Close
Faqja 5 prej 22 FillimFillim ... 3456715 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 212
    Larguar.
    Anëtarësuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506
    Une mendoj se çeshtja nuk qendron tek pika se cila fe eshte me e mira por cila fe do te heqe me ne fund dore nga mesazhi i universalitetit. Sepse te gjitha fete monoteiste e heqin veten universale: Nqs nuk je besimtar i fese sime, atehere je mosbesimtar, dhe une e kam per detyre per te te kthyer ty ne rrugen e drejte"

Feja e krishtere ka kohe qe ka hequr dore nga metodat e dhunshme per t'u perhapur, dhe ajo islame enderron t'i vije dita per t'a bere kete perseri. Deshiron por per momentin ajo nuk e ka mundesine, dhe aq me mire keshtu. Judaizmi, perkundrazi, as qe e ka patur ndonjehere ndermend per te kthyer te tjeret ne judaizem. Atij nuk i intereson se ç'mendojne te tjeret rreth tij. Kryesore per te eshte morali dhe etika e tij.

Ne fakt, qysh ne nisje ka diçka qe nuk shkon. Mesazhi i Krishtit ishte dashuria, falja. Krishti nuk ishte ndonje luftetar, psh me shpate ne dore, por nje çifut i mesuar ne çeshtje te fese se vet, judaizmit. Kurse mesazhi i Muhametit ishte nenshtrimi dhe bindja ndaj Allahut. Per dike qe eshte mesuar te jete i lire (per shqiptaret psh), kjo nuk tingellon mire. Shto ketu faktin qe Muhameti ka qene nje luftetar (ka udhehequr disa beteja kunder te pabeseve, siç thoshte ai). Dhe luftetar jo per tokat e veta gjoja te pushtuara, por per ato çka ai thoshte, pra per t'i kthyer te pabeset ne udhe te drejte (ose perndryshe te vriten).

Nejse, kjo shkon shume thelle ne histori. Por duhet thene qe feja e krishtere ka pesuar shume ndryshime, dhe ajo islame vendnumero. Bile edhe kalendari vendnumero.

Une e shoh problemin tek njerezit qe e heqin veten partizane te kesaj apo asaj feje. Nqs europianet do te ishin myslimane dhe arabet te krishtere, sot do te kishim nje terrorizem te krishtere. Pse kjo ? Sepse sot, sipas te shtypurve te kohes, ka ardhur koha per te kerkuar llogari. Pamundesia per te qene ne vendin e shtypesit i shtyn te shtypurit per te kaluar ne nihilizem. "Pas meje, kiameti". Pra arabet nen masken e fese po kerkojne vetem te kalojne ne rolin e shtypesit. Dhe si shenje te perbashket ato kane frike te perdorin lidhjet e tyre te gjakut (ketu do te dilnin huq), por perdorin fene.

Shqiptaret, thjesht per arsye praktike (per te mos folur per arsye te tjera filozofike), kane interes te jene ne krahun e europianeve. Kur themi europiane, ketu futet dhe USA, dhe Australia. Une e shoh veten keq te rreshtuar ne kampin e arabeve apo afrikaneve apo kinezeve duke luftuar europianet. Sepse Europa eshte shtepia ime.

Zgjidhja per mua qendron ne futjen e ketij problemi te fese tek sfera e rendit vetjak. Askush nuk duhet t'i kerkoje tjetrit se çfare feje eshte. Gjithkush e di me mire se çka eshte vete. Nuk ka nevoje per te dhene llogari. Kur ne shqiptaret t'a kemi kuptuar kete (dhe ne e kemi te lehte per t'a kuptuar sepse tradita shkon ne kete drejtim), atehere mendoj se do te n'a bien veshet rehat nga kjo ethe forumore e merzitshme.

i rregjistruar Maska e mjeshtria
    Anëtarësuar
    03-12-2004
    Vendndodhja
    Shtetet e bashk.
    Postime
    60
    Citim Postuar më parë nga Highlander
    Une mendoj se çeshtja nuk qendron tek pika se cila fe eshte me e mira por cila fe do te heqe me ne fund dore nga mesazhi i universalitetit. Sepse te gjitha fete monoteiste e heqin veten universale: Nqs nuk je besimtar i fese sime, atehere je mosbesimtar, dhe une e kam per detyre per te te kthyer ty ne rrugen e drejte"

Feja e krishtere ka kohe qe ka hequr dore nga metodat e dhunshme per t'u perhapur, dhe ajo islame enderron t'i vije dita per t'a bere kete perseri. Deshiron por per momentin ajo nuk e ka mundesine, dhe aq me mire keshtu. Judaizmi, perkundrazi, as qe e ka patur ndonjehere ndermend per te kthyer te tjeret ne judaizem. Atij nuk i intereson se ç'mendojne te tjeret rreth tij. Kryesore per te eshte morali dhe etika e tij.
    Cila fe e ka kete: Nqs nuk je besimtar i fese time, nuk je besimtar?
    Ne cilen fe e gjen kete?

Pastaj mundohu te besh ndonje lidhje tjeter ne kete ceshtje, pasi Islami nuk eshte fe arabe? Pse e lidh me arabet?

Si dashkan te dalin arabet nen masken e fese shtypes? Cilet arabe: ata muslimane? Arabet e krishtere?

Po europianet muslimane?

Larguar.
    Anëtarësuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506
    Epo mire, do te mundohem te them diçka.
    Une mendoj se bota ka hyre ne epoken e imazhit. Koha e librave dhe e gojedhenave duket qe po merr fund, te pakten eshte ne fikje e siper. Sot, lehtesia e informacionit dhe manipulimi i ndjenjave te njerezve nepermjet imazheve jane kthyer mjaft te prekshme. Kjo shihet kudo. Mjafton te shohim ne televizor nje imazh te dikujt qe po vuan dhe ne jemi menjehere te prekur nga ajo qe po ndodh aty. Por kjo vetem per momentin. Sepse lajmi tjeter e perze te parin. E keshtu me rradhe. Ne fund, nuk kemi mbajtur mend asgje. Mbajme mend vetem qe nje nder ato qe po vuanin ishte e bukur, e lezetshme. Vuajtja e saj eshte e lidhur me imazhin e saj, dhe jo imazhi me vuajtjen. Dhe ketu fillojne dallimet : vuajtja e dikujt si une me prek me shume sesa e dikujt qe nuk eshte si une, psh une jam me i prekur kur shoh vuajtjen e nje anglezi apo belgu sesa kur shoh vuajtjen e nje zezaku apo kinezi. Sipas kanoneve te sotme te bukurise, e bardha çmohet me shume, e zeza duke qene e lidhur me te keqen (nga ku shprehjet : shpirtkeq, shpirtzi, zemerbardhe, faqebardhe, etj). Dhe te Bardhet deri tani kane sunduar pak a shume ngado. Ky sundim ka kultivuar tek te shtypurit nje shpirt skllavi i cili pret vetem diten e vet per te nderruar rolet. Kur une them shpirt skllavi, une kam parasysh nje shpirt dhe mendje te roberuar dhe jo shpirtin apo mendjen e nje skllavi te denje, i cili nuk pushon se qenuri me i lire sesa sunduesi i tij. Per kete rast te fundit, duhet nje force kurajo e madhe per te vepruar keshtu. Rastet jane te rralla: Sokrati ne lashtesi, Gandi dhe Mandela ne shekullin tone. Te tjere kane rene pre e instinkteve te tyre shtazore te etura per hakmarrje dhe gjak. Si shembull, rasti i vajzes se Martin Luther King e cila ne nje interviste te vonshme pohonte qe ajo nuk do te pranonte kurre te martohej me nje te bardhe (ironi e fatit, babai i saj kishte luftuar per te drejta te barabarta). Sepse per te, barazia ishte vetem nje alibi, qellimi i vertete i saj ishte qe Zezaket te zinin vendin e te Bardheve. Pra, te shtypurit, ne emer te kerkimit te te drejtave te tyre per barazi, kerkojne ne fakt diçka me teper, permbysjen e roleve.
    Keshtu Arabet, per kohe te gjate te sunduar nga te Bardhet dhe Turqit, presin oren e tyre. Feja e tyre (duke qene se Muhameti ishte arab) i ka dhene vetes nje pamje perbashkuese te arabeve. Arabet jane krenare per profetin e tyre aq me teper qe ai ka qene nje luftetar. Ato vleresojne se lufta e tyre kunder te tjereve eshte me e ligjshmja ne bote, sepse ato nuk po bejne gje tjeter veçse po ecin ne rrugen e profetit. Dhe ky profet eshte e vetmja gje qe u ka mbetur, sepse persa i perket ndertimit te jetes arabe, askush nuk e ka ndermend t'a ktheje koken andej. Dhe nga kjo ato jane te frustruar. Ato do te donin shume te ishin siç perendimoret, por nuk ia arrijne; meqe nuk ia arrijne, atehere keto perendimore jane te degjeneruar, (Dhelpra dhe rrushte).
    Te mos kemi iluzione: edhe perendimoret nuk duan gje tjeter perveç kesaj qe kjo supremaci e tyre te perjetesohet. Por ato kane fatin e mire qe ato kane arritur nje zhvillim aq te thelle te jetes shoqerore (demokracia) saqe eshte e pamundur per te mos qene ne krahun e tyre (nese mund te themi : kesaj rradhe i forti eshte progresist dhe jo regresist, dhe i dobeti regresist dhe jo progresist).
    Te dobetit kane zgjedhur kesaj here si arme dy gjera te pakten zyrtarisht pa lidhje: islamizmin dhe terrorizmin. Islamizmi eshte flamuri dhe terrorizmi boria e luftes. Por jo lufte me rregulla. O burra kush te mundet ! Ska gje kush te vritet, mire eshte te vritet nje çfaredo, keshtu te tjeret mund t'a çojne mendjen tek vetja: ndoshta tani e kam rradhen une ? Arabet kane zgjedhur si arme friken, sepse kur dikush ndjen frike perballe teje, ti dukesh me i forte, apo jo ? Duke qene se ato kane te bejne me demokracite, ato e dine shume mire qe ato nuk rrezikojne ndonje gje te madhe, perveç ndonje te vrare dhe te arrestuar aty-ketu. Sepse, po te kishin te benin me nje diktature, ato shpejt do t'a kuptonin se llogarite jane gabim. Megjithese demokracite jane te vetepermbajtura, eshte e nevojshme nganjehere qe ato te kalojne pragun te cilit ato i ruhen aq shume: luftes. Dhe aq me mire keshtu. Sepse mbreti duhet te jete i drejte por i pameshirshem, nqs ai do te mbreteroje ndopak. Dhe kur kemi fatin te kemi nje mbret te drejte, atehere eshte detyra e gjithkujt per t'i qendruar atij besnik.
    Gjithe te mirat

Ikon-thyes Maska e Qafir Arnaut
    Anëtarësuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Shum po shndrit aj Diell, e pak po nxeh
    Postime
    1,542
    Highlander,

nga c'shkrove e shoh qe mund te kesh lexuar librin e Samuel Huntigton "Clash of Civilizations and the Remaking of the New World Order". Jam 100% per sintezen e situates gjeopolitike qe ke bere.

Vetem se dua te theksoj qe gabimi qe ben Huntigton eshte se e sheh qyteterimin Islam si ne lufte me gjithe te tjeret. Nderkohe qe situata tregon qe Islami eshte ne nje lufte civile brenda vetes te vet e cila fatkeqsisht po eksportohet...

Shqiperia nuk ka per te shpetuar. Sipas guestimate-it tim jane rreth 1000 te rinj shqiptare qe jane edukuar me frymen Wahabbiste e Salafiste ne Shqiperi.

Larguar.
    Anëtarësuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506
    [SIZE=6]Mik !
    E kam lexuar librin e Huntington, por nuk me ka pelqyer skenari i tij i Luftes se Trete boterore. Aty ai thote qe ne rast te nje konflikti te pergjithshem, Shqiperia do te rreshtohet ne krahun e Lindjes, se bashku me Turqine dhe Bosnjen. Mendoj se kjo nuk qendron. Sepse ne nje rast lufte te pergjithshme, ndarjet, sipas meje, do te jene racore dhe jo fetare. Boshnjaket dhe Shqiptaret, dhe pse jo Turqit do t'u kundervihen arabeve apo afrikaneve apo kinezeve. Edhe ruset do te gjejne nje gjuhe te perbashket me europianet ne nje rast konflikti me Kinezet. E kam thene dhe me larte qe bota e imazhit ben qe njerezit te perafrohen sipas ngjashmerive te tyre fizike dhe jo kulturore. Nje shqiptar do te shohe me afer nje islandez sesa nje tunizian, nje berber i Algjerise do te shohe me afer nje gjerman sesa nje maroken.
    Megjithate, sot teoria e Huntington nuk eshte dhe aq e perkrahur. Sepse sipas politologut tjeter amerikan Francis Fukuyama, demokracia do te jete ajo qe do te qetesoje gjithçka. Rasti i Vladimir Putin eshte nje perjashtim, sepse ai e ka kthyer rroten e historise mbrapsht. Por do te vije dita qe edhe atje do te ndryshoje diçka. Eshte e rendesishme qe Amerika te ruaje nje distance te konsiderueshme zhvillimi dhe fuqie ne raport me te tjeret, sepse vetem ajo do te jete garante e vendosjes se qetesise, duke patur parasysh qe ajo ka demokracine me te konsoliduar ne bote (megjithese ne moshe te re).

Ne lidhje me problemin e arabeve, kam patur kujtime te miat qe gjate luftes se Kosoves, ato ishin pothuajse te gjithe kunder nderhyrjes se Nato-s ne Serbi. Pra "feja" per to nuk kishte asnje rendesi: çeshtja ishte vetem per te dale kunder Amerikes dhe Izraelit (kryeministri izraelit i asaj kohe, Beniamin Netanyahu, ishte ne favor te nderhyrjes), per arsyen e vetme qe Amerikanet nuk ndihmonin palestinezet, pra vellezerit e tyre. Ne u dukeshim atyre teper te bardhe, teper perendimore, bile edhe per t'u fshehur midis popullsise civile shqiptare do t'a kishin te veshtire. Prandaj per to ishim krejt te huaj. Arsyeja tjeter ishte sepse Jugosllavia e Titos u kishte akorduar atyre shume bursa studimi, sidomos ne Sarajeve, ne kuadrin e te paangazhuareve. Dhe bile kur flisja me ndonjerin prej tyre, ato me thoshin qe Jugosllavia eshte e mire, dhe kush i vihet asaj eshte i keq. Kam degjuar arabe qe thoshin se fajin me te madh per gjendjen e sotme e ka papa Gjon Pali II, sepse si antikomunist i vendosur, ai ka kontribuar per rrezimin e komunizmit, pra te Bashkimit Sovjetik i cili ne ate kohe bente nje politike arabe. Pra e urrejne papen jo se eshte perfaqesuesi i katolicizmit ne toke, por sepse politikisht ai u ka shkaktuar atyre deme.

Per z. Mjeshtria !
    Shprehjen per te cilen ju me pyesni ku e kam gjetur, ekziston tek besimtaret arabe myslimane qe thone se çifutet dhe te krishteret jane te pafe, te pabese, dhe se per to nuk ka rruge tjeter perveç shpates ose nenshtrimit ndaj Allahut.

Ju thoni qe islami nuk eshte nje fe arabe. Nuk e di ku doni te dilni, ndoshta doni te thoni qe ajo eshte nje fe universale per te gjithe dhe pa perjashtim. Nejse, Muhameti ishte arab, perkrahesit e pare te tij ishin arabe, luftetaret e tij ishin arabe, te pakten fillimisht.

Ju pyesni per Arabet e krishtere; eshte fakt qe nga ana e tyre nuk eshte degjuar ndonje kundervenie ndaj regjimit te Saddam Hussein, dhe bile ato ishin perkrahesit me te flakte te tij. Ne Liban ka te krishtere, por edhe ato nuk jane degjuar. Bile nje kryeminister siç Emile Lahoud (i krishtere) eshte vegla me e bindur e sirianeve. Ka gjithashtu ortodokse kopte ne Egjipt, njelloj siç te tjeret: kunder Amerikes. Shiko Ameriken Latine, kunder Amerikes (feja nuk hyn asgjekundi). Shiko Afriken (te krishtere e myslimane), kunder Amerikes.

Ju pyesni : Po myslimanet europiane ?
    Nuk e kuptoj kembenguljen e shqiptareve myslimane apo te boshnjakeve (me te ndjerin Alija Izetbegoviç) per te rehabilituar islamin. Per arabet, ne jemi vetem fotokopje te myslimaneve, origjinali jane ato. Ne duam te hiqemi sikur besimtaret e vertete myslimane jemi ne, dhe arabet nuk e zbatojne mire. Ne fakt, eshte e kunderta sipas mesimeve te islamit dhe historise se tij. Ata jane besimtaret e vertete (me shpate ne dore), dhe ne jemi te rremet (sepse europiane). Myslimanet shqiptare jane te paqte jo ngaqe ato ndjekin islamin por sepse ato nuk e ndjekin ate deri ne fund. Dhe kemi patur fat te madh qe jemi keshtu. Ne nje interviste, nje gazetar lufte pas kthimit nga Kosova me 1999, u shpreh: "Kam qendruar me disa luftetare te UÇK, dhe e kam kuptuar menjehere qe Kosova do te jete e pavarur. Sepse gjate gjithe qendrimit tim atje, une nuk degjova asnjehere fjalen Allah. Dhe e mora vesh se kjo lufte ishte thjesht per çlirim kombetar dhe se Zoti ishte lene ne pune te vet."
    T'a ruajme kete kapital qe kemi fituar se pastaj do te jete shume vone.
    [/SIZE]
    Ndryshuar për herë të fundit nga oiseau en vol : 06-12-2004 më 17:57

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,195
    Postimet në Bllog
    22
    Bota e qyteteruar nuk po njihet me Islamin e paqes, ate qe zini ne goje ju, po njihet me Islamin qe besojne ata qe hedhin ne ere kulla, presin koka njerezish te pafajshem, hedhin veten ne ere me fjalet Allahu Ekber, protestojne ne rruge si mizat e lisit duke kercenuar e djegur flamure amerikane, marrin peng njerez te pafajshem vetem e vetem se keta jane te huaj, e plot e plot te tilla. Ky eshte prezantimi i Islamit qe bota e lire njeh nga bemat e Bin Laden e kompani te cilat i shikon dhe degjon perdite ne media.

Eshte ky Islami qe besoni ju?

Sigurisht qe nuk ka se si te jete! Prandaj duhet te jeni ju vete te paret qe te denonconi kete rryme njerezish qe po kryejne akte te tilla ne emer te Allahut, sipas tyre. Me shume se nje kercenim per boten e qyteteruar, ky eshte nje kercenim per vetem Islamin. Bota e qyteteruar eshte e pergatitur per cdo situate.

Perpara se te ngrini zerin per ti treguar botes Islamin ndryshe, duhet te denonconi fort ate Islamin lufte-nxites qe predikojne terroristet. Islami i paqes nuk ka se si te bashkejetoje me Islamin lufte-nxites. Nese e beni kete gje, i sherbeni Zotit pasi mbroni te verteten, i sherbeni edhe paqes ne jeten tuaj dhe te femijeve tuaj. Nese nuk e beni kete gje dhe zeri i terroristeve triumfon, zgjidhja e vetme e konfliktit ngelet dhuna dhe askush nuk e do dhunen.

Albo

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Gjermani - Leipzig
    Postime
    148
    Munte te na e shpjegoshe pak djale se pse ne greqi gjate vizitis se presidentit te ShBA-ve u dogjen jo veteme flamujte por edhe nje sere bankash amerikane ?

Ti kujtone se po sjelle tolerance fetare me keto pyetje retorike qe ja bene vetes tende ? E po nese kjo eshte toleranca qe ju keni ne mendte per kete forume, gje qe e shohe te shembellehet dhe ne gazeta, mjere ai vende. Na thuaje te paktene kur pritete te pellcasi bomba fe, qe mos te na kapi ne befasi si 1997 dhe te shpetojme ato te aferme qe kemi atje, se ju siduket e keni siguruare vendine qe flisni me kaq pasione.
    "Ju lutem mos ushqeni asnje iluzion. Mua më vrane dhe keshtu kane vepruar edhe me dy kryetaret tjere te Shoqates së Shqiptareve "Marko Boçari", te cilet vdiqen, edhe keta, nga "leuçemia". Keto fjale ua kam thene edhe miqve te tjere te mij"...
    Fjalet e fundit te Aristidh Kola-s

Promete (i lidhur) Maska e Kryeplaku
    Anëtarësuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    në realitetin e hidhur
    Postime
    2,218
    Nuk me takon mua te flas per tema fetare, por meqenese ketu ndodhemi ne Forumin Shqiptar (dmth. "bjeri, ti bime" ose "terhiqe mos e keput") po i them edhe une dy fjale. Sigurisht qe Islami eshte Europian, perderisa eshte boteror (qellimi i Islamit eshte boteror). Problemi i shume Krishtereve te Forumit eshte se nuk kan kuptuar se nuk ka vetem Islami probleme, shume here keto probleme qe ia hedhin Islamit jane rezultat i kendeveshtrimit te tyre te gabuar te krishtere. Pyesin kur do europianizohet Islami por nuk pyesin kur do boterohet Krishterimi?

Pra gabimi i tyre eshte se duke marre baze fene e tyre qe gjithmone ka qene vegel e fuqive europiane si dhe vegel e Feudalisteve, Kapitaliseteve, Pasanikeve, Aristokrateve, Kryqezatoreve, Kolonisteve, Mbreterve dhe Perandoreve (ky ishte dhe shkaku qe shume idealiste europiane dolen kundra fese, ose shkaku i lindjes se herezive) etj. sot te gjitha keto jane mbledhur nen cadren "Amerike-Europe" nuk munden ta kutpojne se ekzistojne edhe fe te tjera qe nuk jane vegela, ose me mire jane vegela te interesave te tjera. Keshtu sot Krishterimi eshte feja e te pasurve kurse Islami eshte feja e te varferve, po sa mundet ta kuptoje i pasuri te varferin? Po shtypesi te shtypurin? Si perfundim ne Shqiptaret me ke jemi me te pasurit apo me te varferit, me shtypesit apo me te shtypurit?!

Larguar.
    Anëtarësuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506
    [SIZE=1]Me falni, Z. Kryeplak, por paskeni nje mentalitet te paster skllavi. Skllavi nuk eshte me i mire se skllavopronari por vetem dikush qe per momentin gjendet skllav. Dhe ai nuk enderron per nje bote me te drejte por per nje bote ku ai te jete skllavopronar dhe skllavopronari skllavi tij. Pra parullat per nje bashkim me sklleverit (duke perdorur metoden e keqardhjes) nuk vlejne asgje. Edhe vete fjalori juaj (feudalistet, kapitalistet, etj, etj) flet per nje kohe ora e se ciles eshte ndalur me kohe.
    Madje edhe figura e Bob Marley eshte sot nje figure kryesore per ata qe kane nje shpirt skllavi. Asnje mesazh qe t'a ktheje skllavin te jete i denje. Vetem dinjiteti mund te beje qe i shtypuri te mos e ndjeje veten te shtypur. Vetem dinjiteti ben qe dikush "i shtypur" te kerkoje tek vetja mjetet per t'u lartesuar, dhe jo te qaje dhe te ankohet ne jete te jeteve qe fajin e kane te tjeret. Te tjeret nuk kane bere gje tjeter perveçse ate çka ai do te bente ne vendin e tyre.

Si mund t'a kuptoje shtypesi te shtypurin ? Thjesht fare. Ai vetem sa çon ndermend qe ne kushte te tjera do te ishte ai perposhte ne vendin e te shtypurit. Une jam dakort qe gjithkush ka te drejte te jete me mire, por le te mos vishen keto synime me ngjyra morale sepse historia vetem sa do te ndryshoje kah, rolet do te permbysen.
    Vetem nje i shtypur i denje mund te mos kerkoje kete. Atij nuk i intereson fare ç'mendon shtypesi mbi te. Vetem keshtu shtypesi humbet fuqine e tij. Vetem keshtu i shtypuri eshte "shtypes" i shtypesit.

Ju thoni se krishterimi eshte feja e te pasurve dhe islami feja e te varferve. Aspak e vertete. Duhet thene: te pasurit jane te pasur fale krishterimit dhe te varferit jane te varfer per shkak te islamit.

Ju thoni qe shume idealiste dolen europiane kunder fese. Aspak e vertete. Ato dolen kunder klerikeve dhe jo kunder fese. Ne Perendim, te keqiat vijne nga shthurja e krishterimit dhe jo nga zbatimi i perpikte i tij, kurse ne Arabi te keqiat vijne nga zbatimi i perpikte i islamit dhe jo nga shthurja e tij. Problemi ne Arabi nuk eshte qe nje hoxhe flet keq, por sepse ky hoxhe flet shume mire sipas islamit. Si ka mundesi qe masat e besimtareve myslimane ne Arabi nuk merziten kur hoxha ben thirrje per gjak duke i cilesuar te tjeret te pafe ? Sepse ai po flet ne perputhje me ate çka eshte shkruar. Te njejtat masa hidhen perpjete kur ky hoxhe flet per barazine e burrit dhe gruas, sepse ketu ai flet jo sipas asaj çka eshte shkruar.

Pra, edhe nje here, ky problem eshte pertej marrjes ne veçanti te fese, apo marrjes ne veçanti te besimtareve, por ai eshte ne lidhjen e tyre te pandashme.
    [/SIZE]
    Ndryshuar për herë të fundit nga oiseau en vol : 07-12-2004 më 10:41

Promete (i lidhur) Maska e Kryeplaku
    Anëtarësuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    në realitetin e hidhur
    Postime
    2,218
    njeriu i maleve
    sa cudi, ne momentin qe po lexoj shkrimin tend po degjoja Bob Marley me "buffalo soldier" mund te degjosh edhe ti tek www.rhodes.aegean.gr/radio.htm dhe mbase me njecik deshire do kuptosh se kush eshte skllavi. Une nuk thash qe jane te gjithe Krishteret te pasur, qe te kuptosh shiko Ameriken Latine, Afriken Qendrore, disa vende te Azise ku ka te Krishtere. Une thash qe Krishterimi mbron te pasurit kurse Islami mbron me teper te varferin (eshte shume here me afer socializmit). Keshtu kur kishim levizje popullore te krishtere si psh. Prostetantizmi, Ntolstoizmi, levizejet socialiste/punetore, c'kolonizimi etj.etj. u mbysnin ne gjak nga Krishterimi zyrtar, kurse levizjet popullore muslimane kishin shume here perkrahjen e Islamit 'zyrtar' (si psh. revolucionet e botes arabe per c'kolonizim, revolucioni shiit i Iranit, revolucioni per pavaresi i Palestines etj. etj. etj.).

shenim : ne Kuran nuk thuhet ne asnje vend qe Eva e shtyu Adamin te haje pemen e ndaluar, ne kundershtim me Biblen. Ne Kabe i lejohet femrave te pelegrinojne, kurse ne Malin e Shenjte jo. Ndryshimi, per mendimin tim, midis botes islame dhe perendimore eshte se Muslimanet ndjekin Islamin kurse ne boten perendimore Krishterimi ndjek pasuesit e vet dhe jo pasuesit Krishterimin (mendim personal ky).

Megjithate jam gjithmone pro ndryshimeve, kur keto kan karakter me njerezor dhe e bejne fene mbrojtes te gjitheve njerezve pa dallim.

Faqja 5 prej 22 FillimFillim ... 3456715 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •