Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 11

Tema: Orhan Pamuk

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389

Orhan Pamuk

Para ca kohesh lexova diku se Orhan Pamuk me librin e tij "Snow" kishte arritur te futet ne listen e "Best Seller"-ve ne Amerike. Thjesht per kuriozitet do te doja te dija se ē'mendoni per librat e ketij shkrimtari qe vitin tjeter me shume mundesi do jete kandidat per NOBEL. A keni lexuar ndonje liber te tij? Ē'mendoni?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga [xeni] : 02-12-2004 mė 09:42

Rising Star and Legend Maska e Davius
    Anėtarėsuar
    20-04-2003
    Vendndodhja
    Underground
    Postime
    11,955
    Nobelisti i sapokurorėzuar flet pėr ėndrrat dhe realitetit e dashurisė sė tij

Marrėdhėnia intime e Pamuk me letėrsinė

Pas famės sė pėrbotshme, shkrimtari turk kėrkon t‘u rrėfejė tė gjithėve magjinė e njė profesioni qė pėr tė ėshtė si ajri

Shkruaj prej 30 vjetėsh dhe kam kohė qė ia pėrsėris vetes kėtė frazė. Por tani nuk ia vlen mė, sepse kam ardhur nė vitin tim tė 31 tė profesionit. Megjithatė ėshtė shumė bukur tė thuash se kam 30 vjet qė shkruaj romane, edhe pse kjo nuk ėshtė plotėsisht e vėrtetė, pasi unė jam marrė edhe me gjėra tė tjera, si me ese, recensa, kam shkruar pėr Stambollin dhe politikėn apo bisedime pėr takime si kėto...

Por puna ime e vėrtetė, ajo qė e lidh me jetėn, ėshtė tė shkruarit romane... Ka shkrimtarė, tė cilėt kanė filluar tė shkruajnė shumė kohė para meje, prej pothuajse gjysmėshekulli edhe pa treguar...

Ka shkrimtarė shumė brilantė, tė cilėt janė shumė tė dashur pėr mua dhe qė unė i lexoj me shumė ėndje. Tė tillė janė Tolstoi, Dostojevski ose Thomas Mann, tė cilėt kanė shkruar pėr mė tepėr se 50 vjet. E atėherė pėrse flas pėr 30 vitet e mia tė profesionit? Sepse dėshiroj tė flas pėr profesionin e nderuar tė shkrimtarit.

Qė tė jem i lumtur ėshtė e nevojshme qė ēdo ditė tė merrem me letėrsi. Tamam si tė sėmurėt, qė ēdo ditė duhet tė marrin ilaēet e kėshilluara. Kur isha i vogėl mėsova se tė sėmurėt me diabet pėr tė bėrė njė jetė normale duhet tė bėnin njė injeksion nė ditė dhe mė erdhi me tė vėrtetė shumė keq pėr ta. Kėta tė sėmurė i mendoja si gjysmė tė vdekur. Edhe varėsia ime nga letėrsia mė ka transformuar nė njė "gjysmė tė vdekur". Dikur mendoja se kam qenė njė i vdekur, i cili kėrkonte t‘i jepte shpirt trupit tė pajetė me anė tė letėrsisė. Letėrsia, nė tė shumtėn e rasteve mė ka shėrbyer si njė ilaē i mirė. Ashtu siē ndodh me njerėzit qė janė tė varur prej diēkaje, edhe pėr mua "letėrsia qė duhet tė marr" ēdo ditė ka njė dozė tė caktuar dhe shpesh mė krijon efekte anėsore.

Para sė gjithash, "ilaēi" duhet tė jetė i mirė. Njė pjesė e mirė e njė romani mė bėn tė ndihem i lumtur nga tė gjitha anėt. Preferoj shkrimtarėt, tė cilėt nuk jetojnė mė. Sa mė tepėr "rritem" aq mė tepėr kuptoj se librat mė tė bukur janė shkruar nga shkrimtarė qė nuk jetojnė mė. E nėse jetojnė akoma, prania e kėtyre shkrimtarėve tė mėdhenj ka diēka tė ngjashme me atė tė fantazmave. Kėshtu qė kur i takojmė nė rrugė, reagojmė sikur tė kishim pėrballė njė fantazmė, nuk arrijmė t‘u besojmė syve dhe i shohim nga larg me shumė kuriozitet. Pak kurajozė vrapojmė qė t‘i kėrkojmė "fantazmės" njė autograf. Ndonjėherė mendojmė se edhe ai shkrimtar do tė vdesė pas pak kohėsh dhe librat e tij do tė kenė njė vend mė tė mirė nė zemrėn tonė. Por, natyrisht qė nuk ėshtė gjithmonė kėshtu...

Por nėse shkrimtari jam unė, "doza e letėrsisė" qė duhet tė marr ēdo ditė ėshtė e ndryshme. Sepse nė gjendjen time kura mė e mirė, kufiri mė i madh i lumturisė, ėshtė tė shkruaj pėr ditė njė gjysmė faqe cilėsore. Prej 30 vjetėsh, pak a shumė ēdo ditė, shkruaj pėr mė tepėr se dhjetė orė i ulur nė tavolinė e dhomės sime tė punės. Nėse gjatė kėsaj kohe kam shkruar njė gjysmė faqe tė mirė, ndihem shumė i lumtur e nėse jo kam dy motive tė vlefshme, pėr tė cilat mėrzitem. Por nuk duhet tė mė keqkuptoni: ata qė janė tė varur nga letėrsia nuk janė sipėrfaqėsorė dhe nuk kėnaqen vetėm me librat dhe sukseset qė arrijnė. Ata tė cilėt janė tė varur nga letėrsia nuk e duan letėrsinė pėr tė mbijetuar, por pėr tė kapėrcyer vėshtirėsitė qė na shfaqen gjatė ditės. Ndonjėherė ditėt janė shumė tė vėshtira. Jeta bėhet akoma mė e vėshtirė nėse nuk shkruan. Por ka edhe anėn tjetėr tė medaljes: tė shkruash ėshtė njė art shumė i vėshtirė. Mes gjithė kėtyre vėshtirėsish, ėshtė e rėndėsishme qė tė arrish tė gjesh shpresėn pėr tė kaluar ditėn, madje tė jesh i lumtur nėse libri ose faqja qė po lexoni janė tė mira dhe ju ēojnė larg tė pėrditshmes.

Do ju tregoj se ēfarė ndiej nėse nuk kam shkruar mirė. Nė pak kohė, bota mė transformohet nė njė vend tė padurueshėm dhe kush mė njeh mirė e kupton se edhe unė jam bėrė si ajo botė. Pėr shembull, vajza ime e kupton menjėherė mėrzitjen time nga shprehja qė merr fytyra ime, qė atė ditė nuk kam mundur tė shkruaj mirė. Shumė herė kam dashur ta fsheh kėtė shprehje tė trishtueshme, por nuk kam arritur asnjėherė. Nė kėto momente mendoj se tė jetosh apo tė mos jetosh ėshtė e njėjta gjė. Nuk dėshiroj tė flas me askėnd dhe kush mė sheh nė atė gjendje nuk mė afrohet. Ky humor fillon tė mbėshtjellė lehtėsisht shpirtin tim, ēdo ditė rreth orės dy ose tre tė drekės, por tashmė qė e kam gjetur ilaēin tim e kam mė tė lehtė qė tė mos e lė tė mė iki shpirtin tim.

Nėse ndodh qė nuk e marr ilaēin tim pėr njė kohė tė gjatė, e cila ėshtė e pėrbėrė nga letra dhe boja, sepse mund tė ndodhė tė jem nė njė udhėtim, apo si ka ndodhur nė tė shkuarėn, pėr shkak tė shėrbimit ushtarak, apo sepse duhet tė paguaj faturėn e energjisė elektrike, apo siē ndodh kohėt e fundit pėr probleme politike ose pėr impenjime tė tjera, nga trishtimi mė duket se kthehem nė njė qenie, e pėrbėrė nga ēimento.

Nuk arrij tė lėviz asnjė pjesė tė trupit, artikulimet nuk mė funksionojnė, koka mė bėhet gur dhe mė duket se djersa ime merr njė aromė tjetėr.

Ky trishtim mund tė zgjasė akoma: jeta ėshtė e mbushur me ndėshkime, tė cilat e largojnė njeriun nga ngushėllimi qė i ofron letėrsia. Tė marrėsh pjesė nė njė takim politik, tė shkėmbesh dy llafe me shokėt nė korridoret e universitetit, tė takohesh nė njė drekė familjare me tė afėrmit e tu, njė takim pune, njė dalje banale pėr tė bėrė pazarin, tė shkosh te noteri apo tė bėsh njė foto pėr pasaportė etj., janė tė gjitha aktivitete, gjatė tė cilave mė mbyllen sytė dhe mė vjen gjumė. Kur ėshtė e pamundur qė tė kthehem nė dhomėn time dhe tė qėndroj vetėm, nė shumė vende tė huaja, i vetmi ngushėllim pėr mua ėshtė qė tė fle gjatė gjithė ditės.

Ndoshta ajo qė unė kam nevojė nuk ėshtė vetėm letėrsia, por qėndrimi i vetėm nė njė dhomė, ku mund tė fantazoj i lirė. Atėherė filloj tė ėndėrroj gjėra tė bukura mbi gjithė ato vende pėrrallore, mbi mbledhjet familjare dhe shkollore, pėr drekat familjare, nė ditėt e festave dhe pėr njerėzit e dashur. Gjatė drekave, nė ditėt e festave fantazoj pėr kėta njerėz dhe kjo gjė mė fal kėnaqėsi. Nė imagjinatėn time, gjithēka bėhet interesante, tėrheqėse dhe e vėrtetė. Nisem nga kjo botė e njohur dhe filloj tė imagjinoj njė tė re.

Kėshtu qė kemi ardhur nė zemėr tė ēėshtjes. Pėr tė shkruar mirė duhet tė mėrzitem pėr mirė dhe pėr t‘u mėrzitur pėr mirė duhet tė "zhytem" nė jetėn e pėrditshme. Kur jam nė mes tė gjithė kėsaj zhurme, nė zyra, gjatė telefonatave, dashurisė, miqėsisė, gjatė njė funerali nė njė ditė me shi, d.m.th. kur jam duke hyrė nė zemėr tė ngjarjeve, ndiej papritur qė mbetet nė gjysmė.

Filloj e fantazoj dhe njė zė i brendshėm mė thotė: "Kthehu nė dhomėn tėnde dhe fillo tė shkruash!"

Nuk i njoh metodat qė pėrdorin tė tjerėt, por ata si unė bėhen shkrimtarė nė kėtė mėnyrė. Di qė kjo nuk ėshtė njė metodė e pėrshtatshme pėr poezinė, prozėn, tregimin dhe romanin. Kjo metodė mė jep informacion pėr karakteristikat e ilaēit qė duhet tė marr ēdo ditė. Ilaēi duhet tė mė japė mė tepėr forcė, si pėr tė mė mbajtur nė kėmbė, po ashtu edhe pėr tė ushqyer imagjinatėn time.

Tė gjithė e dimė se romanet shkruhen kur je i frymėzuar, kur je i mbushur me mendime tė mira, entuziazėm dhe dėshirė, por ka edhe motive tė tjera: t‘ua bėjmė qejfin atyre qė duam, pėrēmimi pėr dikė qė tė nevrikos, tė flasėsh pėr diēka qė tė pėlqen, shtirja e tė bėrit sikur njeh dikė, qė nė fakt nuk e njohim fare, kėnaqėsia e tė kujtuarit dhe tė harruarit, ambiciet politike, kurioziteti, manitė personale dhe gjėra tė tjera absurde.

Ka gjithmonė ėndrra pėr tė cilat dėshirojmė tė flasim, duke marrė spunto nga kėto qė thamė mė lart. Nuk e dimė mirė se ēfarė janė kėto ėndrra dhe kėto gjėra qė na tėrheqin, por kur shkruajmė duam t‘i tregojmė tė gjitha ashtu si njė erė qė nuk dihet nga vjen. E lėshojmė veten tonė qė tė shkojė nė njė vend tė paditur, ashtu si njė lundrues qė nuk e di se ku po shkon. Por njė pjesė e mendjes e di gjithmonė se ku gjendemi nė hartė dhe ku dėshirojmė tė shkojmė. Nė momentet qė unė i dorėzohem plotėsisht erės, arrij tė parashikoj pak a shumė ku po shkoj. Fillimisht e projektoj dhe e ndaj nė pjesė historinė qė dua tė tregoj, vendos se nė ēfarė porti do tė ndalojė anija ime, mė pas vendos kohėzgjatjen e udhėtimit nė hartėn time. Ndonjėherė ndodh qė era trazohet dhe mė ēon nė vende, tė cilat nuk i kisha menduar mė parė. Edhe kjo ėshtė pjesė shumė e bukur. Nė tė shumtėn e rasteve pres sa era tė qetėsohet dhe tė shkojė drejt vendit tė qetė qė kishte parashikuar. Ndiej se nė kėto ujėra tė turbullta dhe tė qeta ka diēka qė drejton lehtėsisht anijen time...

Pėr sa i pėrket frymėzimit poetik, dua tė mė ndodhė gjithmonė ajo pėr tė cilėn flas nė romanin "Bora". Njė lloj frymėzimi, qė Coleridge thotė se e ka jetuar kur shkroi poezinė e titulluar "Kubla Khan"... Tė shkruash romane do tė thotė qė tė jesh i hapur ndaj kėtyre stimujve: si era, momentet e forta tė frymėzimit, vendeve tė errėta tė mendjes dhe kohėve tė turbullta.

Romani ėshtė njė tregim, i cili pėrmbledh kėto erėra, u pėrgjigjet formave tė ndryshme tė frymėzimit dhe bashkon nė mėnyrė domethėnėse tė gjitha ėndrrat qė dėshirojmė tė ėndėrrojmė. Por, mbi tė gjitha, romani ėshtė nė tė njėjtėn kohė njė shportė e madhe, e cila pėrmban njė botė ėndrrash qė duam t‘i mbajmė gjithmonė tė gjalla dhe gati. Romanet janė ato tė cilat mbledhin pjesėt e fantazisė dhe na ndihmojnė qė tė harrojmė mėrzinė e botės tonė. "Forca e tė shkruarit" e mban gjallė kėtė dėshirė, duke e bėrė kėtė botė tė dytė mė tė madhe dhe mė tė kompletuar. Nėse jam nė mes tė njė romani dhe po e shkruaj mirė, atėherė arrij qė tė hyj lehtėsisht nė ėndrrat e kėsaj bote tė dytė. Romanet janė botė tė reja, ku mund tė hysh lehtėsisht duke lexuar, por edhe mė lehtėsisht duke shkruar. Ato janė modeluar pėr tė sjellė me lehtėsi ėndrrat, qė romancierėt ėndėrrojnė.

Ashtu siē mund t‘i dhurojnė njė lexuesi kėnaqėsi, i ofrojnė shkrimtarit tė mirė njė botė tė re, tė fortė dhe tė sigurt, ku mund tė arratiset e tė jetė i lumtur ēdo orė gjatė ditės. Kur arrij qė tė ndėrtoj njė botė kaq tė mrekullueshme, ndihem i lumtur sapo i afrohem tavolinės, letrave qė sapo kam mbushur. Pėr njė moment, iki nga bota normale dhe kaloj te kjo botė tjetėr e lirė, nga e cila nuk dua tė iki dhe dua qė kjo botė e dytė tė mos mbarojė asnjėherė, duke mos dashur qė tė arrij nė fund tė romanit tim.

Si ėshtė e mundur se produkti i mendjes sė njė njeriu mund tė tėrheqė vėmendjen e kaq shumė njerėzve? Ata tė cilėt kanė lexuar "Emri im ėshtė i kuq" do tė kujtojnė se nė fund tė romanit Sekure thotė se do tė ishte e marrė nėse do tė tregonte gjithēka. Edhe unė mendoj si ajo dhe jo si adashi im, protagonisti i vogėl, Orhan, qė e pėrēmon e ėma nė njė farė mėnyre. Por njė gjė dua t‘ju tregoj, se ėndrrat qė janė ilaē pėr atė qė i shkruan bėhen ilaē edhe pėr tė tjerėt. Nėse jam plotėsisht i pėrqendruar te romani dhe nėse e shkruaj mirė atė, (qė do tė thotė tė arrij tė largohem nga telefonatat e bezdisshme, pyetjet, kėrkesat dhe mėrzitjet e jetės sė pėrditshme) mė vijnė menjėherė ndėrmend lojėrat e fėmijėrisė sime. Duket se gjithēka bėhet mė e lehtė dhe brenda kėsaj thjeshtėsie, arrij tė dėgjoj sekretet e makinave, anijeve e pallateve. Puna ime qėndron nė ndjekjen e kėtyre rregullave, falė intuitės dhe dėgjimit, duke vrojtuar me kėnaqėsi ambientet e brendshme tė shtėpisė. Kur mėrzitem arrij tė ndryshoj gjėrat, kėnaqem shumė shpejt dhe mėsoj teksa zbavitem, ashtu siē bėjnė edhe fėmijėt. Ana mė e bukur e profesionit tė shkrimtarit ėshtė se ai arrin tė harrojė botėn qė e rrethon, ashtu siē bėn edhe njė fėmijė. Mund tė luash gjithė ditėn me rregullat qė vendosin fėmijėt mes tyre. Kur i vendos vetė rregullat e saj mund tė ndjesh se lexuesit magjepsen nga gjuha, nga frazat e tua dhe nga historia jote, duke tė tė ndjekur nė kėtė mėnyrė. Arti i tė shkruarit ėshtė aftėsia pėr t‘i thėnė lexuesit "do tė kisha thėnė edhe unė, por nuk arrita tė isha kaq i pafajshėm". Ndonjėherė nuk arrij tė rikthehem nė fėmijėrinė e padjallėzuar tė kėsaj bote, qė e zbuloj teksa ėndėrroj dhe kjo mund t‘i ndodhė ēdo shkrimtari. Me fjalė tė tjera, mė ndodh tė bllokohem nė njė pikė ose pas njė pushimi dhe nuk arrij qė tė vazhdoj pėrpara. Nė kėto raste ndoshta ndiej mė pak bezdi, nė krahasim me shkrimtarėt e tjerė, sepse mund tė rikthehem te historia ime nga njė rrugė tjetėr dhe mund ta vazhdoj romanin tim nga kjo anė. Por nuk ėshtė kaq e rėndėsishme. Kėtė vit, kur u ndesha me kėtė lloj vėshtirėsie, teksa kisha disa probleme politike kuptova se kisha zbuluar diēka tė re te romanet. Po mundohem t‘ua shpjegoj. Njė proces ndaj meje, situata politike nė tė cilėn gjendesha, kishin bėrė qė unė tė isha njė njeri mė shumė politik, serioz dhe mė i pėrgjegjshėm se ē‘dėshiroja. Mund tė them tashmė, duke qeshur, se situata ishte e trishtė dhe gjendja ime shpirtėrore akoma mė e trishtuar. Nuk arrija tė gjeja pafajshmėrinė fėminore tė nevojshme pėr tė shkruar. Mendoja se me kalimin e kohės kjo gjė do tė zgjidhej dhe unė do tė rikthehesha nė "papėrgjegjshmėrinė" nė lojėra fėminore dhe me ironinė qė e kisha humbur. Ēdo mėngjes, para se dhjetė milionė banorėt e qytetit ku unė jetoj, Stambollit, tė zgjoheshin, unė ulesha nė tavolinėn time dhe kėrkoja qė tė hyja sa mė shpejt tė ishte e mundur nė romanin, i cili kishte mbetur gjysmė nė qetėsinė e natės. Mė detyronte qė tė shkruaja dhe kėrkoja qė tė hyja nė atė botė tė dytė, aq tė dashur pėr mua. Pas kėtyre sforcove tė mėdha mė kalonin nė mendje pjesėt e njė romani, qė do tė doja tė shkruaja. Nuk ishin pjesėt e romanit qė po shkruaja. Ato i pėrkisnin njė romani krejtėsisht tė ndryshėm. Nė ato ditė tė mbushura me ankth dhe melankoli, skena, fraza, protagonistė, detaje tė ēuditshme tė njė romani krejtėsisht tė ndryshėm nga ai qė po shkruaja prej tre vjetėsh, shumėfishoheshin dhe njėkohėsisht binin nė kundėrshtim me njėra-tjetrėn. Do tė kishte qenė historia e njė piktori bashkėkohor, i cili nuk jetonte mė. Mė vinin ndėr mend mendime pėr piktorin dhe pikturat e tij, nė ato ditė ankthi, pasi kuptova se nuk arrija tė kthehesha dot nė fėmijėrinė time, kur ėndėrroja tė bėhesha piktor dhe tė dizajnoja vazhdimisht. Mė pas, procesi ndaj meje nuk "gjeti" vend dhe unė u ktheva nė romanin tim tė vėrtetė, tė titulluar "Muzeu i pafajshmėrisė". Sot, mes projekteve tė mia ėshtė edhe ai i tė shkruarit tė romanit, qė mė vinte ndėrmend skenė pėr skenė nė ditėt nė tė cilat nuk arrija qė tė kthehesha nė fėmijėrinė time. Kjo eksperiencė mė ka dhėnė mundėsi qė tė mėsoj diēka mbi dimensionin shpirtėror e tė shkruarit romane. Mund ta shpjegoj, duke analizuar konceptin "lexues i heshtur" i kritikut letrar, Wolfgang Iser. Iser ka zhvilluar njė teori kritike brilante, qė i drejtohet lexuesit. Ai ka treguar se domethėnia e romanit qė lexojmė nuk ėshtė as nė mendjen dhe as nė ambientin nė tė cilin ėshtė shkruar romani, por nė njė pikė qė gjendet mes kėtyre dy elementeve.

Teksa ėndėrroj pėr skena, fraza, detaje tė njė libri tė ri, mė vjen ndėr mend pikėrisht ky koncept dhe mendoj se ndoshta ėshtė njė shkrimtar i heshtur nė ēdo libėr tė pashkruar, por tė imagjinuar (kėshtu pėr librin tim tė mbetur pėrgjysmė). Mund ta mbaroj atė libėr nėse bėhem shkrimtar i heshtur. Por mes problemeve politike ose mes problemeve tė jetės sė pėrditshme (pagesa e faturės sė energjisė elektrike, telefoni qė bie, impenjimet familjare) mė bėjnė qė tė mos jem shkrimtar i heshtur nė librin e imagjinatės time. Edhe nė kėto ditė tė ankthshme tė aktivitetit politik, nuk arrij qė tė jem shkrimtari i heshtur i librave tė mrekullueshėm qė dėshiroj tė shkruaj. Ato ditė tashmė kanė mbaruar dhe unė do tė kthehem te romani im, ashtu siē unė dua ta pėrfundoj brenda njė kohe tė shkurtėr. Por pas kėsaj eksperience kam kuptuar se kam 30 vjet qė harxhoj energjitė e mia duke kėrkuar tė bėhem personazhi i heshtur i librave qė dua tė shkruaj. Ndoshta kjo ėshtė e rėndėsishme pėr mua, sepse dėshiroj tė shkruaj gjithmonė libra tė mėdhenj. Tė imagjinosh njė libėr nuk ėshtė e lehtė, ėshtė tamam si tė imagjinosh qė tė jesh njė tjetėr person dhe unė kėtė gjė e bėj shpesh. Tė jesh shkrimtar i heshtur i librit qė imagjinon ėshtė e vėshtirė. Por nuk duhet tė ankohem. Deri mė sot kam shkruar dhe publikuar shtatė romane dhe kam qenė i aftė tė shkruaj romanet qė imagjinoja. Tani di qė pas meje bashkė me librat qė kam shkruar lė edhe disa shkrimtarė fantazmė. Kėta shtatė shkrimtarė tė heshtur qė mė ngjajnė, nė kėta 30 vjet kanė treguar se si e besonin dhe si e njihnin botėn dhe jetėn e Stambollit, nga njė vend qė ėshtė i ngjashėm me timin. Do tė doja shumė tė arrija tė shkruaja romane edhe pėr 30 vjet tė tjerė, me pretekstin e tė jetuarit duke konsumuar identitete tė tjera.

Gazeta SHQIP
    .
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  
    My silence doesn't mean I am gone!

i/e regjistruar Maska e Postmodern
    Anėtarėsuar
    16-08-2003
    Vendndodhja
    prishtine
    Postime
    137

perkthyer nga: Enver Robelli

Stambolli si bekim

Kujtime pėr qytetin tim – dhe njė pyetje: A ekziston Orhani i dytė?

Orhan Pamuk

Si fėmijė pėr njė kohė tė gjatė nuk mė hiqej nga koka mendimi se diku nė Stamboll, nė njė shtėpi si kjo e jona, duhej tė jetonte njė Orhan i dytė, njė dytėshor imi, njė binjak, vetja ime e dytė. Se kur dhe si mė erdhi ky pėrfytyrim pėr herė tė parė, tashmė nuk e di. Ai me gjasė dalėngadalė ėshtė ngulitur nė mua, pėrmes lojėrave, shqetėsimeve, keqkuptimeve dhe rastėsive. Pėr ta bėrė tė qartė se ēfarė ndodhte me mua nė atė kohė, dua t’ju rrėfej njėrin prej ēasteve tė para, gjatė tė cilave ēdo mendim e kisha tė qartė para syve.
    Nė moshėn pesėvjeēare pėr njė kohė u gjenda nė njė familje tjetėr. Pas njė grindjeje dhe ndarje prindėrit e mi sėrish ishin pajtuar, natyrisht nė Paris, dhe vėllain tim tė madh dhe mua ndėrkohė na kishin strehuar ndaras. Derisa vėllai im mbeti nėn pėrkujdesjen e gjyshes nė „Pamuk Apartmani“, nė shtėpinė disakatėshe tė familjes sonė nė lagjen Nisantasi, mua mė dėrguan te tezja nė lagjen Cihangir. Nė shtėpinė e saj, ku mua pėrherė mė prisnin pėrzemėrsisht, nė njė kornizė tė bardhė gjendej njė fotografi e vogėl e njė fėmije. Tezja dhe xhaxhai vazhdimisht ma tregonin kėtė fotografi dhe duke buzėqeshur mė thoshin: „Shiko, ja ku je!“
    Ēuni komik nė fotografi disi mė pėrngjante mua, po ashtu ai mbante njė kapelė siē e bartja edhe unė shpesh. Megjithatė, unė e dija se kjo s’ishte fotografi e imja. (Fjala ishte mbase pėr njė fotografi kalendari tė kiēit evropian). A ishte ky ndoshta ai Orhani i dytė, i cili jetonte nė njė banesė tjetėr dhe nuk mė hiqej nga mendja?
    Por, tani unė vetė isha nė njė banesė tjetėr, dhe ky ishte si tė thuash parakushti pėr tė takuar Orhanin tjetėr. Ky takim nuk mė pėlqente, dėshiroja tė kthehesha nė shtėpinė time tė vėrtetė, nė “Pamuk Apartmani”. Kur mė thoshin se ēuni nė fotografi jam unė, gjithēka mė pėrzihej, fotografia ime dhe ajo e ēunit, unė vetė dhe shėmbėlltyra ime, pastaj edhe vizionet e mia mbi njė banesė tjetėr, atėherė unė vetėm dėshiroja tė jem nė shtėpi, nė rrethin e njohur tė familjes sonė tė madhe.
    Kjo dėshirė m’u plotėsua, sepse pas pak kohe mė kthyen nė “Pamuk Apartmani”. Megjithatė, pėrfytyrimi fascinues i Orhanit tė dytė nuk mė hiqej nga mendja, por mė ishte sjellė vėrdallė nėpėr kokė gjatė gjithė fėmijėrisė dhe rinisė sime. Kur gjatė mbrėmjeve dimėrore nė rrugėt e Stambollit kaloja pranė shtėpive, prej tė cilave ndriēonte dritė e ngrohtė dhe e verdhė, paramendoja se ēfarė jete tė lumtur, tė rehatshme bėnin njerėzit atje brenda, dhe kur pėrpiqesha tė kap njė pamje tė asaj jete, atėherė mė vinte mendimi se atje jetonte Orhani i dytė. Derisa mė rritej mosha ky pėrfytyrim m’u shndėrrua nė njė peizazh gjithnjė e mė tė pasur fantazie dhe u ngulit nė ėndrrat e mia. Atje unė herė pas here e takoja Orhanin nė shtėpi tė tjera dhe nganjėherė – duke bėrtitur - zgjohesha nga ankthet, nė tė cilat gjatė dhe akullt e kishim shikuar njėri-tjetrin. Pastaj i pėrgjumur strukesha edhe mė shumė pėr jastėkun tim, shtėpinė time, rrugėn time. Kur nuk ndjehesha mirė, pėrfytyroja veten se po shkoj nė njė shtėpi tjetėr, nė njė jetė tjetėr, pra atje ku banonte ai Ohrani, pastaj pajtohesha me mendimin se unė vetė isha ai Orhani dhe shijoja fatin e tij. Kjo mė ndihmonte aq shumė saqė njė ndėrrim i vendbanimit nuk ishte mė i nevojshėm.
    Qė nga lindja unė u kam qėndruar besnik banesave, rrugėve dhe lagjeve, nė tė cilat kam jetuar. Pėrkundėr se disa herė e kam ndėrruar banesėn brenda Stambollit, fakti se unė tani pas 50 vjetėsh sėrish jetoj nė “Pamuk Apartmani”, ku dikur mė kishte marrė nė krah dhe ku pėr herė tė parė ma kishte treguar botėn dhe ku janė bėrė fotografitė e mia tė para, gjithsesi ka tė bėjė edhe me pėrfytyrimin qetėsues tė atij Orhanit tė dytė. Nė njė kohė tė migracionit tė shtuar, i cili mobilitetin e sheh si shenjė tė dinamikės, tė jetosh 50 vjet nė qytetin e njėjtė, madje tė kthehesh nė shtėpinė e njėjtė, ėshtė aq jotipike pėr Stambollin sa ėshtė tipike pėr mua. “Dil jashtė, shko diku, bė njė udhėtim”, kėto ishin pėshpėrimat e rėndomta tė nėnės sime.
    Ka shkrimtarė si Joseph Conrad, Nabakov apo Naipaul, tė cilėt kalimin nė gjuhė, popuj, vende, kontinente. madje civilizime tė tjera e kanė pėrballuar me sukses. Ashtu siē ata kanė nxjerrė njė pėrforcim tė identitetit tė tyre krijues nga ekzili dhe emigracioni, vetėdija ime ėshtė brumosur nga fakti se me vite tė tėra jam i pėrqendruar nė shtėpinė e njėjtė, rrugėn e njėjtė, pamjen e njėjtė, qytetin e njėjtė.
    Kur Flaubert kishte ardhur nė Stamboll 102 para lindjes sime, ai ishte fascinuar aq shumė nga valėt e njerėzve dhe nga karakteri krejt i veēantė i qytetit, saqė nė njė letėr kishte shprehur supozimin se Konstantinopoja pas 100 vjetėsh do tė jetė kryeqytet i botės. Me shkatėrrimin e Perandorisė Osmane ndodhi e kundėrta e asaj qė kishte parashikuar Flaubert. Kur jam lindur unė, Stambolli ishte i shkatėrruar, i dobėsuar dhe i izoluar si kurrė mė parė nė historinė e tij dy mijė vjeēare. Qėkur mbajė mend, ky qytet karakterizohet nga varfėria, nga mllefi mbi shkatėrrimin e perandorisė, nga melankolia, e cila buron nga copėzat e mbetura tė kohės sė lavdishme. Unė qėmoti jam i nxėnė duke e luftuar kėtė melankoli ose, siē veprojnė tė gjithė stambollasit, duke iu nėnshtruar asaj, mė nė fund.
    Kush merret pak a shumė me ēėshtje mendimi, ai sė paku njėherė nė jetė do tė mendoj mbi atė se pse ėshtė lindur pikėrisht nė kėtė kohė dhe nė kėtė vend. A kemi shpėtuar sa duhet me kėtė familje, me kėtė qytet, me kėtė vend, tė cilėt neve si tė thuash na kanė rėnė si me rastėsi dhe tė cilėt tani duhet t’i duam (qė gjė nė fund ia dalim)? Fakti qė kam lindur nė njė Stamboll, i cili nėn hirin dhe rrėnojat e njė perandorie tė shkatėrruar mplaket dhe zbehet i varfėruar dhe i dėshpėruar, unė e quaj fatkeqėsi. (Njė zė i brendshėm, ndėrkaq, mė thotė se ky ėshtė bekim). Sa i pėrket anės materiale, mund tė them se jam me fat qė kam lindur nė njė familje tė pasur (por, edhe pėr kėtė ka ndodhur tė jem zemėruar). Megjithatė, kryesisht mė ėshtė e qartė se qyteti im i lindjes dhe i jetės – Stambolli – ėshtė fati im i pashkėputshėm, ashtu siē e bind veten me sukses se nuk guxoj tė ankohem pėr trupin tim (ndonėse do tė mund tė isha pak mė i bukur dhe mė i fuqishėm) apo pėr gjininė time (athua si femėr mbase do tė kisha mė pak probleme me seksualitetin?). Prej Stambollit si fat imi, ndėrkaq, duhet tė veprohet.
    Kam lindur mė 7 korrik 1952, pak pas mesnatės, nė njė klinikė tė vogėl private tė pjesės sė qytetit tė quajtur Moda. Ishte njė natė e qetė, nė korridoret e klinikės po aq sa edhe nė pjesėn tjetėr tė botės. Hiq aktivitetin e (vullkanit) Stromboli, i cili dy ditė mė parė kishte filluar befasisht tė vjell zjarr, nė planetin tonė nuk ndodhte asgjė tronditėse. Nė gazeta bėhej fjalė pėr ushtarėt tanė, tė cilėt luftonin nė luftėn e Koresė, dhe pėr thashethemet amerikane, sipas tė cilave koreanoveriorėt planifikonin pėrdorimin e armėve biologjike. Si shumica e stambollasve edhe nėna ime nė orėt para lindjes sime para sė gjithash lexonte lajmet mbi “qytetin tonė”, sidomos me shumė vėmendje kėtė lajm: njė tregtar tekstili identifikoi kufomėn e njė plaēkitėsi tė dėnuar dhe e njohu atė si njeriun, i cili vitin e kaluar, nė pikė tė ditės, e kishte sulmuar dhe plaēkitur dyqanin e tij nė Harbiye.
    Plaēkitėsi njė natė mė parė ishte pėrpjekur qė me njė maskė frikėndjellėse tė futet pėrmes dritares sė nevojtores nė njė shtėpie nė Langa, ishte zbuluar dhe ndjekur prej rojtarėve dhe banorėve tė “guximshėm” tė njė konvikti studentėsh dhe nė fund ishte zėnė ngushtė nė njė magazinė me dru, ku ai i kishte fyer keq pėrndjekėsit dhe pastaj kishte bėrė vetėvrasje. Nėna ime i lexonte kėto lajme nė spital, sepse, siē mė kishte treguar me hidhėrim mė vonė, babai im ishte mėrzitur duke pritur dhe e kishte braktisur klinikėn pėr t’u takuar me shokėt e tij. Nė sallėn e lindjeve asaj i ndihmoi vetėm motra e saj, e cila natėn vonė mbėrrinte nė klinikė vetėm pasi shpejt e shpejt kėrcente mbi gardhin e kopshtit. Kur mė kishte parė pėr herė tė parė, asaj menjėherė iu kisha dukur shumė mė brishtė dhe mė shėndetlig se vėllai im dy vjet mė i moshuar.
    Nė turqisht ekziston njė trajtė shumė e ēmuar nga unė e sė kaluarės pėr gjithēka qė ndodhė nė ėndrra dhe pėrralla apo qė nuk e kemi pėrjetuar drejtpėrdrejtė; nė thelb kjo ėshtė koha mė e pėrshtatshme pėr tė shprehur gjithēka qė ne pėrjetojmė nė djep, nė karrocėn e fėmijėve apo gjatė hapave tanė tė parė tė pasigurt. Pėrvojat tona tė para jetėsore mė vonė na tregohen nga prindėrit, ne pastaj tė prekur dėgjojmė tregimin mbi pėrpjekjet tona tė para pėr tė ecur dhe tė belbėzimeve tė para thua se nuk bėhet fjalė pėr ne fare. Kjo ndjenjė e ėmbėl, e cila pėrafėrsisht i pėrngjan kėnaqėsisė kur sheh veten nė ėndėrr, me kalimin e kohės shndėrrohet nė hendikep, prej tė cilit nuk mund tė shkėputemi gjatė tėrė jetės: pra, ne mėsohemi qė gjithēka qė kemi pėrjetuar – madje edhe kėnaqėsitė mė tė mėdha – t’i vlerėsojmė nė kuptimin se si i shohin tė tjerėt. Ashtu si “kujtimet” tona tė para nga koha kur kemi qenė foshnje, tė cilat na i tregojnė aq shpesh tė tjerėt, derisa ato tė bėhen krejtėsisht tonat dhe nė fund mendojmė se vėrtet ato na kujtohen dhe i tregojmė me mirėbesim, kėshtu qė nė jetėn e mėvonshme shpesh ēfarė tė tjerėt mendojnė pėr atė qė bėjmė apo nuk bėjmė shndėrrohet jo vetėm nė pasuri tonėn mendore, por edhe nė kujtim, i cili neve na ėshtė mė i rėndėsishėm sa ajo ēfarė vėrtet kemi pėrjetuar. Ajo qė ėshtė e saktė pėr jetėn tonė, vlen edhe pėr qytetin: rėndėsinė e vėrtet tė tij ne e kuptojmė prej tė tjerėve.
    Nėse unė e pėrvetėsojė si kujtim atė qė tė tjerėt kanė treguar pėr mua apo pėr Stambollin, atėherė unė raportin tim me dėshira tė madhe do ta formuloja me kėtė ton: “Na ishte njėherė njė Orhan, i cili ishte lindur e rritur nė Stamboll, njė djalosh i zgjuar, por jo pėrherė i urtė, i cili vizatonte piktura dhe nė moshėn 22-vjeēare befas filloi tė shkruajė romane”. Jeta ime do tė prezantohej ashtu sikur ta kishte jetuar dikush tjetėr ose sikur tė ishte njė ėndėrr e ėmbėl, nė tė cilėn zėri i njeriut dhe vullneti pothuaj nuk do tė dilnin nė pah. Por, nė tė vėrtetė toni sharmant i pėrrallės nuk mė duket i pėrshtatshėm, pasi qė ai kėtė jetė e pėrshfaq vetėm si pėrgatitje pėr njė jetė tė dytė, mė tė vėrtetė dhe mė premtuese, nė tė cilėn zgjohesh sikur prej njė ėndrre. E, jeta e dytė, tė cilėn mund ta jetojė dikush si unė, nuk ėshtė asgjė tjetėr pėrveēse libri nė dorėn tėnde, i dashur lexues. Se ēka ėshtė puna e tij, le t’i mbetet gjykimit tėnd. Unė dėshiroj tė tė ofrojė sinqeritet, ti mė ofro mirėdashje.

Libri i kujtimeve “Stambolli. Kujtime pėr njė qytet” ėshtė botuar pėr herė tė parė nė origjinal nė vitin 2003 dhe vitin e kaluar nė anglisht. Nė gjermanisht libri do tė botohet nė pranverė nė Carl Hanser Verlag. Teksti i mėsipėrm ėshtė kapitulli i parė nga liri i pėrmendur, nė tė cilin Pamuk prezanton disa copėza tė rrethanave tė tij familjare dhe tregon pse jeton nė Stamboll, nė qytetin e lindjes. Tė enjten e kaluar Orhan Pamuk u shpėrblye me ēmimin Nobel pėr Letėrsi.
    It's the end of the world as we know it and I feel fine.

Rising Star and Legend Maska e Davius
    Anėtarėsuar
    20-04-2003
    Vendndodhja
    Underground
    Postime
    11,955
    Reflektime pėr pasionin me tė cilin ushqehet prej 30 vitesh

Terapia e Pamukut quhet "letėrsi"

Pėr nobelistin, shkrimtarėt me tė vėrtetė tė mėdhenj janė ata qė kanė vdekur tashmė

Shkruaj qė prej 30 vitesh, ka shumė kohė qė e pėrsėris kėtė frazė. Dhe me vrullin qė po pėrsėritet ka reshtur sė qeni e vėrtetė, sepse kemi arritur nė vitin e 31-tė. Sidoqoftė, ėshtė bukur tė thuash qė shkruaj romane qė prej 30 vitesh. Ja pra edhe kjo nuk ėshtė totalisht e vėrtetė. Ndonjėherė shkruaj edhe gjėra tė tjera: reflektime, kritika, shkrime mbi Stambollin, politikėn, ose shkrime pėr takime tė kėtij lloji... Por puna ime e vėrtetė, ajo qė mė lidh me jetėn, ėshtė tė shkruaj romane... Ka shkrimtarė shumė tė zotė qė shkruajnė prej mė shumė kohėsh se unė, gati prej gjysmė shekulli, por qė kanė qėndruar nėn hije... Shkrimtarė qė unė i adhuroj dhe qė vazhdoj t‘i lexoj me admirim, si Tolstoi, Dostojevski ose Tomas Men. Nuk kanė shkruar rregullisht prej 30 vjetėsh, por pėr mė shume se 50... Atėherė pėrse flas pėr 30 vitet e mia? Sepse do tė doja tė flisja pėr zanatin e shkrimtarit, ashtu sikur do tė flisja pėr njė zakon.

Nėse dua tė jem i lumtur, ėshtė e nevojshme qė ēdo ditė tė merrem nga pak me letėrsi. Pikėrisht si tė sėmurėt, qė ēdo ditė duhet tė marrin ilaēet e tyre. Mė ka ardhur shumė keq kur kam qenė fėmijė, ndėrsa mėsova qė diabetikėt pėr tė pasur njė jetė normale duhet tė marrin njė injektim ēdo ditė. Mendova qė ishin gjysmė tė vdekur. Edhe dipendenca ime nga letėrsia mė ka transformuar nė "gjysmė tė vdekur". Kur kam qenė njė shkrimtar i ri, mė thoshin se isha "i shkėputur nga jeta" dhe unė e nėnkuptoja kėtė mėnyre jetese, tė qenit "gjysmė i vdekur". Ndryshe mund tė thuhet "gjysmė fantazmė". Mė ka ndodhur tė mendoja se isha njė i vdekur dhe kėrkoja tė mishėroja kufomėn qė kisha brenda meje me letėrsinė. Letėrsia pėr mua ėshtė po aq e nevojshme sa njė ilaē. Ashtu siē i ndodh njė vartėsi, letėrsia qė duhet tė "marrė" ēdo ditė si njė ilaē qė merret me lugė ose me injektim, ka njė dozė tė kėshilluar dhe efekte kolaterale.

Pėrpara sė gjithash "ilaēi" duhet tė jetė i mirė. Kur them i mirė, nėnkuptoj i vėrtetė dhe i fortė. Njė pjesė romani e fortė, intensive dhe e thellė, nė tė cilėn besoj, mė bėn tė lumtur mė shumė se gjėrat e tjera dhe qė mė lidh me jetėn. Preferoj shkrimtarėt qė kanė vdekur, nė mėnyrė qė hija e mė tė voglės xhelozi mos tė mė privojė nė shijen e sinqertė tė admirimit nė marrėdhėnie me ta.

Ndėrsa, nėse jam unė ai qė shkruan, "doza" e letėrsisė qė duhet tė marr ēdo ditė ėshtė totalisht ndryshe. Sepse nė gjendjen time, kura mė e mirė, burimi mė i madh i lumturisė ėshtė tė shkruaj ēdo ditė njė gjysmė faqe tė mirė. Qė prej 30 vitesh shkruaj dhjetė orė nė ditė, pak a shumė ēdo ditė, ulur nė tryezėn time. Por sa kam mundur tė prodhoj dhe publikoj nė kėto 30 vite, korrespondon mesatarisht me mė pak se gjysmė faqe nė ditė. Dhe pėr mė shumė, ka pasur dhe nga ato gjysmė faqe, qė kanė rezultuar mė pak tė "mira" nga ē‘kam dashur. Ja pra dy motive tė vlefshme pėr mos tė qenė i lumtur.

Nuk dua tė keqkuptohem: ata si puna ime, qė janė dipendentė tė letėrsisė, nuk janė sipėrfaqėsorė nė tė qenit tė lumtur me librat e bukur qė shkruajnė, me sasinė dhe suksesin e tyre. Ai qė ėshtė vartės i saj, nuk e dėshiron letėrsinė pėr tė shpėtuar jetėn, por vetėm pėr t‘i "mbijetuar" ditės qė po kalon. Ditėt gjithmonė janė tė vėshtira. Jeta ėshtė e vėshtirė nėse nuk shkruan. Sepse nuk arrin tė shkruash. Edhe kur shkruan, ėshtė vėshtirė, sepse tė shkruarit ėshtė shumė i vėshtirė. Nga tė gjitha kėto vėshtirėsi, e rėndėsishme ėshtė tė arrish tė gjesh shpresėn pėr tė kaluar ditėn, madje tė jesh i lumtur nėse libri ose pjesa qė tė ēon nė njė botė tjetėr ėshtė e mirė.

Ju tregoj se ēfarė ndiej nėse njė ditė nuk kam shkruar mirė, ose nuk kam humbur nė botėn e njė libri. Shkurt, pėr mua bota transformohet nė njė vend tė padurueshėm dhe tė frikshėm dhe qė mė njeh mirė, kupton menjėherė qė edhe unė jam bėrė si ajo botė. Pėr shembull, kur afron darka, vajza ime kupton nga shprehja zhgėnjyese e fytyrės time qė gjatė ditės nuk kam mundur tė shkruaj mirė. Do tė doja t‘ia fshihja, por nuk kam mundur kurrė. Nė kėto ēaste tė shėmtuara mendoj qė tė jetosh, ose mos tė jetosh, ėshtė e njėjta gjė. Nuk kam dėshirė tė flas me njeri dhe kushdo qė mė sheh nė atė gjendje, nuk ka dėshirė tė flasė me mua. Realisht kjo gjendje fillon ta pushtojė ngadalė shpirtin tim ēdo ditė nga ora njė deri nė orėn tre tė pasdites, por meqė kam mėsuar tė pėrdor tė shkruarin dhe librat si ilaēe, shpėtohem pa u bėrė totalisht kufoma e vetvetes. Nėse ndodh qė mos tė marr ilaēin tim, sepse jam nė njė udhėtim, ose siē ka ndodhur nė tė kaluarėn, pėr shkak tė shėrbimit ushtarak, ose sepse duhej tė shkoja tė paguaja faturėn e gazit, ose siē ka ndodhur kėto kohėt e fundit pėr probleme politike, ose ku i dihet, pėr lloj-lloj vėshtirėsish, ndiej qė mėrzitja mė kthen nė njė lloj njeriu prej ēimentoje. Nuk arrij tė lėviz asnjė pjesė tė trupit, gjymtyrėt e mi nuk funksionojnė, koka bėhet si gur dhe duket sikur djersa mė mban njė tjetėr erė. Kjo mėrzitje mund tė zgjasė pėr shumė kohė. Jeta nė fakt ėshtė plot me ndėshkime, tė cilat na largojnė nga ngushėllimi qė jep letėrsia. Pjesėmarrja nė njė mbledhje politike, bisedat me miqtė nė korridoret e fakultetit, drekat me prindėrit nė njė ditė feste, dialogu imponues mė njė njeri tė hutuar nga televizori, njė takim pune i organizuar kohė mė parė, kur del pėr tė bėrė pazar, vajtja te noteri, bėrja e njė fotografie pėr dokument qė tė marrėsh vizėn, janė tė gjitha aktivitete gjatė tė cilave mė rėndojnė sytė dhe mė vjen gjumė. Kur jam larg shtėpisė, dhe e kam tė pamundur tė rikthehem nė dhomėn time pėr tė qenė i vetmuar, i vetmi ngushėllim qė mė ngelet ėshtė tė fle gjatė ditės. Por, ndoshta ajo pėr tė cilėn kam nevojė nuk ėshtė letėrsia, por tė ndenjurit i vetėm nė njė dhomė dhe qė tė filloj tė fantazoj. Atėherė nis tė ėndėrroj gjėra tė bukura pėr ato vende me shumė njerėz, pėr mbledhjet familjare dhe shkollore, pėr drekat familjare nė ditėt e festave dhe pėr personat qė bėjnė pjesė nė to. Gjatė drekave nė ditėt e festave fantazoj pėr kėta njerėz dhe i bėj mė tė dėfryeshėm. Nė imagjinatėn time gjithēka bėhet mė interesante, tėrheqėse dhe e vėrtetė. Nisem nga kjo botė dhe filloj tė imagjinoj njė tė re. Kėshtu kemi arritur nė zemrėn e ēėshtjes: pėr tė shkruar nė mėnyrė tė kėnaqshme, duhet tė mėrzitem dhe pėr t‘u mėrzitur duhet t‘i zhytem jetės.

Gazeta Shqip
    My silence doesn't mean I am gone!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-02-2007
    Postime
    1
    me cilen veper ka marr ēmimin nobel

Citim Postuar mė parė nga llukmani Lexo Postimin
    me cilen veper ka marr ēmimin nobel
    Me 'the black book'. Tė merr malli tė lexosht libra tė shkruara me mjeshtėri - nuk has nė gropa tė painspiruara, narativin e ka tė tejzhvilluar, dhe karakteret i ka tė gdhendur mirė. Meriton 10-shėn time.

u bo mainstream dhe ky.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Manchester, UK
    Postime
    1,079
    Cmimi Nobel nuk jepet per nje liber te caktuar, por per teresine e vepres se nje autori. Ne rastin e Pamukut dedikimi i rastit thote: "i cili ne kerkim te shpirtit mallengjyes te qytetit te tij ka zbuluar simbole te reja per perplasjen dhe gershetimin e kulturave".

"Bora" me ka pelqyer per nga trajtimi qe i ben perplasjes duke e vene ne nje skene teatri dhe vezhguar nga te gjitha skutat e mundshme. Kam lexuar me pas ne nje perkthim te keq ne shqip dhe nje botim akoma me mizerabel "Une jam e kuqja" dhe nuk me ka pelqyer, mesatar ne rastin me te mire per shijen time.

Ne plan per te lexuar kam "Librin e zi" te permendur me siper. Shume shoke me shije te ngjajshme ma kane lavderuar shume.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Dr Rieux : 10-12-2007 mė 09:39
    Lulet edhe mund ti shkelin por Pranveren nuk mund ta ndalin dot.

… ßriläntě … ΅ Ų λŁŁї Ϊм Maska e [Perla]
    Anėtarėsuar
    07-09-2006
    Vendndodhja
    Aconteceu !!! Estava escrito assim...
    Postime
    6,577

Njė lapidar pėr dashurinė

Nė romanin e tij tė ri "Muzeu i pafajėsisė" Orhan Pamuku lartėson nė qiell dashurinė dhe pėrshkruan rrugėt e saj tė dhimbshme. Nobelisti turk i shpalos lexuesit njė panoramė madhėshtore tė Stambollit tė viteve 70-tė.

"Nėse njė njeri nė ėndėrr do tė shtegtonte nėpėr parajsė dhe atij do t'i jepej njė lule si dėshmi se ka qenė atje dhe ai kėtė lule, kur tė zgjohet nga gjumi, do ta gjente nė dorėn e tij - ēka atėherė?"
    Samuel Taylor Coleridge, poet anglez

Nė dashuri dallohen dy grupe meshkujsh: ata qė me tėrė qenien i pėrkushtohen njė femre, duke e respektuar, nė radhė tė parė, pastaj duke e pėrjetuar harmoninė e epshit. Nė grupin e dytė hyjnė meshkujt hamshorė, tė cilėt me siklet mėzator dashurinė e shikojnė si ushqim tė shpejtė tė McDonalds-it, si veprimtari mekanike, si kopulim mes krijesave pa ndjenja. Ėshtė e mundshme qė meshkujt hamshorė tė kenė mė shumė sukses te femrat. Por a janė mė tė lumtur? Nė vazhdim pėr kėtė temė do tė konsultohemi me Orhan Pamukun, shkrimtarin e madh turk, i cili nė romanin e tij mė tė ri "Muzeu i pafajėsisė" me ton magjepsės tė njė fabulisti tė larė me tė gjitha ujėrat e postmodernės skalit njė pėrmendore pėr dashurinė dhe rrugėt e saj tė ndritura dhe tė dhimbshme.

Personazhi kryesor nė kėtė vepėr prej 565 faqeve ėshtė Kemal Basmaēi, njė djalosh qė rrjedh nga njė familje e pasur e shtresės mondane tė Stambollit. Fisi i tij ėshtė bėrė i pasur me shitjen e prodhimeve tė tekstilit, me veshje dhe mbulesa pėr shtretėr. Rrėfimi fillon mė 26 maj 1975, njė ditė tė cilėn Kemali e cilėson si mė tė lumturėn nė jetėn e tij. Ai ėshtė i fejuar me njė vajzė tė hijshme tė Stambollit tė quajtur Sibel. Pėr t'ia bėrė qejfin asaj, ai futet nė njė dyqan dhe i blen njė ēantė dore. Kėtu ndodh e papritura nė jetėn e Kemalit, pasi befasisht njihet me njė vajzė tė cilėn ai do ta pėrcjellė deri nė frymėn e fundit tė jetės. Fyzuni ėshtė pjesė e farefisit tė largėt tė Kemalit. Edhe pse i fejuar, ai fillon njė lidhje me Fyzunin 18-vjeēare dhe e josh atė tė shkojė nė Merhamet Apartmani, njė banesė e prindėrve tė Kemalit.

"Tė dielėn, mė 26 maj 1975, gati njė ēerek para orės tre, ne shpėtuam nga faji dhe mėkati, nga pendimi dhe dėnimi, dhe nė botė u shfuqizuan ligjet e kohės dhe gravitacionit. I putha supet e Fyzunit tė skuqura nga vapa dhe nga loja e dashurisė, depėrtova nė tė dhe pėrēapja veshin e saj tė majtė, me ē'rast u shkėput vathi i saj, i cili pėr njė ēast dukej sikur mbeti nė ajėr dhe pastaj ra poshtė."

Stėrgjyshja e Fyzunit ėshtė me origjinė nga Bosnja. Familja e vajzės ėshtė e varfėr dhe ende nė kėrkim tė identitetit nė Stambollin e viteve 70-tė, kur mbi kėtė qytet pėrplaset njė valė e madhe e modernitetit dhe zgjohet dėshira pėr imitimin e stilit perėndimor tė jetės. Megjithatė, Fyzun pėrbuzej nga rrethi, sepse si 18-vjeēare kishte marrė pjesė nė njė spektakėl bukurie. Lidhja me Kemalin 30-vjeēar merr fund pas festės sė fejesės sė kėtij tė fundit me Sibelin. Ceremonia pompoze, nė tė cilėn me kėmbėnguljen e Kemalit merr pjesė edhe Fyzuni, mbahet nė hotelin Hilton nė Stamboll, ku gjatė tėrė mbrėmjes qindra zonja tė hiperstilizuara merren me pėrgojimin e njėra-tjetrės. Pas kėsaj feste Fyzuni zhduket pa gjurmė. I humbur nė rrėmujėn e ndjenjave Kemali thjesht nuk di ēfarė dėshiron: tė fejuarėn e tij nga njė familje e fisme apo dashnoren e tij tė varfėr? Nuk bėn fare punė as pėrpjekja e tė fejuarės sė tij, Sibelit, qė Kemalin ta shėrojė nga melankolia nė njė vilė verore nė Bosfor. Dikur Sibeli vendos tė prishė fejesėn. Pėr Kemalin kėtu fillon njė udhėtim i gjatė.

Pas njė viti kėrkimi intensiv ai arrin ta gjejė tė dashurėn e tij, Fyzunin, e cila, ndėrkohė, ėshtė martuar me njė skenarist filmash. Qė tė dy jetojnė te prindėrit e Fyzunit nė lagjen Ēukurxhuma. Nė tetė vitet e ardhshme (ose 1593 mbrėmje) Kemali shkon katėr herė nė javė mysafir nė familjen e Fyzunit - dhe tetė vjet me radhė vetėm e shikon femrėn mė tė ēmuar tė tij, pa e puthur, pa e pėrkdhelur, pa e prekur. Madje Kemali fillon tė shoqėrohet me burrin e Fyzunit, themelon me tė njė firmė filmike dhe shumė kohė kalojnė duke shikuar filma nė kinematė verore buzė Bosforit, kryesisht melodrama mbi vajza tė reja e tė dėshpėruara nga dashuria. Romani "Muzeu i pafajėsisė" ėshtė njė rrėfim pėr pėrfytyrimet e ndryshme pėr moralin (p.sh. pėr apo kundėr virgjinitetit?, pėr apo kundėr emancipimit tė femrės?, pėr apo kundėr imitimit tė stilit perėndimor tė jetės?).

"Nė kėtė qetėsi qėndruam edhe pak tė pėrqafuar dhe me shumė dėshirė do t'i kishim injoruar tė gjitha hollėsitė e neveritshme, tė cilat nga antropologėt shikohen dhe klasifikohen me qejf si rituale tė shoqėrive primitive, siē janė ēarēafi i pėrgjakur, rrobet e shpėrndara, tė mėsuarit me trupat tanė tė zhveshur".

Pas romanit "Bora", i cili ėshtė njė libėr politik, "Muzeu i pafajėsisė" ėshtė pothuaj jopolitik. Derisa nė Turqi nė fund tė viteve 70-tė ėshtė nė fuqi gjendja e jashtėzakonshme dhe grupe militante tė sė majtės dhe tė sė djathtės dridhin qytetet e vendit me shpėrthime bombash, Kemali dhe shoqėria e tij nga shtresa e lartė festojnė, pijnė lumenj me raki, ushqehen nė restorante tė shtrenjta, defilojnė nėpėr Stamboll me veturat e bukura tė etėrve dhe vizitojnė shtėpi publike. Gjendjen e rėndė politike Kemali as qė e pėrmend, ai vetėm zemėrohet pėr shkak tė orės policore, e cila e detyron qė mė herėt tė kthehet nė shtėpi nga vizita qė rregullisht i bėn Fyzunit dhe prindėrve tė saj. Ai tashmė ka vendosur qė tė dashurės sė tij t'i hapė njė muze, njė muze tė pafajėsisė, si simbol i dashurisė sė tyre tė zjarrtė. Pėr kėtė qėllim Kemali shndėrrohet nė njė koleksionist maniak, duke mbledhur ēdo gjėsend qė atij ia kujton Fyzunin. Vetėm gjatė vizitave nė shtėpinė e prindėrve tė Fyzunit, pra gjatė tetė viteve, ai i merr me vete hiē mė pak se 4213 bishta tė cigareve, tė cilėt e dashura e tij i ka prekur me buzė, i ka prekur goja e bukur e Fyzunit. Nga kjo shtėpi Kemali do tė vjedhė edhe qenė porcelani, tė cilėt qėndronin pranė televizorit, bileta kinemaje, shishe parfumi, vathė, zhetona telefoni, brekė etj. Mbi tė gjitha Kemali nė romanin e Orhan Pamukut ėshtė njė figurė e gjallė, e ngjashme me Marselin nga libri "Nė kėrkim tė kohės sė humbur" (tė Marcel Proust-it) dhe me Florentino Ariza, telegrafistin ēmendurisht tė dashuruar, nga romani "Dashuria nė kohėrat e kolerės" (tė Gabriel Garcia Marquez).

"Tė gjithė e dimė se fiqiri ynė nė gjendje tė dehur punon nė dy rrafshe tė ndryshme. Nė njėrin rrafsh mė dukej se gjendem nė njė vend pėrtej kohės dhe hapėsirės dhe unė e pėrqafoja Fyzunin. Nė rrafshin e dytė ne ishim tė mbledhur rreth njė tavoline nė Ēukurxhuma dhe njė zė i brendshėm mė thoshte qė nuk mund ta pėrqafoja Fyzunin pa u turpėruar keq."

Nė vitin 1984 Fyzuni, mė nė fund, ndahet nga burri dhe dėshiron tė bėhet gruaja e Kemalit, me tė cilin fejohet. Si nėna e Fyzunit ashtu edhe nėna e Kemalit njėzėri thonė se prej vitesh e kanė ditur se cili do tė jetė epilogu i kėsaj lidhjeje tė ēuditshme, i kėtij tuneli tetėvjeēar nė pritje tė dashurisė. Nė rrugė pėr nė Paris Fyzuni kalon njė natė me Kemalin nė hotel dhe tė nesėrmen pėrplaset me veturė ndaj njė druri. Ajo vdes, bashkėudhėtari i saj Kemali - mbijeton. Kėtu e tutje ai viziton 5723 herė muze tė ndryshme nė mbarė botėn me qėllim qė tė inspirohet pėr hapjen e "Muzeut tė pafajėsisė", nė tė cilin do tė lartėsohet kujtimi pėr Fyzunin dhe pėr dashurinė ndaj saj. Nė faqet e fundit tė romanit Kemali tregon se rrėfimin e tij e ka shkruar Orhan Pamuku - me porosi. Vetė Pamuku tregon se ka marrė pjesė nė fejesėn e Kemalit me Sibelin nė hotelin Hilton dhe, mė atė rast, kishte vallėzuar me Fyzunin. Heroi i romanit, Kemali, vdes nė Milano mė 12 prill 2007, nė ditėlindjen e 50-tė tė Fyzunit, nė moshėn 62-vjeēare nė Grand Hotel et de Milan nė Via Manzoni, ku kishte shkuar pėr tė vizituar muzeun "Bagatti Valsecchi" ("1. Muzetė nuk janė pėr t'i shikuar, por pėr t'i ndier dhe pėr t'i pėrjetuar; 2. Shpirti i atij qė ndjen pasqyrohet nga koleksioni; 3. Njė muze pa koleksion ėshtė thjesht njė godinė pėr ekspozim"). Njė ndėr fjalėt e fundit tė Kemalit, derisa puthte njė fotografi tė Fyzunit tė bėrė para 34 vitesh, ishin: "Ēdokush le ta dijė se unė kam jetuar njė jetė tė lumtur."

"Fyzuni e vėrejti se tashmė kishte marrė udhėn e vdekjes dhe me shikimin e saj tė fundit pėrgjėrues ajo la pėr tė kuptuar se nė tė vėrtet nuk dėshironte tė vdiste dhe me ēdo fije mbahej pėr jete. Meqė edhe unė mendoja se do vdisja, arrita qė tė fejuarės sime jetėplotė dhe tė bukur, dashurisė sė jetės sime, vetėm t'i buzėqesh, me vetėdijen e lumtur se bashkė me tė po niseshim drejt njė bote tjetėr."

Edhe pse Orhan Pamuku ngjarjen dhe dashurinė mes Kemalit dhe Fyzunit e prezanton si roman, pra si fiksion, nė kėtė vepėr madhėshtore ka disa ngjashmėri me biografinė e shkrimtarit turk, i cili nė vitin 2006 u shpėrblye me ēmimin Nobel pėr Letėrsi. Nė "Stambolli - Kujtime pėr njė qytet" ai pėrshkruan njė "vajzė me flokė tė gjata, tė shndritshme dhe ngjyrė gėshtenje, me sy tė zinj" dhe "me buzė tė kuqe si qershi". Pamuk nuk e tregon emrin e vėrtetė tė vajzės, por vetėm shkruan se nė persisht ai do tė thotė "Trėndafil i zi". Njė ditė vajza i tregon atij se ėshtė me origjinė shqiptare dhe se kėtė emėr e kishte nė kujtim tė gjyshes sė saj. Fyzuni i pėrngjan vajzės 17-vjeēare me prejardhje shqiptare, e cila, siē ka treguar vetė Pamuku, ka qenė dashnorja e tij e parė e cila i qėndronte model nė atelie, para se prindėrit e saj ta dėrgonin nė njė internat nė Zvicėr, sepse frikėsoheshin se ajo do martohej me njė djalė tė ri (me Orhan Pamukun), qė merrej me pikturė - njė zanat qė, siē besonin ata, nuk ta siguron kafshatėn e gojės. - Orhan Pamuku ka blerė nė Stamboll njė shtėpi dhe ashtu si figura e tij e romanit, sikur Kemali, dėshiron tė hapė njė muze tė pafajėsisė. Sipas autorit romani "Muzeu i pafajėsisė" do tė shėrbejė si katalog pėr gjėsendet e ekspozuara aty, tė cilat i ka prekur Fyzuni. "Njė roman nuk duhet tė jetė i pikėllueshėm vetėm pse tė tillė janė protagonistėt e tij", ėshtė njėra nga porositė e Kemalit. Ai qė e ka shkruar kėtė roman, Orhan Pamuku, ka tė drejtė! Mbetet, nė fund, pėrgjigjja nė pyetjen se cilit grup tė dashnorėve i takoni: atyre qė dashurohen me tėrė qenien nė njė femėr, pa hile dhe pa dashakeqėsi, nė emėr tė disa qėllimeve jo tė pėrditshme apo i takoni grumbullit tė hamshorėve me siklet mėzator? Nėse ndiqni shembullin e Kemalit nga "Muzeu i pafajėsisė", i cili gati njė dekadė vullnetarisht sakrifikohet pėr dashurinė e jetės sė tij, atėherė pėrgjigjja tashmė ėshtė dhėnė. Lexojeni kėtė libėr. Lexojeni!

(Pėr fat tė keq tani pėr tani kėtė roman mund ta lexojnė vetėm ata qė dinė turqisht, gjermanisht ose serbisht. Nuk dihet kur do botohet nė gjuhėn shqipe. Nė anglisht parashihet tė publikohet nė vjeshtė tė kėtij viti).

Shekulli
    Un amigo verdadero es algien que cree en ti aunque tu hayas dejado de creer en ti mismo.

… ßriläntě … ΅ Ų λŁŁї Ϊм Maska e [Perla]
    Anėtarėsuar
    07-09-2006
    Vendndodhja
    Aconteceu !!! Estava escrito assim...
    Postime
    6,577
    Vetėm dy ditė larg dhe letėrsia do tė ketė njė tjetėr Nobel nė listėn e saj. Ndėrkohė, i fundit i shkrimtarėve qė e meritoi kėtė ēmim, autori turk Orhan Pamuk prek sėrish publikun shqiptar. "Bora", romani i dytė nė shqip ka vetėm pak ditė qė ėshtė shpėrndarė nėpėr librari. Ndoshta njė pjesė e mirė e lexuesit ende nuk e ka nė duar, megjithatė lajmi i botimit pritet tė pasohet nga impakti i pritur. Kėtė herė, shtėpia botuese "Skanderbeg books" qė ka edhe ekskluzivitetin e veprės sė tij, e ka shpėrndarė nė tė gjithė hapėsirėn mbarėshqiptare. Pas "Unė jam e kuqja", Pamuk prezantohet nė tregun shqiptar me njė tjetėr vepėr voluminoze. "Bora" ėshtė konsideruar si romani mė i rėndėsishėm i tij, ku lexuesi do tė zhytet nė njė realitet qė s'ndan shumė nga ai shqiptar.

Romani ėshtė pėrkthyer nga Drita Ēetaku Turdiu, po ajo qė pėrktheu "Unė jam e kuqja". "Duhen disa vepra qė lexuesi tė krijojė njė ide mė tė gjerė mbi njė autor dhe ky ėshtė njė nga parimet tona botuese. Ne do tė sjellim njė pjesė tė mirė nė shqip tė veprave tė Nobelit 2006, Orhan Pamuk e pėr mė tepėr qė lexuesi e ka mirėpritur", - shprehet Flutura Aēka, drejtuese e "Skanderbeg books".

Prezantimi pėr herė tė parė i shkrimtarit turk nė botėn shqiptare me "Unė jam e kuqja", u shoqėrua nga shtėpia botuese dhe me njė ftesė qė ai tė ishte i pranishėm nė promovimin e librave tė tij. Nobeli ndryshoi tėrėsisht axhendėn, dhe njė mbėrritje nė Tiranė mbetet ende e shpresuar.
    "Jemi ende nė pėrpjekje dhe mbajmė njė korrespondencė personale me Pamuk. Por pas Nobelit, jo pėr snobizėm tė tij, ai i takon njė tjetėr rrethi njerėzish dhe axhenda e ngjeshur i vėshtirėson gjėrat. Megjithatė, ai mbetet njeriu modest dhe nga tė paktėt shkrimtarė tė mėdhenj qė ėshtė shumė i ndjeshėm ndaj lexuesit tė vet", - thekson Aēka.
    Kėrkesės qė librat e tij tė pėrktheheshin nė shqip, ai iu pėrgjigj me mjaft gatishmėri. E mė vonė, kjo do tė pėrligjej me lidhjet e hershme me Shqipėrinė. Nė kujtimet e hershme ai ruante dashurinė e parė me njė vajzė me origjinė shqiptare, tė cilėn e bėn personazh tė romanit tė fundit "Stambolli". Edhe pse jo njė personazh i pėrvijuar qartė, ata qė e njohin jetėn e tij, kuptojnė fijet e dashurisė sė parė.

Romani

Ambientet, personazhet, rrethi ku ata vėrtiten, nėntekstet dhe kthesat e ngjarjeve flasin sikur tė jetė njė atmosferė tėrėsisht shqiptare. Lexuesi do tė endet nė faqet e romanit "Bora", duke gjetur pėrkatėsitė nė realitet. Kėtė herė, Orhan Pamuk flet shqip pėrmes personazhit Ka, njė poet i njohur turk qė jeton prej vitesh emigrant nė Gjermani. Ai rrugėton pėr nė verilindje tė vendit dhe mbėrrin nė qytetin kufitar Kars, ku dimrat janė tė acartė. Aty mėton tė vėzhgojė zgjedhjet lokale dhe vetėvrasjet e vajzave tė reja myslimane.
    Gjatė kėtyre ditėve ai hyn nėpėr ēajtore, bare, shitore e vende ku do tė takojė njerėz tė shumtė. Nė kėtė tėrėsi marrėdhėniesh, mes tė cilave edhe njė dashuri e zjarrtė, e ngatėrrojnė poetin dhe e vėnė nė pozita tė dyshimta tė identitetit tė tij. "Kėtė personazh mund ta vendosėsh nė Kolonjė, nė Tiranė, ku tė duash nėpėr Shqipėri, dhe do tė ndjesh tė njėjtėn trysni qė ka pėsuar Ka.

Ėshtė njė roman krejt i ndryshėm nga "Unė jam e kuqja". "Bora" ka njė atmosferė krejt tjetėr, dominon dialogu, ngjarja, mikroklima, por i bashkon filozofia e pėrbashkėt. Ajo e bashkėjetesės sė Perėndimit me Lindjen, e feve dhe e bindjeve tė ndryshme politike", - thekson Aēka. Nė fakt pas marrjes sė Nobelit, Pamuk ka qenė nė qendėr tė shtypit botėror. Ai ėshtė njė intelektual qė ka integritet dhe, pavarėsisht se i ėshtė larguar fatalisht politikės, fjala e tij ndikon nė politikėn globale. Megjithatė, Pamuk ecėn sipas filozofisė sė tij: "Unė jam fetar. Feja ime ėshtė arti i romanit". Sipas Aēkės, "Impakti qė ka pasur botimi i Orhan Pamuk ka qenė i ndryshėm nga nobelistėt e tjerė. Pėr shumė arsye, ndoshta dhe historike, lexuesi shqiptar ka qenė i prirur pėr ta njohur kėtė autor".

Fakti qė nga Kosova i kanė ardhur kėrkesa nga librarė tė tjerė, pėr Aēkėn tregon impaktin e menjėhershėm qė ka pasur romani "Bora" te lexuesi shqiptar. Ndėrkohė janė duke u pėrgatitur pėr botim disa libra tė tjerė tė shkrimtarit turk. Bėhet fjalė pėr "Baulja e babait" me lektura tė tij, ku pėrfshihet edhe fjalimi nė Nobel, romani "Kėshtjella e bardhė", tė cilin Aēka shpreson ta promovojė nė panairin e librit, si dhe 2 romanet "Shtėpia e heshtjes" dhe "Jeta e re".

GSH
    Un amigo verdadero es algien que cree en ti aunque tu hayas dejado de creer en ti mismo.

keto dite ka dalur dhe libri i tij i fundit i perkthyer ne shqip, nga : "Skanderbeg books"

perndryshe PAMUK eshte shkrimtar me intelegjence shuuuuuuuuuuuuuuuuuuume te holle dhe romanet e tij lexohen me nje fryme.
    And my soul from out that shadow that lies floating on the floor, Shall be lifted -- Nevermore!

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •