une keto ditet e fundit do te desha te ndryshoja moshen e dikujt...ose te isha vete pak me e vogel!eshte e para here qe e ndjej veten me te madhe sec duhet!nuk e di pse....
une keto ditet e fundit do te desha te ndryshoja moshen e dikujt...ose te isha vete pak me e vogel!eshte e para here qe e ndjej veten me te madhe sec duhet!nuk e di pse....
Tregome kush je, dhe atehere do te di te shprehem me pasion! L.Buscaglia
nese do mund te ekzistonte makina e kohes, ne cilen epoke do te doje te te conte? ke do te doje te takoje?
ndoshta makina e kohes mund t'ju kthente edhe pas ne jeten tuaj, a do ta preferonit kete? ka ndonje gje qe do donit ta ndryshonit, njerez qe do donit ti fshini nga rrjedha e jetes suaj, momente te harruara qe do donit ti perjetonit serisht?
cdo gje kalon, por sa e dhimbshme eshte ne momentin qe e perjeton
Do te doja te shkoja pak perpara krijimit te botes, qe te shihja gjithcka qe nga fillimi.Postuar mė parė nga FLOWER
Te shpėtohesh do tė thotė tė transformohesh prej Perendise, tė ribėhesh ashtu siē Ai donte qė ne tė ishim qė nga fillimi!
Une perkunder Manulakit ketu,do doja te shkoj deri ne fund te botes dmth do doja ta jetoj diten e fundit (ne plotekuptimin e fjales).
Stormi
We didn't land on Plymouth Rock, Plymouth Rock landed on us.
Nuk dua te kthehem mbrapsht as me imagjinate. S'dua te dukem sikur po ekzagjeroj po ne fund te fundit i bie te ngopesh me lugen bosh. Nuk e kam peng as te kthehem mbrapsht per te rregullluar dicka qe nuk ndodhi apo nuk e bera sic duhej...sepse ne nuk e njohim konceptin e perfeksionit gjithsesi. Keshtu qe do ishte pa dobi. Plus me pelqen vetja ime edhe per gabimet qe kam bere...luajne dhe ato rolin e tyre ne krijimin e kesaj qe jam.
Dhe nqse ishte e thene qe te lindja atehere kur linda, ne ate vit e ate date, edhe kjo ishte per nje arsye madhore qe preferoj ta ruaj te paprekur e te mos ia ul aspak vlerat.
Koha eshte e paperfillshme, thjesht i sherben ekzistences time. Nuk varem prej saj kurrsesi!![]()
ne kohen e Mozartit, Verdit, Vivaldit, Bachit, etj
Enya-Adiemus
Perralla perralla perralla.Dmth sinqerisht do donit te jetonit ne kohen e shekspirit e mozartit a ku di une? Nejse rendesi ka qe fantazia juaj eshte shume e pasur dhe shpesh here ben mire.Une nuk dua, makine kohe apo jo te ekzistonte, te kthehesha pas a te shkoja perpara. Jam mire ketu ku jam, me gjithshka kam bere dhe me cdo gje qe mund te bej. Po te flas pastaj nga ana e qylaxhiut, do shkoja mbrama sikur dhe nje dite do me mjaftonte, te veja ndonje bast per ndeshje qe do i dija rezultatin. Kaq kisha.
Ne kohen e Pikasos dhe Rembrantit do me pelqente shume te kisha pasur jetuar.
"The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML
Ideja qe pershkon temen eshte sa personifikuese aq edhe interesante dhe me te vertete nxit konkurrence me kapacitetin e intelektit tim.
Nese, do i pergjigjesha pyetjes duke zgjuar tekat apo kapriēot e imagjinates, atehere do e mashtroja bindshem vetveten dhe humbja tjeter e rradhes si rezultat, do te ishte identifikim i rremė me te tashmen.
Nese, do te peshkoja te verteten tek arsyeja e cila mė detyron ne menyre te vazhdueshme, nen rrezet e koshiences qe vazhdimisht te eci ne hapat e realitetit, atehere makina e kohes, realizimin (e pamundur -lol-) e se ciles do e quaja "ilaē i pendimit, permes rikthimit ne kohe" (do e quaja si te tille me fjalet e mia) nuk do te kish vlere jo vetem egzistenca dhe aq me pak perdorimi (i cili lundron ende ne imagjinate) i ketij "aparati te trenit kohor me itenerar te perseritshem" (i supozuar) por edhe shprehja ne vetvete do te hakmerrej duke mė "zvarritur" emocionalisht prej realitetit tek i cili jetoj, egzistoj dhe ujevara e imagjinates ne kete rast nuk do te bente me shume, sesa do te me lėndonte shpirterisht duke mė kerkuar iluzionisht "perjetimin e asaj cka nuk mund perjetohet mė, te pakten ne "akrepat e ores" se arsyes.
Nga nje kendveshtrim tjeter, per me teper, kam mendimin se nuk eshte aspak "naive" apo "dobesi" apo kurrsesi "injorance" natyra e idese se shprehur dhe mendimeve imagjinare te anetareve nga tema e shtruar, por eshte me te vertete nje "veper" e imagjinates njerezore e cila kerkon qe permes "perjetimit te nje casti sensacional" apo tejet te deshiruar, cast ky i cili pėrkon me "zbulimin" e gjendjes shpirterore aktuale te varfer dhe me qellim per t'ju shmangur nje realiteti momentalisht "te pa pranueshem nga arsyeja."
Vlen te permendet "dicka" e cila verteton njekohesisht, natyren (shume te perfolur kohet e fundit...) te komenteve te mia dhe njekohesisht, pjeserisht trajtimin e temes mbi fenomenin "makina e kohes" dhe perceptimi yne ne lidhje me tė.
Ndersa lexoja komentet ne cdo postim, vura re se ato te gjitha kishin te perbashket "arsyen e qellimit" (idene) por jo "qellimin e arsyetuar" (kanalet e ndryshme neper te cilat kalonte ideja) dhe pak me poshte do perpiqem ta analizoj kete "diferencim" duke marre parasysh nje shembull mjaft te fresket me te cilin me eshte dashur te ndeshem ditet e fundit (...por edhe ne te kaluaren!)
Ja tek merr udhen shembulli pak me poshte...
Tek shume individe (anetare te FSH) komentet e mia (me te cilat paraqes mendimin tim ne forum) mund te tingellojne si "te fryra" apo ndoshta te "pjekura ne hell" apo "ashtu" sic i kane cilesuar disa ne te kaluaren. Nje qendrim i tille i mbajtur ka ndjellė fyerje, dicka qe me ka detyruar te revoltoj njekohesisht, por ajo cka kembengul te zbardh eshte fakti se askush nuk mundet te kuptoje se "e vecanta" e botes shpirterore dhe mendore te nje individi eshte po aq specifike, apo aq individuale (ashtu si edhe pangjashmeria e theksuar e tonit te zerit tek cdokush, permes te cilit arrijme ta identifikojme ne te shumten e rasteve pa qene e nevojshme prania fizike e personit ne fjale) aq sa edhe menyra e te shprehurit te ketyre mendimeve eshte specifike tek cdo individ, duke e dalluar ate nga "paralelėt" e tij (individet e tjere) ndonese "lulezon" iluzioni si rrjedhim i perngjashmerise se pershtatjes fizike.
Eshte pikerisht ky iluzion i cili ndjell apo nxit, subjektivizmin (paragjykimin) ndaj te ngjashmit tend. Prandaj ju kerkoj atyre qe me gjykojne ne menyre "kolektive" te perpiqen te kuptojne thelbin e mesazheve te mesiperme, ne menyre qe ata te shmangin paragjykimet te cilat "arratisen" duke e tradhetuar apo helmuar per nje cast, shendetin e llogjikes. (Falemnderit)
Eshte pikerisht natyra specifike e te menduarit dhe rrjedhimisht shprehimore e secilit prej nesh e cila na mundeson ne ta dallojme njeri-tjetrin pa nevojen e prezences fizike.
Persa i perket temes, (e lidhur me cka shkrova pak me lart) format nga me te larmishme te imagjinates (e cila eshte specifike per kėdo, e matur kjo me shkallen e nivelit te zhvillimit te saj) te nderthurura me "nevojat shpirterore dhe mendore" sjellin si "produkt" nje mori idesh apo shprehjesh apo me thjesht "deshirash" apo "kerkesash" ne lidhje me dukurine "makina e kohes, konkretisht ---> Eh, sikur te isha ne kohen e ketij(filanit), apo kohen e ketij tjetrit!!!.
Imagjinata (per mendmin tim) eshte vegel e arsyes permes te ciles, nje individ identifikohet me realitetin e se tashmes...me nje fjale verteton egzistencen e tij "ne udhetimin e pandalshem te trenit te kohes."
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga EXODUS : 22-11-2004 mė 05:39
Postuar mė parė nga FLOWER
koha eshte nje dimension relativ qe nuk mund te mohohet dot , nese une do kisha mundesi te kthehesha mbrapa ose te shkoja perpara nuk do zgjidhja asnjeren dhe sa tjetren , arsyeja eshte e thjeshte ,nje gje e tille nuk me ndihmon te realizohem dhe te behem i plote gje qe eshte esenciale ose motivi kryesor qe ne jemi njerez dhe jo nje forme tjeter jete
dy librat qe po lexoj tani flasin te dy per kete dimension qe eshte dimension relativ ose me sakte nje e vertete relative
te dy jane ngjarje te verteta
rasti i pare qe dua ta tregoj eshte nje rast ku tregohet se si nje entitet i realizuar dhe i plote i kthente nxenesit e tij mbrapa ne kohe dhe jo pak por 15,000 vjet mbrapa per ti treguar se cfare kishte qene nxenesi ne jetet e tij te kaluara , por kishte edhe raste kur i conte para shume vjet per ti treguar perfundimin e ndonje historie qe nxenesi dishepull kerkonte me kemengulje qe ta dinte perfundimin , pra thjesht ti kthehesh mbrapa ose te shkosh perpara ne kohe thjesht per te pare se si eshte nje ngjarje , ose se si do zhvidhohet nje ngjarje e caktuar , per modifikime as qe behet fjale ne raste te tilla
nje here narada nje devot i madh i kerkoi lord krishnes, dhe i tha duke i bere kete pyetje:
o lord te lutem me trego se cfare eshte maja ,ose iluzioni ose koha, dhe lord krishna ju pergjigj se me vone do tja tregonte , mbas disa ditesh te dy po udhetonin dhe rruga kalonte ne mes te nje fushe te thate ku bente edhe nje vape e madhe, dhe krishna ju drejtua narades duke i thene se kishte etje dhe i tha te shkonte dhe te gjente pak uje ku mund te shuante etjen qe e kishte zene , dhe narada shkoi ne burimin e nje fshati aty afer , aty ishte dhe nje vajze e bukur qe po mbushte uje , dhe kuptohet qe narada filloi te bisedonte me vajzen e bukur dhe keshtu u njohen , te nesermen narada shkoi te takonte perseri vajzen e re qe sapo e kishte njohur dhe keshtu duke u njohur gjithmone e me shume lindi ne mes tyre dashuria , dhe narada shkoi ta kerkonte tek babai i saj qe ishte edhe i pasur , nuk shkoi shume dhe u martuan dhe bene edhe tre femije , mbas disa vjetesh babai vajzes vdiq , dhe narada trashegoi edhe nje pjese te pasurise , por..............................
nje dite prej ditesh filloi nje furtune e madhe dhe rra shume shi duke sjelle nje permbytje te madhe ne fshatin ku jetonte edhe narada me familjen e tij , lumi qe kalonte ne mes te fshatit i fry shume nga ujrat dhe perbyti gjithshka qe gjeti perpara duke perfshire edhe shtepine e narades , dhe keshtu narada mori gruan dhe femijet dhe filloi te largohej ,por duke u munduar te kalonte ujrat njerin nga femijet i ra nga supet dhe ja mori lumi , po keshtu ndodhi edhe me gruan qe ju mbyt ne ikje e siper dhe bashke me te edhe dy femijet e tjere , vete narada mezi mundi te largohej me not dhe kur doli ne breg , filloi te qante dhe u ul i derrmuar qe kishte humbur gjithshka , por nderkohe kishin kaluar 12 vjet per naraden
duke qendruar i ulur papritmas degjoi nje ze te bute qe i tha biri im i dashur ku je u be gjysem ore qe je larguar dhe mua me ka mare etja shume, ishte lord krishna qe po i fliste, narada u kthye dhe tha: gjysem ore si eshte e mundur ka kaluar 12 vjet dhe ti me thua gjysem ore , ja ky eshte iluzioni per naraden kishin kaluar 12 vjet ndersa per krishnen kishte kaluar vetem gjysen ore
persa i perket udhetimeve ne kohe nuk jam dakort sepse nuk te ndihmojne qe te eleminosh aksion-reaksionet ose programet qe ne trashegojme nga jetet tona te kaluara dhe pikerisht kjo eshte edhe arsyeja qe nuk me bindin sepse nuk ka asgje makine kohe qe te eleminoje ligjin universal te aksion reaksionit qe ne gjuhen sanskrite ky ligj quhet samsara
nese ju jepet mundesia te beni nje kerkese ose te shprehni nje deshire kerkoni vetem devocionin absolut , nese ju jepet devocioni absolut ju jeni farketues te jetes tuaj dhe nuk ka asnje faktor relativ sic eshte koha dhe hapesira qe te ndikoje tek ju
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ATMAN : 22-11-2004 mė 12:38
Krijoni Kontakt