Close
Faqja 55 prej 90 FillimFillim ... 545535455565765 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 541 deri 550 prej 892
    Kjo osht srrbisht, e ma has srrbisht, KRAJ domethanë Fund.
    Per ironi te "fatit" ajo do te thote KRY dhe jo fund, kurse ne serbisht nuk do te thote asnjegje sepse eshte huazim prej shqipes.
    Zanorja Y ose I, qe shpeshhere zevendesojne njera tjetren ne dialektet e panumerta te shqipes, shqiptohet AJ(njesoj si ne anglisht), ne disa dialekte dhe nendialekte te veriut. Pra fjala KRAJ eshte nje forme dialektore e gegerishtes tradicionale KRY(ose KREU toskerisht), psh:

ai eshte kreu i fisit=ai eshte prijesi i fisit=udheheqesi=mbreti

Fjala krye ose kaptine ose bash ka dhene disa variante ne "gjuhe te huaja":

KRY(shqip)-----KRAJL(sllavisht)
    KAPTINE(shqip)---KAPITANO(neo-latin)(kaput, kapitis)
    BASHI(shqip)-----BASIL("""greqisht''')

kurse fjala krah e shqipes prej ku ka rrjedhur dhe fjala krahine, eshte ekujvalentja ne kuptim e fjales degë. Ashtu sic eshte dega(krahu) per nje peme, ashtu sic jane krahet per teresine e trupit, ashtu eshte dhe krahina per teresine e nje njesie me te madhe territoriale.

Gjuha sllave si gjuhe jo e natyres, nuk ka potencialin te imponoje fjalorin dhe strukturat e saj ne gjuhen shqipe, nje gjuhe pa te cilen sllavishtja nuk do te egzistonte.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 06-09-2009 më 22:35
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Cdo plak e i ri qe di c'i kane thene pleqte per trungun e vet familjar qe ta kesh pyetur ne kosove per paraardhesit e tij - qe do te dije te tregoje ke ka pasur gjysh e ke gjyshi baba e keshtu radhazi - fill ne momentin kur te kete goditur ne emrin e paraardhesit te tij te krishter ndalon breznine dhe "nuk di me tutje!", ndersa, kur ta kesh pyetur per te se prej nga ishte; ai te thote se ka ardhur dikah nga Shqiperia. E tere kjo per t'ia humbur gjurmet katolicizmit apo kristianizmit te origjines se vet.

Marre parasysh kete kunderthenie te thenieve nga po ata pleq dhe faktin se nuk mund te jene te dy palet ne te drejte tregojne qarte se ato jane sajime pa asnje te vertete brenda tyre.
    Ashtu ma mer mendja edhe mua, bile disa nuk i permendin emrat e krishtere fare, ndalen me heret te emri i atije qe eshte kthyer musliman, gjoja se nuk po i dine me tutje.

Faleminderes

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    08-09-2009
    Postime
    324
    Per ironi te "fatit" ajo do te thote KRY dhe jo fund, kurse ne serbisht nuk do te thote asnjegje sepse eshte huazim prej shqipes.
    kraj sveta 2012

Kraj sveta 2012, dmth fundi botës 2012.

Kraj është fjalë sllave, sido që të thuash, unë si shqiptar nuk e përdori asnjëherë fjalën kraj, unë krye., ose fund. Edhe që ka prejardhje shqipe, shqip nuk asht.

KRY(shqip)-----KRAJL(sllavisht)
    Absolutisht JO, jo që as nuk na tregove se si iu paske shtue çajo farë L në fund???

Karl mor shokut, Karli i Madh që i pushtoi, nga ky iu mbet Karl, Kralj etj Të njajtin rast e kemi me Cezar > Car,,, si Krajli si Cari kanë mbet nga emna personal të mbretërve. Edhe Kajzer gjrmanisht ka të njajtën histori prej Cezarit.

Gjuha sllave si gjuhe jo e natyres, nuk ka potencialin te imponoje fjalorin dhe strukturat e saj ne gjuhen shqipe, nje gjuhe pa te cilen sllavishtja nuk do te egzistonte.
    Menemethan, e ka flliq me ka krejt, se jo që munet me iu imponue, po ju ka imponue e ka mbush me fjal të vetat. Tjetër asht fakti që kto fjalë janë krijue nën ndikimin e shqiptarëve mbi sllavët. Po kjo ka ken ma heret, niher na ata, tani ata neve.

Gjuha sllave asht gjuhë e natyrës, mos ia këput kot, sikurse çdo gjuhë tjetër, se nuk mund të krijojë' ty askush gjuhë artificiale për interesa të kishës, edhe sllavctë kan ekzistu parase të vinë. Përndryshe të xhelozoj për nacionalizmin e madh që paske, veç un ksaj shkenc nuk i them.

Fjalët sllave janë sllave, e shqip nuk bahen.

Edhe Materino, njëherë e një kohë ka pas prejardhje nga Motër (shqip), po smunesh me than qi asht shqip, se nuk asht mâ motër as nanë, po asht materino.

Edhe Hrana vjen prej Gruni (grurë), po ka ken kjo në kohë të lashta, e smunesh me than qi hrana osht shqip, se nuk asht ma grun po tashma asht ba hrana, e ju perket atye, e na kena "ushqim" se ket kuptim ka hrana.

Kshtuqi kur flisni për fjalë sllave me prejardhje shqipe, tregoni pak ma mir si asht puna, se me kto që po i thoni, mendova se keni vendos me i fut në fjalorin e gjuhës shqipe edhe krajl e krajinë. Mazamakeq.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    08-09-2009
    Postime
    324
    Pra fjala "KRAHINE" dallon sic e kam cekur fare qarte ne postimin #444 (me duket!), si pitja prej kulacit nga nocioni KRAJINE.
    Kangët kreshnike shqiptare thojnë: KRAHINA
    Shkijet, të njajtit vend, as ma knej as ma anej, po bash çatij tnjajtit, i thojnë KRAJINA.

E ti rri e maro kryqza deri në sabah. Mua kurrgja s'um ban.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga andirago
    Karl mor shokut, Karli i Madh që i pushtoi, nga ky iu mbet Karl, Kralj etj Të njajtin rast e kemi me Cezar > Car,,, si Krajli si Cari kanë mbet nga emna personal të mbretërve. Edhe Kajzer gjrmanisht ka të njajtën histori prej Cezarit.
    Karli i madh ja jetuar ne shekullin e VII. Ndersa emertimi “krajl” sipas enciklopedise Serbe ka zevendesur ate “knjaz” aty rreth shekullit XIV, pra 7 shekuj me vone. Si e shpjegon qe Karli i madh zbulohet kaq vone tek memorja serbe per te emertuar prijesin e tyre? Cilat qenkan keto detaje te pushtimit te Serbeve ne Ballkan nga Karli i Madh, te tilla qe u paskan lene mbresa ne subkoshience? A lidhet kjo mbrese deshiren Serbe per t'u identifikuar me etimologjine e emrit Karl apo me personin i Karlit (ne se pranojme tezen tende per nje moment).

Per interpretimin e Cezarit jam dakord qe Car e Kaiser jane interpretime gjuhesore te se njejtes fjale. Por, perseri mendoj se Cesar nuk eshte emer por atribut ose titull.

Tjetër asht fakti që kto fjalë janë krijue nën ndikimin e shqiptarëve mbi sllavët. Po kjo ka ken ma heret, niher na ata, tani ata neve.
    ……
    Me sa lexova askush nuk vuri ne dyshim qe keto fjale jane vokabular Serb. Cfare po diskutohej eshte se rrenja e ketyre fjaleve nuk ka kuptim ne Serbisht, gje qe i ben keto barbarizma serbe. keshtu, sipas teje, cila eshte domethenia e Krajine ne Serbisht bazuar ne destinacionin e perdorimit? Nuk besoj se eshte Karl.....
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 09-09-2009 më 13:32

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga andirago Lexo Postimin
    kraj sveta 2012

Kraj sveta 2012, dmth fundi botës 2012.

Kraj është fjalë sllave, sido që të thuash, unë si shqiptar nuk e përdori asnjëherë fjalën kraj, unë krye., ose fund. Edhe që ka prejardhje shqipe, shqip nuk asht.

Absolutisht JO, jo që as nuk na tregove se si iu paske shtue çajo farë L në fund???

Menemethan, e ka flliq me ka krejt, se jo që munet me iu imponue, po ju ka imponue e ka mbush me fjal të vetat. Tjetër asht fakti që kto fjalë janë krijue nën ndikimin e shqiptarëve mbi sllavët. Po kjo ka ken ma heret, niher na ata, tani ata neve.

Gjuha sllave asht gjuhë e natyrës, mos ia këput kot, sikurse çdo gjuhë tjetër, se nuk mund të krijojë' ty askush gjuhë artificiale për interesa të kishës, edhe sllavctë kan ekzistu parase të vinë. Përndryshe të xhelozoj për nacionalizmin e madh që paske, veç un ksaj shkenc nuk i them.

Edhe Materino, njëherë e një kohë ka pas prejardhje nga Motër (shqip), po smunesh me than qi asht shqip, se nuk asht mâ motër as nanë, po asht materino.

Edhe Hrana vjen prej Gruni (grurë), po ka ken kjo në kohë të lashta, e smunesh me than qi hrana osht shqip, se nuk asht ma grun po tashma asht ba hrana, e ju perket atye, e na kena "ushqim" se ket kuptim ka hrana.

Kshtuqi kur flisni për fjalë sllave me prejardhje shqipe, tregoni pak ma mir si asht puna, se me kto që po i thoni, mendova se keni vendos me i fut në fjalorin e gjuhës shqipe edhe krajl e krajinë. Mazamakeq.
    Ne e dijme se ke deficience te trurit - gje qe dallohet ende pa e filluar fjaline e pare nuk eshte nevoja te na e deshmosh ne menyre eksplicite.

Nuk e kane iliret prejardhjen prej ne shqiptareve po shqiptareet prej ilireve, koke-dushk.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Kangët kreshnike shqiptare thojnë: KRAHINA
    Shkijet, të njajtit vend, as ma knej as ma anej, po bash çatij tnjajtit, i thojnë KRAJINA.

E ti rri e maro kryqza deri në sabah. Mua kurrgja s'um ban.
    Ti po na tregon neve a? Ti as shqip nuk di!
    Ik se na lodhe...
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    08-09-2009
    Postime
    324
    Karli i madh ja jetuar ne shekullin e VII. Ndersa emertimi “krajl” sipas enciklopedise Serbe ka zevendesur ate “knjaz” aty rreth shekullit XIV, pra 7 shekuj me vone. Si e shpjegon qe Karli i madh zbulohet kaq vone tek memorja serbe per te emertuar prijesin e tyre? Cilat qenkan keto detaje te pushtimit te Serbeve ne Ballkan nga Karli i Madh, te tilla qe u paskan lene mbresa ne subkoshience? A lidhet kjo mbrese deshiren Serbe per t'u identifikuar me etimologjine e emrit Karl apo me personin i Karlit (ne se pranojme tezen tende per nje moment).
    Për të mos arritur deri te një keqkuptim kaq brutal, duhet të bëhet biseda më ngadalë.

Kush tha se ka lidhje me serbët, së pari???

Karli i Madh ka pushtu kroatët, dhe karantanët (sllovenët e hershëm). Nga këtu ka mbet Karl > Kral, sikurse k mbet Cezar > Car.

Me sa lexova askush nuk vuri ne dyshim qe keto fjale jane vokabular Serb. Cfare po diskutohej eshte se rrenja e ketyre fjaleve nuk ka kuptim ne Serbisht, gje qe i ben keto barbarizma serbe. keshtu, sipas teje, cila eshte domethenia e Krajine ne Serbisht bazuar ne destinacionin e perdorimit? Nuk besoj se eshte Karl.....
    E pra duke qenë vokabular serb, të tilla janë edhe në kangët tona, ato që janë serbisht psh Krajl, kurse na i thojna Krahinë shqip, kush ka lexue kangët kreshnike e sheh edhe vetë, qi i thojnë krahinë. A qikjo Krajina veç prej shkijeve përdoret e prej kurrkujt tjetër.

E sa për Kralj, kjo s'ka lidhje me Krajina hiç, se mbretnisë i thojnë Kraljevina ata në gjuhë tyne, e jo Krajina.

Unë e thashë kjartë, populli jonë i ka qujt Krahina, tue ken krahu i nji territori, sikurse thuhet Ana psh Anamorava, Anamali, Ana e Drenicës, Ana e Gallapit, sikur Ana qashtu edhe Krahu, e qi ka metun Krahina.

E shkijet, e kanë marrë qashtu qysh osht, Krahina. Masanej e kanë ba ni etimologji popullorçe, kinse fjala e saktë osht Krajina (u shpik aty për aty), edhe kinse tash kjo ka prejardhje prej Kraj.

Krajinë ka të njajtin kuptim sikur edhe te gjermanët e hershëm kishte fjala Markë dmth krahinë kufitare.

Se Kraj dmth fund, e duke qenë krahina e fundit në një territor asht qujt Krajina, por kjo nuk ka ndodh para se kta me marr kit fjalë prej neve.

Ngjashmëria kaq e madhe Krajl, Krajinë, Krajishnik, asht krejt koinçidencë, e deri dikund qëllim i shkijeve. Fjala Kreshnik asht marrë e asht ba Krajishnik, në mënyrë që atyre t'u përshatet me Krajina. Realiteti asht që në gjuhë shqip s'ka kurrëfarë lidhje mes Krahina e Kreshnik, veç dy shkronjat e para janë njisoj. Sa çudi!!! Ndërkohë serbët i marrin këto dy fjalë e i bajnë krejt nisoj, për me shtramue historinë qysh dojn vetë.

Nuk duhet me i frye kësaj teorie qi po bani ju, se osht në dam tonin.

Të marrësh fjalë serbe Krajl, Krajishnik, Krajina, që të shpjegosh kangët kreshnike, ndërkohë të hedhësh poshtë si të pavlefshme fjalët shqipe, a nuk të duket pak si çudi???
    Ndryshuar për herë të fundit nga andirago : 10-09-2009 më 03:45

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Për të mos arritur deri te një keqkuptim kaq brutal, duhet të bëhet biseda më ngadalë.

Kush tha se ka lidhje me serbët, së pari???

Karli i Madh ka pushtu kroatët, dhe karantanët (sllovenët e hershëm). Nga këtu ka mbet Karl > Kral, sikurse k mbet Cezar > Car.
    Pra ti po na thua se Krajl qenke fjale kroate sllovene e hershme, epse keta e kane njohur sa i madh ka qene Karli i shekullit te 8. Atehere si na doli fjala Krajl si prijes i Serbeve, 7 shekuj me vone?

E pra duke qenë vokabular serb, të tilla janë edhe në kangët tona, ato që janë serbisht psh Krajl, kurse na i thojna Krahinë shqip, kush ka lexue kangët kreshnike e sheh edhe vetë, qi i thojnë krahinë. A qikjo Krajina veç prej shkijeve përdoret e prej kurrkujt tjetër.

E sa për Kralj, kjo s'ka lidhje me Krajina hiç, se mbretnisë i thojnë Kraljevina ata në gjuhë tyne, e jo Krajina.

Unë e thashë kjartë, populli jonë i ka qujt Krahina, tue ken krahu i nji territori, sikurse thuhet Ana psh Anamorava, Anamali, Ana e Drenicës, Ana e Gallapit, sikur Ana qashtu edhe Krahu, e qi ka metun Krahina.

E shkijet, e kanë marrë qashtu qysh osht, Krahina. Masanej e kanë ba ni etimologji popullorçe, kinse fjala e saktë osht Krajina (u shpik aty për aty), edhe kinse tash kjo ka prejardhje prej Kraj.

Krajinë ka të njajtin kuptim sikur edhe te gjermanët e hershëm kishte fjala Markë dmth krahinë kufitare.

Se Kraj dmth fund, e duke qenë krahina e fundit në një territor asht qujt Krajina, por kjo nuk ka ndodh para se kta me marr kit fjalë prej neve.

Ngjashmëria kaq e madhe Krajl, Krajinë, Krajishnik, asht krejt koinçidencë, e deri dikund qëllim i shkijeve. Fjala Kreshnik asht marrë e asht ba Krajishnik, në mënyrë që atyre t'u përshatet me Krajina. Realiteti asht që në gjuhë shqip s'ka kurrëfarë lidhje mes Krahina e Kreshnik, veç dy shkronjat e para janë njisoj. Sa çudi!!! Ndërkohë serbët i marrin këto dy fjalë e i bajnë krejt nisoj, për me shtramue historinë qysh dojn vetë.

Nuk duhet me i frye kësaj teorie qi po bani ju, se osht në dam tonin.

Të marrësh fjalë serbe Krajl, Krajishnik, Krajina, që të shpjegosh kangët kreshnike, ndërkohë të hedhësh poshtë si të pavlefshme fjalët shqipe, a nuk të duket pak si çudi???
    E gjithe kjo tirade perserit me fjale te tjera se Kraj(ine) eshte fjale e Ballaknit dhe jo e shkijeve te Azise, pra barbarizem shqip ne gjuhen serbe.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Sepse sllavët janë komunistë të lindur, dmth prona e përbashkët, edhe fjalët i kanë të përbashkëta, s'ka më e imja e jotja. Një fjalë e huazuar nga një popull, bëhet pronë e gjithë popujve sllavë.
    Perkundrazi, ketu ka dicka interesante. Si e shpjegohet qe nje fjale e vokabularit Kroat/te huaj zevendeson nje Serbe rreth 7 shekuj me vone? A ishin Krajlet Serb, apo kjo ishte nje fjale qe tregonte komande gjate 7 shekujve tek racat kroato-sllovene, e me pas serbe? A ishin krajlet e pare Serbe apo dic tjeter?

Unë nuk ia humbi vlerat Baptistit, koftë larg ajo punë. Por respekt tregoj për ata që kanë. Herë tjetër për të mos treguar haptas veten si një çanak-lëpirës i tij, fillo prej tij, psh ky posti këtu:

Ja pra, shqiptar i vlefshëm. LOL,
    Une lepij vetem canakun tim dhe mbroj vetem ate qe mendoj se eshte e drejte. Sidoqofte asgje nuk behet duke u percare dhe duke i shitur mend njeri tjetrit. Sic po te ve ne dukje me ane te shume postimeve, vlerat e tua po shkojne me me per te treguar "unin" tend (sidomos kur prefirazon ndryshe te njejten teori qe kane dhene te tjeret me pare) se sa per te arritur nje teori kohezive shqiptare. Kjo jo vetem qe nuk tregon maturi, por krijon amulli dhe konfuzion i cili i ndihmon rrymave te erreta armiqesore - pa dijenine tende.

Tani keput qafen (ne vend te pershendetjes).

Faqja 55 prej 90 FillimFillim ... 545535455565765 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. A ka konspiracion kundër Shqipërisë?
    Nga BARAT në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 42
    Postimi i Fundit: 10-05-2011, 09:36
  2. Misioni Amerikan Në Shqipëri (1946)
    Nga DriniM në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 30-07-2010, 21:39
  3. "Dr. dituria"
    Nga Sabriu në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 18-12-2008, 06:32
  4. Përgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 06-12-2008, 14:08
  5. Ervin Hatibi
    Nga erzeni në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 18-11-2006, 00:39

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •