Close
Faqja 0 prej 8 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 71
    i/e regjistruar Maska e alumni
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Postime
    203

Pinjolli i Familjes Princerore Kastrioti

www.balkanweb.com
    Faqja 17 - GAZETA E SHKODRES Qershor 19, 2002

Rikthehen stėrnipat e Skėnderbeut : "Popullit tonė i duhet bashkim e vllazėrim"

Giorgio Maria Castrioti Scanderbeg vjen nga Napoli dhe merr pjesė nė festėn kombėtare tė Malit tė Zi

Njė Skėnderbeg nuk ka nevojė pėr publicitet". Kėshtu shprehet i qetė trashėgimtari i familjes sė heroit kombėtar, Gjergj Kastriot Skėnderbeu, i cili mundohet tė qėndrojė larg mikrofonėve dhe gazetarėve.

Ai vjen nga Napoli dhe quhet Giorgio Maria Castioti Scanderbeg. Shoqėruesit e tij e quajnė princ, ndėrkohė qė ai mbanė 38 urdhėra tė ndryshėm. Baba i dy vajzave, tashmė nė moshė tė thyer, ai ėshtė rikthyer vendit tė tė parėve, duke shėnuar vizitėn e 29-tė nė Shqipėri, brenda njė kohe tė shkurtėr.

Cili ėshtė qėllimi i ardhjes nė Shqipėri?

"Kam njė qėllim tė dyfishtė. Sė pari, ai humanitar, pasi kemi sjellė ndihma humanitare nė Zhejė tė Laēit. Dhe sė dyti, kam qenė i ftuar nga qeveria dhe presidenti malazez, ku pata kėnaqėsinė tė njihja Malin e Zi. Gjithashtu kam qenė i ftuar nga prefekti i Shkodrės, Liqjza dhe kryetari i Bashkisė sė Shkodrės, Ormir Rusi. Rolin mė tė veēantė tė kėtij organizimi e ka pasur presidenti i Lidhjes Ballkanike, Burhan Ēuliē, i cili e ka organizuar gjithė kėtė aktivitet. Kėto ditė kanė qenė tė paharruara pėr mua sepse njoha mė mirė Shqipėrinė, megjithėse kjo ėshtė hera e 29-tė qė vij brenda njė kohe tė shkurtėr".

Do tė riktheheni sėrish kėtu?

"Po, madje shumė shpejt, pasi gjatė takimit qė pata me prefektin Liqejza mė propozoi tė bėnim disa ditė njė tryezė tė rrumbullakėt me studime historike, tė cilat hedhin dritė kryesisht mbi familjen e Skėnderbeut".

Le tė pėrqendrohemi te heroi ynė kombėtar Gjergj Kastriot Skėnderbeu. Cila ėshtė lidhja e juaj me kėtė figurė?

"Unė jam pasardhės direkt i Gjergj Kastriot Skėnderbeut. Jam i 14-ti brez".

Dhe si e dokumentoni njė trashėgimi tė tillė?

"Dokumentacioni ėshtė i vendosur i gjithi nė Arkvin Shtetėror tė Romės. Ēdo i interesuar mund tė shkojė atje dhe tė njihet me to".

A keni qenė nė Tiranė dhe a ju kanė pritur si pasardhės i Skėnderbeut?

"Po kam qenė nė Tiranė dhe mė kanė pritur autoritete tė larta. Jam pritur direkt nga Kryetari i Kuvendit Popullor, nga Arqipeshkvi i Tiranės dhe nunsi apostolik, Televizioni Shtetėror i Tiranės kanė realizuar njė dokumentar para dy vitesh nė shtėpinė time nė Itali".

A mund tė na thoni si keni arritur qė tė ruani tashėgiminė e familjes tuaj?

"Kanė qenė 500 vjet pushtim turk dhe gjatė kėsaj kohe, lidhjet u ndėrprenė. Rreth viteve 1920 kanė nisur lidhjet e gjyshit tim dhe babit me Shqipėrinė. Mė pas erdhėn 50 vitet e qeverisjes sė Enver Hoxhės. Prindėrit e mi nuk donin tė vinin nė Shqipėri, pasi nuk donin qė ardhja e tyre tė interpretohej si mbėshtetje e qeverisė ateiste tė Enver Hoxhės. Ndėrsa tani, pasi gjėrat kanė ndryshuar, ky regjim u largua dhe unė kam ardhur shumė herė".

Gjatė kėtyre viteve nuk ka pasur shumė publicitet lidhur me trashėgimtarėt e Skėnderbeut, megjithėse ai ėshtė heroi ynė kombėtar. Sipas jush pse ka ndodhur kjo?

"Ne nuk kemi kėrkuar kurrė qė tė na bėhet publicitet, pasi njė Skėnderbeg nuk ka nevojė pėr publicitet".

Cila ėshtė jeta e juaj, me ēfarė merreni nė Itali?

"Pas studimeve dhe laureimeve kam qenė drejtues industrial i kompanisė 'Ferruci'".

Ndiheni shqiptar apo italian?

"Unė kam pasur gjithnjė njė qėndrim tė cilin e mbroj akoma sot. Unė jam njė refugjat shqiptar nė Itali".

Mos do tė thotė kjo qė ju doni tė riktheheni nė Shqipėri?

"Eshtė e mundshme dhe do tė doja tė jetoja afėr Krujės".

Si e gjykoni situatėn aktuale qė po kalon Shqipėria sot?

"Nuk dua tė gjykoj situatėn aktuale, por uroj qė Shqipėria tė ketė njė zhvillim tė mbarė me shenjėn e bashkimit kombėtar, ashtu siē edhe ka dėshiruar Skėnderbeu".

Sipas jush ēfarė duhet bėrė pėr tė arritur kėtė?

"Edhe kjo pyetje e vėshtirė pėr t'u pėrgjigjur, por sigurisht rruga kryesore ėshtė ajo e vėllazėrimit dhe bashkimit. Duhet tė mendojmė jo vetėm pėr interesat personale, por dhe ato tė vendit".

===============================================

Shenimi im:

Shyqyr qe e ftoi presidenti malazez, e te marrim vesh ne ballkanweb se nje napolitan qenka pinjoll i familjes se Gjergj Kastriotit, i cili ka studiuar e marre laurime, ka drejtuar firme (biznes), ka hyre e ka dale 29 here ne Shqiperi, dokumentat e familjes princerore jane ne Rome, etj....

Nuk e di ne se presidenti malazez e ka ftuar per gjakun princeror arberor, apo tjeter gje?

Kam edhe pyetje te tjera, ndaj kush ka informacion ose njohuri, do ti lutesha ti postonte ose ti nise ne adreesen burimuji@operamail.com.

Falemnderit.
    alumni,

gjithmone nxenes

i/e regjistruar Maska e Brari
    Anėtarėsuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826

Gjon LACAJ

GSH
    ----------
    Mjeshtėria e shkodranit dhe historitė e tij

Gjon Laca rrobaqepėsi qė veshi Zogun

--------------------------------------------------------------------------------

Rezarta Delisula

Vitet ia kanė ndryshuar pamjen njėrit prej pallateve tė para nė kryeqytet. Pranė Sahatit, ndėrtesa e vjetėr qė njihet si e Kacelėve, ku bashkėpronar ėshtė edhe Gjon Laca, po i humbet ngadalė ngjyrat e Tiranės moderne tė viteve '30, kur u ndėrtua. Ngjyra gri e dalė prej kohėrave, i jep njė pamje edhe mė tė theksuar trishtimi.

Ajo ka qenė ndryshe, ka qenė njė godinė plot jetė, me dyqane e "butikė" modernė, ashtu siē quhen sot dyqanet e mėdha tė veshjeve. Vitrina prej xhami nė tė dy katet, manekinė dhe katalogė veshjesh moderne tė asaj kohe tė ekspozuara nė to, perde tė ulėta dhe dyer tė rėnda qė hapeshin njėkohėsisht, duke prezantuar dyqanin e shkodranit Gjon Laca, rrobaqepėsit tė Zogut dhe tė ushtrisė mbretėrore.

Zanatēiu
    Gjon Laca u lind nė Shkodėr nė njė familje qytetare, mė 1890-n. I ati i tij lėvizte nė bregdetin dalmat pėr tė blerė e shitur antikuare. Por edhe pse pasioni i tė atit u pėrcoll disi nga i biri, Gjoni, rruga e kėtij tė fundit ishte tjetėr. Gjoni nisi punė, qė i vogėl, si ndihmės nė njė dyqan rrobaqepėsie e pas disa vitesh, me paratė e mbledhura, u nis pėr nė Itali. Ndaloi nė Torino, ku pėr dy vjet ndoqi njė shkollė rrobaqepėsie, duke u bėrė ndėrkohė njė prej prestarėve mė tė mirė tė qytetit italian. Nė vitin 1915 u kthye nė Shkodėr ku punoi edhe pak vite tė tjera. Mė pas u vendos nė Tiranė. Etja e kryeqytetasve pėr ndryshime, pėr veshje moderne (qė i pėrshkruajnė mirė edhe udhėtarėt e huaj nė Tiranė, pėrmes kujtimeve tė tyre) i sollėn mjaft punė rrobaqepėsit shkodran, i cili fitoi shpejt njė reputacion tė madh, njėkohėsisht iu shtuan edhe tė ardhurat. Bashkė me vėllezėrit Kaceli, Gjon Laca ndėrtoi godinėn qė ėshtė edhe sot pranė Sahatit, katin e parė tė sė cilės e ktheu nė dyqan modern rrobaqepėsie.

Ftesa pėr dasmėn e Zogut
    Buja e rrobaqepėsit, i cili nė vitet '30 kishte dy dyqane dhe mė shumė se 20 punonjės, shkoi deri te mbreti Zog. Kėshtu Gjon Laca nisi tė qepte veshje ceremoniale pėr mbretin e Shqipėrisė, si dhe tė gjitha veshjet e ushtrisė "mretnore" (mbretėrore), kryesisht tė gjeneralėve. Vajzat e Gjon Lacės, Rozi dhe Nini, kujtojnė se nė dasmėn e Zogut me Geraldinėn prindėrit e tyre kishin marrė ftesė personale nga mbreti. Gjon Laca kishte 20 makina qepėse amerikane "Singer", njėrėn prej tė cilave e trashėgon nipi i tij qė mban tė njėjtin emėr. Nė shtėpitė e kėndshme qė iu rikthye vajzave tė Gjonit pas vitit '90, veē sendeve tė vjetra si: tepsi, sėndukė, sixhade persiane dhe mobilie tė hershme, janė ruajtur me kujdes disa prej manekinėve dhe veshjeve tė qepura para 80 vjetėsh nga mjeshtri Gjon Laca. Rrobaqepėsi shkodran, vajzėn e tij Rozi e dėrgoi pėr shkollė nė Zvicėr, nga ku u kthye gjatė Luftės sė Dytė Botėrore. Nė njė prej kartolinave me pamjen e shtėpisė sė tyre, qė Gjoni i dėrgonte dikur sė bijės, shkruhet; "E dashtuna Rozi jonė. Pot ēoj kėt kartolin fotografin e shpis, se edi se tė ka marė madhi, e besoi se ke me u kėnaqė. Rozi qysh me 12 nuk kena pas letėr. Amane na shkruai se jena nmall..." Nė dyqanin gjigant ku punonte Gjon Laca, ishin tė shumtė klientėt qė porosisnin veshje tė ndryshme, ndėrskohė qė njohja nė kryeqytet ishte e madhe. Shumė prej tė rinjve qė kėrkonin punė, shkonin ēirakė (nxėnės qė mėsonin zanat) te mjeshtri, i cili ua jepte hakun nė fund tė muajit. Ky ishte dhe afrimi mė i madh i mjeshtrit shkodran me familjet e vjetra tė Tiranės. Emri i Gjon Lacės, dyqanet e tij dhe buja e rrobaqepėsit u venitėn nė vitet e egra tė diktaturės. Gjon Laca vdiq mė 1968'n, nė bodrumin e shtėpisė qė e kish ndėrtuar sė bashku me Kacelėt, duke i mbajtur nė kurriz jabanxhinjtė qė jetonin mirė nė shtėpitė e tij.
    ------------
    Fundi i hidhur i mjeshtrit shkodran qė vdiq nė bodrum

--------------------------------------------------------------------------------

Rezarta Delisula

Nga rrobaqepėsi i Zogut dhe i ushtrisė mbretėrore, pas Luftės sė Dytė Botėrore, Gjon Lacės ia "shkulėn" shkėlqimin dhe emrin e mirė qė kish nė kryeqytet. Nė fillim e nisėn prapė nė Shkodėr, por e morėn sėrish, pasi u duhej pėr tė mėsuar rrobaqepėsit e rinj. Nė vitin 1946 Gjonit iu konfiskua prona dhe dyqanet, ndėrkohė e detyruan tė jetonte nė bodrumin e shtėpisė sė tij. Pasi punoi disa kohė nė prestarinė ushtarake, Gjonin e larguan nga puna. Rrobaqe-pėsit, dikur nė zė, i duhej t'i fshihte klientėt e tij qė i vinin pėr tė qepur kostumet e rroba tė tjera. Gjoni vdiq mė 1968-n, ndėrsa gruaja e tij, Maria, vdiq po nė bodrumin e shtėpisė, mė 1987-n, ndėrkohė vajzat i kishin tė larguara nga Tirana. Pas viteve '90 prona e Gjon Lacės u kaloi bijave tė tij, Rozit dhe Antonetės (Ninit), ku jetojnė edhe sot bashkė me kujtimet e prindėrve.

--------------

Anėtarėsuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826

Abdi Mati

Detari i vjeter Abdi Mati
    .........

nga gazeta shqiptare.
    ---------------
    DOSSIER

"Jam i martuar me Zaira Hamzaraj e bija e Zihniut njėrit prej deputetėve tė Vlorės nė Kongresin pėr shpalljen e pavarėsisė dhe ngritjes sė flamurit mė 28 nėndor 1912"

Bashkėshortja e Abdiut jep aprovimin pėr botimin e shėnimeve autobiografike tė Gjeneralit dhe gjykimeve tė tij mbi situatat qė kalonte vendi gjatė shėrbimit tė tij nė Flotė

Abdi Mati, njeriu qė themeloi Flotėn Detare Luftarake
    "Unė rrjedh nga njė familje nėpunės i mesėm, Jam lindur nė katundin Fullqet tė Matit mė 23 dhjetor 1919. Kjo datė, duhet tė jetė ngatėrruar, sepse nėna mė ka shpjeguar se ishte shtatzėnė nė kohė lufte"

Altin BACELLI

Abdiu mbante emrin e gjyshit. Gjysh Abdiu, ashtu si edhe meshkujt e tjerė tė familjes sė tij, ishte ushtarak i lartė i perandorisė Otomane. Ai kishte gradėn e pashait dhe ishte djalė i njė pashai. Karjera ushtarake e kishte bėrė tė punonte anė e kėnd perandorisė, duke pėrfshirė edhe qytetin e Prizerenit e tė Prishtinės, sa qė i biri nė shkollė thirrej Adil Prizereni dhe mė pas Adil Prishtina.

Kontaktet me fshatin Fullqet tė Matit, ishin tė detyrueshme dhe si tė tilla mbaheshin tė vazhdueshme. Nė fshatin e madh tė Matit, ishin pronat e familjes si edhe fisi i tyre. Aty ishin familjet Peēi e Shiraj nga tė cilat rridhte familja e pashallarėve otoman.

Lėvizjet e vazhdueshme tė ushtarakėve pėr shkak tė detyrės, dhe veēanėrisht luftrat ballkanike tė fillimit tė shekullit XX, si edhe fundi i perandorisė Otomane dhe lindja e shtetit tė ri Turk, bėnė tė zhdukeshin gjurmėt e kėsaj familje tė madhe ushtarakėsh. I vetmi dėshmitar pėr atė familje ishte gruaja e Adilit, nėna e Abdiut, e cila tregonte pėr vjerrin dhe familjen e tė shoqit tė pėrhapur anė e kėnd perandorisė.

Babai
    Quhej Adil Abdi Mati. Ka lindur mė 1878 nga martesa e pashait matjan me njė grua prej fshatit tė tij Fullqet.

Kreu studime ushtarake nė akadeinė perandorake. Nė familje ka mbetur kujtimi se ai ishte nė njė shkollė me Ataturkun, gjė tė cilėn e dėshmon edhe diploma qė ruhet ende nė shtėpinė e tė birit, djalit mė tė vogėl, Petritit. Ai shėrbente nė trupat perandorake pranė Ministrisė sė jashtme Otomane. Aty njihet me Ismail Qemalin, dhe mė 1912 kthehet nė Shqipėri ku mori pjesė nė ngritjen e flamurit nė Vlorė. Me shpalljen e pavarėsisė sė Shqipėrisė, Adili u fut nė rradhėt e ushtrisė shqiptare ku shėrbeu me gradėn e tij kapiten deri nė qeverinė e Fan Nolit. Me ardhjen e Zogut nė pushtet, ai nxirret nė pension dhe si patriot veteran i lidhet njė pension i vogėl. Vdes nė Tiranė mė 1927, duke lėnė gruan dhe katėr djem: Galipin, Abdiun, Ganiun dhe Petritin.

Adili ishte burrė i pashėm, shtatlartė. Vitet e fundit tė jetės i kaloi duke udhėtuar nė Shqipėri. Shiti disa prona nė fshatin e lindjes dhe u vendos nė Tiranė nė lagjen e quajtur tė dibranėve, nė njė shtėpi me qera. Ishte i dhėnė pas pikturės, shėtitjeve me kalė dhe muzikės. Luante shumė bukur instrumentat muzikorė me tela. Sipas gruas sė tij, vitet e fundit tė jetės, shpirti i tij i dhėmshur i afrohej mė shumė atij tė njė artisti se sa njė ushtaraku. Vdiq shumė i ri, nga vdekje e papėrcaktuar mirė, nė shtrat pranė gruas dhe djemve tė vegjėl. U varros nė varrezat e Bamit nė Tiranė.

Nėna
    Nėna quhej Melek, ishte me origjinė turke nga zona evropiane e perandorisė. Grua bjonde me sy tė kaltėrt, bija njė funksionari perandorak. Prindėrit e Melekes vdesin shpejt, duke lėnė nė ngarkim tė saj vėllanė e vetėm mė tė vogėl. Kur zhvendoset pėr nė Shqipėri sė bashku me burrin, gruaja e re sapo kishte lindur djalin e parė. Me vehte pėr nė Shqipėri merr edhe vėllanė, i cili qėndron nė Tiranė deri nė fillim tė luftės sė dytė botėrore. Vėllanė e marton me njė vajzė nga Skela e Vlorės, nga familja Shehu. Vėllai ishte mekanik dhe nė kryeqytet kish hapur njė dyqan pėr shėrbim biēikletash. Ai me fillimin e luftės, merr familjen tė pėrbėrė nga gruaja dhe tre vajza dhe rikthehet nė Stamboll.

Me vdekjen e burrit, shtėpia ra mbi shpatullat e gruas mbetur me katėr fėmijė jetim. Me ndihmėn e miqve tė familjes, Melek-hanmi, siē e thėrrisnin bota, arrin tė sigurojė bursa studimi pėr djemtė. Tė madhit i akordojnė njė bursė studimi pėr nė shkollė ushtarake nė Itali, tė cilėn edhe e pėrfundoi, specialiteti financė. Tė tjerėt i shkolloi nė gjimnazin e Tiranės.

Melek-hanmi, pėrballoi jetėn e vėshtirė duke i rritur djemtė sipas standarteve tė shtresės sė saj tė njė nėpunėsi shteti tė mesėm. Ajo ishte shtėpiake e zonja, artizane e aftė dhe njohėse shumė e mirė e historisė sė kinematografisė botėrore qė nga fillesa e saj. Nuk reshti kurrė sė interesuari pėr pasionin ndaj ekranit. Ndonse rrojti gjatė nė Shqipėri, nė shqipen e saj ndihej theksi i gjuhės turke.

Nga momentet mė tė vėshtira tė jetės ajo kujtonte gjithmonė lajmin e rremė, nė lidhje me vrasjen e djemve nė luftė kundėr nazifashizmit. Gruaja e fortė nuk e besoi kurrė atė lajm, derisa shkoi nė kėmbė dhe takoi djemt e saj nė Pezė. Pas ēlirimit tė Shqipėrisė, Melek-hanmi martoi djemtė dhe pleqėroi duke vėnė nė jetė amanetin e tė shoqit qė tė mos largohej kurrė nga Shqipėria.

"E kam amanet nga burri, thoshte Melek-Hanmi, tė mos largohem nga Shqipėria pėr asnjė arsye a rrethanė. Ai si edhe shokėt e tij ishin tė bindur dhe tė vendosur se Shqipėria qė ata donin tė bėnin kėrkonte sakrifica. Njėra prej tyre ishte mos braktisja e saj."

Melek-Hanmi vdiq nė moshė 86 vjeēare mė 1970 nė Tiranė e rrethuar nga djemtė, nuset, nipėrit. U varros nė varrezat e Tufinės nė Tiranė pranė tė shoqit dhe djalit tė parė.

Abdiu
    (Autobiografia e major Abdi Adil Mati, shkruar mė 1949. Botohet pėr herė tė parė me lejen e bashkėshortes.)

Unė rrjedh nga njė familje nėpunės i mesėm, Jam lindur nė katundin Fullqet tė Matit mė 23 dhjetor 1919. (Shėnim i mė vonshėm: Kjo datė, duhet tė jetė ngatėrruar, sepse nėna mė ka shpjeguar se ishte shtatzėnė nė kohė lufte, kur i shoqi e shpėrnguli nga Tirana pėr tė lindur e sigurtė nė fshat. Si datė mė e saktė ėshtė shkurt 1918).

Kam mbaruar me bursė 5 vjet shkollė fillore, 2 vjet shkollė teknike dhe mbasi mė ėshtė prerė bursa, kam vazhduar mėsimet nė gjimnazin e Tiranės. Me mbarimin e semimaturės, konkurova pėr tė vazhduar studimet nė Itali nė shkollė ushtarake. Nga viti 1936 deri nė vitin 1941vazhdova dhe kreva me sukses tre vjet Kolegjin Ushtarak nė Romė dhe tre vjet Akademinė e Marinės nė Livorno. Mbasi mbarova akademinė u imbarkova nė kryqėzorin italian "Kadorna" nė Pola me gradėn toger marine. Ky kryqėzor ishte anie shkolle, prandaj unė aty mbarova sipas rregullit dy kurse specializimi: kursin e parė, gjashtė muaj, pėr artileri marine dhe kursin e dytė, gjashtė muaj, pėr oficer navigacioni duke hyrė pėrfundimisht nė rangun e oficerėve tė shtatmadhorisė tė marinės.
    Edukimi qė kam pasur nė familje ka qėnė frymėzuar nga dashuria pėr atdheun. Ky edukim erdhi gjithmonė duke u forcuar edhe nga fakti se unė jam rritur me bursa tė shtetit nė konvikte.

Nė vitin 1935 kam dėgjuar pėr herė tė parė tė flitet pėr komunizmin nga shokėt e mi Gani Strazimiri dhe Petrit Radovicka. Karakteri im ishte i predispozuar pėr ide revolucionare, prandaj unė pranova tė studjoj me kėta shokė nė mėnyrė tė organizuar, por jo rregullisht, broshura ilegale sidomos Komunizmin Primitiv.

Nė vitin 1936 unė shkova nė Itali dhe kontaktet me shokėt i mbaja vetėm gjatė pushimeve verore si edhe kur edhe ata erdhėn pėr studime nė Itali.
    Okupimi i Shqipėrisė nga Italia fashiste mė gjeti krahas studentėve ushtarakė shqiptarė me nė krye mikun tim Asim Zeneli, tė cilėt protestuan publikisht pėr kėtė akt.

Nė vitin 1942 ndiqja ngjarjet nė Shqipėri tė cilat mė bėnė tė vendos tė largohem nga rradhėt e ushtrisė. Kėshtu nė shkurt 1943, duke pėrfituar nga leja e zakonshme, tė cilėn duhej ta kaloja i detyruar nė Romė me qė e kisha tė ndaluar tė udhėtoja nė Shqipėri, fallcifikova firmėn e komandantit tė anies sime dhe pata mundėsi tė mbėrri nė Tiranė.

Me tė mbėrritur u vura nė kontakt me shokėt e mi, tė cilėt ishin inkuadruar nė rradhėt e rezistencės sė armatosur. Mė datėn 23 mars 1943 erdhėn pėr tė mė marrė Kajo Karafili, Pandi Nasho dhe Ali Kubati nė kodrat e Saukut nė periferi tė Tiranės. Prej kėsaj dite hoqa rrobat e oficerit dhe u futa si partizan i thjeshtė nė ēetėn e Pezės. Kam qėndruar i tillė pranė Myslim Pezėz dhe Kristo Themelkos deri nė fund tė korrikut 1943 duke marrė pjesė nė aksione tė ndryshme si nė Rrogozhinė, nė luftėn e Pezės kundėr 14 000 italianėve, dhe prej kėndej nė Konferencėn e Labinotit. Nė gusht 1943 jam emėruar komandant i ēetės tė Darsisė tė Peqinit. Nė fillim tė shtatorit 1943 jam emėruar komandant i batalionit tė dytė tė grupit tė Pezės. Nė tetor tė po atij viti jam transferuar nė Brigadėn e tretė si komandant i batalionit tė tretė. Ky batalion ishte i pėrbėrė nga partizanė italianė tė ēetės Mateoti, nga partizanė malazes, armen, afganė tė liruar nga kampi i pėrqėndrimit si edhe nga 40 partizanė shqiptarė. Komisar ishte Hilmi Seiti, nėn komandant ishte Ernest Jakova.
    Me Brigadėn e III kam marrė pjesė nė tė gjitha aksionet dhe luftimet e operacionit tė dimrit. Nė luftėn e Selbes nė fund tė Janarit 1944, kam mbrojtur me njė kompani kundėr forcave gjermano balliste tėrheqjen e brigadės drejt Bastarit. Mė pas u transferova nė brigadėn e 24 po me detyrėn e komandantit tė batalionit. Nė tetor tė 1944 u transferova pėrsėri pranė shtabit tė Korparmatės sė Parė nė shėrbimin operativ dhe tė shifrės. Prej kėndej nė shkurt tė vitit 1945 u emėrova shef i degės sė Marinės nė Ministrinė e Mbrojties Kombėtare, detyrė tė cilėn e kam kryer vazhdimisht deri mė sot.

Kultura i me ka pėr bazė 17 vite shkolle tė cilat i kam kryer rregullisht nga qė kam dėshirė tė madhe tė lexoj dhe tė mėsoj. Pėrvehtėsoj shpejt lėndėt shkencore dhe pėrveē profesionit tim tė oficerit tė marinės, kam patur dėshirė dhe ushtroj sportet dhe artin e pikturės.

Kultura ime politike ėshtė formuar nga studimi individual si edhe nga leksionet e programeve tė Drejtorisė Politike tė Ushtrisė. Por nė kėtė drejtim horizonti ėshtė i hapur shumė, prandaj edhe unė kam mungesa tė cilat mundohem t'i eleminoj.

Flas shumė mirė italisht, tė cilėn e kam srudiuar gjatė 8 viteve tė shkollės nė Itali. Flas gjuhėn turke tė cilėn e kam gjuhėn e nėnės sime. Flas frengjisht, anglisht dhe gjrmanisht gjuhė tė cilat i kam mėsuar si tė dyta nė shkollė. Kuptoj dhe flas pak gjuhėn ruse gjuhė tė cilėn e kam mėsuar disi nga qėndrimi im 6 muaj nė Leningrad. Kuptoj greqisht, latinisht dhe persisht

Jam antar partie qė nga shtatori i vitit 1943, propozuar pėr antar partie nga celula e Grupit tė Pezės. Qėnien antar partie e kam pranuar vullnetarisht me dėshirė tė madhe dhe me ndėrgjegje pėr detyrat e anėtarėve tė partisė. Prej ditės qė kam hyrė nė parti, jam munduar tė zhduk gabimet e mia me anėn e autokritikės. Nuk kam marrė ndonjė dėnim ose vrejtie nga partia.

Mungesat qė kam konstatuar nė vehten time:

Dukem shumė i durueshėm dhe gjakftohtė, por nė tė vėrtetė nė shumė raste bėhem gjaknxehtė dhe shfryj nė ēast. Nga gjaknxehtėsia nuk kam kaluar kurrė nė gabime, por disa herė kam qėnė i ashpėr mė shumė se sa duhej pėr probleme pune. Jam karakter i heshtur dhe kujtoj se tė gjitha gjėrat qė kam pėr tė diskutuar nė organizatė, konferenca dhe gjetkė shokėt i dijnė, prandaj nuk kam marrė pjesė shpesh nė diskutime. Para se tė futesha nė parti, nuk mirrja pjesė kurrė nė diskutime dhe nuk kam folur para se tė pyetesha, por mbasi hyra nė parti e kam zhdukur deri diku kėtė tė metė, por jo fare.
    Mbaj dekoratėn e Kujtimit, Yllin Partizan kl III, medaljen e Ēlirimit dhe urdhėrin e Trimėrisė.

Jam i martuar me Zaira Hamzaraj e bija e Zihniut njėrit prej deputetėve tė Vlorės nė Kongresin pėr shpalljen e pavarėsisė dhe ngritjes sė flamurit mė 28 nėndor 1912.

Kam njė djalė tė sapolindur, Ilirin (19.07.1949).

SHENIM I ME VONSHEM NE AUTOBIOGRAFI

Mė pas, lindi djali i dytė Zamiri, mė 19.01.1951 dhe vajza Teuta mė 29.09.1956
    Abdi Mati vdiq mė 4 shtator 1992. U varros me ceremoni ushtarake nė Tiranė, nė varrezat e Tufinės, pranė familjarėve.

EPITAF

Admiral Abdi Mati, komandant i Flotės Luftarake Detare nga fillimi, shkurt i vitit 1945 dhe pėr gjithė kohėrat. Krenari e detarisė shqiptare pėr aftėsitė e pashoqe profesionale, pėr pėrkushtimin ndaj armės dhe pėr karakterin shembullor human.

-----------

Anėtarėsuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826

Valentin Pėrvizi.

Histori interesante...

GSH
    --------
    DOSSIER

Historia e dhimbėshme e Valentin Pėrvizit nga Skuraj i Kurbinit, i cili u diplomua nė Akademinė Ushtarake tė Modenas nė Itali. Si vuajti pėr 47-vjet nė burgje e internime

Pėrvizi, oficeri qė u bashkua me gruan italiane pas 47-vjetėsh

Dashnor Kaloēi

Mė 22 shkurt tė vitit 1991, ditėn kur nė Tiranė po rrėzohej monumentii diktatorit komunist tė Shqipėrisė Enver Hoxhės, vėllai im Valentin Pėrvizi i cili kishte kaluar plot 47-vjet nė burgje e internime, kishte shkuar qė herėt nė mėngjez nė aeroportin e Rinasit ku me njė nga avionėt e pakėt tė linjave ajrore qė kishte asokohe do tė udhėtonte pėr nė Itali pėr t'u bashkuar mė bashkėshorten e tij italiane me tė cilėn nuk ishte parė mė qė nga viti 1945 kur atė e kishin arrestuar nė qytetin e Shkodrės.

Qė nga momenti qė ai mbėrriti nė aeroportin e Rinasit e deri nė ēastin kur avioni u shkėput nga toka pėr tė fluturuar nė drejtim tė qiellit tė kaltėr, Valentinin e kishte pushtuar njė ndjenjė frike dhe ankthi se mos anullohej ai fluturim nga trazirat e turbullirat qė kishin plasur atė ditė nė Tiranė dhe nė disa qytete tė tjera tė Shqipėrisė. Kur zbriti nė aeroportin e Bolonjas, ai priti deri sa u larguan tė gjithė pasagjerėt dhe kur i kishte humbur tė gjitha shpresat se aty nuk kishte dalė njeri pėr ta pritur, njė grua e moshur iu afrua dhe e pyeti: "Mos vallė je ti Valentini?" Njeriu qė flet dhe dėshmon pėr herė tė parė pėr "Gazetėn", ėshtė 74-vjeēari Lek Pėrvizi me origjinė nga fshati Skuraj i krahinės sė Kurbinit dhe me banim nė Bruksel tė Belgjikės i cili rrėfen gjithė historinė e dhimbėshme tė vėllait tė tij Valentinit, tė diplomuar nė Akademinė Ushtarake tė Modenas nė vitin 1941, ku ai dhe ishte martuar me njė vajzė italianė tė cilėn e mori me vete nė Shqipėri.

Kush ishte Valentin Pėrvizi
    Valentin Pėrvizi u lind nė vitin 1920 nė fshatin Skuraj tė krahinės sė Kurbinit, prej nga ėshtė dhe origjina e familjes sė tij njė nga mė tė njohurat e asaj treve. Valentini ishte fėmija i parė i Prenk Pėrvizit i cili ishte diplomuar nė njė nga shkollat ushtarake tė Vjenės nė Austri dhe nė atė kohė ai shėrbente si oficer me gradėn e kapitenit nė Batalionin Special tė komanduar nga major Prenk Jaku. Familja Pėrvizi ku u lind Valentini, asokohe ishte njė nga familjet e parisė sė Kurbinit dhe i pari i tyre Gjin Pjetėr Pėrvizi, ishte udhėheqės ushtarak e politik i gjithė asaj krahine. Ai kishte udhėhequr forcat vullnetare kurbinase nė disa beteja kundra taborreve turke qė ishin tė instaluara nė Krastė tė Krujės, gjatė operacioneve ndėshkuese qė ata kishnin marrė nė zonėn e Milotit dhe tė Skurajt. Po kėshtu nė 28 nėnorin e vitit 1912, me porosinė e Dom Nikoll Kaēorrit, Gjin Pjetėr Pėrvizi kishte ngritur flamurin shqiptar nė qėndrėn e krahinės sė Kurbinit nė Milot. I rritur dhe i edukuar nė atė ambient familjar nėn kujdesin e posaēėm tė xhaxhait tė tij Gjin Pjetri, babai i Valentinit, Prenka, kishte dėshirė dhe synonte qė edhe djali i tij tė shkollohej nė njė nga akademitė ushtarake tė Italisė, nė mėnyrė qė tė ruante traditėn familjare tė asaj shtėpie. Lidhur me kėtė, vėllai i Valentinit, 74-vjeēari Lekė Pėrvizi dėshmon: "Duke qenė se familja jonė ishte nė njė gjėndje shumė tė mirė ekonomike, aty nga viti 1926 babai ynė Prenka vendosi qė ta dėrgonte Valentinin pėr tė studjuar nė Itali. Kėshtu qė nga viti 1926 e deri nė vitin 1941, vėllai ynė i madh Valentini u shkollua nė shkollat dhe akademitė ushtarake tė Italisė. Filloren dhe gjimnazin ai i mbaroi nė kolegjin Don Bosko tė Lanzo Torineses (Torino) ku doli me rezultate shumė tė mira. Nė vitin 1930 kur Valentini vazhdonte mėsimet nė klasėn e katėrt tė atij kolegji, nė qytetin e Torinos shkoi dhe baba Prenka, pasi mbreti Zog e kishte caktuar pėr tė vazhduar studimet e pėr t'u specializuar pranė Akademisė Ushtarake tė atij qyteti. Kėshtu pėr katėr vjet me rradhė nga 1930-ta e deri nė vitin 1934, vėllai Valentini ishte nėn kujdesin e plotė tė babės, i cili e kontrollonte herė pas here nė kolegjin ku ai studjonte", kujton Lekė Pėrvizi lidhur me shkollimin e vėllait tė tij Valentinit nė Itali.

Nė Akadeninė Ushtarake tė Modenas
    Nė vitin 1936 pasi Valentin Pėrvizi mbaroi me nota shumė tė mira kolegjin Don Bosko nė qytetin e Torinos, nėn kujdesin e babait tė tij Kolonel Prenk Pėrvizit qė ishte njė nga oficerėt mė tė pėrgatitur e mė tė njohur tė Monarkisė sė Zogut, u dėrgua pėr tė vazhduar studimet nė njė nga shkollat ushtarake tė Romės ku asokohe mėsonin shumė prej pinjollėve tė familjeve aristokrate italiane. Lidhur me periudhėn e studimeve tė Valentinit pranė kėsaj shkolle ushtarake, vėllai i tij Leka dėshmon: "Nė kėtė shkollė tepėr tė njohur dhe me famė tė kryeqytetit italian, bashkė me Valentinin asokohe studjonin dhe disa studentė tė tjerė shqiptarė. Ndėr ata studentė, shokėt dhe miqtė mė tė ngushtė tė tij ishin: Asim Zeneli, (Hero i Popullit) Lekė Vojvoda, (i burgosur politik) Avdyl Kėllezi, (ish- zv / kryeministėr) Avdi Mati (Gjeneral, Komandant i Flotės) Ndue Lala, (antikomunsit i arratisur) Ali Ohri, (i burgosur politik). Siē mė ka pas treguar vetė Valentini, nė prillin e vitit 1939 bashkė me kėta shokė kishin vendosur qė tė kryenin disa atentate nė Itali, kundra personaliteteve tė larta shqiptare qė kishin dėrguar telegrame mirseardhje Italisė fashiste dhe qė kishin dorzuar kurorėn e Skėnderbeut nė Romė. Pėr kėto atentate qė ata nuk mundėn t'i realizonin dot, kishin hedhur short se kush do tė merrej me realizimin dhe kryerjen e tyre. Pėrveē kėtij plani, ai grup studentėsh ushtarakė shqiptarė ku bėnte pjesė dhe Valentini nė ditėt e para tė prillit tė vitit 1939 kur Italia kishte pushtuar Shqipėrinė, vendosėn dhe bojkotuan betimin ushtarak pėrpara flamurit italian. Kur po kryhej ceremonia e betimit nė tė cilėn asistonin autoritete tė larta ushtarake fashiste, ushtarakėt shqiptarė ulėn kokat dhe nuk e pėrsėritėn formulėn e betimit. Nisur nga kjo ushtaraku i lartė italian qė po e lėxonte atė, iu drejtua kapitenit Luigj Mikeli (nga Shkodra) duke i thėnė: "Zoti Mikeli, pėrktheje formulėn e betimit, se si duket bashkėatdhetarėt e tu shqiptarė nuk e kuptojnė". Pas kėtyre fjalėve Luigji iu pėrgjigj: "Nė qoftė se ata nuk e kuptojnė dot italishten, unė nuk e njoh fare", kujton Lekė Pėrvizi lidhur me periudhėn e studimeve tė vėllait tė tij Valentinit nė shkollėn ushtarake tė Romės, ku ai kishte shokė tė ngushtė disa studentė tė cilėt mė pas u bėnė personalitetet mė tė njohura tė jetės politike nė Shqipėrinė komuniste.

Arrestohet nga gjermanėt
    Pas mbarimit tė shkollės ushtarake tė Romės me rezuultate shumė tė larta, nė shtatorin e vitit 1939 Valentin Pėrvizi u dėrgua pėr tė ndjekur studimet nė Akademinė Ushtarake tė Modenas, e cila asokohe ishte njė ndėr mė tė famshmet e Italisė. Nė atė akademi Valentini studjoi pėr dy vjet me rradhė nė kursin e Kavalerisė dhe nė vitin 1941 ai u diplomua me rezultate tė larta, duke marrė dhe gradėn e nėntogerit. Lidhur me studimet e tija nė atė qytet dhe fillimet e karrierės ushtarake, i vėllai i tij Leka, dėshmon: "Pas pėrfundimit dhe marrjes sė diplomės nė Akademinė Ushtarake tė Modenas, Valentini u emėrua si oficer nė njė vėnd tė izoluar malor nė Merano. Mė pas ai kaloi nė njė kurs njėvjeēar pėr mjete tė blinduara dhe u inkuadrua si komandant i njė njėsie nė njė regjiment tankist ku mori dhe gradėn e togerit. Ky regjiment ishte pėrgatitur dhe stėrvitur pėr tė shkuar nė vijėn e frontit tė luftės nė Afrikėn Veriore, nė Libi. Por pas precipitimit tė ngjarjeve ndryshe nga sa ishte parashikuar nga Shtabi Italian e Luftės, ai regjiment tankist ku bėnte pjesė dhe Valentini, u caktua qė tė merrte nėn mbrojtje njė rajon tė kryeqytetit, Romė. Nė fillimin e shtatorit tė vitit 1943 me kapitullimin e Italisė fashiste, ndėrsa ushtria italiane mori urdhėr qė t'u kundėrvihej forcave gjermane qė ndodheshin nė Tivoli afėr Romės, njėsia tankiste ku bėnte pjesė Valentini ndodhej nė zonėn e Montorsit ku zhvilloi luftime tė ashpėra kundra gjermanėve. Nė ato luftime Valentini u dallua pėr pėrgatitjen e lartė ushtarake dhe pėr guximin e treguar u lavdėrua nga komanda eprore aty nė fushėn e betejės. Por pas kapitullimit tė dytė tė gjeneral Badolios, ushtria italiane u dorzua tek gjermanėt tė cilėt pasi i liruan tė gjithė ushtarėt, mbajtėn vetėm oficerėt qė i mbyllėn nė njė kamp tė improvizuar tė rrethuar me tela me gjemba dhe me roje tė shumta. Qėllimi i gjermanėve ishte qė oficerėt italianė t'i dėrgonin nė kampin e internimit nė Dakau tė Gjermanisė, nė rast se ata nuk firmosnin pėr tė shėrbyer nė ushtrinė e komanduar nga Musolini. Gjatė kėsaj kohe qė ushtarėt italianė mbaheshin nė atė kamp, Valentini sė bashku me dy oficerė italianė u arratis qė andej dhe pėr disa ditė qėndroi i fshehur nė shtėpitė e tyre nė Romė. Mė pas Valentini u largua nga Roma dhe shkoi e u fsheh nė shtėpinė e bashkėshortes sė tij italiane, Maria Gorizio, me tė cilėn ishte martuar aty nga vera e vitit 1942. Edhe nė qytetin e Bolonjas ai ishte nė rrezik qė tė arrestohej e tė dėnohej si dezertor dhe pėr disa kohė qėndroi i fshehur nė atė shtėpi ku i shpėtoi pėr mrekulli vdekjes pas shėmbjes sė asaj banese nga bombardimet e avioneve", kujton Leka aventurėn ushtarake tė vėllait tė tij Valentinit nė Itali.

Kthimi nė Shqipėri dhe arrestimi
    Nė shtėpinė e bashkėshortes sė tij nė Bolonja, Valentin Pėrvizi qėndroi deri nė shtatorin e vitit 1944 dhe nė atė kohė ai ndėrrmori njė udhėtim tė gjatė pėr tu kthyer nė atdheun e tij nė Shqipėri. Lidhur me ketė, Leka dėshmon: "Njė nga personat qė e nxitėn Valentinin pėr t'u kthyer nė Shqipėri nė atė kohė tė papėrshtatėshme pėr familjen tonė, kur komunistė ishin nė prag tė marrjes sė pushtetit, ishte njė shoku i tij i shkollės i quajtur Nuri. Pas insistimit tė tij, ata tė dy pėrgatitėn dokumente fallso pėr vete dhe gratė e tyre dhe pas njė udhėtimi tė gjatė duke pėrshkuar Vjenėn, Budapestin, Beogradin, Prizrenin, ata tė katėrt mbėrritėn nė Shkodėr. Nė atė kohė qė Valentini mbėrriti nė Shkodėr, ai u strehua tek familja e shokut tė tij Lekė Vojvodės i cili mbante funksionin e rrethkomandantit tė Malėsisė me gradėn e kapitenit. Ndėrsa Valentini qėndronte i fshehur aty me bashkėshorten e tij italiane, familja jonė ishte e shpėrndarė, pasi kullėn tonė nė fshatin Laē tė Kurbinit e kishin bombarduar gjermanėt dhe e kishin djegur partizanėt. Nė atė kohė babai Prenka qė kishte qenė nė funksionin e Ministrit tė Mbrojtjes, ishte nė malėsinė e Lezhės me misionet britanike, kurse ne dy djemtė e tjerė me nanėn dhe me gjyshen ishim tė fshehur nė malet e Skurajt. Nė dhjetorin e vitit 1944, me ndihmėn e Prof. Kol Prelės, Valentini me tė shoqen e tij zbritėn nė qytetin e Shkodrės ku ai dhe u arrestua gjatė njė kontrolli qė bėnė forcat partizane tė ndjekjes nė shtėpinė ku ai u strehua. Arsyeja e vetme e arrestimit tė Valentinit, ishte fakti se ai ishte i biri i Gjeneral-Prenk Pėrvizit, tė cilin komunistėt e kishin shpallur armik dhe e kėrkonin me qiri gjithė ditėn. Pas arrestimit tė tij, e shoqja italiane shkoi pėr tė protestuar tek komandanti partizan i operacionit, Gjeneral Mehmet Shehu, i cili i tha: "Nė vėnd qė tė na falenderosh se nuk e kemi pushkatuar, ti kėrkon lirimin e tij", Pasi Valentini qėndroi dy vjet nė hetuesi pa u gjykuar, duke mos pasur asnjė lloj fakti pėr ta dėnuar, atė e dėnuan me internim dhe e sollėn nė Berat ku kishin dėrguar njė pjesė tė familjes sonė", kujton Lek Pėrvizi lidhur me arrestimin e vėllait tė tij Valentinit pas kthimit nga Italia nė Shqipėri.

Me gruan italiane pas 47 vjetėsh
    Pas burgosjes sė Valentinit, e shoqja e tij italiane, Maria Gorizia, u riatdhesua nė Itali sė bashku me shumė italianė qė asokohe u lejuan tė ktheheshin nė atdheun e tyre. Maria nuk kishte asnjė dėshirė qė tė ikte nė Itali pa Valentinin, por ajo u detyrua qė ta ndėrrmerte atė hap, pasi asokohe e gjithė familja Pėrvizi ishte nė burgje dhe internime. Ndėrkohė qė Valentini bashkė me ne pjestarėt e tjerė tė familjes vuajti pėr plot 47-vjet nė kampet e internimit tė Beratit, Kuēovės, Porto-Paleroms, Tepelenės, Ēorovodės, Fabrikės sė Tullave Tiranė, Shtyllas tė Fierit, Kuē i Vlorės, Plug e Gradishtė tė Lushnjes, e shoqja e tij italiane i drejtonte vazhdimisht kerkesa Ministrisė sė Jashtme Italiane qė tė ndėrhynin pranė qeverisė shqiptare pėr tė bėrė tė mundur bashkimin me bashkėshortin e saj. Mirpo kėto kerkesa binin nė veshin e shurdhėr tė palės shqiptare dhe aty nga tetori i vitit 1967 ambasadori italian nė Shqipėri Norberto Lehman, nė njė pėrgjigjie qė i bėnte Ministrisė sė tij tė Jashtme ndėr tė tjera i shkruante: "Me vazhdimin e regjimit komunist nė Shqipėri, nuk mendohet se Valentin Pėrvizi i cilėsuar "Armik i Popullit", tė fitojė lirinė". Por ėndėrra e bashkėshortes italiane tė Valentinit, u bė realitet vetėm nė shkurtin e vitit 1991, kur nė Shqipėri po pėrmbysej regjimi komunist. Atė ditė qė nė Tiranė po rrėzohej monumenti i diktatorit Enver Hoxha, Valentini mundi qė tė largohej nga Shqipėria pasi mė parė kishte siguruar dhe vizėn nga ambasada italiane. Po atė ditė ai mbėrriti nė aeroportin e Bolonjės ku e priste bashkėshortja e tij Maria, me tė cilėn takohej pas 47 vjet ndarje", e pėrfundon rrėfimin e tij Lekė Pėrvizi lidhur me historinė e dhimbėshme tė vėllait tė tij Valentinit, qė kaloi njė jetė nė burgjet e internimet e regjimit komunist tė Enver Hoxhės dhe u bashkua me bashkėshorten e tij italiane tė cilėn nuk e kishte parė qė nga viti 1945 kur atė e arrestuan si armik tė popullit. Ata tė dy jetuan bashkė vetėm nėntė vjet, pasi mė 13 maj tė vitit 1999 Valentini ndėrroi jetė nė spitalin Malpighi tė Bolonjės ku dhe u varros me nderime nga miqtė e tė afėrmit e tij tė mėrgatės antikomuniste qė i dhanė lamtumirėn e tyre, njeriut qė konsiderohej si simboli i qėndresės ndaj diktaturės enveriste.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    23-06-2002
    Vendndodhja
    Deutschland
    Postime
    116
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga kastriot : 25-08-2002 mė 13:08

Pasioni pėr shkencėn
    Anėtarėsuar
    15-05-2002
    Vendndodhja
    Jacksonville Florida
    Postime
    280

Ded Gjo Luli Nje Jete Nė Lufte Pėr Shqiperinė

Dede Gjo' Luli
    Dede Gjo' Luli, nje jete ne lufte
    E shane, e torturuan, pastaj e vrane dhe me ne fund e masakruan. Dhe per t'i humbur gjurmet e atij krimi monstruoz e qiten ne shpelle.
    Ky burre shqiptar kishte shkuar atje ne Orosh te Mirdites per bisedime, edhe pse kishte nje parandjenje se atje do te vritej. Testamenti i nenshkruar nje dite me pare se te nisej tregon parandjenjen e tragjedise se tij, pavaresisht se te gjithe e kishin keshilluar qe te mos shkonte.
    Por Dede Gjo' Luli ua kishte dhene fjalen krereve te Mirdites. Ishte dite fatkeqe e shtatorit kur u vra trimi legjendar i Shqiperise, Dede Gjo'Luli i Hotit.
    Ate dite u shua nga qielli shqiptar nje yll i lirise kombetare. E vrane ata qe e vrasin kombin shqiptar tash 1300 vjet.
    Dede Gjo' Luli lindi ne Traboin te Hotit ne vitin 1840. Ishte bir i nje prej familjeve me fisnike te Malesise, dere e permendur brez pas brezi. Hoti ka nje te kaluar te shkelqyeshme. Historianet thone se ishte nje nder krahinat me te organizuara ne gjithe Shqiperine ne Mesjete.
    Bile Millan Shufllaj, shkruan se organizimi ushtarak i Hotit ka filluar ne shekullin XIV. Shtepia e Dede Gjo' Lulit, ka qene dere e pare neper shekuj. Traboini dhe krejt Malesia gjithmone ka gezuar respekt per kete familje fisnike.
    Dede Gjo' Luli u rrit dhe u be burre ne Bardhaj te Hotit ku edhe sot e kesaj dite ruhen me mire se kudo tjeter traditat me fisnike te races arberore.
    Qysh i ri mori pjese ne lufterat per lirine e tokave shqiptare. Merrte pjese ne te gjitha kuvendet me rendesi. Ne moshen 21 vjecare u kishte prire djemve te Hotit per te shpetuar Oso Kuken nga flaka e barotit ne Kulle te Vranines.
    Cun Mula dhe Dede Gjo' Luli perfaqesuan Hotin ne Lidhjen Shqiptare te Prizrenit. Edhe atehere Deda ishte i ri por shume i pjekur.
    Nga pjesemarrja ne luftera dhe ne kuvende shihet mirefilli se Dede Gjo' Luli ishte atdhetar e trim. Zoti e kishte pajisur me keto cilesi fisnike. Roberine shekullore otomane dhe coptimin sllav te tokave shqiptare i kishte plage ne zemer.
    I dridhej toka nen kembe, ndersa qielli shqiptar qante per ato padrejtesi dhe mallkime qe kishin rene mbi dheun e shenjte te arberit.
    Nga ato male te larta shqiptare, me syte e shqiponjes, i shikonte te gjitha ato tragjedi ne veprim. Marreveshjen turko-sllave per coptimin e tokave shqiptare Dede Gjo' Luli e kishte kuptuar me mire se asnje prijes tjeter shqiptar, per faktin se kurre nuk ka qene aleat i tyre.
    Periudha para dhe pas Lidhjes se Prizrenit ishin deshmi per Dede Gjo' Lulin se kombi shqiptar i roberuar mund te zhdukej nga faqja e dheut. I kishte kuptuar shume mire intrigat turke dhe pasionet e cmendura sllave. Ceriku i fundit i shekullit XIX, kishte qene shume fatkeq, sepse gjate kesaj periudhe gjysma e Shqiperise se roberuar nga otoman-t kishte rene nen sundimin sllavo-grek. Tashti si burre i pjekur Dede Gjo' Luli ishte i vetedijshem se cka po ndodh.
    E shihte me syte e tij edhe ate gjysme Shqiperie se po shkon drejt copetimit dhe humneres. Ne fillim te shekullit te kaluar sllavo-greket, pastaj edhe italianet, nuk lane gure pa levize per rrenimin e Shqiperise. Ne ate kohe Dede Gjo'Luli ishte burre i pjekur dhe me pervoje te madhe ushtarake e politike. Keto i kishte mesuar ne beteja dhe ne kuvende te medha shqiptare sic ishte Lidhja Shqiptare e Prizrenit.
    Politiken dhe diplomacine nderkombetare i kishte mesuar ne Shkoder ku kishte kaluar nje pjese te rendesishme te jetes. Atje ishte njohur me patriotet dhe intelektualet me te shquar shqiptare te Rilindjes. Asnje kuvend kombetar ne Shkoder nuk behej pa pjesemarrjen e Dede Gjo'Lulit. Shqiperia dhe Kosova e kishin kuptuar se ky eshte nje prijes i vertete. Njeri qe nuk ishte korruptuar nga shperblimet dhe titujt e huaj. Tere jeten e kishte kaluar ne male te Hotit pa bere asnje kompromis. Mbante lidhje te ngushta me te gjithe patriotet shqiptare ne Jug e ne Veri, ne Kosove dhe ne diaspore. Sa here e kishte pare shtepine e tij te djegur shkrumb e hi, por asnjehere nuk u ligeshtua.
    Te gjithe e kishin kuptuar se Turqia ishte para shkaterrimit, e sidomos fqinjte sllave e greke. Ata enderronin se pas largimit te Turqise do te gelltitnin te gjitha tokat shqiptare dhe sipas tyre nuk do te kishte me Shqiperi. Por, keto kurthe mizore ballkanike Dede Gjo' Luli i kishte kuptuar me mire. Pas shume takimesh dhe bisedimesh me patriotet shqiptare, ky hero legjendar kishte vendosur te fillonte luften per pavaresine e Shqiperise. Ne Shkoder, ne Kosove dhe ne gjithe Shqiperine ishte krijuar bindja se lufta per pavaresi ishte e domosdoshme. Edhe pse i shtyre ne moshe trimi legjendar i Malesise kishte bere te gjitha pergatitjet per nje qendrese te vertete.
    "E filloi luften me 24 mars te vitit 1911, e cila brenda me pak se dy vjetesh i solli Shqiperise pavaresine dhe atdheut ma te madhen nder", thote nje poet shqiptar.
    Me 6 prill te vitit 1911 per here te pare ne Bratile te Hotit valoi flamuri shqiptar i Gjergj Kastriotit. Valoi pas 500 vjet roberie. E shpalosi dhe u nguli ne koder te Bratiles, Nike Gjelosh Luli i familjes se Dede Gjo'Lulit. Por ne ate moment Nike Gjelosh Luli ra deshmor, me flamur te Kastriotit ne dore.
    Ne Deciq filloi nje lufte e vertete qe u perhap ne Shqiperi dhe Kosove. Tere bota e kuptoi se shqiptaret jane gati te bejne sakrificen me te madhe per atdhe.
    Shtypi evropian dhe boteror shkruante cdo dite per trimerine dhe vendosmerine e shqiptareve. Politika dhe diplomacia evropiane mesoi shume nga kjo lufte. Ato dite patriotet shqiptare pergatiten dhe nenshkruan Memorandumin e Greces qe eshte dokumenti me i rendesishem per pavaresine e Shqiperise para Shpalljes se Pavaresise ne Vlore me 28 nentor te vitit 1912. Te gjitha ketyre veprimeve heroike dhe politike u priu Dede Gjo' Luli me guximin, ndershmerine dhe largpamesine qe e karakterizonte ne cdo cast historik.
    Per lufterat dhe atdhedashurine e tij kane shkurar me shume se 100 autore shqiptare dhe te huaj. Kane shkruar dhe shkruajne poetet, historianet dhe shkrimtaret me te mire te kombit shqiptar.
    Vendlindja e tij dhe gjysma e Malesise se Madhe gjendet edhe sot e kesaj dite nen pushtimin serbo-malazez. Kulla e Dede Gjo' Lulit eshte shnderruar ne nje germadhe. Atje populli shqiptar po tretet, po asimilohet, po humb te gjitha virtytet fisnike te races arberore. Politikat e ndryshme ballkanike po e shnderrojne ne shqipfoles gjysmen e Malesise. Atje vritet per dite gjuha, kultura dhe historia shqiptare. Ndoshta po pergatitet edhe nje fatkeqesi tjeter me e madhe.
    Deciqi dhe Bratila jane troje shqiptare qe u lane me gjak per lirine e Shqiperise. Kete e dijne te gjithe historianet shqiptare. Flamuri i Kastriotit eshte ngritur per here te pare ne Bratile dhe ne Deciq; atje eshte lare me gjakun e djemve dhe vajzave me te dalluara te Malesise, ashtu sic eshte lare me gjak Prekazi i Drenices nga Adem Jashari dhe bashkeluftetaret dhe anetaret e familjes se tij.
    Dede Gjo' Luli eshte nder te paktet brezni luftetaresh qe eshte shuar me far e me fis per flamur e per liri.
    Megjithate politika shqiptare nuk eshte treguar kurre e sinqerte ndaj atyre qe dhane jeten per lirine e atij vendi. Historianet shqiptare gati gjithmone kane qene te diktuar nga politika.
    Per Bratilen, ku per here te pare u ngrit flamuri shqiptar, historianet nuk e kane thene fjalen e vete.
    Klanet e ndryshme politike kane manipuluar me te verteten historike te kombit shqiptar. Dihet se ata qe kane pasur pushtetin kane shkruar historine. Por Dede Gjo' Luli dhe trimat e tij nuk kane luftuar per pushtet. Deri edhe armiqte e kombit shqiptar e kane pranuar se Malesia e Madhe eshte nje treve e vertete iliro-shqiptare qe u eshte nenshtruar te huajve me pak se cdo krahine tjeter.
    Akademite dhe parlamentet shqiptare duhet t'i korrigjojne keto gabime. Amerikanet nderojne ne menyre te posacme diten e pavaresise por edhe diten e flamurit te cilin e kane ngritur ne lufte kunder Perandorise angleze.
    Keto jane te verteta historike, pavaresisht se mund te jene te hidhura. Gjergj Kastriot-Skenderbeu, Dede Gjo' Luli dhe Adem Jashari jane tri shtyllat kryesore te historise shqitare. Pa emrin e tyre nuk ka histori te vertete.
    Ne fushebeteja per lirine e Shqiperise jane vrare nje dyzine burrash e gra te familjes se Dede Gjo' Lulit. Ata jane vrare kunder armiqve te Shqiperise dhe te kombit shqiptar. Ata meritojne vend me rendesi ne Panteonin e kombit. Edhe entet fetare pa dallim duhet t'i nderojne dhe te luten per shpirtin e tyre.
    Vitin e ardhshem eshte 90-vjetori i Kryengritjes se Malesise ne krye me Dede Gjo' Lulin, eshte 90-vjetori i ngritjes se flamurit ne Bratile te Hotit dhe eshte 90 vjetori i Memorandumit te Greces. Ne mendojme se keto data historike meritojne nje perkujtim shume te organizuar dhe solemn, nga i gjithe kombi shqiptar. Qeveria, akademia dhe diaspora shqiptare duhet t'i akordojne veprimet e tyre qe ky pervjetor i rendesishem te nderohet ashtu si i ka hije nje populli te qyteteruar.
    Jeta e Ded Gjo Lulit
    Shkeputur nga gazeta Koha Jone (Nga Gjoleke Gjonlekaj)
    ========================

E shane, e torturuan, pastaj e vrane dhe me ne fund e masakruan. Dhe per t'i humbur gjurmet e atij krimi monstruoz e qiten ne shpelle.

Ky burre shqiptar kishte shkuar atje ne Orosh te Mirdites per bisedime, edhe pse kishte nje parandjenje se atje do te vritej. Testamenti i nenshkruar nje dite me pare se te nisej tregon parandjenjen e tragjedise se tij, pavaresisht se te gjithe e kishin keshilluar qe te mos shkonte.

Por Dede Gjo' Luli ua kishte dhene fjalen krereve te Mirdites. Ishte dite fatkeqe e shtatorit kur u vra trimi legjendar i Shqiperise, Dede Gjo'Luli i Hotit.

Ate dite u shua nga qielli shqiptar nje yll i lirise kombetare. E vrane ata qe e vrasin kombin shqiptar tash 1300 vjet.

Dede Gjo' Luli lindi ne Traboin te Hotit ne vitin 1840. Ishte bir i nje prej familjeve me fisnike te Malesise, dere e permendur brez pas brezi. Hoti ka nje te kaluar te shkelqyeshme. Historianet thone se ishte nje nder krahinat me te organizuara ne gjithe Shqiperine ne Mesjete.

Bile Millan Shufllaj, shkruan se organizimi ushtarak i Hotit ka filluar ne shekullin XIV. Shtepia e Dede Gjo' Lulit, ka qene dere e pare neper shekuj. Traboini dhe krejt Malesia gjithmone ka gezuar respekt per kete familje fisnike.

Dede Gjo' Luli u rrit dhe u be burre ne Bardhaj te Hotit ku edhe sot e kesaj dite ruhen me mire se kudo tjeter traditat me fisnike te races arberore.

Qysh i ri mori pjese ne lufterat per lirine e tokave shqiptare. Merrte pjese ne te gjitha kuvendet me rendesi. Ne moshen 21 vjecare u kishte prire djemve te Hotit per te shpetuar Oso Kuken nga flaka e barotit ne Kulle te Vranines.

Cun Mula dhe Dede Gjo' Luli perfaqesuan Hotin ne Lidhjen Shqiptare te Prizrenit. Edhe atehere Deda ishte i ri por shume i pjekur. Nga pjesemarrja ne luftera dhe ne kuvende shihet mirefilli se Dede Gjo' Luli ishte atdhetar e trim. Zoti e kishte pajisur me keto cilesi fisnike. Roberine shekullore otomane dhe coptimin sllav te tokave shqiptare i kishte plage ne zemer. I dridhej toka nen kembe, ndersa qielli shqiptar qante per ato padrejtesi dhe mallkime qe kishin rene mbi dheun e shenjte te arberit. Nga ato male te larta shqiptare, me syte e shqiponjes, i shikonte te gjitha ato tragjedi ne veprim. Marreveshjen turko-sllave per coptimin e tokave shqiptare Dede Gjo' Luli e kishte kuptuar me mire se asnje prijes tjeter shqiptar, per faktin se kurre nuk ka qene aleat i tyre.

Periudha para dhe pas Lidhjes se Prizrenit ishin deshmi per Dede Gjo' Lulin se kombi shqiptar i roberuar mund te zhdukej nga faqja e dheut. I kishte kuptuar shume mire intrigat turke dhe pasionet e cmendura sllave. Ceriku i fundit i shekullit XIX, kishte qene shume fatkeq, sepse gjate kesaj periudhe gjysma e Shqiperise se roberuar nga otoman-t kishte rene nen sundimin sllavo-grek. Tashti si burre i pjekur Dede Gjo' Luli ishte i vetedijshem se cka po ndodh.

E shihte me syte e tij edhe ate gjysme Shqiperie se po shkon drejt copetimit dhe humneres. Ne fillim te shekullit te kaluar sllavo-greket, pastaj edhe italianet, nuk lane gure pa levize per rrenimin e Shqiperise. Ne ate kohe Dede Gjo'Luli ishte burre i pjekur dhe me pervoje te madhe ushtarake e politike. Keto i kishte mesuar ne beteja dhe ne kuvende te medha shqiptare sic ishte Lidhja Shqiptare e Prizrenit.

Politiken dhe diplomacine nderkombetare i kishte mesuar ne Shkoder ku kishte kaluar nje pjese te rendesishme te jetes. Atje ishte njohur me patriotet dhe intelektualet me te shquar shqiptare te Rilindjes. Asnje kuvend kombetar ne Shkoder nuk behej pa pjesemarrjen e Dede Gjo'Lulit. Shqiperia dhe Kosova e kishin kuptuar se ky eshte nje prijes i vertete. Njeri qe nuk ishte korruptuar nga shperblimet dhe titujt e huaj. Tere jeten e kishte kaluar ne male te Hotit pa bere asnje kompromis. Mbante lidhje te ngushta me te gjithe patriotet shqiptare ne Jug e ne Veri, ne
    Kosove dhe ne diaspore. Sa here e kishte pare shtepine e tij te djegur shkrumb e hi, por asnjehere nuk u ligeshtua.

Te gjithe e kishin kuptuar se Turqia ishte para shkaterrimit, e sidomos fqinjte sllave e greke. Ata enderronin se pas largimit te Turqise do te gelltitnin te gjitha tokat shqiptare dhe sipas tyre nuk do te kishte me Shqiperi. Por, keto kurthe mizore ballkanike Dede Gjo' Luli i kishte kuptuar me mire. Pas shume takimesh dhe bisedimesh me patriotet shqiptare, ky hero legjendar kishte vendosur te fillonte luften per pavaresine e Shqiperise. Ne Shkoder, ne Kosove dhe ne gjithe Shqiperine ishte krijuar bindja se lufta per pavaresi ishte e domosdoshme. Edhe pse i shtyre ne moshe trimi legjendar i Malesise kishte bere te gjitha pergatitjet per nje qendrese te vertete.

"E filloi luften me 24 mars te vitit 1911, e cila brenda me pak se dy vjetesh i solli Shqiperise pavaresine dhe atdheut ma te madhen nder", thote nje poet shqiptar.

Me 6 prill te vitit 1911 per here te pare ne Bratile te Hotit valoi flamuri shqiptar i Gjergj Kastriotit. Valoi pas 500 vjet roberie. E shpalosi dhe u nguli ne koder te Bratiles, Nike Gjelosh Luli i familjes se Dede Gjo'Lulit. Por ne ate moment Nike Gjelosh Luli ra deshmor, me flamur te Kastriotit ne dore.

Ne Deciq filloi nje lufte e vertete qe u perhap ne Shqiperi dhe Kosove. Tere bota e kuptoi se shqiptaret jane gati te bejne sakrificen me te madhe per atdhe.

Shtypi evropian dhe boteror shkruante cdo dite per trimerine dhe vendosmerine e shqiptareve. Politika dhe diplomacia evropiane mesoi shume nga kjo lufte. Ato dite patriotet shqiptare pergatiten dhe nenshkruan Memorandumin e Greces qe eshte dokumenti me i rendesishem per pavaresine e Shqiperise para Shpalljes se Pavaresise ne Vlore me 28 nentor te vitit 1912. Te gjitha ketyre veprimeve heroike dhe politike u priu Dede Gjo' Luli me guximin, ndershmerine dhe largpamesine qe e karakterizonte ne cdo cast historik.

Per lufterat dhe atdhedashurine e tij kane shkurar me shume se 100 autore shqiptare dhe te huaj. Kane shkruar dhe shkruajne poetet, historianet dhe shkrimtaret me te mire te kombit shqiptar.

Vendlindja e tij dhe gjysma e Malesise se Madhe gjendet edhe sot e kesaj dite nen pushtimin serbo-malazez. Kulla e Dede Gjo' Lulit eshte shnderruar ne nje germadhe. Atje populli shqiptar po tretet, po asimilohet, po humb te gjitha virtytet fisnike te races arberore. Politikat e ndryshme ballkanike po e shnderrojne ne shqipfoles gjysmen e Malesise. Atje vritet per dite gjuha, kultura dhe historia shqiptare. Ndoshta po pergatitet edhe nje fatkeqesi tjeter me e madhe.

Deciqi dhe Bratila jane troje shqiptare qe u lane me gjak per lirine e Shqiperise. Kete e dijne te gjithe historianet shqiptare. Flamuri i Kastriotit eshte ngritur per here te pare ne Bratile dhe ne Deciq; atje eshte lare me gjakun e djemve dhe vajzave me te dalluara te Malesise, ashtu sic eshte lare me gjak Prekazi i Drenices nga Adem Jashari dhe bashkeluftetaret dhe anetaret e familjes se tij.

Dede Gjo' Luli eshte nder te paktet brezni luftetaresh qe eshte shuar me far e me fis per flamur e per liri.

Megjithate politika shqiptare nuk eshte treguar kurre e sinqerte ndaj atyre qe dhane jeten per lirine e atij vendi. Historianet shqiptare gati gjithmone kane qene te diktuar nga politika.

Per Bratilen, ku per here te pare u ngrit flamuri shqiptar, historianet nuk e kane thene fjalen e vete.

Klanet e ndryshme politike kane manipuluar me te verteten historike te kombit shqiptar. Dihet se ata qe kane pasur pushtetin kane shkruar historine. Por Dede Gjo' Luli dhe trimat e tij nuk kane luftuar per pushtet. Deri edhe armiqte e kombit shqiptar e kane pranuar se Malesia e Madhe eshte nje treve e vertete iliro-shqiptare qe u eshte nenshtruar te huajve me pak se cdo krahine tjeter.

Akademite dhe parlamentet shqiptare duhet t'i korrigjojne keto gabime. Amerikanet nderojne ne menyre te posacme diten e pavaresise por edhe diten e flamurit te cilin e kane ngritur ne lufte kunder Perandorise angleze.

Keto jane te verteta historike, pavaresisht se mund te jene te hidhura. Gjergj Kastriot-Skenderbeu, Dede Gjo' Luli dhe Adem Jashari jane tri shtyllat kryesore te historise shqitare. Pa emrin e tyre nuk ka histori te vertete.

Ne fushebeteja per lirine e Shqiperise jane vrare nje dyzine burrash e gra te familjes se Dede Gjo' Lulit. Ata jane vrare kunder armiqve te Shqiperise dhe te kombit shqiptar. Ata meritojne vend me rendesi ne Panteonin e kombit. Edhe entet fetare pa dallim duhet t'i nderojne dhe te luten per shpirtin e tyre.

Vitin e ardhshem eshte 90-vjetori i Kryengritjes se Malesise ne krye me Dede Gjo' Lulin, eshte 90-vjetori i ngritjes se flamurit ne Bratile te Hotit dhe eshte 90 vjetori i Memorandumit te Greces. Ne mendojme se keto data historike meritojne nje perkujtim shume te organizuar dhe solemn, nga i gjithe kombi shqiptar. Qeveria, akademia dhe diaspora shqiptare duhet t'i akordojne veprimet e tyre qe ky pervjetor i rendesishem te nderohet ashtu si i ka hije nje populli te qyteteruar.

Pasioni pėr shkencėn
    Anėtarėsuar
    15-05-2002
    Vendndodhja
    Jacksonville Florida
    Postime
    280

kUSH E SOLLI I PAR FOTOGRAFINĖ NĖ SHQIPERI?DINASTIA E MARUBĖVE

Dinastia e Marubėve
    - legjenda e shekujve nė fotografi.
    -- nga Rudina Llazari
    "Ah, sikur te kish qene gjalle njeri nga Marubet". Keshtu thuhet te kete thene ne fillimin e viteve '90 shkodrani hipur maje bustit te Stalinit, teksa lidhte nyjen e kavos ne qafen e tij. Fatkeqesisht, ne ato momente e gjithe dinastia e Marubeve dergjej nen dhe, por ata kishin lene nje gjurme te madhe prej 150 mije negativesh ēka perbejne fondin me te arte te historise se fotografise shqiptare. Te gjitha momentet e historise qe nga 1858, kur Pjeter Marubi shkrepi per te paren here ne Shqiperi aparatin e tij e deri 1944. Figurat madhore shqiptare te gjitha kostumet shqiptare dhe peizazhet e natyres, jane ulur kembekryq ne ate qe quhet kryeveper fotografike e dinastise Marubi. Ky art ne Shqiperi e jo vetem ketu por pergjithesisht ne Ballkan nxori me pas mjeshtrat e medhenj, por fillimin e pare pikerisht tek Marubet, te cilet paten meriten e veēante te fiksojne ne celuloid e te vleresojne figurat e shqiptareve dhe historine e tyre. Ne fotoenciklopedine e vertete te botes shqiptare, ne harkun kohor te nje shekulli, ata diten se ē'te vendosin. Mbase kjo pikerisht ngjan te jete misioni i vertete historik i 150 mije negativeve te tre brezave te Marubeve qe ruhen me fanatizem ne fototeken Marubi. E ne tere kete enciklopedi mund te hasesh natyrshem diversitetin e universit shqiptar. Evenimente historike, etnologjike, folklor, arkitekture, urbanistike pa lene menjane nje galeri te tere kostumografie.

Dinastia
    Nuk eshte nje apo dy, por jane plot 4, ata qe formuan mbase te paren dinasti artistike shqiptare te fotografeve. Tre breza, nje shekull. Pjetri, Matia, Keli, e deri tek me i fundit Gega. Te gjithe paten vetem nje synim: te fotografonin e te fotografonin artistikisht ēdo gje qe kishin perpara. Historia nis me Pjetron. Sipas nje studimi te Ismail Kadarese, i cili i referohet fakteve historike, Pietro Marubi i lindur ne Piaēenza te Italise me 1934, per arsye politike iu desh te ikte nga vendlindja. Idete politike, aktiviteti garibaldist dhe pjesemarrja ne luften kunder pushtuesit austro-hungarez te kohes kane qene, sipas Kadarese, shkaqet kryesore qe kane shtyre Pietro Marubin te ike nga vendlindja e tij. Veē kesaj, aty rreth vitit 1850 ai ka kerkuar te vendoset pikerisht ne Shkoder, duke u perpjekur te siguroje azil politik prane qeverise osmane te kohes. Arkitekt, skulptor, piktor, Pietro e pat fillimisht artin e fotografise nje hobi, e me pas kjo do te behej profesioni i tij duke hapur keshtu te paren studio fotografike ne Shqiperi dhe ne Ballkan ne vitin 1858. "Qyteti i preferuar i tij do ta miresevije krahehapur magjistarin e kohes, i cili ndizte flake ca pluhura dhe lengje dhe me pas te jepte ne dore nje cope leter te trashe ku ishe pikerisht ti". Pak a shume keshtu thuhej ne kronikat e kohes. Nuk dihet per ē'arsye i pari i Marubeve zgjodhi pikerisht Shkodren. Nga njera ane, qyteti qe pjese e pandare e perandorise osmane e per rrjedhoje sipas ideve te fese zyrtare te kohes, konfigurimi i qenieve njerezore qe rreptesisht tabu. Por, nga ana tjeter qyteti shqiptar ne veri te vendit, prane maleve te larta qe nje krahine se pari epike, ku kendoheshin epet dhe kenget e kreshnikeve legjendare. Ne nje mjedis te tille, Pietro Marubi pas disa vitesh qendrimi ne Shkoder, vetequhet Pjeter Marubi, shkodran mes shkodraneve. Keshtu ai nxjerr fotografine e pare.
    Ende nuk dihet data preēize. Merret vesh vetem viti. 1858, pak a shume 24 vjeēar, Pjetri vendos aparatin magjik para luftetarit shkodran 79 vjeēar Hamza Kazazi. Ky i fundit pozon i veshur me nje kostum feste me fustanelle dhe nje shpate te gjate dhe dy pistoleta jatagan varur ne ije. Ky mesohet te jete kontakti i pare i fotografit mjeshter Marubi me boten shqiptare dhe qe me pas do te pasohet nga disa te tjere. Fjala merr dhene. Nje italian ka ardhur ne Shkoder dhe ben mrekullira dhe magjira. Njerezit fillimisht e shikonin me frike e me pas ēdo gje vjen natyrshem. Krijohet keshtu pra e para atelje, te cilen vete Marubi e quajti Driteshkronja. Sipas te dhenave dhe deshmive te kohes, mesohet qe ateljeja te jete diēka mes realitetit dhe mitikes, te pakten keshtu konsiderohej asokohe. Nje dhome e madhe me siperfaqe 35 metra katrore, gjysme prej muri, gjysme prej xhami. Ana e djathte e mureve e edhe ēatia ishin te tera prej xhami, me qellim qe drita te hynte edhe te depertonte natyrshem. Klishete e para bardh e zi qene te formateve 21x27, 26x31 dhe 30x40. Me pas vijne e ndryshohen dhe fotografi arrin te beje klishe thuajse te te gjitha formateve te kohes. Te mos harrojme se jemi ne nje kohe kur Evropa veēse pak vite me pare kish njohur artin mrekulli te fotografise. Ndersa per Marubet, reputacioni ne pak vite vjen duke u rritur. Jo vetem reputacioni, por edhe nami. Organet e ndryshme boterore, revistat dhe gazetat lidhin kontrata. Keshtu nuk eshte e rastit qe fotografite e kohes te Pietro Marubit, gjenden ne shume gazeta italiane dhe franceze te kohes.
    Pietro Marubi duke pasur gjithe kete pune merr te parin ndihmes. Nje djalosh nga malet diku rrotull Shkodres, te birin e kopshtarit te shtepise se tij, Mati Kodhelin. I lindur me 1862, Matia eshte i mrekulluar nga puna e mjeshtrit Marubi, e keshtu ne kete drejtim, ai kerkon te punesohet prane mjeshtrit. Ky e dergon per nje kohe specializim ne Trieste. Me pas kthehet ne Shkoder te punoje prane Pjeter Marubit, por fatkeqesisht jeta per Mati Kodhelin eshte shume e kursyer. Vetem 21 vjeēar, Mati Kodheli mbyll syte me 1881, por gjithsesi duke lene nje emer jo te pakte ne ate qe do te quhet dinasti e Marubeve. Vendi i tij nuk lihet bosh. Pasioni nuk del jashte familjes Kodheli. Zevendes i tij behet Kel Kodheli njeri nga vellezerit e Matise dhe ky pasi specializohet per disa kohe ne Trieste, punon prane mjeshtrit Marubi. Eshte pikerisht ne kete kohe, qe Pjetri modernizon sipas standardeve evropiane studion e tij. Keshtu, studioja do te kete e me pas dy emra Pjeter Marubin dhe Kel Kodhelin, i cili punon me te njejtin pasion si edhe mjeshtri i tij. Punet e Kel Kodhelit nisin te kene te njejtin sukses.

Keshtu, Pjetri pregatit testamentin. Per Kel Kodhelin studion e edhe mbiemrin. Pas vdekjes se Pjeter Marubit, dinastia do te kete trashegimtare te tjere te mbiemrit Marubi. Tashme, emri i pervetshem eshte Kel Marubi. Per kete puna eshte ne veēanti nje art dhe fotografimi merr nje drejtim tjeter. Ēdo shtrese shoqerore ka te drejten te jete e fotografuar. Kjo do te jete motoja e punes se Kel Marubit. Te pakten keshtu del nga ajo pjese e fototekes qe mban vulen e Kel Marubit. Njerezit e rendomte te popullit, te gjithe krahas shtresave te larta. Kasollet krahas salloneve, kleriket krahas katundareve, histori, peizazhe, kostume mbeten serish te fotografuara. Fama e tij shume shpejt kalon kufijte shqiptare. Ne Mal te Zi e therrasin here pas here dhe Kel Marubi eshte nder te paret fotografe qe fotografon dhe armikun e shqiptareve Kral Nikollen. Pasioni i tij do te transmetohet edhe tek i biri. Gega do te jete keshtu i fundit te dinastise njeshekullore, brezi i trete i saj. Ne vitet 20 te shekullit te 20-tė, ai ndjek ne Paris dhe Lion nje kurs profesional prane vellezerve La Lemier per fotografi dhe per kinema. I pari bie ne Ballkan, ne qender te Shkodres, kinemane. I pari projekton filmin qe u quajt ne nje salle te Shkodres kinemaja e saj, aty rreth vitit 1914. Kete shkodranet me shaka, ironi apo frike, nisin ta quajne 'endrra ne beze'. Ne vitet 20-30 krahas fotografise, kinemaja behet pasioni i dyte i Geges dhe Shkodra do te jete qyteti i filmit dhe i kinemave. (Nje paradoks kohor ne mijevjeēarin e ri. Shkodra nuk ka asnje kinema!). Ne vitet 1970-tė, Gega do t'i jepte i pari fotografise shqiptare ngjyrat. Sipas asaj qe tregon Tereza Marubi, vajza e Geges, me 1972 me nje leter personale te Sekretarit te Pare te Komitetit Qendror Enver Hoxha, Gega ia dorezon shtetit arkiven e gjithe Marubeve. "Ishte diēka qe im at e beri me dhimbje", thote Tereza. Mundi dhe djersa e te pareve te tij, prone private, nderron pronar. Kalon ne duart e shtetit, prone e gjithkujt dhe e askujt. Keshtu, 150 mije negativet qe formojne enciklopedine fotografike, marrin per nder te tij emrin e asaj qe u quajt Fototeka Marubi. Lastrat prej bromuri argjendi te kesaj fototeke kane fiksuar pamje dhe fytyra te ndryshme qe nga mbreterit deri tek njerezit e thjeshte, nga heronjte legjendare dhe heronjte e librave, e deri tek nepunesit e thjeshte te postave apo vilajeteve. Fshatare qe presin ne rradhe mjekun per t'u vizituar, artizane qe punojne ne pazarin e vjeter te qytetit. Njeri pas tjetrit te gjithe vijne e rrijne te qete perpara aparateve fotografike te dinastise Marubi. E dinastia e Marubeve i jep keshtu jete dinastise se arteve te fotografise.

Art vlerash apo antivlerash
    I vleresuar dhe i pavleresuar sipas rastit, arti i Marubeve eshte dhe mbetet unik ne Shqiperi. Objekt ilustrimesh per historianet, folkloristet, etnografet, arkitektet dhe urbanistet, ai merr me teper levdata nga te huajt se sa nga shqiptaret, megjithese arti dhe objekti i fotografive eshte thellesisht shqiptar. Nje album ne France, nje ne Itali, nje gjysme ne Shqiperi. Veē kesaj edhe nje fletepalosje e vogel qe i jepet vetem te huajve, botuar rreth 12 vjet me pare. Gjithēka do te permblidhet ketu. Shqiptaret veē faktit qe ata ishin fotografe shume pak dijne per Marubet. Te huajt mund te na sqarojne me shume. Ne Mal te Zi aktualisht po pergatitet te hapet nje fotoekspozite me punimet e Marubeve per dhe ne kete vend. Ne Cetine, fotot e tij ishin nder me shtrenjtat. Bar-Cafe-Krajln ne qender te Cetines s'kishte asnje pikture apo zbukurim ne mure, ndersa keto qene te mbushura me fotot me permasa te medha dale nga negativat e Marubit. Ne Itali ne 1998 ne Bari organizohet nje ekspozite. Ne pranveren e vitit 2000, ne Rimini hapet nje tjeter ekspozite. Sipas Terezes, vajzes se Geges "jam ndjere krenare per mbiemrin qe mbaj me shume se askund ne Bari, ne nje ekspozite hapur nga komuna e Barit ka qene i ftuar nenkryetari i Bashkise, juristi i Bashkise dhe nje pjestar i familjes Marubi. Te gjitha jane rregulluar nga komuna e Barit.
    Edhe shpenzimet e vizave dhe te udhetimit". "Ekspozita,- tregon Tereza,- pati sukses te plote. Vizitoret e shumte shikonin te mrekulluar fotot e shekullit te kaluar. Si sot me kujtohen fjalet e asesorit te kultures te komunes se Barit. Me nje ekzaltim qe s'mund te shprehet, ai perpiqej t'i shpjegonte njerezve. Shikoni dy planet e fotove, kombinimi i dritehijeve dhe pastertia e figurave jane ne shkallen me te larte. Ishte ndalur perpara nje fotografie te luftetareve te Ded Gjo Lulit te vitit 1909 dhe tregonte veē planit njerezor, fytyrave dhe portreteve te luftetareve edhe planin e dyte, ambientet, malet te cilat ishin realizuar dhe pasqyruar me nje force te madhe artistike". Veē te qenit fotograf, Marubet ishin edhe artiste shqiptare. Te tjeret qe i vleresojne jane serisht te huajt. Nje shoqate franceze Eredite Sans Frontiere (Trashigimi pa kufi) i rivlereson jashtezakonisht fotografite e Marubit. I vetmi aktivitet ne Shqiperi eshte organizuar pikerisht nga kjo shoqate, ndersa here pas here dikush kujtohet te organizoje nje konkurs te fotografise shqiptare. Ndersa nga ana tjeter, fototeka eshte nje institucion i lene thuajse ne harrese, nderkohe qe prej dy vitesh flitet per institucionalizimin e tij. Kjo do te thote qe fototeka te shnderrohet ne Institut Kombetar te fotografise, te varet direkt nga Ministria e Kultures pa pasur pune me organet e pushtetit lokal te Shkodres, te cilat ngrene duart lart kur vjen puna per ndonje fond. Sigurisht kjo mund t'i ndryshoje per mire gjerat. Ne fund te fundit fototeka do te kete per me mire vleresimin edhe te shqiptareve dhe nje numer te madh fondesh. Mbase kjo do te ndihmonte dhe ne ekzekutimin e se drejtes se autorit. "Prej 6 vitesh,- shpjegon Tereza Marubi - kemi bere gjyqe pas gjyqesh. Perfundimisht eshte vendosur qe te na njihet e drejta e autorit si pjestare te familjes ne vije te drejte. Deri me tash asnje derivat prej kesaj, megjithese duhet te kishim shume perfitime materiale".
    Shprehur ndryshe, Marubet ekzistues ata qe jetojne aktualisht ne Shkoder, nuk kane mbi fototeken, megjithese deri vone ishin pronare te vetem te saj, asnje te drejte. Muzeumi i Shkodres duhej t'i jepte familjes sipas ligjit pikerisht te drejten e autorit. Ne drejtorine e muzeumit thone se ne na duhet shkrese nga Ministria e Kultures, nderkohe qe kurre ndonjehere nuk ka mberritur nje shkrese e tille. "Tashme jam lodhur," - thote Tereza. "Do te desha te pakten te vleresohen Marubet per meritat qe kane. Asgje me teper".

Sfilate kostumesh dhe personazhesh
    Duke qene italian, pra jo shqiptar, nder gjerat e para qe i bie ne sy te parit te Marubeve, Pietros, natyrisht jane kostumet. Kombinimi i ngjyrave, punimi mjeshteror, prerja fikse, shumellojshmeria e tyre e bejne ate qe te mrekullohej perpara njerezve qe i kane te veshura keto kostume. Nder gjerat e para edhe kur ato jane historike, te fotografuara jane pikerisht kostumet.
    Keshtu, veē anes mjeshterore ne kombinimin e dritehijeve, ne vendosjen dhe depertimin e menyres se drites sa dhe si duhet, ne nxjerrjen qarte te figures dhe portretit njerezor, ku mund te dallosh edhe karakteristikat e njerezve, ne realizimin artistik edhe te planit te dyte te sfondit, Marubi kerkon te nxjerre ne plan te pare edhe kostumet. Shume shpejt nis t'i dalloje ato. Meson ndarjen sipas krahinave, sekseve, grupmoshave, kategorive shoqerore dhe rasteve situacionale te veshjes se tyre. Sipas etnologut Agim Bido, Pjeter Marubi kerkoi te fiksoje polifunksionimin shoqeror dhe historik te kostumeve tradicionale ne jeten shqiptare, por sipas menyres se tij duke i dhene atyre vleren e dokumenteve historike te perkohshem te epokes me te cilen ata u prezantuan. Keshtu koinēidence, rastesi apo dashje, por fotografia e pare shqiptare qe mban vulen e Pjeter Marubit ajo qe paraqet Hamza Kazazin eshte pikerisht foto qe paraqet nga ana tjeter edhe kostumin tradicional te burrave shqiptare shkodrane ne nje dite feste. Keshtu ndodh ne me te shumten e rasteve, pjesa me e madhe e fotove paraqet kostume te llojeve nga me te ndryshmet. Ne pergjithesi personazhet apo grupet e personazheve te fotografise se Marubeve jane te veshur me kostume kombetare, paraqesin imazhet e tyre ashtu siē jane ne festa, ceremonira, ambiente familjare qofte dhe ne ushtrimin e zanateve te tyre artizanal ne pazarin e Shkodres. Nje pasion te tille e trashegon e gjithe dinastia. Matia, Keli edhe Gega. Ne menyra te ndryshme nisen te japin kostumet duke dhene keshtu edhe evoluimin kohor te kostumografise shqiptare. Pare keshtu, fototeka Marubi mund te shenderrohet shume mire ne nje muzeum etnografik. Keshtu eshte e lehte te percaktosh kohen nisur nga veshjet e personave te fotografuara. Fotografite e para kane personazhe me fustanelle, karakteristike per veshjen burrerore te mesit te shekullit te XIX. Me pas vendin e tyre do ta zene tirqet, te cilat perdoren ne fund te shekullit te XIX. E keto ne fillimin e shekullit te XX, zevendesohen me brekushet. Keshtu ndodh edhe per veshjet e grave. Xhubleta e malesoreve, veshja e princeshes mirditore, veshja e gruas katolike shkodrane, apo asaj muslimane, jane pasqyruar me se miri ne fotografi. Pas ketyre kostumeve, natyrshem shihen figurat me te medha te historise se veriut shqiptar. Patriotet ne grupe te Lezhes, Dukagjinit, Mirdites, Kosoves te gjithe te veshur me kostume. Kreret, emrat e perveēshem ne celuloidet e Marubeve, do te mbeten edhe me te njohur dhe do te shnderrohen te njohur edhe ne portrete. Ded Gjo Luli, Mehmet Shpendi, Azem e Shote Galica, Esat Toptani, Filip Shiroka, Haki Stermilli, Hil Mosi, Fan Noli, te gjithe jane fotografuar veēse prej Marubeve.

I fundit i Marubeve
    Duke jetuar deri vone 1984 kuptohet se ne Shkoder kujtimet me te gjalla dhe respektin me te madh njerezit e ruajne per Geg Marubin, te fundin e dinastise te fotografeve artiste. Zotni Gega, qe njeri i madh, thone shkodranet duke i pasatribuar atij gjithmone epitetin e zotnise edhe atehere kur duhej te ishe shok. "Prej tij kujtoj rregullin dhe disiplinen", thote keshtu Muhamet Bushati, fotografi qe punoi me te nje jete te tere. "Vinte ne pune ne 7 paēerek, bente gjithēka gati, solucione, negative, aparate, ne menyre qe ne 7 te fillonte punen. Kishte nje kaligrafi per t'u pasur zili. Gjithēka e mbante me teper rregull". "Kur isha e vogel",- kujton Tereza, "mbaj mend dhomen ne fund te korridorit ku mua me qe ndaluar rreptesisht te hyja. Shihja nga larg, ishte arkivi prej nga ku doli fototeka. Ēdo gje qe ne rregull, perfekt." Veē kesaj Tereza kujton dhe rregjistrin e madh. "Ishte nje liber i madh ku qene shenuar me saktesi datat dhe njerezit apo familjet e fotografuara. Keshtu rastiste qe pas 80, 100, 50 apo 20 vitesh njerez te ndryshem kerkonin tek babai ndonje foto te tyre apo te familjes. Zotni Geg me duhet kjo foto, e Krajave apo Bushatllinjve fjala vjen. Me mjafton viti te pakten, thoshte babai dhe ēdo gje gjendej ne pak sekonda. Me pas hapeshin skedat dhe menjehere gjendej negativi ne arkiv. Me pelqente pa mase te shihja babane tek punonte. E pyesja me kureshtje per dritat e kuqe, perse sherbente ky apo ai solucion, per sa kohe behet stampimi dhe ai me durim me pergjigjej per imtesite me te vogla".

Epilog
    Thuhet se dinastia e Marubeve mbaron me Gegen. Faktikisht pas vdekjes se tij asnje nga Marubet nuk e trashegoi me profesionin, nuk pati me aparatin fotografik si treguesin e artit apo te shpirtit te tij. Nderkohe nga Marubet, nga shkolla e tyre ne Shkoder, krijohet nje brez i tere fotografesh, te cilet ne nje menyre apo tjeter krijojne dinastite e tyre. Jakovajt, Pistulloret, Nenshatet, jane gjithe ata qe nisin t'i japin emra te rinj fotografise shqiptare. Ndersa vajza e vetme e Geg Marubit, mori drejtim tjeter. Fotografia eshte vetem kenaqesi per te. E shijon duke e pare, di ta vleresoje siē mund ta beje pak kush ne Shkoder. Ndersa profesion nuk eshte per te. Por duket se geni i artistit prej fotografi eshte transmetuar ne vije te zhdrejte. "Im bir, Tani,"- thote Tereza Marubi spontanisht, "i ka te dukshme prirjet e trasheguara. E shoh kete ne menyren se si e realizon fotografine. Dritehijet jane te persosura. Fotot dalin te dukshme, te pastra dhe te realizuara ne te gjitha drejtimet". Tani ka nje profesion qe eshte shume larg asaj te te qenit fotograf. Per stomatologun Irtan Mehilli mbase do te jete e afert dita qe mund te hape ndonje ekspozite duke nisur keshtu brezin e katert te dinastise Marubi, pinjollin e peste te fotografeve.
    -- 12/30/2000, © Koha Jone 2000.

Shkoder.net © 1998-2002

Anėtarėsuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826

Gjon MarkaGjonajt

DOSSIER

Si u persekutua nga regjimi komunist familja Gjonmarkaj qė rrjedh nga dera e Kapidanit tė Mirditės. Deda varet nė litar, Marku vdes nė hetuesi dhe Prenga njė jetė nė burgje

Preng Gjonmarkaj, zv/ministri qė vuajti 30 vjet nė burgje

Dashnor Kaloēi

Me ardhjen e komunistėve nė pushtet kullat tona nė Orosh tė Mirditėsė u dogjėn prej tyre, ndėrsa babai im majro Preng Gjonmarkaj i cili gjatė periudhės sė Luftės kishte mbajtur detyrėn e zv / Ministrit tė Brendshėm dhe Kuestorit nė Shkodėr, ashtu si shumė antikomunistė tė tjerė u arratis dhe doli nė mal. Pasi qėndroi pėr disa kohė nė arrati sė bashku me kushėririn e tij Mark Gjonmarkajn, i cili e dontė mė shumė se vėllezėrit e tij, nė vitin 1945 ai u arrestua nė qytetin e Shkodrės dhe u dėnua me vdekje. Nė atė kohė qė u dėnua baba edhe gjyshi jonė Deda i cili kishte qenė ushtarak i Monarkisė me gradėn e kapitenit ishte i arratisur nė mal sė bashku me djalin tjetėr Markun. Gjyshi Deda u kthye nė shtėpi pas njė amnistie qė u dha asokohe nga qeveria komuniste e Tiranės, por ai u arrestua pėrsėri nė gushtin e vitit 1949 me rastin e vrasjes sė Bardhok Bibės dhe ishte i pari qė e varėn nė litar nga tė 14 personat qė u ekzekutuan nė shenjė hakmarrje pėr vrasjen e tij.

Para varjes, gjyshi, Deda, kėrkoi qė tė paktėn djalit tė tij Markut, t'i falej jeta gjė e cila u muar parasysh dhe Marku vdiq nė burgun e Shkodrės ku ishte dėnuar me 101 vjet". Njeriu qė flet dhe dėshmon pėr herė tė parė pėr "Gazetėn", ėshtė 58-vjeēari Filip Gjonmarkaj, ish-oficer me gradėn e kapitenit nė Gardėn e Republikės, i cili rrėfen gjithė historinė tragjike tė familjes sė tij qė rrjedh prej derės sė famshme tė Gjonmarkajve tė Mirditės, ku pinjollėt e saj u ekzekutuan, u burgosėn, apo u internuan pėr 45-vjet me rradhė nga regjimi komunist i Enver Hoxhės.

Familja Gjonmarkaj, nga dera e Kapidanit
    Babai i Filipit, Preng Gjonmarkaj, ėshtė nga fshati Orosh i Mirditės, prej nga ėshtė dhe origjina e asaj familje nga mė tė njohurat nė Shqipėri. Familja e Preng Gjonmarkajt, rrjedh nga i njėjti trung i familjes sė famshme tė Kapidanit tė Mirditės, Gjon Markagjonit, i cili njihet ndryshe dhe si Princi i Mirditės. Dera e Gjonmarkajve tė Mirditės e cila konsiderohet si njė nga dyert e para tė Shqipėrisė, ka qenė e pėrbėrė nga tre degė: Lleshi i Zi, Preng Pasha dhe Preng Markola. Preng Pasha apo siē njihet ndryshe Preng Bib Doda i cili mbajti postin e Ministrit tė Botores nė Qeverinė e Ismail Qemali, pas vdekjes sė tij nuk la asnjė trashėgimtar dhe ajo degė e fist tė Gjonmarkajve u shua fare. Familja e babait tė Filipit, Preng Gjonmarkajt, e ka zanafillėn dhe rrjedh nga trungu i familjes sė Preng Markolės, prej sė cilės ka ardhur dhe dera e Princit tė Mirditės, Gjon Marka Gjonit. I pari i kėsaj shtėpie Preng Markola, ka qenė tepėr i njohur si njė nga prijsit ushtarakė tė asaj familje i cili ka udhėhequr bajrakun e tij dhe mirditorėt nė luftrat kundėr pushtuesėve osmanė. Pėr kėtė gjė ai ėshtė pėrmėndur dhe nga Padėr Gjergj Fishta nė veprėn e tij madhore "Lahuta e Malcisė", ku midis tė tjerash thuhet: "Janė vėnė trimat nė rresht pėr nji / njaj Preng Markola u ka pri / asht Gjonmarkajsh dhe i takon prija / derė ma tė vjetėr s'ka Shqipnia". Trojet e vjetra dhe themelet e kullės sė familjes sė Preng Gjonmarkut dhe tė parėve tė tij kanė qenė nė fshatin Ndėrshen, fare pranė Oroshit ku ndodheshin dhe sarajet e kushėririt tė tyre, Kapidanit tė Mirditės, Gjon Marka Gjonit.

Deda dhe Prenga ushtarakė tė Monarkisė
    Preng Gjonmarkaj u lind nė prill tė vitit 1913 nė fshatin Ndėrshen tė Oroshit tė Mirditės dhe ishte fėmija i parė nga dy djem dhe njė vajzė (Markun e Marten) qė kishte Dedė Gjonmarkaj i cili nė atė kohė shėrbente si ushtarak nė qeverinė e Vlorės qė kryesohej prej Ismail Qemalit. Dedė Gjonmarkaj e vazhdoi karrierėn ushtarake edhe gjatė viteve tė Monarkisė sė Zogut, duke shėrbyer si ushtarak nė armėn e xhandarmėrisė me gradėn e majorit nė rrethet e Gjirokastrės, Kukėsit dhe Mirditės. Po kėshtu edhe babai i Dedės, Preng Gjonmarkaj ishte ushtarak me gradėn e majorit dhe pėr shumė vjet ai shėrbeu si inspektor i Oborrit Mbretėror nė Qarkun e Shkodrės. Ndėrsa djali i Dedės, Preng Gjonmarkaj i ri, mėsimet e para i mori nė Konviktin e Oroshit qė kishte hapur asokohe dera e Kapidanit tė Mirditės, Gjon Markagjonit, ku ai mėsoi pėr pesė vjet si nxėnės i jashtėm. Nė atė kohė qė Prenga mėsonte pranė atij konvikti dhe ishte me rezultate shumė tė mira nė mėsime, babai i tij Deda, kishte dėshirė qė ta shkollonte nė njė shkollat ushtarake me qėllim qė ai tė ndiqte traditėn familjare tė shtėpisė sė tyre dhe tė dilte oficer. Lidhur me tė kaluarėn e karrierės ushtarake tė babait tė tij, 58-vjeēari Filip Gjonmarkaj dėshmon: "Pas mbarimit tė shkollės unike nė konviktin e Oroshit nė vitin 1929, babai im Preng Gjonmarkaj u dėrgua pėr tė ndjekur njė kurs ushtarak pėr xhandarmėrinė qė ishte hapur asokohe nga Mbreti Zog dhe nėn kujdesin e instruktorėve italianė nė Plepat e Durrėsit. Duke qenė se atė kurs baba e mbaroi me rezultate shumė tė mira, ai u titullua oficer me gradėn e nėntogerit dhe u emėrua si komandant i Postės sė Xhandarmėrisė nė Lis tė Matit ku ai shėrbeu pėr deri nė vitin 1932. Nga viti 1932 e deri nė vitin 1939, babai shėrbeu si ushtarak i Monarkisė me gradėn e kapitenit nė armėn e xhandarmėrisė nė qytetet e Durrėsit dhe Tiranės ku atij iu ngarkuan detyra tė ndryshme. Nė vitin 1935 kur ndodhi kryengritja e Fierit, Prenga shėrbente si inspektor ushtarak pranė Oborrit Mbretėror tė Zogut dhe nė atė ai u dėrgua pėr tė hetuar rreth asaj kryengritje qė kishte si qėllim rrėzimin e qeverisė monarkiste. Nė detyrėn e inspektorit ushtarak pranė Oborrit Mbretėror, Prenga shėrbeu deri nė prillin e vitit 1939 kur Italia fashiste kreu agresionin ushtarak ndaj Shqipėrisė. Pas pushtimit tė Shqipėrisė, Prenga nuk pranoi tė shėrbente pėrsėri nė armėn e xhandarmėrisė dhe u lirua nga detyra. Nė atė kohė ai u kthye nė vėndlindjen e tij nė Orosh tė Mirditės ku dhe u emėrua si Kryetar i Komunės sė Fushė-Arrėzit dhe tė Fanit tė Mirditės", kujton Filip Gjonmarkaj lidhur me karrierėn ushtarake tė babait tė tij Prengės dhe gjyshit Dedės, tė cilėt kishin shėrbyer si ushtarakė tė Monarkisė sė Zogut.

Nė Tiranė, zv/Ministėr i Brendshėm
    Nė Komunat e Fushė-Arrzit dhe tė Fanit tė Mirditės, Preng Gjonmarkaj shėrbeu deri aty nga viti 1941, sepse nė atė kohė kushėriri i tij Mark Gjon Markaj qė mori mė pas postin e Ministrit tė Brendshėm, e thėrriti nė Tiranė dhe e ftoi tė shėrbente pėrsėri nė armėn e xhandarmėrisė. Nė atė kohė Prenga veshi uniformėn ushtarake me gradėn e kapitenit qė kishte pasur mė pėrpara nė xhandarmėri dhe pasi punoi pėr disa kohė aty, u emėrua si shef i Zyrės Politike pranė Ministrisė sė Punėve tė Brendshme nė Tiranė. Nė atė kohė atij iu dha edhe grada e majorit dhe funksioni i Shefit tė Zyrės Politike, korespodonte edhe me funksionin e zv / Ministrit. Lidhur me periudhėn qė Prenga shėrbeu pranė Ministrisė sė Brendshme, i biri i tij Filipi, dėshmon: "Ndonėse babai im Preng Gjonmarkaj ishte me bindje tė thella antikomuniste, ai nuk e shfrytėzoi funksionin e tij nė Ministri pėr t'u hakmarrė ndaj komunistėve tė arrestuar, pėrkundrazi ai tregohej mė shumė se ē'duhej human me ta. Kėtė qėndrim ndaj tyre baba Prenga, e mbajti edhe gjatė periudhės kur shėrbeu si Kuestor praėn Prefekturės sė Shkodrės, ku ai tregohej tepėr i butė me komunistėt dhe nė shumė raste ndėrhynte pėr t'i liruar ata nga burgu. Njė nga komunistėt e njohur qė pati liruar baba nė atė kohė nga burgu, ka qenė Tom Kola i cili mė pas u vra gjatė njė pėrpjekje kur ishte partizan. Aq shumė ndėrhyrje pati bėrė baba pranė italianėve dhe gjermanėve pėr lirimin e komunistėve tė arrestuar, sa qė ai disa herė u konfrontua ashpėr me eprorėt e tij, tė cilėt nuk ia kuptonin dot dobsinė qė kishte ai pėr rininė shqiptare, qė Prenga nuk kishte qejf ta shihte tė kalbej burgjeve", dėshmon Filip Gjonmarkaj lidhur me periudhėn e Luftės kur babai i tij u emėrua nė funksionin e zv / Ministrit tė Brendshėm.

Arrestimi i Prengės, 101 vjet
    Pas ardhjes sė komunistėve nė pushtet nė fundin e vitit 1944, major Preng Gjonmarkaj ashtu si shumė ushtarakė tė tjerė u arratis nė male dhe u bashkua me kushėririn e tij Mark Gjonmarkajn, i cili nė atė kohė ishte udhėheqėsi kryesor i rezistencės antikomuniste. Lidhur me kėtė, Filip Gjonmarkaj dėshmon: "Qė me ardhjen e komunistėve nė pushtet nė vitin 1944, kullat tonė nė Orosh tė Mirditės u dogjėn prej tyre nė shėnjė hakmarrje. Nė atė kohė baba Prenga dhe gjyshi 72-vjeēar Deda, ishin tė arratisur nė male, sė bashku me kushėririn tonė Dr. Mark Gjonmarkajn i cili e donte Prengėn njėlloj si vėllezėrit e tij. Nė majin e vitit 1945, Prenga u rrethua dhe u arrestua nga Forcat e Ndjekjes nė zonėn e Shllakut nė Shkodėr, ku ai qėndronte i fshehur sė bashku me kushėririn e tij Gjon Pjetėr Gjonmarkajn. Gjyqi kundėr tyre u zhvillua nė qytetin e Shkodrės dhe prokurori Aranit Ēela sė bashku me trupin gjykues i dhanė dėnimin me vdekje, ndėrsa pėr Gjonin me qė ishte shumė i ri, e dėnuan me katėr vjet burg. Dėnimi i Prengės me vdekje nė atė kohė bėri njė bujė shumė tė madhe nė gjithė Qarkun e Shkodrės, pėr arsye se ai njihej mirė pėr karakterin e tij burrėror nė atė qytet qė nga koha kur kishte punuar si Kuestor dhe kishte lėnė pėrshtypjet mė tė mira duke u falur jetėn shumė komunistėve. Nga respekti qė kishin krijuar nė atė kohė shkodranėt pėr Prengėn, pati shumė kėrkesa dhe ndėrhyrje tė ndryshme nga qytetarė tė Shkodrės me qėllim qė atij t'i falej jeta. Njė nga ato qė kėrkoi faljen e tij ishte dhe nėna e Heroit tė Popullit, Tom Kola e cila i shkoi vetė nė zyrė Prokurorit Aranit Ēela dhe i dėshmoi atij se Preng Gjonmarkaj ia kishte liruar njėherė djalin nga burgu. Nisur nga kėrkesat dhe ndėrhyrjet e shumta pranė organeve gjyqėsore, trupi gjykues i mori ato nė konsideratė dhe ia fali Prengės dėnimin me vdekje, duke ia kthyer atė nė 101 vjet burg", dėshmon Filip Gjonmarkaj lidhur me babain e tij Prengėn tė cilit ia fal jeta vetėm nė sajė tė figurės sė mirė qė ai kishte lėnė nė qytetin e Shkodrės ku kishte shėrbyer si Kuestor gjatė periudhės sė pushtimit.

Deda nė litar, Marku vdes nė burg
    Nė atė kohė qė Preng Gjonmarkajt iu fal jeta dhe u dėnua me 101 vjet burg, babai i tij Deda sė bashku me djalin tjetėr Markun, ishin tė arratisur nė mal nga frika e hakmarrjes sė komunistėve. Lidhur me kėtė, Filipi dėshmon: "Pas dėnimit tė Prengės, Gjyshi Deda, me xhaxhanė Markun, qėndruan nė mal nė arrati sė bashku me kushėririn Mark Gjonmarkajn dhe shuė mirditorė tė tjerė antikomunistė nga familjet e njohura. Aty nga fundi i vitit 1947 ata u kthyen nė shtėpi pas njė amniste qė u dha nga qeveria komuniste e Tiranės pėr ata qė nuk kishin bėrė asnjė krim. Por qėndrimi i tyre pranė familjes nuk zgjati shumė, sepse ata u arrestuan pėrsėri nė gushtin e vitit 1949 kur ndodhi vrasja e Bardhok Bibės qė nė atė kohė mbante funksionin e Sekretarit tė Parė tė Mirditės. Nė atė kohė si shenjė hakmarrje ndaj vrasjes Bardhokut, Qeveria komuniste e Tiranės nėpėrmjet Forcave tė Ndjekjes ku ishin dhe dy kėshilltarė sovjetik (kolonelėt Sokolov dhe Voleskin) arrestoi dhe burgosi me dhjetra mirditorė. Katėrmbėdhjet prej tyre u ekzekutuan nė Qafėn e Valmirit, nė vėndin ku ishte vrarė Bardhok Biba dhe i pari qė u var nė litar, ishte gjyshi ynė Dedė Gjonmarkaj. Nė atė gjyq tė shpejtė qė u zhvillua pak para ekzekutimit, Deda i tha trupit gjykues: "Unė dhe kėtė burra tė tjerė qė na keni arrestuar nuk kemi asnjė lidhje me vrasjen e Bardhok Bibės. Megjithatė unė jam gati qė tė shkoj vetė nė litar, por djali im Marku, nuk duhet tė ekzekutohet se ėshtė krejt i pafajshėm". Pasi e varėn gjyshin nė litar, xhaxhanė Markun e dėrguan nė burgun e Shkodrės ku ai vdiq pak kohė mė vonė. Nė atė kohė qė u var gjyshi Deda, familjen tonė (unė, vėllai Gaspėri, nėna dhe gjyshja) e internuan nė kampin e Tepelenės ku qėndruam deri nė vitin 1952 dhe mė pas na lejuan tė ktheheshim nė Orosh. Babai Prenga, vuajti plot 20-vjet e katėr ditė dėnimin qė ishte dhėnė dhe pjesėn mė tė madhe e kreu nė burgun e Burrelit. Njė nga tė burgosurit qė ka vuajtur bashkė me babanė nė kampin e Thumnaės, (Mark Alia nga Mamurrasi) mė ka treguar se komandanti i atij kampi Novruz Shehu, donte tė ndėrhynte tek Kadri Hazbiu dhe ta lironte Prengėn, pasi ai u impononte respekt tė gjithėve. Kur u kthye nga Tirana, komandanti i kampit nė prezencė tė gjithė tė dėnuarėve i tha Prengės: "Sa tė jetė kjo qeveri, ti nuk do tė lirohesh. Ne e dimė se ti nuk ke bėrė krime, por tė mban brenda mbiemėri qė ke". Pas atyre fajlėve, Prenga buzėqeshi dhe iu pėrgjigj: "Kėtė e di mirė, por mbiemėrin e kam mė tė shtrenjtė se jeten, mor zotni major". Pasi u lirua nė vitin 1965 ai erdhi nė Orosh ku mė 30 prill tė vitit 1977 u arrestua pėrsėri dhe kreu edhe dhjetė vjet tė tjera burg politik. Prenga u lirua nga burgu nė vitin 1987, nė moshėn 74-vjeēare dhe nga vuajtjet e sėmundjet qė kishte kaluar nėpėr burgje, ai vdiq nė tetorin e vitit 1992, pak kohė pasi ishte shembur regjimi komunist", e pėrfundon rrėfimin e tij rreth historisė tė dhimbshme tė familjes, 58-vjeēari Filip Gjonmarkaj, njė nga pinjollėt e fundit tė asaj shtėpie qė rrjedh nga dera e kapidanit tė Mirditės Gjon Marka Gjonit, e cila u masakrua nė mėnyrėn mė barbare nga regjimi komunist i Enver Hoxhės.

-----------------

gazeta.shqiptare

Anėtarėsuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826
    PPSH ngriti vertet "oxhaqe gjer ne re" ku dilte tym industrial por shkaterroi qindra OXHAQE te familjeve me te njohura te Kombit.

Burracaker....kan shire lėm mbi popull te vet.. Legena bolshevik..
    PPSH-regjim i kerrbacit.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22

Si me prene komunistet ne Bese !

Historia e dhimbshme e malėsorit fisnik 85-vjeēar me origjinė nga Shoshaj i Dukagjinit qė u diplomua nė Akademitė ushtarake tė Modenas e Firences dhe u persekutua nga komunistėt

Lekė Vojvoda i Dukagjinit: "Si mė prenė nė besė komunistėt"

Dashnor Kaloēi

Aty nga viti 1944 kur shėrbeja si rrethkomandant i xhandarėmrisė sė Dukagjinit, hyra nė lidhje tė fshehta me majorin britanik Nils, i cili kryesonte njė nga misionet anglo-amerikane qė ishin atashuar asokohe pranė forcave nacionaliste nė Veriun e Shqipėrisė. Sipas porosive tė tij, unė asokohe ndihmova tė gjitha ato forca qė luftonin kundėr gjermanėve, siē ishin komunistėt, ballistėt dhe legalistėt. Aty nga korriku i vitit 1944, unė e braktisa detyrėn e rrethkomandantit tė Dukagjinit dhe shkova nė Shoshaj ku rrija vazhdimisht nėn ankthin e goditjes e arrestimit, si nga partizanėt ashtu dhe nga forcat gjermane.

Ashtu i arratisur qėndrova pėr dy vjet i fshehur nėpėr malet e Dukagjinit sė bashku me Mark Malėn, Gjergj Vatėn, Pal Thanin, Lulash Stakėn, Mirash Ndoun dhe Bajraktarin e Dukagjinit Lulash Gjeloshi me gjithė mashkujt e fisit. Nė tetorin e vitit 1946 kur Qeveria Komuniste e Tiranės shpalli njė amnisti pėr tė gjithė personat e arratisur, unė vendosa dhe u dorzova vetė sė bashku me disa shokė tė tjerė, duke menduar se komunistėt do ta mbanin fjalėn pėr faljen qė nxorrėn. Por isha gabuar, se komunistėt na prenė nė besė dhe mė dėnuan me shtatė vjet burg e internime tė gjata, nga tė cilat u lirova vetėm nė vitin 1984". Njeriu qė flet dhe dėshmon pėr herė tė parė pėr Gazetėn, ėshtė 85-vjeēari Lekė Vojvoda nga Shoshaj i Dukagjinit, ish-oficer akademist me gradėn e kapitenit i diplomuar nė Modena e Firence, i cili rrėfen gjithė historinė e jetės sė tij qė nga bankat e gjimnazit tė Shkodrės, studimet nė Akademitė e Italisė, fillimin e karrierės ushtarake gjatė viteve tė pushtimit, ndihmesėn e madhe ndaj lėvizjes antifashiste, e deri tek arrestimi e dėnimi prej komunistėve me vite tė gjata burgu e internimi. Ndonėse tashmė ai po i afrohet tė nėntėdhjetave duke lėnė pas njė jetė ku shkėlqimi, vuajtjet dhe peripecitė e pafund i janė mpleksur pazgjidhshmėrisht me njėra tjetrėn, malėsori fisnik Lekė Vojvoda, me njė portret dhe fizik tipik si ato tė kreshnikėve qė ka pėrshkruar me aq mjeshtėri Padėr Gjergj Fishta nė "Lahuta e Malcisė", tė habit me memorjen e tij brilante dhe ato ngjarje qė tregon. Aty nė shtėpinė e tij tė thjeshtė qė ndodhet diku nė njė rrugicė tė ngushtė tė lagjes "Tre Heronjtė" tė qytetit tė Shkodrės ku ne kemi shkuar si mysafir, ai nis e rrėfen duke sjellė nė kujtesė ngjarje, data, vite e njerėz me histori nga mė tė ndryshmet dhe hera-herės e ndėrpret tregimin e tij nga qė e tradhėtojnė disa pika loti qė i bien pėrmbi faqe!

Familja Vojvoda, besnikė tė Zogut

Lekė Vuksani apo siē njihet ndryshe me mbiemėrin Vojvoda, u lind mė 7 maj tė vitit 1918-tė nė Shoshaj tė Dukagjinit, prej nga ėshtė dhe origjina e familjes sė tij njė nga mė tė njohurat e asaj krahine nė Veriun e Shqipėrisė. Mbiemėrin Vojvoda (nė serbisht-komandant) ajo familje e ka trashėguar qė prej pesė brezash, pasi tė parėt e saj ishin komandantė tė malsorėve nė luftrat kundėr forcave serbo-malazeze nė fundin e shekullit tė XIX-tė dhe fillimin e shekullit tė XX-tė. Babai i Lekės, quhej Vuksan Vojvoda dhe ai ka qenė tepėr i njohur nė atė krahinė si burrė i urtė pėr ndarje pleqnie, pasi bashkė me Bajraktarin e Dukagjinit, ai merrej edhe me zgjidhjen e mosmarrėveshjeve dhe problemeve tė ndryshme qė lindnin nė mes fshatarėve tė asaj krahine. Vuksan Vojvoda ishte njė nga besnikėt e Monarkisė sė Zogut dhe ai njihej nė tė gjithė Dukagjinin si njė nga mbėshtetėsit kryesor tė Mbretit. Aty nga viti 1926 kur ndodhi Kryengritja e Dukagjinit e udhėhequr prej toger Ndok Gjeloshit dhe Dom Loro Cakės tė cilėt synonin rrėzimin e Qeverisė sė Zogut, iu bė thirrje edhe Vuksan Vojvodės pėr t'u bashkuar me kryengritėsit dukagjinas. Synimi i kryengritėsve pėr ta bėrė pėr vete Vuksan Vojvodėn, qėndronte nė faktin se ai gėzonte njė popullaritet tė jashtėzakonshėm nė tė gjithė atė krahinė. Por Vuksani, nuk pranoi tė merrte pjesė nė atė kryengritje, pasi ishte fare i qartė pėr synimet e organizatorėt e vėrtetė tė saj. Ndonėse Vuksani vetė nuk kishte bėrė ndonjė shkollė tė madhe, ai u kujdes qė djalit tė tij, Lekės, tė mos i mungonte ajo. Kėshtu nė vitin 1928 Vuksani e dėrgoi tė birin, Lekėn, nė qytetin e Shkodrės dhe e regjistroi nė shkollėn fillore tė Konviktit "Malet Tona". Atė shkollė Lekė Vojvoda e mbaroi nė vitin 1936 kur mori semimaturėn dhe gjatė gjithė periudhės qė ai ndoqi mėsimet aty, ai vlerėsohej si njė nga nxėnėsit mė tė mirė tė saj, pasi gjatė njė viti shkollor ai mori dy klasė pėrnjėherė. Gjatė asaj periudhe ndėr shokėt mė tė afėrt tė Lekės nė Konviktin "Malet Tona", ishte Mėhill Marku nga Lotaj e Shalės, (mė pas emigroi nė SHBA ku u bė profesor nė njė universitet tė Neė Yorkut) dhe Kol Prela (profesori qė u pushkatua me grupin e deputetėve nė 1946-ėn) qė ishte disa vjet mė i madh se ai nė moshė. Pėrveē Mėhillit dhe Kolės tė cilėt ai i kishte shokė dhe bashkėfshatarė, nė njė klasė me Lekėn asokohe mėsonin dhe Fadil Hoxha, Xheladin Hana, Hajrulla Kastrati, Emin Duraku, Ndue Gjergj Pėrvizi etj. Lidhur me shokėt qė Leka kishte nė Konviktin "Malet Tona", ai kujton: "Ndo-nėse unė kisha njė miqėsi tė ngushtė me shokėt e mi tė klasės si Fadil Hoxhėn, Emin Durakun, Xheladin Hanėn e Hajrulla Kastratin, nė bindjet politike isha kundėr tyre sepse ata kishin pikpamje komuniste", dėshmon Leka pėr ish shokėt e tij tė klasės, tė cilėt mė vonė u bėnė emėra tė njohur e personalitete tė Luftės Antifashiste nė Shqipėri dhe Jugosllavi.

Nė shkollėn ushtarake tė Romės

Pasi e mbaroi semimaturėn me rezultate shumė tė larta nė vitin 1936, Lekė Vojvoda kishte dėshirė qė tė vazhdonte studimet nė njė nga shkollat ushtarake tė Italisė. Lidhur me kėtė ai kujton: "Pasi u diplomova nė gjimnazin laik tė qytetit tė Shkodrės, bėrė njė kėrkesė pėr tė ndjekur studimet ushtarake nė Itali. Pasi m'ua aprovua kėrkesa edhe me ndihmėn qė ma dha ushtaraku Ndoc Kurti, i cili nė atė kohė shėrbente si adjutant i motrave tė Mbretit Zog, unė u paraqita nė konkursin qė u zhvillua nė Tiranė. Pasi e fitova atė konkurs me pikė tė plota, m'u dha e drejta pėr tė ndjekur shkollėn ushtarake nė Romė, tė cilėn e fillova nė tetorin e vitit 1936. Bashkė me mua nė atė shkollė ushtarake tė kryeqytetit italian, aspkohe ishin dhe disa studentė tė tjerė nga Shqipėria, si Abdyl Kėllezi, Abdi Mati, Valentin Pėrvizi etj. Atė Lice ushtarak e mbarova me rezultate shumė tė mira nė vitin 1939, por gjatė asaj kohe qė isha student aty, kam kaluar njė nga ngjarjet mė tė dhimbėshme tė jetės sime…", kujton 85-vjeēari Lekė Vojvoda dhe pėr njė ēast e ndėrpret rrėfimin e tij nga lotėt qė i rrjedhin mbi faqe. Po cila ėshtė ajo ngjarje e largėt qė ndonėse ka ndodhur prej mė shumė se gjysėm shekulli mė parė, e trondit dhe e prek edhe sot malėsorin fisnik Lekė Vojvoda, duke e bėrė qė tė mos e pėrmbajė dot veten? Lidhur me kėtė ai nis e tregon: "Aty nga pasditja e tetė prillit tė vitit 1939, unė ndodhesha nė ambientet e shkollės vetėm me disa shokė shqiptarė, pasi italianėt kishin shkuar nėpėr shtėpitė e tyre me rastin e festės sė pashkėve. Nga qė ato ditė ne nuk kishim dalė fare jashtė ambienteve tė kapanoneve, nuk kishim asnjė dijeni se ēfarė ndodhte jashtė mureve tė asaj shkolle. Aty nga pasdrekja e asaj dite unė dola dhe takova kapelanin e shkollės (priftin ushtarak) tė cilit i thashė se bashkė mė dy shokėt e mi kishim dėshirė qė tė shkonim nė kishė me rastin e festave tė pashkėve. Kapelani pasi mė dėgjoi , m'u pėrgjigj: "Nuk do tė shkoni dot nė kishė pasi nė qytet ka trazira tė mėdha, sepse kėto ditė ka ndodhur bashkimi i Italisė me Shqipėrinė". Unė e kuptova menjėherė se ē' kishte ngjarė, pasi qė nga fundi i muajit mars kishim dėgjuar se diēka pritej tė ndodhte nė mes Italisė dhe atdheut tonė Shqipėrisė. Menjėherė pas fjalėve tė kapelanit mė shpėrthyen lotėt ēurk dhe ashtu i ngashėryer pa e pėrmbajtur aspak veten iu drejtova duke i thėnė: "Padėr, qė nga ky moment unė nuk besoj mė. Si ka mundėsi qė njė shtet i madh tė zaptojė njė shtet tjetėr mė tė vogėl? A nuk ėshtė dhe atdheu ynė Shqipėria njė vėnd qė e ka falė zoti si gjithė shtetet e tjera? Pėrse nuk paskemi tė drejtė tė jetojmė tė lirė edhe ne". Pas fjalėve tė mia kapelani nuk u ndie fare dhe u largua jashtė shkollės, ndėrsa unė me shokėt e mi u futėm brenda nė kapanone", kujton Lekė Vojvoda atė ngjarje tė largėt tė shtatė prillit tė vitit 1939 kur Italia kreu agresionin fashist ndaj Shqipėrisė, ngjarje e cila edhe sot ia ēon lotėt ēurk malėsorit kreshnik 88-vjeēar, pėr tė cilin tregojnė qė se ka njohur kurrė frikėn.

Refuzimi i betmit ushtarak nė Romė

Po ē'ndodhi mė pas me Lekė Vojvodėn dhe shokėt e tij studentė ushtarakė qė asokohe vazhdonin mėsmet nė Liceun Ushtarak tė Romės? Lidhur mė kėtė, ai rrėfen: "Qė paraditen e nėntė prillit tė vitit 1939 nė ambientet e shkollės sonė aty nė Romė, autoritetet italiane filluan tė grumbullonin tė gjithė studentėt shqiptarė qė asokohe ishin nėpėr shkollat e tjera ushtarake tė Italisė, si tė mesme ashtu dhe ato tė larta e tė aplikacionit. Qėllimi i atij grumbullimi ishte se ata kishin vendosur pėr tė na dėrguar tė bėnim betimin ushtarak sė bashku me studentėt italianė. Ndėrsa po vazhdonte grumbullimi i studentėve shqiptarė nė ambientet e shkollės sonė, ne qė ishim aty vendosėm qė tė bėnim njė mbledhje lidhur me situatėn qė ishte krijuar. Pasi u mblodhėm fshehtas reth 20 e ca shqiptarė nė njė klasė, filluam diskutimet duke rrahur mendimet se ē'duhej tė bėnim nė situėtėn nė tė cilėn ndodheshim. Disa nga shokėt qė e morėn fjalėn nė fillim, hodhėn idenė qė ne ta linim fare shkollėn dhe tė ktheheshim nė Shqipėri, gjė e cila nė fillim u pėrkrah nga tė gjithė nė mėnyrė unanime. Por ky vendim mė pas u hodh poshtė, sepse dikush nga ne tha se do ishte mė mirė qė ne ta vazhdonim shkollėn, tė diplomoheshim dhe kudo qė tė na ēonin tė punonim pėr tė mirėn e Shqipėrisė. Ajo gjė u pėrkrah nga tė gjithė ne qė ishim aty, duke thėnė se do ishte mė mirė tė mbaronim shkollėn e tė dilnim oficerė, pasi Shqipėria kishte nevojė pėr kuadro tė aftė qė tė drejtonin vetė ushtrinė shqiptare. Pas kėtij vendimi ne u shpėrndamė pa e ditur se pas pak ditėsh italianėt do tė na dėrgonin pėr tė bėrė betimin ushtarak. Autoritetet e larta italiane kishin vendosur qė bashkė me studentėt italianė, tė na ēonin pėr tė bėrė betimin me armė edhe ne shqiptarėt qė studjonim nė atė shkollė tė mesme ushtarake tė Romės. Pėr kryerjen e betimit ushtarak ishte caktuar njė kazermė ushtarake e cila ndodhej jo shumė larg shkollės sonė dhe pak pasi mbėrritėm ne aty, erdhėn dhe autoritetet e larta ushtarake italiane qė do tė asistonin nė ceremoninė e betimit. Kur filloi tė kėndohej himni jonė kombėtar, ne studentėt shqiptarė qė ishim rreshtuar nėpėr kuadrate tė veēanta, filluam tė qanim dhe si me komandė tė gjithė i lėshuam armėt nė tokė. Kjo gjė shkaktoi dhe prishjen e gjithė ceremonisė sė betimit. Pas kėsaj ne na dėrguan pėrsėri nė shkollėn tonė dhe aty na mblodhėn nė njė sallė duke na kėrkuar llogari se pse e bojkotuam betimin ushtarak duke lėshuar armėt nė tokė. Tė gjithė ne studentėt shqiptarė qė u ngritėm pėr tė dhėnė llogari aty para autoriteteve ushtarake italiane tė shkollės, nxorrėm arsye nga mė tė ndryshmet lidhur me prishjen e ceremonisė sė betimit. Nė fund tė mbledhjes komanda e shkollės na komunikoi se do tė mblidhej pėr marrjen e masave ndaj nesh dhe tė nesėrmen ata morėn dhe internuan vetėm shokun tonė Abdyl Kėllezin, tė cilin e konsideruan si organizatorin e tė gjithė asaj ēka kishte ndodhur", kujton 85-vjeēari Lekė Vojvoda, lidhur me refuzimin e kryerjes sė betimit ushtarak tė nxėnėsve dhe studentėve ushtarakė shqiptarė qė asokohe mėsonin nė Itali.

Diplomimi nė Modena e Firence

Nė fundin e pranverės tė vitit 1939 Lekė Vojvoda u diplomua me rezultate tė larta nė nė shkollėn ushtarake tė Romės dhe mė pas ai vazhdoi pėrsėri studimet nė Akademinė Ushtarake tė Modenas. Lidhur me kėtė ai kujton: "Pasi u diplomova nė Liceun Ushtarak tė Romės, kisha dėshirė qė tė vazhdoja pėrsėri studimet nė njė nga Akademitė e Italisė nė degėn e Karabinerisė. Por, edhe pse kisha mbaruar me rezultate tė larta, ajo gjė ishte e vėshtirė dhe nuk kisha siguri nėse do mė jepej e drejta tė vazhdoja Akademinė e Modenas. Nė atė kohė unė shkova dhe mora takim me Gjeneral Zef Serreqin, i cili ishte Komandant i Kavalerisė Italiane. Pasi ai mė priti mjaft mirė, unė i thashė se kisha shkuar pėr t'i kėrkuar ndihmė qė tė mė krijonte mundėsinė qė unė tė ndiqja studimet pranė Akademisė sė Modenas, nė degėn e Karabinerisė. Gjeneral Serreqi pasi mė dėgjoi me vėmndje deri nė fund, nė fillim mė pyeti se pėrse unė insistoja qė tė shkoja nė degėn e Karabinerisė, nė njė kohė qė ajo ishte njė nga degėt mė tė vėshtira dhe mė me probleme kur tė dilje nė jetė pas diplomimit. Unė iu pėrgjigja se kisha dėshirė qė tė diplomohesha nė atė degė, duke menduar se Italia njė ditė do tė ikte nga Shqipėria dhe ne oficerėt shqiptarė do ta organizonim e do ta merrnim vetė nė dorė formimin e armės sė xhandarmėrisė. Pas kėsaj Gjeneral Serreqi mė ndihmoi qė unė tė regjistrohesha dhe tė filloja studimet nė atė akademi, ku bashkė me mua, po nė njė degė tjetėr, atė tė Kavalerisė, ishte dhe shoku im i ngushtė Valentin Pėrvizi, me origjinė nga Skuraj i Kurbinit", kujton Lekė Vojvoda lidhur me ndihmėn qė i dha Gjeneral Zef Serreqi, pėr tė ndjekur studimet nė degėn e Karabinerisė pranė Akademisė Ushtarake tė Modenas nė Itali.

(vijon nesėr)

Faqja 0 prej 8 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Ēfarė mendoni pėr Ahmet Zogun?
    Nga honzik nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 242
    Postimi i Fundit: 03-03-2014, 08:03
  2. Pėrgjigje: 139
    Postimi i Fundit: 14-06-2005, 06:29
  3. Brukseli: Zgjedhjet e 2005, shansi juaj i fundit
    Nga Brari nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 32
    Postimi i Fundit: 12-04-2005, 14:53
  4. Ortodoksia dhe Shqipėria
    Nga shendelli nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 258
    Postimi i Fundit: 07-04-2004, 18:16

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •