Close
Faqja 2 prej 6 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 53
    Unquestionable! Maska e Cupke_pe_Korce
    Anėtarėsuar
    24-06-2002
    Postime
    1,602
    when faces called flowers float out of the ground
    and breathing is wishing and wishing is having-
    but keeping is downward and doubting and never
    -it's april(yes,april;my darling)it's spring!
    yes the pretty birds frolic as spry as can fly
    yes the little fish gambol as glad as can be
    (yes the mountains are dancing together)

when every leaf opens without any sound
    and wishing is having and having is giving-
    but keeping is doting and nothing and nonsense
    -alive;we're alive,dear:it's(kiss me now)spring!
    now the pretty birds hover so she and so he
    now the little fish quiver so you and so i
    (now the mountains are dancing, the mountains)

when more than was lost has been found has been found
    and having is giving and giving is living-
    but keeping is darkness and winter and cringing
    -it's spring(all our night becomes day)o,it's spring!
    all the pretty birds dive to the heart of the sky
    all the little fish climb through the mind of the sea
    (all the mountains are dancing;are dancing)
    Summertime, and the livin' is easy...

i/e regjistruar Maska e EXODUS
    Anėtarėsuar
    15-06-2003
    Vendndodhja
    Intravenous..
    Postime
    1,667

Edhe njehere, si ishte ai muhabeti, se po me tradheton pabesisht kujtesa...?!

Cupka, si thua, te t'i dergoj me Fedex ato gjyzlyket e blinduar me xham si fundi i kavanozit, te nje Komshies sime 90vjece, ne menyre qe heres tjeter te mos hasesh ne veshtiresira te tilla, fenomene te cilat, do te jene plotesisht te evitueshme ne te ardhmen?!
    E kam parasysh qe nuk do i pranosh, e mgjth duhet ta kesh te qarte se mysafiri nuk vjen duar bosh tek "Mikpritsja" (tema) dhe une nga ana ime duke vleresuar "perzemersine" e sugjerimit ten, mendova te te dhuroja edhe une ne shenje miqesie apo "partneriteti" (sic i thone ne gjuhen e politikes) nje sugjerim mjaft "efikas", ne kembim te zemregjeresise sugjeruese me te cilen u prezantove.

Pak me pashte vijon shpjegimi, per te cilin duhet te marresh masa te rrepta teleshikueso-optiko-dylbizuese perpara se ta lexosh kesaj here, pasi e kam kohen tejet te kufizuar dhe nuk mund te te garantoj se menyra e shpjegimit tim do te jete "friendly" per "visually impared."

----------------------

Fjalia ime nuk perbehet vecse nga togfjaleshi ---> "gjigande emocionale" dhe fjala ---> "produkti si rezultat" por qendron "si e tere" dhe nese do e lexosh duke patur parasysh "detyren" qe e shume'permenda aty pak me lart, do te kesh mundesi t'i rrembesh kuptimin fjalise "si e tere" duke kapercyer cdo lloj pengese e cila mund te evitohej qe prej fillimit. E mgjth duke patur parasysh situaten tejet delikate optikalizuese ne te cilen ndodhesh, po e bej nje perjashtim.

Ajo cka kisha qellim te nxirrja ne pah permes fjalise "si e tere" rreth te ciles kam komentuar ishte shume e thjeshte, por deficienca optike e permendur pak me lart paska bere punen e vet...nejse, kane ndodhur edhe me pare.

Menyra se si Cummings, nderton, ne aspektin letraro-figurativ krijimet e tij dhe posacerisht atij rreth te cilit kam komentuar, eshte (me fjale "te thjeshtezuara" per "shumicen") ---> "kontradiktuese" pasi ai perdor "fjale te fuqishme" me shume "xhentilese" (gentle way) e mgjth, efekti (produkti si rezultat) eshte madheshtor (magnificent)

Per me teper, menyra se si kam ndertuar fjaline "si e tere," ka qene e influencuar nga perpjekjet per shpjegimin e "fenomenit" ne nje menyre te tille shprehimore, te cilen po ta lexosh me syte e mendjes dhe jo vecse "fenerėt" e ballit, do t'i mundesosh vetvetes natyren metaforike apo simbolike te fjaleve "mekanike" si p.sh, "gjigande emocionale" apo "produkti si rezultat" qe kam perdorur, ne kontekstin e fjalise, por ama "si pjese e pandare" e kusurit te fjaleve te kesaj fjalie "si e gjitha."

Duke parakaluar ne deshifrime metamorfiko gjuhesore te togfjaleshit ---> "fuqi te tille gjigande emocionale" do te shtoja se ajo cka kam dashur te pershkruaj permes quotimit ka qene "analizimi" i "fjaleve" qe ai perdor (ne krijimin e tij), ne nje menyre "self awareness" nga une, te cilat jane aq te fuqishme saqe ndjellin "fuqi gjigande emocionale" tek une si lexues.

Se dyti, efekti qe disa fjale kane tek une, nuk eshte predispozuese qe te kene te njejtin efekt edhe tek ju.

Cummings eshte mashkull dhe ju jeni femer (po ta permend, nese e ke harruar..njerez jemi - helbete) dhe une duke e patur "gjithnje te qarte" se jam mashkull (hejvalla-shyqyr, e ditkam!) e kam shume me te lehte te vihem "ne poziten" e Cummings, per te kuptuar apo perjetuar sadopak, boten e tij shpirterore e cila perkon disi me boten time, (teorema e paraleleve) ne lidhje me "permbajtjen artistiko-letraro-figurative" qe ai servir mbi pjaten e arsyes.

I njejti shpjegim vlen edhe per ate "thonjezimin" e dyte, i cili ka ndjellė "shpupurisje" ne arsyetimin tend "te skllaveruar" prej "principit" te angazhuar "perciptazi" ne gjykim.

Shpresoj t'i jem permbajtur keshillimit, ne lidhje me ideologjine ---> "flakerizim kashte" dhe gjithashtu, shpresoj te ndesh ne mirekuptimin tuaj, duke ju keshilluar ne te njejten kohe qe edhe ju t'i beni nder vetes dhe te menjanoni "parakalimin" me natyre "rebeluese" apo revoltime te castit, ndonese jam mese i gatshem per cdo lloj "te papriture" me natyre "te pahijshme."
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga EXODUS : 25-11-2004 mė 02:29

Anėtarėsuar
    24-06-2002
    Postime
    1,602
    Exodus-
    Nuk e merr dot me mend sa shume e c'moj gjithcka qe thua. Eshte nje portret i gjalle i mendjes njerezore, intelekti dhe guaksia e te ciles jane te pafundme!

E marre e tere apo cope-cope, fjalia ne fjale, eshte nje rrezim ne humenere i perpjekjes tende gjigande per te folur me fjale gjigande. Nese jam gabuar, eshte mjaft e qarte se shqipja paska evoluar me hapa gjigande keto vitet e fundit. Ne eshte keshtu, kerkoj te me falesh. Kurre s'ma kishin zene veshet qe paska "fuqi gjigande emocionale"....po c'nuk degjojne veshet nganjehere! Gjithashtu, kisha kujtuar se "produkti" dhe "rezultati" (te pakten ne kete kontekst qe ti e ke perdorur) nuk mund te jene gje tjeter vecse e njejta gje. Sic duket, per te rritur prodhimtarine (desha te them rendimentin), letraret kontemporane paskan filluar ti perdorin keto fjale krah per krah njera-tjetres.

C'fare lexova shkelqente kaq qarte sa mi theu xhamat e gjyzylyckave. Per sa i perket postimit te dyte, s'munda ta lexoj dot se vetem nje here mi paguan inshuranca gjyzylyckat kur prishen.

More, me bejne syte mua apo ato germat e zeza qenkan vockeluar? Edhe mos me qaj hallim mua se kur vjen puna per cummings, se ate une e lexoj edhe pa sy, je qe pa gjyzylycka po e po. Keshtu e kemi ne "nju inglenders" (ja bera qejfin vetes ketu)

Anėtarėsuar
    15-06-2003
    Vendndodhja
    Intravenous..
    Postime
    1,667
    Cupka, merzitesh, te te thote djalka ty, dy llafka shpejt e shpejt dhe t'i ngjeshim tapen ketij muhabeti, vari bizhdilet e Kristoforidhit?!

Me cka lexova, analizova "fill per pe dhe pe per qime" tek postimi me i fundit, ndonese e vija ne dyshim "dicka" te tille, e kuptova (drejpersedrejti) se ku qendron "pikpyetja" e vertete, por disi e "kullandrisur" e problemit "prioritar," e fshehur nen "gjethet" e kritikes "pa shije" llogjike, duke i vertetuar me fakte te shendosha arsyes sime, se ca halli paske ne te "vertete"!

Muhabeti filloi t'i pėrafrohej gjykimit "alarmues" (ndonese i rremė) gjithnje e me shume, ne postimin e pare e mgjth nuk i kushtova rendesi analizave me karakter "elaborueso-fiksioniste", ndonese ato kundermonin "dyshim" dhe "vallezonin" njekohesisht, nen ritmin e abstraksionit, vertetim ky, i cili permes postimit me te fundit, arriti "pjekjen" apo "maturitetin" e duhur, si dhe me ne fund "destinacionin" e duhur te cilit i ishte "projektuar" qe prej fillimit "te punimeve."

Ndersa ato muhabetet "hidhe-prite-te mbiftė gjembi" beja no i shoqkes tende, mirke, u muarem vesh apo hic fare?!

Ato germat e zeza i'u nenshtruan zvogelimit ashtu sic i'u nenshtrua "sekuestrimit" fotoja e pare me natyre teper shumefishuar "dehėse..." sa per efekt shpjegimi te atyre qe "vėzhgojnė se tepermi"

Mallkuar qoft ai avatari "terheqes" qe paska marre m'qaf sycka "te pafajshme"!!!

Nejse, mqs eshte Thxgv-D' shpresoj qe cupkat e forumit te me falenderojne per momentet "terheqese" qe i'u dhurova, ndonese per nje kohe te shkurter.
    Tashme sundon kapitalizmi dhe "koha eshte flori," keshtu qe ne pamundesi te theksuar financiare dhe ne suficit te theksuar "veshtrimesh" vendosa ta nderpres "shfaqjen" ;)

Anėtarėsuar
    24-06-2002
    Postime
    1,602
    mbaroi the? aman se kisha hall se do na pelcisje si ato geshtenjat ne zjarr. Jo per gje po do na trembje keta kolopucet - do u dukej si bombe me hidrogjen.

Edhe degjo: cupka s'merr pyke fare, ta ka thene. Por nuk eshte e hijeshme qe nje kolos si puna jote te gremiset qe andej nga e ka ngjitur veten. Une e varfra vetem sa te thashe "kujdes nga lartesite" po ti aha, se vure ujet me zjarr. Si jane bere keta njerez mor aman, une me buke keta me gure.

ps. vetem rreshtin e fundit te lexova byrazer. Jam driteshkurter dhe mos ma ver re.

gjithmone e me larg
    Anėtarėsuar
    22-10-2004
    Vendndodhja
    tirana
    Postime
    572
    Lerini sherret se nuk ka lezet:), por na flisni per poezi me mire. nese keni poezi te tjera kontriboni... jam ne pritje!!!
    cdo gje kalon, por sa e dhimbshme eshte ne momentin qe e perjeton

Anėtarėsuar
    15-06-2003
    Vendndodhja
    Intravenous..
    Postime
    1,667
    Citim Postuar mė parė nga LULKA
    ...nese keni poezi te tjera kontriboni... jam ne pritje!!!
    Kur lexova fjaline e pare, thashe me vete, helbete i kane bere veshet...kur lexova te dyten, tek ato fjalet me natyre "KONTRIBONI (pak me tutje...)...JAM ne PRITJE ( e shoqeruar nga nje tufe me --->!!!)," m'u duk sikur me fshikelloi kamxhiku ne maj te kokes. (lol)

Aman mi goc, thirri menjes, se jena n'shek e izet e nji, ene i ka vdek nona e baba bashk, "kohes se skllavit." Un menova se kishe pas nėrment me thon no i fjale te omel, nėrsa ti, i'a paske "kref telat" mo keq, "kitares" (lol) (Ene thuj pasaj, se perlaj dialektin tironc me gjith lecka -lol-)

Lulka, po pse kalon ne nxemje ti motra?! (Take a chill-pill)
    Per ca sherre(sh) e kane "drejtimin e tymit" ato fjalet e tua, se nuk munda t'i anashkaloj nga zberthimi kuptimor?!
    Pse sherre i quan ato muhabete, tek te cilat bie ne sy kembengulja per ēeljen e udhes per bashkepunim reciprok, permes dialogut te perpunuar me finese?! Ke natrru byrekun me ēyrekun...nejse mo u zbeh, gjona qe nodhin sa ketu e sa atje (lol)

Byrazerke, vetem nje fjale me "terhoqi" zvarre vemendjen tek ai shkrim: i cili belbezonte ne stėrmundim e siper ---> "mbaroi" dhe nuk e di por tingellonte (teknikisht, dukej) "e derrmuar" dhe ngjyrat kishin marre arratine...

Qupka, qe mbaroi, kapitulloi, apo me konkretisht te "prononcohem" u asgjesua (komplet) ai "muhabeti" s'ka fije diskutimi. (lol) Edhe zere se e lexova kusurin e shkrimit tek ajo faqja gjitone, ndonese e kam nje parandjenje sikur e kam lexuar...ca te jete kjo parandjenje, valle?!...e pashpjegueshme! (lol)

Qe thua ti Lulka ne pe nga Korca e kemi zakon qe kur shajme, dmth qe te duam te miren apo edhe se prapthi, ashtu sikurse Qupka me qelloi me gure (shkembi), ndonese kish qellim te me ndiqte koma-komes me "buke" ne dore (kafshore ne goje) (lol) dmth e kupton ti --> "reverse psychology" ketu...(lol)

Tani te me falni por do te me duhet ti ingranohem me seriozitet punes dhe t'ia pervesh "menget" trurit e te kendoj no i poezi se perndryshe na qethen....apo nuk kane dale edhe "gersheret" ne mode ==> "qeth ketu, e qeth atje" e na rrofte djers e ballit sa bollkat e Hasanit.

Ne germezim e siper ne internet, rremova nje website te Cummings tek e cila ai vete reciton poezi (...por, te perzgjedhura)

Kliko ketu per ta degjuar Cummings, duke recituar.

since feeling is first
    who pays any attention
    to the syntax of things
    will never wholly kiss you;

wholly to be a fool
    while Spring is in the world

my blood approves,
    and kisses are a better fate
    than wisdom
    lady i swear by all flowers. Don't cry
    —the best gesture of my brain is less than
    your eyelids' flutter which says

we are for each other then
    laugh,leaning back in my arms
    for life's not a paragraph

And death i think is no parenthesis

Qupka, se per 1 ēerek qime deē harrova....apologies accepted! (:D)
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga EXODUS : 27-11-2004 mė 22:56

Anėtarėsuar
    24-06-2002
    Postime
    1,602
    E di c'ke ti o byrazer. Ike se s'ta kam ngene. Shifemi ndonje dite qe jam me qejf ok?
    Nuk ka gje me te tmerrshme se injoranca e vullnetshme!

Anėtarėsuar
    15-06-2003
    Vendndodhja
    Intravenous..
    Postime
    1,667
    Cupelinka, ashtu eshte, ke dhjetfish te drejte!
    Kurrsesi, ne asnje lloj "melodije" menyrash, nuk mund te kundershtoj argumentin me te cilin tentove dhe me ne fund triumfove te vet'akuzosh vetveten.

Nejse mos u ndrydh aspak...nuk je as e para dhe as e fundit!

E mgjth, ajo cka mizorisht "shkelet" prej gjykimit, eshte fakti, sipas te cilit, duhet ta kishe zbuluar me vakt e me kohe, nje "fenomen" te tille "te huaj" tek vetvetja, perpara se "ai" te pushtonte harbuterisht "kufijt e brishte" te arsyes!

Eh, sa delikat paskan qene disa njerez...!

Anėtarėsuar
    24-06-2002
    Postime
    1,602

Indeed, he was never hungry!

Humanity i love you
    because you would rather black the boots of
    success than enquire whose soul dangles from his
    watch-chain which would be embarrassing for both

parties and because you
    unflinchingly applaud all
    songs containing the words country home and
    mother when sung at the old howard

Humanity i love you because
    when you're hard up you pawn your
    intelligence to buy a drink and when
    you're flush pride keeps

you from the pawn shops and
    because you are continually committing
    nuisances but more
    especially in your own house

Humanity i love you because you
    are perpetually putting the secret of
    life in your pants and forgetting
    it's there and sitting down

on it
    and because you are
    forever making poems in the lap
    of death Humanity

i hate you

Faqja 2 prej 6 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Pėrkthime nga D.D.
    Nga Diabolis nė forumin Shkrimtarė tė huaj
    Pėrgjigje: 183
    Postimi i Fundit: 30-11-2010, 20:23
  2. Riciklim i poezive te "harruara"
    Nga Leila nė forumin Krijime nė gjuhė tė huaja
    Pėrgjigje: 46
    Postimi i Fundit: 17-08-2007, 18:24
  3. Poetry in Motion
    Nga MisCongeniality nė forumin Krijime nė gjuhė tė huaja
    Pėrgjigje: 64
    Postimi i Fundit: 02-03-2006, 21:31
  4. Emrat e Letersise
    Nga Leila nė forumin Krijime nė gjuhė tė huaja
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 22-02-2005, 21:57
  5. Biografi te poeteve te famshem (ne anglisht)
    Nga StormAngel nė forumin Krijime nė gjuhė tė huaja
    Pėrgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 15-09-2004, 14:19

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •