Close
Faqja 9 prej 22 FillimFillim ... 789101119 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 90 prej 212

Citate Pa Burim?

Sa për informacion dhe për hir të korrektësisë artikulli KËNDVËSHTRIME MBI NJËDIMENSIONALITETIN E QYTETËRIMIT PERËNDIMOR ka burimin tek www.trendet.net

Për ata që dëshirojnë ta lexojnë, ja edhe lidhja: http://www.trendet.net/trendet/modul...rder=0&thold=0

Islam Europian?

Sqarim i nevojshëm: Flas për Fenë si ide absolute e pavarur nga kulturat dhe konotacioni etnik, jo për fenë si produkt kulturor i një etnie.

Më tmerrojnë konkluzat, si: Nese kan ardhur ne Europe atehere duhet te jen europian. Islami, nga ana tjeter, nuk eshte fe Europiane... e të ngjashme.

Ndërsa i shoh si konkluza sipërfaqësore dhe të thjeshtëzara, mendoj se çështja është më komplekse: çfarë është definicioni i europianit, kur dihet se europa është një mozaik kulturash historikisht i ndikuar edhe nga Islami, Pse të mos jetë fe europiane, kur dihet se ideja e pastër e fesë nuk ka konotacion etnik.

Por edhe nga ana e mbrojtësve të Islamit më frikëson fakti se traditën e mendimit islam e identifikojnë me vetë Fenë islame si të tillë. Trashigiminë shumëshekullore të krijuar në rrethana pak a shumë të ndryshme kulturore tani e marrin si të gatshme dhe të paprekshme. Për aq sa unë di, në Islam Kurani dhe Hadithi i vërtetë është i paprekshëm, por jo edhe tradita e ixhtihadit (sistemi ligjor e moral islam i bazuar në tekstet burimore nga konkluzat e dijetarve profesionalë apo vet ky akti i nxjerres së ligjit nga burimet) .

Ixhtihadi klasik por edhe mendimi bashkëkohpor islam (që shpeshherë është reagim i frustruar nga sfidat e modernitetit) merret si vetë Feja dhe nga islamistët serviret si vetë Feja islame. Mendoj se duhet të bëhet një dallim i qartë në mes teksteve burimore që përfaqësojnë aspektin e ngurtë të Fesë dhe mendimit e ligjit (edhe moral) të krijuar mbi Tekstet burimore.

Ndërsa A ËSHTË I MUNDuR ISLAMI EVROPIAN, pyetja është: pse të mos jetë?

Përpara se t'i përgjigjeni kësaj keni parasysh se islami, si njëra nga fetë botërore dhe ngjashëm si ato, përfshin shumë kultura e etni. Veç kësaj historikish dihet se Islami në kalifatin e hershëëm nuk ka qenë i njëjtë me atë të dinastive andaluziane dhe të Perandorisë Islame. Atëherë muslimanët europianë nuk kanë nevojë për asnjë model të huaj të islamit por do ta formojnë një Islam europian.

Edhe një sqarimi nevojshëm: tani më e kam të qartë se Feja ka anën e saj të ngurtë që nuk lejon kompromis me anë të së cilës e ruan identitetin autentik të saj (prandaj edhe mbijeton në histori) por edhe anën e saj të lakueshme që lejon të modifikohet me anë të së cilës përshtatet për t'u bërë fe e përshtatshme për të gjitha kohët, kombet, racat dhe vendet (përsëri, prandaj edhe mbijeton në histori). Ndryshe ç'kuptim kanë premisat: Filan Fe dhe Fe universale...?

PS. Të më falni se e zgjata pak, se jam i vetëdishëm që artikujt e gjatë në forum janë të bezdisshëm.

Ja disa pikëpamje në lidhje me këtë problematikë nga www.trendet.net:

EUROISLAMI

http://www.trendet.net/trendet/modul...rder=0&thold=0

SI TË BASHKËJETOHET

http://www.trendet.net/trendet/modul...rder=0&thold=0

EFEKTI I TË FOLURIT PËR SHAMINË E MUSLIMANEVE

http://www.trendet.net/trendet/modul...article&sid=18

Larguar.
    Anëtarësuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506
    Unë nuk jam partizan e këtyre grupimeve apo etiketave përfshirëse si Islam europian, Kristianizëm arabik, Hinduizëm amerikan, e plot shprehje të tilla. dhe madje kam frikë se pas kësaj që quhet Islam europian fshihet ëndrra e një Europe islame, dmth përmbysja e termave. E pse u dashka që edhe në fushën e besimit, që është katërcipërisht e sferës vetjake (unë besoj atë çka besoj dhe asgjë tjetër), të krijohen lloj-lloj rrymash dhe grupimesh, a thua që unë e ndjej veten më mirë në besimin e të tjerëve sesa në vetë besimin tim...! Mjaft jemi të kataloguar në gjithfarë lloj etiketash, në -izma të pafund, dhe tani na dilka nevoja që edhe besimin e shpirtit tim, atë çka ai ndjen dhe jo sheh, ta bashkoj me të tjerë dhe të formoj me to levizje të cilat nuk do të bëjnë gjë tjetër përveçse të më nxjerrin jashtë thelbit të qenies sime : të më kthejnë në një njeri të paaftë për të marrë përsipër lirinë time të pashmangshme...

Citim Postuar më parë nga Highlander
    Unë nuk jam partizan e këtyre grupimeve apo etiketave përfshirëse si Islam europian, Kristianizëm arabik, Hinduizëm amerikan, e plot shprehje të tilla. dhe madje kam frikë se pas kësaj që quhet Islam europian fshihet ëndrra e një Europe islame, dmth përmbysja e termave. E pse u dashka që edhe në fushën e besimit, që është katërcipërisht e sferës vetjake (unë besoj atë çka besoj dhe asgjë tjetër), të krijohen lloj-lloj rrymash dhe grupimesh, a thua që unë e ndjej veten më mirë në besimin e të tjerëve sesa në vetë besimin tim...! Mjaft jemi të kataloguar në gjithfarë lloj etiketash, në -izma të pafund, dhe tani na dilka nevoja që edhe besimin e shpirtit tim, atë çka ai ndjen dhe jo sheh, ta bashkoj me të tjerë dhe të formoj me to levizje të cilat nuk do të bëjnë gjë tjetër përveçse të më nxjerrin jashtë thelbit të qenies sime : të më kthejnë në një njeri të paaftë për të marrë përsipër lirinë time të pashmangshme...
    Qenke individualist, Highlander. Mirë për ty, por shumica e njerëzve nuk janë të këtillë.

Unë nuk po predikoj asgjë, por po përpiqem me analizu. Feja, ndoshta ndryshe nga si do të dëshiroje ti të ishte, është përkatësi dhe identitet i përbashkët/grupor. Ky efekt i fesë ka qenë dhe do të mbetet, pavarësisht nga rritja e individualizmit në kohën moderne.

Mbase në psikikën e njeriut është një motiv për t'u identifukuar me diçka dhe t'i përkasë një grupi.

Mendon ti se je aq individualist sa pretendon? Po 'thelbi i qenies sate' të zbriti nga qielli, apo t'u farkëtua në kulturën prej nga ti thith apo me gjuhë sociologjike socializohesh?

.... ...
    Anëtarësuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049

ExtraL

Nuk para futem ne keto tema per shume arsye.
    Megjithate nja dy pyetje kisha une. Ke sjelle gjithe kete analize. Po me konkretisht, si e shikon ti kete "Islam Europian"? Ne cfare do bazohet?
    Dmth, si do kuptohen, interpretohen nga keta neo-islamistet Surah 8:60, Surah 9:14, Surah 8: 12-17, Surah 9:123 etjetjetj?!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    S'ka Islam Evropian, Islam Turk, Islam Arab etj. etj.

Highlander je krejt ofsajt, plako. Je zhyte ne libra dhe perserit papushim ato qe lexon nga njerez te medhenj qe te kan verbu syte...(kjo nuk vlen vetem per kete teme...)
    Ndryshuar për herë të fundit nga [xeni] : 02-04-2005 më 17:00

Nuk kam dashur ndonjehere te marr pjese ne diskutime te tilla per shume aresye.
    Fakti qe kombi shqiptar ka tri fe themelore te ben qe te matesh njeqind here para se te shkruash per tema te tilla.
    Mirepo ata qe diskutojne per kete duhet paraprakisht te bejne nje kompromis.Ai duhet te kete si qellim faktin se shqiptaret para se gjithash jane vellezer nga gjaku i nenes shqiptare e jo nga besimi qe kane.Me pas mund te flite lirisht per te gjitha.
    Sa per hyrje po tregoj se ne vitin 1993 isha kontraktues me nje fondacion arab per ndertimin e nje xhamie ne nje fshat te Kukesit.
    Sic duket u nisen nga emri im dhe nuk pati probleme per te nenshkruar kontraten.
    Nje here pata konflikt me inxhinierin supervizor te punimeve(jordanez) sepse jo vetem qe deshironte nenshtrimin por dhe nga ana tjeter bente propagande antiamerikane.
    Nder te tjera me tha"Kazim ne jemi vellezer etj"."Jo" - thashe Kemal "vella jam me shqiptaret e kurresesi me arabet".
    E pra qe ne ato vite te para te demokracise nisi ne Shqiperi te perhapej "vellazerimi" islamik.
    Duke lexuar me shume vemendje shkrimet e te gjitheve qe kane shkruar ne kete teme desheroj vetem perciptazi te them se:
    -Cdo fe kur ajo perzihet me politiken del nga binaret e rruges se Zotit.
    Keshtu ishte dhe kristianizmi kur kisha ishte shteti deri sa lindi levizja reformatore qe e ndau njehere e pergjithmone kishen nga shteti.
    Keshtu ishte dhe eshte per fat te keq dhe pjesa kristiane lindore ende ne ditet e sotme ku feja ende luan nje rol shume te madh ne drejtimin e shtetit.
    Shembujt me domethenes jane Greqia,Rusia,Serbia etj.
    Ndersa bota islamike ende ka shume per te bere sepse me te vertete ajo ka shume probleme te brendshme.
    Problemet e brendshme te saj vijne per shume aresye por ajo qe per mendimin tim eshte kryesore eshte fakti se ajo e sheh veten ne rolin e"fuqise se mbinatyrshme" qe ka mision "rregullimin" e botes.
    Feja ka sherbyer si katalizator i krijimit te qyteterimeve dhe nese do te "rregullosh" boten athere duhet te zhdukesh me pare qyteterimin qe ajo mbart.Sepse bie fjala qyteterimi evropian eshte teresisht i ndertuar ne baze te doktrines kristiane.
    Athere per rrjedhoje del se nuk behet tashme fjale per "lufte" fetare por per lufte qyteterimesh.Shkaku gjendet tek feja dhe me te frymezohen mijera te pafajshem qe te ndermarrin cdo gje kunder "te pafeve" ose "qafirave".
    Imagjinoni per nje cast cmendurite e Hitlerit apo te Stalinit per te pushtuar boten se cfare do te ndodhte nese nuk do t'ju kundervihej forca e qyteterimit?E pra kristiani luftoi kunder kristianit.Pse?
    E njejta gje duhet te ndodhe dhe ne boten arabe.Per kete gjithnje kam qene i bindur se brenda botes arabe duhet nje reformim i thelle ashtu sic ndodhi ne Evrope shekuj me pare.
    Nuk lipset te reformohet Libri i Shenjte e as t'i hiqet apo t'i shtohet ndonje gje por duhet te reformohet menyra e perhapjes se besimit.Pra xhamija duhet te ndahet nga shteti e se ne vend te sheriatit keto shtete te qeverisen nga kushtetuta dhe nga ligji.
    Permes reformimit i ndalet dora dhe kastave te qelbura drejtuese ne sulltanate e kalifate apo ne mbreteri teresisht te korruptuara qe e perdorin Kuranin si nje vegel per mbajtjen ne shtypje te popujve te tyre,per mbajtjen ne kembe te privilegjeve te tyre familjare e fisnore etj.
    Degjoja nje here nje emision ne BBC me teme se si mund te luftohet varferia ne vendet arabe?Te pranishmit ishin arabe qe ishin lindur e jetonin ne Angli e ishte per te ardhur keq qe nuk shihnin rruge tjeter per te dale nga varferia pervec "zakatit"?!Asnjeri prej tyre nuk kishte guximin te thoshte te verteten pervec nje kurdi i cili fliste gjithe frike.
    Po te njejten gje kam verejtur ne nje interviste te nje gazetari te stacionit Al-Jazeera te Katarit i cili me nje guxim te lakmueshem tha se ne jemi shoqeri diktatoriale.
    Reformim nuk do te thote ndryshim i Kuranit,nuk do te thote largim nga feja islame por do te thote qyteterim,respekt e tolerance jo nga frika por nga vullneti i lire nga vete besimtaret njehere e pastaj dhe per besimet e tjera.
    E perseris dhe njehere se qe ne fillim kerkova kompromisin tone si shqiptar se jemi vellezer njeher nga gjaku i nenes shqiptare.Vetem pas kesaj secili mund te flase lirshem per kete teme.Nese dikush nuk e pranon vellazerine e gjakut shqiptar athere i kerkoj ndjese nese e kam prekur.

Perjashtuar nga Mod. Maska e Klevis2000
    Anëtarësuar
    21-02-2003
    Vendndodhja
    Ne jeten reale
    Postime
    1,120
    Imagjinoni per nje cast cmendurite e Hitlerit apo te Stalinit per te pushtuar boten se cfare do te ndodhte nese nuk do t'ju kundervihej forca e qyteterimit?E pra kristiani luftoi kunder kristianit.Pse?
    E njejta gje duhet te ndodhe dhe ne boten arabe.Per kete gjithnje kam qene i bindur se brenda botes arabe duhet nje reformim i thelle ashtu sic ndodhi ne Evrope shekuj me pare.
    Per shume gjera jam dakort me ty sidomos per diktaturat ne vdnet arabe pranaj ka filluar dhe revolucioni anti diktature nga ana e muslimaneve te ashtuquajtur "terroriste".Pra muslimanet qe sduan diktaturen quhen terrorite kurse ato qe sduan te quhen terroriste quhen te varfer dhe te prapambetur ose muslimane qe merren nga amerika anglia franca dhe behen kukulla te vendeve perendimore.Si Karzai, Allaui, Sadami, Homieni etj.Grupet Islame qe fitojne zgjedhjet nga populli ne Algjeri i fusin junta ushtarake laike te ndihmuara nga franca.Erbakani ne turqi fitoi zgjedhjet ose vullnetin e sovranit popull doln gjeneralet Laike te inspiruar nga .... edhe e rrezuan.Pra politika perendimore ndaj shteteve Islame kurre ska qene e sinqerte dhe sdo te jete.Nga iraku fitohen ne vit Miliarda dollare qe behej shkretetira e Irakut si shkretetira e Las Vegasit sot.Te gjithe vendet islame mbas daljes nga kolonizmi anglez dhe frances u perpoqen ta marrin pak veten po ce do si lene emabrgot dhe saksionet se kane frike se na zemerohet izraeli. Vetem gjermani mori nga shqiperia 200 e ca ton ar ne monedha dhe ne zbukurime.Dhe thone pastaj pse eshte e varfer shqiperia.Plus kesaj Enveri i mori pjesen tjeter dhe la rreth 3 ton ar ne banken e shtetit.Pastaj dhe Ahmed Zogu e mori nje pjese dhe ia mbathi.Tani me thoni kush ia ka patur fajin shqiptareve qe jane kaq te varfer.Do thoni ju ata e kane pasur se perhere kane ikur per lesh dhe mbas tru lesheve.

Sepse bie fjala qyteterimi evropian eshte teresisht i ndertuar ne baze te doktrines kristiane
    .

Mund te ma sqarosh pa kete me gjere se e kam te paqarte se cke dashur te thuash.

Klevis 2000 apo 2012,

Nuk pretendoj te jem nje njohes kaq i mire i politikes dhe doktrinave fetare por shkruaj me aq sa kam lexuar e pare.
    Evropa eshte kjo qe eshte sepse ne themel te saj ka kristianizmin.
    Mbi keto themele eshte ngritur dhe formuar ky bashkim i sotem i cili duket te jete vetem ekonomiko-politik por mbart ne vetevete dhe kristianizmin.
    Megjithate ne asnje rast politikanet Evropiane nuk e kane pare kete bashkim si te tille sepse me kete ata duan te respektojne dhe popujt te cilet kane besim tjeter.
    Ne Evrope jetojne sot miliona myslimane te shtrire nga Turqia e deri ne Skandinavi.
    A mund te gjesh nje vend ku atyre ju merren neper kembe te drejtat e ushtrimit te fese?
    Dhe ketu ku jetoj une ka rreth e rreth xhami ne te cilat shkojne besimtaret te pashqetesuar nga askush.
    Ketu kane shkollat e tyre,librarite e tyre etj.
    Ky eshte pra civilizimi evropian qe ka ne baze lirine e besimit,lirine e fjales,lirine e mbledhjes etj.
    Bile keto dite u zhvilluan votimet brenda komunitetit islamik per te zgjedhur nje Keshill i cili do t'i perfaqesoje intersat e tyre.
    Ketu ka deputete,senatore,shefa bashkish etj qe jane myslimane.
    A mund t'a mendosh te kunderten ne shtetet arabe apo ne shtetet tjera ku sheriati eshte ligji?
    A i ke pare ndonjehere dokumentaret nga Afganistani apo Iraku se cfare gezimi ka patur populli kur jane ndjere te lire dhe per t'u rruar bile e per t'u qethur apo per te degjuar muzike?
    Do te thuash se kjo eshte propagande e ku di une mirepo di te them se popujt duhet te jetojne te lire.Te thashe ne shkrimin e meparshem se Hitleri e diktatoret e tjere perdornin mesimet e Bibles per te justifikuar krimet,mirepo vete bota kristiane ju kundervu me arme.
    E njeta gje ndodh dhe me ata qe mbajne Kuranin ne njeren dore e ne doren tjeter mbajne shpaten.
    Pra Libri i Shenjte duhet te mbetet i tille dhe jo te sherbeje per te prere koka njerezish.
    Me te vertete ne boten arabe kane ndodhur shume levizje e revolucione qe i ke permendur me lart mirepo ne te shumten e rasteve kane qene te manipuluara nga ish-Bashkimi Sovjetik ne emer te revolucionit proletar (pra asgje e perbashket me islamin).
    Kam qene 14 vjec kur ndodhi revolucioni islamik ne Iran.U permbys me te drejte nje diktature e shahut por cfare e mire i erdhi Iranit?Asgje pervec ardhjes ne fuqi te nje diktature te sheriatitPresidenti,kryeministri,deputetet te gjithe hoxhallare!?A eshte kjo liri?
    A beson se kete e beri vete populli iranian,nje nga popujt trung i njerezimit?Kurre.
    E ke pare revolucionin e Sadamit?Ne thelb ishte clirimtar nga prapambetja,kolonizimi etj.Mirepo populli irakian u zhyt ne diktature bile ne nje diktature te cmendur familjare,fisnore dhe lokale.Te gjithe drejtuesit e Irakut ishin nga nje lokalitet.
    E pra dhe populli irakian eshte dhe ai trung i njerezimit.Nje pakice sunite dominonte mbi popullsine shite dhe mbi kurdet e varfer.Mire kurdet jane nje popull tjeter por sunitet dhe shitet jane vellezer.A e sheh sot se cfare ndodh mes tyre?Pse?
    Meqe ra fjala Klevis 2000 pse nuk ngren zerin bota arabe ose islame asnjehere per kurdet por i le ashtu te zhytur ne pushtime e pa asnje te drejte?E pra kurdet jane myslimane!
    Po ashtu desheroj vetem pak te permend Algjerine.
    Pa hyre thelle di te them se ata po vuajne mungesen e nje politike qe mbron interesat e popullit te vet.Nje pjese manipulohen nga X e nje pjese nga Y.Dhe kur vjen puna mberrijne deri aty sa t'ja presin njeri-tjetrit fytin me thike.
    A e di se atje shkelen te drejtat e nje pjese te popullsise dhe se askush nuk i mbron?
    A e di se cfare thone marokanet per vendin e tyre?Ata thone se eshte diktature.
    Irakianet thonin keshtu,iranianet thone ende,libianet etj.
    Kina s'ka te beje fare me islamin e megjithate eshte diktature.Diktatura s'njeh besim por njeh vetem dhune e marrjen neper kembe te invidit.
    Diku shkarazi ke permendeur dhe Turqine e Ataturkut por nuk e ke permendur.E pra Ataturku beri nje transformim kolosal ne Turqi.Ai e shpetoi popullin e tij nga sulltanati i sheriatit dhe e futi ne rrugen e perparimit dhe zhvillimit modern.Ndersa Erbakani nuk ishte gje tjeter vecse nje njeri qe deshi t'i kthente akrepat e ores mbrapa.
    Turqia eshte shtet laik evropian dhe si i tille respekton ligjin e kushtetuten.Megjithate dhe aty nxjerr krye mentaliteti i vjeter i shtypesit ndaj popujve te tjere.Kurdet jane nje pjese shume e madhe e Turqise dhe nuk kane asnje te drejte.Sepse dhe kurdet e varfer u manipuluan nga komunizmi e ne emer te tij luftuan per nje Kurdistan te lire.Mirepo komunizmi mbaroi e bashke me te dhe frymezuesit e tipit bolshevik.Politika e sotme kurde e kuptoi me vonese ndryshimin (pjesa nen Turqi).Ndersa ne Irak nje kurd i nderuar do behet
    president i vendit.
    Sinqerisht Klevis 2000 popujt arabe jane popuj te lashte,te shquar,kane ndjenjen e lirise e te pavaresise,kane pasuri te shumta,jane popuj dinamike dhe te rinj por ende nuk kane arritur te gjejne veten ne qyteterimin e sotem.Sepse ata popuj duhet te zgjohen e te shikojne boten me sy tjeter nga fanatizmi e ideologjia fetare.
    Kjo nuk do te thote ndryshim i Librit por do te thote modernizim i zbatimit te mesimeve te tij ne te mire te tyre dhe te mbare njerezimit.Kete ata duhet t'a bejne vete dhe pse jo te ndihmuar nga pjesa tjeter e qyteteruar e botes.

Perjashtuar nga Mod. Maska e Klevis2000
    Anëtarësuar
    21-02-2003
    Vendndodhja
    Ne jeten reale
    Postime
    1,120
    Ta them une ty me pak fjale kur je u pushtuar je dhe i varfer dhe kur je pushtues je dhe i pasur.Mos i hyj historise dhe analizave gjeoplitike-ushtarake-ekonomike.

Por Europen nuk eberi kristianizmi por e beri luftrat pushtuese dhe materializmi. Po deshe ti vertetoj po me ha shume kohe prandaj po mbyll me kaq.

Pranaj ato analiza qe mund ti bej une sot botes arabe ja ben kushdo qofte dhe kristian por pastaj pikat e kristianeve ose orientalisteve kalojne duke akuzuar fene kurse une akuzoj njerzit dhe mendimet e tyre kundra fese duke njohur shume mire pikpamjet fetare ne lidhje me zhvillimin.

Dhe nje kundershtim e kam dhe me Arabine Saudite qe eshte vend me politike sociale (pra i shpnzon leket per ndihma).

Samuel Huntigtoni i ben nje analize botes muslimane per nje shtet ku gjithe muslimanet te ken mbeshtetje sic kan protestantet ne amerike, katoliket ne Europ(Gjermani France Spanje Portugali etj) Ortookset tek Rusia si shtet ushtarak dhe Greqia per asocim dhe ndihma ekonomike.. Konfucianet dhe buistet tek blloku kinez .Muslimanet skane ku mbeshteten sot.Turqia ka ushtri por ska shtrese fetare te mirefillte, pakistani ka Armatim po nuk ka ekonomi,arabia Saudite esht shtet qe i mendon mendja vetem per qellime sociale dhe arsimore, i vetmi shtet qe po fillohej te kishte pak nga te gjitha ishte Iraku.Duke ju futur rolit ekonomik ate ushtarak porse feja isht shum keq pothuajse te gjithe ishin bathiste (komuniste) edhe irani qe mund te kete disa gjera por eshte shia dh ska perkrahj e asnje vendi arab per shka te metoologjise se besimit te shiizmit.

Pra muslimaneve Sot u mungon nje shtet mbeshtetje ku t jete mire konomikisht, ushtarakisht, dhe teologjikisht dhe t behet shtet berthame per gjithe muslimanet e botes.
    Pikerisht kjo syneohet te ngrihet sot prandaj amerika e pa te omososhme nderhyrjen ne irak per tu bere fitimtare ndaj ekonomise me ane te naftes dhe qellime gjeo-teologjike dhe gjografike ne lidhje me pretendimet biblike te shtrirjes se shtetit Izrael.

Siria ndoshta do ket rradhen ose irani porse kjo varet nga paqa qe do vendoset ne irak.Mirepo sponsorizmet nga shtet arabe si dhe shitblerja e armeve kieneze dhe ato ruse ne rajon kane kooficente shume te larte.Do te jete gabimi i madh per ameriken qe ti hyj sirise ose iranit megjithese egziston ne planet e saj per te ardhmen.

Pra muslimanet tani po shikojne gabimet e tyre ne kundershtim me fene sepse Zoti i ka bre kuranin kushtetute dhe i i motivon ne shume ajete per pergatitje ushtarake, per pergatitje dhe zhvillim ekonomik ne ate te industrise dhe ate te sferave sociale dhe shkencave t ndryshme.

Derisa thote profeti Muhamed ne nje hadith

Nese je duke mbjellur nje peme dhe ne ate moment bhet kijameti athr vazho ta mbjellesh ate peme.

Pra shiko se si duht te jete motivimi i muslimanit per ti br mire vendit te tij ne te gjitha aspktet pavarisht se hadithi tregon vetem aspektin ekologjik.

Me leket qe kane shtet arabe duht te ndiqnin politika emigrimi te gjithe muslimanev neperbote duke thithur shkncetare doktorre, ekonomiste, e te gjitha fushave dhe keshtu sistemet tyre do ishin ne kulmin e zhvillimit.

Pra nuk ia ka fajin feja por e kane njerzit te cilet nuk e praktikojne fene si duhet.

Megjithate ne kohet e ardhshme do rregulohen shume gjera .Dhe per ket te jesh i sigurte pavarsisht luftrave te sotme dhe embragove dhe saksionve.

Cdo njeri prej nesh ben mire ti shikoj dhe analizoj faktet me imtesi dhe jo ti pervetsoji ashtu si ia ofrojne ndoshta brenda ofrimit ka qellime te tjera qe ju si dalloni dot.

Skam shume kohe per analiza sepse ceshtja do shtruar me gjere

Faqja 9 prej 22 FillimFillim ... 789101119 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •