė 16:20

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Dessartis, nese instinkti i dashurise eshte i lindur, atehere si e shpjegon ti faktin qe edhe ne moshen 3 vjec ka femije qe i duan prinderit e tyre, ashtu sic ka femije qe nuk i duan prinderit e tyre. A mund ta doje nje femije 3 vjec nje prind qe e rreh pernate, ose e le pa buke, ose e le vetem te mbyllur ne nje dhome me ore te tera?

Nese "llogjika" tende (ose e Frojdit) do te ishte e vertete ne kete rast dhe do te aplikohej njesoj si instinkt tek te gjithe te lindurit, atehere femijet i duan prinderit e tyre qe ne bark te nenes, pa lindur ende dhe do te vazhdojne ti duan pavaresisht nga sjellja e prindit. Bota nuk do te kish probleme te tilla ne moshat e vogla. Fakti qe ka, e hedh poshte teorine darwiniane tende qe njeriun e barazon me kafshen.

Une prinderit e mi nuk i kam dashur me instinkt, i kam dashur se me jepnin per te ngrene, per te pire, me shetisnin, me kolovitnin, me kendonin, me vinin ne gjume, me vishnin mire dhe me ruanin nga i ftohti, me blinin lodra, me tregonin perralla dhe me jepnin pergjigje per mijra pyetjet e mia qe kam bere ne ate moshe. Cila prej ketyre eshte instinkt? Apo e ke me te lehte te flasesh ne vija te pergjithshme se sa ne veten e pare njejes?

Nje obzervim tjeter i imi ne shkrimin tend me siper eshte se perdor terma shabllone: "instinkt", "ndergjegje", "llogjike" .... Ku e kane origjinen te gjitha keto terma, pervecse ne bankat e shkolles?!

Qellimi i edukimit te masave eshte i dyfishte: edukimi i brezave me dijen e akumuluar ne menyre qe njeriu te jete ne gjendje qe ta vere kete dije ne veprim per te qene produktiv ne shoqeri; eshte e vetmia menyre per ti shtyre njerezit qe te mendojne njesoj. Dy njerez qe shkojne ne te njejten shkolle ekspozohen ne te njejten pellg dijesh dhe formulash te gatshme, jane te prirur qe te mendojne njesoj dhe kjo eshte e mire per "stabilitetin shoqeror". Por kur vjen fjala tek "shkollat filozofike te mendimit" diversiteti i tyre eshte i tille aqsa demton "unitetin shoqeror te mendimit" me shume se sa e ndihmon ate. Cilet jane ata dy filozofe qe mendojne njesoj?!

Prandaj Highlander dhe ju ndiheni keq kur dikush nga jashte ju shkruan per urtesine e dashurise qe eshte e huaj per ju. E huaj? Mbase duhet te them me mire qe nuk mesohet ne bankat e shkolles. Problemet per robotet lindin pikerisht atehere kur njeriu stimulon nje akt per te cilin roboti nuk eshte programuar qe te japi nje pergjigje. Ne te tilla raste i gjithe sistemi robotik humbet perfeksionin e tij ne syte e njeriut.

Ka njerez ne kete bote qe kur shohin dicka te jashtezakonshme, mundohen ta riprodhojne me forcat e veta. Ashtu sic ka njerez, qe kur shohin te njejten gje te jashtezakonshme, kerkojne te mesojne me shume per ate qe e ka krijuar.

Albo

Larguar.
    Anėtarėsuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506
    Citim Postuar mė parė nga Albo
    Qellimi i edukimit te masave eshte i dyfishte: edukimi i brezave me dijen e akumuluar ne menyre qe njeriu te jete ne gjendje qe ta vere kete dije ne veprim per te qene produktiv ne shoqeri; eshte e vetmia menyre per ti shtyre njerezit qe te mendojne njesoj. Dy njerez qe shkojne ne te njejten shkolle ekspozohen ne te njejten pellg dijesh dhe formulash te gatshme, jane te prirur qe te mendojne njesoj dhe kjo eshte e mire per "stabilitetin shoqeror". Por kur vjen fjala tek "shkollat filozofike te mendimit" diversiteti i tyre eshte i tille aqsa demton "unitetin shoqeror te mendimit" me shume se sa e ndihmon ate. Cilet jane ata dy filozofe qe mendojne njesoj?!

Prandaj Highlander dhe ju ndiheni keq kur dikush nga jashte ju shkruan per urtesine e dashurise qe eshte e huaj per ju.
    Albo

Monde ō Dieu ! Oh, Zot ! Qė ka akoma qė mendojnė kėshtu nė mes tė Amerikės, kjo nuk mė kishte shkuar nė mendje. "Edukimi i masave..." !!! Pėr ē'masa e keni fjalėn ju ? Pėr masat popullore, punėtore, fshatare apo thjesht ato blegtorale ? Nė kėtė botė, or mik, nuk ka mendim masash. Ka vetėm opinion masash. Opinioni ėshtė krejt tjetėr nga njė mendim. Tė duash t'i barazosh, kjo ėshtė t'i ngresh nga varri tė gjithė filozofėt qė gjatė gjithė jetės sė tyre kanė menduar nė kokėn e tyre. "Dėmton unitetin shoqėror tė mendimit", oh Zot, por a mund tė flitet pėr unitet tė mirėfilltė mendimi aty ku ka me tė vėrtetė mendim ?

Sa pėr dallimin ndėrmjet urtėsisė sė dashurisė dhe dashurisė pėr urtėsinė, mos u lodhni kot sepse as qė keni kuptuar ndonjė gjė pėr ēka bėhet aty fjalė. Tė paktėn, kėsaj here n'a keni kursyer mundimin pėr t'u marrė akoma me njė nga ato pėrrallat tuaja.

Anėtarėsuar
    30-10-2003
    Postime
    17
    Dessartis, nese instinkti i dashurise eshte i lindur, atehere si e shpjegon ti faktin qe edhe ne moshen 3 vjec ka femije qe i duan prinderit e tyre, ashtu sic ka femije qe nuk i duan prinderit e tyre. A mund ta doje nje femije 3 vjec nje prind qe e rreh pernate, ose e le pa buke, ose e le vetem te mbyllur ne nje dhome me ore te tera?
    Albo,

nuk me ke kapur atje ku te kam kapur, po ke bere bisht. Une flas per femijet e porsalindur, te PORSALINDUR, ti hidhesh tek femijet 3 vjec. S'do mend te kuptojme se ata jane te ndryshem. Une kam thene qe instikti eshte i lindur pjeserisht, dhe pjeserisht me kalimin e moshes fitohet nga eksperiencat personale te secilit. Ja ku e kam thene:
    Plus, per cka ke thene me poshte ne lidhje me shkollen, shkolla nuk merr persiper te te mesoje instiktin (qe perseris, ti e quan dashuri), por logjiken. Instikti eshte pjeserisht i lindur dhe ai vazhdon te skalitet brenda nesh saje eksperiencave personale te jetes derisa vdesim.

Nese "llogjika" tende (ose e Frojdit) do te ishte e vertete ne kete rast dhe do te aplikohej njesoj si instinkt tek te gjithe te lindurit, atehere femijet i duan prinderit e tyre qe ne bark te nenes, pa lindur ende dhe do te vazhdojne ti duan pavaresisht nga sjellja e prindit. Bota nuk do te kish probleme te tilla ne moshat e vogla. Fakti qe ka, e hedh poshte teorine darwiniane tende qe njeriun e barazon me kafshen.
    Ne fakt ketu po me shtyn te te bej nje pyetje. Po pse pak njerez ka, qe edhe pse mund te abuzohen fizikisht/shpirterisht/psikologjikisht nga partneri, prape e duan ate dhe nuk mund te ndahen prej tij? Cfare mund te jete kjo tjeter pervec se instikt (=dashuri)?
    Pse pak prinder ka qe edhe pse femijet e tyre ja thyejne zemren keqazi, vazhdojne t'i duan femijet deri ne vdekje? Cfare eshte kjo pevec se instikt (=dashuri)?

(Do me pelqente te me pergjigjeshe per keto te dyja me siper me po ose jo.)

Puna s'eshte aq e thjeshte sa po na i ben ti: me rrahu s'e dua, me perkedheli e dua. Por kjo jo vetem qe eshte ceshtje me vete, jashte qellimit te temes te cilen hapa, por edhe te flasesh per instiktet e cdo moshe te caktuar, jane disa ceshtje te ndryshme qe meritojne diskutime te tjera gjere e gjate.

Une prinderit e mi nuk i kam dashur me instinkt, i kam dashur se me jepnin per te ngrene, per te pire, me shetisnin, me kolovitnin, me kendonin, me vinin ne gjume, me vishnin mire dhe me ruanin nga i ftohti, me blinin lodra, me tregonin perralla dhe me jepnin pergjigje per mijra pyetjet e mia qe kam bere ne ate moshe. Cila prej ketyre eshte instinkt? Apo e ke me te lehte te flasesh ne vija te pergjithshme se sa ne veten e pare njejes?
    Po une o Albo nuk mbaj mend kur isha e sapolindur per vete, si veproja. Ti qe thua se e mbake mend duhet te kesh qene i jashtezakonshem... gjeni. Edhe po te mbaja mend nuk do kisha logjiken e duhur t'ju jepja kuptim atyre qe shihja ne ate stad zhvillimi. Prandaj edhe obzervoj te tjeret.

Tani merre nje mi ne laborator. Po t'i japesh atij per te ngrene sa here qe ai te beje dicka qe ti ke qejf ta mesosh te beje, atehere ai do mesohet (me instikt) me perforcim pozitiv (pra duke i dhene ushqim), qe ta beje ate veprim sa here qe te kete mundesine, ne menyre qe ti t'i japesh per te ngrene. Derisa te mesohet ta beje nja dy here, pastaj e ben dhe vete. Keshtu dhe puna tende dhe time bashke me prinderit e tu.
    "U shiko, shiko qeshi djali. U t'u befte mama ty, pse je kaq i mile? Pse te ka xhan mama ty. Buci-buci-buci, ta-ta." Luajne me femijen... dhe i japin perforcime pozitive kur femija ben gjera qe prinderit i pelqejne. Keshtu femija mesohet te sillet gjithnje me prinderit dhe t'i doje ata... por femija nuk e di kete sepse nuk logjikon dot brenda tij... e ben me instikt.

Nje obzervim tjeter i imi ne shkrimin tend me siper eshte se perdor terma shabllone: "instinkt", "ndergjegje", "llogjike" .... Ku e kane origjinen te gjitha keto terma, pervecse ne bankat e shkolles?!
    Nuk e dija qe i ke hapur lufte shkollimit apo e urren ate!!!

Dmth. sipas teje qellimi i shkolles eshte t'i beje njerezit te mendojne njelloj? Per mua eshte gabim. Qellimi i shkolles eshte t'ju jape njerezve te verteten, njohurine.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Dessaretis : 27-12-2004 mė 18:09

pa he!... Maska e korēar
    Anėtarėsuar
    18-10-2002
    Vendndodhja
    NO god'S LAND
    Postime
    666
    Moj Dessaretis, moj te keqen lali... e shikoj une qe po dilni nga tema, dhe me thene te verteten beni mire se tema qe ke hapur nuk ka ndonje gje te madhe per te diskutuar. (E tregon vete fakti qe po dilni nga tema! )

Kush ta tha ty, kush ta tha moj kush ta tha!, qe filosofia eshte arti i mendimit? Kjo eshte thene e sterthene, por mjafton ti referohesh etimologjise se fjales "filosofi" per te pare se filosofi do te thote "dashuri" (nga filo) per "urtesi" (sofia). Pra nje filozof nuk eshte gje tjeter veēse nje "urtdashes". Po hajde gjeje cila eshte urtesia... Nuk dua te behem i zgjuar e te te tregoj ty se cdo te thote filozofia, sepse keto percaktimet i gjen ne cdo liber apo fjalor te mirefillte... Por, ne lidhje me profesorat e filozofise, qe jane profesora si cdo profesor i ndonje lende tjeter, dhe qe nuk te mesojne se si te mendosh, pra do ishte mire te thuhej se nje profesor filozofie te tregon nje rruge per te arritur diku po kurresesi menyren se si ti do te ecesh (ka qe ecin dhe ēale ēale... asnje nga ju mo asnje nga ju) apo anen e rruges, e majte apo e djathte, ne te cilen duhet ecur, dhe per te mos ta zgjatur ku di une se cfare tjeter... Pa permendur faktin qe profesora filozofie ka shume dhe qe sejcili prej tyre te tregon shume udhe ne te cilat mund te ecesh (me ecjen, pra menyren e te menduarit, qe te pelqen ty). Pastaj ty neqofte se ste pelqejne, mund tja futesh dhe shkurt, dege me dege e maje me maje si puna e majmuneve... Ku i dihet mund ta arrish me shpejt se te tjeret dashurine e urtesise. Kur njeriu pranon instruktimin nga ana e nje profesori filozofie, e ben me vetedije. I vetmi determinizem ne kete rast eshte se do te flitet, ne rastin e filozofise, per te verteten dhe problemet e saj. Dhe per derisa e verteta prek pothuajse ēdo fushe te jetes, do flitet pak (dhe jo shume) per gjithēka.

Neqofte se nuk te mbushet "menia", sill ndonje shembull konkret ku filan profesor filozofie te ka treguar se si duhet menduar ne filan menyre... (Dhe meqe jam i sigurt se nuk ka, po e quaj te kote kete fjaline e fundit!)

Citim Postuar mė parė nga Highlander
    Monde ō Dieu ! Oh, Zot !

E njihni ate shprehjen "Bej si them une mos bej si bej une!" ...Ka ca qe thua ti morr shok, qe nga njera ane predikojne tolerancen, lirine e fjales, e te menduarit, e jetes ne nje menyre apo ne nje tjeter dhe nga ana tjeter e shqepin "gojen" me thirrje te llojit "Monde ō Dieu!". Me rampo llaf, "o Zot pse me ke hedhur mua, kaq te zgjuar ne te njejten grope me budallenjte (dans la fosse aux cons). Keta nuk dijne ē'eshte jeta! Megjithate une them se jam tolerant. Po, po!"
    Dhe duke qene se nje stereotip (cliché) i shume perhapur do qe gjuha frenge te jete gjuha e intelektualeve (par excellence), i te zgjuarve, hajt bujrum po i fut nje fjali ne frengjisht qe te tregoj superioritetin tim intelektual.

He thuaj, po i kam bere me perpara une keto marifete mer jahu. Nganjehere filozofia eshte ēeshtje pervoje mer daje, po ētju besh ketyre ēiliminjve qe i kane buzet me qumesht akoma. (Dale, dale, se te tere duan te tregojne superioritetin e tyre intelektual! )
    "Oj nan moj, thenke, a ma ep thiken ta prej Ameriken?"

Dhe per me teper a jane vertet te justifikuar ata profesore qe marrin persiper te mesojne dike se si "te mendoje"?
    Eshte e veshtire te gjesh profesore qe te mbeshtesin nentekstin e kesaj deklarate. Profesoret thjesht pretendojne se ndihmojne, ose te pakten kontribojne, ne ate proces por kurrsesi te kene kontroll te plote mbi ecurine e tij.

Sikur kjo teme te kanalizohej me dukshem mbi vlerat e dijes se institucionalizuar mbase mund te kishte me shume vlera.
    • Mėndjen nė mėndje e zemrėn nė zemėr.

• Tė mirėn bėje e hidhe nė det,
      po s'e diti peshku e di Zoti vetė.

Faqja 3 prej 6 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. At Gjergj Fishta, Nder i Kombit
    Nga Albo nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 112
    Postimi i Fundit: 24-10-2022, 18:27
  2. Kontributi i shkenctarėve islam nė shkencė
    Nga Bleti002 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 15-03-2009, 22:29
  3. Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 19-04-2006, 05:56
  4. Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 01-05-2005, 10:22
  5. Shkaqet e mjerimit tė Shqipėrisė
    Nga Iceberg nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 53
    Postimi i Fundit: 19-03-2005, 18:56

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •