Sa me shume avancon teknologjia, aq me shume kulture humbasin njerezit.
Po u jap disa shembuj qe ta shihni kete:
1. Kur une ne shkolle te mesme ne Shqiperi me duhej te mesoja te beja shume veprime matetikore me mend, te mesoja si te vertetoja teorema me vertetim llogji, te zgjidhja me laps e me leter problemat, ata bashkemoshataret e mi ne Amerike nuk benin asnje nga keto. Ata mesonin si te perdornin makinen llogaritse qe ndertonte edhe grafiket e integraleve per ta. Kush ish me i ditur, une qe humba ore te tera per te mesuar si ti zgjidh ato probleme, apo ai amerikani qe mesoi per 1 ore si te perdori nje makine llogaritese? Po ta mendosh thelle avantazhi i amerikanit mbi mua ishte se ai harxhoi 1 ore kohe nga jeta e tij, kurse une harxhova 100 ore kohe nga jeta ime. Avantazhi im eshte se une e sot e kesaj dite di ti bej ato veprime, kurse atij amerikanit po i hoqe makinen llogaritese nga dora, ngre supet perpjete.
2. Numri i bleresve dhe lexuesve te gazetave po bie ndjeshem nga viti ne vit, dhe per kete bejne me faj Internetin si alternative informimi. Po numri i publikut te mireinformuar eshte rritur apo ulur? Ajo qe ka ngjare eshte se publiku nuk mireinformohet me duke lexuar nje gazete qe ofron nje mori mendimesh te ndryshme mbi nje ceshtje. Perkundrazi, tani cdo njeri eshte i lire qe te informohet vetem nga nje burim informimi qe i vjen per shtat bindjeve te tija. A mund te quhen keta njerez te "mireinformuar'?!
3. Shembulli i trete po ua sjell nga forumi. Forumi ofron nje mori temash, informacioni, debatesh. Cila gazete, reviste apo mjet tjeter mediatik ofron te njejten gje? Shume pak per te mos thene asnje. Por sa prej antareve te forumit e lexojne nje artikull deri ne fund? Sa prej tyre japin mendim vetem pasi kane lexuar pjesen dermuese te diskutimit ne ate teme? Pergjigjia eshte shume pak.
Ku dolem? Dolem tek pyetja: A eshte kjo gjenerate shqiptaresh me e kulturuar se nje gjenerate me pare? A jane njerezit e botes ne shekullin e XXI me te ditur se shekujt para tyre? Pergjigjia ime eshte jo. Avantazhi i vetem i yni eshte qe ne kemi akses me te madh se brezat para nesh ne kete dije te akumuluar dhe trasheguar nga brezi ne brez. Por se sa jemi ne ne gjendje qe ta konsumojme kete dije, kjo nuk varet shume nga menyra se si kjo dije serviret se sa nga deshira e njerezve per tu bere te ditur.
Albo
Krijoni Kontakt