Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 27
    Larguar.
    Anėtarėsuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152

Question Natyra njerėzore

Ekziston nje shprehje ne anglisht:

"History repeats itself."

ose

"Historia perseritet."

Dhe kjo me beri te mendoja, a eshte historia ajo qe perseritet apo ndoshta nuk ka ndryshuar dhe aq natyra njerezore?

(Kur ja bera vetes k'te pyetje kisha ndermend demokracine ne kohen e Grekeve dhe demokracine sot...)

Pra kam deshire te di mendimet tuaja ne lidhje me natyren njerezore, a ka ndryshuar shume natyra njerezore gjate historise? Kam deshire te jepni mendimet tuaja se bashku me shembuj konkret.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Veshtrusja : 11-12-2004 mė 17:21

!Welcome! Maska e StormAngel
    Anėtarėsuar
    05-02-2003
    Vendndodhja
    Zurich, Switzerland
    Postime
    6,846
    Secili person ne vete dhe ne kolektiv perjeton evolucione te perditshme dhe nderim te mendimeve.
    Njashtu edhe njerezimi ne globale ka ndryshuar,po nuk jap thenie a eshte ky ndryshim per te mire apo per te keqe.
    Eshte faktori kohe dhe kerkese per superioritet ai i cili prej nesh kerkon qe te jemi dinamike dhe te ndryshojme natyren.
    Eshte si puna e levizjes se tokes,nuk e verejme dhe nuk e ndjejme por e dime se kjo ndodh dhe per kete ka edhe fakte.
    Njashtu edhe njeriu ka tendenca ndryshimi dhe perparimi.
    Repeticioni i historise eshte fakt gjithashtu,dhe ka ndodh e ndodh por jane probleme te vecanta keto dhe pak ndoshta kane te bejne me natyren e njeriut.
    Njeriu nuk mund te vendos mbi historine e pergjithshme si individ,por mund ta ndryshoj historine e vete.
    Dhe,ca persona apo nje kolektiv ndoshta nuk e ndryshon historine qe ka patur,por i vendos apo i ben hapat per te vene themelin e nje historie te re dhe krejt ndryshe nga ajo e para dhe rastet kur ata gabojne ne keto hapa quhen "repetition of history".
    Se paku keshtu une mendoj.
    Falemnderit

Stormi
    We didn't land on Plymouth Rock, Plymouth Rock landed on us.

________
    Anėtarėsuar
    08-11-2003
    Postime
    1,516
    Une mendoj qe Natyra njerezore eshte dicka e shifrezuar.
    Kur mbushen xhepat zbrazen shpirtrat e anasjelltas.
    Il cuore matto che ti segue ancora
    E giorno e notte pensa solo a te

Creator Spiritus Maska e Dito
    Anėtarėsuar
    02-04-2004
    Vendndodhja
    Ne Bahēen time
    Postime
    3,882
    Natyra njerezore besoj jo ka ndryshuar por eshte masakruar, deri sa nje dite te shfarose edhe vetveten. Nese skemi respektin e duhur per njerezit tane apo vendin ku jetojme (Token) atehere do shkojme drejt nje apokalipsi te sigurte, vetem ceshtje kohe eshte.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Citim Postuar mė parė nga FLORIRI
    Une mendoj qe Natyra njerezore eshte dicka e shifrezuar.
    Kur mbushen xhepat zbrazen shpirtrat e anasjelltas.
    Kam respekt per mendimin tend por nuk shoh ndonje arsye per te qene plotesisht i sakte.
    Varet se ku njerezit i mbajne paret. Ka njerez qe paret i mbajne ne zemer, ka edhe njerez qe i mbajne ne xhep. Atyre qe i mbajne ne zemer u zbrazet edhe shpirti kur i pakesohen, ndersa atyre qe i mbajne ne xhep nuk u ben shume pershtypje.

________
    Anėtarėsuar
    08-11-2003
    Postime
    1,516
    Citim Postuar mė parė nga sh.hasanaj

Kam respekt per mendimin tend por nuk shoh ndonje arsye per te qene plotesisht i sakte.
    Varet se ku njerezit i mbajne paret. Ka njerez qe paret i mbajne ne zemer, ka edhe njerez qe i mbajne ne xhep. Atyre qe i mbajne ne zemer u zbrazet edhe shpirti kur i pakesohen, ndersa atyre qe i mbajne ne xhep nuk u ben shume pershtypje.
    Patjeter qe nuk eshte shprehje gjithperfshirese si per njerezit si per sistemet.Pasi pa dyshim ka pasur njerez qe kane pasur perandori ne dore e ishin askete ne kulm si Omer ibnul Hattab,por ce do qe tipa te tille jane te rralle.Shprehja flet per turmat ne pergjithesi.
    Ka ardhur koha kur ndjekesit e profeteve jane dashuruar me jeten dhe kane frike nga vdekja,pervec nje pakice,te tjeret jane si mbeturinat qe i merr era (duke e vazhduar nga vetja ime)
    Il cuore matto che ti segue ancora
    E giorno e notte pensa solo a te

i/e regjistruar Maska e leci
    Anėtarėsuar
    14-01-2003
    Vendndodhja
    Goetheanum,Italy
    Postime
    1,742
    Une kam menduar perhere qe historine shkruajne njerezit.
    Sigurisht po shkojme drejt nje shkaterrimi te sigurt dhe historia nuk do te kete me subjekte per tu shkruar.
    Evolucioni duke ju afruar shkalleve te fundit ne historine njerezore,me ne fund shpalos natyren tone vetevrasese.Historia perseritet e mund ta beje ne infinit dhe kjo eshte pozitive sepse te ndihmon te mos besh te njejtat gabime.
    Por fatkeqesisht njeriu nuk arrije te pervetesoje artin e te mesuarit por gabon ne te njejten menyre ne shekuj.
    Kemi mesuar ku mund te ēojne ideologjite dhe luftet,po ne te njejten menyre perleshemi me njeri tjetrin per hir te nje asgjeje.
    Kane ndryshuar mjetet e teknologjia por kjo nuk eshte aspak pozitive.

veshtrusja nuk kuptova mire pyetjen a ka ndryshuar natyra njerezore..
    Po te marrim karakteristikat e njeriut prehistorik dhe te sotem dallohen diferencat.Ose te njeriut ne mesjete dhe te shekullit te kaluar.
    Nderron njeriu si pasoje e eksperiences ose arritjeve ne fushat e ndryshme te jetes.
    Humb ose fiton instiktin ne situacione te ndryshme.
    Tani nuk kemi nevoje te gjuajme per te ngrene dhe kjo na ben me te dobet fizikisht psh.
    Ose kapaciteti i intellektit po humbet si pasoje e teknollogjise.
    Eshte me se normale qe njeriu ndryshon.Nuk jane te njejta dy dite te nje periudhe te shkurter relativisht,imagjinojme ndryshimin ne shekuj..

leci
    Quod timor cladis.
    Sed intuitum amet elit vitae est

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Mendoj se njerezit kane ndryshuar ne shume aspekte por ne esence jo. Deshirat, pasionet jane te njejta. Me pare ishte burim krenarie te kishe nje kale te bukur, ndersa sot njerezit mburren me nje BMW, tip i fundit. Ne dukje ka ndryshuar objekti por esenca eshte e njejte: Te jesh dhe te kesh.

Nuk dua te zgjatem shume sepse mendoj qe nuk eshte shume e qarte pyetja. Veshtruesja le ta marre mundimin e t'i fjalezoje ato mendimet qe i erdhen kur ia beri vetes ato pyetjet e keshtu ta kemi me te lehte.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga [xeni] : 13-12-2004 mė 15:12

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,999
    Postimet nė Bllog
    22
    Shume njerez mendojne se burimi i mekatit ishte "molla e diturise" dhe mekatari i pare ishte Eva me Adamin. Po ne fakt, molla, Eva dhe Adami jane simbole. Burimi i vertete i mekatit ne bote eshte "vullneti i lire njerezor". Eva zgjodhi qe ta kepuste mollen. Adami zgjodhi qe ta kafshonte mollen qe i ngeli ne fyt. Qe nga ai moment njeriu doli nga qarku i tij i lumturise dhe hyri ne qarkun e diturise dhe vuajtjeve. Transformoi natyren hyjnore ne nje natyre njerezore.

Ju me lart pyesni "a ka ndryshuar natyra njerezore". Problemi eshte se kjo eshte nje pyetje e pamundur qe vetem nje i marre do te mundohej ti jepte pergjigje. Pse? Njerezit lindin dhe vdesin dhe shumica e tyre nuk arrijne te njohin natyren e tyre personale njerezore. Ju po i pyesni qe te njohin dhe vleresojne natyren e pergjithshme njerezore? A e njihni natyren tuaj personale njerezore? Po? Jo? Nuk e di?

Problemi i dyte eshte se qe te vleresosh nje fenomen duhet te kesh nje meter mates. Cili eshte metri mates ne kete mes? Qe te zbulosh metrin mates duhet te vleresosh sic duhet fillimin dhe fundin, arritjen me te larte, traumen me te ulet. Dhe ky meter mates eshte vecse nje "meter personal" si cdo gje relative qe mbizoteron natyren njerezore.

Une vete do te thosha se pa njohur natyren hyjnore te njeriut, asnjehere nuk do te jem ne gjendje ti pergjigjem pyetjes tende. Deri me sot une njoh vetem natyren njerezore personale te njeriut qe une perfaqesoj. Vetem kur te arrij majen e malit do te mund te te rrefej se cfare me shohin syte poshte dhe cfare ndjej atje lart.

Albo

谷ஜ๑۩۞۩๑•谷ஜAuGuSt ๑۩۞۩๑•谷ஜ Maska e AuGuSt_
    Anėtarėsuar
    20-06-2004
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    1,090
    Po citoj vetem nje shprehje nga latinishtja °Homos homos lupus° qe do te thote Njeriu per njeriun eshte Ujk

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Fragmente nga Shėn Grigor Teologu
    Nga Kryeengjelli nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 12-03-2007, 07:40
  2. Rruga e hapur e islamit
    Nga ORIONI nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 18-02-2007, 09:32
  3. Natyra njerezore e Krishtit
    Nga Matrix nė forumin Komuniteti protestant
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 14-05-2005, 00:34
  4. Rruga e hapur e islamit
    Nga Arrnubi nė forumin Komuniteti musliman
    Postimi i Fundit: 22-04-2004, 17:04
  5. Si Eshte Natyra E Njeriut-?
    Nga Fjala e drejte nė forumin Komuniteti musliman
    Postimi i Fundit: 07-03-2004, 19:07

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •