Varet c'gjysher ke patur vete, dhe c'urim i jep vetes sate!Postuar më parë nga darwin
Varet c'gjysher ke patur vete, dhe c'urim i jep vetes sate!Postuar më parë nga darwin
Te shpëtohesh do të thotë të transformohesh prej Perendise, të ribëhesh ashtu siç Ai donte që ne të ishim që nga fillimi!
Te hedhesh poshte luften per arsye se ajo qe ndodhi mbas lufte ishte fatale per vendin, eshte cmenduri. E dime shume mire dhe ne, brezi qe nuk e jetuam ate periudhe mire, dhe brezi qe luftoi dhe e di mire perse luftoi, se c'ndodhi pas lufte. Gjyshi im u burgos per 7 vjet, ne regjimin e Enverit, mamaja ime u rrit pa baba deri ne moshen 8-vjec. Por faktin qe luftoi nuk mund ta hidhte kurre poshte sepse pavaresisht se ai nuk luftoi qe Enveri te vinte diktaturen qe vuri, ai ishte krenar sepse ajo qe ai beri ishte e drejte, jo ajo qe Enveri dhe ndyresirat qe e ndoqen bene!Postuar më parë nga Albo
Ka ndryshim Enveri nga lufta. Mos i ngaterroni, Llazin me llozin, dhe as tulin me tylin.
Te shpëtohesh do të thotë të transformohesh prej Perendise, të ribëhesh ashtu siç Ai donte që ne të ishim që nga fillimi!
Manulaki, akoma nuk arrite te kuptosh ate qe te shpreha me siper.
Beji dy pyetje gjyshit ose vetes:
- Perse luftove?
- A e arrite ate per te cilen luftove?
Mundohu te gjesh "fitoren" ne fund te nentorit 1944, pasi pa fitore nuk mund te festohet nje dite ne histori. Nese ti mbron mendimin se duhet te festojme se gjyshi yt dhe ata partizanet e tjere "cliruan Shqiperine", une te them qe eshte njesoj si francezet te festojne clirimin e Frances nga francezet. E verteta historike eshte qe shqiptaret u ngriten ne lufte kunder pushtuesve por ata nuk e cliruan vendin, pasi gjermanet u larguan nga Shqiperia.
Une nuk festoj clirimin e vendit pasi vendi nuk u clirua, ai kaloi nga nje forme totalitare (fashizmi) ne nje forme tjeter totalitare (komunizmi). Une nuk 'festoj' ne ate dite por nderoj dhe perkujtoj te gjithe ata qe humben jeten ne ate lufte (veterane dhe jo-veterane).
Nderimi i sakrifices dhe "festimi i fitores se Pirros" jane dy gjera te ndryshme. Gjyshi yt dhe cdo veteran nuk ka nevoje per festa, kenge e valle, ka nevoje per perkujtimin dhe nderimin e brezave te rinj, qe ta njohin historine, te nxjerrin mesimet e duhura prej saj, ne menyre qe brezat e rinj te mos bejne gabimet e brezave te vjeter.
Albo
Manulak,Postuar më parë nga Manulaki
Batalionet e brigadat partizane qe mbine si kerpudhat mbas shiut neper komunikata, ne realitet ishin FIASKO.
ne Shkoder u krijua brigada e 28 me date 29 nentordhe shumica e efektivit ishin pjestare te Rinise Balliste e njerez te kapur rrugeve qe u derguan ne Jugosllavi.
Numri real i antareve te brigadave partizane ka qene 100-300 vete, me kaq as nje batalion s'behet.
Enverit dhe keshilltareve te tij jugosllave u duhej fiktivisht te rritnin numrin e ushtrise me qellim qe te merrnin ndihma ne arme, municion e veshmbathje nga anglezet (te cilet ne fakt e financuan materialisht luften partizane).
Njerezit ne ate kohe kane njofte 3 vete qe luftonin, Myslim Pezen, Haxhi lleshin e Mehmet Shehun. keto brigadat me numra kane ekzistuar neper telegrame e komunikata por jo ne realitet deri mbas clirimit, kur u mbushen me qellim te instalimit te diktatures.
Gjyshja jote te pakten paska dale ne demostrata duke share Ducen, por as e vrau e as e burgosi kush. As ju internuan e as ju moren pasurine per ate pune.
Natyrisht po te vrisje edhe te burgosnin e denonin.
Po ne kohen e Dulles a ja mbante te hapte sqepin gjyshes tende?
Sa per traktet, gjyshes tende i ka pelqyer me mire moda "komuniste" edhe per moshen feminore qe ka pase atehere, dhe nuk merrte ere c'behej neper bote e kush i luante fijet.
Zaten keta femije kane genjyer e perdore si mish per top, Dulla dhe shtabi i tij qe ja shtronte me konserva angleze e mish qengji shqiptar neper fshatrat klimaterike te Shqiperise se mesme.
Italia kishte synime imperialiste, jo vetem per ne por edhe ne mesdhe (libi etj).
Por komunistet as qe bezajten fare derisa u sulmua BS. Atehere moren urdher te luftonin fashizmin per hater te Moskes.
Sa per gjermanet as kemi pare asnje te keqe prej tyre, edhe ushqimet i paguanin me flori ne Banken Shqiptare e jo me marka te zhvlersuara. Cfare pushtuesi eshte ky qe as te vjedh as grabit as te vret (po nuk e cenove), te njeh si shtet e si komb ne kufijte etnike?
Thjesht politika komuniste e marrjes se pushtetit i coi njerezit ne konflikt te panevojshem.
Komunistet eshiten, Shqiperine,popullin, Kosoven neper jugosllave, ruse e deri edhe politikes kineze.
Dhe veteranet e tu te dashur, ne shumice mbeten veglat e diktatures, dhe spiune lagjesh.
Jam dakord me faktin qe nuk pati ndonje fitore ne kete sakrifice. Por une nuk fola per "festimin" e ndonje fitoreje, thjesht per ate qe ti thua me poshte: "Nderimi i sakrifices".Postuar më parë nga Albo
Nderkohe, Lebeati
shikoje historine e luftes ne shkalle ballkanike, dhe atehere do te kuptosh qe edhe shqiptaret LUFTUAN.
Gjithashtu duke e njohur gjyshen time si qenie njerezore te siguroj se ajo nuk ka pasur ndonjehere sqep, ashtu si thua ti, sepse ndoshta evolucioni nuk te ka zhvilluar akoma si njeri, sepse njerezit, ashtu si gjyshja ime kane goje! Ashtu si te gjithe shqiptaret, ajo u mohua nga shume te drejta njerezore, per shkak te Dulles, sic thua ti, por nuk mund te mohoje jeten e saj dhe perpjekjet qe ajo beri per nje Shqiperi te lire.
Gjithashtu te thuash qe gjermanet u terhoqen nga Shqiperia, eshte si te thuash qe ne nuk u cliruam ndonjehere nga turqit, ata iken vete! Pse ta festojme ngritjen e flamurit, nuk do te cuditesha sikur ndonjeri te thoshte, qe na lejuan turqit ta ngrinim flamurin, nuk eshte ndonje fitore.
Ndryshuar për herë të fundit nga Manulaki : 03-12-2004 më 15:30
Normale qe do ta peshtirosime historine tani, eshte procesi qe ka zanafillene qysh ne 1998 kur jane nenshkruar letrat me qeverine athinase, e tashme persona te caktuar e marrne persiper qe ta propagandojne ate.
Turp
"Ju lutem mos ushqeni asnje iluzion. Mua më vrane dhe keshtu kane vepruar edhe me dy kryetaret tjere te Shoqates së Shqiptareve "Marko Boçari", te cilet vdiqen, edhe keta, nga "leuçemia". Keto fjale ua kam thene edhe miqve te tjere te mij"...
Fjalet e fundit te Aristidh Kola-s
Manulaki, problemi yt eshte pikerisht se ti e shikon problemin ne shkalle ballkanike, kur ne fakt ishte lufte boterore.Postuar më parë nga Manulaki
Nuk thashe se shqiptaret nuk luftuan, por KUR dhe KE luftuan?
Partia komuniste u formua ne nentor te 1941 nga jugosllavet ne zbatim te direktivave te Moskes per te luftuar armikun e bashkimit Sovjetik. Deri sa gjermanet ishin ne pakt mos-sulmimi me sovjetiket, jo tek ne po ne asnje vend te Europes nuk pati levizje komuniste kunder nazifashizmit (flas per ato parti qe dirigjonte Moska).
Deri kur o formua PKSH komunistet shqiptare nuk kishin bere asnje aktivitet antifashist pra per 2.5 vjet nga prill 1939 deri ne nentor 1941, luften e benin vetem Myslym Peza, ballistet dhe legalistet dhe ceta te ndryshme aty ketu.
Nen dirigjimin jugosllav komunistet ndertuan strategjine e marrjes se pushtetit, nen flamurin e luftes per clirim kombetar.
Nacionalistet ne fillim u shprehen te gatshem per bashkpunim dhe bene marrveshjen e Mukjes por komunistet e sabotuan.
Formacionet partizane ishin inferiore karshi ushtrive pushtuese, dhe me shume benin konferenca neper male se kishin ndofare aktiviteti. Lufterat e tyre te "lavdishme" jane ne shtator te 1943 (ndaj reparteve te kapitulluara italiane) dhe ne nentor 1944 ndaj ndonje makine gjermane te shkeputur nga kolona gjate terheqjes.
Populli yne me pak se 1 milion vete, fukara, dhe analfabet ne shumice ishte ambienti ideal per ti manipuluar me premtime, keshtu qe rinia shkollore 15-20 vjece e cila nuk ka pjekuri por entuziazem se bashku me barijte e maleve, u bene kope e barijve jugosllave dhe planeve te Moskes, duke vrare, grabitur e dhunuar jo pushtuesit (se ata i shifnin me dylbi per t'ja mbathur si e shpjegon xhaxhi ne veprat e veta si fshihej pyjeve sapo ndihej era e gjermaneve) por shqiptaret.
90% e aksioneve komuniste jane kunder shqiptareve "tradhtareve' simbas tyre, ne fakt kundershtareve politike.
Avash se na e bere gjyshen tende si "teuten" e ilireve o burre i dheut. nje cope femije ka qene, i kane dhene nje tufe trakte ne dore e hajde hidhi neper rruge e aq. Ku dinte ajo cfare loje luhej?Gjithashtu duke e njohur gjyshen time si qenie njerezore te siguroj se ajo nuk ka pasur ndonjehere sqep, ashtu si thua ti, sepse ndoshta evolucioni nuk te ka zhvilluar akoma si njeri, sepse njerezit, ashtu si gjyshja ime kane goje! Ashtu si te gjithe shqiptaret, ajo u mohua nga shume te drejta njerezore, per shkak te Dulles, sic thua ti, por nuk mund te mohoje jeten e saj dhe perpjekjet qe ajo beri per nje Shqiperi te lire.
Vertet mendon se gjyshja jote shoket e saj debuan gjermanet?
Mos valle i gjuanin me llastiqe?
sa per evolucionin une nuk i besoj asaj teorie, por ti dhe gjyshja jote qe e besoni materializmin dialektik, duhet ta dini se ju pretendoni qe vini nga nje paraardhes shume i fisem qe eshte majmuni antropomorf, keshtu qe nuk ka si te kene sqep njerezit e paevoluar, por perdoret ne forme figurative, dmth qe gjyshja jote (ashtu si edhe gjyshet e tjera) nuk mund te kakarisnin shume ne kohen e xhaxhit ndryshe nga koha e "pushtuesve" kur dilnin ne demostrata, hidhnin trakte etj, pa u hyre ferre ne kembe.
Apo jo?
Manulaki, meqenese ke mbetur zeri i fundit "ne mbrojtje te te vertetes" dhe qe te biesh dhe ti ne paqe me veten tende:
Lufta qe u zhvillua ne Shqiperi ishte me shume e karakterit civil sesa ndaj pushtuesve (megjithese gjermanet, si e shikoj une, ishin thjesht kalimtare)..
Konferencen e Mukjes (ne te cilen, nga te gjitha krahet, u arrit marreveshja per bashkimin kombetar dhe luften kunder pushtuesve) e thyen komunistet si marreveshje !!
Kjo sepse fryma atdhetare qe ishte ne te, nuk u pelqeu fare sundimtareve te vertete te Partise Komuniste, Miladin Popovic dhe Dushan Mugoshes..(kombesine e te cileve po ta le ty qe ta gjesh
Menjehere, KOMUNISTET te cilet ishin dhe drejtuesit politike te "ushtrise" ku kane qene gjysherit e tu organizuan Konferencen e Labinotit, ku nder te tjera pati dhe dy parrulla te famshme : "Lufte pa meshire ndaj Ballit Kombetar" (pavaresisht se 1) deri atehere Balli Kombetar nuk kishte asnje lloj "bashkepunimi" me pushtuesit italian, dhe se 2) u goditen dhe figura shume te njohura qe nuk kishin fare lidhje me Ballin Kombetar, dhe qe kishin luftuar per lirine e atdheut) dhe parrulla tjeter akoma me e famshme: "Gjithe pushteti keshillave Nacional-Clirimtar" (pra Partise !).. Kjo parrulle te kujton te famshmen "I gjithe pushteti SOVIETEVE"
...ishte vjeshte e vitit 1943 kur u shfaq fare hapur qe kjo do te ishte nje lufte per pushtet, dhe si motiv i dyte do te ishte per clirim..
Per ta vulosur "luften e drejte qe ishte thjesht per clirimin e atdheut", komunistet organizuan dhe te famshmin Kongres te Permetit, ku sanksionuan rendin e ri (horror!!) qe do te vinin ne Shqiperi..
kjo eshte historia, dhe jo perrallat e 28 000 deshmoreve...
hapni librat, lexoni dhe pastaj na flisni me terma " ata u nisen vetem per clirimin e atdheut".. Atehere, nqs eshte kjo e fundit i urrej per idiotesine e tyre qe kombi yne e pagoi aq shtrenjte !!
Prektora
një shaka më djeg kur e dëgjoj.... ne e kemi Shqiponjën me dy krena në flamur se në çdo luftë Shqiptarët kanë luftu në të dy anët....
gjërat shiqohen në kohë e në hapsirë..... mbasi është fjala për LBII... nuk duhet me i gjyku ndodhitë e atëhershit prej kohës që jetojmë....
se si e ka vlerësu Bota luftën e Shqiptarëve gjatë LBII mundet me shërby dënimi që ka pasu për Shqiptarë mbas LBII....
në libra të Botës jemi të rreshtuar me Hitlerin....
nuk është rastësi që mbas bashkimit të Gjermanisë u bënë ndryshime në tokat Shqiptare....
unë kam dëshirë me besu se si Gjermanët edhe ne Shqiptarët e përfunduam vuajtjen e dënimit.... tash edhe me ja mbushë mendjen Botës për çfarëdo të vërtete dënimin e kem mbajtë....
kur shkruhet për Shqiptar gjatë LBII duhet me e shiqu hapësirën për të cilën shkruhet.... në pjesë të madhe ku kanë banuar Shqiptarët.... për ta Gjermanët kanë qenë lirimtar....
gjatë asaj kohe.... gjatë pushtimit prej Italisë.... Shqipëria ka qenë gati në kufi të vërtet të saj.....
arsyet se pse Shqiptarët janë rreshtuar në një anë apo në tjetrën gjatë LBII nuk ua humbin vlerat asnjërit se kanë luftu për vend të vetin aq sa kanë ditë....
për shembull..... "Boro e Ramizi" është quajtur ndërtesa e pallatit të rinisë e sporteve në Prishtinë.... Boro shka.... e Ramizi Shqiptar....
është me mendu se a do ta kishte bë vdekjen atë ditë Ramiz Sadiku bashkë me shka me e pas ditë se ndodhë masakra e Tivarit.... kam dëshirë me mendu se nëse do ta dinte edhe Ramiz Sadiku do të ju bashkangjitej Gjermanëve në atë ditë....
nëse dikush don me e përmend njerëzimin e Shqiptarëve në LBII.... atëher duhet me e marë parasysh se numri i jevrejëve në Shqipëri është rritë.... përderisa gati në çdo vend tjetër në Botë numri i tyre është zvogëlu..... e kjo nuk i shkon për shtati me na rreshtu me Hitlerin sikur se na ka rreshtu Bota....
sa për histori të Botës..... do të rishkruhet se në të ne Shqiptarët nuk jemi gati askund.... e kanë llogaritur gabimisht Bota.... e kanë llogaritur gabimisht se unë ende jam.... sot më thonë Shqiptar.... e duke e sqaruar prejardhjen time do të ua qes "rrenat për ledinë" atyre që edhe sot lëvdohen se është e tyre ajo që është e imja....
Çdo të mirë,
Shqiptari.
"Hyp se t'vrava, zhdryp se t'vrava." Popullore.
Siguirsht qe lufta ishte NACIONAL CLIRIMTARE, apo ka ndonje ketu qe pretendon se nuk kishte kolaboracioniste me xhandarin e huaj ne shqiperi gjate asaj kohe?? Ne cdo komb kishte tet tille dhe sa per dijeni, te gjithe ata qe bashkpunuan me gjermanin mbas luftes u VAREN.
Mohimi i kesaj lufte, ne thelb eshte ne vazhde te atij revolucioni vlerash prej skllavi qe Nice i quan "Rivleresimi i te gjitha vlerave". SIc u pa ne shqiperi mbas 92 kur burgazhiu u be shef administrate dhe i shkolluari u kthye ne "mbeturine te komunizmit" sepse sigurisht kishte qene i privilegjuar ne ate kohe, edhe vlerat morale u permbysen. Heroi, heroizmi, sakrifica dhe perkushtimi u tjetersua dhe mori kuptim pervert. Keshtu sakrificat e sinqerta dhe te pastra te gjysherve tane mohoen nga disa qe gjate asaj kohe nuk kishin asnje vlere, nuk bene asnje sakrifice dhe vizioni i te cileve nuk solli asgje pozitive per shqiperine. SIgurisht te kerkosh bashkim kombetar nen Gjermanine Naziste apo Italine Fashiste, eshte utopi sa edhe fatalitet. Mqs ketu ata nuk kane asgje se c'te tregojne, e kthejne historine ne politike dhe flasin per liri apo te drejta, qe ne fakt as qe ishin fare prioritete te shqiptareve ne ate kohe. Kerkoj ne ta barazojne prezencen pushtuese te xhandarit te huaj me sistemin politik ne shqiperi qe ne fund te fundit ishte vullneti i shqiptareve, sic u pa kur shqiptaret votuan per ish-frontin demokratik.
Sot papritur shqiptaret duhet te mohojne gjakun dhe sakrificen e gjysherve te tyre, per te kenaqur ata qe nuk bene asnje sakrifice, dhe qe u kthyen ne lavire te xhandarit te huaj. Ne pra sot, duhet ti barazojme vlerat tona te atehershme me vlerat me te ulta te atehershme, megjithese bota na njef dhe vlereson te parat.
Shqiptaret pra duhet ti nderrojne dhe tjetersojne edhe heronjte. Hero sot na dalin alabaket e PD qe u vrane me uren e zjarrit ne dore ne perpjekje per te djegur institucionet e shtetit, sic bene ne Shkoder ne 90, apo gangsterat e tipit Hajdari qe PD kerkon te na i fuse ne cdo feste kombetare qe gezon shqiperia, pra heronj te s'forcuar me moral teper tediskutueshem.
Per disa nderrimi i pushteteve politike ne Shqiperi pra nga komunizem ne pluralizem, prodhon "heronj kombetare" dhe heronj te demokracise, po keshtu edhe bashkpunimi me pushtuesin, sic u pa me mijera dekorime te ballisto-diversanto-kolaboracionisteve mbas 92.........kurse lufta dhe heroizmi per te shporrur xhandarin e huaj ne shqiperi duhet mohuar dhe tredhur nga cdo ane qe ti humbet vlera. Per fat te mire, konfirmimin e vlerave te ish partizaneve te UNCL, e pranon dhe e vlereson e gjithe bota, sic u pa me dekorimin e Haxhi Lleshit si hero nderkombetar i L2B, nga vete perendimi.
Per aq kohe sa L2B do kujtohet ne historine boterore si nje sakrifice e njerezimit per tu cliruar nga nje cizme apo zgjedhe e huaj, shqiperia pa dyshim do kujtoje dhe nderoje 29 Nentorin. Lufta e brezave per identitet, shtet e komb sovran nuk do harrohet kurre, panvaresisht nga xhahilet e politike shqiptare sot.
Krijoni Kontakt