Close
Faqja 81 prej 90 FillimFillim ... 31717980818283 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 801 deri 810 prej 891
    i/e regjistruar Maska e fegi
    Anëtarësuar
    29-05-2009
    Postime
    5,767
    Fisnikja shqiptare bashkëshorte e themeluesit të Cetinjës

Prof. Shyqri Nimani, Prishtinë*

Familja sunduese e Cërnojeviqëve përmendet për herë të parë në shekullin XIV, anëtarët më të rëndësishëm të së cilës ishin: Stefani (1426-1465), Ivani (1465-1490) dhe Gjergji (1490-1496). Me pushtimin osman të Cetinës, më 1499, kryeqyteti i Zetës përfshihet në Sanxhakun e Shkodrës, kur edhe përfundon sundimi i Cërnojeviqëve.
    Familja e Cërnojeviqëve një kohë të gjatë luftoi kundër Balshajve1, sunduesve të fuqishëm shqiptarë.
    Një lidhje martesore bëhet edhe ndërmjet familjes së njohur fisnike shqiptare Komneni dhe asaj Cërnojeviq. Çifti bashkëshortor do të bëhet Ivan Cërnojeviqi dhe Nora Komneni, e bija e sunduesit të Shqipërisë Jugore – Aranit Komnenit.
    Ivan Cërnojeviqi zë vend të rëndësishëm në historinë malaziase. Ai ishte themelues i Cetinës (1481), kryeqytetit të shtetit Zeta2. Ivan Cërnojeviqi ngriti një manastir në stilin renesansogotik (që është një kuriozitet) dhe një kishë të vogël. Supozohet se në shtypshkronjën e këtij manastiri është botuar libri i parë i shtypur, inkuanabulik – Oktoih (1494) në alfabetin cirilik në jugun sllav.

Kush janë Cërnojeviqët
    N'kohën e Jugosllavisë mretnore (1918-1941), n'Ulqin ka jetue nji plak shkodran i kshtenë, qi për veti thonte se isht Zezali*. Ju luta t'm'thonte se kush janë Zezalitë. Aj u përgjegj: Po, Zezalitë janë ata qi Malazezët ju thonë Cërnojeviqi.
    *Edhe tash ka familje Zezaj të krishterë në Shkodër
    Tregoi Gjoni Niks Kol'Niks Pjetër Gjonit Gjergj Gjonaj-Dobreci (1899-1977), Braticë, Ulqin. Shënoi Sima, i biri, më 1970. Marrë në BUZUKU 31/2009:11.
    Më 1986, gjatë gërmimeve arkeologjike, ekipi i Entit për Mbrojtjen e Përmendoreve të Mali të Zi zbuloi eshtrat e sunduesit të Zetës (Malit të Zi) dhe themeluesit të Cetinës, Ivan Cërnojeviqit – pesë shekuj mbas vdekjes së tij. Eshtrat u gjetën në kishën oborrtare të Cetinës, nën pllakat e dyshemesë që gjendet pranë ikonës së Krishtit Shpëtimtar në altar. Ndërkaq, asgjë nuk u kumtua për eshtrat e bashkëshortes së tij, Norës. Sepse, të dhënat flasin se Ivani ishte varrosur në themeltën e vet të përshpirtshme së bashku me të shoqen. Këtë e pohon edhe historiani malazias, Sava Vukmanoviq, duke thënë: “U istoj crkvi sahranjena je i Ivanova žena, po narodnoj pjesmi Nara, a po istoriji Gojislava, kćerka Arvanita Komnena, gospodara Južne Albanije”3. Kështu pohonte edhe poeti Jovan Sundeçiq, i cili ndër tjerat thoshte: “...gde su bile sahranjene kosti Ivanbegove i Ivanbegovice”4. Deri tash nuk kemi hasur në të dhëna të tjera, as në burimet shqiptare, e as të huaja, që do të ndriçonin sadopak figurën e fisnikes shqiptare Nora Komnenit – zonjës së parë të kryeqytetit të Zetës mesjetare, Cetinës.
    Nga ana tjetër, ende mbetet e paqartë cili prej Arianitëve ishte ati i Norës, kur dihet se nga kjo familje e njohur feudale shqiptare nuk shfaqet vetëm një personalitet me emrin Arianit Komneni. Vallë, mos është fjala për trimin Gjergj Arianit Komnenin (bashkëluftëtarin dhe mikun e Skënderbeut), për të cilin K. Jeriçek thotë se ai kishte edhe një emër e mbiemër: “Arnit Spata të cilin grekët e quanin Arijanit Komnen”. Pa përgjigje mbeten edhe disa pyetje që kanë të bëjnë me një letër të zbuluar para ca vitesh në arkivin e një manastiri të Meteorës (Greqi), të shkruar sllavisht në kancelarinë e Arianit Komnenit; letra nuk ka datë, nuk shënon emrin e personit që i dërgohet...por jep vetëm emrin e dërguesit – Arianit Komnenit.

1.Balshajt, siç dihet, ishin familje e madhe feudale e Shqipërisë së Veriut, të cilët sunduan prej vitit 1360 deri në 1421 në Principatën e Shkodrës, në të cilën arritën të bashkojnë deri më 1385 një pjesë të madhe të trevave shqiptare. Përfaqësuesit kryesorë të tyre ishin: Balsha I (deri më 1362) dhe tre djemtë e tij Strazimiri (deri më 1372), Gjergji I (deri më 1379) dhe Balsha II (deri më 1385), pastaj Gjergji II Strazimiri (1385-1403) dhe Balsha III (1403-1421). Balshajt, duke përdorur forcën, aleancat dhe lidhjet martesore, sundonin Zetën, Shkodrën, Tivarin dhe Buduan.
    2.Zeta u themelua në hapësirën që në lashtësi quhej Dioklea, qendër e fisit Ilir të Dokleatëve, për t'u shkatërruar nga sllavët në shekullin VII, pastaj për t'u përfshirë në shtetin serb të Rashës në shekullin XIII e deri në vdekjen e Stefan Dushanit (1355), që, së fundi, nga pushtimi osman e këtej të pagëzohet me emërtimin Mali i Zi.
    3.Në kishën e njëjtë është varrosur edhe gruaja e Ivanit, si mbas këngës popullore Nara, ndërsa si mbas historisë Gojislava, e bija e Arvanit Komnenit, kryezotit të Shqipërisë Jugore.
    4...ku kanë qenë të varrosura eshtrat e Ivanbegut dhe të Ivanbeges).
    *Marrë prej KOHA DITORE nr 300, 15.IV.2006.

Pagan Warrior Maska e Hylltar
    Anëtarësuar
    18-03-2011
    Vendndodhja
    Në Fushat e Elyses
    Postime
    164
    Shtjefën Crnojeviqi u martue me Mara Kastriotin, edhe mori pjesë në Kuvendin e Lezhës. Djali i Marës e Shtjefënit, Ivani u martue me Gojisllavën e Arianitëve.

Nga dy djemtë e Ivanit rrjedhin dy fise shqiptare:
    Djali i quajtun Gjura, prej tij rrjedhin Banjkanët në Zatrijepçin e Kuçit
    Djali i quejtun Stanisha - Skenderbeg, rrjedhin Bushatllinjtë.

Crnojeviçët mbanin flamur shqiptar

Emri:  Crnojevici.jpg

Shikime: 12710

Madhësia:  11.2 KB
    PAGANËT PO TRIUMFOJNË, IMAMËT PO BIEN, BOTËS SË SHPEJTI DO TI KTHEHET PAQA.

i/e regjistruar Maska e safinator
    Anëtarësuar
    29-06-2011
    Postime
    711
    Po ne jug te Shqiperise a ka fise?

i/e regjistruar Maska e medaur
    Anëtarësuar
    21-06-2006
    Postime
    865
    Gjithmone me ka interesuar origjina e fiseve te veriut dhe nuk e kuptoj pse jugu eshte kaq i shperndare e jo homogjen si veriu.A thua qe me pare edhe jugu te kete qene i ndare me fise ?
    SHQIPERIA MBI TE GJITHA

i/e regjistruar Maska e safinator
    Anëtarësuar
    29-06-2011
    Postime
    711
    Citim Postuar më parë nga medaur Lexo Postimin
    Gjithmone me ka interesuar origjina e fiseve te veriut dhe nuk e kuptoj pse jugu eshte kaq i shperndare e jo homogjen si veriu.A thua qe me pare edhe jugu te kete qene i ndare me fise ?
    Une jam Sarandiot dhe nuk di te kete fise nga zona ime.

seksi dhe i rrezikshem Maska e qerosi
    Anëtarësuar
    15-03-2004
    Vendndodhja
    dhome e guzhine
    Postime
    232
    [QUOTE=SHKOZA;2319152]Me intereson shume te dije edhe per fisin Morine. Per origjinen e fisit Morine sipas nje varianti kam degjuar se te pare e ketij fisi kane zbritur nga Mali i Zi , ndoshat nga nje fshat ne luginen e Plaves qe edhe sot quhet Murine. Eshte edhe nje variant tjeter se ata kane zbritur diku nga Piperi i Malit te Zi ose edhe Kuqi. Gjithashtu ka edhe gojedhena te tjera te cilat tregojne se ky fis shtrihej nga Mali i Vizitorit dhe Komovi pergjate lugines se Plaves dhe ne te dy anet e kufirit te sotem shqiptaro - shqiptare deri ne malet e Koritnikut . Pergjate kesaj zone , sidomos ne rajonin e Rekes se Keqe, Hasit dhe Lumes gjeme shume makrotoponime ose mikrotoponime qe lidhen me kete emer. Po ne kete zone kemi dy fshatra qe edhe sot e kesaj dite quhen Morine dhe shume lagje te fshatrave te kesaj zone jane me fis Morine.
    Ketu vlen te shtohet edhe nje gojedhene qe nje pjese e mire e banoreve te Mirdites jane me fis Morine dhe ata thuhet se kane ardhur diku nga nahija e Gjakoves , perkatesisht zona e Rekes se Keqe dhe Hasit. Poashtu eshte edhe nje gojedhene se te paret e Mirdites kane ardhur diku nga Liqeni i Ohrit . Sot neper te gjithe Kosoven mund te gjeshe shume banore te fisit Morine dhe eshte edhe nje fshat ne Drenice qe e ruan emrin Morine.

Jane disa fise te mirdites (fise te vogla) qe kane zbritur nga Gjakova, por dhe nga Prizreni. Faktikisht, ka nje perzerje me Gjakovare dhe Mirditore kjo si pasoje e pushtimit turk, dhe autonomine qe Mirdita kishte ndaj Perandorise Otomane ku mund te ushtrohej feja e te parve (Katolicizmi), mospagimi i taksave, dhe vet-vendosje ne rregulla e ligje. Po ashtu ka te beje dhe Gjakmarrja qe ka ndikuar ne migrime te brendshme.
    Persa i perket se, te paret e Mirdites jane nga Ohri nuk eshte e vertete. Mirdita ka pasur banore dhe ne kohen e ilireve (zbulimet arkeologjike e mbeshtesion kete). Ka nje zone te Mirdites qe quhet Kthella E Eperme ( qe ka disa fshatra nen te) e cila eshte perbere me Shqiptare te zones se Ohrit. Nuk ka asnje fis ne mirdite me mbiemrin Morina.
    Ergo cogito, ergo sum!

Anëtarësuar
    29-05-2009
    Postime
    5,767
    Fiset ne sangjake

MURTEZIĆ
    MURTEZIĆ janë me prejardhje nga Shqipëria e Veriut nga fisi i Hotit. Në fillim shekulli 18 jane ardhur në Krushevo, pranë Novi Pazarit, si Shqiptar katolikë , por më vonë u konvertuan në Islam. Pas vitit 1950. 6 antar te familjes MURTEZIĆ u vendos në Novi Pazar.

MURTEZIĆ ka edhe ne Bijelim Vodoama, por nuk specifikon origjinën e tyre.

Nga ana tjetër, ka shumë Hadzica katolikë emigrantë shqiptarë i nga Shqipëria (Malisia) dhe nga Mali i Zi:

Haxhiçi ne Nabojima te Tutin janë vendosur në fillim të 18-të shekulli si katolikët shqiptarë, dhe është e pasigurt a jane fisit Klementi(Kelmend) apo Skrijelj. Një degë e tyre Zukovica.

- Haxhiçet nga Gujici pranë Tutinit janë të njëjtën origjinë e fisit të shqiptar katolikë te Klimenti(kelmendi);

- Haxhiçi nga Skrijelj jan me origjinë nga fisi Skrijelj, po ashtu nga Shqipëria e veriut .

- Haxhiçi nga Zhupa e Tutinit nga fiset shqiptar Hote.

- Haxhiçi nga Dmitrove dhe Bacevac / Rozhajë me origjinë nga Shtëpia ortodokse e Kuqve emigrantë nga afërsia e Podgoricës.

Katolikët shqiptarë janë të vendosur pobosnjaceni relativisht të hershme, zakonisht nga mesi i 18 shekullit (edhe pse disa kulturor mbajtur shumë vonë). Ata janë nga plava dhe Gucia dhe mbi Rozhajë, Poshter gjeri ne Novi Pazar dhe Golija. dhe Ugljanin dhe Ljajiç janë këta.

Shumë Kuqe katolike ortodokse jane ardhur ne Sanxhake, sidomos pas 1740 g. Dhe ata janë relativisht shpejt jane konvertuar në Islam. Një shembull i mirë ortodokse kuqi jane Ganiq dhe Zukorliç.

Kryesore jan me origjinë ilire e jo sllavë (serbë, ose, si serbemadhe qe dëshiron)

Ganiq:
    Me origjinë nga fisi i Kuci(Ilire) në verilindje të Podgoricës, dhe u zhvendosen në fund gjysmën e parë të shekullit 18-të në Rozhajë.Kuqi ne Nikshiq janë të ndarë në Fetahovic, Beqiragiç, Ganiq, Kardović, Colakovic dhe Haxhiç.

Nga Kuqi është emigruar i parë Ilia, të dy vëllezërit, të cilët, pas konvertimit në Islam ishin quajtur Ali, Huso dhe Ramo. Ali, të cilit ende ekziston varri në varrezat e familjes kuqi,Alia kishte tre djem: Fetaha, Gani dhe Becir të cilat jane ne Rozhaja, Fetahovic, Ganiq dhe Beqiragiç.

Tjetër dy vëllezërit Alija, Husa dhe Rama,jane pasardhesit Husovic,Bacevcu dhe Ramoviç në Lucice. Ata thonë se Ramo mori agaluk dhe ja ka shitur vëllait te ti Alise. Vllait tjeter Kamberagici (Kardović dhe Hadzijici) vjen nga pasardhesit nipi apo fqinjit apo kushëririt të Alijis, i ​​cili erdhi nga kodrat.

Kuçet e Rozhajes se shpejt me force ikane larguar Nokić dhe Kurtagic në Rozaje . Prej tyre ishin figura të njohura në shërbimet administrative turke, Ganiq: Murat Aga, Hamid Begut (Kaymakam) dhe Hamed Effendi (anëtar i Parlamentit turk në vitin 1910 z..).

Disa Ganiqe nga Rozhajës u zhvendosen neTutin , Sebecevu dhe Novi Pazari .

Origjina e Kuqve
    Negi gerca, biri Nenad , nipi, Gojko,me origjine Ilire, u vendosën në lumë Cijevne diku në Bardanji (afër Podgoricës). " është një gji i madh, pashmangshëm shkëmbinj, male dhe shpella, dhe vendi i madh i fshehur , vetume me pa qiellin dhe veten.
    Grca e kishte nje djalë me emrin Panta , me djali Djura(dja) te cilet i kan largua nga Orovova nga Iliret(shqiptaret)Hoti. Disa nga pasardhësit e Djurdjevi jane konvertuar në Islam: Gjurgjeviq në Podgoricë (dhe më vonë në Kolashin dhe Sanxhak), Radoncic në Guci, Saboviç në Plave, Ganiqet në Rozhajë, Mekic në Kolashin (dhe më vonë Sanxhakut), Mustafagić në Nikshiq, Duroviç ne Shpuz, Alunovici në Zeta, MUJOVIC në Podgoricë, Ledinjani ne Fundina , Luci në Podgoricë (pastaj Nikshiq, Kolashin dhe më vonë Sanxhakut) dhe kështu me radhë.

Djalovic / Petrovic

jetojnë në vendbanime Djalovic në zonën e Korita, komuna e Bijelo Poljese, e Nikoljdan i Shenjtë atyre (serbëve / malazezëve). Ata thonë se jane me origjin nga Kuqi, thone ata u vendosën rreth vitit 1740 g.

Campari:

Jetojnë në vendbanimin Campari në zonën e Korite, Komuna e Bijelo Polje. Ata thonë se ata janë të lidhura me Djalovic (dy vëllezër). Mbiemri shpjeguar në dy mënyra. Disa thonë se paraardhësit e tyre veshur Camprak, dhe të tjerët që kanë mbiemrin vjen nga fshati që kishin banuar. Përndryshe, jane quajtur Dragiçeviç. Campraka jane zhvendosur ka Boljare dhe Bistrica (Bihor / Pester) dhe ne Shumadi. PËRFUNDIM:

Campari / Djalovic Ganiq jane nga fisi Kuqi, dhe kjo është me te vertete e vetmja gjë qe kanë të përbashkët. Tani për tani nuke kemi më shumë informacion që mund të tregojnë se ata janë në lidhjet familjare të ngushta, edhe pse ata u zhvendos rreth të njëjtën ne familjen Kuqi

Mbiemrat*
    Nokić-*
    Me origjinë nga fisi i Kelmendit të Shqipërisë së Veriut (dhe mund të jetë nga fisi i Piper para ksaj), dhe diku në fillim të shek. 18-të kanë shkuar nga Ibër kah Rozhaja . Është e njohur se në mesin e shek 18 Zbrasje e shkarkimit, drejtuesit e zonësDazdarevice Rozhaja . Ajo është e njohur edhe të jetë jo shumë pas asaj përhapur në Nikshiq. Në Rozhajë erdhi si katolikët, dhe së shpejti islamizuar të gjithë. Është e mundur që degë e Muriqit .*

Është e qartë se disa familje në periudhën më vonë emigroin në Novi Pazar.*

CRNISANI-*

Me origjinë nga fiset Hoti te Shqipërisë Veriore, dhe në fillim të shek 18 u vendosën në Cernis ne Poshterin e Ulët si katolikë. ne vitin 1721 , Kur Curia romake e ka nenshkruar qe shqiptarët te emigrojn ne Peshter jane nenvizuar 2 familje me 12 anëtarë në crnis. Sipas traditës, ka pasur tre vëllezërit: Meta, Alick dhe Bulo dhe ata u bënë vëllazëri: metics, Aličković dhe Jones. Dhe ata me kohë u islamizuan.

Emigracioni ne Novi Paza r fillon 1908 vit, dhe ata morën mbiemrin Crnišanin , ndërsa disa e ndryshojën mbemrin (p.sh. MUJOVIC).*
    TAHIROVIĆ-*
    Ka disa familje jo me lidhje:*

Tahiroviqet nga Djerekare (Tutin) me prejardhje nga fisi Kuqi nga veriu-lindorenga Podgorica në rajonin e fTutinit erdhen në shek 18-te Përndryshe, Djerekare është në thelb pothuajse të gjithë e fisit Kuqi.*
    Tahirovic nga Ribarica dhe vrapca (Tutin) me prejardhje nga Vokshi i Gjakoves Ribarice jane ardhur nga fundi i shek.19-te*

Tahirovic nga Bacic (Tutin)ane me prejardhje nga fisi i Kelmendit në fillim të 18-të vendosën ne Peshter si katolikë.*

Tahirovic nga GUCEVICA(Tutin) degë të Masoviçve. pasardhësit te Klimenatatë(Kelmendve)te cilët në fillim të 18-të erdhi në Peshter si katolikë. Sipas regjistrimit të Curia romake të cilët ne 1721 . Ne Peshter , ne Gucevicu kan jetuar dy familje katolike me 17 anëtarë. Masoviç besojnë se ata vinin nga Gucevice Tuzinja nga veriu i Shqipërisë), dhe se jane te prejardhje me Gicic nga Zabrena. Numanovic nga Gurdijelja dhe Lekovica nga Carovine (pasardhësit e katër vëllezërve). nga Masoviçet eshte mbreti flamurtari Jusuf Kara, , i cili kishte nëntë djem. Ai thotë se emrin e ka mare nga Karajukića Bunar.*

Tahirovic nga CRNOKRPA / cosovic (Rozhaja) jane me prejardhje nga Djerdjek verilindje të Podgoricës, të fisi Kuqi.*
    ----------------------*
    Tahirovic në Klanac (Rozhaja) dega e Muriqi. Muriqi janë me origjinë nga Murina në Shkodër nga fisi Klementi(Kelmendi)te paret kishin dlëvizur në Murino te Plava , dhe pastaj kaloin ne Rozhaj ka fundi i shek.18. Ata ishin katolikë, dhe ata u konvertuan në Islam. Të afërmit e tyre janë Topuzović nga Plava. Këto përfshijnë Muriq Tahirović Fetahovic, Selimovici dhe Ahmedoviqet.*

Në Murica nga Baca, me sa duket erdhi dikushe Topuz Hasani nga Morina, dhe kishte pesë djeme nga ata jane Muriqi në Bac, Besnik, Grahovo, Jablanac dhe Klancu. Ata kanë të afërm në Uglu dhe Peshter. Prej tij dhe thuhet se Nokić dhe Catovic në Novi Pazar. Atë*

Te Murica nga Lovnica, thuhet se të parë qe ishin vendosur njifar Leca. Nga Leca ,ishin pasardhesit vëllezërit Fetah,Elez dhe Islam Hoxha dhe Fetah dhe Elezi kane shkuar ne Klanac. Gorge sepse ata kishin një Konflikte me Ikica rrethe qenite. Vëllai i tretë, Islami Hoxha mbeti në Lovnica.*
    ---------------------------*
    Tahirovic nga Nova Varosh: Unë nuk kam asnjë informacion rreth tyre.

Mare nga nje forum i Novi pazarit(Otvorni Forum) (perkthimi nga fegi)Vazhdon

.
    Ndryshuar për herë të fundit nga fegi : 12-02-2012 më 11:25

Anëtarësuar
    29-05-2009
    Postime
    5,767
    vazhdim per fiset ne sangjak

. Mbiemrat plakici
    PLJAKICI- me prejardhje nga fisi Klementit -Kelmendi(dega Voklje), te cilet erdhen si katolikët në Pester ne fillimi te shek.18 . Ata u vendosën në Uglu dhe më vonë ne Tuzinje. Është e njohur se në mesin e fundit konvertuar në Islam. Shumë Pljakice, sidomos ata nga Tuzinja, pas Luftrave Ballkanike të viti 1912-1913 ata ndryshuan mbiemrat (Osmanuglici, KURTANOVICI). Disa prej Tuzinjas u shpergulen ne Novi pazar në vitin 1919 .dhe moren mbiemrin Tuzinjac. Mjaf Pljakica pas vitit 1912 u zhvendos në Kosovë. Pljakici (ose Kurtanovici) që erdhen në Novi Pazar ne vitin 1936 ruajten emrin e tyre të vjetër.
    KURTANOVICI- Ka disa familje relativisht të palidhura.
    Kurtanovici ngaTuzinja jane te origjinës së fisit Kliment (Dega Voklje) dhe janë të lidhur me PLJAKICIMA (shih PLJAKICI).
    Kurtanovici nga Arapovica/BRNJICE- nga tradita gojore, familjare , jane me origjinë nga vendi Vuklje nga Shkodra.( Klementi - Voklje), dhe në fillim të shek. 18 t u vendosën në zonën përgjatë lumit Ibër dhe Pester,si katolikët. Me sa duket ata kishin 3 vëllezër dhe
    a. 1 AMIDŽIĆ. A. Nico / Nik - u kthye në Jasenovic pranë Novi Pazar,
    b. Balo –ka shkuar në Balotice te Rozhajë ( Reis Mali i Zi, Rifat ef Fejzic janepasardhësit e tyre),
    c. Brnja - u vendos në fshatin e Vrapci te Brnjice, dhe nga ai jane Turkoviç, Brnicani,dhe Kurtanovici, (H)Ajdinovici,(emigruar pas vitit 1935 kah Arapovic, Melaju etj.);
    D. kushëriri tyre Leko u zhvendos në Glogovik. Kjo ishte me sa duket një njeri i cili u vra në një të afërmit te nje konflikti
    . Kurtanovici nga Gluavice (Tutin) – degë Babica. Ata me siguri me origjinën nga fisi Kuci ne verilindje të Podgoricës, dhe ata së pari kaluan në Nikshiq. Nikshicin e kan leshuar ne vitin 1878 pas marjes se së tij nga Malazezet ata erdhen në Sanxhak, i pari në Crnokrpe, pastaj ne Raduhovce, për të vendosur përfundimisht në Gluhavici ne vitin 1900 .Aty ndryshoi mbiemrin e tyre ne Kurtanovic,Avdulovic dhe Dzemovic. Nga Kurtanovica nga Gluhavice jane të afërmit e tyre në Nadumcu dhe Cukotama.

CULAVDZICI- Unë nuk kam asnjë informacion rreth tyre. A është e mbiemrit e saktë? A nuk aksidentalisht apo Culjkovic Culjevic?

UJKANOVICI- Ka shume, jo me lidhje familiar
    . Ujkanovicet nga Dragojlović / Sjenica para 1924 – jane shpergulur ne Novi Pazar në 1924 në rrugën për në Turqi. Fillimisht nga veriu i Shqipërisë, dhe mund të jene nga fis Kelmend.
    Ujkanovici nga Draževići / Sjenica- ata që mbërriti nëne Novi Pazar jane me mbiemrin Drazevicani. Me origjinë nga Shqipëria e Veriut, dhe gjithashtu mund të jetë nga fis Kliment.
    Ujkanovici nga Lukar / N. Pazari - dikur ishin me mbiemrin DUPLJACI nga coroviq janë (shih DUPLJACI)
    Ujkanovici nga KOVACA-RADUHOVACA/Tutin – me prejardhje nga veriu Shqipërise nga fisi Hoti. Donevakt ishin me, mbiemrin TARIC,a pasardhësit jane Ram de Race Hota.
    Ujkanovici nga PISKOPOVACA / Tutin dhe LAGATORA/Berane- donevakt ishin me mbiemrin NOVALIĆ. Sipas legjendës, mund të jetë nga fisi Ozrinica Sekularac (Malit të Zi), Sanxhaku dhe u vendos diku në shek. 18 . Janë pasardhësit te drejtpërdrejtë të Nova Vukajlovica nga shek. 18 erdhen nga Azani ne Petnjicu (Bihori) dhe jane konvertuar në Islam në xhamin në Petnjica dhe ka marre emrin Ali. Novalići pas vitit 1912 u zhvendos në rajonin e Tutin Novi Pazar dhe ` në fund ne (Sebecevo dhe Tregu i Ri). Me sa duket, dy vëllezër, pasi ata nuk mund të paguajnë taksa, ata largohen për nëNovi Pazar. Te Afërmit e tyre ishin boshnjakët Lukoviq nga Lozna (B. Pole).
    Ujkanovici nga Bacic / Tutin – prejardhje nga fiset e veriut Klementit Shqipërisë që në fillim te shek.18 erdhen ne Peshter.

Qoroviq- familje e vjetra aristokratike , te cilet pas luftës austro-turke të 1683-1699. Z. jane shpergulur nga Sllavoni në Lozna (B.Polje).ika shpergulur Mehmed cor Pasha, i cili, si pronarët turq, ka humbur spahiluke në Sllavoninë rreth Osijeku, dhe si kompensim për humbjen ai morri spahiluke në Bihor dhe Peshter. Me sa duket, këto spahiluci më parë i përkisnin familjeve dhe Hajdarpašić Mahmudbegovic nga Peja).
    Pas mbërritjes Qoroviq në Lozna, kanë ngritur një kullë guri katër katshe, e cila përfundoi në një belveder druri. Rreth të kullës ishin shtëpitë bej tjera që janë ndërtuar mbi e qytetit.Sipas disa burimeve, Mehmed cor-pasha mund të jetë një bir i Cor Ali Pashës, i cili u islamizu Jermencat ku me 1667. referuar si vezir boshnjak. Si bejlerët,
    . Qoroviq filluan të banojnë në Novi Pazar tashmë pas vitit 1890 , dhe ky fluks intensifikuar pas 1912në vitin 1918. dhe 1945.nga Qoroviq janë të afërmit e tyre në Ivanje (B.Polje) dhe Suhodol (Tutin).
    DUPLJACI- Tradita thotë se ikje nga Qoroviq Lozna (b fushë) kishte një fëmijë jashtë martese me bareshë që, me marrëveshje, ka lindur në pyll dhe të fshehura ne ahu., mori një shtëpi dhe të kultivuar. Kur fëmija u rrit dhe filloi familjen e tij, i dha mbiemrin e tij Dupljaci
    Dupljak. Dupljaci fillimisht jetonin në një vend në ujdhesë e Deraci cifcije Qoroviq, por ata kundërshtuan edhe një Qoroviq dhe këto u shpërndanë, dhe këto u vendosën në Korita Leposavljici fshat i vogël ( B. polje), dhe nga ather quhen Dupljaci.
    Dupljaci janë familje shumë luftaresh kane bartur bajrak lokalesh. . Gjatë lëvizjes kundër Sulltan Mahmud II, rreth viti1830), masivisht kanë marrë pjesë së bashku me Ganiçet nga Rozhajë dhe Hadrović nga Petnjica.
    Ka disa qindra familje në Sanxhak, Kosovë dhe Turqi. Ata janë pasardhës të shumë të shumta në fshatrat përreth Dupljaka në qytetin N. Pazar, sidomos që nga viti 1912, dhe pas vitit 1945. Z. Disa ndryshuar mbiemrin e tyre:ne Selmanovic në Paralovu, e Šaćirović në Kominju, e Mehmedoviç në N. Pazar.
    CILERDZICI- me prejardhje nga fiset e Shqipërisë veriore Škrijelj dhe erdhen ne Peshter shek.18 .. Shumë shpejt ata u bënë pronarët dhe kishte citluk fshatrat rreth Novi Pazar. Kështu, 1921 Vrsjenice permend Adamin Aga Cilerdzic nga Novi Pazar. Përndryshe, shumë herët kane lëvizje në Novi Pazar, pasi ajo është përmendur tashmë në në mesin e shek 19.

Mbiemrat
    VEJSELOVIC- Ka shumë familje me lidhje: Vejselovici / Dubova (Tutin ) –
    Origjina e fisit Hote, ` zhvendosur nga veriu i Shqipërisë në shek.18 ne Tutin
    Vejselovici / Kovaç (Tutin) - nga fisi Hote, si Vejselovica nga Dubova.
    Vejselovici / BLACA –prejardhja e Halavuci fisi Shala,po ashtu erdhen në shek.18 nga veriu Shqipërisë si katolikë.
    Vejselovici / Racore dhe Kamesnica (Sjenica) - Origjine e fisit Klimente te ardhur ne fillim te shek. 18 ne Peshter
    ; Vejselovici / Potreb, (Tutin) - dikur mbiquajtur Selimovic, dhe para se Muminovic.
    .Selimovic- rrjedhin nga fisi Škrijelj nga veriu i Shqipërisë, a në Potreb shume më parë ne Moran.
    Në Potrebu shpesh e ndryshuan mbiemrat> Škrijelj, të Hamidoviç, Selimovic, dhe disa prej tyre në shek.20 e morren mbiemrin.Vejselovici.

Mbiemrat:

Mbiemrat ekzistoin Pastrovicima rrethe Bara.
    A e dini ku kan jetuar GLAVOVIĆ- me cilin mbiemer Bara. dhe mbiemrat tjera lidhur në Sanxhak?
    JEREBICANI- : - Martinoviq, nga fisi i Klementit, i cili erdhen nga veriu i Shqipërisë në fillim të shek.18
    - fisi Kuqi, të cilët erdhën nga verilindje e Podgoricës në mes të shek. 18
    Në çdo rast, duket se mund të jetë një përzierje e dy fiseve të përmendura (Kuqi Klementi )janë shumica e popullsisë ne komunen Tutin e Rozhaja).
    Në shek18 u vendosën në një vend Jerebići ne Peshter. Me kalimin e kohës, ata adoptuan mbiemra të ndryshëm. Ata te cilet ne vitin1912 u zhvendosen Gluhavic në Novi Pazar dhe jaan thirurJerebicani
    AJDINOVIC-
    Ka shume familje jo me lidhje .
    Keith / POKRVENIK (Tutin) - Më parë, ishin me mbiemrin Midzovicime prejardhje nga fisi KUCI të Podgoricës, Te cilet erdhen diku në shek 18 ose me von ene Donji Kolasinj ne vendin Cokrlije (afër Sahoviç, Tomaseva).

Disa prej tyre janë larguar nga Cokrlije ne1858, pas Kolashin parë razure nga malazezët. Pjesa tjetër u zhvendos patjetër ne vitin 1924 pas masakrës së boshnjakëve në Sahoviç Ulët dhe Kolashin.
    Pas v.1858 , një grup i Midzovica nga Cokrlija u vendosën në Bishevo fshat i vogël i cili sipas tyre, edhe tani quhet Cokrlije.
    Nga Bishevo arriti në Pokrvenik. Pas v.1912 dhe 1945, ishin të emigruar në numër të madh. Shumica e tyre me mbiemra te ri: ZejnelovicHasanovic, Beširović, Mustafiç Ramoviç, Nezovic.
    Ajdinovici// Kovaç (Tutin) - me origjinë nga fis Hoti i cilet erdhen ne Peshter ne v.18 me prejardhje nga Shqipëria e Veriut si katolikë. Më parë,me mbiemra Derasovici Ram Race Hotu.me fare pranishmit me Ujkanovicima, të Sokoloviç, e Danovicima dhe Muminovic.
    Ajdinovici/ GLOGOVIK Tutin) - me origjinë nga fisi i Klementit në fillim te shek.18 te ardhur nga Shqipëria e Veriut.

Mbiemrat
    Ljuce
    - Ljuca me origjinë nga fisi Kuqi nga Bezihovaverilindje te së Podgoricës, rrethi i Meduna, ku ata jan drejtuar 1688 , Kur ra Meduna në duart e venecianeve -malazezev. Pas vitit 1688, një pjesë e tyre shkuan në Podgoricë, ndërsa të tjerët kanë lëvizur në Kolashin dhe Niksiç. Në fund të Nikshiq disa Ljuca U dëbuan prej Nikshiqit ne vitin 1877 kur ushtria malazeze pushtuan qytetin, në mënyrë që sot pasardhësit e tyre kudo gjiden në Sanxhak.nga ata ka në Boljanici dhe Mrčevo (GP), e Rozhajë, Boljhanini, Lozni, Zaton dhe Rastoke (B.Polje), atëherë Melajama, Rudnici(Tutin), etj Këta nga Rudnici janë emigrantë nga Boljhanine kolasinskih Smailagic emigruan ne Shkup ne vitin 1960 Z.
    Mjafte nga Ljuca ne Sanxhak kane marre mbiemrin Ni k)sic
    .Disa Ljuca te famshme: - Ljuca Avdija, Gazi dhe epike shifër Kolashin;
    - Ljuca Husky, një Niksic epike shifër, nga viti 1877.
    - Ljuca Mujaga, një nga udhëheqësit e Bijelo Polje nga viti 1912.
    - Ljuca Tahir, një figurë epike në Nikshiq ("Krnovka");
    - Ljuca Belo dhe Nusko, anëtarët e grupit të komit nga Bijelo Polje;
    - Ljuca Emin, zyrtare i partise "Cemiyet" dhe antare të grupit ne afërsi të Bijelo Polje;
    - Ljuca Dervish, një vendas i Plevljes, u diplomua nga shkolla e mesme në Plevlja dhe akademi të lartë ushtarake në Beograd. Ai ishte një oficer i APJ-së para luftës
    - Ljuca Hanefija, një vendas i Plevljes, mbaruar shkollën e mesme në Plevlja dhe Fakultetin e Mjekësisë, ku ai punoi si mjekne Zagreb.
    LATIFOVICI : - Kalipolje: Nën këtë mbiemër ka jetuar një boshnjakë emigrant nga Malit të Zi. Ata thonë se ata kanë origjinën Krce, kështu që këtu ata janë quajtur kështu. Emigruar në Shkup dhe Sutenovac pranë Novi Pazarit.
    - Raduhovci
    Latifovici nga Raduhovaca nga dega e Basica me prejardhje nga Hoti (në shekullin e 18, emigrantë nga Shqipëria e Veriut, si katolikët)
    HABIBOVIC: .
    Më shumë jo me lidhje familjare
    - Zirca / Tutin. Me origjine nga fisit Shala (emigrantë të hershëm shekullit të 18 prej veriut të Shqipërisë si katolikët)
    - Gluhavica / Tutin: origjina e fisit Škrijelj, degës Prençi, e cilet ne fillimi shek. 18 kan ardhur në këtë rajon si katolikët. Me sa duket ishin tre vëllezërit Škrijelj: Preka (Prenc), Kuka(Kukici) dhe Tuta (Tutici). Ata nefillimi te shek. 18 te paret e kan formua Bllacë pastaj Gluhavicu ku islamizuan.
    Prenc me vonë, para Lufta se Dytë Botërore të dytë, ndryshoi emrin prej tyre: Kahrovici, Semsovici, Redžović, Habibovic, Nurovici. emrin e vjetër mbeti vetëm Prenc i cili para luftës, u zhvendos për ne Tregut të Ri.
    - Raduhovci dhe Kovaç / Tutin: me prejardhje nga fisi Hote, u vendosën në shek.18 katolikët nga Veri i Shqipërisë.
    - Mojstir: degë Hajrović. Hajrović, Dzekovici, Nezirović dhe Sinanovic nga Mojstira më parë ishin mbiemrin Pepica,dhe ne Mojstir emigrant nga Drago. Pepica janë nga fisi Kuce nga verilindja Podgoricës, në shek 18 jane shpergulur nga Kolashin dhe Nikshiq, por më pas kaloine në Drago dhe Tutin `. Në Kolashin kan jetuar në fshatin Babljak, ku donevakte kan pasur edhe kullen Pepica.
    Zeko Pepic ishte kapiten i fundit boshnjak Kolashin v 1878 , ndërsa 1878 Autoritetet malazeze kanë emëruar z Isa Pepica kapiten për kolasinskog e eperme. Të gjitha Pepica e Kolasinski ne vitin 1878jane shpergulur ne Sanxhak. Pepica ka shumë në rajonin e Tutinit,ne Dragu,Naboje,Borostici, Boljarima, Arapovic, Tutin. Shumica e tyre ishin në Dragi, ka shumë prej tyre banorëve të Mojstiru te cilët tani janë me mbiemra te ndryshme. Mjaft Hajrović emigruar në Turqi, disa edhe në v 1925, dhe 1958 Atje,u thiren Cetinkaya dhe në Demirkoya në Kucukoyu. Sipas një versioni tjetër, Pepica nga Drago mund të jetë nga fis Kliment
    . - Detane / Tutin: Nga Detana v1910th Emigrantët në Tutin. Pastaj ata formuan një mahalle të veçantë në Tutin dhe praktikuar tradicionalisht kovaqe. Artizanale, dikur mjaft fitimprurës, ishte pothuajse burimi i tyre i vetëm i mjeteve për jetesë. Para Lufta se Dytë Botërore , ata ishin pothuajse të vetmit muzikanta në Tutin.
    Hajradinovici te dytë mund të jeneme prejardhje nga veri të Shqipërisë.

Mbiemrat
    AVDIBASIC
    - Ka ne Sjenici, por nuk di asgjë rreth origjinës së tyre.
    Kavazovic - gjoja pasardhësit tenje zyrtari turk, dhe janë banuas ne Sanxhakun në Bijelo Polje, të Plevljes, Prijepolje dhe Nova Varosh (dhe që nga viti 1950 vit në Novi Pazar.).
    Grbovic - Ata janë dy degë jo me lidhjefamiljar: së pari
    Grbovic.me prejardhje nga Nikshiqi, dhe prandaj janë të zhvendosur në drejtim të Podgoricës dhe Bijedica Pobreticima (B.Polje) dhe Tuzinju (sjenicu)
    Grbovic. tjeret Grbovic nga Novi Pazar dhe Pobrdja prejardhja nga fisi Kuqi, një gjini me Crnovrsanima dhe Delica.Në Novi Pazar në fillim të shek.19 . Deri në vitin 1919. vit, kishte fshatrat citluk tyre në Novi Pazar.
    BRUNCEVIC
    Ata janë dy degë të jo te lidhura . parë
    BRUNCEVICI - me origjinë nga fisi Kuci verilindje ngaPodgorica (Medun), ku janë të zhvendosur dikune vitin 1688
    Tradita thotë se jane tre vëllezërit e tij. Bruncevica kane ardhur Meduna ne fillim shekullit 18 dhe u vendosën në Sebecevu, të Bobovik dhe Pozega, dhe disa u zhvendos më vonë për Novi Pazar- Tregu të Ri. Njifar Besir Bruncevic përmend ne v 1835 si pronar i nje hambari pranë Vir.
    2.BRUNCEVICI - me origjinë nga fisi Gruda nga rrethi i Podgoricës (Dinosa etj), relativisht kaluan herët në Nikshiq (në Nikshiq është përmendur tashmë në shekullin e 17, edhe pse ardhja e parë e regjistruar shënuar 1842nd g). Të Dinos janë të referuara si një i njohur liderëve. në mesin e tyre Mark Miljanov e permende Elez Bruncevica që në vitin 1875. u martua Mara , bijën e Rasa Popoves te fisit Kuci(Drekalović), pas të cilit ai erdhi ne lufte ne Dinos (" te kulla e Bruncevic, )Sipas Pjetru Sobajicu , Bruncevici me ardhjen e tije ne në Niksic ka pasur statusin e Agës, dhe ata ishin njerëz të arsyeshme, që është një tjetër histori që është e njohur të gjithë mendje e tyre dhe Bosnje Hercegovinën.
    Këto Bruncevici pas vitit 1878. . Shkoin në Sanxhakut (Plevljae) Bruncevicima
    Ndër më të njohurat janë: - Becir Bruncevic Mullah, gjyqtar Nikshiq; - Yahya Bruncevic Mullah, Niksic gjyqtar;

HALILOVICH:

Shume jo me lidhje familjar: - Haliloviç nga Nedakusa (B.Polje) - nuk ka të dhëna;
    - Haliloviç nga Petnjica (Berane ) - nuk kam të dhëna ;
    - Haliloviç nga fshati Tutin Novi Pazar - nuk të dhënave;
    - Haliloviç nga Hotkovo ( N. Pazar ) - me origjinë nga Krasniqja shqiptar,që në shek. 18 Moshat erdhen në Kroaci eë Lesko, dhe që andej erdhën në Banja te Novi Pazarit, si ne një familje në shek.19 u vendosën në Hotkovo.

Mbiemrat
    KAČAR-
    E fisit KUQI t, edhe në dukje një degë e Balevića Bratonozici. Rreth 1740 , stërgjyshi i tyre kane levizur ne Brestovik te Peja. Atje ai ra në gjak dhe u zhvendos në Rozhajë Balotiće.Nga Balotića ka shkuar disa Bjelobrk me bijtë e tij dhe nipi në Kacar, në fund të Bukovica. Atje ata gjetën braktisur fshat në të. Njëri prej tyre ishte konvertuar në Islam, kështu që prej tij sot jan Kacar (Ibrahimoviç). Të tjerë kanë vendosur në Vrtače (Bukovica), dhe nga atje për të shumohen dhe u përhap në sot fshat. Nga Bukovica filluan të emigrojnë herët, dhe shumica e tyre ishin në Pozega (mahalla e Kačarska), dhe shumë janë larguar për Turqinë. Në Novi Pazar atje që nga viti 1950.

Mbiemrat
    Mbiemri Smajloviç (Smailović, Smajilovic) është përmendur në vende të ndryshme. nevojë për informacion shtesë në lidhje me origjinën mënyrë që të mos kanë spekuluar se degët e inkurajojnë atë
    Dubova, Tutin: origjina prej fisit Shqiptare Hote , nëngrup Koca, te cilet në në fillim shek 18 te Shqipërisë së Veriut si katolikët erdhen ne Peshter
    . Së pari erdhën në Fshatin Razdaginju (Sjenica). Pas kësaj, të caktuar Hus-Koca Razdaginje vjen nga Dubovo ne fillim të shek 19-të . Nga HUS- Koce jan mbiemrin Osmanoviç Bajrovic Smajilovici
    . Sitnic, Tutin: rrjedhin nga Hota-Koca të cilët kaluan nga Dubova.
    BUJKOVICE, e Tutin: rrjedhin nga vllazerit Hus-Koce
    - KREDENIK, Bijelo Polje: Emigrantët janë 1750 vit, por nuk e di origjinën e tyre të mëparshme. ---------DELIMEDJE, Tutin: origjina nga fisi Klementit shqiptar që në fillim 18 të ardhur nga veriu i shqiperise si katolikë.ne Peshtert
    Crnis, Tutin: origjine nga fisi shqiptar Hote q ene vitin 18 erdhen në Peshter nga veriu i Shqipërisë si katolikët.
    BREZOVAC, Nikshiq (para v 1878.) dhe esht toponimi Smailovaca, ku kanë jetuar para disa 1878th Smailović

Trtovac
    Me prejardhje nga fisi Kuq te cilet u shpergulen ne Peshter 1740,ne vendin Saronje dhe Ljeskova (Tutin) nga disa munde te jene te fisit Klement nga vendi Trtova nga veriu i Shqiperise a ne Peshter jane ardhur ne vitin 1700 dhe ne kohe jan shpergulur ne Novi Pazar. Shumë prej tyre kanë emigruar në Turqi 1912th dhe 1958.
    ;
    pjes e sllavizimi në shekullit 16 ose 17 , siç është rasti me fiseve Kuqi, Vasojevic, e Piper, Moracani, etj Në procesin Sllavizimin Bjelopavlici ardhur për konvertimin e këtyre fiseve nga katolicizmi në ortodoksinë. Pas kësaj, 16 dhe 18 shekullit, disa anëtarë të këtyre fiseve konvertuar në Islam. Pas 1850. g, me riformulimin e ideologjive të caktuara, anëtarët e këtyre fiseve kanë filluar të deklarojnë veten si malazezët, serbët, boshnjakët, etj
    Anëtarët e këtyre fiseve në fillim shek 18 filloi të lëvizë drejt veriut, dmth Sanxhake, ku shumë prej tyre kanë marrë etnisë boshnjake. Konvertimet e më të shpeshta për Islamin janë vërejtur në mesin e fisit Kuqi
    . .Shembuje ne Sanxhake
    - Rifat Fejzic, Reis Mali i Zi, me prejardhje te fisit Klementit;
    - Ejup Ganiç, një ish-president nënkryetar i Bosnjës,prejardhje e slavizimit fisit Kuqi;
    - Serbo Rastoder, historian dhe aktivist boshnjak nga Podgorica, fisit Kuqi slaveniziranog.
    - Muamer Zukorliç, myftiu i Sanxhakut, arnautëve degë me origjinë nga fisi Kuqi
    Suejman Ugljani, (tradhtar) dhe kryetar i BNF, një vendas fisit Kelmend ;
    - Rasim Ljajiç, (tradhtar lajkatar serbe në Beograd), me origjinë nga Kliment fis njëjtë
    ’. Por historia i ka kërkuar të jetë anasjelltas! Kuqi Drekalović Miljanova keta deri në vitin 1610.. katolikë, por Ljalje Drekalović u martuar dhe pastaj është kthyer në besimit ortodokse . Pra, në vend që të Arnaut, Mark Miljanov u bë një serb, ai kam deklaruar veten vet).

E diel, 07 Dhjetor 2008
    Mbiemrat
    NOKICI
    Prejardhje nga fisi Klementit Shqipërisë së Veriut (dhe mund të jetë nga fisi i Piper para se), dhe diku në fillim të shek 18 kanë shkuar nga Ibër per ene Rozhajë. Është e njohur se në mes të 18 e nënshkrimeve Dazdarevice Rozhajes, menaxherët e zonës.Në Rozhajë erdhi si katolikët, dhe së shpejti të gjithë u konvetuan në Islam. Është e mundur që Murici degë. e qartë familje u larguan në periudhën e mëvonshme në Novi Pazarit.
    Murici- Vëllazëria Klimenata që kan arudhur në Sanxhak pas 1700 Z. Shumica e tyre janë në rajonin e rozhajse : Lomnica Epërme dhe të Ulët, Bac, Besnik, dhe pastaj më Peshter, të tilla si Cosovic dhe Bracak dhe Tutin,Veli Polje,Gnjila, Spiljani në Tutin ` Në Plave ka në Murine. Rreth 80 familje murici jane shpergulur në shek.19 nga Murije në veri të Shqipërisë, Novi Pazar, por në numër të madh në Novi Pazar. Shumë prej tyre kanë mbajtur mbiemrat e tyre origjinale, por të tjerët të marrin emra të rinj, për shembull Rustica. Një shumë prej tyre emigruan në Turqi pas i dytë Lufta e Dytë Botërore. paraqitet në mbiemrave Zekic, Tahirovic, të Selimovic, të Selmanovic, të Ahmetovic, të Mucovic / Omerovic, të DUduc, të Ikić
    LJAJICI
    Prejardhje nga fisi Klimenata- Shqipërisë verioriore nga 1700 .vendosur ne Rugova. gati gjysma popullsisë Rugoves, dhe fshatrat e banuara me Pepica, Josanica, Duganjivu, Posutane, Maleviç, Mali Stupalj, Drelje, Bandzov, Plunca. Në Sanxhak nga Rozhajë gjeri Golje, me se shumti ne Peshter dhe rreth Duge Poljane, ku ata erdhën nga rreth v 1750. Ashtu si fise të tjera veriore shqiptare, erdhen si katolikë, por ata islamizuar në fund.
    Në Dugopoljskoj cefilemi (dokument) nga 1767, përmendur shumë Ljajiç në Duga Luginës (Unë kam një listë, por unë nuk do të përmend këtu) ..
    . Unë gjithashtu përmendi njifar Mehmetit Mustava Ljajiç nga Plunca te Rozhajë që tregtonte bagëtitë në Bosnje.
    . Shumë Ljajiç.ka ndryshuar mbiemrin . shumë prej tyre përfundimisht u transferua në treg të ri. Midis tyre është një nga të qenit më të famshme ishte Adem Ljajic, në mes të shek.19
    SELMANOVICI-
    Ka disa jo me lidhje vllazrore
    : Pljevlja-Selmanovic në Pljevlja familjet e qytetit janë të njohura, dhe i dha disa qentë. Me sa duket më herët jane quajtur Tomasevic.
    TOCILOVO (Tutin) – me prejardhje nga fisi Klimenata.
    Dolovo ( Tutin) - Selmanovic këtu me mbiemrin Dolovac. Dolovci e para janë shpergulur nga fisi Hota e Shqipërisë veriore,
    Potreb dhe CUKOTE (Tutin-me prejardhje nga Škrijelj dhe me renje Demiroviq.
    Jabllanicë Rozhaja / Tutin) – me prejadhje Murici dhe janë të lidhur me vllazerit Omerovic , Demcevic, Šabović). Në Jabllanicë erdhi në shek.18
    . DERACA / LOZNA (B.Polje) - degë e DUPLJAKA, dhe emigroin në. Paralovo ne N.Pazar
    KAJTAZOVICI-
    Kane jetuar ne Dragi te Tutini nga disa jane shpergulur ne Ziracki Dol ka edhe ne Novi pazar
    .

Mbiemrat
    DAZDAREVICI-
    Ne Sanxhaku jetonin në,para vit. 1700 . Dega ishin Begovic e bihorit. aktualisht një version të origjinës së tyre, por ajo duhet të merren me kujdes. , gjoja njifar Ivan apo Jovan, një fisnik ka pranuar islamin dhe duke marre titullin e beut, duke ruajtur pasurinë e tyre në Rasovo,Resniku dhe Loznicama.

Në fillim ata kanë jetuar në Rasovo në Bihor (B.Polje). Pastaj ata u zhvendos në Rozhajë, ku ata ishin Dizdarte varosi
    . Dazdarevice diku rreth v 1750. . mbërriti në Rozhajes Nokici sulmuar (i fisit Klementi) dhe Dazdarevici thuhet të zëvendësuar tokën që kishin në Rasovo Bihor të Franks nga Tutin (Francë normalisht janë pasardhës të një francez i cili ishte në ushtrinë turke, kështu që ai mori rreth nje Timar Tuta në Godove).
    Disa Dazdarevici kanë lëvizur ngaGodova në vendin Sas, dhe disa më vonë shkoin në Tutin, Novi Pazar dhe Dezevu (duke filluar nga shekulli i 19
    Haliloviç-
    Ka shumë familje të shumta jo me lidhje familjare
    NEDAKUSI (B.Polje) - Petnjica (Berane) –
    HOTKOVO (N.Pazar) – pasardhës i fisit Krasnica.
    DJEREKARE [Tutin) - me origjin nga fisi Kuci Podgoricë (në thelb, Djerekare e përgjithshme jan te fisit Kuqi).
    . PLENIBABE / RUDJ (Tutin) - me origjinë nga fisi Shala nga fillim shekullit 18 te ardhur nga Shqipëria e Veriut.
    MAOCA/PLJEVLJA-me origjin nga fiseKuqi. Disa prej tyre kanë emigruar për të Tregut të Ri.
    Rozhaja-me origjinë nga fisi i Klementit Selcë nga veri i Shqipërisë.

Mbiemrat
    HAMIDOVICI,
    , Cukote, Pruzanj, Delimedje, Melaje /Tutin me heret jan thirur CAKOVIC,
    Jane me origjin nga fisi Kelmend te cilet kane ardhur veri I shqiperis

HAMIDOVICI, Smoluca/Tutin nga fisi Shala ne shek 1 jan adhur nga shqiperia e veriut
    MUMINOVICI, Rahudovci/Tutin-nga fisi Hote ne shek 18 jane shpergulur ne Peshter,
    Disa nga Mumunovici gjat luftes se dyte botrore kane marre mbiemrin BINJOS
    Keta Muminovici para luftes ballkanike jane thirur FIKOVIc
    MUMINOVICI, Kovaci/Tutin –fisit Hote para luftes ballka nike kane qene me mbiemrin DERASOVIC. -MUMINOVIC, Kricak/Pljevlja –dege e MIcANA-me prejardhe nga fisi Kuq me heret kan qen me mbiemra- BOZOVIC, MERDOVIC i HALILOVIC.
    MUMINOVIC, Plav, Podgorica, Tuzi- dege Cadjenovica e fisit Bratonozica

Tre Vasojevici dhan rezultatet e analizave të ADN-së deri më sot, dhe çdo mbivendosje midis tyre. Unë mendoj se është struktura shumë të ngjashme për Sanxhak, edhe pse unë mendoj se E1b1b
    ndikimit grup shumë më i madh i fiseve arnautskih (Ky grup është e përfaqësuar me 46 për qind në Kosovë dhe rreth 30% në Shqipëri, Maqedoni dhe Greqi). Një haplogroup Evropian mund të gjeni më shumë këtu: haplogroups në Evropë V

mbiemri

PEŠKOVIĆ ngaFIJULJA
    njeriu qe ishte pasardhes jon esht quajtur Kuqi I cili iku nga mali zi ne Gjerkare te Tutin, nje vrasje ka ndodhur dhe esht larguar,fshati qe ishte quajtur Kuq poasht edhe mbiemri I njet Kuq,fshati kuq gjindet 12 km nga Podgorica,shume afer gjindet edhe fshati Tuze.Regjioni Medun esht llogaritur si qender e gjithe Kuqve ne Male te Zi,dhe nga ketu esht edhe origjina e te mi.Esht nje qytet I vjeter nga shek 3 pes.ather kan banuar iliret,fisi qe ka banuar ne Medum esht quajtur Labeati.Labeatet jan parardhesit e Kuqit.ka qene edhe nje fise I njohur I quajtur Dokleat,te cilet kan banuar pak ma large nga Meduni kesht qe islamizimi I Kuqve ka fillura ne pjese ndryshme ne Male te zi dhe Sangjak.
    Kuqet qe jane ardhur ne shek 18-te ne Rozha ishin tre vllazer ma I vjeteri esht quajtur Ilia(Alia) I dyti uso(Huso) dhe Ramo
    Djemt e ilia(Alia) jane quajtur Fetah, Ganija Beqir
    ETJ
    Labeatet kane besuar ne kultin gjarper,kan qene njerze te vleshume,jane marre me blektori dhe kane qen edhe artizanatli.keta ilir kane dertua qytetin fortesa per te brojtur nga donje armik evetual,ky qytet esht quajtur Duklja i shtrun me gur katror,me uje dhe me kanalizime etj
    marre nga forumi i novi pazarit e perktheu fegi-
    Ndryshuar për herë të fundit nga fegi : 13-06-2012 më 04:51

i/e regjistruar Maska e medaur
    Anëtarësuar
    21-06-2006
    Postime
    865
    Mesa di une gjyshja ime ka zbritur nga Kosova dhe kishte mbiemrin Uruci ,di ndonje dicka lidhur me kte fis ose mbiemer ?
    SHQIPERIA MBI TE GJITHA

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    05-03-2012
    Postime
    641
    Citim Postuar më parë nga medaur Lexo Postimin
    Mesa di une gjyshja ime ka zbritur nga Kosova dhe kishte mbiemrin Uruci ,di ndonje dicka lidhur me kte fis ose mbiemer ?
    Uruçeviq...ke gjyshen serbe, lol

Faqja 81 prej 90 FillimFillim ... 31717980818283 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. A ka konspiracion kundër Shqipërisë?
    Nga BARAT në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 42
    Postimi i Fundit: 10-05-2011, 09:36
  2. Misioni Amerikan Në Shqipëri (1946)
    Nga DriniM në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 30-07-2010, 21:39
  3. "Dr. dituria"
    Nga Sabriu në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 18-12-2008, 06:32
  4. Përgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 06-12-2008, 14:08
  5. Ervin Hatibi
    Nga erzeni në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 18-11-2006, 00:39

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •