Close
Faqja 77 prej 90 FillimFillim ... 2767757677787987 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 761 deri 770 prej 892
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    21-10-2009
    Postime
    461
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    Kush e kishte para 1478? Ku bie kalaja e Danjes? Cfare fisi ka aty? (Dakord me ato qe ke shkruar.)
    HERA E FUNDIT QE HYE NE KET FORUM,KUR MMMMMMMA nuk hye ketu,

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga kutje Lexo Postimin
    HERA E FUNDIT QE HYE NE KET FORUM,KUR MMMMMMMA nuk hye ketu,
    Si eshte puna? Nuk mora vesh gje. Po rrah te gjej dicka te rendesishme. Ne se ke informacion te lutem sille, e ne se jo, ne rregull.
    E di qe Danja ka shkuar nga Venediku tek Epiri, tek Balshat, Skenderbeu, perseri Venediku, pas 1478 tek Turqit, dhe se fundit tek Shqiperia. Por mendova mos ke dicka me specifike per ate rajon, qe nuk eshte ne libra.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 01-09-2011 më 14:33

i/e regjistruar Maska e fegi
    Anëtarësuar
    29-05-2009
    Postime
    5,767
    Qytetet mesjetare te Shqiperise se Veriut nese do ti kategorizonim sipas origjines se tyre vendin kryesore do ta zinin qytete te tilla qe ne periudhen antike (shek.IV-III p.e.s.) siç qe Shkodra e cila me vone u be dhe kryeqender e provinces se Prevalit. Munde te permendim qytete qe e kane zanafillen nga keshtjella te antikitetit te vone si Sarda dhe ne fund qytete te krijuara ne periudhen mesjetare si Drishti, Danja, Ballezi, Sapa. Ne kete material ne do te ndalemi ne njerin prej tyre Drishtin (Drivastum).
    Edhe nga vete emri i qytetit ne aspektin toponomastik del fare qarte se kemi te bejme me nje emer Ilir pasi ne Iliri ka patur dhe vende te tjera me keto prapashtesa si Perasti, Damastion etj. Influenca romake shihet edhe ne ndonje emertese vendi pereth dukatit te Drishtit.

Linku

http://www.google.se/url?sa=t&source...JJpROoai3eCkzA

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    fegi, Drishti-Drivasto nuk eshte e njejte me Danjen/Vaun e Dejes me sa di une.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Kisha e ZONJES se Danjes, e ndertuar nga Skenderbeu dhe e hedhur ne ere nga regjimi komunist.

Kisha qe ndertuar me gure te bardhe dhe te kuq, me zbukurime rozetash. Kisha ka qene e mbulshur me piktura nga brenda, njera nga te cilat, ajo kryesoja, ishte e Shen Gjergjit me mburoje dhe mbi kale. Ngjyrat dominuese qene e zeza, ngjyre kremi, e kuqja, dhe bluja.
    Nje here ne vit mbahej meshe per nder te Shen Nikolles.

Kulti i fese ishte KATOLIK.

Mbajeni mend mire, se do ju duhet.

Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 02-09-2011 më 00:33

i/e regjistruar Maska e par
    Anëtarësuar
    10-09-2010
    Postime
    818
    a ka ndonje lidhje fisi MARKU me fiset ilire

Harambash Killer Maska e Gameness
    Anëtarësuar
    13-03-2006
    Vendndodhja
    Aty-ktu... por, parasegjithash në "kullën e fildisht".
    Postime
    623
    Kisha e ZONJES se Danjes, e ndertuar nga Skenderbeu dhe e hedhur ne ere nga regjimi komunist.

Kisha qe ndertuar me gure te bardhe dhe te kuq, me zbukurime rozetash. Kisha ka qene e mbulshur me piktura nga brenda, njera nga te cilat, ajo kryesoja, ishte e Shen Gjergjit me mburoje dhe mbi kale. Ngjyrat dominuese qene e zeza, ngjyre kremi, e kuqja, dhe bluja.
    Nje here ne vit mbahej meshe per nder te Shen Nikolles.

Kulti i fese ishte KATOLIK.

Mbajeni mend mire, se do ju duhet.

Eshte e mundur qe ne kontekstin ku jemi duke diskutuar, katoliket (shqiptar) jan quajtur nga tu huajt "latinet"?
    Gueghes and Toskes are an iron race, as hard as the rocks they inhabit.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga Gameness Lexo Postimin
    Eshte e mundur qe ne kontekstin ku jemi duke diskutuar, katoliket (shqiptar) jan quajtur nga tu huajt "latinet"?
    Nje nje liber qe po lexoja para ca kohe, thuhej se kisha e quante Latinia pjesen e Ilirikut me besim katolik (me sakte uniat). Duhet vedosur ne koke se latinia, servia, bulgaria, grecii jane klasifikime fetare dhe aspak etnike.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 03-09-2011 më 09:31

Harambash Killer Maska e Gameness
    Anëtarësuar
    13-03-2006
    Vendndodhja
    Aty-ktu... por, parasegjithash në "kullën e fildisht".
    Postime
    623
    Nje nje liber qe po lexoja para ca kohe, thuhej se kisha e quante Latinia pjesen e Ilirikut me besim katolik (me sakte uniat). Duhet vedosur ne koke se latinia, servia, bulgaria, grecii jane klasifikime fetare dhe aspak etnike.

Po, jam dadord me ty 200% per sa i perket termit "latin" i cili, siç the mir ishte i nderlidhur me aspektin fetar.

Kam pas mundesi ta gjej nje shkrim te shekullit 14, kur kam pak kohe do ta postoj, besoj qe eshte nje dokument interesant...

p.s.

per sa i perket Danjes, mesova qe ne shqip thirret ne 2-3 menyra te ndryshme. Vlen poashtu per gjuhet e huaja...
    Gueghes and Toskes are an iron race, as hard as the rocks they inhabit.

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar më parë nga Gameness Lexo Postimin
    Po, jam dadord me ty 200% per sa i perket termit "latin" i cili, siç the mir ishte i nderlidhur me aspektin fetar.

Kam pas mundesi ta gjej nje shkrim te shekullit 14, kur kam pak kohe do ta postoj, besoj qe eshte nje dokument interesant...

p.s.

per sa i perket Danjes, mesova qe ne shqip thirret ne 2-3 menyra te ndryshme. Vlen poashtu per gjuhet e huaja...
    Si tjetër i thërritet Danjës Shqip, përvec Danjë ? Cudi si po mungojnë disa nga forcat më vokale në këtë pikë të debatit.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Faqja 77 prej 90 FillimFillim ... 2767757677787987 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. A ka konspiracion kundër Shqipërisë?
    Nga BARAT në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 42
    Postimi i Fundit: 10-05-2011, 09:36
  2. Misioni Amerikan Në Shqipëri (1946)
    Nga DriniM në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 30-07-2010, 21:39
  3. "Dr. dituria"
    Nga Sabriu në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 18-12-2008, 06:32
  4. Përgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 06-12-2008, 14:08
  5. Ervin Hatibi
    Nga erzeni në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 18-11-2006, 00:39

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •