Close
Faqja 11 prej 22 FillimFillim ... 91011121321 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 101 deri 110 prej 212
    .... ...
    Anëtarësuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Klevis2012..........

Nuk jam djalosh i lales, por po ta kishe pare me vemendje, do ta shikoje ndryshimin gjinor midis lion/lioness. Apo edhe ketu e ka fajin tastiera?!!!

Ore djalosh, kush te la ty t'i qash hallin perendimit per "vacuum/boshllek shpirteror?" Kush po te ankohet? Nuk po zgjatem me kete muhabet, se me ty nuk ia vlen.
    Por meqe e di me mire se une kuranin, pa me thuaj njehere cila fjale permendet me shume aty "te vrasesh" apo "te lutesh?" Ulu nje dite dhe numeroi! Por sa here kam permendur une surat tuaja, nuk je ndier, ato sura qe te pasurojne aq shume shpirtin qe te thone te marresh shpirtrat e te tjereve per 70 e ca virgjeresha.....

Perjashtuar nga Mod. Maska e Klevis2000
    Anëtarësuar
    21-02-2003
    Vendndodhja
    Ne jeten reale
    Postime
    1,120
    Me falni madmazel kujtova se Ess-in e kishe per sinfoni te emrit "macok".

Citim Postuar më parë nga Lioness
    Klevis2012,
    Ku jeton mor djale i mbare?
    Prandaj te thashe djaloshi i lales.

E vërteta për Islamin që praktikohet në Evropë, ka të bëjë fare pak me stereotipet negative për Islamin militant, fundamentalizmin dhe terrorizimn islamik. Në të vërtetë, disa vlera islame janë të padallueshme nga ato të ushqyera një kohë të gjatë gjatë në Evropën e krishterë. Për shembull, vlerat familjare, kur thotë politikologu nga Kopengaha Naser Khadin, autor i Honor and Shame, libër të cilin ai e shkroi danisht: “Kultura islame u ka ndihmuar danezëve të hapin sytë nga vlerat e lidhjeve familjare. Familjet islame kanë prirje të jenë më të lidhura dhe prej tyre po inspirohen lëvizjet “kthimi në familje’ të Danimarkës.”
    Islami në Evropë ndikon pozitivisht edhe në një mënyrë tjetër. “Në Evropën tejet shekullare lulëzimi i Islamit sjell një vetëdije shpirtërore të re dhe dinamike.”, thotë Ferhan Nizami, drejtor i Qendrës së studimeve islame të Oksfordit. Tani teologët islamë po u bashkohen dijetarëve të krishterë dhe hebrenj për të debatuar për çështjet fetare dhe publike, ta zëmë për inxhinierinë gjenetike dhe abortin.
    “Muslimanët që jetojnë në ato vende nga të cilat nuk e kanë prejardhjen, posedojnë një mënyrë të re për të shqyrtuar jetën, religjionin, kombësinë, filozofinë, që nuk kanë të bëjnë vetëm me problemet e jetës në vendet e tyre. Jeta islamike mund të jetë pjesë e jetës së përbashkët shoqërore në Francë, dhe vlerat muslimane mund të ndihmojnë t’u jepet përgjigje problemeve të jetës moderne, përmes ixhtihadit (dhënia e mundit nga ana e fakihut që të arrijë deri te një qëndrim mbi një dispozitë ligjore të Sheriatit, nga burimet e tij). Si për shembull për mbarsjen artificiale, gjë që sjell mjaft probleme teologjike në Islam, për abortin, inxhinierinë gjenetike, embrionin e shformuar.”, - thotë Dr. Dalil Boubakeur, rektor i Xhamisë së Parisit.1
    Një kontribut mjaft i madh që Islami u jep shoqërive moderne e industriale muslimane në Lindje si dhe në Perëndim, është në rrafshin moral, çështje kjo mjaft problematike në shoqëritë moderne perëndimore. Për këtë mund të lexojmë, ta zëmë, në Konditat e lirisë të Ernest Gellner-it. Në vijim po shkëputim ca fjalë nga parathënia e këtij libri, shkruar nga Michael Ignatieff:
    …shoqëria civile kërcënohet nga brenda për shkak të paaftësisë së saj për ta kënaqur fantazinë e shpeshtë të qytetarëve të saj për një bashkësi të shenjtëruar. Por, kjo është po ashtu e kërcënuar nga jashtë, nga shoqëritë konkurruese, të cilat janë dëshmuar si më të suksesshme që t’u ofrojnë bashkësinë morale anëtarëve të tyre.
    Shoqëria civile ka konkurrentë modernë, pretendimi kryesor i të cilëve është të ofrojnë vizionin moral që i mungon shoqërisë civile. Islamizmi, siç e argumenton Gellneri, që nuk mund të jetë kthim reaksionar prapa apo braktisje e modernitetit, e ka dëshmuar vetveten si alternativë e shoqërisë civile me aftësi mahnitëse për përshtatëje. Banorëve të çorientuar urbane të Botës së tretë – të cilët jetojnë në kaosin e urbanizimit, të nënzhvillimit dhe të modernizimit të gjymtë të shteteve të dobëta postkoloniale – Islamizmi u ofron një kod të shenjtë, i cili u jep një qetësim metafizik dhe regulativ të stërholluar të sjelljes private, që ata, njëherë moti, i kishin në shoqërinë fisnore. Islamizmi, në këtë mënyrë, iu del zot efektivisht nevojave shpirtërore dhe praktike të popullatave urbane, të çorientuara nga dallgët e modernizmit. Ai ofron bashkësinë imagjinare, të cilën bota reale e jetës shoqërore dhe politike, çuditërish,t nuk e ka. Islamizmi e shenjtëron jetën e rëndomtë me një rregullim të hollësishëm të jetës private. (Konditat e Lirisë, autor E. Gellner, Dukagjini – Pejë 2002.)

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-03-2003
    Postime
    683
    Citim Postuar më parë nga Highlander
    ExtraL i nderuar,
    Falemnderit për leximin e vëmendshëm. Por vazhdoj të mendoj që jemi disi larg njëri-tjetrit. Në lidhje me z. Ramadan, unë kam përcjellur një debat televiziv në kanalin France2 ndërmjet ministrit të brendshëm francez të asokohe Nicolas Sarkozy dhe islamologut Tariq Ramadan. Dhe ajo çka më trondit në gjuhën e Ramadan është ambiguiteti i tij. Fjalët e tij janë të tipit "Po, por...", dmth ka gjithmonë diçka që ngecën. Dhe kur, nën ngacmimin e vazhdueshëm të z. Sarkozy, ai shprehet që duhet të miratojmë një moratorium mbi mos-lapidimin (gjuajtjen e grave me gurë deri në vdekje si ndëshkim tradhtie bashkëshortore), atëherë më duhet të them që fytyra e tij prej fondamentalisti doli më e qartë sesa kurrë. Të mos harrojmë që ai është nipi i themeluesit të "Vëllezërit myslimanë" në Egjipt, organizatë e cila futet në listën e organizatave terroriste, duke qenë e ndaluar edhe në Egjipt. E kuptoni ç'do të thotë kjo ? Ne duhet të miratojmë një ligj për mos-lapidimin e grave !! Kulmi ! Gruaja, dmth njeriu, ka të drejta njerëzore që i takojnë nga vetë natyra apo Zoti, quaje si të duash, dhe nuk ka nevojë për ligje të tilla, sepse këto ligje apo moratoriume (që dihet që është më pak sesa ligj) shkelin dhe përdhosin vetë hyjninë e femrës dhe thelbin e njeriut.

Kurse përsa i përket xhihadit, mbrojtësit e islamit europian kanë vetëm një rrugë nëse duan të kenë akoma pak besueshmëri në opinionin europian. Rruga është të hedhurit në koshin e plehrave të këtyre thirrjeve për gjak, për luftë, për urrejtje, dhe integrimi i plotë dhe pa kushte në shoqërinë demokratike perëndimore. Arrnimet janë më të këqija sesa ndërrimi i stofit. Islami në Europë duhet të mësohet të mos ndërhyjë vend e pa vend, dhe t'i lerë njerëzit të zgjedhin vetë besimin e tyre. Gjithashtu ai duhet të mësohet t'i rishikojë dhe fort bile tekstet e shenjta, ashtu siç kanë bërë fetë e tjera. Moralet e vitit 600 janë të papranueshme në epokën e sotme, të paktën në Europë. Po nuk u fut në kokë ideja që jo gjithçka në librat e shenjtë është e pastër, atëherë nuk do të ketë gjë tjetër përveçse shtytje dhe neveri reciproke ndërmjet feve të ndryshme, derisa të kalojnë në ndarjen e pastër në dy kampe, siç kjo po shihet fare mirë sot në Europë dhe veçanërisht në Francë.
    Me vjen keq per ty se je i indoktrinuar nga mediat me shume se ata qe i prodhojne keto gjera vete reth muslimaneve. Problemi yt eshte se ti deshe te degjoje cfare te deshte qefi per Tariq Ramadan. E di si thote Tariq Ramadan per njerezit si ty: "...qe tani po jetojme ne kohera kur dicka po u perserit 3 here apo me shume ne media automatikisht njerezit e pranojne te vertete..."
    Ky eshte dhe problemi yt. Ti ke dashur te degjoje ato ca ka thene mediat reth "fondamentalizmit islamik" prandaj po mundoheshe te kapeshe ne ndonje fjale te Tariq Ramadan sesa te degjoje apo te mesoje ndonje gje prej atij diskutimi.

I gjithe fjalimi yt pasqyron mass median e kesaj kohe dhe nuk ja vlen te diskutosh gjera qe jane diskutuar nga te tjere shume here me pare. Do te ishe me i nderuar po te perdorje arsyen dhe mendimet e tua sesa te te tjereve qe dalin per "peshkim".

Dhe nje gje te fundit per "morale e viteve 600" .... Cfare te keqe paskan moralet e atyre viteve ? Apo pse ndalojne homoseksualitetin dhe imoralitetin? Mos do te doje qe ta nderronin kete ?

p.s Vura re qe perdor veta e pare shumes kur flet per Europen. Mos mendon qe te jep autoritet Europa ty gje ?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Newhost : 05-04-2005 më 05:11

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-03-2003
    Postime
    683
    Ndryshuar për herë të fundit nga Newhost : 05-04-2005 më 05:06

Lioness

ExtraL, nuk po analizoj frazen "drita e parimeve dhe synimeve te pergjithshme te Islamit" e cfare do te thote. Pervec atyre surave, ka plot te tjera qe mund te sjelle, qe nuk ka nevoje fare interpretimi, se jane thene shqeto dhe dihet qellimi i tyre. Nqs ju jeni vertete te interesuar per nje islam europian, ato lloj surash nuk i shikon nen asnje lloj "drite.".....
    Gjykimi i gabuar është pasojë e metodologjisë së gabuar. Pikërisht ngase nuk po e analizoni frazën "drita e parimeve dhe synimeve te pergjithshme te Islamit" (supozoj se nuk e keni lexuar as artikullin OBJEKTIVAT E LIGJIT ISLAM) po i adresoheni surave dhe ligjeve specifike të Islamit duke i nxjerrë nga konteksti dhe shpirti fetar. Pra, e mira e kuptimit të objektivave të Ligjit Islam (sikurse të çdo ligji tjetër) është se të jep një paasqyrë të plotë për sistemin ligjor dhe të shmang nga gjykimi i pjesërishëm dhe i njëanshëm i bazuar në si të them nene specifike dhe individuale.

Ndërsa Islam Europian dmth. diçka edhe ISLAME edhe EUROPIANE, dhe kjo nuk arrihet duke flakur diçka nga Libri i shenjtë që merret burimi kryesor i fesë, por as duke mos respektuar parimet e qytetërimit europian, se në atë rast as nuk do të ishte 'islame' as 'europiane'.

Atëherë, a është i mundur Islami Europian?

Para se të futet dikush në këtë debat sugjeroj që së paku të lexoj për problematikën, poqë se nuk pati mundësi të hyj në studme më të thella.

Ja një pçasqyrë modeste e problemit (një pjesë nga e cila e ka sjell në forum një nga debatuesit këtu):

http://www.trendet.net/trendet/modul...=index&catid=4

Post Highlander i nderuar,

Citim Postuar më parë nga Highlander
    ExtraL i nderuar,
    Falemnderit për leximin e vëmendshëm. Por vazhdoj të mendoj që jemi disi larg njëri-tjetrit. Në lidhje me z. Ramadan, unë kam përcjellur një debat televiziv në kanalin France2 ndërmjet ministrit të brendshëm francez të asokohe Nicolas Sarkozy dhe islamologut Tariq Ramadan. Dhe ajo çka më trondit në gjuhën e Ramadan është ambiguiteti i tij. Fjalët e tij janë të tipit "Po, por...", dmth ka gjithmonë diçka që ngecën. Dhe kur, nën ngacmimin e vazhdueshëm të z. Sarkozy, ai shprehet që duhet të miratojmë një moratorium mbi mos-lapidimin (gjuajtjen e grave me gurë deri në vdekje si ndëshkim tradhtie bashkëshortore), atëherë më duhet të them që fytyra e tij prej fondamentalisti doli më e qartë sesa kurrë. Të mos harrojmë që ai është nipi i themeluesit të "Vëllezërit myslimanë" në Egjipt, organizatë e cila futet në listën e organizatave terroriste, duke qenë e ndaluar edhe në Egjipt. E kuptoni ç'do të thotë kjo ? Ne duhet të miratojmë një ligj për mos-lapidimin e grave !! Kulmi ! Gruaja, dmth njeriu, ka të drejta njerëzore që i takojnë nga vetë natyra apo Zoti, quaje si të duash, dhe nuk ka nevojë për ligje të tilla, sepse këto ligje apo moratoriume (që dihet që është më pak sesa ligj) shkelin dhe përdhosin vetë hyjninë e femrës dhe thelbin e njeriut.

Kurse përsa i përket xhihadit, mbrojtësit e islamit europian kanë vetëm një rrugë nëse duan të kenë akoma pak besueshmëri në opinionin europian. Rruga është të hedhurit në koshin e plehrave të këtyre thirrjeve për gjak, për luftë, për urrejtje, dhe integrimi i plotë dhe pa kushte në shoqërinë demokratike perëndimore. Arrnimet janë më të këqija sesa ndërrimi i stofit. Islami në Europë duhet të mësohet të mos ndërhyjë vend e pa vend, dhe t'i lerë njerëzit të zgjedhin vetë besimin e tyre. Gjithashtu ai duhet të mësohet t'i rishikojë dhe fort bile tekstet e shenjta, ashtu siç kanë bërë fetë e tjera. Moralet e vitit 600 janë të papranueshme në epokën e sotme, të paktën në Europë. Po nuk u fut në kokë ideja që jo gjithçka në librat e shenjtë është e pastër, atëherë nuk do të ketë gjë tjetër përveçse shtytje dhe neveri reciproke ndërmjet feve të ndryshme, derisa të kalojnë në ndarjen e pastër në dy kampe, siç kjo po shihet fare mirë sot në Europë dhe veçanërisht në Francë.

Tashti muhabeti për Tariq Ramadan u zgjat më shumë seç do të dëshiroja, por unë atë e kam përmendur si një personalitet autoritativ dhe të arsimuar që ka sugjeruar një alternnativë për islamin europian, duke u përpjekë t'i mbetet besnik fesë dhe të respektojë modernizmin perëndimor.

Është interesant kjo që e ke cekur për debatin e tij me Sarkozy. E kam përcjellë edhe unë. Por për aq sa unë e kam studiuar Islamin e di se ai ligj sansakionues për lapidim nuk ka të bëjë ekskluzivisht me gratë por përfshin edhe me burrat. Prandaj nuk kam arsye ta kuptoj si ligj diskriminues në baza gjinore. Por, nuk jam i sigurt nëse dikush nga avokatët e Islamit Europian ka insistuar në aplikimin e një ligji të tillë në Europë.

Po e shoh që ke probleme edhe me konceptimin e nocionit të xhihadit. Padyshim kjo vjen nga konceptimi i përgjithshëm i gabuar i perëndimit, por edhe i vetë muslimanëve të paarsimuar, për xhihadin. Me fjalë të tjera, kush e tha se xhihadi është urrejtje dhe luftë në fillim e në mbarim. Xhihad nga arabishtja dmth. përpjekje. Por, meqë kurani merret si libër real dhe jo me çdo kush pacifist, atëherë nuk përjashtohet edhe lufta (si proces i zhvillimit të shoqërisë). Por, unë nuk di ndonjë mbrojtës të moderuar të Euro Islamit që indoktrinon muslimanët në Europë me xhihad të përgjakshëm apo urrejtje.

Integrimi i pakusht në shoqërinë europiane dmth. asimilim. Kjo edhe ndodh me të madhe, por jo të gjithë e pranojnë këtë 'integrim'. Ka njerëz që duan të jenë musliman por edhe europian. Prandaj del nevoja për një ridefinim të të qenurit musliman në rrethanat specifike. Po nuk u ofrua një alternativë për këtë kategori njerëzish (që nuk janë të paktë), atëherë komuniteti dhe vetë Europa kanoset nga izolimi, getoizimi dhe radikalizimi i tyre.

Për sa i përket rishikimit të teksteve të shenjta, siç e kanë bërë fetë e tjera, kjo në Islam nuk ka ndodhë në histori dhe vështirë se do të ndodhë tani. Zëra të këtillë në mesin e muslimanëve ka, por ato merren me shumë skepticizëm nga muslimanët mesatarë. Muslimanët besojnë se KUrani (edhe tekstualisht, pra fjalë për fjalë) është e folura e Zotit me gjuhë njerëzore. Historia njeh vetëm një vartiant të Kuranit, ndryshe nga librat tjerë të shenjtë. Prandaj edhe kjo nuk pin ujë.

Atëherë çfarë mund të bëhet për të lakuar por për të mos e thyer Islamin, që të kemi një model të përshtatshëm për Europën: disa kanë sugjeruar se duhet të rishikohen interpretimet dhe trashëgimia shumë shekullore e ligjit islam (keni parasysh se kur flitet për Ligjin Islam ai përfshin jo vetëm aspektin legjislativ, por edhe sistemin moral, ritual e të tjera). Për dallim nga rishikimi i teksteve të shenjta që merren si të paprekura, trashigimia intelektuale (ixhtihadi) mund të rishikohet, sepse është përsiatje dhe konkluzë e bazuar mbi kuptimin e teksteve burimore (Kurani dhe Hadithi) në rrethana specifike kulturore. Prandaj, ështl sugjeruar se mund të formohet një Islam Europian i bazuar në konkluza (ixhtihad) të bazuara në tekste burimore në pajtim me rrethanat specifike europiane.

POqë se arrihet të ipet një alternativë e këtillë, muslimanët që pëlqejnë të mbesin musliman të devotshëm në Europë mund ta bëjnë këtë duke mos e barutë barrën e ndjenjës se e kanë trathëtuar fenë e tyre dhe duke mos penguar integrimin e tyre në shoqëritë europiane. Poqë se nuk ipet një alternativë, atëherë mbetet ose asimilimi ose getoizimi dhe radikalizimi.

Po e përsëris se çështja është shumë më komplekse se sa që mund ta paramendojm ne shqiptarët, sepse Feja, si një besim i fortë dhe pakompromis, është një tipar identiteti shumë e rëndësishëm për komunitetet muslimane afrikane dhe aziatike të migruar në Europë. Këta njerëz duhet 'zbutur' disi duke u ofruar alternativë, jo duke i lënë të bëjnë çfarë të duan ose duke u imponuar diçka.

.... ...
    Anëtarësuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049

ExtraL

Citim Postuar më parë nga ExtraL
    Gjykimi i gabuar është pasojë e metodologjisë së gabuar. Pikërisht ngase nuk po e analizoni frazën "drita e parimeve dhe synimeve te pergjithshme te Islamit" (supozoj se nuk e keni lexuar as artikullin OBJEKTIVAT E LIGJIT ISLAM) po i adresoheni surave dhe ligjeve specifike të Islamit duke i nxjerrë nga konteksti dhe shpirti fetar. Pra, e mira e kuptimit të objektivave të Ligjit Islam (sikurse të çdo ligji tjetër) është se të jep një paasqyrë të plotë për sistemin ligjor dhe të shmang nga gjykimi i pjesërishëm dhe i njëanshëm i bazuar në si të them nene specifike dhe individuale.

Ndërsa Islam Europian dmth. diçka edhe ISLAME edhe EUROPIANE, dhe kjo nuk arrihet duke flakur diçka nga Libri i shenjtë që merret burimi kryesor i fesë, por as duke mos respektuar parimet e qytetërimit europian, se në atë rast as nuk do të ishte 'islame' as 'europiane'.

Atëherë, a është i mundur Islami Europian?

Para se të futet dikush në këtë debat sugjeroj që së paku të lexoj për problematikën, poqë se nuk pati mundësi të hyj në studme më të thella.

Ja një pçasqyrë modeste e problemit (një pjesë nga e cila e ka sjell në forum një nga debatuesit këtu):

http://www.trendet.net/trendet/modul...=index&catid=4
    ExtraL, e pashe faqen qe sygjeruat. Pyetja ime eshte kjo: A kane vend ne Islamin Europian idete e meposhtme qe paraqiten ne kuran dhe ne hadith:

Sura 8:60, 9:14, 8:12-17, 9:123, shperblimi tek 52:17, 19.
    Roli i femres sura 2:228, 2:282, 4:34, 2:223 etjetjetj
    Ne hadith vol 3:826, 2:541, 1:28, 2:161, 7:30, dhuna ne 9:50, 9:57.

Dhe mbi te gjitha, detyra e dyte me larte e myslymanit Al Bukhari Vol 1:25, 1:35.

Nuk po i analizoj vete secilen me rradhe, ju duhet ta dini me mire se une se cfare shprehin keto ide, qe jane te papershtatshme me idete europiane, per jeten dhe dinjitetin e njeriut.
    Si do t'i interpretoje Islami Europiane keto "mesime"? A duhet te distancohet apo t'i shohe nen "drite" tjeter. Me sa di une, duke perfshire dhe "Muslim Brotherhood" ne Europe, asnje grup i rendesishem islamik nuk ka hedhur poshte apo distancuar nga 4 surat e para, dhe te tjerat me rradhe.
    Eshte kollaj te flasesh teorikisht dhe te filozofosh ne pergjithesi, por konkretisht nuk po shoh te jepen pergjigje.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-03-2003
    Postime
    683
    ExtraL, e pashe faqen qe sygjeruat. Pyetja ime eshte kjo: A kane vend ne Islamin Europian idete e meposhtme qe paraqiten ne kuran dhe ne hadith:

Sura 8:60, 9:14, 8:12-17, 9:123, shperblimi tek 52:17, 19.
    Roli i femres sura 2:228, 2:282, 4:34, 2:223 etjetjetj
    Ne hadith vol 3:826, 2:541, 1:28, 2:161, 7:30, dhuna ne 9:50, 9:57.

Dhe mbi te gjitha, detyra e dyte me larte e myslymanit Al Bukhari Vol 1:25, 1:35.

Nuk po i analizoj vete secilen me rradhe, ju duhet ta dini me mire se une se cfare shprehin keto ide, qe jane te papershtatshme me idete europiane, per jeten dhe dinjitetin e njeriut.
    Si do t'i interpretoje Islami Europiane keto "mesime"? A duhet te distancohet apo t'i shohe nen "drite" tjeter. Me sa di une, duke perfshire dhe "Muslim Brotherhood" ne Europe, asnje grup i rendesishem islamik nuk ka hedhur poshte apo distancuar nga 4 surat e para, dhe te tjerat me rradhe.
    Eshte kollaj te flasesh teorikisht dhe te filozofosh ne pergjithesi, por konkretisht nuk po shoh te jepen pergjigje.

Une mund te jap shume versete nga Bibla qe flasin per luften , per vrasjen e femijeve , per mbulimin e gruas etj etj etj .

Atehere si ka mundesi qe Europa te jetoje me nje Bibel te tille ?

Mendoj qe deri ne nje fare pike Extra L e sqaron kete ceshtje, por mesa duket nuk e ke lexuar... nejse puna jote

gjithe te mirat

.... ...
    Anëtarësuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    E para, ka shume ndryshime midis Testamentit te Ri dhe atij te Vjetrit, dhe ne fund te fundit, Krishterimi lindi me Testamentin e Ri.
    Europa eshte distancuar nga interpretimi fjale per fjale (litteraly) i Bibles qe ne Rilindje, Iluminizem dhe vazhdon akoma, ne mes te tjerash te ruaj dhe te respektoje karakterin e saj laik.
    Ketu nuk po behet fjale per Biblen, apo per karakterin fetar te krishtere te Europes. (po deshe hap teme tjeter) Po flasim per nje identitet tjeter, ate islamik europian, qe akoma nuk e keni shpjeguar ne raport me idete e mesiperme.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-03-2003
    Postime
    683
    E para, ka shume ndryshime midis Testamentit te Ri dhe atij te Vjetrit, dhe ne fund te fundit, Krishterimi lindi me Testamentin e Ri.
    Europa eshte distancuar nga interpretimi fjale per fjale (litteraly) i Bibles qe ne Rilindje, Iluminizem dhe vazhdon akoma, ne mes te tjerash te ruaj dhe te respektoje karakterin e saj laik.
    Ketu nuk po behet fjale per Biblen, apo per karakterin fetar te krishtere te Europes. (po deshe hap teme tjeter) Po flasim per nje identitet tjeter, ate islamik europian, qe akoma nuk e keni shpjeguar ne raport me idete e mesiperme.
    Feja qe eshte ne te vertete shume e ngjashme me Islamin eshte Judaizmi per sa i perket ligjeve kryesore. Testamenti i Ri nuk ka asnje vlere pa testamentin e Vjeter . Duhet te dish me shume per fete pastaj te pergjithesosh gjera qe nuk i di. Prandaj pyetja ime eshte me shume vend nqs objektivisht do te mundoheshim ti jepnim qe zgjidhje ketij "problemi" qe per mendimin tim ka shume menyra zgjidhjeje. Faktoret negativ te kesaj jane njerezit e ulet , njerezit me paragjykime, racistat apo ultra-nacionalistet ne Europe dhe sidomos mediat nga Europa dhe mbi te gjitha media e Amerikes se Veriut.

Europa akoma eshte shume konservatore per sa i perket emigranteve qe hyjne vit per vit ne kete kontinent. Ky problem eshte i hapur sheshit sic mund te shihet se si trajtohen shqiptaret ne Itali , Greqi , France apo ne ndonje vend tjeter. E njejta gje vlen edhe per emigrantet e Europes Lindore , Afrikes apo Azise. Apo i harruam extracommunitaret ???

Nuk eshte per tu cuditur qe te kete nje fryme anti-islamike ne Europe perderisa Europa nuk ka zgjidhur akoma problemin e emigranteve brenda saj.

Per mendimin tim problemi qendron si tek ekstremistet islamike (qe japin nje pershtypje te keqe ) ashtu edhe tek islamophobia qe tashme eshte bere pengese per mundesim dialogu(sic po ndodh me ty tani).

Faqja 11 prej 22 FillimFillim ... 91011121321 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •