Close
Faqja 4 prej 6 FillimFillim ... 23456 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 57
    freethinker
    Anëtarësuar
    10-05-2005
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    56
    faleminderit liveintwoplaces!

Megjithese biem dakort persa i perket kuptimit te fjales "njohje", dua qe te te sfidoj ne ilustirmin interesant; pra midis 'pemes se jetes' dhe 'pemes se njohjes te se mires dhe se keqes'. Mendoj se problemi kryesor i Adamit dhe Eves ishte pikerisht sepse ata donin te sfidonin fjalen e Zotit. Nderkohe kur Zoti deklaroi mekatin si dicka te keqe dhe me pasoja, ata (njerezit) tentuan ta shikonin mekatin si dicka te mire. Nuk mendoj se 'pema e njohjes se te mires dhe se keqes' simbolizon perpjekjet e te krishterit per te patur sa me shume njohuri.
    Bie plotesisht dakort me ty qe njohuria pa marredhenien tone me Krishtin nuk mund te na shpetoje. Ne shpetohemi vetem nepermjet besimit. Ceshtja e 'njohurise, doktrines' dhe veprave te nje te krishteri mund te diskutohet ne temen e 'shenjterimit'. Qellimi i Zotit Eshte qe te shenjteroje kishen e vet!
    Sa per pyetjen e kishes, jam i te njejtit mendim me ty qe askush pervec Zotit nuk mund te gjykoje dhe te dije se kush eshte besimtar i vertete dhe i shpetuar. Zoti ka njerezit e vet ne gjithe keto denominacione te ndryshme.
    Megjithate, kjo nuk i jep pergjigje pyetjes: perse kaq shume kisha te ndryshme? Per mendimin tim, ne qofte se dikush e ka te qarte se cila eshte e verteta (e kam llafin per doktrinen biblike) dhe ndjek dhe pranon dicka tjeter e cila nuk eshte biblike(duke u justifikuar se i perket nje denominacioni apo kishe), nuk i shpeton pergjegjesise se zgjedhjes. Te krishteret duhet te mbajne nje qendrim te forte per te ruajtur te verteten Biblike (ketu nuk e kam llafin vetem per marredhenien me Zotin)!

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Per mendimin tim, ne qofte se dikush e ka te qarte se cila eshte e verteta (e kam llafin per doktrinen biblike) dhe ndjek dhe pranon dicka tjeter e cila nuk eshte biblike(duke u justifikuar se i perket nje denominacioni apo kishe), nuk i shpeton pergjegjesise se zgjedhjes.
    Cila eshte e verteta?
    E verteta nuk eshte nje gje, as nje doktrine (qofte kjo dhe biblike).

E verteta eshte nje Person.

Kujto Palin i cili tha:

Vendosa te mos di asgje tjeter pervec Krishtit. Edhe Ate te kryqezuar!
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

freethinker
    Anëtarësuar
    10-05-2005
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    56
    Nje shembull i thjeshte:

Ne qofte se ne Bibel Pali thote qe ne jemi te shpetuar vetem nepermjet Krishtit, ndersa une do predikoja qe ju duhet te mbani pushim diten e Shtune qe eshte ne 10 urdherimet, perndryshe nuk shpetoheni, atehere doktrina ime e shpetimit dukshem eshte ne kundershtim me doktrinen e Palit!!!
    E VERTETA eshte qe ne shpetohemi jo per shkak te ligjit por per shkak te hirit qe kemi ne Jezus Krishtin.
    Pra nuk eshte llafi per te verteten si nje person, por te verteten, ate cfare te besojme! Nuk mendoj se mund te them qe kam nje marredhenie me Krishtin dhe ne te njejten kohe te besoj dhe mesoj nje te "vertete" qe bie ne kundershtim me te verteten biblike!

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Ne qofte se ne Bibel Pali thote qe ne jemi te shpetuar vetem nepermjet Krishtit, ndersa une do predikoja qe ju duhet te mbani pushim diten e Shtune qe eshte ne 10 urdherimet, perndryshe nuk shpetoheni, atehere doktrina ime e shpetimit dukshem eshte ne kundershtim me doktrinen e Palit!!!
    I dashur vella, jam shume dakord me ty.

Me lejo te marr nje shembull tjeter.

Ne rast se ne Bibel thuhet se une jam i shpetuar per shkak te Krishtit, ndersa une dal them se, nqs njeriu nuk e ruan doktrinen biblike, ai humbet, a nuk bej perseri te njejten gabim si ai qe fliste per ligjin?

Dhe dicka tjeter, ti nuk besove ne Krisht, sepse dikush te bindi me argumenta llogjike se Ai eshte Zoti, por sepse fryma jote preku Frymen e Tij. Ne rast se besimi yt do ishte nga llogjika, atehere, ne diten qe ti do te vdesesh(pra llogjika jote do te vdese), ti do pushosh se qeni i krishtere. Po keshtu, nje njeri i paafte llogjikisht, do ishte i perjashtuar nga mundesia e te qenit i krishter.

Dhe dicka, nqs pyetja jote eshte ekskuzivisht per diten e shtate, une do te thoja se te krishteret nuk jane te detyruar te mbajne asnje shabat. As te shtunen, as te dielen.
    Shabati ishte dicka qe kishte te bente me epoken e ligjit, dhe ishte Hija e Krishtit.
    Tani, qe Realiteti (Krishti) erdhi, hijet moren fund, dhe nuk ka asnje kuptim qe te krishteret te jene te roberuar nga elementet e ligjit.

Po te kujtoj vetem nje fragment nga Ungjilli, kur Krishtit i kerkohet te paguaje taksen e tempullit. Ai pergjigjet: Nga kush i marrin taksat Mbreterit, nga bijte apo nga te tjeret?
    Pjetri pergjigjet:
    Nga te tjeret.

Jezusi i thote:

E pra, bijte jane te perjashtuar!

Kjo vlen per gjithcka qe ishte shkruar ne Dhjaten e Vjeter.

Te krishteret jetojne nga nje ligj tjeter, ai i frymes, i shkruar jo ne rrasa guri, por ne rrasa mishi, nga Fryma.

Ai eshte Ligji i vertete. Ligji i Moisiut ishte vetem Hija e ketij Ligji.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Matrix : 12-05-2005 më 15:55

Citim Postuar më parë nga freethinker
    faleminderit liveintwoplaces!

Megjithese biem dakort persa i perket kuptimit te fjales "njohje", dua qe te te sfidoj ne ilustirmin interesant; pra midis 'pemes se jetes' dhe 'pemes se njohjes te se mires dhe se keqes'. Mendoj se problemi kryesor i Adamit dhe Eves ishte pikerisht sepse ata donin te sfidonin fjalen e Zotit. Nderkohe kur Zoti deklaroi mekatin si dicka te keqe dhe me pasoja, ata (njerezit) tentuan ta shikonin mekatin si dicka te mire. Nuk mendoj se 'pema e njohjes se te mires dhe se keqes' simbolizon perpjekjet e te krishterit per te patur sa me shume njohuri.
    Bie plotesisht dakort me ty qe njohuria pa marredhenien tone me Krishtin nuk mund te na shpetoje. Ne shpetohemi vetem nepermjet besimit. Ceshtja e 'njohurise, doktrines' dhe veprave te nje te krishteri mund te diskutohet ne temen e 'shenjterimit'. Qellimi i Zotit Eshte qe te shenjteroje kishen e vet!
    Sa per pyetjen e kishes, jam i te njejtit mendim me ty qe askush pervec Zotit nuk mund te gjykoje dhe te dije se kush eshte besimtar i vertete dhe i shpetuar. Zoti ka njerezit e vet ne gjithe keto denominacione te ndryshme.
    Megjithate, kjo nuk i jep pergjigje pyetjes: perse kaq shume kisha te ndryshme? Per mendimin tim, ne qofte se dikush e ka te qarte se cila eshte e verteta (e kam llafin per doktrinen biblike) dhe ndjek dhe pranon dicka tjeter e cila nuk eshte biblike(duke u justifikuar se i perket nje denominacioni apo kishe), nuk i shpeton pergjegjesise se zgjedhjes. Te krishteret duhet te mbajne nje qendrim te forte per te ruajtur te verteten Biblike (ketu nuk e kam llafin vetem per marredhenien me Zotin)!

"Sepse ashtu si trupi eshte nje, por ka shume gjymtyre, dhe te gjitha gjymtyret e te njejtit trup, megjithese shume, formojne nje trup te vetem, keshtu eshte edhe Krishti
    Sepse te gjithe jemi pagezuar ne nje Frym te vetem ne te njejtin trup, qofshin Hebrenjte apo Greket, qofshin sklleverit a te liruarit, dhe te gjithe jemi ujitur ne te njejtin Fryme.
    Sepse edhe trupi nuk eshte nje gjymtyre e vetme, por shume.
    Sikur te thoshte kemba, "mbasi nuk jam dore, une nuk jam pjese e trupit", mos per kete nuk eshte pjese e trupit?...." 1Kor.12:12-31

Ndersa une do te te bej nje pyetje Freethinker. Sa dhoma ka nje shtepi? Mos ndoshta vetem nje dhome, apo te pakten tre (banjo, kuzhine, sallon/dhome fjetjeje)?

Pse ka kaq shume instrumenta ne nje orkester?
    Pse ka kaq shume krijesa ne kete KRIJIM qe beri Perendia?
    Ti vete si person, je nje apo je shume? Je bir, je vella, je shok, je xhaxha(nese ke niper dhe mbesa...) etj.
    Shumllojshmeria nuk eshte ndryshim. (ne rastin e "shume kishave")
    Ndryshuar për herë të fundit nga Manulaki : 12-05-2005 më 16:00
    Te shpëtohesh do të thotë të transformohesh prej Perendise, të ribëhesh ashtu siç Ai donte që ne të ishim që nga fillimi!

freethinker
    Anëtarësuar
    10-05-2005
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    56
    Vella Matrix,

Besoj se po i fryjme fyellit ne te njejten vrime duke nxjerre tone te te njejtit akord. Qellimi im ishte te tregoja se duam s'duam ne, nuk mund te shmangim pergjegjisine per te diskutuar dhe studiuar Biblen.

Sa per mbajtjen e dites se Sabatit dhe Dhiates se Vjeter, ato do doja t'i diskutoja ne nje teme te re, sepse ne kete muaj kam shume per te mesuar dhe gjithashtu shume detyra per te shkrojtur.
    Kam nevoje per lutjet tuaja!

PS (megjithese provimet dhe detyrat i shkruaj ne anglisht, mesimet i degjoj ne gjuhen kroate, dhe kjo e ben ca te veshtire per mua)

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Qellimi im ishte te tregoja se duam s'duam ne, nuk mund te shmangim pergjegjisine per te diskutuar dhe studiuar Biblen.
    Per ta mbyllur, do doja te them se studimi dhe leximi i Bibles, eshte i mire, por nuk eshte shkaku i shpetimit tone. Ne nuk u shpetuam sepse lexuam dhe pranuam Biblen, por sepse frymerat tona preken Frymen e Tij.

Bibla eshte e mire, por i krishteri eshte i lire qe te mos e lexoje ate nqs nuk deshiron (me fal nqs kjo te duket tronditese). Bibla vete eshte nje Hije e Librit te vertete: Krishtit.
    Duhet te mesojme te lexojme prej Tij.

Si mund te lexohet prej nje Personi?

Thjesht duke ndenjur ne heshtje, duke menduar per Te, duke e lavderuar Ate, duke pershperitur Emrin e Tij. Dhe mbi te gjitha, duke mos e penguar Ate te thyeje njeriun tone te jashtem. Duke pranuar cdo gje qe vjen ne jeten tone, te mire ose te keqe, sukses apo deshtim, duke i patur syte tek Dora e Tij qe e ka lejuar kete apo ate.

Naten e mire.

Te falenderoj per mundesine qe patem per t'u njohur

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    I dashur vëlla, në radhë të parë dua të them se çështja nuk është thjesht të biem dakort. Krishtërimi ndryshon nga fetë e tjera si dhe nga politika pikërisht në këtë çështje, të kesh të njëjtat bindje me disa të tjerë. Krishtërimi i tejkalon këto caqe njerëzore. Krishtërimi është diçka më tepër se të biesh dakort me dikë. Hidhi një sy Krishtërimit të hershëm. Udhëto në kohë dhe vëre veten tënde në pozitën e një të pasuri. Le të supozojmë se ti ke një skllav i cili ka besuar në Krisht. Mendoje pak veten në një dhomë ndenje ku mblidhet kisha, ti t'i deklarosh atij vëllai se është i shenjtë dhe ta përqafosh, në një kohë që ai kundërmon era djersë. Ky është krishtërimi i gjallë. Ose mendo një motër të pasur duke i larë këmbët një skllavi të saj. A mendon ti se këto gjëra bëheshin si shkak i studimit të tyre të thellë biblik? Jo, këto gjëra ndodhin në një mënyrë spontane, të prekur nga një dashuri që buron nga brënda.

Le të sjell një shëmbull nga bibla. Pali u thotë atyre që njihnin të vërtetën (nga ana doktrinale) se ai nuk do hante mish për tërë jetën e tij nëse do skandalizonte ndonë vëlla. Uauu! "Pal, ti po largohesh nga e vërteta e ungjillit" imagjinoj disa vëllezër duke i thënë Palit nëse ai do ishte i gjallë sot. E megjithatë, Pali u thotë vëllezërve të Korinthit që megjithëse kanë të drejtë, të mos gjykojnë vëllain e dobët në besim.

Ajo që dua të them pra, është se Krishtërimi nuk është një listë rregullash që duhen zbatuar dhe të gjithë ata që nuk i zbatojnë apo nuk bien dakort me këto rregulla, përjashtohen. Krishtërimi është çështje zbulimi të brëndshëm, është çështje e të prekurit Krishtin, atë Krisht që banon brënda nesh. Vetëm kur ne prekim Krishtin, na hapen sytë si me magji dhe themi: "Si nuk e kisha vënë re gjithë këtë kohë një gjë kaq të thjeshtë?" Pra një vëlla mund të ketë zbulesë më të madhe, një tjetër jo. Vëllai që ka zbulesën më të madhe duhet t'a trajtojë vëllain tjetër me dashuri, dhe do vijë koha që Zoti i cili e don këtë vëlla me të njëjtën dashuri dhe i cili banon në këtë vëlla, t'i zbulojë diçka që e ka gabim. Nëse jo, kjo është punë e Zotit dhe jo e jona.

Nuk mendoj se 'pema e njohjes se te mires dhe se keqes' simbolizon perpjekjet e te krishterit per te patur sa me shume njohuri.
    Njohuria nuk është e keqe. Ajo bëhet e keqe kur ne mundohemi të kapim (perceptojmë) Zotin me njohuritë tona, kur ne mundohemi t'i pëlqejmë Zotit me njohuritë tona, me përpjekjet tona, me mishin tonë. Zoti ynë është Frymë dhe si i tillë vetëm fryma jonë mund të komunikojë me të. Pali ishte për t'u pasur zili për njohuritë që kishte, megjithatë ai ndiqte të Krishterët. Pjetri, nuk dinte shkrim e këndim, megjithatë ai u bë një nga shtyllat kryesore të Kishës. Që të mos keqkuptohem, nuk them se studimi biblik nuk është i nevojshëm. Nëse ne e njohim biblën mirë, Zoti mund të na flasë vazhdimisht duke i bërë të gjalla ato shkronja që na janë ngulitur në mëndjen tonë. Ai shpesh flet tek ne nëpërmjet vargjeve të biblës. Por duhet që Ai të na hapë sytë frymor, në mënyrë që ne të mund të shohim se çfarë fshihet pas atyre shkronjave.

Megjithate, kjo nuk i jep pergjigje pyetjes: perse kaq shume kisha te ndryshme?
    Përgjigja në mëndjen time i dashur vëlla është shumë e qartë. Sepse njeriu vendosi të ndjekë rrugën e tij, në vënd që të ndjekë atë të Perëndisë. Ashtu si Adami vendosi të ndjekë rrugën e tij duke ngrënë nga fruti i pemës së njohjes, të njëjtën gjë po bën edhe njeriu modern. Ai thotë, le të studjojmë sa më shumë, le të shkojmë në shkolla teologjike (mos ma merr për keq) që të mund t'i shërbejmë Zotit sa më mirë, le të mundohemi të kuptojmë rrugët e Zotit me mëndjen tonë. Të kutposh Zotin që që ka jetën hyjnore me mjete tokësore, ështe absurditet. Nëse do ishte e mundur një gjë e tillë, Krishti nuk do vdiste për ne. Besimi hebraik do ishte i mjaftueshëm. Por Perëndia ynë i dashur na lindi nga sipër, pra e bëri të gjallë frymën tonë (jo mëndjen) në mënyrë që ne të mund të kemi miqësi me Të.

Ti flet për kërkimet teologjike. Shumë mirë bën. Ato janë një ndihmesë për ne për të parë më qartë disa gjëra. Por si thua ti, a mendon se ne jemi më të privilegjuar nga besimtarët e shekullit 10, 11, 15, 18? Kurrsesi! Mos harro, Perëndia ynë nuk kufizohet. Duke u munduar të kuptojmë Perëndinë tonë me mjete tokësore (mëndjen) ne e kufizojmë Perëndinë. Ne i themi Atij: "Sa mirë që tani 99,99% të popullsisë kanë mundësinë të lexojnë, pasi tashmë ne mund të të njohim Ty" I shkreti njerëzim, çka hequr nga fillimi i shekullit 18 dhe poshtë, ku 99% e popullsisë nuk dinin shkrim e këndim. Apo mos duhet të themi i shkreti Zot, sa mirë që erdhën kohët moderne, në mënyrë që t'a rreklamojmë pak edhe Atë?

Se u zgjata vëlla, përgjigja ime pra është e qartë, pikërisht përpjekja për të njohur Zotin me mënyra njerëzore ka sjellë këtë mish-mash në gjëndjen e kishave. Është njësoj si me kullën e Babelit. Ata donin të arrinin qiellin me mjete njerëzore. Dhe rrezultati është i njohur për të gjithë. Kjo gjë pak a shumë po bëhet edhe sot. Nuk na mbetet gjë tjetër veçse të sodisim pasojat e përpjekjeve tona!

Te krishteret duhet te mbajne nje qendrim te forte per te ruajtur te verteten Biblike (ketu nuk e kam llafin vetem per marredhenien me Zotin)!
    Nga mënyra se si shprehesh, tregon se mardhënja me Zotin nuk është e mjaftueshme. Ti thua, mardhënja me Zotin është e mirë, por...! Pema e Jetës është e mirë, por...! Që Perëndia vjen në kopësht dhe ecën dhe bisedon bashkë me ne është e mirë, por...! Ah, Perëndi, sikur ne të mjaftoheshim me mardhënjet tona me Ty! Sikur ne të mjaftoheshim më ledhatimin tënd, me përshpëritjet e tua, me dashurinë tënde. Sikur ne të mjaftoheshim të rrinim në këmbët e tua, ashtu si Maria bëri dikur! Sa shumë i ngjajmë ne Martës o Perëndi!

Që të mos keqkuptohem, unë nuk them se nëse ne kuptojmë një ditë se ndodhemi brënda një sistemi fetar me rregulla njerëzore dhe jo biblike, ne duhet të qëndrojmë atje. Me sa kam kuptuar, këtu ke dashur të dalësh i dashur vëlla. Jo, nëse një ditë Zoti të tregon se vëndi yt nuk është aty, largohu. Unë p.sh. nuk do bëhesha kurrë antar i kishës Katolike, pasi jam i bindur se shumë mësime të saj janë antibiblike. Por ka edhe vëllezër dhe motra brënda kësaj kishe të cilët nuk i kanë kuptuar këto gjëra. Rëndësi ka, që vëndi i tyre është në qiell.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Nje shembull i thjeshte:

E VERTETA eshte qe ne shpetohemi jo per shkak te ligjit por per shkak te hirit qe kemi ne Jezus Krishtin.
    Pra nuk eshte llafi per te verteten si nje person, por te verteten, ate cfare te besojme! Nuk mendoj se mund te them qe kam nje marredhenie me Krishtin dhe ne te njejten kohe te besoj dhe mesoj nje te "vertete" qe bie ne kundershtim me te verteten biblike!
    Në një rast të tillë, unë do largohesha, pasi aty predikohet një ungjill tjetër nga ai i Palit. Nëse ti do ishe i vetmi person që do e besoje një gjë të tillë në atë kishë, mendoj se në njërën apo tjetrën mënyrë ky problem do zgjidhej. Kisha, do mundohej me dashuri të të tregonte gabimin që ti do ndodheshe. Por nëse ti do këmbëngulje dhe madje do mundoheshe të krijoje një parti më vete me besimin tënd, mendoj se diçka do bëhej, por të shmangur krizën, por, ashtu si e shoh unë kishën, mendoj se nuk ka një rregull të veçantë se si t'i shmangesh kësaj krize. Në një kishë mund të zgjidhet ky problem në një mënyrë të caktuar, ndërsa në një kishë tjetër me nje mënyrë tjetër. Në një kishë mund të zgjidhet lehtë, në një kishë tjetër mund të zgjidhet më me shumë vështirësi. Rëndësi ka, që mësime të tilla nuk do kalojnë në kishë, pasi me mësime të tilla, herët a vonë ajo do pushojë së egzistuari. Ajo do bëhet një sekt.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

freethinker
    Anëtarësuar
    10-05-2005
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    56
    Citim Postuar më parë nga Manulaki
    Ndersa une do te te bej nje pyetje Freethinker. Sa dhoma ka nje shtepi? Mos ndoshta vetem nje dhome, apo te pakten tre (banjo, kuzhine, sallon/dhome fjetjeje)?

Ka shume dhome por NJE shtepi!

Ne Bibel eshte e qarte qe ka nje kishe, qe eshte Nusja, dhe kishe te reme qe eshte Prostituta!

Nusja dhe Prostituta nuk mund te kene te njejtin Dhender!

Faqja 4 prej 6 FillimFillim ... 23456 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Disa pyetje, për ata që e lodhin trurin :
    Nga Kryeplaku në forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Përgjigje: 98
    Postimi i Fundit: 12-10-2016, 07:17
  2. Dosja e krimit politik në Kosovë
    Nga kosovar në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 295
    Postimi i Fundit: 09-10-2012, 15:05
  3. Del në shitje "Një dosje për Kadarenë"
    Nga Albo në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 17-03-2007, 01:53
  4. Interviste e Fadil Tolaj-t
    Nga Brari në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-01-2004, 06:56

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •