Si eshte puna? Nuk mora vesh gje. Po rrah te gjej dicka te rendesishme. Ne se ke informacion te lutem sille, e ne se jo, ne rregull.
E di qe Danja ka shkuar nga Venediku tek Epiri, tek Balshat, Skenderbeu, perseri Venediku, pas 1478 tek Turqit, dhe se fundit tek Shqiperia. Por mendova mos ke dicka me specifike per ate rajon, qe nuk eshte ne libra.
Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 01-09-2011 më 14:33
Qytetet mesjetare te Shqiperise se Veriut nese do ti kategorizonim sipas origjines se tyre vendin kryesore do ta zinin qytete te tilla qe ne periudhen antike (shek.IV-III p.e.s.) siç qe Shkodra e cila me vone u be dhe kryeqender e provinces se Prevalit. Munde te permendim qytete qe e kane zanafillen nga keshtjella te antikitetit te vone si Sarda dhe ne fund qytete te krijuara ne periudhen mesjetare si Drishti, Danja, Ballezi, Sapa. Ne kete material ne do te ndalemi ne njerin prej tyre Drishtin (Drivastum).
Edhe nga vete emri i qytetit ne aspektin toponomastik del fare qarte se kemi te bejme me nje emer Ilir pasi ne Iliri ka patur dhe vende te tjera me keto prapashtesa si Perasti, Damastion etj. Influenca romake shihet edhe ne ndonje emertese vendi pereth dukatit te Drishtit.
Linku
http://www.google.se/url?sa=t&source...JJpROoai3eCkzA
fegi, Drishti-Drivasto nuk eshte e njejte me Danjen/Vaun e Dejes me sa di une.
Kisha e ZONJES se Danjes, e ndertuar nga Skenderbeu dhe e hedhur ne ere nga regjimi komunist.
Kisha qe ndertuar me gure te bardhe dhe te kuq, me zbukurime rozetash. Kisha ka qene e mbulshur me piktura nga brenda, njera nga te cilat, ajo kryesoja, ishte e Shen Gjergjit me mburoje dhe mbi kale. Ngjyrat dominuese qene e zeza, ngjyre kremi, e kuqja, dhe bluja.
Nje here ne vit mbahej meshe per nder te Shen Nikolles.
Kulti i fese ishte KATOLIK.
Mbajeni mend mire, se do ju duhet.
![]()
Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 02-09-2011 më 00:33
Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 03-09-2011 më 09:31
Po, jam dadord me ty 200% per sa i perket termit "latin" i cili, siç the mir ishte i nderlidhur me aspektin fetar.
Kam pas mundesi ta gjej nje shkrim te shekullit 14, kur kam pak kohe do ta postoj, besoj qe eshte nje dokument interesant...
p.s.
per sa i perket Danjes, mesova qe ne shqip thirret ne 2-3 menyra te ndryshme. Vlen poashtu per gjuhet e huaja...
Gueghes and Toskes are an iron race, as hard as the rocks they inhabit.
Krijoni Kontakt