Close
Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 35
    Larguar.
    Anėtarėsuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152
    Citim Postuar mė parė nga Highlander
    Ateizmi nuk ėshtė njė fe, por njė doktrinė qė konsiston pėr tė mohuar ekzistencėn e Zotit.......Sot dėgjojmė qė ateizmi ėshtė njė "fe" mė vete vetėm pėr faktin e thjeshtė qė ai pėrputhet pak a shumė me frymėn kritike e cila po fiton gjithnjė e mė shumė njerėz (nėn emrin laikė), sidomos tė botės sė qytetėruar.
    Kjo eshte nje nga gjerat qe kam deshire te di nese bien dakort edhe anetart te tjere.... Dmth, nese e konsiderojn ateizmin si fe ...

Citim Postuar mė parė nga Highlander
    Kurse feja presupozon ekzistencėn e njė Zoti.
    Highlander, a je dakort me k'te qe thot StormAngel:
    Citim Postuar mė parė nga StormAngel
    Feja eshte krijim i njerezve per tu afruar tek Zoti, se Zoti ekziston me apo pa fene tone.
    Sartre thotė qė njeriu ėshtė qenia e cila ėshtė e dėnuar pėr tė qenė e lirė.
    Por Sartre nuk besonte ne fe apo ne Zot. Ai thjesht besonte ne lirit (te drejta) njerezore...

gjatė gjithė qenies sė tij, njeriu mbart me vete diēka qė nė fakt e kufizon lirinė e tij. Dhe kjo diēka ėshtė vetvetja e tij.
    Kjo eshte interesant. Dhe k'tu arri te kuptoj perse thua se e sheh Zotin ne fytyrat e njerezve...

E kam thėnė diku tjetėr qė Zoti ka vetėm dy kohė: tė shkuarėn dhe tė ardhmen, kurse njeriu ka veēse njė kohė: tė tashmen. Njeriu nė kėtė tė tashme sjell ndėrmend kujtimin e sė shkuarės kur Zoti ekzistonte dhe merr me mend tė ardhmen kur Zoti do tė vijė.
    Atehere, nese nuk ju kam keqkuptuar, po me ben te mendoj, sipas ksaj me lart, se Zoti ekziston vetem ne mendjet tona? Nese beson ne Zot, a nuk duhet qe ai te jete ne shpirt ashtu si ne mendje cdohere, ne cdo kohe?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Veshtrusja : 14-12-2004 mė 12:45

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Citim Postuar mė parė nga Veshtrusja
    Albo, flm per ate histori. Tani a mund te na tregosh ndo nje histori per fen?

PS: Cfare eshte intersant per mua eshte qe po i fut filozofet thjesht ne nje kategori fantazistesh....
    Maja e Malit simbolizon Zotin.
    Rruga e veshtire per tiu ngjitur malit simbolizojn Fene.
    Fakti qe ti nuk e kuptove historine, tregon se ti nuk njeh as Zotin, nuk shikon as rrugen nuk ke as deshiren te njohesh Zotin. Shume veta perpiqen qe ti ngjiten malit ne maje, shume pak ia dalin qe te shohin boten me syte e Zotit.

Fantazia fillon atehere kur Zoti kerkohet me arsye dhe jo me shpirtin e nje femije.
    Padituria fillon atje kur njerezit qe nuk kane deshire te njohin Zotin, marri per baze perfundimet e te tjereve qe ashtu si ata, nuk e kane marre mundimin qe te marrin rrugen e perpjete te malit.

E pyet njehere nje shoku i vet djalin qe arriti majen e malit:

- A do te me rrefesh edhe mua se si eshte Zoti?
    - Nuk mundem te te rrefej dot te parrefyeshmen me fjale, por mund te te tregoj rrugen se si u ngjita ne maje te malit nese ke deshire ta njohesh.

Shoku i tij e pa malin madheshtor dhe as nuk e mori mundimin qe ti ngjitej atij.

Albo

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    08-08-2003
    Vendndodhja
    Shangri-La
    Postime
    6,261
    Tema qe eshte hapur ne lidhje me Nietzsche me beri te lexoja disa prej veprave te tij. Nuk e hapa k'te teme per te diskutuar Nietzsche por nder te tjera qe isha duke lexuar me kapi syrin kjo fraze:

[Nietzsche] ...expresses some of his own doubts about the capacity of religion to enhance our lives. To the contrary, he says, religion can impoverish life as well.
    .
    Jam plotesisht dakort me kete thenie! Neqoftese ke besim tek Zoti, feja ska shume rendesi.
    Kur po lexoja biografin e William Paine, qe shume veta e konsideronin te cmendur sepse thoshte qe kishte pare engjej, nje gje qe me beri pershtypje si ty, ishte qe William besonte qe feja nuk eshte e rendesishme per njeriun, nje person qe ka besim tek Zoti dhe tregon besimin dhe dashurine e tij per zotin ne menyren e tyre eshte me e vlershme se sa te zbatosh rregulat e nje fese, qe vite me perpara ka demtuar dhe marr jeten e shume njerezve
    I don't care how poor a man is; if he has family, he's rich.

Larguar.
    Anėtarėsuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152
    Citim Postuar mė parė nga Albo
    Maja e Malit simbolizon Zotin.
    Rruga e veshtire per tiu ngjitur malit simbolizojn Fene.
    Fakti qe ti nuk e kuptove historine, tregon se ti nuk njeh as Zotin, nuk shikon as rrugen nuk ke as deshiren te njohesh Zotin. Shume veta perpiqen qe ti ngjiten malit ne maje, shume pak ia dalin qe te shohin boten me syte e Zotit.
    Ke shume te drejte diku: une nuk e njoh* Zotin, une po mundohem ta njoh. Pyetja ime eshte: "ajo rruge" per te njohur Zotin, a eshte vetem nepermjet fes? Vetem nepermjet besimit* tone ne nje fe?

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Jam plotesisht dakort me kete thenie! Neqoftese ke besim tek Zoti, feja ska shume rendesi.
    E pyeten njehere nje burre te martuar me femije se sa i donte ai prinderit. Ai u pergjigj, i dua jashte mase shume pasi prinderit e mi kane sakrifikuar shume per mua.

I njejti person shkoi dhe takoi te atin e atij burrit qe ishte nje burre plak qe jetonte i vetmuar pa gruan qe i kish vdekur ne nje shtepi.

- E di ti sa shume te do yt biri?
    - E di, iu pergjigh plaku. Me do aq shume sa ka 1 muaj qe nuk ka ardhur te me shikoje nese jam gjalle.

Me fjale te gjithe njerezit jane besimtare e te dashur. Por dashuria nuk duket tek fjalet, duket tek veprat. Dhe Zoti eshte dashuri. Feja eshte vetem dashuria ne veprim ne mes te njerezve.

Albo

Larguar.
    Anėtarėsuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152
    Me fjale te gjithe njerezit jane besimtare e te dashur. Por dashuria nuk duket tek fjalet, duket tek veprat. Dhe Zoti eshte dashuri. Feja eshte vetem dashuria ne veprim ne mes te njerezve.

Albo
    Atehere Feja eshte Zoti ne veprim ne mes njerezve (meqense Zoti eshte dashuri)?

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Ke shume te drejte diku: une nuk e njoh* Zotin, une po mundohem ta njoh. Pyetja ime eshte: "ajo rruge" per te njohur Zotin, a eshte vetem nepermjet fes? Vetem nepermjet besimit* tone ne nje fe?
    Qe te njohesh Zotin, duhet te ngjitesh malin e larte vete. Nuk ka rruge tjeter. Por qe te marresh ate rrugen e malit, te duhet nje udherefyes qe e ka ngjitur me pare ate mal ne rini. Ai nuk do te te rrefeje Zotin, do te rrefeje rrugen per tek Ai. Je ti qe do ti hedhesh hapat e do te perballesh me djersen dhe raskapitjen e asaj rruge te perpjete qe shume e ndermarin, pak e arrijne destinacionin.

Albo

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Atehere Feja eshte Zoti ne veprim ne mes njerezve (meqense Zoti eshte dashuri)?
    Tani sapo hodhe hapin e pare ne drejtim te Zotit.

Albo

Larguar.
    Anėtarėsuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152
    Tani sapo hodhe hapin e pare ne drejtim te Zotit.

Albo

Perfundimisht arrita dhe une te kuptoj pak e?

gjithe te mirat

!Welcome! Maska e StormAngel
    Anėtarėsuar
    05-02-2003
    Vendndodhja
    Zurich, Switzerland
    Postime
    6,846
    Njeriu mund te besoje ne Zot edhe nqs nuk i perket ndonje feje,mirepo asnjehere nje njeri nuk mund te kete fe nqs nuk beson ne Zot.
    Besimi ne Zot eshte parakusht kryesor per fe te shendoshe.
    We didn't land on Plymouth Rock, Plymouth Rock landed on us.

Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •