Elna,Postuar mė parė nga Elna Durrėsi
Termi me lart ne shqip perkthehet sakatim, gjymtim ose shtremberim.
![]()
Elna,Postuar mė parė nga Elna Durrėsi
Termi me lart ne shqip perkthehet sakatim, gjymtim ose shtremberim.
![]()
Toleranca, eleksiri i lirisė.
Nejse , edhe pse i am ignorant in english, kuptova diēka. Por , dua tė them se me synetllek tek meshkujt nuk ka masakrim si dhe shkaterrim tė penisit. Pra , nuk humbet funksioni i tij si organ qė personi tė mos ndiejė mė kėnaqėsi seksuale. Madje nė disa raste synetlleku ėshtė i domosdoshėm pa patur asnjė lidhje me arsyet fetare. Pra ndihmon. Ndėrsa me mutilation ka pėr qėlllim shkatėrrimin e klitorisit, duke humbur funksionin e kėtij organi, qė personi tė mos ndiejė mė kėnaqėsi seksuale, dhe procedimi i kryerjes sė ritit ėshtė shumė i tmerrshėm nga dhimbjet.Nuk mund tė flas mė shumė mbi njė problem tė tillė se pak njohuri kam, kam dėgjuar nė televizion nja dy emisione , si dhe kemi patur ca broshura tek njė fushatė pėr gruan dhe vendin e saj nė shoqėri, ku cekej me shkronja tė theksuara ky problem. Qėllimi ishte parandalimi pėr brezat qė po rriten kėtu nė Zvicėr qė tė mos kenė tė nėjtin fat tė nėnave tė tyre. Pra , pėrderisa bėhej njė fushatė enkas pėr kėtė problem, dhe theksohej qė edhe nė Zvicėr si nė vendet e tjera tė Evropės dėnohej me ligj njė rit i tillė , i bie qė tė jetė problematik. Ndėrsa synetllėkun nuk e dėnon askush. Kush do e bėn edhe nė spital kantonal po deshi.Postuar mė parė nga MisCongeniality
P.s Kaltėrsi
Flm pėr pėrkthimin.
Ju pėrshėndes
Elna.
Pershendetje Durresi
S'ishte qellimi im te flisja ne anglisht por ca gjera s'i them dot ne shqip ose e kam shume te veshtire te gjej fjalet e duhura, ndoshta ngaqe edukimin e kam bere ne anglisht. Ose ndoshta ngaqe veshi s'eshte vrare te them "certain things" ne shqip.
Te them te drejten, per kete lloj praktike ne femra kam degjuar ne simestrin e pare ne shkolle pasuniversitare (ne nje klase etike). Kjo lloj klase eshte per ata qe do punojne ne te ardhmen si mjeke dhe kjo klase i prezanton me kultura te ndryshme dhe se cduhet te beje mjeku ne secilin prej ketyre rasteve. Na u prezantua rasti i dikujt qe ishte Jehovan Witness dhe keto njerez nuk pranojne transfuzion gjaku. A duhet mjeku ti forcoje pacientet te marrin gjak kur jua ndalon feja? Nje rast tjeter ishte me kulturen ruse kur nje i rritur prezanton me shenja te djegura ne trup (ne forme gote). Duhet mjeku te alarmohet dhe te therrase policine??? Nese nje femer e mbuluar koke e kembe vjen me te shoqin per t'u vizituar, cili eshte protokolli qe mjeku duhet te ndjeke qe te plotesoje detyren e tij si mjek por dhe ne te njejten kohe te respektoje kulturen e tyre. Nje teme tjeter ishte dhe circumcision in females (syneti ne femra) ne boten afrikane. Diskutimi ishte supozuar te zgjaste 50 minuta por vazhdoi pothuajse dy ore ngaqe argumentet ishin shume te forta. Dhe vete profesori u cudit nga kendet qe prezantonte secili. Kishte plot qe thonin qe eshte gabim, qe eshte torture per femren, qe keshtu e ashtu (dhe ne kete grup isha dhe une) por kishte dhe te tjere, midis tyre disa nga afrika qe thonin qe ndoshta kjo i duket si torture nje te huaji, por per ta eshte dicka normale. Vetem nese femra kalon nje procedure te tille ajo pranohet nga shoqeria. Vetem keshtu ajo mund te siguroje ne pozicion ne ate shoqeri. Vetem atehere ajo shikohet si femer and is wanted by males. Plus dhe nje aspekt tjeter anatomik i femrave afrikane u diskutua (dhe une s'dua ta diskutoj ketu), gje qe e ben te aresyetueshem synetin ne to.
Elna, ti ben krahasimin midis synetllikut ne femra dhe meshkuj. However you forget that in males, the penis is the only external genital organ they have. If that is severed (cut off), they cannot have normal sexual activity and therefore they may not reproduce. However, if the clitoris is removed from a female, she still can function as a female. Clitoris is only one of the few external genital parts in a female. Its absence does not jeopardize the sexual function...maybe it diminishes it a bit but it does not completely hault it. In other words, the function of penis in males is not the same as that of clitoris in females
Bashkohem me ty qe ndoshta eshte brutale qe nje procedure e tille te behet me kushte primitive ngaqe rritet mundesia e infeksioneve por ne te njejten kohe, pyes veten, si i benin meshkujt synet shekuj me pare kur spitalet nuk egzistonin?A mendoj se nje praktike e tille eshte gabim? Une s'do e lejoja tek femijet e mi sepse ashtu jam brumosur. A i gjykoj keto njerez? Jo sepse ne ate kulture rriten dhe jetojne. Keto jane te njejtit njerez qe vendosin rrathe te shumte ne qafe per vite me radhe qe t'u zgjatet qafa sepse e shikojne si tipar bukurie ose vene vethe shume te rende ne veshe qe t'u zgjatet llapa e veshit. Per mua eshte budallallek po per ta ndoshta domosdoshmeri per tu pranuar nga shoqeria. Atehere, who am I to say? Ndoshta amerikaneve disa gjera qe ne shqiptaret bejme u duket cudi por hey, eshte kultura jone dhe atyre s'u takon te na gjykojne.
Anyway, perfundimi qe nxorem nga diskutimi ne klase ishte qe ne jeten tone do shikojme raste te shumta me njerez nga kultura te ndryshme. Ndoshta besimi yne mbi dicka mund te jete krejt ndryshe, por si mjeke duhet te ruajme profesionalitetin dhe te mos qeshim dhe gjykojme njerez te kombesive te ndryshme qe praktikojne rituale te cuditshem per ne. Duhet ta kuptojme qe differenca e secilit e ben boten e larmishme, prandaj duhet te respektojme njeri tjetrin.
What bond is there between me and the world? I am like a rider on a summer day who takes shelter to rest under the shade of a tree, then goes on his way. ~ Profeti Muhamed Salallahu Alayhi Wa Salam
Pėrshėndetje MIS
Pėr mua e paqartė ėshtė sepse pėrzihet syneti mashkulllor me sakatimin e klitorisit.
Nuk mund tė jenė njėjtė, sepse njėra thjesht kryhet rit por nuk humb asnjė funksion, ndėrsa e dyta ėshtė rit me qėllim shkatėrrimin e funksionit tė kėtij organi. Pra ka konfrontim termash.
Nėse mjekėsisht edhe synetllėku ka pėr qėllim sakatimin e organit me qėllim mosfunksionim e tij , atėherė po, do e pranoja si term.
Sic e kam thėnė edhe nė postimet e mėsipėrme ėshtė njė temė qė e njoh shumė pak, dhe nuk kam shumė njohuri mbi tė , por ama kur mendoj ndiej konfrontim kėtu tek termi.
Nejse. Diskutim ėshtė.
Pėrshėndetje
Elna.
Ekscizioni dicka normale qe duhet ta pranojme si pjese e kultures se nje populli? Po ky eshte gjymtim trupor, shkaterrues psikologjik, infektues organizmi, vdekje individesh... si mund te mos gjykohet nje barbarizem te ketille? Po ky eshte kafshellek, primitivitet me brire.
Pa le kur mendon qe ekscizioni behet per ti kontrolluar femres flukset hormonale(ore per tja hequr fare ato te flamosura) qe te mos veje pas meshkujve, eshte te vesh duart ne koke, kaq e pakonceptueshme, kaluar e sterkaluar idiotllekut.
Na habiten...
elna, debati i shendoshe me pelqen sidomos kur debatuesit japin perspektive tjeter dhe mundohen te kuptojne jashte botes se tyre. Ne keto raste dhe pse mund te jete kundra opinionit tim, i vleresoj. Ndoshta ca here ne huff and puff kot me kot thua se do zgjidhim hallet e botes sepse jeta vazhdon regardless per keto fise dhe pak rendesi ka se c'mendojme ne. Kshuqe, cfare mendon/ben bota s'me intereson shume as long as the planets in my world are still in lineUne vec mundohem t'i kuptoj dhe mos t'i gjykoj.
kalto, kur lexova mesazhin tend, e vetmja gje qe me erdhi ne mendje ishte "easy tiger, easyMe te qeshur kjo, okk? Une thashe qe ne fillim qe kjo klase ishte per mjeke te ardhshem, jo per popullsine e gjere. Kjo klase eshte nje tranzicion per studente normale per tu futur ne moldin e mjekeve. Si mjek ke detyrime; nuk mund t'i gjykosh njerezit....do mjekosh dhe ate qe eshte vrases dhe ate qe eshte viktime e krimit.
Ja te bej une nje pyetje. Cfare do beje nese nje pacient te vjen ne zyre me zinxhire shume te rende pierced to his scrotum bilaterally, wearing them down? Do qeshesh? Do i thuash kjo eshte torture? Do i thuash je idiot? Jo e dashur. Me takt do pyesesh te te shpjegoje se pse i ka zinxhiret dhe do ta trajtosh per problemin qe ka ardhur ne spital. Po sikur nje nene nga nje vend afrikan te vjen ne zyre per egzaminim. Cdo besh? Do i thuash qe do ta raportosh ne polici? Lol. Po ashtu, cigarja eshte helm. Con ne mutilim te mushkerive. Eshte dera e kancereve te shumta. Cdo besh? Do therrasesh on top of your tongue...je i cmendur? Do vdesesh, do vdesesh? Well, e vetmja gje qe mund te besh eshte ta edukosh pacientin. S'mund te forcosh asgje mbi ta. Nese jeta e tyre eshte ne rrezik dhe ata s'duan te marrin nje ilac, you can simply do nothing. They can choose to die; u just can't help them die. Ne spital kam pare ca bossy doktore, shume prepotente qe i gjykojne pacientet dhe ata bejne te kunderten qe ata u thone. Dhe shkon nje student mjekesie, i shpjegon me te bute me te mire se kush jane konsekuencat e problemit ne fjale nese nuk mjekohet, dhe pacienti kthen mendje. Komunikimi eshte celes. Gjykimi jo![]()
What bond is there between me and the world? I am like a rider on a summer day who takes shelter to rest under the shade of a tree, then goes on his way. ~ Profeti Muhamed Salallahu Alayhi Wa Salam
JO synetit tek femrat!![]()
We didn't land on Plymouth Rock, Plymouth Rock landed on us.
O Mis, te paskemi dhe doktoreshe te ardhshme dhe natyrisht ke me shume kompetenca te flasesh ne kete fushe se per shembull une qe nuk i perkas fare ketij drejtimi.
Mgjth o Missy logjika te shpie qe gjymtimi i vagines se femres, shkeputja klitorisit nuk eshte e shendetshme por ne te kundert me pasoja te medha anesore si nga siperfaqja ashtu dhe nga brendesia per te mos thene fare tragjike.
Ti si studente e mjekesise mund ta shtjellosh me tej nga ky kendveshtrim , por ama kur te jepen arsye kaq te pakonceptueshme ku nje brutalizem i tille "parandalon femren nga k..vlleku" eshte me te vertet te marėsh malet me duar ne koke.
Pavaresisht nga manuali i doktorit qe mund te keni, dhe pavaresisht qe une nuk u shpreha gjekundi qe tu mbeshtysh ne fytyre 'jeni te prapambetur' kjo nuk do te thote qe nje masaker e tille te kalohet me justifikimin "diversitet kulturor." Me fal e, por me gjithe respektin qe kam per ty kjo eshte BULLSHIT.
Ne ndonje klan tjeter i zhdepin ne dru grate, mos valle organizatat e te drejtave te gruas duhet te pranojne kete si "diference kulturore"?
Do na mari lumi mooj...
P.S.Nuk kam tendence te gjykoj njerezit per mentalitetin apo traditen qe kane,(dhe kete e kam bere te qarte ne postet e mia ne diskutimet me problemet kontemporane) por ky akt eshte me te vertete misherimi i barbarizmit.
Hajde ishallah nuk te bie ndonje rast i tille kur te dalesh ne profesion![]()
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga KaLTerSi : 27-12-2004 mė 01:33 Arsyeja: zhvendosje germash
Kalto, me kujton veten time once upon a time me keto pergjigje kaq te zjarrta. Megjithate, argumenti yt ka flaws, te cilat s'ja vlen ti shtjelloj sepse eshte nje dite shume e bukur perjashta, bora ka vene nje tapet te bardhe mbi cdo objekt qe hedh syte dhe dua t'i shijoj keto momente jashte, instead of spending time in front of my computer duke rraf uje ne hava
Darling, respekti eshte reciprok megjithese nuk ta mbeshtes mendimin. Unlike you, nuk do te shkoja aq larg sa te perdorja fjalen "bullshit". Sic ta thashe, cdo njeri ka mendimin e vet dhe kam zbuluar nga jeta qe kurre nuk mund t'i mbushesh mendjen askujt (dhe sikur ta kesh njeriun me te afert te vetes). Kjo eshte dhe aresyeja qe une s'kam qef te debatoj, sidomos me shqiptaret sepse s'kane shume tolerance (kuptohet, s'flas per kedo).
Vec nje keshille te jap...kur te diskutosh per nje teme te caktuar, te pakten te kesh pak njohuri mbi te qe te kesh mundesi te diskutosh ne nje nivel profesional. Dikush qe studion per psychology/psychiatry do te kishte zbuluar that your thoughts are tangentalPer me shume mbi kuptimin e ketij termi, pyet ata qe i perkasin kesaj fushe.
Peace out girl! I withdraw from the discussion.
Missy ti shijoje deboren sa ta kesh se mezi na erdhi, sado qe ketu tek mua sot ka ikur. Megjithate ky informacion asnjeriu si vlen dy grosh.
Ne lidhje me temen, shume kishe shkrojtur por asgje nuk ke konkretizuar.
Me thua qe posti im ka mangesira, dakort kjo, por te lutem me thuaj se ku qe te pakten o te korigjohem o te shpjegohem.
Vijon me keshillat e tua mirdashese, po mire mi shoqe cila fjali e imja te beri ty te mendosh qe po shkruaj pa pasur njohuri? Ato pak qe kam shkrojtur per kloridektomine nga aspekti shendetesor qendrojne si te verteta pra nuk jane figment i imagjinates time, tani ku qendron panjohuria ketu? Mbase duhet te shkruaja me teper, por aq di. Natyrisht njohurite e mia as hamendesoj ti krahasoj me te tuat megjithate si me e ditur qe je ne kete fushe asgje nuk na the.
Parashtrove manualin e doktorit dy poste me lart, ti rofsh, por nese manuali tend justifikon kloridektomine si 'larmi kulture' atehere dhe punesimi i femive, abuzimi grave etj duhet mare si i tille. Nuk ka me bukur. Por prape dhe ketu pa argument ngele.
Nuk kam nevoje te pyes njeri mbi kuptimin e tangential thought(qe e kishe shkrojtur gabim gjithsesi) sepse kam lexuar dy a tri gjera mbi mendimet tangjenciale por puna eshte se mes shume fjaleve qe me ke drejtuar asgje nuk ke argumentuar.
Nje keshille nga mua tani se te ndihem borxhlije pa jo per gje... Ne perdorimin e ironise je dobet, ndaj lere fare me mire dhe thoji gjerat shqeto, he ta lumsha.
Te ma gezosh kete Vit te Ri 2005.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga KaLTerSi : 28-12-2004 mė 16:32
Krijoni Kontakt