Une mendoj se çeshtja nuk qendron tek pika se cila fe eshte me e mira por cila fe do te heqe me ne fund dore nga mesazhi i universalitetit. Sepse te gjitha fete monoteiste e heqin veten universale: Nqs nuk je besimtar i fese sime, atehere je mosbesimtar, dhe une e kam per detyre per te te kthyer ty ne rrugen e drejte"
Feja e krishtere ka kohe qe ka hequr dore nga metodat e dhunshme per t'u perhapur, dhe ajo islame enderron t'i vije dita per t'a bere kete perseri. Deshiron por per momentin ajo nuk e ka mundesine, dhe aq me mire keshtu. Judaizmi, perkundrazi, as qe e ka patur ndonjehere ndermend per te kthyer te tjeret ne judaizem. Atij nuk i intereson se ç'mendojne te tjeret rreth tij. Kryesore per te eshte morali dhe etika e tij.
Ne fakt, qysh ne nisje ka diçka qe nuk shkon. Mesazhi i Krishtit ishte dashuria, falja. Krishti nuk ishte ndonje luftetar, psh me shpate ne dore, por nje çifut i mesuar ne çeshtje te fese se vet, judaizmit. Kurse mesazhi i Muhametit ishte nenshtrimi dhe bindja ndaj Allahut. Per dike qe eshte mesuar te jete i lire (per shqiptaret psh), kjo nuk tingellon mire. Shto ketu faktin qe Muhameti ka qene nje luftetar (ka udhehequr disa beteja kunder te pabeseve, siç thoshte ai). Dhe luftetar jo per tokat e veta gjoja te pushtuara, por per ato çka ai thoshte, pra per t'i kthyer te pabeset ne udhe te drejte (ose perndryshe te vriten).
Nejse, kjo shkon shume thelle ne histori. Por duhet thene qe feja e krishtere ka pesuar shume ndryshime, dhe ajo islame vendnumero. Bile edhe kalendari vendnumero.
Une e shoh problemin tek njerezit qe e heqin veten partizane te kesaj apo asaj feje. Nqs europianet do te ishin myslimane dhe arabet te krishtere, sot do te kishim nje terrorizem te krishtere. Pse kjo ? Sepse sot, sipas te shtypurve te kohes, ka ardhur koha per te kerkuar llogari. Pamundesia per te qene ne vendin e shtypesit i shtyn te shtypurit per te kaluar ne nihilizem. "Pas meje, kiameti". Pra arabet nen masken e fese po kerkojne vetem te kalojne ne rolin e shtypesit. Dhe si shenje te perbashket ato kane frike te perdorin lidhjet e tyre te gjakut (ketu do te dilnin huq), por perdorin fene.
Shqiptaret, thjesht per arsye praktike (per te mos folur per arsye te tjera filozofike), kane interes te jene ne krahun e europianeve. Kur themi europiane, ketu futet dhe USA, dhe Australia. Une e shoh veten keq te rreshtuar ne kampin e arabeve apo afrikaneve apo kinezeve duke luftuar europianet. Sepse Europa eshte shtepia ime.
Zgjidhja per mua qendron ne futjen e ketij problemi te fese tek sfera e rendit vetjak. Askush nuk duhet t'i kerkoje tjetrit se çfare feje eshte. Gjithkush e di me mire se çka eshte vete. Nuk ka nevoje per te dhene llogari. Kur ne shqiptaret t'a kemi kuptuar kete (dhe ne e kemi te lehte per t'a kuptuar sepse tradita shkon ne kete drejtim), atehere mendoj se do te n'a bien veshet rehat nga kjo ethe forumore e merzitshme.
Krijoni Kontakt