Close
Faqja 0 prej 5 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 42
    heretic Crusoe Maska e darwin
    Anėtarėsuar
    25-08-2004
    Vendndodhja
    under the microscope
    Postime
    1,918

Post Shkaqet e mosbesimit

Perpara se dikush te pranoje nje besim duhet ta udheheqe arsyeja, sepse besimi pa pyetur eshte nje rruge e sigurte drejt mashtrimit te vetvetes.

Shkaqet e mosbesimit tim jane te thjeshta.

Fallsitetet e dogmave fetare monoteiste (judeo-kristiano-islamike) si dhe ndikimi i perrallave dhe mitologjise ne formimin e tyre. Konfuzioni i hatashem qe kane krijuar ne lidhje me kete Fuqi te Mbinatyrshme dhe te veshur me cilesite qe keto fe predikojne.

Gjithashtu ne menyren se si paraqiten keto fe, shkaku kryesor i aderimit te plote shpirteror ne to eshte kryesisht FRIKA dhe TERRORI qe mbjellin keto fe per "boten e pertejme". Pastaj eshte deshira e ketyre njerezve per shpetim, te kene ate sensin e ndjenjes qe dikush u rri prane dhe kujdeset per to, te ndjehen qe dikush i do (vazhdimisht).

Kam patur te njohur, qe pasi jane "ndricuar" fillimisht, jane intoksikuar aq shume nga keto dogma sa tashme e kane veshtire qe te mendojne ne menyre te lire mbi veten e tyre. (Fatmiresisht njoh dhe te tjere qe u kane shpetuar ketyre "kangjellave rrethuese te vetndertuara" dhe me ka ardhur mire qe me kane permendur qe nuk do ti ktheheshin me kurre asaj lloj pervoje).

Kam vene re qe ndihma dhe meshira qe duhet te japim ndaj te tjereve, e cila predikohet nga keto besime, nuk kam pare te jete dhe aq e praktikuar ne realitet nga ndjekesit e ketyre besimeve.

Pike tjeter e rendesishme e mosbesimit tim eshte morali i ketyre besimeve. Nga njera ane ka fjale te mahnitshme dhe shume te vlefshme (Krishti - "Mos i beni tjetrit, ate qe nuk do te donit qe ai t'ua bente juve" ose p.sh. Muhameti "Kerkojeni diturine nga djepi deri ne varr", per te dhene nja dy shembuj) por nga ana tjeter ka kapituj te plote te ketyre librave qe pershkruajne me imtesi Diten e Gjykimit - Apokalips/Qameti dhe "Pjekjen shpirterore ne perjetesi" te te mosbindurve heretike. Kjo eshte nje mizori totale, dhe nje zot qe eshte burimi i dashurise nuk do te mundte ta aplikonte kete mase ndaj njerezve te gjore (qe per me teper jane dhe krijesat e tij !), sidomos kur behet fjala per nje denim te perjetshem. Per mendimin tim morali "hyjnor" eshte me poshte se morali njerezor ne kete aspekt.

Gjithashtu mendoj se te jetosh nje jete me integritetin, bujarine, ndershmerine, miresjelljen dhe kujdesin tend ndaj te tjereve nuk varet nga besimi mbi Trinine e Shenjte/Allahun ose cdo lloj supersticioni njerezor. Nuk mendoj qe per te patur keto cilesi njerezore duhet ti lutesh pikturave dhe skulpturave, ose te mermerisesh me veten ne drejtim nga lindja dhe te rrotullohesh 7 here rreth gureve. Mjafton te mendosh ne menyre te ndershme dhe te lire.

Dhe meqe ra fjala te ndjenjat njerezore mund te them se per fetaret tane (te atehershem!) kam respekt te vecante sepse pergjithesisht kane punuar me mish e me shpirt per atdheun dhe ceshtjen kombetare dhe kjo e nderon vepren dhe kujtimin e tyre, dhe ketu e kam fjalen per figura te te 3 besimeve qe ka ne Shqiperi. Po ashtu urrej ne kulm ateizmin barbar qe sollen komunistet, sepse mohimi i lirise se njeriut (pjese e se ciles eshte dhe liria e besimit) eshte nje veprim kriminal. Gjithsesi personalisht nuk mundem te besoj ne nje zot (teist) kaq te cuditshem si ky qe adhurohet nga besimtaret tane..

Hic siquis mare Neptunurn Cereremque vocare
    Constituet fruges et Bacchi nomine abuti
    Mavolat quam laticis proprium proferre vocamen
    Concedamus ut hic terrarum dictitet orbem
    Esse deum matrem dum vera re tamen ipse
    Religione animum turpi contingere parcat.

"Neqofte se dikush ketu vendos ta quaje detin Neptun, dhe drithin ta quaje Cerez, dhe te keqperdore emrin Bakus ne vend te emrit qe i eshte vene atij lengu, atehere le ti lejojme atij ta quaje boten qe na rrethon Nenen e Zotave, perderisa ai lejon vetes te infektoje mendjen e tij me besytni" - Lukreci

ah, gezuar vitin e ri 2005 te gjithe shqiptareve besimtare dhe jo-besimtare..
    Prektora

e kithtė Maska e Rebele
    Anėtarėsuar
    22-07-2004
    Vendndodhja
    kulpėr
    Postime
    1,088
    Shkaku im kryesor i mosbesimit eshte ndryshmeria e pavlefshme e emertimeve te te njejtes fuqi mbinatyrore. Kishat/xhamite jane thjesht institucione te krijuara nga njerzit per pefitime monetare.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Habitem kur shoh se sa frike kane njerezit nga gjera qe "nuk egistojne".

Anėtarėsuar
    25-08-2004
    Vendndodhja
    under the microscope
    Postime
    1,918
    A mund te me tregosh ndonje rresht ku shprehet frika? do te ta dija shume per nder..
    Do te desha te beja dhe nje pyetje per te cilen do me vinte mire sikur te merrja pergjigjen tende ose fundja te CILIDO qe konsiderohet si besimtar ne vetvete:

Ky termeti i fundit (me pasoje mijera te vdekur!) eshte vepra e zotit qe ju adhuroni apo fatkeqesi natyrore?

p.s. sikur te pergjigjej ndonje ithtar kreacionizmi, do me vinte akoma me mire.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389

pse???

Citim Postuar mė parė nga darwin
    A mund te me tregosh ndonje rresht ku shprehet frika? do te ta dija shume per nder..
    Do te desha te beja dhe nje pyetje per te cilen do me vinte mire sikur te merrja pergjigjen tende ose fundja te CILIDO qe konsiderohet si besimtar ne vetvete:

Ky termeti i fundit (me pasoje mijera te vdekur!) eshte vepra e zotit qe ju adhuroni apo fatkeqesi natyrore?

p.s. sikur te pergjigjej ndonje ithtar kreacionizmi, do me vinte akoma me mire.
    pershendetje Darwin, (edhe te tjereve kuptohet )

Une ne fakt nuk kam shume qejf te diskutoj per ēeshtje qe s’u vjen fundi kurre, ku asnjera prej paleve nuk ka ndermend te bindet per ato qe thote pala tjeter, por meqe e thashe nje fjale me lart me duket se u detyrova tashme te shkruaj… Po te shkruaj vetem prej respektit qe kam per ty, duke menduar se nuk do ishte e ndershme qe te hidhja nje mendim ashtu dhe te ikja me vrap. Keshtu qe shpresoj qe edhe ti do marresh mundimin te me lexosh deri ne fund.
    Nje sqarim lehtesues per ty: Nuk kam qellim t’i mbush mendjen kujt.
    Se ē’fare kam dashur te them mendoj se eshte shume e qarte dhe ti e di mire kete. Jo vetem ne forum por gjithkund besimtaret perplasen me nje grup njerezish te cilet mundohen t’i bindin qe besimi i tyre nuk eshte rracional, qe Zoti nuk egziston; me nje grup njerezish qe mundohen t’ua zhvirgjerojne ndjenjat metafizike duke perdorur pyetjet e famshme dhe argumentat “racionale” (?).
    Gjithmone kur ndeshem me njerez te tille, i bej vetes nje pyetje: A ka te drejte dikush qe nuk beson ne egzistencen e Nje Krijuesi qe te beje pyetje ne lidhje me TE?
    Pergjigja eshte JO. Ē’do te thote kjo?
    Jobesimtari mendon se Zoti eshte nje koncept i krijuar prej mendjeve te njeriut dhe ky i fundit esht krijuar rastesisht (!), ndersa besimtari beson se egzistenca e tij eshte pasoje e qenies se Egzistuesit.
    Jobesimtari thote: Qe Zoti te egzistoje, duhet te plotesoje X, Y,Z… cilesi, duhet t’i ndihmoje njerezit ne rast fatkeqesish, duhet t’i krijoje te gjithe te barabarte etj. Une te them, PSE? Ne kete rast a nuk je ti qe krijon nje “Zot”, qofte edhe ne boten e ideve, dhe i mvesh cilesi te cilat ai duhet t’i kete ne menyre qe te egzistoje?
    Duke i’u kthy pyetjes qe bera ne fillim. Thashe qe asnjehere nje jobesimtar (nese eshte i qete dhe i qarte per mosbesimin e tij) llogjikisht nuk ka te drejte te beje nje pyetje ne lidhje me Zotin (meqe nuk egziston). Po pse bejne ksi pyetjesh?
    Per t’ua mbledhe, siē i themi ne shqip. Te gjitha sistemet e besimit jane pseudoempirik. Nuk mund te gjesh nje te tille qe te jete absolutisht empirik. Megjithese vezhgimi i universit, ne mikro dhe makrodimensione, te shtyn drejt besimit se kemi te bejme me nje Krijues, nuk mund te themi se mund te vertetojme se egziston nje Krijues. E besojme ate. Disa zgjedhin rrugen tjeter: besojne se kemi te bejme me nje rastesi(!). Hawking thote diku ne nje liber te tij se, nese vezhgojme evolucionin e universit ne kahun e kundert te kohes, arrijme ne perfundimin se kemi te bejme me nje krijim. (Nese te intereson: A m’u rrit besimi mu kur lexova kete? JO, aspak). Por, thote xhaxhi fizikani, ne jemi shkencetare dhe si te tille jemi te detyruar qe te mos i nenshtrohemi metafizikes por te ruajme nje “positivist view”. Ka me dhjetra shkenctare qe zgjedhin te kunderten e Hawking, por jo pse e vertetuan, kjo eshte thjesht ēeshtje prefernce. Mos mendo se me zure mat! Une nuk e shoh si kusht paraprak te besimit vertetimin. Kjo ka te beje edhe me kuptimin qe une i jap fjales besim. Fatkeqesia ne te tilla raste eshte se njerezit harrojne se fjalet kane kuptimin qe ne u japim dhe se ato nuk bartin nje kuptim ne vetvete. Shpesh kjo behet shkak per konflikt dhe kacafytje mendimesh qe ne fakt jane vellezer dhe kane te njejten prejardhje. (Shpresoj ta kesh marre mesazhin)
    Ketu ka ardhur koha te bejme nje pyetje tjeter: Pse keta njerez duan t’ua mbledhin besimtareve?
    1. Nuk u pelqen qetesia qe kane njerezit qe besojne.
    2. Nuk jane te bindur ne ate qe besojne dhe duan te sigurohen.
    3. Mendojne se njerezit qe besojne kane nevoje per te mirat(!) qe u ofron jeta ateiste dhe mundohen t’i shpetojne.

Une ty, darwin, nuk dua te paragjykoj, por do te doja ta dija se ne cilen prej ketyre kategorive i ben vend vetes…
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga [xeni] : 29-12-2004 mė 09:53

Shqiperia eshte Evrope Maska e iliria e para
    Anėtarėsuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Cunami ne Indonezi zgjati per disa minuta, kurse ne trojet tona 500 vjet.
    Postime
    4,907
    Ja si do te thoja une:
    a. nuk me pelqejne veprat e genjeshtrat e njerzeve qe "besojne".

b. nuk me pelqejne veprat dhe krimet ose ndeshkimet (diktaturat) qe behen ne emer te fese, cdo kund te vrasin dhe ta "qepin" ne e mer te Kuranit.

c. nuk me pelqejne ato gjera se sikur te aplikoheshin nuk do te kishte liri as demokraci kurrkund ne bote.

PS
    E kam thene dhe e them qe une besoj se ka ndonje fuqi mbinatyrore por kurrsesi nuk besoj ne "librat e perrallave".
    Lumi ka ujin e paster ne burim

Kombi mbi te gjitha

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Gjermani - Leipzig
    Postime
    148
    Meqe theolloget e forumit cuditerisht nuk kane aftesi debatuese dhe me fshine postimet po i rradhit ketu.

1) Data e Krishtit mendohet se nuk eshte 25 Dhjetori, nje dite qe cuditerisht koincidon dhe me festimet ndaj Mithres pagane. Eshte provuar deri diku se ylli qe ka dalur eshte nga yjet e Ariesit, pra qe e con daten e lindjes se tije diku nga Marsi. Kodi i daVincit thote se eshte diku nga qershori.

2) Viti i lindjes, sipas kalendarit te perpiluar nga prifti Athanasius, eshte gabim. Viti 0 duhet te jete te pakten 4-8 vjet me pare, pra lindja e Krishtit eshte rreth 8p.e.s.-4p.e.s.

3) Librat u "kompiluan" rreth 200-300 vjet me vone vdekjes se tije, pra mund te mendohet se cfare "sitimi"(si puna e mjellit) i eshte bere letrave te ndryshme Biblike. Ketu merret vesh dhe "inati" musliman qe thone se libri jone eshte po ajo fjale qe tha muhameti, dhe se krishteret e vertete humben shume shpejte. Gjithashtu muslimanet e pranojne Jezusin si profet te tyrin. Problemi qendron tek "biri i Zotit" qe ky nuk e besoje te jete trillim megjithate ne 200-300 vjet dhe kur priftat vendosen te bejne kalendare e zgjedhin shkrimet normale qe do kete dyshime.

4) Letrat e Palit mendoheshin se ishin 14, dalin qe vetem 4 jane autentike. Te gjitha letrat jane rishkruar dhe perkthyer ne gjuhen Greke, pra origjinali ka humbur me kohe.

5) Krishterimi u nda si pasoje se Orthodhokset e lindjes(kur flas lindje nuk kam parasyshe greqi, por siri e turqi qe nuk ka patur turq ne ate kohe) trinitetin e shpallen dicka totalishte te shenjte dhe qe nuk mund te pytetet, ndersa Shen Augustini dhe te tjere trinine e shenjte e lidhen me teper me anen psikologjike te njeriut se sa me ate teresisht hyjnore. Gjithashtu nga ekstremi se asnje qe nuk e pranon Krishtin nuk shkon ne parajse, tashme kisha ka marre rrolin e nje "edukatori moraliste" ku thote se ai qe jeton sipas komandamenteve do shkoje ne parajse.

6) Ideja e "ferrit" nuk u kultivua nga Krishti por nga Kisha dhe poetet e ndryshem si Dante me shoke te cilet i sherbyen shume mire skenarit te indulgjencave.

7) Cilido popull mosbeues(Shqiptaret sidomos por dhe Greket sipas Aristidh Koles) u trajtuan ne menyre barbare.

Aresyet jane te shumta. Ne shqiptaret karakterizohemi nga ekstreme dhe tani nga pagane kthehemi ne ateiste totale. Krishterimi eshte dicka qe ja vlen te mesohet si dinamike zhvillimi, dhe se si feja perdoret per te nenshtruar te tjeret. Nga ana tjeter kjo nuk do te thote se nuk ka Zot. Edhe Athinasit e lashte nder tempujt e tyre pagane kishin dhe nje tempull per "Zotin e panjohur". Ka shume gjera qe njerezimi nuk i di dhe ai qe kerkon urtesine nuk rreshtohet me ekstremet por rreshtohet me diturine. Zgjedhja perfundimtare nuk do jete as krishterim ekstrem e as ateizem ekstrem, por nje prani e nje figure hyjnore qe sherben si nje bosht parimesh, ne mos do ishim akoma si kanibalet e brazilit.
    "Ju lutem mos ushqeni asnje iluzion. Mua mė vrane dhe keshtu kane vepruar edhe me dy kryetaret tjere te Shoqates sė Shqiptareve "Marko Boēari", te cilet vdiqen, edhe keta, nga "leuēemia". Keto fjale ua kam thene edhe miqve te tjere te mij"...
    Fjalet e fundit te Aristidh Kola-s

Creator Spiritus Maska e Dito
    Anėtarėsuar
    02-04-2004
    Vendndodhja
    Ne Bahēen time
    Postime
    3,882
    Shkaqet jane te ndryshme por une duhet te them te shikojme rrenjen e mosbesimit, psh, skepticizmin si nje nga virtytet qe po rritet mjaft keto kohe nga etja per te fituar.

Dito.

Anėtarėsuar
    25-08-2004
    Vendndodhja
    under the microscope
    Postime
    1,918
    Citim Postuar mė parė nga [xeni]
    pershendetje Darwin, (edhe te tjereve kuptohet )
    Gjithashtu

....
    Nje sqarim lehtesues per ty: Nuk kam qellim t’i mbush mendjen kujt.
    Se ē’fare kam dashur te them mendoj se eshte shume e qarte dhe ti e di mire kete. Jo vetem ne forum por gjithkund besimtaret perplasen me nje grup njerezish te cilet mundohen t’i bindin qe besimi i tyre nuk eshte rracional, qe Zoti nuk egziston; me nje grup njerezish qe mundohen t’ua zhvirgjerojne ndjenjat metafizike duke perdorur pyetjet e famshme dhe argumentat “racionale” (?).
    Gjithmone kur ndeshem me njerez te tille, i bej vetes nje pyetje: A ka te drejte dikush qe nuk beson ne egzistencen e Nje Krijuesi qe te beje pyetje ne lidhje me TE?
    Pergjigja eshte JO. Ē’do te thote kjo?
    Jobesimtari mendon se Zoti eshte nje koncept i krijuar prej mendjeve te njeriut dhe ky i fundit esht krijuar rastesisht (!), ndersa besimtari beson se egzistenca e tij eshte pasoje e qenies se Egzistuesit.
    Jobesimtari thote: Qe Zoti te egzistoje, duhet te plotesoje X, Y,Z… cilesi, duhet t’i ndihmoje njerezit ne rast fatkeqesish, duhet t’i krijoje te gjithe te barabarte etj. Une te them, PSE? Ne kete rast a nuk je ti qe krijon nje “Zot”, qofte edhe ne boten e ideve, dhe i mvesh cilesi te cilat ai duhet t’i kete ne menyre qe te egzistoje?
    Duke i’u kthy pyetjes qe bera ne fillim. Thashe qe asnjehere nje jobesimtar (nese eshte i qete dhe i qarte per mosbesimin e tij) llogjikisht nuk ka te drejte te beje nje pyetje ne lidhje me Zotin (meqe nuk egziston). Po pse bejne ksi pyetjesh?

Per t’ua mbledhe, siē i themi ne shqip.

Per t'ua mbledhe ?!! Nuk ka fare lidhje dhe intuita nuk ka qelluar fort ne shenje..

Ti thua qe: Besimtaret perplasen gjithkund me "nje grup njerezish te cilet mundohen t'i bindin se besimi i tyre nuk eshte racional, qe zoti nuk ekziston"

Vertet mendon se "agjitatoret heretike" mundohen t'i bindin njerezit se zoti nuk ekziston? Cudi, sepse une nuk para kam pare. Pastaj, ne qe nuk besojme sikur jemi dhe "zeri i pakices" me duket mua apo jo?

Tani, ne qofte se ecen rrugeve te Tiranes, do te bjere patjeter rasti te degjosh kengen e perdellyer te myzeinit ose oshetimen kumbuese te kembanave qe tunden plot pasion. Dhe kete e degjon cdo njeri qe eshte duke kaluar prane ne ato caste, ose ai qe eshte duke fjetur larg.. Pra, mos harro qe propaganda fetare (qe ka origjine nga Lindja e Mesme dhe qe per mua personalisht eshte e demshme!) bucet 24 ore e megjithate nuk ja vlen ta permendesh sepse duke e krahasuar me ateizmin barbar komunist eshte te pakten 1000 here me mire, sepse te pakten njerezit jane te lire te zgjedhin..
    Dua te them qe njerezit jane te influencueshem, por nuk e kuptoj pse i shikon ne kuadrin e programimit propagandistik kundershtimet "heretike" te Njerezve te Lire, kur mbase ata kane preokupime te tjera nga ato te njerezve me dashuri te devotshme drejt dickaje ne hapesire (ose thelle - thelle, mbase ne vetvete!) ??

Me tutje thua qe: Jobesimtari thote: Qe Zoti te egzistoje, duhet te plotesoje X, Y,Z… cilesi, duhet t’i ndihmoje njerezit ne rast fatkeqesish, duhet t’i krijoje te gjithe te barabarte etj.

E thote jobesimtari?! Cilesite X, Y dhe Z dhe 100 germa te tjera po te duash nuk i thote jobesimtari, por gjenden te "Porosite e Profeteve". Ai qe nuk beson, shumicen e ketyre cilesive i zbulon ne "fjalet e verteta te ketij Krijuesi" si Bibla/Kurani, sepse cilesite A, B (ta kete frike.. eshte lart ne qiell) i meson qe i vogel. Pra, paqartesite qe permbajne keto libra te dyshimte nuk eshte e drejte te na i veshesh neve qe bejme pyetje..
    Une nuk shpik cilesi, une shikoj qe ato nuk perputhen!!

Te gjitha sistemet e besimit jane pseudoempirik. Nuk mund te gjesh nje te tille qe te jete absolutisht empirik. Megjithese vezhgimi i universit, ne mikro dhe makrodimensione, te shtyn drejt besimit se kemi te bejme me nje Krijues, nuk mund te themi se mund te vertetojme se egziston nje Krijues. E besojme ate. Disa zgjedhin rrugen tjeter: besojne se kemi te bejme me nje rastesi(!).
    Vezhgimi i te keqija qe ndodhin ne bote, te shtyn te besosh qe ky Krijues eshte nje fantazi e paster, ose e ka lene mbas dore krijimin e tij dhe eshte i papergjegjshem, ose jane disa krijues, ose 10 hipoteza te tjera...

Je shume i sinqerte kur thua: E besojme ate! Ne te vertete nuk ka asgje te keqe qe te ndjesh nje komfort duke u mbeshtetur diku..

Hawking thote diku ne nje liber te tij se, nese vezhgojme evolucionin e universit ne kahun e kundert te kohes, arrijme ne perfundimin se kemi te bejme me nje krijim. (Nese te intereson: A m’u rrit besimi mu kur lexova kete? JO, aspak).

Sinqerisht, hera e pare qe e degjoj kete gje qe mund te kete thene Hawking. Gjithsesi mund te kesh shume te drejte, por duke u nisur nga fraza ai thote "Kemi te bejme me nje krijim" pra pa identitet te kryqezuar/henor..

Ketu ka ardhur koha te bejme nje pyetje tjeter: Pse keta njerez duan t’ua mbledhin besimtareve?
    1. Nuk u pelqen qetesia qe kane njerezit qe besojne.
    2. Nuk jane te bindur ne ate qe besojne dhe duan te sigurohen.
    3. Mendojne se njerezit qe besojne kane nevoje per te mirat(!) qe u ofron jeta ateiste dhe mundohen t’i shpetojne.

Une ty, darwin, nuk dua te paragjykoj, por do te doja ta dija se ne cilen prej ketyre kategorive i ben vend vetes…

Me keto kategori permblidhet e gjithe bota e atyre qe nuk besojne?
    Ziliqaret, frikacaket dhe altruistet??

a e kupton qe dashje pa dashje jane keto cilesite qe percojne ato 3 fjali dhe dashje pa dashje ka dhe gjera te pakendshme mes tyre ?

Me fal qe nuk do ti pergjigjem direkt sepse nuk kam lidhje fare me ato pyetje, por do te desha te te pyesja ne lidhje me dicka tjeter. Ka nje teme te hapur (votime dhe sondazhe, me duket..) "Kombi apo Feja" ? Une po te pyes, A MUND TE PERGJIGJESH FEJA ne kete rast??!!

Njehere kemi debatuar mbi rolin negativ te Turqise ne koherat e vjetra, dhe vura re qe feja e perbashket qe keni me turqit vepronte si nje katalizator mjaft i fuqishem reagimesh ndaj atyre qe thjesht po thonin te verteten.. Dhe kjo vetem sepse Islami eshte fe e perbashket me turqit (shyqyr qe nje anetar musliman "Cunimartum" tha tekstualisht qe "Skenderbeu ka luftuar per shtet dhe ka qene udheheqesi YNE")..

Meqe ra fjala pse nuk e shikon njehere temen "Feja e Skenderbeut"?
    Ah, do cuditesh se cfare i kane punuar njeri-tjetrit ndjekesit e rrugeve te ndryshme drejt Krijuesit.. dhe duke qene shqiptare, he? Pra i njejti gjak, por vetem me "stema te ndryshme" !!

Nuk ke vene re qe ka ndodhur qe kokave te nxehta te krishtera qe shkruajne ketu, duke replikuar me besimtare muslimane u kane shpetuar fraza te tilla si: "Ju keni tradhetuar fene e te pareve".. Te pakten qe te mos acarohesh do zesh te qeshesh apo jo?? (sepse dhe une me vete them "po vete krishterimi nga dreqin erdhi?" ) ..

Atehere, une me te drejte pyes: Per cfare na duhen keto besime duke qene se nuk kemi as besim homogjen si popull? Une sinqerisht, nuk besoj se dikush mund te heqe dore nga feja e vet, dhe do te jemi gjithmone te ndare ne 3 grupime. Prandaj une mendoj se me e mira eshte qe kush te doje te besoje te kete vetem lidhjen e tij personale me Krijuesin pa-emer dhe pa kope fetare..

p.s. Duhet ta kuptosh qe nuk kishte te bente fare-fare me friken, as ne sensin personal psikologjik dhe as ate "hyjnor"..
    Prektora

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Pershendetje,

Ta kam thene qe s'kam ndermend t'i mbush mendjen njeriu keshtu qe nuk po diskutoj ne lidhje me punen e mosbesimit sepse eshte diēka krejt personale. Ti mendon se nuk duhet te besosh duke u bazuar ne statistika, ne "fakte" etj. dhe kjo eshte krejt personale. It is a matter of choice, not of fact!

Kur vjen puna tek pjesa e dyte. Megjithese ke dale nga tema, po te them diēka:
    Me fal qe nuk do ti pergjigjem direkt sepse nuk kam lidhje fare me ato pyetje, por do te desha te te pyesja ne lidhje me dicka tjeter. Ka nje teme te hapur (votime dhe sondazhe, me duket..) "Kombi apo Feja" ? Une po te pyes, A MUND TE PERGJIGJESH FEJA ne kete rast??!!
    Une e kam dhene pergjigjen time ne ate teme. Pastaj ti s'ke fe. Ajo pyetje ka vlere vetem per mu; per ty aspak. Problemi eshte se ate pyetje e bejne gjithmone ata te cilet nuk i japin rendesi fese. E kam thene edhe atje: pallavra, patriotizem i flakte virtual, asgje me teper.
    Njehere kemi debatuar mbi rolin negativ te Turqise ne koherat e vjetra, dhe vura re qe feja e perbashket qe keni me turqit vepronte si nje katalizator mjaft i fuqishem reagimesh ndaj atyre qe thjesht po thonin te verteten.. Dhe kjo vetem sepse Islami eshte fe e perbashket me turqit (shyqyr qe nje anetar musliman "Cunimartum" tha tekstualisht qe "Skenderbeu ka luftuar per shtet dhe ka qene udheheqesi YNE")..
    Historia eshte fakt. Une nuk e mohoj rolin negativ te Turqise (por Turqia=Islami s'mbaj mend ta kem thene). Por ne si shqiptare duhet te dime te gjejme edhe mangesite tona e te nxjerrim mesim nga e kaluara. Historine e shkruajne te tjeret; une veteme lexoj. Ketu ku jam kam mundesi te lexoj edhe gjera qe kalojne pertej historise se shkruar nga komunistet.

Meqe ra fjala pse nuk e shikon njehere temen "Feja e Skenderbeut"?
    Ah, do cuditesh se cfare i kane punuar njeri-tjetrit ndjekesit e rrugeve te ndryshme drejt Krijuesit.. dhe duke qene shqiptare, he? Pra i njejti gjak, por vetem me "stema te ndryshme" !!
    Ē'lidhje ka kjo me shkaqet e mosbesimit?

Nuk ke vene re qe ka ndodhur qe kokave te nxehta te krishtera qe shkruajne ketu, duke replikuar me besimtare muslimane u kane shpetuar fraza te tilla si: "Ju keni tradhetuar fene e te pareve".. Te pakten qe te mos acarohesh do zesh te qeshesh apo jo?? (sepse dhe une me vete them "po vete krishterimi nga dreqin erdhi?" ) ..
    +

Atehere, une me te drejte pyes: Per cfare na duhen keto besime duke qene se nuk kemi as besim homogjen si popull? Une sinqerisht, nuk besoj se dikush mund te heqe dore nga feja e vet, dhe do te jemi gjithmone te ndare ne 3 grupime. Prandaj une mendoj se me e mira eshte qe kush te doje te besoje te kete vetem lidhjen e tij personale me Krijuesin pa-emer dhe pa kope fetare..
    E kemi provu edhe pa fe, jemi i pari vend ne bote qe e ka shpalle veten ateist, por prape nuk kemi nxjerre gje ne drite. prape te pyes: Ē'lidhje ka kjo me shkaqet e mosbesimit?

Gjithe te mirat darwin...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga [xeni] : 06-01-2005 mė 10:25

Faqja 0 prej 5 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Shkaqet e lumturisė
    Nga E_LUMTURA nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 08-02-2007, 15:01
  2. Shkaqet aktuale tė divorcit nė Kosovė
    Nga Davius nė forumin Tema shoqėrore
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 04-08-2006, 18:29
  3. Viroza E Mosbesimit
    Nga iliria e para nė forumin Aktualitete shoqėrore
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 23-06-2006, 08:30
  4. Shkaqet e mjerimit tė Shqipėrisė
    Nga Iceberg nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 53
    Postimi i Fundit: 19-03-2005, 18:56

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •