Po ,Baskia me mire e kishim preferuar fjalen Tung , se sa : "tung bre njeri" ose " shum strong je"![]()
Po ,Baskia me mire e kishim preferuar fjalen Tung , se sa : "tung bre njeri" ose " shum strong je"![]()
Nėse e shikoni Borėbardhėn nga mbrapa, bėhet fjalė pėr njė femėr qė e kupton ku e ka vendin.
Fjala TUNG eshte shume e lezetshme dhe e pershtatshme , kete fjale disa e kundershtoni ngase eshte kosovare , por ne shqiperi ka shume fjale qe i perdorni shkurtimisht si p.sh Miravsh (mireupafshim) pastaj Naten (neten e mire) e shume sene tjera....pra fjala tung eshte me lezet se shkurtesat tjera qe i perdorin ne Tirane, se edhe ne Tirane kan filluar te perdorin kete fjale TUNG pra dmth qe e pelqejn kete shkurtese edhe ne Tirane.........
Tungg aaaa![]()
oki faliminderit per kometet e juaja... por po shoh nji lloj urretje...
siq po e shoh une jam i prishtines dhe kam jetu aty 12 vite... dhe shume mire e di se qfar gjuhe perdoret ne rruge... siq po e shof ju po mendoni qe kosovaret jane te mbrapambetur prej gjuhes shqipe.. e pash nji koment qe thojnin qe fjala tung hyri ne perdorim edhe ne shqiperi.. a po mendoni qe edhe ju te shqiperise e keni gjuhen shqipe me te pasterten ne bote? jo bre se nuk e keni ju keni me shume fjale te huaja se ne kosovaret... tani keto 4 vitet e fundid qe fillojn te perzija e disa fjalve shqipe me terminologji angleze.
perndryshe ē'kemi eshe e kopjuar prej gjuhes angleze "whats up" por ne gjuhe shqipe ajo nuk ka kurfar lidhje... Tung nuk eshe flaje e HIP HOP por eshte shkurtes babai i im e perdore at fjale qe 40 vjet.. me duket qe DR Dre dhe Run DMC nuk ka pas shume efekt ne gjuhen shqipe... dhe si ka pas mundesi me hy terminologjia kosovare ne shqiperi kur ju ishit te izoluar per njo kohe shume te gjat??
tung tung
bAsKiA - me merr mendja se ju nuk e dini se cka demethane kjo fjla
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga bAsKiA : 20-12-2004 mė 00:07
hahahahha harrova ta ceki edhe une kete , hahahahahah njeri shkrujti siper se kjo fjale ka rrjedh si shkak i hip-hop-it, jo i dashur sa per informim Rapi ne Kosove u integru ne vitin1988-89, kurse rapi ne Bote per here te pare u shfaq ka mesi i vitit 1975, hahahah kjo eshte katastrofe siq u shprehe po nejse , kjo ska logjike![]()
po de qe... une me sa di rap anglisht nuk ka eksistu shume ne kosove deri sa lufta mbaroj.. me ardhjen e amerikanve... perndryshe kurgjo nuk ka fjala TUNG lidhje me hip-hop apo rap
Po tė sjell kėtė fragment nga libri i Ilia Dilo Sheperit pėr gramatikėn e gjuhės Shqipe botuar mė 1927Postuar mė parė nga Bėrrnutsi
Kam vėnė re se disa fjalė qė nė dialektet e tjera shqiptohen dhe shkruhen me Ē, tek Shqiptarėt e Kosovės shqiptimi ngjason mė shumė me Q. Pra, duke u bazuar edhe mbi fragmentin e Ilia Sheperit, mendoj se ėshtė e natyrshme qė Shqiptarėt e Kosovės tė shkruajnė fjalėt ashtu si shqiptohen, me Q.Postuar mė parė nga Ilia Dilo Sheperi
Kjo nuk ėshtė gjė e re ne gjuhėn tonė. P.Sh. asht e gegėnishtes dhe ėsht(ė) e toskėnishtes; votėr dhe vatėr. Po ta vėsh re nė fragmentin e z. Sheperi fjala ėshtė shkruhet źsht duke i vendosur theksin hundor ^ kastile pėr tė treguar dallimet midis dialekteve.
Pėr dialektin e krahinės sė Kosovės nuk mė duket aq i theksuar pėrdorimi i Q-sė por n.q.s. lind nevoja, mendoj se njė zgjidhje e ngjashme me atė mė lart do ishte e mjaftueshme pėr gjuhėn e shkruar.
Dialektet janė pasuri e gjuhės Shqipe por nė njė kohė qė ne kėrkojmė tė bashkohemi, do ishte mė mirė tė shmangnim djalektet nė gjuhėn letrare dhe tė pėrdorim standardet edhe pse kėto standarde nuk pranohen nga tė gjithė.
Edi
Cdo krahine shqiptare (qofte brenda Shqiperise apo jashte kufijve te saj) ka te vecantat e veta. Eshte e vertete se shume shqiptare te Kosoves nuk e dallojne shkronjat "Q" me "C", megjithate bashke me Kosoven ne kete aspekt gjuhesor, ketu perfshihen edhe Tropoja, Kukesi... Tetova, Presheva.Postuar mė parė nga edspace
Ndersa per shkronjat "DH" me "LL" - DHAMPA (ne vend te "Llampa") ose "LLAMI" ne vend te "DHAMI"/DHEMBI - eshte tipike per zonat verioro-perendimore te Shqiperise (zona malore e MbiShkodres)... tw cilet nuk dallojne mire keto 2. shkronja!
Poashtu edhe ne jug te Shqiperise ekzistojne dukuri te tilla, per me shume ju ftoj te lexoni vepren e Eqrem Cabej "Studime Gjuhesore" (i cili ka bere nje studim shkencor ne kete drejtim!) - aty keni me gjeresisht te shpjeguar mbi Dialektet e vendit!
DIALEKTET jane PASURI E VENDIT! SIDOMOS GEGNISHTJA - pa kete dialekt nuk mund te lexosh as Gjon Buzukun, as Pjeter Budin, Marin Barletin, Pal Engjelli, Ndre Mjeda, Gjergj Fishta... pra eshte thesar i vertete i Gjuhes Shqipe.
tung tung.. sa per shkronjat ē dhe q.... vetem pse ne kosovaret kur jemi neper foruma shkruajm ne at menyre nuk dmth qe ne shkruajm ashtu krejt kohen...
une shkruaj me q sepse pritoj qe me shkruaj ē se me merr shume kohe.. perndryshe ne jete reale te gjithe kosovaret shkruajn ne gjuhen letrare shqiptare e cila eshte standarde. kurgjo nuk ka difference shqiperija dhe kosova ne gjuhe. veten ne kosovaret jemi me shume revolucionista
sa per dialekte nuk mundesh me e pas nji gjuhe te njajt per te gjith krahinat. psh spanjollishtja ka 35 dialekte te ndryshme por vetem nji gjuhe letrare qe te gjith e mesojn.
tung tung
bAsKiA
Postuar mė parė nga bAsKiA
Pershendetje bAsKiA , sa kam njohuri nga disa qytetare nga kosova , e di se ne gramatiken kosovare egziston Q-ja e bute , edhe Q-ja e forte...
Nėse e shikoni Borėbardhėn nga mbrapa, bėhet fjalė pėr njė femėr qė e kupton ku e ka vendin.
Virtuali,Postuar mė parė nga Virtuali
me fal se po te pergjigjem une ne vend te bAsKiA! Megjithate edhe une jam kosovar.
Ne Kosove nuk ke Q - te bute dhe Q - te forte... por ke Qq Ēē
Zakonisht ne kosovaret ne te folur nuk dallojme keto 2. shkronja, pra dallimin ndermjet: Qq-e bute dhe Ēē-e forte. Ose i ngaterrojme njera me tjetren, pra duke perdor njeren ne vend tjetres dhe anasjelltas!
pershendetje,
sdb
Krijoni Kontakt