Close
Faqja 49 prej 90 FillimFillim ... 39474849505159 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 481 deri 490 prej 891
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Më 688 mbreti Radosav e mund Dukagjinin duke ia marrë nga duart Bosnën.

Siç po e sheh shteti kroat ka filluar të formohet qysh me ardhjen e tyre. Ndonëse shteti nuk asht diçka që formohet menjëherë, ai formohet ngadalë, gradualisht. Edhe kriatianizimi ka ndodhur në të njëjtën kohë. Prandaj që nga kjo kohë kemi luftë mes kroatëve të kristianizuar dhe kreshnikëve paganë.
    Kjo mendoj se eshte teresisht nje pallaver sllavomadhe. Asnje shtet kroat/sarmat nuk ka pasur ne ate kohe. Kete ta deshmon edhe posti qe ke sjelle ti vete:

At Bernardin Palaj dhe At Donat Kurti
    Eposi i Kreshnikëve dhe Legjenda

Prej intuicjonit psihologik na mund të nxjerrim edhe nji tjetër të vërtetë historijake: mjeti i përpajnimit të slavizmit ndër ne nuk kje shpata aq fort sa grueja. Mjafton nji shetí ndër male të Vasoviqit, të Palabardhit e të Piprrit, me kuptue, se shka i bani slavë këta vllazën Hotënsh, Triepshnjanësh e Nikajsh: nuk kje tjetër veç njaj mikrob latent - martesa e përzieme me kombsi të hueja - qi kishte nisë me dërmue familjen ilirjane qysh në kohë të Kotuzit, të Mujit e Halilit ndër ato fushat e Bosnjes, ku Malcija e Madhe dhe Dukagjini edhe sot lidhë tradicjonin e dyndjes së vet e ku sot i Boshnjaku, si i Palabardhasi me të Vasoviqasin këndon njato rapsodi, qi kndon Leka i Malcis s'onë dhe i ilirasi i maleve të Dukagjinit, me ket ndryshim porse njani e kndon trimnit e të parëve shqip e tjetri në gjuhen e atij mizori, qi tue mos mujtë me marrë me luftë fiset ilirjane, i msyni veças, msyni shpi për shpi, katund më katund, tue terrnue gurët e themelit, mânat ilirjane; e sot âsht kapë der' në Cem, qi me i tradhti kundra burrit të maleve Ded Gjo Lulit të Hotit, kapërcei at vâ m'1913, qi Lekët e Hotit e ruejshin qysh m'1230 (Kqyr: Illyrisch - Alb - Forschungen I, f. 100)
    Te cilen une e kam thene ne:
    Posti # 441
    Asgje nuk eshte tkurrur (pervec tokes/njerezve pas permbytjes). Nje pjese e popullates sone eshte asimiluar, por ama ne te njejtat territore ku kane ekzistuar gjithnje.

Posti # 447
    Paralajmerimi yt nuk zbeh faktin qe paraqitja e kosovareve si fise migratore pas shekullit te gjashte, gjoja si reagim i pushtimit sllav eshte ne themel te tezave antishiptare. Numri i shkencetareve qe kane thene nje dicka te tille te pavertete, nuk ka pike rendesie. E paverteta nuk behet e vertete edhe sikur ta mbroje tere popullata e botes.

Posti # 449
    Teoria qe shqiptaret jane asimiluar ne keto zona tregon se epika shqiptare dhe lahuta nuk jane "huajtur" prej shqiptaret ne trojet e cunguara tek sllavet fqinje, por jane te derivura nga ajo pike gjak ilirike qe eshte perzier me sllave, dhe qe ketej jane trasheguar ne forme te tjetersuar brez pas brezi. Per kete arsye mendoj se keto epika derivative kane pershtatur ne mjaft raste emrat e njerezve dhe topografine. Si psh. ne rastin e Jezerces, kur llagapi huaj na eshte dukur me domethenes se ai i joni.

Per me shume, ka plot argumenta te cilat mund te ti sjell pas deshires, se fiset malesore tona jane perzier ne gjak me sllav ne bosnjes dhe me pas kane humbur identitetin. E njejta mund te thuhet edhe per Malin e Zi (per kete kam vene edhe sqarime dikur se Mali i Zi vjen nga familja Guraziu e njohur si Cernojevic). etj etj.
    Atëherë më thuaj ku e gjen ngatërrimin e periudhave historike???
    Ngaterrimin, sic shpjegova me lart e gjej ne ate qe deri ne kohe te turqeve, sllavet ishin njerez me te cilin Iliret nuk e kishin problem te martoheshin dhe te benin aleanca ushtarake. Pra, nuk ka pasur kurfarre debimesh gjer atehere. Debimet kane filluar nga mesjata e hershme, te cilen kohe une e klasifikova pak a shume si ate te "turqve".

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga Testim Lexo Postimin
    Çfarë ka lidhje kjo me atë që po themi ne në këtë temë??

Edhe çka nëse Kroacia ka qenë qendër e Ilirisë në një kohë kur aty nuk ka pas kroatë?

Nëse jugosllavët kanë shpikur këto teori dhe na e shpjegojnë gjerë e gjatë se si na i morën tokat tona (Serbia, Kroatia, Bosna, Bullgaria, etj), atëherë për shërbimin që po na bëjnë unë do tu dërgojë një dash të pjekur, dhe nga një litër shlivovicë për shoq.

MIRËPO, nuk besoj se jugosllavët janë kaq budallenj, sa të na bëjnë shërbime të tilla.
    Ajo qe thote Kreksi dhe ajo e thua ti jane dy gjera te ndryshme. Kreksi solli nje liber i cili i ben jehone teorive Franceze al-catedra se Sllavishtja dhe Sllavet jane perkatesisht gjuha dhe kombi Ilirik. Iliria pas ketyre tezave fillonte ne Dalmaci dhe mbaronte ne veri te Shkodres. Shqiptaret ishin te ardhur nga Azia. Kjo teori u be baze e tere strumbullarit akademik me te cilin te del sot Akademia Serbe. Ne se nuk gaboj, keto "studime" Franceze i perkasin kohes Napoleoniane, me sa duket ne nje ngaterrese e pafalshme e Ali Pashes se Janines ne punet e Perandorise, sidomos per Pargen...etj.

Prenku i Dalmatëve
    Anëtarësuar
    12-12-2008
    Vendndodhja
    Në dritën fosforike që lëshojnë varrezat gjatë natës
    Postime
    1,008
    Keto qe ke shkruar duhen verifikuar edhe nga burime te tjera vec atyre sllavo-bizantine qe te cilat ke marre ne konsiderate.
    Burimet janë kryesisht bizantine. Se s'kanë çfarë të jenë tjetër. Heq burimet bizantine dhe ti nuk do të dish se çfarë ka ndodhur në atë kohë, rrjedhimisht mohon dyndjen sllave.
    Se pari, avaret te cilet sot njihen si Bullgare (!)
    Herë tjetër, në vend të pikëçuditëses vëje një pikëpyetje.

Bullgarët janë bullgarët. Avarët janë avarët. Kanë ngjashmëri se vijnë nga i njëjti trung, por janë popuj më vete. Të mungokan njohuritë, ndaj të këshilloj që të lexosh për këtë periudhë.

Pra tek pika ime me lart, nuk kemi asnje dokument qe provon se avaret dhe disa fise pellazge te Azise kane ardhur paralelisht nga Azia ne Ilirik.
    Pse ngatërron kot temën me "pellazgë azie". Çfarë pellazgë Azie??

Sarmatët ishin persianë jevgj. Serbët dhe kroatët ishin sarmatë ose persianë jevgj. S'ka këtu kurrëfarë pellazgë Azie.

Perkundrazi mund te aludohet se fise te Jugut te Shqiperise do te duhet te jene shtyre me ne veri te gadishullit. Dhe kjo pike ne vetvete mbeshtet ate qe shkroi Baptisti, se shume fise deshmojne per origjine nga Shqiperia dhe jo tjeter.
    Ju jeni duke fol andrra, duke mos pasur as njohurinë më të vogël, për këtë periudhë.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Kurse une mendoja qe e njihje mesjeten shume me mire se une. Per dyndjet avare ne jug kam shkruar gjeresisht. Po nuk pertove lexoji. Ne mos po mos shit me njohuri pjesore, dhe konkluzione te cala si te dhena statistikore.

Prenku i Dalmatëve
    Anëtarësuar
    12-12-2008
    Vendndodhja
    Postime
    1,008
    Ajo qe thote Kreksi dhe ajo e thua ti jane dy gjera te ndryshme. Kreksi solli nje liber i cili i ben jehone teorive Franceze al-catedra se Sllavishtja dhe Sllavet jane perkatesisht gjuha dhe kombi Ilirik. Iliria pas ketyre tezave fillonte ne Dalmaci dhe mbaronte ne veri te Shkodres. Shqiptaret ishin te ardhur nga Azia. Kjo teori u be baze e tere strumbullarit akademik me te cilin te del sot Akademia Serbe. Ne se nuk gaboj, keto "studime" Franceze i perkasin kohes Napoleoniane, me sa duket ne nje ngaterrese e pafalshme e Ali Pashes se Janines ne punet e Perandorise, sidomos per Pargen...etj.
    Po mirë, Kreskit iu tek me thanë diçka, tash këtu jemi 40.000 anëtarë secilit me iu tek me thanë diçka që absolutisht nuk ka lidhje me temën, atëherë çfarë drejtimi merr tema???

Ne po flasim se si sllavët dëbuan ilirët, ose si ilirët ikën nga ato vise.

Që kanë ardh tregojnë faktet, që ju nuk i kundërshtuat deri tash, përveç "argumenteve" që ju i keni akuzat e rëndomta, "n' shërbim të serbit".

Akuza nuk është argument. E pos kësaj akuza është e kotë, sepse janë teoritë e juja që i bajnë shërbim serbit.

Ajo që thotë Kreksi është jashtë teme, dhe nuk dua ta diskutoj këtu.

Prenku i Dalmatëve
    Anëtarësuar
    12-12-2008
    Vendndodhja
    Postime
    1,008
    Kurse une mendoja qe e njihje mesjeten shume me mire se une. Per dyndjet avare ne jug kam shkruar gjeresisht. Po nuk pertove lexoji. Ne mos po mos shit me njohuri pjesore, dhe konkluzione te cala si te dhena statistikore.
    Ato dyndje të avarëve nëpër pjesë tjera kanë qenë të vogla, jo të rëndësishme, e çka është më me rëndësi, nuk kanë lidhje me epikën kreshike.

Prenku i Dalmatëve
    Anëtarësuar
    12-12-2008
    Vendndodhja
    Postime
    1,008
    Kjo mendoj se eshte teresisht nje pallaver sllavomadhe. Asnje shtet kroat/sarmat nuk ka pasur ne ate kohe. Kete ta deshmon edhe posti qe ke sjelle ti vete:
    Pra mendimi yt vlen më shumë se sa dokumentet e kohës???

Ne po shkruajmë histori o shoq, e jo opinone personale.

Tash të sjell edhe dokumentet. Por fillimisht kërkoj nga ti të më thuash, çka konsideron ti personalisht burim historik për periudhën e dyndjeve sllave??

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Ato dyndje të avarëve nëpër pjesë tjera kanë qenë të vogla, jo të rëndësishme, e çka është më me rëndësi, nuk kanë lidhje me epikën kreshike.
    Mos KEQINTERPRETO! Shkrova qe epiqendren e dyndjeve avare ne Ilirik e gjen jo ne Zagreb, por ne Berat, Oher, Thesali. Dhe kety ka beteja masive dhe zhvendosje. Kronikat e tyre flasin per qindra mijera vete, si edhe tribute te larta qe u duheshin paguar hordhive avare.

Pra, theksi eshte kush deboi kend dhe ku.

Sa per kreshniket, une mendoj se epika e tyre lidhet me drangonet, dhe shkon para permbytjes se madhe.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Pra mendimi yt vlen më shumë se sa dokumentet e kohës???

Ne po shkruajmë histori o shoq, e jo opinone personale.

Tash të sjell edhe dokumentet. Por fillimisht kërkoj nga ti të më thuash, çka konsideron ti personalisht burim historik për periudhën e dyndjeve sllave??
    Dokument historik eshte cilido qe mban vulen e kohes per te cilen flet. Por ne rastin tone, kur historia eshte rishkruar e masakruar me qindra here per te krijuar raca ngadhnjyese e trime te paqena si ato te grekeve e te sllaveve, une konsideroj dokument vetem dicka qe koroborohet se paku nga dy burime te pavarura, njeri nga te cilet nuk ka interes ne ceshtjen ne fjale. Dua te shtoj se edhe dokumentet e shqiptareve te cilat jane bazuar ne burime sllave i marr me rezerve.

Ndersa trashegimia gojore eshte ajo me e sigurta.

Prenku i Dalmatëve
    Anëtarësuar
    12-12-2008
    Vendndodhja
    Postime
    1,008
    Mos KEQINTERPRETO! Shkrova qe epiqendren e dyndjeve avare ne Ilirik e gjen jo ne Zagreb, por ne Berat, Oher, Thesali. Dhe kety ka beteja masive dhe zhvendosje. Kronikat e tyre flasin per qindra mijera vete, si edhe tribute te larta qe u duheshin paguar hordhive avare.
    Po por je duke ngatërru bisedën me gjëra që s'kanë fare lidhje këtu. Ne e dimë, e dhe kemi ditur se sllavët dhe avarët janë dydnur gjithkah nëpër Ballkan, por jo gjithkund kanë fitu.

Tjetra është se ne po flasim për popullësinë e atëershme ilire të trojeve të sotme jugosllave.

Kështuqë mundësisht na kurse kohën, përqëndrohu pak në bisedë.

Faqja 49 prej 90 FillimFillim ... 39474849505159 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. A ka konspiracion kundër Shqipërisë?
    Nga BARAT në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 42
    Postimi i Fundit: 10-05-2011, 09:36
  2. Misioni Amerikan Në Shqipëri (1946)
    Nga DriniM në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 30-07-2010, 21:39
  3. "Dr. dituria"
    Nga Sabriu në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 18-12-2008, 06:32
  4. Përgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 06-12-2008, 14:08
  5. Ervin Hatibi
    Nga erzeni në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 18-11-2006, 00:39

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •