Close
Faqja 59 prej 90 FillimFillim ... 949575859606169 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 581 deri 590 prej 891
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    08-09-2009
    Postime
    324
    Citim Postuar më parë nga Longarus Lexo Postimin
    -Ku bazohesh ti qe thua se kane te njejtin kuptim ?
    -Pse je i bindur qe sllavet e sollen me vehte nga Karpatet fjalen Krajine dhe ku bazohesh?
    -Pse mendon qe edhe fjala Krahine eshte shqipe?

-Ku bazohesh ti qe thua se kane te njejtin kuptim ?
    -Pse je i bindur qe sllavet e sollen me vehte nga Karpatet fjalen Krajishnik dhe ku bazohesh?
    -Pse mendon qe edhe fjala Kreshnik eshte shqipe?

-Ku bazohesh dhe cfare burimesh ke ti per kete ? Apo thjesht eshte konstatim i yti .

Krajl ska lidhje serbisht .
    Kralj po sot eshte ne vokabularin serb por nuk do te thote qe eshte e tyre .

-Ka shume rendesi etimologjia eshte pjese shume e rendesishme e studimeve

Andirago ta kish parasysh qe ketu jemi ne nenforumi e historise dhe ketu diskutohet per te kaluaren dhe jo per ate se si jane sot.

Shpresoj qe nuk te kam ngarkuar shume me pyetje por besoj qe teorija jote meriton nje shpjegim me te qarte dhe me te bazuar ne fakte. Baptisti dhe Javan si dhe Dias sollen disa fakte te cilat po i mbrojne shume mire andaj besoj qe edhe ti duhesh ta besh te njejten gje ne menyre qe te mos nenvleresohen ato qe po thua .
    Ti niher më pyete në pika të shkurëtra se çfarë mendoj, edhe unë t'u përgjigja, tash po më pyet hollësisht. Deri më tash mjaft jam përgjigjur hollësisht, ke disa faqe me postime të miat. Mund t'i lexosh.

E kqeja është që s'kupton ti as si është gjendja, ku fjalën Kreshnik po na e nxjerrin me preajardhje prej Krajishnik. Qashtu thot' Çabje, qashtu po thojn edhe kta.

E kta veç jan ba papagall të Çabejt, e Çabej papagall i Enver Hoxhës, e Enver Hoxha papagall i shkijeve.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Cabej nuk ka thene as 1/4 e argumeteve qe jane dhene ne kete teme (jo nga une). Po stan me lepuj nuk behet...

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga MariglenD
    Baptist vlla, me fal qe te shqetsoj por, me intereson per ate debatin ne lidhje me KRAJINA DHE KRAHINA...

Te sllavet ka edhe shtet qe quhet U-KRAJINA, ose Ukraina...

Vall te gjith sllavet e sherbejn KRAJ per fund ose gje e kryer ose vetem keta te jugut, Ballkaniket?
    Per "kraj" [krye, kreu, permbarim] gjithe sllavet origjinal thone KONEC, fjalen Kraj nuk e kuptojne peros nese dijn serbishten e kroatishten e sotme!
    - Pra, nuk i takon gjuhes sllave.
    E prej nje fjale qe nuk i takon gjuhes sllave nuk mund te formosh emra e shprehje sllave.

Nuk ka asnje baze qe Ukraina te kete lidhje me fjalen "kraj" per "krye" te shqipes medievale, e cila ne gjuhen e sotme serbo-kroate fitoi po ate kuptim, per arsye se ne regjionin e ukraines dihet se fillojne tokat e popujve sllav e jo se perfundojne atje. Dhese masa me e madhe e sllaveve gjindet pikerisht pertej uraines.

Emri i Ukraines ne rast se nuk eshte poashtu nje emertim i vonuar pra diku pas shekullit XVI, atehere nuk ka tjeter po ste jete korruptim i fjales apo emrit etnik te Ugareve.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Se besoj qe sllavet qe ershen pertej danubit na dhan neve edeh fjale te tyre, ka shume fjale serbe qe i moren nga ne dhe nga latinet, si psh; "noçe" nga it. sllavet i thone ="noq" mirepo edhe ne i themi "natë" çka nuk eshte aspake sllave por e kunderta, kta sllavet e moren nga ne ose nga italianet....
    Ke edhe vende tjera qe fillojne me "KRAJ" si psh. KRAJKOVA dhe po te vrejmi mire me kujdes shofim se se behet fjalë per një vend te një KRAHUT apo anes qe do thote "ANA E GROPES" apo KRAHU I GROPES...del pra fjale shqipe e jo sllave...
    Mendoj se "kraj" eshet shtrembrua ne "kraj" qe duhet te jete ne shqip=krahi, ana, nahija, vendi...i asaj ane.

Me flani per nderhyrje....
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    08-09-2009
    Postime
    324
    Të kthehemi te fjala Kralj.

Meqë është shqip siç thoni ju, a dini ndonjë prijës shqiptar, që e ka përdorur për vete.

Progoni i Arbërit???
    Skenderbeu???
    Ndonjë kreshnik?
    Ndonjë prijës tjetër cilido??

Kralj në kangët tona përdoret për të emërtuar armikun apo mbretin tonë??

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    08-09-2009
    Postime
    324
    Me flani per nderhyrje....
    Kreks plotësisht i pajtimit me ty, me përjashtim, që këto fjalë që sllavët i morën nga ne, i kanë marrë më herët, në kohë kur ilirët ose pellazgët invadonin viset tjera dhe impononin gjuhën shqipe.

Pastaj është edhe një valë e huazimeve kur këta kan'ë ardhur në Ballkan.

Por me gjithë kto huazime, shkinishtja ka met shkinishte, e asniher shqip nuk u ba.

Nga ana tjetër, duhet të shmanget ky farë kompleksi i inferioritetit që të nxjerrim shqip çdo huazim të mundshëm, me arsyetimin banal se "po na vjen inati me thanë që kena marrë fjalë të huja".

Duhet em pas parasysh, kush ka qenë ma tepër nën sundim. Ka 2000 vite që sna u ka shkoq thundra e huj. Osht budallak, me thanë shqipja ska asni huazim.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    03-12-2008
    Vendndodhja
    ATJE KU ME RESPEKTOJN SI SHQIPTAR
    Postime
    1,015
    Mbiemrat me orgjinal dhe me te vjeter shqiptar jan ata tipit;

Kuqi
    Bardhi
    Ziko
    Cela
    etj.
    KETO JAN MBIEMRAT E PELLAZGEVE QE DATOJN ME MIJRA VJET DHE KAN ARDHUR DERI NE DITET TONA.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    07-09-2009
    Postime
    42
    si e verteton?

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga andirago Lexo Postimin
    Të kthehemi te fjala Kralj.

Meqë është shqip siç thoni ju, a dini ndonjë prijës shqiptar, që e ka përdorur për vete.

Progoni i Arbërit???
    Skenderbeu???
    Ndonjë kreshnik?
    Ndonjë prijës tjetër cilido??
    Cili prijs/prins Shqiptar/Arber i ka thane vetit "Mbret" ne ndonje gjuhe te kesaj bote.

Kralj në kangët tona përdoret për të emërtuar armikun apo mbretin tonë??
    Mos u gut se n'kangt tona edhe krashnikt jan musliman me allah e me turli shprehje fetare arabe. S'munesh me u bazue n'kange qe i kemi nie n'shekullin e 20, se edhe pse jan shum te vjetra, ato jan perpunue/pershtat 1000 here qysh asht lype, sidomos qysh jua ka lype feja, se gjithmone kta pisa i kishin pas shtie hunt gjithkun, sikur sot.

------------------

Per fjalen Krajl qe e ka prejardhjen nga fjala shqipe 'krye' edhe mua ma mer mendja qe ashtu eshte, por kjo lidhje qe po i behet Krajlit apo Krajlise me Krajina, se di, mua disi nuk po me mbushet mendja, besa une gjith kam menduar qe Krajines se Kroacise i ka mbetur emri nga fjala shqipe Krahina ... me duket qe edhe fjala e sotme serbe Pokrajina do te thot Krahina (une nuk e di shkinishten), por nejse, se mua qefi me behet nese i dini ju gjerat ma mire e ma sakt se une.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Zëu_s : 13-09-2009 më 07:45

i/e regjistruar Maska e Longarus
    Anëtarësuar
    24-09-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    553
    Citim Postuar më parë nga andirago Lexo Postimin
    Ti niher më pyete në pika të shkurëtra se çfarë mendoj, edhe unë t'u përgjigja, tash po më pyet hollësisht. Deri më tash mjaft jam përgjigjur hollësisht, ke disa faqe me postime të miat. Mund t'i lexosh.

E kqeja është që s'kupton ti as si është gjendja, ku fjalën Kreshnik po na e nxjerrin me preajardhje prej Krajishnik. Qashtu thot' Çabje, qashtu po thojn edhe kta.

E kta veç jan ba papagall të Çabejt, e Çabej papagall i Enver Hoxhës, e Enver Hoxha papagall i shkijeve.
    O shoq ... une u mundova qe edhe njehere ti spjegosh gradualisht dhe pike per pike . Ajo pse e kerkova te besh shpjegim te hollesishem eshte se ti e jep nje teori por nuk e mbrone si duhet dhe nuk jep argumente te mjaftueshem . Une jam munduar disa here ti lexoj postimet e tua te mehershme por nuk ke asgje konkrete dhe te besueshme (pa dashur te ofendoj ) .

E kqeja është që s'kupton ti as si është gjendja, ku fjalën Kreshnik po na e nxjerrin me preajardhje prej Krajishnik.
    -Une thash edhe me heret qe gjendjen jam ka e percjelli qe disa dite edhe jam ka e di shume mire se si eshte . Mbroju burre me argumente e jo me loje fjalesh .

Qashtu thot' Çabje, qashtu po thojn edhe kta.
    -Po ti cka je ka thu se !!!

.

-Menyra se si po i imponon teorite tuaja te pargumentuara jane sikur te ishin shkruar nga vet Enver Hoxha ne stilin "keshtu jane sepse une them keshtu ", kurse mungesa e argumenteve ia shton edhe ate anen mistike qe jep te nenkupton senga cilet papagaj paske lexuar ti !!!!!!!!!!!!

Nuk je i obliguar qe te fillosh repiliken tani edhe me mua sepse sic po e she une nuk jam duke kontribuar aspak sa i perket temes ( gje qe ti e ben me shume qef ) sepse nuk do te te pergjigjem te mos them injoroj , por qellimi ishte qe te ndihmoja pak te mos them te mesohesh se si behet debati i shenndoshe ketu ne FSH .

KLM

Faqja 59 prej 90 FillimFillim ... 949575859606169 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. A ka konspiracion kundër Shqipërisë?
    Nga BARAT në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 42
    Postimi i Fundit: 10-05-2011, 09:36
  2. Misioni Amerikan Në Shqipëri (1946)
    Nga DriniM në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 30-07-2010, 21:39
  3. "Dr. dituria"
    Nga Sabriu në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 18-12-2008, 06:32
  4. Përgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 06-12-2008, 14:08
  5. Ervin Hatibi
    Nga erzeni në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 18-11-2006, 00:39

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •