Kjo mendoj se eshte teresisht nje pallaver sllavomadhe. Asnje shtet kroat/sarmat nuk ka pasur ne ate kohe. Kete ta deshmon edhe posti qe ke sjelle ti vete:Më 688 mbreti Radosav e mund Dukagjinin duke ia marrë nga duart Bosnën.
Siç po e sheh shteti kroat ka filluar të formohet qysh me ardhjen e tyre. Ndonëse shteti nuk asht diçka që formohet menjëherë, ai formohet ngadalë, gradualisht. Edhe kriatianizimi ka ndodhur në të njëjtën kohë. Prandaj që nga kjo kohë kemi luftë mes kroatëve të kristianizuar dhe kreshnikëve paganë.
Te cilen une e kam thene ne:At Bernardin Palaj dhe At Donat Kurti
Eposi i Kreshnikëve dhe Legjenda
Prej intuicjonit psihologik na mund të nxjerrim edhe nji tjetër të vërtetë historijake: mjeti i përpajnimit të slavizmit ndër ne nuk kje shpata aq fort sa grueja. Mjafton nji shetí ndër male të Vasoviqit, të Palabardhit e të Piprrit, me kuptue, se shka i bani slavë këta vllazën Hotënsh, Triepshnjanësh e Nikajsh: nuk kje tjetër veç njaj mikrob latent - martesa e përzieme me kombsi të hueja - qi kishte nisë me dërmue familjen ilirjane qysh në kohë të Kotuzit, të Mujit e Halilit ndër ato fushat e Bosnjes, ku Malcija e Madhe dhe Dukagjini edhe sot lidhë tradicjonin e dyndjes së vet e ku sot i Boshnjaku, si i Palabardhasi me të Vasoviqasin këndon njato rapsodi, qi kndon Leka i Malcis s'onë dhe i ilirasi i maleve të Dukagjinit, me ket ndryshim porse njani e kndon trimnit e të parëve shqip e tjetri në gjuhen e atij mizori, qi tue mos mujtë me marrë me luftë fiset ilirjane, i msyni veças, msyni shpi për shpi, katund më katund, tue terrnue gurët e themelit, mânat ilirjane; e sot âsht kapë der' në Cem, qi me i tradhti kundra burrit të maleve Ded Gjo Lulit të Hotit, kapërcei at vâ m'1913, qi Lekët e Hotit e ruejshin qysh m'1230 (Kqyr: Illyrisch - Alb - Forschungen I, f. 100)
Posti # 441
Asgje nuk eshte tkurrur (pervec tokes/njerezve pas permbytjes). Nje pjese e popullates sone eshte asimiluar, por ama ne te njejtat territore ku kane ekzistuar gjithnje.
Posti # 447
Paralajmerimi yt nuk zbeh faktin qe paraqitja e kosovareve si fise migratore pas shekullit te gjashte, gjoja si reagim i pushtimit sllav eshte ne themel te tezave antishiptare. Numri i shkencetareve qe kane thene nje dicka te tille te pavertete, nuk ka pike rendesie. E paverteta nuk behet e vertete edhe sikur ta mbroje tere popullata e botes.
Posti # 449
Teoria qe shqiptaret jane asimiluar ne keto zona tregon se epika shqiptare dhe lahuta nuk jane "huajtur" prej shqiptaret ne trojet e cunguara tek sllavet fqinje, por jane te derivura nga ajo pike gjak ilirike qe eshte perzier me sllave, dhe qe ketej jane trasheguar ne forme te tjetersuar brez pas brezi. Per kete arsye mendoj se keto epika derivative kane pershtatur ne mjaft raste emrat e njerezve dhe topografine. Si psh. ne rastin e Jezerces, kur llagapi huaj na eshte dukur me domethenes se ai i joni.
Per me shume, ka plot argumenta te cilat mund te ti sjell pas deshires, se fiset malesore tona jane perzier ne gjak me sllav ne bosnjes dhe me pas kane humbur identitetin. E njejta mund te thuhet edhe per Malin e Zi (per kete kam vene edhe sqarime dikur se Mali i Zi vjen nga familja Guraziu e njohur si Cernojevic). etj etj.Ngaterrimin, sic shpjegova me lart e gjej ne ate qe deri ne kohe te turqeve, sllavet ishin njerez me te cilin Iliret nuk e kishin problem te martoheshin dhe te benin aleanca ushtarake. Pra, nuk ka pasur kurfarre debimesh gjer atehere. Debimet kane filluar nga mesjata e hershme, te cilen kohe une e klasifikova pak a shume si ate te "turqve".Atëherë më thuaj ku e gjen ngatërrimin e periudhave historike???
Krijoni Kontakt