Lajme nga Emigrantet
Dashuria, martesa dhe kultura e emigrantëve në SHBA
Autori i Lajmit: Red.
Për imigrantët që vijnë në Shtetet e Bashkuara, ruajtja e traditave kulturore, si rënia në dashuri apo martesa, mund të jetë diçka e vështirë. Shtetet e Bashkuara po përjetojnë fluksin më të madh të emigrantëve që nga mesi i viteve 30-të. Bart Landry, profesor i sociologjisë në Universitetin e Marylandit, thotë se shpërngulja në një vend tjetër për të filluar një jetë të re, është një vështirësi e madhe, sepse shumë njerëz duan të ruajnë kulturat e tyre. Dhe këtu përfshihen traditat që kanë të bëjnë me njohjen mes të rinjëve dhe martesa e fëmijëve të emigrantëve. “Prindërit shqetësohen rreth kësaj dhe duan që fëmijët të martohen brenda kulturës së tyre. Është një mënyrë e ruajtjes së zakoneve dhe ata kanë frikë se mos humbasin kontrollin ndaj fëmijëve të tyre dhe një gjë e tillë mund të sjellë shqetësime në familje”. Zoti Landry thotë se problemet shpesh lindin kur fëmijët fillojnë shkollën dhe duan të përshtaten me moshatarët e tyre. Ai thotë se fëmijët fillojnë të ndryshojnë dhe t’i largohen zakoneve të prindërve. “Sepse jo vetëm që ata shkollohen në Amerikë, në një mjedis me përbërje shumë etnike, por ata edhe punojnë në këtë mjedis. Kështu, që kushtet ndryshojnë dhe ata fillojnë të ndryshojnë zakonet dhe kulturën nga vijnë.” Edhe studentët që vijnë përkohësisht në Amerikë mund të ndiejnë tensionin e krijuara si pasojë e kulturave të ndryshme. Një studente nga Malajzia, Sophie Kamaruddian në Universitetin Georgetoun këtu në Uashington, thotë se edhe pse familja e saj është e hapur ndaj kulturave tjera, ata presin që disa gjëra të trashëgohen prej saj.
“Familja ime pret që unë të kthehem pasi të mbaroj shkollën dhe të martohem në vendin tim. Prindërit e mi shqetësohen rreth rritjes së fëmijëve të mi, si dhe ruajtjen e lidhjeve familjare”. Millen Dinkov, student nga Bullgaria, thotë se prindërit e tij këmbëngulën që vëllai i tij i madh të ruante traditat bullgare kur studioi jashtë. Ai thotë se tani prindërit e tij janë më liberalë. Ai shoqërohet shpesh me një studente amerikane me prejardhje aziatike. “Është shumë interesante për mua. Ne nuk kemi etni të tjera në vendin tim. Dhe për dikë si unë, askush nuk mund të pres që të kem lidhje me një vajzë me prejardhje tjetër etnike. Pyes veten se çfarë do të thonë prindërit e mi për këtë. Deri tani janë treguar shumë liberalë dhe nuk kanë shprehur ndonjë opinion të drejtpërdrejtë”. Të dy, Sofia dhe Millen thonë se u është dashur t’i përshtaten jetës në Amerikë. Por, ata thonë se ndryshimet në kulturat dhe traditat e tyre nuk i pengojnë ata ta duan njeri-tjetrin. Ata thonë se jeta e tyre është më e pasur, pikërisht për faktin se kanë patur rastin të njohin një kulturë tjetër veç të tyren.
Data e Publikimit: 17/02/2005
2001-2004 Ballkan.com
Krijoni Kontakt