Close
Faqja 4 prej 10 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 92

Tema: Fjala TUNG

i/e regjistruar Maska e R2T
    Anėtarėsuar
    18-04-2003
    Postime
    1,061
    Sic tha dhe Berrnutesi fjala TUNG duhet thjesht per te kuptuar sa provincial eshte bashkebiseduesi. Pergjigja ime ndaj fjales TUNG eshte Tu-Ngulte.
    Postimi i mesiperm nuk shpreh detyrimisht opinionin e autorit mbi temen e ngritur.

Citim Postuar mė parė nga sdb
    Virtuali,

me fal se po te pergjigjem une ne vend te bAsKiA! Megjithate edhe une jam kosovar.

Ne Kosove nuk ke Q - te bute dhe Q - te forte... por ke Qq Ēē

Zakonisht ne kosovaret ne te folur nuk dallojme keto 2. shkronja, pra dallimin ndermjet: Qq-e bute dhe Ēē-e forte. Ose i ngaterrojme njera me tjetren, pra duke perdor njeren ne vend tjetres dhe anasjelltas!

pershendetje,
    sdb
    sdb , kam dashur te di gjithmone per kete ē'eshtje , qe moti kisha nevoje per nje pergjigje te tille , te falemderit.

Tung
    Nėse e shikoni Borėbardhėn nga mbrapa, bėhet fjalė pėr njė femėr qė e kupton ku e ka vendin.

Perjashtuar Maska e Bėrrnutsi
    Anėtarėsuar
    09-09-2004
    Postime
    183
    Citim Postuar mė parė nga edspace
    Po tė sjell kėtė fragment nga libri i Ilia Dilo Sheperit pėr gramatikėn e gjuhės Shqipe botuar mė 1927

Kam vėnė re se disa fjalė qė nė dialektet e tjera shqiptohen dhe shkruhen me Ē, tek Shqiptarėt e Kosovės shqiptimi ngjason mė shumė me Q. Pra, duke u bazuar edhe mbi fragmentin e Ilia Sheperit, mendoj se ėshtė e natyrshme qė Shqiptarėt e Kosovės tė shkruajnė fjalėt ashtu si shqiptohen, me Q.

Kjo nuk ėshtė gjė e re ne gjuhėn tonė. P.Sh. asht e gegėnishtes dhe ėsht(ė) e toskėnishtes; votėr dhe vatėr. Po ta vėsh re nė fragmentin e z. Sheperi fjala ėshtė shkruhet źsht duke i vendosur theksin hundor ^ kastile pėr tė treguar dallimet midis dialekteve.

Pėr dialektin e krahinės sė Kosovės nuk mė duket aq i theksuar pėrdorimi i Q-sė por n.q.s. lind nevoja, mendoj se njė zgjidhje e ngjashme me atė mė lart do ishte e mjaftueshme pėr gjuhėn e shkruar.

Dialektet janė pasuri e gjuhės Shqipe por nė njė kohė qė ne kėrkojmė tė bashkohemi, do ishte mė mirė tė shmangnim djalektet nė gjuhėn letrare dhe tė pėrdorim standardet edhe pse kėto standarde nuk pranohen nga tė gjithė.

Une besoj se kosovaret e perdorin keshtu pasi nxiten me teper nga tingulli i fjales sesa shqiptimi i saj
    Nese degjon kosovaret te flasin , ata nuk dijne te thone Ē por thone Q qe ngjason shume me Ē por nuk eshte Ē
    Dmth e zbatojne kete si ne shkrim ashtu edhe ne te folur
    Dialekti mund te jete shkaku i kesaj por gjithsesi eshte teper ngaterruese pasi psh kur thua:

Ēa don? ---- kosovarce=> Qa don?

Fjala TUNG nuk duhet perdorur pasi nuk ka kuptim si fjale.
    Thjesht mendimi im.

Programues Softueresh Maska e edspace
    Anėtarėsuar
    04-04-2002
    Vendndodhja
    Filadelfia, SHBA
    Postime
    2,565
    Bėrrnutsi,

Thelbi i postimit tim ishte qė tė folurit formojnė gramatikėn, prandaj dhe pėrdorimi i Q-sė mė duket i drejtė. Ti pėrsėrite tė njėjtat gjėra qė shkruajta unė por ke kuptimin e gabuar tė fjalės "shqiptim". Unė fjalėn "shqiptim" e pėrdora pėr gjuhėn e folur, ndėrsa ti e pėrdor pėr gjuhėn e shkruajtur duke nėnkuptuar foljet "gėrmėzoj" ose "shkronjėzoj".
    Edi

Anėtarėsuar
    09-09-2004
    Postime
    183
    Bėrrnutsi,

Thelbi i postimit tim ishte qė tė folurit formojnė gramatikėn, prandaj dhe pėrdorimi i Q-sė mė duket i drejtė. Ti pėrsėrite tė njėjtat gjėra qė shkruajta unė por ke kuptimin e gabuar tė fjalės "shqiptim". Unė fjalėn "shqiptim" e pėrdora pėr gjuhėn e folur, ndėrsa ti e pėrdor pėr gjuhėn e shkruajtur duke nėnkuptuar foljet "gėrmėzoj" ose "shkronjėzoj".
    Por nese te folurit formojne gramatiken mbeshtetur nga theksi dhe tingulli atehere cfare gramatike po formohet ketu?
    Ka ngaterrime fjalesh te njepasnjeshme.
    Per nje Q te ishte Ē fjala Ēaj behet Qaj
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Bėrrnutsi : 20-12-2004 mė 14:31

Programues Softueresh Maska e edspace
    Anėtarėsuar
    04-04-2002
    Vendndodhja
    Filadelfia, SHBA
    Postime
    2,565
    "Pėr njė Q tė ishte Ē" apo "Pėr njė Ē tė ishte Q?

Por nese te folurit formojne gramatiken mbeshtetur nga theksi dhe tingulli atehere cfare gramatike po formohet ketu?
    Ka ngaterrime fjalesh te njepasnjeshme.
    Gramatika gjithnjė ėshtė formuar nga tė folurit sepse njerėzit kanė folur para se tė shkruajnė. Problemi ėshtė qė jo tė gjitha dialektet e gjuhės sė folur mund tė pėrfshihen nė gjuhėn e shkruajtur, pikėrisht pėr ato paqartėsi qė ke pėrmėndur edhe ti.

Prandaj nė postimin tim tė parė mbėshteta Shqipen standarde:
    Citim Postuar mė parė nga Edi
    Pėr dialektin e krahinės sė Kosovės nuk mė duket aq i theksuar pėrdorimi i Q-sė por n.q.s. lind nevoja, mendoj se njė zgjidhje e ngjashme me atė mė lart do ishte e mjaftueshme pėr gjuhėn e shkruar.

Dialektet janė pasuri e gjuhės Shqipe por nė njė kohė qė ne kėrkojmė tė bashkohemi, do ishte mė mirė tė shmangnim djalektet nė gjuhėn letrare dhe tė pėrdorim standardet edhe pse kėto standarde nuk pranohen nga tė gjithė.
    Duhen bėrė pėrpjekje pėr tė pėrfshirė tė gjitha dialektet e gjuhės sė folur por jo deri nė atė pikė sa gjuha e shkruajtur tė bėhet problematike.

Ka plot shėmbuj tė tjerė si Qaj e Ēaj edhe me dialektet e tjera.
    P.Sh. "ēaj borėn" dhe "ēaj mali" --> e ke ilustruar vetė
    "luaj nga vendi" (lėviz) dhe "luaj futboll",
    "mbille gojėn" (jo pemėn) dhe "mbylle gojėn"

Probleme tė tilla ka nė ēdo gjuhė, por pėr aq kohė sa dallohen nga lexuesi, mund tė shkruhen lirshėm.

Ndonjėherė lind nevoja qė gjuha tė shkruhet si shqiptohet pėr tė ruajtur vlerėn e saj. Askush nuk do pėlqente veprat e Naimit nė gegėnisht dhe veprat e Fishtės nė toskėnisht.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga edspace : 20-12-2004 mė 15:09
    Edi

Anėtarėsuar
    09-09-2004
    Postime
    183
    "Pėr njė Q tė ishte Ē" apo "Pėr njė Ē tė ishte Q?

Gramatika gjithnjė ėshtė formuar nga tė folurit sepse njerėzit kanė folur para se tė shkruajnė. Problemi ėshtė qė jo tė gjitha dialektet e gjuhės sė folur mund tė pėrfshihen nė gjuhėn e shkruajtur, pikėrisht pėr ato paqartėsi qė ke pėrmėndur edhe ti.

Prandaj nė postimin tim tė parė mbėshteta Shqipen standarde:

Duhen bėrė pėrpjekje pėr tė pėrfshirė tė gjitha dialektet e gjuhės sė folur por jo deri nė atė pikė sa gjuha e shkruajtur tė bėhet problematike.

Ka plot shėmbuj tė tjerė si Qaj e Ēaj edhe me dialektet e tjera.
    P.Sh. "ēaj borėn" dhe "ēaj mali" --> e ke ilustruar vetė
    "luaj nga vendi" (lėviz) dhe "luaj futboll",
    "mbille gojėn" (jo pemėn) dhe "mbylle gojėn"

Probleme tė tilla ka nė ēdo gjuhė, por pėr aq kohė sa dallohen nga lexuesi, mund tė shkruhen lirshėm.

Ndonjėherė lind nevoja qė gjuha tė shkruhet si shqiptohet pėr tė ruajtur vlerėn e saj. Askush nuk do pėlqente veprat e Naimit nė gegėnisht dhe veprat e Fishtės nė toskėnisht.
    E drejte.
    E kam bezdi kur shoh ketu te shkruhet Qfare ne vend te Ēfare.
    Perdor germen C po nuk qe ne dijeni ku ndodhet Ē-ja.
    Ne ket forum ne lexojme dhe nuk degjojme se ēfare thuhet.
    Nese do ishim ne voice-chat atehere perdore Q sa te doje qejfi.

Prishtina Maska e bAsKiA
    Anėtarėsuar
    17-08-2004
    Vendndodhja
    Chicago
    Postime
    75
    tung tung por kur te ne voice-chat ather ti nuk e percakton nese e perdor ē apo q se eshte si je duke fol.. eshte tek personi me e dite se si te shkruan ate...
    siq thash une ne kosovaret nuk kemi kurfar problemi me shkronja.. mos mendoni se ju te shqiperise jeni babai i gjuhes shqipe... neper shkolla ne te gjith e mesojm gjuhen e njajt ne standarded e njajta....
    Pra te gjith kosovaret e dijn ndryshimin mjedis ē dhe q ,gj dhe xh, etj.... mos mendoni qe ne nuk jemi te pjekur dhe qe jemi pa shkoll edhe pse kemi qen te okupuar nga serbet ne prap kemi pas edukat normale dhe profesorat na kan mesu ne menyren korrekte.....

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anėtarėsuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Bernust je shume gabim qe thua se ne e perdormi pavetdije shkronjen Qne vend te Ē , te gjithe e shkujn Q ne TESTATURE per shkak mungeses shkronjes Ē e ne e shkruajm Q......dmth i vetmi ti je qe po shkrun kete menyre , ne e dime shume mire si shkruhet po per mungese Ē ne TESTATURE e perdormi Q .......kurse ne shkolle nuk guxojm ta perdorim ngase e han 1 shkolle apo (5 ne shqiperi)......shume e thjeshte eshte mos e trashni temen kot...

pra sigurisht ti i ke pa 2-3 antar qe e perdorin si shpesh ne kete forum shkronjen Q ne vend te Ē edhe e ke perfituar ate pershtypje.....une jam antar edhe nje forum tjeter ku jemi 98% kosovar , mos te them 100 % , nuk e perdormi shkronjen Q ne vend te Ē....

Pra besoj se e kuptove...

Citim Postuar mė parė nga Bėrrnutsi
    E drejte.
    E kam bezdi kur shoh ketu te shkruhet Qfare ne vend te Ēfare.
    Perdor germen C po nuk qe ne dijeni ku ndodhet Ē-ja.
    Ne ket forum ne lexojme dhe nuk degjojme se ēfare thuhet.
    Nese do ishim ne voice-chat atehere perdore Q sa te doje qejfi.
    Berrnutsi,

ca osht mer ky emer!? sorry Nickname! Si ore nuk te rri "prapanica" me nje vend! A nuk e sheh se tema titullohet ndryshe... thjeshte sa me te rikujtu: "Fjala Tung" - une nuk shoh gjo se ka te shkrume "Debat mbi Ēē dhe Qq!"

degjo lal - kosovaret jo se ngaterrojne Ēē me Qq kur shkruajne, por vetem ne te folun!!! Dhe jo te gjithe kosovaret lal, por vetem nje pjese e Kosoves. Poashtu edhe brenda ne Kosove ka dialekte: gjakovaret i thone: "berku" - per barkun. Pra nga shqiptimi i fjaleve - sidomos zanoren "e" - ne menjehere dallojme se c'rajon apo zone e Kosoves eshte..!?

hajt shnet,
    sdb

Faqja 4 prej 10 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •